Voor mensen voor wie het meest vanzelfsprekende niet vanzelfsprekend is door aangeboren- of niet aangeboren hersenletsel
07-02-2010
Vitamines in Groenten
Vitamines in Groenten
Vitamine A
Belangrijk voor onze ogen en beschermt tegen nachtblindheid. Instandhouding van ons haar, onze huid en ons tandvlees.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Voor een goede werking van ons hart en onze zenuwen. Een tekort veroorzaakt psychische stoornissen zoals depressie.
Venkel, koolrabi,pastinaak, kervel en gedroogde witte bonen
Vitamine B2
Speelt een rol in onze energievoorziening, voor iedereen met haaruitval en huidaandoeningen.
Champignons en broccoli
Vitamine B5
Speelt een rol bij het vrijmaken van energie uit koolhydraten en bij de afbraak van vetten en eiwitten, ook bij de vorming en regulering van een aantal hormonen, helpt mensen met een gestoorde hormonenbalans en bevordertde genezing van wonden. Ze is ook een goed wapen tegen kaalheid.
Champignons, broccoli, spinazie, groene paprika's en andere groene groenten
Vitamine B6
Nodig voor de aanmaak van nieuw bloed, onze stofwisseling en bij de werking van ons zenuwstelsel, ook nodig voor de afbraak en de opbouw van eiwitten en reguleert de werking van bepaalde hormonen. Verhoogt onze weerstand en helpt bij de handeling tegen zenuwstoornissen. Ze is ook een wapen tegen bloedarmoede.
Prei, witte kool en broccoli
Vitamine B11
foliumzuur) speelt een grote rol bij de ontwikkeling van de hersenen en het ruggenmerg van de foetus. Ze is ook betrokken bij de stofwisseling van eiwitten en vetten en bij de vorming van rode bloedlichaampjes. Zwangere vrouwen wordt extra foliumzuur aangeraden Foliumzuur geeft babys en kinderen weerstand tegen infecties en verbetert de melkafscheiding. Het behandelt symptomen van de menopauze en het zou ook de kans op hart- en vaatziekten verminderen.
Bladgroenten (kropsla en andere slasoorten, spinazie, groene selderij, andijvie ) bevatten een ruime hoeveelheid van deze vitamine, maar dan eten we ze best rauw en zo vers mogelijk.
Ook spruitjes en broccoli zijn goede foliumzuurleveranciers.
Vitamine C
Beschermt tegen hart- en vaatziekten, tegen bepaalde kankers (hoofd- en halsgebied en van de slokdarm en de maag en tegen diabetes. Verhoogt weerstand tegen infecties en ziekten door de activiteit van de witte bloedlichaampjes te stimuleren. Zorgt ook voor de opname van ijzer in ons bloed. Vermindert de duur van verkoudheden en sommige virale aandoeningen. Is een krachtig wapen tegen voorjaarsmoeheid en helpt botontkalking en tandbederf voorkomen. Ook diabetici hebben alle belang bij een voeding die rijk is aan vitamine C.
Paprikas, rode kool, witte kool, groene kool, veldsla, peterselie, broccoli, venkel en spruitjes zijn vitamine C-bommen. Maar ook asperges, tomaten, aubergines, spinazie, bieslook, waterkers, kervel, champignons, Chinese kool, knolselderij, prei, raapjes, radijsjes en paksoi.
Vitamine K
Is onmisbaar voor een goede bloedstolling bij wonden en wondjes. helpt bij de genezing van wonden en is een wapen voor mensen met darmtransitproblemen.
Vooral bloemkool, broccoli, boerenkool, spinazie en doperwten.
Reacties op bericht (0)
E-mail mij
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek