Foto
Foto
Categorieën
  • 0.1:Welkom (1)
  • 0.2:Vitamines (2)
  • 0.3:Mineralen (1)
  • 0.4:Eieren (2)
  • 0.5:Aardappelen (1)
  • 0.6:Groenten (0)
  • 0.7:Vlees (1)
  • 0.8: Varkensvlees (1)
  • 0.9:Rundvlees (0)
  • Foto
    Archief
  • Alle berichten
    Foto
    Inhoud blog
  • Vlees bereiden
  • Beenham
  • Vitamines in Groenten
  • Eieren bakken
  • Mineralen
  • Vitamines
  • Eieren koken
  • Aardappelen koken
  • Welkom
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Zoeken in blog

    Foto
    Zoeken met Google


    Kookboek met pictogrammen
    Voor mensen voor wie het meest vanzelfsprekende niet vanzelfsprekend is door aangeboren- of niet aangeboren hersenletsel
    11-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlees bereiden
     

    Vlees is vooral belangrijk voor de ijzervoorziening.
    Daarnaast levert vlees belangrijke B-vitamines en natuurlijk eiwitten.

    Zorg voor een passende pan. Een te grote pan heeft meer margarine of olie nodig en te veel vet is minder gezond.

     

    Er zijn veel verschillende soorten vlees en dus ook veel verschillende manieren om vlees te bereiden.

    Bakken en braden worden het meest gebruikt, maar je kan vlees ook stoven, koken, grilleren en zelfs frituren.

     

     

    Bakken

    Het vlees kan het beste een kwartiertje tevoren uit de koelkast gehaald worden. Dit voorkomt dat vlees gaat krimpen of krullen.

    Bakken is  een snelle manier om klein vlees te bereiden in hete vloeibare boter of olie bij een hoge temperatuur, zoals bijvoorbeeld

    • runderbiefstuk,
    • varkensschnitzel
    • hamburgers.

     

    Begin met het dichtschroeien van het vlees en bak daarna het vlees gaar.

    Zorg er bij het bakken voor dat je niet met een vork in het vlees prikt, want dan lopen de sappen die het vlees mals houden eruit.

    Bestrooi het vlees pas na het dichtschroeien met zout, anders onttrek je het vocht uit het vlees, en dat het vlees taai wordt.

    De hete boter zorgt ervoor dat het vlees snel dichtschroeit en een bruin korstje krijgt. 

    Als aan het vlees een vetrandje zit, kan het best met een scherp mesje in de vetranden worden ingesneden. Dit voorkomt inkrullen.


     

    Braden

    Braden is de manier om 'groot' vlees te bereiden, het duurt langer dan bakken. Het gebeurt in een braadpan.

    Vooral grote vleesdelen, zoals

    • rosbief,
    • rollade of
    • fricandeau 

    Eerst schroei je het vlees op hoog vuur rondom dicht, waarna je het op laag vuur laat doorgaren. Let er ook hier op dat je niet in het vlees prikt.

    Nadat het vlees aan alle zijden in de bakboter is dichtgeschroeid, moet het gas of elektra zodanig afgesteld worden, dat deze net heet genoeg is om te blijven bakken.

    Tegen het einde van de braadtijd blus je af met een scheutje warm water en roer je het aanzetsel van de bodem los: dit kan je als jus gebruiken. Wacht 5 minuten met het aansnijden van het vlees zodat de sappen zich door het vlees kunnen verspreiden.

     

     

    Stoven

    Vlees wordt gestoofd om het zacht en mals te maken. Bovendien levert het een krachtige jus. Vlees moet voor het stoven altijd goed drooggemaakt worden.

    Stoven wordt gebruikt voor bijvoorbeeld

    • riblappen,
    • runderlappen,
    • staartstuk,
    • sucadelappen

    Daarna wordt het in hete boter of ander braadvet snel bruin gebakken. Aan het vet wordt warm water toegevoegd. Boven een laag vuurtje wordt het vervolgens in een gesloten pan gaar gestoofd. Als het vlees in aanraking komt met koud vocht, schrikt het door de grote temperatuurdaling en wordt het taai.

     

     

    Koken

    Koken is het gaarmaken van vlees in kokend water. Koken van vlees is bij ons niet echt gebruikelijk, meestal gaat het over kip voor in de soep. Het water waar in gekookt is noemt men bouillon en dit kan gebruikt worden voor een saus of soep.


     

    Grilleren of roosteren

    Meest bekend van de barbecue, maar grilleren kan ook in veel ovens. Het is een redelijk magere manier van vlees bereiden, omdat er nauwelijks vet nodig is. Vaak wordt het vlees wel eerst gemarineerd. Meestal wordt vlees met een korte bereidingstijd gebruikt, omdat de temperatuur bij grilleren moeilijk te regelen is.


     

    Frituren

    Frituren is het bruin en gaar laten worden van vlees in een grote hoeveelheid olie van ongeveer 180 graden. Kipnuggets worden bijvoorbeeld gefrituurd, maar ook sommige vissen kunnen op deze manier bereid worden.




    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (6 Stemmen)
    Categorie:0.7:Vlees
    >> Reageer (3)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beenham



    Beenham

    Voedingswaarde
    Per 100 g onbereid:
    Energie: 161 kcal
    Eiwit: 18 gram
    Vet: 10 gram
    Koolhydraten: 1 gram
    IJzer: 0.7 milligram





     
     wat moet ik kopen

    Beenham




     
     wat heb ik nodig

    Braadpan

    knijptang

    aluminiumfolie



    braden

     ±35-45 min.

     

    stoombraden

     ±35-45 min.

     

    Gewicht

    Per persoon 125 gram.

     

     


    Braden


    Eerst schroei je het vlees op hoog vuur rondom dicht. Let er ook hier op dat je niet in het vlees prikt.


    Nadat het vlees aan alle zijden in de bakboter is dichtgeschroeid, moet het gas of elektra zodanig afgesteld worden, dat deze net heet genoeg is om het ±35-45 min. te blijven bakken.



    Tegen het einde van de braadtijd blus je af met een scheutje warm water en roer je het aanzetsel van de bodem los: dit kan je als jus gebruiken.


    Wacht 5 minuten met het aansnijden van het vlees zodat de sappen zich door het vlees kunnen verspreiden.

     

     

    Stoven


    Vlees wordt gestoofd om het zacht en mals te maken. Bovendien levert het een krachtige jus. Vlees moet voor het stoven altijd goed drooggemaakt worden.
     

    Daarna wordt het in hete boter of ander braadvet snel bruin gebakken.


    Aan het vet wordt warm water toegevoegd. Als het vlees in aanraking komt met koud vocht, schrikt het door de grote temperatuurdaling en wordt het taai.


    Boven een laag vuurtje wordt het vervolgens in een gesloten pan in ±35-45 min. gaar gestoofd.


     

     

    Bijzonderheden

    • Bedruip en keer beenham regelmatig tijdens het bereiden.
    • Zout de beenham pas na het bereiden.
    • Overgebleven ham is koud ook heerlijk op brood.

     

    Smaakidee

    • Een begeleidende saus op basis van vruchten (smaakt bijzonder goed bij veel soorten wit vlees).

     

    Wist u dat...

    • Hammetjes vaak ook voorgekruid te koop zijn?
    • Groot vlees extra sappig wordt als het na bereiding ± 10 min. rust onder aluminiumfolie?

     

     

     




    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:0.8: Varkensvlees
    >> Reageer (2)
    07-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vitamines in Groenten
    Vitamines in Groenten



    Vitamine A

    Belangrijk voor onze ogen en beschermt tegen nachtblindheid. Instandhouding van ons haar, onze huid en ons tandvlees.

    Wortelen, andijvie, veldsla, venkel, broccoli, doperwten, groene selderij, paksoi, spinazie peterselie, tuinkers, waterkers, kervel, postelein en bieslook


    Vitamine B1

    Voor een goede werking van ons hart en onze zenuwen. Een tekort veroorzaakt psychische stoornissen zoals depressie.

    Venkel, koolrabi,pastinaak, kervel en gedroogde witte bonen


    Vitamine B2

    Speelt een rol in onze energievoorziening, voor iedereen met haaruitval en huidaandoeningen.

    Champignons en broccoli


    Vitamine B5

    Speelt een rol bij het vrijmaken van energie uit koolhydraten en bij de afbraak van vetten en eiwitten, ook bij de vorming en regulering van een aantal hormonen, helpt mensen met een gestoorde hormonenbalans en bevordert de genezing van wonden. Ze is ook een goed wapen tegen kaalheid.

    Champignons, broccoli, spinazie, groene paprika's en andere groene groenten


    Vitamine B6

    Nodig voor de aanmaak van nieuw bloed, onze stofwisseling en bij de werking van ons zenuwstelsel, ook nodig voor de afbraak en de opbouw van eiwitten en reguleert de werking van bepaalde hormonen. Verhoogt onze weerstand en helpt bij de handeling tegen zenuwstoornissen.
    Ze is ook een wapen tegen bloedarmoede.

    Prei, witte kool en broccoli


    Vitamine B11

    foliumzuur) speelt een grote rol bij de ontwikkeling van de hersenen en het ruggenmerg van de foetus. Ze is ook betrokken bij de stofwisseling van eiwitten en vetten en bij de vorming van rode bloedlichaampjes. Zwangere vrouwen wordt extra foliumzuur aangeraden Foliumzuur geeft baby’s en kinderen weerstand tegen infecties en verbetert de melkafscheiding. Het behandelt symptomen van de menopauze en het zou ook de kans op hart- en vaatziekten verminderen.

    Bladgroenten (kropsla en andere slasoorten, spinazie, groene selderij, andijvie…) bevatten een ruime hoeveelheid van deze vitamine, maar dan eten we ze best rauw en zo vers mogelijk.

    Ook spruitjes en broccoli zijn goede foliumzuurleveranciers.


    Vitamine C

    Beschermt tegen hart- en vaatziekten, tegen bepaalde kankers (hoofd- en halsgebied en van de slokdarm en de maag en tegen diabetes. Verhoogt weerstand tegen infecties en ziekten door de activiteit van de witte bloedlichaampjes te stimuleren. Zorgt ook voor de opname van ijzer in ons bloed. Vermindert de duur van verkoudheden en sommige virale aandoeningen. Is een krachtig wapen tegen voorjaarsmoeheid en helpt botontkalking en tandbederf voorkomen. Ook diabetici hebben alle belang bij een voeding die rijk is aan vitamine C.

    Paprika’s, rode kool, witte kool, groene kool, veldsla, peterselie, broccoli, venkel en spruitjes zijn vitamine C-bommen. Maar ook asperges, tomaten, aubergines, spinazie, bieslook, waterkers, kervel, champignons, Chinese kool, knolselderij, prei, raapjes, radijsjes en paksoi.


    Vitamine K

    Is onmisbaar voor een goede bloedstolling bij wonden en wondjes. helpt bij de genezing van wonden en is een wapen voor mensen met darmtransitproblemen.

    Vooral bloemkool, broccoli, boerenkool, spinazie en doperwten.




    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:0.2:Vitamines
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eieren bakken
     
     Eieren bakken                      


     

     Wat moet ik kopen       

     

     

     

     

     

     

     

     

     


     Wat heb ik nodig:

    Koekenpan

    Klontje boter

    Spatel 

    Zout & peper 

     

     



     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     



    Eieren bakken:

     


    Smelt een klontje boter in de koekenpan, smeer het een beetje uit met een houten of plastic spatel tot de hele bodem bedekt is, laat het matig heet worden


    Breek de eieren boven de pan


    Bak ze op een vrij laag vuur, het kan wel een paar minuten duren


    Strooi er wat zout en peper op


    Voor Eieren met Spek: eerst een aantal plakjes bacon in de pan doen, en een minuutje of zo laten bakken

     

     






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (6 Stemmen)
    Categorie:0.4:Eieren
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mineralen

     

    Mineralen


     

       

      Aanwezig

      Zorgt voor

      Factoren

      Gevolgen teveel

      Gevolgen tekort

      Calcium

       

      melk

      kaas

      brood

      groenten peulvruchten aardappelen

       

       

      Geeft stevigheid aan het skelet en gebit. Ook is calcium nodig voor het goed functioneren van de spieren en voor het geleiden van prikkels naar de zenuwen.

      Is onder andere betrokken bij de bloedstolling, de celgroei en de hormoonstofwisseling.

       

       

       

      Zo zorgen voldoende beweging en voldoende vitamine D voor een verhoogde opname. Te weinig beweging en vitamine D doen de opname dalen.

       

       

      Verstoort de opname van ijzer, zink, magnesium en fosfor. Ook kunnen er nierstenen ontstaan en kan de botopbouw in het gedrang komen, waardoor botten zwakker worden.

       

       

      Bij zuigelingen kan een tekort aan calcium spierkramp ontstaan. Bij ouderen kan een te lage calciuminname leiden tot osteoporose (botontkalking).

      Chroom

       

      zemelen

      biergist, volkorenbrood, groente, rietsuikermelasse, vlees lever gevogelte vis

       

       

      Voor een goede werking van insuline en bij het handhaven van het bloedsuikergehalte. Daarnaast speelt het ook een rol bij de vetstofwisseling.

       

       

      Vitamine C verbetert de absorptie van chroom.

       

       

      Er zijn geen nadelige effecten bekend van een te hoge inname van chroom.

       

       

      Bij ernstige onder -voeding kan een tekort optreden. Dit kan leiden tot een verhoogde glucoseconcentratie in het bloed, tot verhoogde cholesterolwaarden in het bloed en gewichtsverlies.

       

      Chloride

       

      alle dranken en voedingsmiddelen

       

       

      voor een goed evenwicht in de vochthuishouding van het lichaam.

       

       

      niets bekend

       

       

      Kan het lichaam vocht vasthouden (oedeem) waardoor een hoge bloeddruk kan ontstaan.

       

       

       

      niets bekend

      Fosfor

       

      melk, vis, vlees en brood

       

       

      Geeft stevigheid aan het skelet. Ook betrokken bij de energievoorziening van het lichaam Verder is fosfor nodig voor de koolhydraat-, vet- en eiwitstofwisseling.

       

       

       

      niets bekend

       

       

      Verhoogde botstofwisseling, wat bij ouderen de kans op botontkalking kan verhogen. Verder kan een te hoge inname de absorptie van ijzer, koper en zink belemmeren.

       

       

       

      anorexia, bloedarmoede, pijn in de botten, verkeerde vorming van de botten tijdens de groei bij kinderen of een toegenomen gevoeligheid voor infecties.

      IJzer

       

      vlees en vleesproducten, aardappelen, brood en groenten.

       

       

      IJzer is een belangrijk bestanddeel van hemoglobine, een onderdeel van de rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof van de longen naar de weefsels.

      IJzer is onmisbaar voor dat transport.

       

       

       

      De opname van ijzer wordt beïnvloed door verschillende levens- en voedingsfactoren.

      bloedarmoede zorgt ook voor een hogere opname van ijzer.

       

       

      Kan leiden tot chronische vermoeidheid of beschadiging van organen zoals de lever, de darmen en het hart.

       

       

       

      Klachten als duizeligheid en een verminderd concentratievermogen optreden. Een duidelijk tekort aan ijzer leidt tot bloedarmoede (anemie).

      Jodium

       

      zeevis en groenten melk en melkproducten brood en broodvervangers, vleesproducten

       

       

       

      De vorming van schildklierhormonen die belangrijk zijn voor de groei en de stofwisseling.

       

       

      niets bekend

       

       

      Ziekte van Basedow, waardoor de schildklier sneller gaat werken. Verschijnselen van deze ziekte zijn slapeloosheid, nervositeit en gebrek aan eetlust.

       

       

      “Krop” (struma) Hierbij zwelt de schildklier op. Bij kinderen achterstand in de lichamelijke en geestelijke groei Bij volwassenen vertragen de reacties, houden de weefsels vocht vast en vermindert het denkvermogen.

       

      Kalium

       

      aardappelen, brood, melk en melkproducten, vlees en vleeswaren en groenten.

       

       

      Zenuwprikkelgeleiding en het handhaven van een normale bloeddruk. Verder is kalium noodzakelijk voor het samentrekken van de spieren en voor de energie huis- houding in de spieren.

       

       

       

      niets bekend

       

       

      niets bekend

       

       

      Spierzwakte en een verstoorde hartfunctie. Psychische stoornissen zoals depressie en verwarring kunnen ook een gevolg zijn van een tekort aan kalium.

      Koper

       

      orgaanvlees, zeevis, schaal- en schelpdieren, noten en graanproducten. Ook groente en fruit en cacaoproducten bevatten koper.

       

       

      Dat ijzer wordt vastgelegd in hemoglobine, de rode kleurstof in ons bloed, en speelt zodoende een rol bij het zuurstoftransport in het lichaam. Ook de pigmentatie van huid en haar en bij bindweefsel- en botvorming.

       

       

       

      De opname van koper wordt geremd door zink en door een vitamine C inname van minimaal 1500 milligram per dag. Dit komt overeen met zo’n 25 sinaasappels.

       

       

       

      Overmaat aan speeksel, pijn in de buik, misselijkheid, braken en diarree.

       

       

      Bloedarmoede, vermindering van het afweersysteem en botafwijkingen, zoals osteoporose.

      Magnesium

       

      Cacao en bittere chocolade, schelpdieren, garnalen, sojabonen en noten groene groenten, ongepelde granen en noten drinkwater

       

       

       

      Energiestofwisseling in het lichaam, de overdracht van zenuwprikkels en het goed functioneren van de spieren. Verder stevigheid aan het skelet en voor de opbouw van onder andere spieren.

       

       

      Voedingsvezel en fosfor verminderen de opname van magnesium Is ook afhankelijk van de hoeveelheid eiwit, oxaalzuurr of fytinezuur dat in de darm aanwezig is.

       

       

      Lichte diarree.

       

       

      Irritatie van de zenuwen in de spieren, hartritmestoornissen en maagkrampen.

      Mangaan

       

      granen, rijst, noten, bladgroenten, fruit, vlees, vis en thee

       

       

      Mangaan is nodig voor de vorming van botweefsel. Verder is mangaan betrokken bij de stofwisseling van aminozuren, cholesterol en koolhydraten.

       

       

       

      Bij een hoog gehalte van calcium, fosfaat en ijzer.

       

       

      beschadigingen aan het zenuwstelsel.

       

       

      niets bekend

      Molybdeen

       

      peulvruchten, granen en noten. Andere goede bronnen van molybdeen zijn orgaanvlees, melk en eieren

       

       

       

      Deze enzymen zijn onder andere betrokken bij de afbraak en opbouw van eiwitten in ons lichaam.

       

       

       

       

      niets bekend

       

       

       

      niets bekend

       

      Natrium

       

      alle voedingsmiddelen en dranken

       

       

       

       

      Evenwicht in de vochthuis- houding van het lichaam, voor het samentrekken van de spieren en voor de zenuw- prikkelgeleiding. Daarnaast levert natrium een belangrijke bijdrage aan de regeling van de bloeddruk, samen met het mineraal kalium.

       

       

       

       

      Nieren en het hart extra belast waardoor een hoge bloeddruk kan ontstaan. Een teveel aan natrium verhoogt dus de kans op hart- en vaatziekten.

       

       

       

      Verschijnselen van uitdroging.

      Dit kan voorkomen bij bergbeklimmers en topsporters.

       

      Seleen

       

      alle voedingsmiddelen

       

       

       

       

       

      Seleen heeft een zelfde werking als een antioxidant en gaat de vorming van schadelijke stoffen in het lichaam tegen. Het maakt zware metalen die het lichaam via verontreinigingen binnenkomen minder giftig. Mogelijk beschermt tegen het ontstaan van prostaatkanker.

       

       

       

       

      De haren en nagels worden broos. Er kan verlies van nagels en haren optreden.

       

       

       

      Verstoring van de werking van de hartspier

       

      Zink

       

      vlees, vis, haring, bruinbrood, peulvruchten en rijst

       

       

       

       

      Zink is nodig bij de opbouw van eiwitten en daarmee voor de groei en vernieuwing van weefsel. Daarnaast speelt het een rol bij de opbouw en afbraak van koolhydraten. Zink is onderdeel van het hormoon insuline en het zorgt ervoor dat het afweersysteem goed werkt.

       

       

       

      Voedingsvezels en fosfor hebben een belemmerende werking op de opname van zink.

       

       

       

       

      Door voeding of drank die in contact was gekomen met verzinkte blikken. De symptomen waren oa. misselijkheid, braken, buikkrampen en diarree. Langdurige inname van teveel zink kan leiden tot oa. anemie (bloedarmoede) en een vermindering van de weerstand.

       

       

       

      Groeivertraging, verminderde smaak en reuk, huidafwijkingen en nachtblindheid.

       

       

       



       

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:0.3:Mineralen
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vitamines



    Vitamine A

     

    Groenten
    door lichaam
    omgezet
    Fruit
    door lichaam
    omgezet

    (half)
    volle melk

    Melk

    producten

    Boter

    Lever

    Vis


    Vitamine
    B1

     

    Varkensvlees

    Graan producten


    Vitamine B2

    Groenten

    Fruit

    (half)          volle melk

    Melk producten

    Vlees(waren)

    Graan producten


    Vitamine B3

    Groenten

    Fruit

    Vlees

    Vis  

    Graan producten


    Vitamine B5

    Groenten

    Fruit

    Melk producten

    Vlees

    Vis

    Eieren

    Aardappelen


    Vitamine B6

    Groenten

    melk

    Kaas

    Vlees

    Vis

    Graan producten

    Eieren

    Aardappelen peulvrucht


    Vitamine B8

    melk

    Eieren sojaproduct

    noten pinda


    Vitamine B11

    Groene groenten

    Fruit

    melk
    producten

     

    Volkoren producten


    Vitamine
    B12

     

    Dierlijke afkomst


    Vitamine C

    Groenten

    Fruit


    Vitamine
    D

    Boter

    Dierlijke afkomst

    vette vis paling, zalm en makreel Zonlicht


    Vitamine E

    Groenten

    Fruit

    Plantaardige oliën

    Graan producten

    Noten  zaden


    Vitamine
    K

    spinazie, broccoli oliën




















































































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:0.2:Vitamines
    >> Reageer (0)
    05-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eieren koken

     Eieren koken                             

     



    Breek de dag, tik een eitje!
                                


     


     Wat moet ik kopen:     

     

     

     

     

     



     

     

     


     Wat heb ik nodig:

    Steelpan             

     Kookwekker      

    Zout

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     




    Eieren koken:



    Breng een pan met een ruime hoeveelheid water aan de kook

    Leg er voorzichtig met een lepel de eieren in 


    Breng het water weer aan de kook




    Voor een zacht ei op 4-5 minuten,


    een halfhard ei 6-7 minuten en   


    een hardgekookt ei 9-10 minuten




    De tijd gaat in zodra het water met de eieren weer kookt

     



    Giet het water af en laat de eieren even 'schrikken' door koud water in de pan te gieten, dan kunnen ze makkelijk worden gepeld



    Eet smakelijk


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (11 Stemmen)
    Categorie:0.4:Eieren
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelen koken


     Aardappelen koken                


     

    Aardappelen zijn rijk aan koolhydraten, vezels, eiwit, B-vitamines, vitamine C en mineralen.

    In verhouding tot hun volume en gewicht leveren deze voedingsmiddelen veel voedingsstoffen en weinig calorieën. Ruime porties zijn daarom belangrijk voor een gezonde voeding. Ze geven een voldaan gevoel na de maaltijd. Daardoor verminderen ze de trek in calorierijke hapjes tussen de maaltijden door. Zo helpen ze het gewicht gezond te houden.

     

     

     Wat moet ik kopen:         


     

     

     

     

     

     


     Wat heb ik nodig:

                

    pan

     dunschiller 

    aardappelmesje 

    beetje zout 

    ovenwant



     

    Wat doe ik eerst:

         
    Vul de pan met water 
         
    Schil de aardappels met de dunschiller

         
    Snij de aardappel met het aardappelschilmesje in stukken als hij te groot is

         
    Was de aardappelen 2 keer schoon in de pan

     

     

    Koken:


    Doe de aardappels in de pan met water en strooi er wat zout op.

    Plaats de deksel op de pan met het vuur hoog.


    Als het water kookt, draai je het vuur zo laag dat het net aan de kook blijft.


    Kook de aardappelen in 20-25 minuten gaar.


    Prik met een vork om te voelen of de aardappelen van binnen zacht zijn.


    Giet het water af, met de ovenwant de pan vast houden

     




    Laat de aardappelen zonder deksel heel even droogstomen op een laag vuur.



    Schud ze af en toe even om, zodat ze niet aanbakken.

     

     

     

     



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (14 Stemmen)
    Categorie:0.5:Aardappelen
    >> Reageer (7)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom




     

    Heb je een recept en wil je het hier op dit blog?

     

    Stuur even een mailtje!    



              



      Veel kookplezier

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (28 Stemmen)
    Categorie:0.1:Welkom
    >> Reageer (4)

    Welkom op mijn blog!

    Foto


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Foto

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Laatste commentaren
  • 先生 (leilei3915)
        op Welkom
  • mulberry bag (xuehui51)
        op Welkom
  • 201804.18yangpeng (yangpeng)
        op Beenham
  • 201804.18yangpeng (yangpeng)
        op Vlees bereiden
  • aqinga17.11.25 (aqinga)
        op Welkom
  • Foto


    Foto

    Dropbox

    Druk op onderstaande knop om je bestand naar mij te verzenden.


    Startpagina !

    Blog als favoriet !

    Een interessant adres?


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.nl - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jou eigen blog!