je chante speelde ik,three coins in the fountain,I love PARIS in the springtime ,j attendrai,toujours dans la nuit ,look fot the silver lining when ever a cloud appears in the in the blue, wo sind al die blume hin ? ach,een hoofd vol met duizenden liedjes die ik speelde in restaurants,op feesten,op straat of gewoon thuis,op trouwerijen,bij afscheid van burgemeesters of opening voor een nieuwe hogeschool.op carnaval of heel stil voor iemand die triest was...ergens.een uitgegroeide hobby .? nee,meer de liefde voor muziek in al haar vormen .als ik ergens een piano zag staan begonnen mijn vingers al te bewegen. 1 maal.in portugal speelde ik in een restaurant met vooral engelse bezoekers tijdens het kerst-maal.helemaal verkleed als SANTA CLAUS. was een traditie daar en voor mij een vreemde verrassing. wat is er mooier dan liedjes zingen,mee neurien ,luisteren in welke stemming dan ook of welke plaats dan ook. maakt blij,triestheid kan wijken en rust oproepen. zijn er zingende psychiaters, zo niet,jammer. kun je nog zingen,zing dan mee......
is het werkelijk de tweede RENAISSANCE ? of gewoon het verschil tussen eb en vloed . misschien een tijdsverschijnsel zoals the ROARING TWENTIES,gevolgd door het ineenstorten van de beurs van NEWYORK. Het is afscheid van een periode waarin de mens geen mens meer kon zijn,aangekondigd door extravagante uiterlijkheden. het kwam voort uit het gevoel,het innerlijk en kreeg pas geleidelijk aan vorm.vrouwen tooiden zich op haar allermooist,alles scheen te kunnen en de gevestigde orde maakte zich zorgen. de boekdrukkunst als spil om uiting te geven aan de ommekeer.
voor de krach van 1929 werd het aangekondigd tijdens the roaring twenties. pracht en praal,uitzonderlijke mode,de charleston bracht de mensen in beweging. daarna de KLAP die de handel en het bedrijfsleven en vooral HET GROTE GRAAIEN naar snelle winsten op de beurzen ineen deed storten.millioenen werkelozen over de hele wereld,honger.misere en werkverschaffing.er was geen zekerheid meer.berichten vlogen over de hele wereld, noodoplossingen werden bedacht als werkverschaffing,stempelen voor een sociale uitkering. mijn vader liep in rotterdam maandenlang naar werk te zoeken,hoewel hij als meubelmaker bij hofleverancier PANDER had gewerkt.
de televisie verscheen,de computer , eerst groot genoeg om een hele zaal te vullen.nu spelen kinderen over de hele wereld met zakcomputertjes die veel meer kunnen dan de grootste computers uit de beginperiode. de televisie tijdens vietnam. op een bijeenkomst in DRONTEN,over de rol van de media,toen nog radioverenigingen begin zeventiger jaren . onder de titel *wat doen die jongens inhilversum eigenlijk * ?????, was mijn bijdrage " see your own son die on the battlefield,iets wat ouders in de verenigde staten echt was overkomen .
nu is het heel gewoon iedere dag geconfronteerd te worden met veel aangrijpender beelden op t.v.,in de kranten.
geld is geen ruilmiddel meer maar een machtsmiddel,terwijl de waarde ervan steeds vermindert en ik zou bijna zeggen gelukkig. hele landen lijken failliet te gaan,de GROTEN,proberen de helpende hand toe te steken,omdat ze anders zelf ten onder gaan . zij zelf hebben meer schulden dan hun eigen totale jaaromzet en produktie.
ondertussen leven milliarden mensen op de grens of onder de armoedegrens .
het was op de zevende biennale te KASSEL dat ik de tweede renaissance aankondigde en daar met de duitse kunstenaar JOSEPH BUYS en alle aanwezigen op zijn open universiteit van gedachten wisselde over de onderwerpen wereld,televisie en de opkomst van de computer. wat zou dat voor de wereld betekenen ? in een klein boekje had ik de grote lijnen genoteerd en legde uit wat ik bedoelde. daarna schreef buys in dat boekje *WIR HABEN DIE ZWEITE RENAISSANCE SCHON IN BEWEGUNG GEBRACHT *. De nederlandse ZERO kunstenaar ondertekende met de zin ' KOM MAAR BIJ MIJ WANNER JE HEM WEER WILD OPHEFFEN *
kunstenaars werken niet alleen in hun ateliers sinds tijden , ze zijn ook zeer betrokken bij wat er gebeurt met en in de wereld .musici schrijven aangrijpende muziek en songs,theater en straattheatergroepen geven er vorm aan of klagen aan , schrijvers en dichters geven vorm aan hun gedachten en jongeren met hun graffiti .niemand kan er nog onderuit. een duitse schlager heeft de tekst * DARUM GEHT DIE WELT NICHT UNTER *
omdat er nog zoveel weldenkende mensen zijn in onze unieke wereld,van werklozen,huisvaders ,moeders,wetenschappers en jongeren , geleerden en onderwijzers,arbeiders en boeren tot U en ik. voor mij is het aanleiding me te uiten in beelden en prenten ,zoals zovelen voor mij.
jacques magendans ( geboren 30 september 1932 te arnhem )
de woorden roepen beelden op voor ieder eigen normen en ongeschreven vluchtig kiezen wij de vormen spelend met begrippen met wikken en met wegen vervaagt het beeld dat het eerst werd ingegeven
het beeld staat daar , gedachte in klei,steen,glas of brons of vierkant hout vatbaar voor beleving een dans,een troost,een storm,een stilte een lach die zoekt naar echo,s niemand vraagt ,wat stelt het voor ? met gedachten omgeven stil .........
Soms schieten woorden te kort om uiting te geven aan dankbaarheid. wat dan ? een zucht van zoeken,een virtuele bos bloemen,een melodie of een gedicht?
dit laatste spreekt me wel aan. een gedicht uit een bundel die ik in 1980 schreef'geinspireerd door het gedicht velperplein van JAN GRESHOF. Het is velperplein 5,geschreven 22 october1980
een droom is snel verdroomd en tijd is snel versleten nog even duurt herinnering daarna zal niemand weten ! eengril , een kreet ,een ademtocht een luis'rijk plein is snel verkocht tijd niet te achterhalen een onbezonnen maatschappij ze leve blij ,ze leve vrij de zesmillioenste wagen helpt de laatste mens vervagen.
verscheurd,ontwricht,het evenwicht waar toch gedachten blijven herinneringen aan weleer aan deinende massa's lijven.
een kinderhand betast een knuist vertrouwd kijkt op het kind een bloemenkar ,een muzikant ach nee het is slechts wind de torenklok in ongebruik wijst nog het laatste uur maar acht ,het was ook maar een droom een schaduw op een muur.
jacques magendans....
uit : veertien gedichten over het velperplein (arnhem)
gisteren ,of was het eergisteren,mocht ik u welkom heten op mijn site jacquesgedachten 2011. de tekst ging geweldig en ik verstuurde het zonder beeldmateriaal.even de technische kat uit de boom gekeken.de tweede keer afbeeldingen bij een goed verhaal,nu samen,wat blijkt,de prenten waren te groot en konden niet worden verstuurd.tekst over persoonlijk kunstbekijken was foetsi. handen in het haar en gauw gestart het aantal pixels te verminderen plus de centimeters. nu nieuwe poging...eerst alleen tekst...daarna afbeeldingen,want daar wil ik u graag mee bereiken en wellicht plezieren.jacques.m.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://blog.seniorennet.nl/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://blog.seniorennet.nl/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://blog.seniorennet.nl/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het SeniorenNet-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!