Inhoud blog
  • Chinese tomatensoep
  • Champignonlasagne met tomaat en mozzarella
  • wraps met kalkoen en andijvie
  • tomatencremesoep
  • Istanballen
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    De keuken van Han en Sam

    28-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ovenschotel met aardappel en paddenstoelen
    Ovenschotel 4 personen

    2 el boter
    500 g vastkokende aardappels, in dunne plakjes, kort gekookt
    150 g gemengde paddenstoelen, in plakjes
    1 el gehakte verse rozemarijn, plus extra ter garnering
    4 el fijngehakte bieslook, plus extra ter garnering
    2 tenen knoflook, geperst
    1.5 dl slagroom
    zout, peper

    Verwarm de oven voor op 190 graden. Vet een ondiepe ovenschaal in met de boter.
    Leg een kwart van de aardappels in de schaal. Verdeel er een derde van de paddenstoelen over en strooi er een derde van de rozemarijn, van het bieslook en van de knoflook over. Maak op dezelfde manier nog een paar lagen en eindig met een laag aardappels.
    Verdeel de slagroom over de aardappels. Breng op smaak met zout en peper.
    Zet de schaal ongeveer 45 minuten in de voorvewarmde oven tot het gerecht goudbruin en gloeiend heet is.
    Garneer het gerecht met bieslook en serveer het direct uit de schaal.
    Smakelijk eten!

    28-12-2011 om 16:24 geschreven door Han en Sam

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:hoofdgerecht
    » Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kip met knoflook
    Kip met knoflook 4 personen

    4 el bloem
    paprikapoeder, pittig of gerookt, naar smaak
    zout, peper
    1 hele kip van circa 1.5 kg, in 8 stukken, afgespoeld en drooggedept
    4-5 el olijfolie
    24 grote tenen knoflook, gepeld en doormidden gesneden
    4.5 dl kippenbouillon, liefst zelf gemaakt
    4 el droge witte wijn
    2 takjes verse gladde peterselie
    1 laurierblad en 1 takje verse tijm, samengebonden
    verse gladde peterselie en tijmblaadjes, ter garnering

    Zeef de bloem op een grote schaal en voeg paprikapoeder, en peper en zout naar smaak toe. Haal de stukken kip erdoor zodat ze rondom met bloem bedekt zijn en schud overtollige bloem eraf.
    Verhit 4 el olie in een grote, diepe braadpan of een vuurvaste ovenschaal op middelhoog vuur. Fruit de tenen knoflook ongeveer 2 minuten om de olie smaak te geven; roer regelmatig. Schep de tenen knoflook met een schuimspaan uit de pan en leg ze op keukenpapier.
    Leg de stukken kip, met het vle naar onderen, in een enkele laag in de pan. Bak de kip eventueel in porties, zodat de pan niet te vol wordt. Voeg indien nodig extra olie toe.) Bak de kip 5 minuten tot het vel goudbruin is. Keer de stukken en bak ze nog eens 5 minuten.
    Giet het vet uit de pan. Doe de knoflook weer in de pan en voeg de kippenbouillon, wijn en kruiden toe. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur lager, doe het deksel op de pan en laat alles 20-25 minuten zachtjes pruttelen tot de kip gaar is en de knoflooktenen heel zacht zijn.
    Leg de stukken kip op een schaal en houd ze warm. Breng het kookvocht met de knoflook en de kruiden aan de kook en laat het ongeveer 3 dl inkoken. Verwijder de kruiden en gooi ze weg. Proef en voeg eventueel peper en zout toe.
    Schep de saus en de knoflooktenen over de kip. Garneer het gerecht met verse peterselie en tijm.
    Smakelijk eten!

    28-12-2011 om 16:17 geschreven door Han en Sam

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:hoofdgerecht
    » Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kiptajine

    Kiptajine 4 personen

    1 el olijfolie
    1 ui, in kleine partjes
    2-4 tenen knoflook, in plakjes
    450 g kipfilet, in blokjes
    1 tl gemalen komijn
    2 kaneelstokjes, licht gekneusd
    1 el bloem
    225 g aubergine, in blokjes
    1 rode paprika, zonder zaad en zaadlijsten, in stukjes
    100 g champignons, in plakjes
    1 el tomatenpuree
    6 dl kippenbouillon
    280 g kikkererwten uit blik, afgespoeld en uitgelekt
    50 g gewelde gedroogde abrikozen, in stukjes
    zout, peper
    1 el gehakte verse koriander ter garnering

    Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur en fruit de ui en de knoflook 3 minuten; roer regelmatig. Doe de kip in de pan en bak hem al roerend 5 minuten tot hij rondom dichtgeschroeid is. Voeg halverwege de baktijd van de kip de komijn en de kaneelstokjes toe.
    Strooi de bloem in de pan en bak hem al roerend 2 minuten mee.
    Voeg de aubergines, de rode paprika en de champignons toe en roerbak alles 2 minuten.
    Roer de tomatenpuree door de bouillon en voeg deze vloeistof toe aan de groenten. Breng het geheel aan de kook. Zet het vuur lager en voeg de kikkererwten en de abrikozen toe. Doe het deksel op de pan en laat alles 15-20 minuten pruttelen tot de kip gaar is.
    Breng het gerecht op smaak met zout en peper en dien het direct op. Bestrooi met koriander.
    Smakelijk eten!

    28-12-2011 om 16:09 geschreven door Han en Sam

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:hoofdgerecht
    » Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lamspilav
    Lamspilav 4 personen

    2-3 el olie
    650 g ontbeende lamsschouder, in blokjes van 2.5 cm
    2 uien, grof gesnipperd
    1 tl gemalen komijn
    200 g arboriorijst
    1 el tomatenpuree
    snufje saffraan
    1 dl granaatappelsap
    8.5 dl lams- of kippenbouillon, of water
    125 g gewelde gedroogde abrikozen of pruimen, doormidden gesneden
    2 el rozijnen
    zout, peper
    2 el gescheurde muntblaadjes
    2 el gescheurde waterkers

    Verhit de olie in een grote braadpan op hoog vuur. Bak het lamsvlees in porties7 minuten op hoog vuur tot het lichtbruin is, schep het regelmatig om.
    Voeg de uien toe en draai het vuur lager. Bak alles 2 minuten tot de uien zacht beginnen te worden. Voeg de komijn en de rijst toe en bak alles al roerend 2 minuten tot de rijst glazig is. Roer de tomatenpuree en de saffraan erdoor.
    Voeg het granaatappelsap en de bouillon toe. Breng alles al roerend aan de kook. Roer de abrikozen en de rozijnen erdoor. Zet het vuur lager, doe het deksel op de pan en laat alles 20-25 minuten pruttelen tot het vlees en de rijst gaar zijn en al het vocht is opgenomen.
    Breng het geheel op smaak met zout en peper. Strooi de gescheurde muntblaadjes en waterkers over de pilav en zet de pan op tafel.
    Smakelijk eten!

    28-12-2011 om 16:02 geschreven door Han en Sam

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:hoofdgerecht
    » Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rundergoulash
    Rundergoulash 4 personen

    2 el olie
    1 grote ui, gesnipperd
    1 teen knoflook, geperst
    750 g mager stoofvlees
    2 el paprikapoeder
    425 g tomatenblokjes uit blik
    2 el tomatenpuree
    1 grote rode paprika, zonder zaad en zaadlijsten, in stukjes
    175 g champignons, in plakjes
    6 dl runderbouillon
    1 el maizena
    1 el water
    zout, peper
    4 el magere yoghurt
    paprikapoeder, om te bestrooien
    gehakte verse peterselie, ter garnering
    gekookte meergranenrijst

    Verhit de plantaardige olie in een grote koekenpan en fruit de ui en de knoflook 3-4 minuten.
    Snijd het vlees in stukken en bak het 3 minuten op hoog vuur tot het mooi bruin is. Voeg het paprikapoeder toe en roer goed. Voeg daarna de tomatenblokjes, de tomatenpuree, de peper en de champignons toe. Verhit alles 2 minuten en roer regelmatig.
    Schenk de runderbouillon erbij. Breng het geheel aan de kook en zet dan het vuur lager. Doe het deksel op de pan en laat het vlees anderhalf tot 2 uur stoven tot het gaar is.
    Meng de maizena met het water. Doe het papje in de pan en roer goed tot het kookvocht dik en glad is. Laat de goulash nog 1 minuut pruttelen en breng hem op smaak met zout en peper.
    Doe de yoghurt in een kommetje en strooi er een beetje paprikapoeder over.
    Doe de goulash over in een serveerschaal, garneer hem met gehakte verse peterselie en geef er rijst en yoghurt bij.
    Smakelijk eten!

    28-12-2011 om 15:57 geschreven door Han en Sam

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:hoofdgerecht
    » Reageer (1)
    24-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.pasta met spinazie-tomatensaus
    Pasta met spinazie-tomatensaus 2 personen

    1  blik gepelde tomaten
    5 blokjes diepvriesspinazie
    ui, gesnipperd
    teentje knoflook, geperst
    1 blikje tomatenpuree
    rode wijn
    Italiaanse kruiden, gedroogd
    spekjes

    Bak de spekjes in een wok samen met de ui en de knoflook. Als de ui glazig is, het blikje tomatenpuree erbij. Even later de diepvriesspinazie erbij doen. Even laten pruttelen tot de spinazie ontdooid is. Scheut rode wijn en blik gepelde tomaten erbij. Op smaak brengen met peper, zout en Italiaanse kruiden. Serveren met pasta.
    Eet smakelijk!


    24-12-2011 om 13:31 geschreven door Han en Sam

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:hoofdgerecht
    » Reageer (1)
    19-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marokkaans rundvlees met pompoen
    Marokkaans rundvlees met pompoen 4 personen

    750 g runderlappen
    2 uien
    1 rode peper
    40 g boter of margarine
    zout, peper
    1 tl gemberpoeder
    2 tl paprikapoeder
    1/2 tl gemalen komijn
    1 tl kaneelpoeder
    1 zakje saffraandraadjes
    1 courgette
    500 g pompoen
    1/2 zakje verse koriander (15 g)

    Vlees in 12 stukken snijden. Uien pellen en snipperen. Peper in lengte halveren, zaadlijst verwijderen en helften in stukjes snijden. In braadpan boter verhitten en vlees rondom dichtschroeien. Op laag vuur uien en peper circa 2 minuten mee fruiten. Zout, peper, paprikapoeder, gemberpoeder, komijn, kaneel en saffraan toevoegen en zoveel warm water dat het vlees onderstaat. Vlees afgedekt op laag vuur circa 1 1/2 uur laten stoven. Courgette wassen en in stukjes snijden. Pompoen schoonmaken en in blokjes snijden. Koriander fijnknippen. Courgette, pompoen en helft van koriander aan vlees toevoegen en 1/2 uur zachtjes stoven. Op smaak brengen met zout en peper. Vleesmengsel over doen in schaal en bestrooien met de rest van de koriander. Lekker met stokbrood.
    Smakelijk eten!

    19-12-2011 om 22:03 geschreven door Han en Sam

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:hoofdgerecht
    » Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bietensalade
    Bietensalade 2 personen

    1 bekertje Griekse yoghurt (150 g)
    1/2 el citroensap
    1/2 el olijfolie
    mespunt kaneelpoeder
    1 teentje knoflook
    2 takjes peterselie
    300 g gekookte rode bieten
    zout

    In kom yoghurt, citroensap, olijfolie en kaneelpoeder door elkaar roeren. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Peterselie erboven in stukjes knippen. Bieten pellen en in blokjes snijden. Bieten door yoghurtmengsel scheppen. Salade op smaak brengen met zout.
    Smakelijk eten!

    19-12-2011 om 21:57 geschreven door Han en Sam

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Salades
    » Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pasta alla norma
    Pasta alla norma 4 personen

    Fruit 2 flinke uien met 2-4 teentjes knoflook, voeg 2 blikken gepelde tomaten toe en een snufje suiker, peper en zout en als je pit wilt een pepertje of een schep sambal en laat 20 minuten zachtjes koken. Snijd 2 aubergines in blokjes of halve schijfjes en bak ze in een koekenpan met wat olijfolie bruin en zacht. Doe ze bij de tomatensaus en laat nog 10 minuten zachtjes koken. Voeg dan 1 tot 1,5 bakje cottage cheese toe. Flink veel verse basilicum erbij, zwarte peper erdoor en serveren met pasta en geraspte kaas.
    Smakelijk eten!

    19-12-2011 om 21:54 geschreven door Han en Sam

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:hoofdgerecht
    » Reageer (1)
    18-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lamsstoofpot
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Lamsstoofpot

    500 g lamsvlees zonder been, blokjes
    1 prei, in ringen
    1 bos lente-uitjes, in ringen
    1 klein blikje tomatenpuree
    1 bouillonblokje
    6 aardappelen, geschild, in blokjes
    boter

    Zet 2 pannen op het vuur. In een pan bakt u het vlees goudbruin en in de andere pan bakt u de groenten. Doe de tomatenpuree bij de groenten en laat dit 1-2 minuten koken. Doe daarna 150 ml water bij de groente en een half bouillonblokje. Draai het vuur uit als het bouillonblokje is opgelost. Als het vlees goudbruin is, doe er dan 150 ml water bij en de andere helft van het bouillonblokje. Als dit is opgelost, doe er dan het groentemengsel bij. Breng het aan de kook, zet het vuur lager en laat het 2 1/2 uur stoven. Daarna de aardappelen erbij doen en nog ongeveer 1 uur laten sudderen totdat de aardappelen gaar zijn.
    Smakelijk eten!

    18-12-2011 om 16:34 geschreven door Han en Sam

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:hoofdgerecht
    » Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoofpotje
    Stoofpotje 4 personen

    4 grote vastkokende aardappelen
    4 grote uien
    4 vleestomaten
    2 à 3 courgettes
    750 g magere spekblokjes
    paprikapoeder
    peper, zout

    Kook de aardappelen in licht gezouten water. Snijd de ui in fijne ringen, pel de tomaten en verdeel ze in kleine partjes. Snijd de courgettes in kleine blokjes. Bak de spekblokjes in een braadpan zonder boter, voeg hierbij de uiringen en laat ze enkele minuten meebakken. Voeg de courgetteblokjes en de tomatenblokjes eraan toe. Kruid met paprikapoeder, peper en zout. Dek af en laat een tiental minuten zachtjes verder stoven tot de groentes gaar zijn. Snijd de gekookte aardappels in schijven en doe ze bij het stoofpotje, laat alles nog even opwarmen.
    Smakelijk eten!

    18-12-2011 om 10:16 geschreven door Han en Sam

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:hoofdgerecht
    » Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Arabische lamssoep
    Arabische lamssoep 4 personen

    3 el olijfolie
    2 uien, fijngesneden
    2 teentjes knoflook, fijngesneden
    300 g lamsstooflapjes, in blokjes
    1 blikje tomatenpuree
    100 g gedroogde abrikozen, in dunne reepjes
    1 envelopje saffraan
    1 blikje tomatenblokjes, 400 g
    1 zakje koriander, 15 g, fijngesneden

    Verhit de olie in een grote soeppan en fruit hierin de ui en knoflook glazig. Voeg het lamsvlees toe en bak het op middelhoog vuur lichtbruin. Schep de tomatenpuree, abrikozen, 2 tl zout, saffraan en tomatenblokjes erbij en voeg 1 1/2 liter water toe. Breng het geheel aan de kook en laat het 1 tot 1 1/2 uur op laag vuur doorkoken. Breng de soep op smaak met zout en peper. Bestrooi voor het serveren met verse koriander.
    Smakelijk eten!

    18-12-2011 om 10:14 geschreven door Han en Sam

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Soepen
    » Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jachtschotel
    Stap-voor-stap jachtschotel 6 personen

    800 g sukadelapjes of magere runderlappen, in dobbelsteentjes
    2 el bloem
    2 el olie
    100 g boter + om in te vetten
    50 g spekblokjes
    2 uien, gesnipperd
    4 kruidnagels
    10 jeneverbessen, gekneusd
    2 laurierblaadjes
    300 ml rode wijn
    2 plakjes ontbijtkoek, in dobbelstenen
    900 g aardappelpuree
    2 appels, geschild en in ringen
    2 beschuiten, verkruimeld

    Bestrooi het vlees met de bloem; schud de overtollige bloem eraf. Laat in een braadpan de olie en de helft van de boter heet worden en bak hierin het vlees goudbruin. Schep de spekblokjes en de gesnipperde uien erbij en laat ze even meebakken tot de spekjes lichtbruin kleuren. Voeg de kruidnagels, de jeneverbessen en de laurier toe en breng het gerecht op smaak met zout en peper. Schenk de rode wijn bij het vlees in de pan en roer goed door. Plaats de deksel op de pan en laat het vlees ongeveer 2 1/2 uur op een laag vuur sudderen. Roer het vlees regelmatig door om aanbranden te voorkomen. Voeg, wanneer het vocht teveel verdampt en het vlees nog niet gaar is, wat water toe. Schep de ontbijtkoek bij het vlees in de pan en laat het nog een half uur zachtjes doorkoken. Verwarm de oven voor op 250 graden. Vet de ovenschaal in met boter. Schep het stoofvlees met alle ingredienten en het stoofvocht in de schaal en bedek met een laagje aardappelpuree. Leg daarop de plakken appel en bestrooi met de verkruimelde beschuit. Zet de jachtschotel ongeveer 15 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is.
    Smakelijk eten!

    18-12-2011 om 10:03 geschreven door Han en Sam

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:hoofdgerecht
    » Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Butter chicken
    Butter chicken 4 personen

    4 kipfilets
    zout, peper
    4 el olie
    4 el boter
    1 grote ui, gehakt
    1/2 tl kaneel
    1 teen knoflook, gesnipperd
    1 el geraspte gember
    1 tl kurkuma
    1 tl chilipoeder
    1 blik tomatenblokjes op sap
    2 el tomatenpuree
    3 el Griekse yoghurt
    citroensap
    2 el gehakte koriander

    Snijd de kip in blokjes, kruid ze met zout en peper en bak ze circa 3-4 minuten in de olie. Neem de blokjes kipfilet uit de pan. Voeg aan dezelfde braadpan de boter toe en fruit hierin de uisnippers in enkele minuten zacht met het kaneelpoeder.
    Voeg dan de knoflook, gember, kurkuma, chilipoeder, tomatenblokjes met vocht, tomatenpuree en yoghurt toe en breng al roerend aan de kook. Laat onder zo nu en dan roeren circa 5 minuten zachtjes koken. Voeg de blokjes kip toeaan de saus en laat opnieuw circa 5 minuten zachtjes pruttelen.
    Proef en breng op smaak met enkele druppels citroensap. Bestrooi de butter chicken met vers gehakte koriander of platte peterselie. Lekker met rijst of naanbrood.
    Smakelijk eten!

    18-12-2011 om 09:57 geschreven door Han en Sam

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:hoofdgerecht
    » Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Arretje cake
    Arretje cake

    2 eieren
    300 g suiker
    30 g cacao
    8 g oploskoffie
    375 g plantenvet
    300 g droge biscuit

    Klop de eieren met de suiker goed glad. Voeg lepel voor lepel de cacao en de oploskoffie toe. Smelt het plantenvet, laat het enigszins bekoelen en voeg het nog vloeibare vet bij deze massa. Blijf roeren tot alles een gelijkmatig geheel vormt. Breek de biscuits in stukjes en roer deze door het mengsel. Bekleed een cake- of taartvorm met vetvrij papier. Vul de vorm met het mengsel en zet deze koel weg om het stijf worden van de massa te bevorderen.
    Smakelijk eten!

    18-12-2011 om 09:53 geschreven door Han en Sam

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Nagerecht
    » Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Teriyaki
    Teriyaki 2 personen

    2 makrelen
    2 1/2 el teriyakisaus
    2 el arachideolie
    1 teentje knoflook, in lucifertjes
    3 cm verse gemberwortel, in lucifertjes
    1 rood pepertje, in ringetjes
    1 doosje shiitakes, gehalveerd
    1 struik bloemkool, in roosjes
    150 g tauge
    1 1/2 el kikkoman
    1 1/2 el vissaus
    geroosterde sesamolie
    2 bosuitjes, in lucifertjes
    een handje korianderblaadjes

    Maak schuine inkepingen in de vis en wrijf ze in met 2 eetlepels teriyakisaus. Laat ze een half uur rusten. Verwarm de oven voor op 200 graden. Druppel 1 el olie over de vissen, leg ze in een ovenschaal, dek af met aluminiumfolie en schuif 10 minuten in de oven. Verwijder de folie en bak de vis nog eens 10 minuten. Verhit intussen de wok op hoog vuur. Schenk de resterende olie erin en laat heet worden. Fruit de knoflook, gember en peper 1 minuut op hoog vuur. Roerbak de bloemkoolroosjes 2 minuten mee. Voeg de shiitakes toe en bak opnieuw 2 minuten. Doe de tauge erbij en roerbak nog 1 minuut. Voeg de sojasaus, de vissaus, de rest van de teriyaki en 1 tl sesamolie toe. Schep alles goed om en zet het vuur uit. Verdeel de groenten over 2 grote borden en leg de makrelen erop. Bestrooi met bosuitjes en koriander.
    Smakelijk eten!

    18-12-2011 om 09:50 geschreven door Han en Sam

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:hoofdgerecht
    » Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kippensoep
    Stap-voor-stap kippensoep 4 personen

    1 kleine ui
    1 dunne prei
    1 kleine winterpeen
    1 tl zwarte peperkorrels
    2 kippenbouten
    1/2 zakje verse peterselie à 30 g
    1/3 zakje verse selderij à 50 g
    2 takjes tijm
    1 laurierblaadje
    1 stukje foelie
    50 g vermicelli
    1-2 el citroensap

    Ui pellen en grof snipperen. Prei schoonmaken, in stukken snijden en wassen. Wortel schrappen en in stukjes snijden. Peperkorrels in kommetje met bolle kant van lepel kneuzen. Kippenbouten in grote soeppan leggen. Groenten, 3 takjes peterselie, 3 takjes selderij en tijm erover verdelen. Peper, laurier en foelie toevoegen en 1 1/2 liter koud water erbij schenken. Bouillon in open pan aan de kook brengen, eventueel schuim met schuimspaan afscheppen. Vuur lager draaien en bouillon op vlamverdeler 2 uur laten trekken.
    Kippenbouten uit bouillon nemen en op bord leggen. Schone theedoek vochtig maken en in zeef leggen. Bouillon boven andere pan zefen. Bouillon indien nodig ontvetten: laten afkoelen, in koelkast koud laten worden en gestold vet uit de soep scheppen. Vel van kippenbouten verwijderen. Vlees van bouten losmaken en in stukjes snijden of met 2 vorken in draadjes trekken.
    Bouillon opnieuw verwarmen. Eventueel aan vet wegdeppen met keukenpapier. Kippenvlees door bouillon roeren en vermicelli boven pan verbrokkelen. Aan de kook brengen en vermicelli in 10 minuten zachtjes gaarkoken. Rest van peterselie en selderij fijn snijden en door soep roeren.
    Kippensoep op smaak brengen met zout, peper en citroensap.
    Smakelijk eten!

    18-12-2011 om 09:44 geschreven door Han en Sam

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Soepen
    » Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Garnalen

    Garnalen 2 personen

    1 1/2 el Japanse sojasaus
    1 1/2 el shaoxing rijstwijn of droge sherry
    Arachideolie
    250 g tijgergarnalen
    200 g brede noedels of 175 g eiernoedels
    2 tl geroosterde sesamolie
    1 teentje knoflook, fijngehakt
    3 cm gemberwortel, fijngehakt
    1 kleine struik paksoi, in reepjes
    1 tl suiker
    2 bosuitjes, in dunne reepjes

    Meng in een kom een halve eetlepel sojasaus plus eventueel rijstwijn en olie, verder een snuf zout en peper. Schep de garnalen door de marinade en laat ze 10 minuten staan. Kook of week de noedels beetgaar volgens de verpakking. Stort ze in een vergiet en spoel ze koud onder een stromende kraan. Laat ze uitlekken en meng er 1 tl sesamolie door. Laat de garnalen uitlekken en vang al het kookvocht op. Zet een wok op hoog vuur en laat hem goed heet worden. Schenk er, pas als de wok begint te kleuren, een scheutje olie in. Doe alle tijgergarnalen in de wok en bak ze in 2 tot 4 minuten omscheppend gaar. Schep de garnalen uit de pan en houd ze apart. Doe opnieuw een scheutje olie in de pan en fruit de knoflook en de gember een halve minuut. Voeg de witte delen van de paksoi toe en roerbak 1 minuut. Voeg de noedels, de groene delen van de paksoi, de bosuitjes, de rest van de sojasaus en shaoxing, de garnalenmarinade, suiker en een snuf zout toe en schep alles goed om. Schep er als laatste de garnalen door en besprenkel met de rest van de sesamolie.
    Smakelijk eten!

    18-12-2011 om 09:36 geschreven door Han en Sam

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:hoofdgerecht
    » Reageer (1)
    17-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Luxe Chocoladetaart
    Luxe Chocoladetaart

    Ingredienten:

    250 gr chocolade in blokjes
    225 gr ongezouten boter in blokjes
    5 eieren
    90 gr poedersuiker, plus 1 el extra
    1 el cacaopoeder
    2 tl vanilleessence
    cacaopoeder voor het bestrooien

    Verwarm de oven voor op 160 graden. Bestrijk een springvorm (23 cm doorsnee) licht met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Beboter het bakpapier en strooi er wat suiker over.Wikkel een dubbele laag folie rond de buitenkant en de onderkant van de springvorm.

    Smelt de chocolade en de boter onder voortduurend roeren in een pannetje op een laag vuur.

    Klop de eieren en 90 gr suiker 1 min. met de mixer.

    Klop de cacao en de rest van de suikerdoor het eimengsel. Klop de vanillessence en dan de gesmolten chocolade erdoor tot u een glad geheel hebt. Schenk dit in de springvorm en klop ertegen om luchtbelletjes te laten ontsnappen.

    Zet de taart in een grotere bakblik en giet er kokend water bij tot 2 cm onder de rand van de springvorm. Bak de taart 45 tot 50 min. of tot de randen stevig zijn en de taart in het midden nog zacht is.

    Haal de vorm uit het water en verwijder de folie. Leg de taart, nog in de vorm, op een rooster, maak de vorm open en laat de taart afkoelen (hij zal in het midden iets inzakken).

    Draai de taart om op een bord en verwijder het bakpapier. Bestrooi hem nu met cacao en versier hem eventueel met chocoladesnippers of chocolaatjes. Serveer met slagroom of gezoete mascarpone

    17-12-2011 om 21:00 geschreven door Han en Sam

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Nagerecht
    » Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.enchilada's
    Enchilada's met gehaktvulling 4 personen

    1 ui
    500 g rundergehakt
    1 el zonnebloemolie
    1 el gemalen komijn
    2 teentjes knoflook
    2 tl chilipoeder
    peper, zout
    4 tortilla's
    1 el olijfolie
    400 g tomatenblokjes uit blik
    2 el tomatenpuree
    1 groene Spaanse peper
    1/2 tl gemalen koriander
    mespuntje suiker
    100 g geraspte kaas

    Pel de ui en snipper deze. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten uit de Spaanse peper en hak hem fijn. Verhit de zonnebloemolie en bak de ui in 2 minuten glazig. Voeg het gehakt, komijn, geperst teentje knoflook, chilipoeder, wat peper en zout toe en bak het gehakt rul. Verwarm de oven voor op 170 graden. Begin intussen met de saus: verhit de olijfolie en verwarm de tomatenblokjes met sap, tomatenpuree, Spaanse peper, geperste knoflook, koriander, zout en suiker. Laat de saus 5 minuten zachtjes inkoken. Schep 1/4 deel van de saus door het gehakt. Verdeel het vleesmengsel over de tortilla's, iets opzij van het midden. Rol de tortilla's op en leg ze met de naad aan de onderzijde in de ovenschaal. Giet de rest van de saus erover en bestrooi met de geraspte kaas. Zet het gerecht 15 minuten in het midden van de oven.
    Smakelijk eten!

    17-12-2011 om 20:48 geschreven door Han en Sam

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:hoofdgerecht
    » Reageer (1)


    Archief per week
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Categorieën
  • bijgerecht (6)
  • hoofdgerecht (62)
  • Nagerecht (2)
  • Salades (4)
  • Soepen (11)
  • voorgerecht (0)


  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.nl - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jou eigen blog!