Mieren Ze lijken uit het niets ineens op te duiken tussen de tegels in de tuin: kleine hoopjes zand. Mooi weer erbij en je weet; we hebben weer mieren overlast. Maar wist u dat mieren er eigenlijk altijd wel zijn maar met koud weer onder de grond zitten en voor ons dus niet zichtbaar. Mieren vallen onder de zogenaamde kolonievormende sociale insecten; mieren kunnen niet alleen leven en daarom treffen we ze altijd in groep of kolonie aan.
En waarom hebben we ook last van mieren in huis? Mieren komen in huis op eten af. Ze houden van zoetigheid, zoals jam, fruit, groente maar ook broodkruimels. Vandaar dat wij ze afgelopen week veel bij onze eettafel aantroffen; onder de tafel liggen veel eet- & fruitresten van onze 2 jonge kinderen.
Mieren bestrijden, natuurlijke wijze Heeft u liever geen mieren in huis, op uw terras of in de tuin? Dan is er zeker wat tegen mierenoverlast te doen. Het is mogelijk op een natuurlijke manier aan mierenbestrijding te doen. Plant goudsbloemen, lavendel of afrikaantjes in de tuin, want mieren houden niet van de geur van deze planten. Bij de openingen van het mierennest kunt u kokend water eventueel met schoonmaakazijn erover heen gieten, wel behoorlijk veel gebruiken en een aantal dagen achter elkaar. Of strooi in de opening bakpoeder, talkpoeder of witte bloem.
In huis bij de deur waar ze naar binnen komen kunt u koper (euromunten), koffieprut of kruiden (nootmuskaat) neerleggen. En uiteraard is het belangrijk dat uw huis goed schoon is en er geen etensresten te vinden zijn.
Helpt dit bij u niet dan kunt u ook kiezen voor mierenbestrijdingsmiddelen. In de volgende alinea vertel ik u welke soorten middelen er zijn en waar ze ingezet kunnen worden.
Soorten middelen mieren bestrijden & hoe werkt het Mierenlokdoos Mieren worden naar de doos gelokt door het lokstof en kunnen via een van de 4 openingen naar binnen en nemen de lokstof mee naar het nest (ook al zitten ze in huis, `s nachts gaan ze weer terug naar hun nestje). Dit product is binnen in huis te gebruiken, maar ook buiten. Kindvriendelijk.
Mierenpoeder Mierenpoeder is een strooimiddel. Uitstrooien op plaatsen waar mieren zich begeven (ingang mierennest). De poeder nemen ze mee het nest in. De mieren gaan na 3-4 dagen dood.
Mierenspray Een andere middel om mieren te bestrijden is een spuitbus tegen mieren. De spuitbus heeft een handige spuitlans, waarmee gericht in het mierennest kan worden gespoten. Ook in kieren en naden te bespuiten.
Zorg altijd dat als u de werkzame stof gebruikt zich aan de voorschriften op de verpakking houdt.
Nog een algemene tip: Gebruik het bestrijdingsmiddel tegen de avond want dan gaan mieren hun nestje in en werkt het sneller.
Een effileerschaar gebruik je om haar uit te dunnen. Dit kan bij mensenhaar zijn maar ook bij de vacht van een hond. Voor de vacht van honden wordt dit ook wel trimschaar of hondenschaar genoemd. Een schaar om de hondenvacht bij te werken kan `los` gebruikt worden maar kan ook gehanteerd worden nadat de hondenvacht is geschoren met een hondentondeuse. Bij de gevoeligere delen, zoals oren, voeten, oren, poten en snuit, is het advies om een effileerschaar te gebruiken. Ook kan met een schaar de vacht vloeiender gemaakt worden door het nog even kort bij te werken.
Verschil eenzijdige en tweezijdige effileerschaar?
Er bestaan hondenscharen met aan 1 kant van de snijbladen tanden, dit is een eenzijdige schaar. Deze schaar is een coupe- of modelleerschaar. Wordt ook vaak gebruikt bij dikkere vachten. Als je nog vrij onervaren bent met het knippen dan is deze schaar goed te hanteren. Als op beide snijbladen van de schaar tanden zitten, spreek je van een tweezijdige model. Met een dubbelzijdige effileerschaar kun je de vacht uitdunnen en haal je niet al te veel haar weg. Ook oren, hoofd en staart bijknippen. Deze schaar wordt vooral gebruikt door ervaren mensen.
Daarnaast bestaan er hondenscharen die gebogen of recht zijn. Een gebogen schaar is ideaal voor gebieden met hoekingen en bij de staart. De meeste hondenscharen zijn van een hoge kwaliteit harde staalsoort zoals titanium gemaakt.
Op zoek naar een effileerschaar? Bekijk dan het effileerscharen assortiment.
18-08-2014 om 11:18
geschreven door dierenexpert
Tags:effileerschaar, trimschaar, hondenschaar
Welk hondenkussen voor mijn hond?
Om een hond een lekker eigen plekje te geven om te rusten en te slapen is een hondenkussen een uitkomst. Alleen met dit idee in je hoofd kom je zeker niet met het meest ideale hondenkussen thuis.
Wij willen je graag helpen met de vraag `Wat voor type hondenkussen heeft mijn hond nodig?` Waar je op moet letten bij de aankoop van een hondenkussen is dat het niet alleen voor jouw hond natuurlijk een lekker comfortabel en vooral zeer degelijk kussen is maar tegenwoordig zijn er zoveel soorten op de markt dat er ook 1 tussen zit die aan jouw wensen kan voldoen. Wat te denken aan hoe bepalend een (groot) hondenkussen is in je interieur. Gelukkig gaan de fabrikanten van hondenkussens ook met de tijd mee en zien de ligkussens voor jouw hond er `fashionable` uit. Ook kun je kiezen uit een vierkant of rond exemplaar. Daarnaast zijn veel kussens makkelijk te wassen in de wasmachine. Er bestaan zelfs anti-allergische hondenkussens, die bestand zijn tegen water en geen vieze geur hebben.
Hondenkussen versus Hondenmand
Het grote voordeel van een hondenkussen is natuurlijk dat deze los te gebruiken is dus handig om ergens mee naar toe te nemen. Met een mand is dit al lastiger. Dus een ligkussen voor de hond is erg praktisch in gebruik en voelt ook nog eens heerlijk zacht aan voor jouw hond. Echter de meeste hondenkussens kunnen natuurlijk ook voor in een mand of hondenbench gebruikt worden. Een hondenmand is echter oerdegelijk en zwaar van gewicht en daarom ook zeker geschikt voor in ieder huis, ieder zijn smaak.
Materialen en soorten hondenkussen
Hierna volgt een korte uitleg over de verschillende materialen waar hondenkussens van gemaakt zijn:
Nano, kenmerken: bestand tegen vloeistoffen, vuil en vachtvet.
Vetbed, kenmerken: isolerende onderlaag en laat daardoor geen kou van de vloer door. Anti-allergisch, uitwasbaar en hygiënisch.
Andere gebruikte materialen zijn schapenvacht, katoen, nylon en canvas.
De ligkussens zijn in trendy kleuren verkrijgbaar zoals grijs, mokka, lichtbruin, beige of blauw. De maximale afmeting van de hondenkussen ligt op ongeveer 120x80 cm en anders is een hondenplaid ook een uitkomst om aan te schaffen.
Een groot diversiteit aan hondenkussens zijn online te verkrijgen dus geen gesjouw en gesleep in en uit de auto maar heel makkelijk tot jouw voordeur aan huis bezorgd.
18-08-2014 om 11:17
geschreven door dierenexpert
Tags:hondenkussen
Last van vliegen in huis?
Vliegen in huis
Niks is vervelender dan vliegen in huis. Die vervelende krengen blijven maar irriteren, sommige die bijten zelfs. En dan zijn ze nog gewoonweg vies ook. En wat is het nut? Ik weet het niet, behalve dat ze voedsel zijn voor de vogeltjes. Maar helaas, ik heb geen last van vogels in huis. Dus laas laat die vieze vliegen lekker buiten blijven. We hebben al een Hor, de derde inmiddels, die van de bouwmarkt die waren zo stuk. Nu hebben we een vliegengordijn van het merk Torresol, dit is er een met kettinkjes met kunststof pijpjes er om heen, oerdegelijk niet stuk te krijgen. Maar die vervelende vliegen weten soms ook hier nog door naar binnen te sluipen.
Brrrrrrrrrrrrromvlieg doet zijn naam eer aan, de hele dag kunnen ze tegen het raam aan brommen omdat ze zo graag naar buiten willen. Tja was dan in eerste instantie ook niet binnen gekomen denk ik dan. Die dikzakken geven je ook nog extra werk, want als je ze plat slaat kun je ook gelijk je ramen weer lappen. (Ik geef toe, dat doet mijn vrouw altijd)
Nu hebben wij het geluk (wat vliegenoverlast betreft) dat wij op een Industrieterrein wonen. Hier hebben wij dus wat minder last dan wanneer je buitenaf woont of wanneer je buren hebt die de ideale vliegen voedingsbron creëren.
Vliegen in huis? hoe kom je er vanaf
Een voor de hand liggende tip is uiteraard er voor te zorgen dat alles lekker schoon is en er buiten geen ideale voedingsbronnen zijn zoals een composthoop, mesthoop, 3 maanden lang niet uitgemest konijnenhok of een vieze GFT container.
Heb je alsnog vliegen in huis dan kun je gebruikmaken van een vliegenspray zoals de Sprigone-eco tegen vliegende insecten zoals motten, muggen en uiteraard vliegen. Deze spray is veilig voor mens en dier en gemakkelijk in gebruik. Even sprayen in alle hoeken van de kamer en deuren en ramen gedurende 10 minuten gesloten houden. Ondertussen kun je opzoek naar de stofzuiger of stoffer en blik want de vliegen vallen bij bosjes dood neer. Na de 10 minuten alles even lekker luchten.
Een andere oplossing is gebruik te maken van die plakvliegenvallen, ziet er wel minder fris uit, maar wel effectief. Door een seksuele lokstof worden de vliegen aangetrokken, eenmaal op de val blijven ze allemaal gezellig plakken.
Voor vliegen in huis kun je ook gebruik maken van een vliegenlamp. Dit is een elektrisch apparaat welke door middel van blauw of groen uv-licht vliegen, muggen en motten aantrekt. Deze vliegenlampen zijn er in verschillende soorten met een elektrisch rooster of kleefplaten. lees onze blogpost om meer te weten te komen over welke vliegenlamp bij u past
Op Macrovet kunt u terecht voor de beste middelen tegen vliegen in huis, maar ook voor professionele vliegenbestrijding.
18-08-2014 om 11:17
geschreven door dierenexpert
Zadelmak maken van een jong paard
Als paarden de leeftijd hebben dat ze sterk genoeg zijn om een ruiter te dragen kunnen ze zadelmak gemaakt worden. Paarden groeien door tot 6 jaar oud maar kunnen op hun 3 of 4 jaar ingereden worden. Dit kan je bij een africhtingsstal laten doen of er zelf mee beginnen. Het zadelmak maken van een jong paard is een vak apart. Bedenk dat de eerste ervaring een paard voor zijn leven kan tekenen. Het is daarom erg belangrijk dat dit op een rustige en correcte manier gebeurt.
Longeren
Het begint al op jonge leeftijd met meelopen aan een halster en voetjes geven. Hierdoor krijgt het paard vertrouwen en respect voor zijn begeleider. Als dit goed gaat kun je een begin maken met het paard longeren aan een longeerlijn. Hierdoor verbetert de communicatie tussen paard en ruiter en went het dier aan de voorwaartse hulpen van de begeleider. Probeer dit ook met een goed passend hoofdstel en bit. Daarna met een elastische singel en een zadeldekje kun je het paard laten wennen aan iets op zijn rug. Als het paard hier onrustig op reageert, is het belangrijk om door te gaan tot het paard gekalmeerd is en geen slechte herinnering hier aan overhoudt.
Zadel
Hierna kan het paard gelongeerd worden met een zadel. Zorg ervoor dat het zadel wel goed past en onderzoek dit van tevoren door het rustig op de rug te leggen nog in de stal. Zadel het paard pas op met een begeleider erbij in de rijbak of longeerpaddock zodat als het paard angstig reageert veilig weg kan springen zonder dat het ongelukken kan veroorzaken. Laat het paard bewegen en wennen aan hoe het zadel mee beweegt. Door de beugels los te laten hangen went het paard ook aan klapperende beugels rond zijn lichaam.
Ruitergewicht
Zorg dat je met een tweede persoon bent als je bij het punt bent om aan een beugel te gaan hangen. Doe dit alleen bij een stilstaand paard. Zorg dat een vertrouwd iemand het paard goed vast heeft, singel goed aan en gebruik een opstapje. Hierdoor verminder je de druk op de rug waardoor de kans op een heftige reactie ook kleiner wordt. Herhaal dit een aantal keer het liefst verspreid over een aantal dagen en doe dit aan beide kanten en zwaai langzaam met je andere been voordat je het besluit neemt rustig in het zadel te gaan zitten. Veel paarden reageren hier op omdat ze een mens achter zich omhoog zien komen. Herhaal dit een aantal keer zodat het paard went aan het ruiter gewicht en vraag een begeleider om je voet in de beugel te doen en een stukje te wandelen.
Training
Bouw de training rustig op. Zorg dat je altijd met z'n tweeën bent en laat de begeleider de hulpen verduidelijken met een longeerzweep in het begin, los protest voorwaarts op. Oefen de draf en de galop ook aan de longeerlijn. Als het paard van de longeerlijn af kan is het zinvol zijn om een ouder ervaren paard voorop te laten lopen in de rijbaan. Dit geeft het jonge paard meer vertrouwen en het ervaren paard kan meehelpen met het sturen. Laat de begeleider met een longeerzweep in het midden staan om in te kunnen grijpen indien nodig. Wees duidelijk in je hulpen en ga niet te snel, voor het paard is het geestelijk en lichamelijk een intense ervaring.
18-08-2014 om 11:16
geschreven door dierenexpert
Tags:zadelmak, longeren
Vliegen vangen met een vliegenlamp
Een vliegenlamp is een handig apparaat om de vervelende vliegen te vangen. We noemen het een vliegenlamp omdat door een speciale uv lamp met veelal blauw of groen licht de vliegen aangetrokken worden.
Er zijn verschillende soorten vliegenlampen:
Vliegenlampen met een hoogspanning rooster. Dit type vliegenvanger heeft een rooster waar veel elektrische spanning op staat. vliegend ongedierte komt af op de uv lamp en vliegt zo tegen het rooster aan en wordt direct geëlektrocuteerd (verbrand) en valt dan in een opvangbak.
Voordeel: Lange levensduur, lage onderhoudskosten Nadeel: Het elektrocuteren van de vliegen kan stinken en geeft een knetterend geluid. Toepasbaar: In veestallen, woonhuizen, openbare ruimtes
Vliegenlampen met een kleefplaat. Dit type vliegenvangers heeft een kleefplaat, meestal geel van kleur met een speciale seksuele lokstof. De vliegend insecten die op het meestal blauw licht afkomen gaan zitten op de kleefplaat en blijven plakken
Voordeel: Geen hinder van brandlucht of knetterende geluiden. Nadeel: De kleefplaten dienen regelmatig vervangen te worden, worden meestal verkocht per 6 stuks. Toepasbaar: Woonhuizen, keukens, restaurant, openbare ruimtes, productieomgeving etc, minder geschikt voor vochtige ruimtes zoals veestallen.
Vliegenlampen met een aanzuigsysteem. Dit type vliegenvanger heeft meestal een blauwe lamp welke de vliegen aantrekt en in de val lokt. Door een zuigende werking worden de vliegen in een val gezogen waar ze niet meer uit kunnen komen.
Voordeel: Vliegen die bij het apparaat komen kunnen niet meer ontsnappen. Nadeel: maakt continu geluid, het leegmaken is een vies klusje. Toepasbaar: In woonhuizen, keukens, restaurants etc.
Veiligheid en Hygiëne In sommige sectoren mag je niet zomaar een insectenlamp ophangen. Vaak moeten deze voorzien zijn van lampen met een splinterhoes, tevens is het in sommige gevallen aan te raden om een spat-waterdichte vliegenlamp te gebruiken zoals in een melkstal.
Tips voor het gebruik van een vliegenlamp
Kies de lamp die het beste bij uw situatie past.
Plaats de lamp in de donkerste hoek van de ruimte.
Plaats de lamp indien mogelijk dwars op ramen zodat ze ook overdag meer effect hebben
Plaats de lampen op minimaal 150cm hoogte
Vervang minimaal 1x per jaar de lampen en starters
Leeg de opvangbak met enige regelmaat
Vervang de kleefplaten met regelmaat, wacht niet tot deze helemaal vol is.
Eventueel een lokstof gebruiken om vliegen aan te trekken
Wij verkopen de vliegenlampen van een Engelse fabrikant onder de naam Renet en Insect-O-Cutor. Deze maken mooie producten van absolute topkwaliteit en duurzaamheid. In het verleden hebben we ook goedkope lampen verkocht, maar dat was niets dan ellende en gaven de vliegenlamp een slechte naam.
Welke vliegenlamp het beste bij u past bekijkt u in onze categorie insectenlamp