Niveau: 4 Leerweg: BOL Opleidingsduur: 3 jaar Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Als pedagogisch medewerker jeugdzorg werk je met kinderen of jongeren in een instelling voor jeugdzorg of specialistische kinderopvang. Soms ook met hun ouders. Je begeleidt kinderen of jongeren die zijn vastgelopen in het gezin, de maatschappij of allebei. Dit kan te maken hebben met psychische, sociale of gedragsproblemen. Kinderen of jongeren kunnen ook in moeilijkheden komen door problemen in het gezin of bij de opvoeding. Je werkt met kwetsbare kinderen en jongeren die behoefte hebben aan structuur. Jij geeft ze die structuur. Als pedagogisch werker zoek je samen met anderen naar de mogelijkheden en talenten van de kinderen of de jongeren waar je mee werkt en waarmee zij zich verder kunnen ontwikkelen. Zo zorg je ervoor dat ze weer kunnen deelnemen aan de samenleving of kunnen functioneren in het gezin. De omgeving speelt hierbij een belangrijke rol en daarom probeer je die ook te betrekken bij het proces. De begeleiding richt zich op het creƫren van een gezond leef- en leerklimaat, meestal door het aanbieden van ontwikkelingsgerichte activiteiten. Naast het begeleiden van kinderen en jongeren bij hun specifieke hulpvraag, wordt je ook belast met coƶrdinerende en organisatorische taken in de organisatie.
Opleidingsinhoud
In de opleiding ligt de nadruk op leren in de praktijk. De theorie die je krijgt is mede afhankelijk van wat je tegenkomt in de praktijk. Zo leer je de kennis, vaardigheden en houding die je nodig hebt om straks een goede pedagogisch werker te zijn. Deze kennis, vaardigheden en houding noemen we ook wel de beroepscompetenties. Deze competenties leer je via vijf leerlijnen. Elke leerlijn wordt op een andere manier aangeboden. Daarmee is de opleiding afwisselend en kun je al je talenten ontwikkelen. De vijf leerlijnen zijn:
- Projecten
- Trainingen
- Cursussen
- Beroepspraktijkvorming
- Studieloopbaanbegeleiding
In de opleiding is het belangrijk dat jij je eigen leervragen formuleert en daarmee je leerproces vormt geeft. Jij bent tenslotte diegene die dit beroep gaat uitoefenen. Je ontwikkeling leg je vast in een portfolio. Natuurlijk word je hier goed bij begeleid! De specialistenopleiding Jeugdzorg is uniek omdat de hij in nauw overleg met het werkveld tot stand is gekomen. Direct vanaf het eerste leerjaar staat de opleiding in het teken van het werk in de jeugdzorg. Er worden trainingen aangeboden die direct kunnen worden toegepast in de praktijk van de jeugdzorg. Een voorbeeld hiervan is de Equip-training. Dit is een veel toegepaste sociale vaardigheidstraining die speciaal is ontwikkeld voor het werk met jongeren. Het docententeam dat is verbonden aan de Jeugdzorgopleiding Specifiek is gecertificeerd om Equip-training te geven. De opleiding is bovendien tot stand gekomen in afstemming met het hbo (Sociaal Pedagogisch Hulpverlener). Daardoor kun je na je mbo-opleiding makkelijker doorstromen naar een passende vervolgopleiding op het hbo en zullen aangeboden leerinhouden herkenbaar zijn.
http://www.idcollege.nl/index.php?p=opleidingen&opleidingID=8802&sj=Jeugdzorg_specialistenopleiding
|