Workshop Infant Mental Health
Tweedaagse workshop
De aard van vroege interacties tussen de baby en de ouders bepaalt, zo blijkt, in hoge mate de wijze waarop genetische en constitutionele factoren in het gedrag en de ontwikkeling tot uiting komen. Oude nature-nurture discussies hebben dan ook plaatsgemaakt voor dynamische en transactionele visies op de ontwikkeling van kinderen. Daarbij is grote nadruk komen te liggen op de interactionele aspecten van de ontwikkeling, de vele dimensies van de onverbrekelijke band tussen de baby en zijn ouders en de hechte relaties die de baby al vroeg kan opbouwen met verschillende belangrijke anderen.
docenten Mevrouw drs. Yvonne de Roos, psychotherapeut, werkzaam bij Triversum in Alkmaar; De heer drs. Guy Couturier, klinisch psycholoog, kinder- en jeugdpsycholoog, werkzaam in het Catharina-Ziekenhuis, Eindhoven en aan de Universiteit van Tilburg. Beide docenten zijn ook hoofdopleider van de opleiding Van-Nul-Tot-Drie.
doelgroep GZ- en eerstelijnspsychologen, consultatiebureau-artsen, kinderartsen, huisartsen, psychotherapeuten, klinisch psychologen, K&J-psychiaters, ouderbegeleiders.
doelstelling In deze workshop maken de deelnemers kennis met de nieuwste inzichten op het gebied van Infant Mental Health en leren zij om vanuit deze visie te kijken naar ontwikkeling, psychopathologie, diagnostiek en behandelmogelijkheden bij zeer jonge kinderen.
toelichting Recente inzichten op het gebied van Infant Mental Health hebben geleid tot een hernieuwde kijk op zeer jonge kinderen en hun ouders en tot het besef dat deze doelgroep in een aantal opzichten om een zeer specifieke benadering vraagt. Deze benadering is in essentie ontwikkelingsgericht, waarbij oog is voor het ingewikkelde samenspel van genetische, somatische, relationele en sociale factoren, gedrag, emotie en beleving. Ook wordt rekening gehouden met het feit dat het kind zich ontwikkelt binnen een veelheid aan, dynamisch met elkaar interagerende, netwerken en contexten.
inhoud
- De visie van infant mental health, meerdere perspectieven;
- De nieuwe neurobiologische inzichten: de invloed van de omgeving op het genetisch materiaal;
- Het transactionele ontwikkelingsmodel en ontwikkelingspychopathologie;
- Classificatiesysteem DC 0-3R;
- Baby- en peuterobservatie als basismethodiek;
- Kennismaken met verschillende interventiemethoden aan de hand van (ook eigen) casuistiek.
werkwijze Korte theoretische inleidingen door de docenten, literatuurstudie, casuistiekbesprekingen, ook uit de praktijk van de deelnemers, videoanalyse.
De cursisten dienen er rekening mee te houden dat zij tussen de twee bijeenkomsten in een baby of peuter in zijn/haar gezin zullen observeren. Het verdient de voorkeur om hierbij niet te kiezen voor familie of kennissen/collega's.
nota bene! Deze workshop is ook relevant voor diegenen die overwegen de tweejarige opleiding Van-Nul-Tot-Drie te volgen, die in 2008 van start gaat. Wanneer u besluit aan deze opleiding deel te nemen wordt de helft van de kosten van deze workshop op de opleidingsprijs in mindering gebracht.
U kunt hier de brochure van de tweejarige opleiding bestellen of downloaden.
accreditatie
- Accreditatie Huisartsen: 12 uren
- DAIMH: totaal 24 uren (12 literatuur en praktijk / 12 theorie en vaardigheid)
- Herkwalificatie Eerstelijnspsycholoog NIP: totaal 12 uren (4 diagnostiek & indicatiestelling / 6 behandeling / 2,0 overig)
- KP herregistratie: 12 uren
- KP overgangsregeling: totaal 21 uren (16 diagnostiek / 5 behandeling)
- Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie: 11 punten (wordt aangevraagd voor elke uitvoering)
- NVO Orthopedagoog-Generalist: totaal 13 uren (2 diagnostiek / 4 indicatiestelling / 4,0 behandeling / 3,0 praktijkopdrachten)
Wat is accreditatie? RINO http://www.rino.nl/cursussen/501.html#08.02
|