Voor mensen voor wie het meest vanzelfsprekende niet vanzelfsprekend is door aangeboren- of niet aangeboren hersenletsel
11-02-2010
Beenham
Beenham
Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 161 kcal Eiwit: 18 gram Vet: 10 gram Koolhydraten: 1 gram IJzer: 0.7 milligram
wat moet ik kopen
Beenham
wat heb ik nodig
Braadpan
knijptang
aluminiumfolie
braden
±35-45 min.
stoombraden
±35-45 min.
Gewicht
Per persoon 125 gram.
Braden
Eerst schroei je het vlees op hoog vuur rondom dicht. Let er ook hier op dat je niet in het vlees prikt.
Nadat het vlees aan alle zijden in de bakboter is dichtgeschroeid, moet het gas of elektra zodanig afgesteld worden, dat deze net heet genoeg is om het ±35-45 min. te blijven bakken.
Tegen het einde van de braadtijd blus je af met een scheutje warm water en roer je het aanzetsel van de bodem los: dit kan je als jus gebruiken.
Wacht 5 minuten met het aansnijden van het vlees zodat de sappen zich door het vlees kunnen verspreiden.
Stoven
Vlees wordt gestoofd om het zacht en mals te maken. Bovendien levert het een krachtige jus. Vlees moet voor het stoven altijd goed drooggemaakt worden.
Daarna wordt het in hete boter of ander braadvet snel bruin gebakken.
Aan het vet wordt warm water toegevoegd. Als het vlees in aanraking komt met koud vocht, schrikt het door de grote temperatuurdaling en wordt het taai.
Boven een laag vuurtje wordt het vervolgens in een gesloten pan in ±35-45 min. gaar gestoofd.
Bijzonderheden
Bedruip en keer beenham regelmatig tijdens het bereiden.
Zout de beenham pas na het bereiden.
Overgebleven ham is koud ook heerlijk op brood.
Smaakidee
Een begeleidende saus op basis van vruchten (smaakt bijzonder goed bij veel soorten wit vlees).
Wist u dat...
Hammetjes vaak ook voorgekruid te koop zijn?
Groot vlees extra sappig wordt als het na bereiding ± 10 min. rust onder aluminiumfolie?