De periode van de adellijke letterkunde: 1100-1300. Dit is de periode van de bloei van de hoofse literatuur. De literatuur vertolkt de idealen van de adel. Het is de periode van de ridderromans. Belangrijke (Nederlandse) auteurs
-Hendrik Van Veldeke(De Sint Servaes legende, de Eneas roman, liefdeslyriek.
-Anonieme schrijvers van Roelantslied: Renaut van Montalbaen, Ferguut.
-Diederik van Assenede: Florisande Blancefloer.
Periode van de burgerlijke letterkunde: 1300-1550. Door economische groei van de steden worden ook rijke burgers opdrachtgevers en lezers. In deze periode is vooral een opleving van toneel opvallend. Belangrijke Middelnederlandse auteurs:
-Jan van Boendale (Lekenspiegel)
-Jan van Ruusbroeck (traktaten zoals Van Seven trappen in den graed der gheestelijker minnen)
In werkelijkheid is er geen strakke begrenzing want ook in de eerste periode waren er al burgerlijke opdrachtgevers, net zoals de adel in de volgende periode ook een belangrijke rol bleef vervullen.
Voor de boekdrukkunst werden teksten vermenigvuldigd door ze handmatig over te schrijven. Dit gebeurde in de middeleeuwen door zogenaamde kopiisten, vaak kloosterlingen die zich hier maandenlang mee bezighielden. De boekdrukpers (15° eeuw) ontketende een ware revolutie in de verspreiding van kennis en ideeën.
Over het algemeen wordt aangenomen dat Johannes Gutenberg uit het Duitse Mainz rond 1440 de eerste was die met loden letters de techniek van het drukken beheerste. Hij komt dus in aanmerking voor de titel "uitvinder van de boekdrukkunst".
In Nederland werd geopperd dat deze eer aan de Haarlemse Laurens Janszoon Cortes maar er zijn nauwelijks schriftelijke bronnen die dat aantonen, het betreft eerder mondelinge geruchten uit de 16° eeuw.
Gutenberg was als edelsmid bekend met het gebruik van stempels om ijzerwaren of sieraden te versieren. Door deze techniek te combineren met bestaande kennis over het maken van blokboeken wist hij, na talloze experimenten, met gegoten loden letters en inktsoorten met behulp van een wijnpers de eerste gedrukte bladzijden te maken. Door de losse loden letters in de juiste volgorde in een rek te plaatsen kon een tekst gedrukt worden. Na het drukken konden de letters uit het rek gehaald worden en opnieuw gebruikt. Hierdoor werd het drukken van boeken een stuk makkelijker, goedkoper en minder tijdrovend.
Een boek heeft een lezer nodig, zonder is het niet meer dan een hoop geordend papier. Als de lezer het boek leest komt het boek tot leven. Gaandeweg ontstaat er verbinding met het geschrevene. De personages brengen de emoties naar boven, de verlangens, de vreugde, de liefde, de boosheid, de vrolijkheid en noem maar op. Het boek haalt je ook uit de tijd en zet je neer in zijn, tijdloze, wereld. Het verwacht dat je ontdekt wat het wil vertellen en dat je de weg volgt die het uitstippelde zonder vooroordelen. Het hoopt de je je laat verrassen door de uitkomst. Via het boek worden schrijver en lezer met elkaar verbonden en zo krijgen die zwart op wit gedrukte letters, zo zorgvuldig door de schrijver neergepend, betekenis. Zo wordt de wereld van de schrijver geopenbaard en laat zijn sporen na in de wereld van de lezer.
1. Lezen heeft een therapeutische werking. Het kan gedachtegangen wijzigen en nieuwe gedachten en verbindingen in het brein creëren.
2. Lezen vermindert stress, slechts zes minuten lezen vermindert stress met twee derde.
3. Lezen verbetert het concentratievermogen.
4.volgens het tijdschrift science verbetert lezen ook je sociale vaardigheden. Het spreekt vanzelf dat het hier gaat om zwaardere literatuur zoals Chekhov bijvoorbeeld en niet om populaire, makkelijk lezende fictie.
5.Lezen kan je ook helpen je geheugen te trainen.
6. volgens diverse onderzoeken hebben kinderen die veel lezen gemiddeld genomen een betere sociale status dan kinderen die weinig of niet lezen.
7. Lezen maakt je ook toleranter en meer open voor andere ideeën en denkwijzen.
Lezen is een goede bezigheid. Kinderen die veel lezen hebben een voorsprong wat taal betreft. Zij beschikken ook over een grotere woordenschat, waardoor zij zich beter kunnen uitdrukken. Lezen komt dus iedereen ten goede, de lezers zelf én hun omgeving.
Alles evolueert, zo ook ons leesmateriaal. Tegenwoordig zijn er boeken en E-boeken die je leest via een E-reader of op de pc. Noem mij gerust ouderwets, maar geef mij maar een papieren boek. Ik hou van de vorm, ik hou van de geur, daar kan geen E- reader tegenop. Wat denken jullie ervan?
Mijn naam is Emiliënne. Ik ben een 65 plusser en woonachtig in het Antwerpse. Ik ben creatief op allerlei vlakken. Ik schrijf, ik teken en ik vermaak kledij. Soms knutsel ik ook eens iets in elkaar, dat zijn allemaal dingen die voldoening schenken.
Hoe absurd het ook is te ageren tegen de bestaande orde omdat je er toch niets aan veranderen kunt, nog absurder zou het zijn om niet te reageren en zich gewoon te laten gebruiken, misbruiken.
Uitspraak van Herman Claeys
De meeste lezers zetten hun boeken in hun boekenkast. De meeste schrijvers zetten hun boekenkast in hun boeken.
Nicolas Chamfort (Frans schrijver, journalist en toneelschrijver 1718- 1794)
agenda
20 Januari- verjaardag E
6 Augustus- verjaardag V
18 Augustus- verjaardag J
8 October- verjaardag V