boter 150 g belegen cheddar, geraspt 4 tl grove mosterd 4 el creme fraiche 4 dikke stukken kabeljauw, 175 g per stuk zout, zwarte peper 3 tomaten, in plakjes
Verwarm de oven voor op 200 graden en vet 4 ovenschaaltjes in. Meng de cheddar, mosterd en creme fraiche. Leg in elk bakje een stuk vis en breng deze op smaak met een beetje zout en peper. Bedek de kabeljauw met tomatenplakjes en schep er vervolgens het kaasmengsel over. Bak de vis 25 minuten boven in de oven, totdat de kaas is gesmolten en goudbruin is geworden en de vis stevig en door en door gaar is. Smakelijk eten!
250 g noedels 300 g kip, in blokjes gesneden 500 g kool, fijngesneden (Chinese kool, paksoy, spitskool enz) ketjap, vissaus olie
Marineer de kip in de ketjap en de vissaus. Maak vervolgens de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit de olie in een wok of hapjespan. Roerbak de kip, zonder de marinade. Voeg daarna de kool toe en laat deze slinken. Voeg de marinade toe en eventueel nog wat extra ketjap en vissaus. Even warm laten worden en daarna de noedels erdoor roeren. Smakelijk eten!
Vermeng de klein gesneden ui met de uitgeperste knoflook,de laos en de sambal. Wrijf het mengsel fijn in een vijzel,verhit de olie in een pan en fruit hier in de kruidenmengsel ca 3 min. Voeg het water azijn de ketjap en de suiker toe. Breng alles aan de kook.Draai het vuur laag en laat de saus ca 3 min zachtjes koken.
Pel de eieren en snijd ze overlangs door midden.Leg de eieren helften in een schaal en schend de warme saus er over heen.
Ingredienten: 2 kilo Drumstiks ongemarineerd 5 eetlepels ketjap manis 2 tl Djahe 1 fles tomatenketjup 2 tl Djintan 1 groot blikje tomatenpuree 2 tl ketoembar 5 eetlepels olie 3 teentjes knoflook 3 grote uien Sambal naar smaak zout en peper
Bak de ui en haal die uit de olie met een schuimspaan. Bak daarna de gekruide drumsticks aan beide kanten bruin. Maak ondertussen een mengsel van de Djahe Ketoembar knoflook sambal tomatenpuree tomatenketjup en de uien,giet dit geheel over de kip en laat het geheel goed pruttelen en al omscheppend met water er bij. Om het geheel iets dunner te maken. En als nodig is er nog wat ketjap manis bij doen.
Ingredienten: 1 kg Aardappelen geschild 600 gram zuurkool 500 gram gehakt gekruid met zout en peper 1 grote ui gehakt in stukjes 1 blikje ananasstukjes 1 grote banaan in plakjes gesneden 700 gram belegen kaas geraspt
Bereiding: Kook de aardappels,stamp ze tot puree met melk en een klontje boter. Laat de ananas uitlekken,stoof de zuurkool zacht met het vocht van de ananas. Bak de ui bruin. Voeg dan het gehakt toe en bak dat rul uit. Doe onderin een ovenschaal de helft van de puree verdeel daaroverheen het gehakt en de zuurkool, verdeel de ananasstukjes en de banaan op de zuurkool bedek de bovenste laag met de rest van de puree en strooi de kaas er bovenop. Zet de schotel in de hete oven tot de kaas gesmolten is en licht gegratineerd.
Snijd de ui klein,maak de knoflook schoon en pers deze uit. Meng de ui met de knoflook de sambal de trassie laos en wat zout en wrijf het geheel fijn. Fruit de gezeefde kruiden in wat hete olie ca 2 min. Voeg de schoongemaakte sperziebonen en de bouillon en het water toe. Breng het geheel aan de kook en laat de sperziebnen bijna gaar worden. Voeg tenslotte het citroensap en een schepje suiker en de santen doe en laat alles nog even goed doorkoken.
Eet smakelijk (er is een kant en klare variant in de winkel maar vers komt de smaak beter ten goede) het proberen waard! Heerlijk met rijst en kip
300 g kip, in blokjes 2 uien, gesnipperd 300 g rijst blik perziken pak gezeefde tomaten ketjap olie
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bak de uien in de hete olie. Voeg de kip toe en bak deze bruin. Voeg de tomatensaus toe met een paar el ketjap. Breng aan de kook en laat een tijdje doorkoken. Snijd de perziken in stukjes en voeg bij de saus. Serveer met de rijst. Smakelijk eten!
Voorgekookte krielaardappeltjes 3 plakken vleeswaren(kipfilet etc) of blokjes elk 100 gr 1 doos tuinerwten/wortelschijfjes van Iglo 2 bosuitjes,klein gesneden 4 eetlepel chilisaus olie om in te bakken zout en peper
Bereiding: Dep de krieltjes droog verhit 4 eetlepel olie in de wok. Bak de krieltjes bruin,snijd de vleeswaren in reepjes doe het samen met de iglo groenten bij de krieltjs en roerbak tot de wortel plakjes zacht zijn. Pers de knoflook er bovenuit en roer de uitjes door het groentemengsel. Breng op smaak met zout en beetje peper,schep de chilisaus erdoorheen even goed verhitten.
1 pak macaroni ham in blik of runder of kip rookworsten 2 stuks soepgroente grootpak 2 grote blikjes tomatenpuree 1 pak gezeefde tomatenpuree 1 pond rundergehakt vetsin knoflookpoeder gehaktkruiden zonnebloemolie
Bereiding:
Doe het water met zonnebloemolie in de oan en betje zout en breng het aan de kook. Doe dan de macaroni in de pan en laat het koken zo als op het pak staat. Daarna afgietn en uit laten lekken.
Tijdens het koken van de macaroni het gehakt kruiden met gehaktkruiden. Pak een braadpan en bak het gehakt rul dus korrelig. Snijd de rookworst in plakjes en doe die bij het gehakt en dan de gezeefde tomaten erbij en de tomatenpuree met de soepgroenten. Doe de vetsin en knoflookpoeder overheen en het geheel door elkaar roeren,daarna macaroni goed doorscheppen.
750 g riblappen 500 ml water 2 uien 750 g champignons paprikapoeder 50 g bloem zout, peper olie, boter braadpan
Snij de riblappen in blokjes. Snipper de ui en snij de champignons en reepjes. Verhit de olie met de boter. Bak de riblappen 5 minuten. Haal ze uit de pan en zet ze opzij. Bak de champignons 5 minuten op een laag vuur, tot ze zacht zijn. Voeg dan beetje voor beetje de bloem toe en laat dit 5 minuten bakken op laag vuur. Daarna de paprikapoeder, het vlees en het water toevoegen. Breng alles aan de kook en draai dan het vuur laag. Laat het vlees ongeveer 3 uur sudderen. Controleer regelmatig of er genoeg vocht in de pan zit. Voeg anders nog wat water toe. Na 3 uur sudderen, voegt u de champignons toe en laat de pan nog 1/2 uur op laag vuur opstaan. Serveer dit met gekookte aardappelen of aardappelpuree.
750 ml water 3 bouillonblokjes 3 aardappelen 1-2 winterpenen 1 prei 200 ml room olie staafmixer
Snij de aardappelen, winterpenen en de prei in blokjes. Verhit de olie in een grote pan en bak de wortel en de prei ongeveer 5 tot 10 minuten. Voeg het water, de bouillonblokjes en de aardappelen toe en breng alles aan de kook. Laat de soep ongeveer 20 minuten op een laag vuur sudderen. Pureer de soep met de staafmixer. Roer de room van het vuur af door de soep. Lekker met stokbrood en kruidenboter. Smakelijk eten!
750 ml water 3 bouillonblokjes 3/4 courgettes olie 200 ml room staafmixer
Snij de courgette in plakjes. Verhit de olie in een grote pan. Bak de courgetteplakjes ongeveer 5 minuten. Voeg het water toe met de bouillonblokjes en breng dit aan de kook. Laat de soep ongeveer 5 tot 1 minuten op laag vuur sudderen. Pureer de soep met de staafmixer. Roer de room van het vuur af door de soep. Lekker met stokbrood en kruidenboter. Smakelijk eten!
800 g vastkokende aardappelen, schoongeboend 1 bakje cherrytomaatjes 1 aubergine, in blokjes van 1 cm 1 courgette, in halve plakjes 3 el olijfolie 500 g koolvisfilet, ontdooid bakpapier
Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd de aardappelen in dunne parten. Verdeel de aardappelparten met alle groenten over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met de olie en besprenkel met peper en zout naar smaak. Bak in de oven in circa 35 minuten gaar. Snijd de vis in 6 stukken en bestrooi met peper en zout naar smaak. Leg de vis de laatste 10 minuten tussen de groenten. Smakelijk eten!
2 el olijfolie 1 schaal runderchipolata (worstjes, 300 g) 1 ui, in halve ringen 1 bakje champignons, in plakjes 1 pak pompoenblokjes (450 g, diepvries) 300 g couscous 1 bakje pistachenoten (95 g), grof gehakt 600 ml hete runderbouillon ovenschaal, ingevet
Verwarm de oven voor op 180 graden. Verhit de olie in een koekenpan. Bak de chipolata in 3 minuten bruin. Voeg de ui en champignons toe en bak 4 minuten. Haal van het vuur en schep de bevroren pompoenblokjes, couscous en pistachenoten erdoor. Doe dit mengsel in de ovenschaal en schenk de bouillon erover. Zorg dat de couscous helemaal onderstaat. Is dat niet het geval, voeg dan kokend water toe. Bak de couscousschotel in de oven in circa 15 minuten gaar. Roer los met een vork en breng op smaak met peper en zout. Lekker met verse basilicum. Smakelijk eten!
1 1/2 el Japanse sojasaus 1 1/2 el shaoxing rijstwijn of droge sherry arachideolie 250 g tijgergarnalen 200 g brede noedels of 175 g eiernoedels 2 tl geroosterde sesamolie 1 teentje knoflook, fijngehakt 3 cm gemberwortel, fijngehakt 1 kleine struik paksoi, in reepjes 1 tl suiker 2 bosuitjes, in dunne reepjes
Meng in een kom een halve eetlepels sojasaus plus eventueel rijstwijn en olie, verder een snuf zout en peper. Schep de garnalen door de marinade en laat ze 10 minuten staan. Kook of week de noedels beetgaar volgens de verpakking. Stort ze in een vergiet en spoel ze koud onder een stromende kraan. Laat ze uitlekken en meng er 1 tl sesamolie door. Laat de garnalen uitlekken en vang al het kookvocht op. Zet een wok op hoog vuur en laat hem goed heet worden. Schenk er, pas als de wok begint te kleuren, een scheutje olie in. Doe alle tijgergarnalen in de wok en bak ze in 2 tot 4 minuten omscheppend gaar. Schep de garnalen uit de pan en houd ze apart. Doe opnieuw een scheutje olie in de pan en fruit de knoflook en de gember een halve minuut. Voeg de witte delen van de paksoi toe en roerbak 1 minuut. Voeg de noedels, de groene delen van de paksoi, de bosuitjes, de rest van de sojasaus en shaoxing, de garnalenmarinade, suiker en een snuf zout toe en schep alles goed om. Schep er als laatste de garnalen door en besprenkel met de rest van de sesamolie. Smakelijk eten!