Foto
Foto
Categorieën
  • 0.1:Welkom (1)
  • 0.2:Vitamines (2)
  • 0.3:Mineralen (1)
  • 0.4:Eieren (2)
  • 0.5:Aardappelen (1)
  • 0.6:Groenten (0)
  • 0.7:Vlees (1)
  • 0.8: Varkensvlees (1)
  • 0.9:Rundvlees (0)
  • Foto
    Archief
  • Alle berichten
    Foto
    Inhoud blog
  • Vlees bereiden
  • Beenham
  • Vitamines in Groenten
  • Eieren bakken
  • Mineralen
  • Vitamines
  • Eieren koken
  • Aardappelen koken
  • Welkom
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Zoeken in blog

    Foto
    Zoeken met Google


    Kookboek met pictogrammen
    Voor mensen voor wie het meest vanzelfsprekende niet vanzelfsprekend is door aangeboren- of niet aangeboren hersenletsel
    11-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlees bereiden
     

    Vlees is vooral belangrijk voor de ijzervoorziening.
    Daarnaast levert vlees belangrijke B-vitamines en natuurlijk eiwitten.

    Zorg voor een passende pan. Een te grote pan heeft meer margarine of olie nodig en te veel vet is minder gezond.

     

    Er zijn veel verschillende soorten vlees en dus ook veel verschillende manieren om vlees te bereiden.

    Bakken en braden worden het meest gebruikt, maar je kan vlees ook stoven, koken, grilleren en zelfs frituren.

     

     

    Bakken

    Het vlees kan het beste een kwartiertje tevoren uit de koelkast gehaald worden. Dit voorkomt dat vlees gaat krimpen of krullen.

    Bakken is  een snelle manier om klein vlees te bereiden in hete vloeibare boter of olie bij een hoge temperatuur, zoals bijvoorbeeld

    • runderbiefstuk,
    • varkensschnitzel
    • hamburgers.

     

    Begin met het dichtschroeien van het vlees en bak daarna het vlees gaar.

    Zorg er bij het bakken voor dat je niet met een vork in het vlees prikt, want dan lopen de sappen die het vlees mals houden eruit.

    Bestrooi het vlees pas na het dichtschroeien met zout, anders onttrek je het vocht uit het vlees, en dat het vlees taai wordt.

    De hete boter zorgt ervoor dat het vlees snel dichtschroeit en een bruin korstje krijgt. 

    Als aan het vlees een vetrandje zit, kan het best met een scherp mesje in de vetranden worden ingesneden. Dit voorkomt inkrullen.


     

    Braden

    Braden is de manier om 'groot' vlees te bereiden, het duurt langer dan bakken. Het gebeurt in een braadpan.

    Vooral grote vleesdelen, zoals

    • rosbief,
    • rollade of
    • fricandeau 

    Eerst schroei je het vlees op hoog vuur rondom dicht, waarna je het op laag vuur laat doorgaren. Let er ook hier op dat je niet in het vlees prikt.

    Nadat het vlees aan alle zijden in de bakboter is dichtgeschroeid, moet het gas of elektra zodanig afgesteld worden, dat deze net heet genoeg is om te blijven bakken.

    Tegen het einde van de braadtijd blus je af met een scheutje warm water en roer je het aanzetsel van de bodem los: dit kan je als jus gebruiken. Wacht 5 minuten met het aansnijden van het vlees zodat de sappen zich door het vlees kunnen verspreiden.

     

     

    Stoven

    Vlees wordt gestoofd om het zacht en mals te maken. Bovendien levert het een krachtige jus. Vlees moet voor het stoven altijd goed drooggemaakt worden.

    Stoven wordt gebruikt voor bijvoorbeeld

    • riblappen,
    • runderlappen,
    • staartstuk,
    • sucadelappen

    Daarna wordt het in hete boter of ander braadvet snel bruin gebakken. Aan het vet wordt warm water toegevoegd. Boven een laag vuurtje wordt het vervolgens in een gesloten pan gaar gestoofd. Als het vlees in aanraking komt met koud vocht, schrikt het door de grote temperatuurdaling en wordt het taai.

     

     

    Koken

    Koken is het gaarmaken van vlees in kokend water. Koken van vlees is bij ons niet echt gebruikelijk, meestal gaat het over kip voor in de soep. Het water waar in gekookt is noemt men bouillon en dit kan gebruikt worden voor een saus of soep.


     

    Grilleren of roosteren

    Meest bekend van de barbecue, maar grilleren kan ook in veel ovens. Het is een redelijk magere manier van vlees bereiden, omdat er nauwelijks vet nodig is. Vaak wordt het vlees wel eerst gemarineerd. Meestal wordt vlees met een korte bereidingstijd gebruikt, omdat de temperatuur bij grilleren moeilijk te regelen is.


     

    Frituren

    Frituren is het bruin en gaar laten worden van vlees in een grote hoeveelheid olie van ongeveer 180 graden. Kipnuggets worden bijvoorbeeld gefrituurd, maar ook sommige vissen kunnen op deze manier bereid worden.




    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (6 Stemmen)
    Categorie:0.7:Vlees
    >> Reageer (3)

    Welkom op mijn blog!

    Foto


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Foto

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Laatste commentaren
  • 先生 (leilei3915)
        op Welkom
  • mulberry bag (xuehui51)
        op Welkom
  • 201804.18yangpeng (yangpeng)
        op Beenham
  • 201804.18yangpeng (yangpeng)
        op Vlees bereiden
  • aqinga17.11.25 (aqinga)
        op Welkom
  • Foto


    Foto

    Dropbox

    Druk op onderstaande knop om je bestand naar mij te verzenden.


    Startpagina !

    Blog als favoriet !

    Een interessant adres?


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.nl - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jou eigen blog!