500 g lamsvlees zonder been, blokjes 1 prei, in ringen 1 bos lente-uitjes, in ringen 1 klein blikje tomatenpuree 1 bouillonblokje 6 aardappelen, geschild, in blokjes boter
Zet 2 pannen op het vuur. In een pan bakt u het vlees goudbruin en in de andere pan bakt u de groenten. Doe de tomatenpuree bij de groenten en laat dit 1-2 minuten koken. Doe daarna 150 ml water bij de groente en een half bouillonblokje. Draai het vuur uit als het bouillonblokje is opgelost. Als het vlees goudbruin is, doe er dan 150 ml water bij en de andere helft van het bouillonblokje. Als dit is opgelost, doe er dan het groentemengsel bij. Breng het aan de kook, zet het vuur lager en laat het 2 1/2 uur stoven. Daarna de aardappelen erbij doen en nog ongeveer 1 uur laten sudderen totdat de aardappelen gaar zijn. Smakelijk eten!
4 grote vastkokende aardappelen 4 grote uien 4 vleestomaten 2 à 3 courgettes 750 g magere spekblokjes paprikapoeder peper, zout
Kook de aardappelen in licht gezouten water. Snijd de ui in fijne ringen, pel de tomaten en verdeel ze in kleine partjes. Snijd de courgettes in kleine blokjes. Bak de spekblokjes in een braadpan zonder boter, voeg hierbij de uiringen en laat ze enkele minuten meebakken. Voeg de courgetteblokjes en de tomatenblokjes eraan toe. Kruid met paprikapoeder, peper en zout. Dek af en laat een tiental minuten zachtjes verder stoven tot de groentes gaar zijn. Snijd de gekookte aardappels in schijven en doe ze bij het stoofpotje, laat alles nog even opwarmen. Smakelijk eten!
3 el olijfolie 2 uien, fijngesneden 2 teentjes knoflook, fijngesneden 300 g lamsstooflapjes, in blokjes 1 blikje tomatenpuree 100 g gedroogde abrikozen, in dunne reepjes 1 envelopje saffraan 1 blikje tomatenblokjes, 400 g 1 zakje koriander, 15 g, fijngesneden
Verhit de olie in een grote soeppan en fruit hierin de ui en knoflook glazig. Voeg het lamsvlees toe en bak het op middelhoog vuur lichtbruin. Schep de tomatenpuree, abrikozen, 2 tl zout, saffraan en tomatenblokjes erbij en voeg 1 1/2 liter water toe. Breng het geheel aan de kook en laat het 1 tot 1 1/2 uur op laag vuur doorkoken. Breng de soep op smaak met zout en peper. Bestrooi voor het serveren met verse koriander. Smakelijk eten!
800 g sukadelapjes of magere runderlappen, in dobbelsteentjes 2 el bloem 2 el olie 100 g boter + om in te vetten 50 g spekblokjes 2 uien, gesnipperd 4 kruidnagels 10 jeneverbessen, gekneusd 2 laurierblaadjes 300 ml rode wijn 2 plakjes ontbijtkoek, in dobbelstenen 900 g aardappelpuree 2 appels, geschild en in ringen 2 beschuiten, verkruimeld
Bestrooi het vlees met de bloem; schud de overtollige bloem eraf. Laat in een braadpan de olie en de helft van de boter heet worden en bak hierin het vlees goudbruin. Schep de spekblokjes en de gesnipperde uien erbij en laat ze even meebakken tot de spekjes lichtbruin kleuren. Voeg de kruidnagels, de jeneverbessen en de laurier toe en breng het gerecht op smaak met zout en peper. Schenk de rode wijn bij het vlees in de pan en roer goed door. Plaats de deksel op de pan en laat het vlees ongeveer 2 1/2 uur op een laag vuur sudderen. Roer het vlees regelmatig door om aanbranden te voorkomen. Voeg, wanneer het vocht teveel verdampt en het vlees nog niet gaar is, wat water toe. Schep de ontbijtkoek bij het vlees in de pan en laat het nog een half uur zachtjes doorkoken. Verwarm de oven voor op 250 graden. Vet de ovenschaal in met boter. Schep het stoofvlees met alle ingredienten en het stoofvocht in de schaal en bedek met een laagje aardappelpuree. Leg daarop de plakken appel en bestrooi met de verkruimelde beschuit. Zet de jachtschotel ongeveer 15 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is. Smakelijk eten!
4 kipfilets zout, peper 4 el olie 4 el boter 1 grote ui, gehakt 1/2 tl kaneel 1 teen knoflook, gesnipperd 1 el geraspte gember 1 tl kurkuma 1 tl chilipoeder 1 blik tomatenblokjes op sap 2 el tomatenpuree 3 el Griekse yoghurt citroensap 2 el gehakte koriander
Snijd de kip in blokjes, kruid ze met zout en peper en bak ze circa 3-4 minuten in de olie. Neem de blokjes kipfilet uit de pan. Voeg aan dezelfde braadpan de boter toe en fruit hierin de uisnippers in enkele minuten zacht met het kaneelpoeder. Voeg dan de knoflook, gember, kurkuma, chilipoeder, tomatenblokjes met vocht, tomatenpuree en yoghurt toe en breng al roerend aan de kook. Laat onder zo nu en dan roeren circa 5 minuten zachtjes koken. Voeg de blokjes kip toeaan de saus en laat opnieuw circa 5 minuten zachtjes pruttelen. Proef en breng op smaak met enkele druppels citroensap. Bestrooi de butter chicken met vers gehakte koriander of platte peterselie. Lekker met rijst of naanbrood. Smakelijk eten!
2 eieren 300 g suiker 30 g cacao 8 g oploskoffie 375 g plantenvet 300 g droge biscuit
Klop de eieren met de suiker goed glad. Voeg lepel voor lepel de cacao en de oploskoffie toe. Smelt het plantenvet, laat het enigszins bekoelen en voeg het nog vloeibare vet bij deze massa. Blijf roeren tot alles een gelijkmatig geheel vormt. Breek de biscuits in stukjes en roer deze door het mengsel. Bekleed een cake- of taartvorm met vetvrij papier. Vul de vorm met het mengsel en zet deze koel weg om het stijf worden van de massa te bevorderen. Smakelijk eten!
2 makrelen 2 1/2 el teriyakisaus 2 el arachideolie 1 teentje knoflook, in lucifertjes 3 cm verse gemberwortel, in lucifertjes 1 rood pepertje, in ringetjes 1 doosje shiitakes, gehalveerd 1 struik bloemkool, in roosjes 150 g tauge 1 1/2 el kikkoman 1 1/2 el vissaus geroosterde sesamolie 2 bosuitjes, in lucifertjes een handje korianderblaadjes
Maak schuine inkepingen in de vis en wrijf ze in met 2 eetlepels teriyakisaus. Laat ze een half uur rusten. Verwarm de oven voor op 200 graden. Druppel 1 el olie over de vissen, leg ze in een ovenschaal, dek af met aluminiumfolie en schuif 10 minuten in de oven. Verwijder de folie en bak de vis nog eens 10 minuten. Verhit intussen de wok op hoog vuur. Schenk de resterende olie erin en laat heet worden. Fruit de knoflook, gember en peper 1 minuut op hoog vuur. Roerbak de bloemkoolroosjes 2 minuten mee. Voeg de shiitakes toe en bak opnieuw 2 minuten. Doe de tauge erbij en roerbak nog 1 minuut. Voeg de sojasaus, de vissaus, de rest van de teriyaki en 1 tl sesamolie toe. Schep alles goed om en zet het vuur uit. Verdeel de groenten over 2 grote borden en leg de makrelen erop. Bestrooi met bosuitjes en koriander. Smakelijk eten!
1 kleine ui 1 dunne prei 1 kleine winterpeen 1 tl zwarte peperkorrels 2 kippenbouten 1/2 zakje verse peterselie à 30 g 1/3 zakje verse selderij à 50 g 2 takjes tijm 1 laurierblaadje 1 stukje foelie 50 g vermicelli 1-2 el citroensap
Ui pellen en grof snipperen. Prei schoonmaken, in stukken snijden en wassen. Wortel schrappen en in stukjes snijden. Peperkorrels in kommetje met bolle kant van lepel kneuzen. Kippenbouten in grote soeppan leggen. Groenten, 3 takjes peterselie, 3 takjes selderij en tijm erover verdelen. Peper, laurier en foelie toevoegen en 1 1/2 liter koud water erbij schenken. Bouillon in open pan aan de kook brengen, eventueel schuim met schuimspaan afscheppen. Vuur lager draaien en bouillon op vlamverdeler 2 uur laten trekken. Kippenbouten uit bouillon nemen en op bord leggen. Schone theedoek vochtig maken en in zeef leggen. Bouillon boven andere pan zefen. Bouillon indien nodig ontvetten: laten afkoelen, in koelkast koud laten worden en gestold vet uit de soep scheppen. Vel van kippenbouten verwijderen. Vlees van bouten losmaken en in stukjes snijden of met 2 vorken in draadjes trekken. Bouillon opnieuw verwarmen. Eventueel aan vet wegdeppen met keukenpapier. Kippenvlees door bouillon roeren en vermicelli boven pan verbrokkelen. Aan de kook brengen en vermicelli in 10 minuten zachtjes gaarkoken. Rest van peterselie en selderij fijn snijden en door soep roeren. Kippensoep op smaak brengen met zout, peper en citroensap. Smakelijk eten!
1 1/2 el Japanse sojasaus 1 1/2 el shaoxing rijstwijn of droge sherry Arachideolie 250 g tijgergarnalen 200 g brede noedels of 175 g eiernoedels 2 tl geroosterde sesamolie 1 teentje knoflook, fijngehakt 3 cm gemberwortel, fijngehakt 1 kleine struik paksoi, in reepjes 1 tl suiker 2 bosuitjes, in dunne reepjes
Meng in een kom een halve eetlepel sojasaus plus eventueel rijstwijn en olie, verder een snuf zout en peper. Schep de garnalen door de marinade en laat ze 10 minuten staan. Kook of week de noedels beetgaar volgens de verpakking. Stort ze in een vergiet en spoel ze koud onder een stromende kraan. Laat ze uitlekken en meng er 1 tl sesamolie door. Laat de garnalen uitlekken en vang al het kookvocht op. Zet een wok op hoog vuur en laat hem goed heet worden. Schenk er, pas als de wok begint te kleuren, een scheutje olie in. Doe alle tijgergarnalen in de wok en bak ze in 2 tot 4 minuten omscheppend gaar. Schep de garnalen uit de pan en houd ze apart. Doe opnieuw een scheutje olie in de pan en fruit de knoflook en de gember een halve minuut. Voeg de witte delen van de paksoi toe en roerbak 1 minuut. Voeg de noedels, de groene delen van de paksoi, de bosuitjes, de rest van de sojasaus en shaoxing, de garnalenmarinade, suiker en een snuf zout toe en schep alles goed om. Schep er als laatste de garnalen door en besprenkel met de rest van de sesamolie. Smakelijk eten!
250 gr chocolade in blokjes 225 gr ongezouten boter in blokjes 5 eieren 90 gr poedersuiker, plus 1 el extra 1 el cacaopoeder 2 tl vanilleessence cacaopoeder voor het bestrooien
Verwarm de oven voor op 160 graden. Bestrijk een springvorm (23 cm doorsnee) licht met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Beboter het bakpapier en strooi er wat suiker over.Wikkel een dubbele laag folie rond de buitenkant en de onderkant van de springvorm.
Smelt de chocolade en de boter onder voortduurend roeren in een pannetje op een laag vuur.
Klop de eieren en 90 gr suiker 1 min. met de mixer.
Klop de cacao en de rest van de suikerdoor het eimengsel. Klop de vanillessence en dan de gesmolten chocolade erdoor tot u een glad geheel hebt. Schenk dit in de springvorm en klop ertegen om luchtbelletjes te laten ontsnappen.
Zet de taart in een grotere bakblik en giet er kokend water bij tot 2 cm onder de rand van de springvorm. Bak de taart 45 tot 50 min. of tot de randen stevig zijn en de taart in het midden nog zacht is.
Haal de vorm uit het water en verwijder de folie. Leg de taart, nog in de vorm, op een rooster, maak de vorm open en laat de taart afkoelen (hij zal in het midden iets inzakken).
Draai de taart om op een bord en verwijder het bakpapier. Bestrooi hem nu met cacao en versier hem eventueel met chocoladesnippers of chocolaatjes. Serveer met slagroom of gezoete mascarpone
1 ui 500 g rundergehakt 1 el zonnebloemolie 1 el gemalen komijn 2 teentjes knoflook 2 tl chilipoeder peper, zout 4 tortilla's 1 el olijfolie 400 g tomatenblokjes uit blik 2 el tomatenpuree 1 groene Spaanse peper 1/2 tl gemalen koriander mespuntje suiker 100 g geraspte kaas
Pel de ui en snipper deze. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten uit de Spaanse peper en hak hem fijn. Verhit de zonnebloemolie en bak de ui in 2 minuten glazig. Voeg het gehakt, komijn, geperst teentje knoflook, chilipoeder, wat peper en zout toe en bak het gehakt rul. Verwarm de oven voor op 170 graden. Begin intussen met de saus: verhit de olijfolie en verwarm de tomatenblokjes met sap, tomatenpuree, Spaanse peper, geperste knoflook, koriander, zout en suiker. Laat de saus 5 minuten zachtjes inkoken. Schep 1/4 deel van de saus door het gehakt. Verdeel het vleesmengsel over de tortilla's, iets opzij van het midden. Rol de tortilla's op en leg ze met de naad aan de onderzijde in de ovenschaal. Giet de rest van de saus erover en bestrooi met de geraspte kaas. Zet het gerecht 15 minuten in het midden van de oven. Smakelijk eten!
1 1/2 kg aardappelen, gekookt en gepureerd 2 eieren, losgeklopt paneermeel olie om in te frituren
Vulling:
500gr. gehakt 2 uien, gepeld en zeer fijn gesnipperd 2 knoflooktenen, gepeld en geperst 2 worteltjes fijn gesnipperd peper en zout 2 theel. suiker
Bereiding:
Aardappelen schillen en koken met zout, fijnstampen met peper en nootmuskaat. Af laten koelen, 2 eieren erdoor en goed kneden. De vulling maken en het gehakt in eigen vet braden, alle kruiden erdoor mengen, tot het gehakt goed rul en gaar is.
Een schep aardappeldeeg in de hand nemen en maak er een balletje van.Plat drukken en vullen met het gehakt. Het deeg om het vlees sluiten en er een rolletje van maken. Door de paneermeel rollen, dan door het geklutste ei, daarna weer door de paneermeel. (dubbel paneren.) Frituren in de olie.
Zowel koud als warm te eten. MMmmm....
Wellicht nog een leuke tip: Ikzelf heb het ook eens op een andere wijze klaargemaakt. (Wordt toch ook vaker gedaan)
1/2 kg aardappelen, gekookt en gepureerd (een beetje grof) 2 eieren, losgeklopt paneermeel olie om in te frituren
500gr. gehakt 2 uien, gepeld en zeer fijn gesnipperd 2 knoflooktenen, gepeld en geperst
2 preitjes 4 worteltjes fijn gesnipperd
klein bosje selderij peper en zout
1 eetl djahé (gemberpoeder)
2 theelepel laos 2 theel. suiker
Bereiding:
Aardappelen schillen en koken met zout, fijnstampen met peper en nootmuskaat. Af laten koelen, 2 eieren erdoor en goed kneden en natuurlijk een beetje koffiemelk erdoor. Knoflook, prei, worteltjes etc. etc. zeer fijn maken en gewoon alles bijelkaar doen.
Het gehakt en alle kruiden/groenten door de aardappelpuree mengen samen met wat sambal oelek, djahé en laos. Maak het wat steviger, door er paneermeel door te mengen.
Een schep gemengde aardappelpuree in de hand nemen en maak er een kroketje van. Door de paneermeel rollen, dan door het geklutste ei, daarna weer door de paneermeel. (dubbel paneren.) Frituren in de olie/frituurketel
500 g ribrunderlappen 300 ml azijn 3 blaadjes laurier 2 kruidnagels 30 g boter 2 grote uien, in grove stukken 3 plakken ontbijtkoek, in stukjes 3 el stroop
Snijd het vlees in blokjes van circa 3 cm en doe in een kom. Meng 300 ml water met de azijn en voeg de laurier en de kruidnagels toe. Voeg naar smaak peper en zout toe.Giet de marinade over het vlees en laat het 24 uur marineren in de koelkast. Neem het vlees uit de marinade, laat het goed uitlekken en dep het droog met keukenpapier. Bewaar de marinade. Bak het vlees in enkele minuten rondom bruin in tweederde van de boter. Blus af door de marinade erover te gieten. Bak de uien in de rest van de boter. Voeg ze als ze mooi bruin zijn bij het vlees. Laat het vlees ongeveer 2 uur op laag vuur sudderen in de marinade. Schep van tijd tot tijd het schuim eraf. Voeg, als het vlees gaar is, de ontbijtkoek toe om de saus te binden. Roer de stukjes goed door de marinade, tot een gladde saus ontstaat. Voeg de stroop toe en roer door de saus. Breng op smaak met peper en zout. Smakelijk eten!
Nasi goreng met garnalen en omeletreepjes 8 personen
500 g witte rijst 5 el zonnebloemolie 2 uien, gesnipperd 3 tenen knoflook, fijngesneden 600 g nasivlees 50 ml ketjap 300 g groente 2 zakjes mix voor nasi 4 eieren 3 el bladselderij, fijngesneden 250 g roze garnalen
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de rijst af en laat hem goed uitlekken in een vergiet. Verhit in een wok 2 el olie en fruit de ui met de knoflook. Voeg het vlees toe en bak het bruin aan. Schenk de ketjap in de wok en warm 1 minuut mee. Schep de groente erdoor. Voeg de mix voor nasi met 200 ml water toe en warm 5 minuten door, schep regelmatig om. Klop intussen de eieren los met een scheutje water, zout en peper. Bak van het eimengsel en de rst van de olie 2 omeletten. Laat ze op een bord glijden, rol ze op en snijd ze in reepjes. Schep de rijst door de groentemix en breng de nasi op smaak met zout. Bak de rijst al omscheppend in 5 minuten goed warm en krokant. Neem de wok van het vuur en schep er de bladselderij met de garnalen en omeletreepjes door. Smakelijk eten!
800 g bloemkoolroosjes 200 g slagersachterham 20 g verse bieslook 2 eieren 2 dl melk 200 g geraspte kaas zout en peper nootmuskaat 700 g aardappelschijfjes 300 g gesneden uienringen 25 g boter
Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de bloemkoolroosjes 5 minuten in ruim gezouten water. Giet de bloemkool afen laat goed uitlekken. Snijd de ham in reepjes en knip de bieslook fijn. Klop de eieren los met de melk en meng met de geraspte kaas, 1 tl zout, 1/2 tl peper en 1/2 tl nootmuskaat. Meng de bloemkoolroosjes, de aardappelschijfjes, de hampreepjes en de uienringen en doe alles in de ovenschaal. Verdeel de boter er in kleine stukjes over. Schuif de bakplaat een stukje uit de oven. Zet de ovenschaal erop en schenk het eimengsel in de ovenschaal. Schuif de bakplaat terug in de oven. Laat de ovenschotel in ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar worden. Smakelijk eten!
2 sneetjes witbrood, zonder korst 4 el olijfolie 1 teentje knoflook, fijngesneden 1 blikje ansjovis (46 g) 4 el mayonaise 1 el citroensap 2 little gems 100 g grana padano, geschaafd
Snijd het brood in kleine blokjes. Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de broodkorstjes al omscheppend op middelhoog vuur goudbruin. Bak, als de blokjes bijna helemaal bruin zijn, de helft van de knoflook mee. Breng de broodblokjes op smaak met zout en peper en laat ze uitlekken op keukenpapier. Snijd de helft van de ansjovisfilets fijn. Maak een dressing door de rest van de knoflook, de fijngesneden ansjovis, mayonaise en het citroensap in een slakom door elkaar te kloppen. Breng op smaak met peper. Scheur de blaadjes little gem in kleine stukjes. Schep de sla om met de dressing en de helft van de kaas. Strooi de rest van de kaas en de gebakken broodblokjes over de salade en leg de hele ansjovissen erop. Smakelijk eten!
Ingredienten: 5 plakjes bladerdeeg 1 grote ui, gesnipperd 4 aardappels in dunne plakjes 1 vleestomaat (zonder pitjes en vel) in stukjs gesneden Zout en peper Italiaanse kruiden Geraspte kaas 1 eigeel om te bestrijken
Bereiding: Snijd de plakken bladerdeeg diagonaal door zodat je twee driehoeken krijgt. Prik ze in met een vork. Fruit de ui in een pan met wat olie en voeg wat zout en peper toe. Laat afkoelen en beleg hiermee de bladerdeegdriehoeken. Frituur de aardappelschijfjes gaar en bruin en laat ze uitlekken. Leg deze dakpansgewijs op de ui. Doe dan wat tomaatstukjes erop en Italiaanse kruiden en nog wat zout en peper. Bestrijk de randen met eidooier en bestrooi het met geraspte kaas. Bak ze 15 minuten op 225 graden.. Dit recept heb ik ook van een site,het is heerlijk!!
Ook kan je knakworstje in bladerdeeg doen dit oprollen in de oven tot het bruin is of in een driehoekje vouwen met punten op elkaar. Kan evt ook met geraspte kaas erin.
een thee pot * verse munt thee * 5 lepels suiker * 1 lepel chinese thee (de zwarte) * en thee glaasjes.
Hoe maak je het:
Zet water aan en zorg dat het kookt. Schep in de theepot 1 grote schep chinese thee korrels. Als het water kookt, doe dan een klein beetje in de pot en laat het 1 minuutje staan. Dan giet je het weer weg, zorg dat de korrels in de theepot blijven. Vervolgens pak je naar smaak een aantal verse munt thee takjes, spoel deze goed af onder de kraan en doe ze vervolgens in de pot. Schep hierop 5 grote lepels suiker en doe dan het restant gekookte water erbij. De thee is bijna klaar.. als aller laatst nog even op het vuur en zorg dat het water opnieuw aan de kook komt
Verhit de helft van de boter in een koekenpan en bak de dobbelsteentjes op middelhoog vuur in circa 10-15 minuten goudbruin, schep af en toe om. Bestrooi de runderreepjes met peper en zout. Verhit de rest van de boter in een braadpan en bak de reepjes op hoog vuur in 2 minuten bruin. Neem uit de pan. Bak de knoflook 5 minuten in het bakvet. Voeg de tomatenpuree en 100 ml water toe en breng aan de kook. Voeg de champignons toe en laat in circa 5 minuten gaar worden. Breng op smaak met zout en peper. Voeg op het laatste moment de runderreepjes en de creme fraiche toe en roer van het vuur af goed door. Serveer met de dobbelsteentjes en eventueel peterselie. Smakelijk eten!
1 schaal biefstuk (325 g), op kamertemperatuur 75 ml Ginger & Garlic woksaus (flesje 200 ml) 1 pak eiernoedels (250 g) 4 el zonnebloemolie 1 teen knoflook, fijngesneden 1 zak roerbakmix (400 g) 2 el ketjap
Snijd de biefstuk in reepjes en meng met 4 el woksaus. Kook de eiernoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Verhit 2 el olie in een wok en bak de knoflook 1 minuut. Voeg de roerbakmix toe en roerbak 5 minuten. Breng op smaak met peper en zout. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en roerbak de biefstuk 2 minuten. Voeg de rest van de woksaus en de ketjap toe en roerbak nog 1 minuut. Verdeel de noedels en de groente over 4 kommen of borden en verdeel de biefstuk erover. Smakelijk eten!
500gr aardappelen in blokjes gekookt 3 gekooktewortels 2 gekookte eieren kleine uitje gesnipperd half blikje mais 5 augurken in kleine stukjes peper en zout zelfgemaakte mayonaise van 1 eidooier of 3 volle el mayanaise uit pot beetje azijn
Kook de aardappelen en wortels snijd alles in blokjes. meng alles om en maak op smaak met peper zout en mayonaise
2 aubergines, in blokjes van 1 cm 1 schaal kipdrumsticks (575 gram) 2 tl paprikapoeder 250 g couscous 1 citroen, schoongeboend 4 el + 75 ml olijfolie 1 bakje cherrytomaten, gehalveerd 1 bakje platte peterselie, fijngesneden ovenschaal, ingevet
Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de aubergineblokjes in een zeef, bestrooi met 2 el zout en laat 15 minuten staan. Spoel af en knijp het vocht eruit. Bestrooi de kip met 1 tl paprikapoeder. Bak in de ovenschaal in circa 25 minuten goudbruin en gaar. Doe de couscous in een schaal en meng met de rest van het paprikapoeder. Schenker 500 ml kokend water op en laat 5 minuten staan. Roer los met een vork. Rasp de gele schil van de citroen erboven en pers de vrucht uit. Voeg het sap en 4 el olie toe aan de couscous. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de aubergine 5 minuten op hoog vuur. Laat uitlekken op keukenpapier. Meng de aubergine, tomaat en peterselie door de couscous. Breng op smaak met peper en zout. Serveer met de kip. Smakelijk eten!
500 gr. gehakt. 1 pot pastasaus (geheel naar eigen smaak, ik heb tomaten/olijven/basilicum genomen) 1 grote ui gesnipperd. 1 rode paprika 2 teentjes knoflook geperst. 1 klein pepertje 1 eetlepel suiker zouten naar smaak. Olijfolie. Kaas.
Bechamelsaus(pakje bij ah)
3 grote tomaten in plakjes.
fruit de ui in de pan en doe daar gehakt bij. Snij de paprika, peper in stukjes en voeg dat erbij. Pers knofook en als het even gebakken heeft samen voeg je er de italiaanse saus bij en een eetlepel suiker en wat zout. Laat het even smoren en zet de koekepan van vuur en laat de inhoud even afkoelen.
Neem de canneloni's en vul ze met een lepeltje of met de hand en leg ze op een ingevette ovenschaal naast elkaar. Giet Bechamelsaus over de pasta heen (de pasta mag helemaal bedekt zijn met saus, de pasta neemt de saus op en giet ook 1 glas water over de pasta, leg daar de plakken tomaat op (die je eventueel met peper en zout op smaak gebracht hebt). Strooi er kaas overheen. Bedek de schaal met aluminium en schuif het in de oven voor een half uur op 200 gr.
Laatste 5 min haal je aluminiumfolie eraf en laat je de tomaten even grillen aan de bovenkant.
p.s. Kaas doe ik meestal de laatste 5 minuten erbij
2 sneetjes oud witbrood, zonder korst 2 dl melk 1 ui 2 knoflookteentjes 2 appels 4 gedroogde abrikozen 2 el olie 400 g rundergehakt 1,5 el chilipoeder zout cayennepeper 50 g geschaafde amandelen 1 klein blikje tomatenpuree 3 eieren 200 ml slagroom 1 tl koenjit 100 g geraspte belegen kaas
Snijd het brood klein en laat het ongeveer 20 minuten weken in de melk. Pel en snipper de ui en de knoflook, schil en rasp de appels, snij de abrikozen fijn. Verhit de olie in een pan, fruit de ui en knoflook 3 minuten. Voeg het gehakt toe en rul het. Chilipoeder, cayennepeper en zout toevoegen. Dan de amandelen, abrikoos, appel en tomatenpuree erdoor roeren. Het brood uitknijpen en erdoor doen. Mengsel gelijkmatig verdelen in een ovenschaal, bovenkant gladstrijken. Klop de eieren met de slagroom en koenjit los. Giet het mengsel over het gehakt, de geraspte kaas erover. Ongeveer 45 minnuten op 180 graden. Smakelijk eten!
Benodigdheden: ½ kilo Shoarma Kalkoen Halve rode paprika Halve groene paprika Champignons naar keuze 1 ui Pitabroodjes
Werkwijze: Je snijdt de groentes in middelgrote stukken en fruit het in wat zonnebloemolie. Na ongeveer 10 minuten doe je de shoarma erbij. De Kalkoen shoarma koop ik zelf gekruid bij de slager, dus voeg ik er alleen een beetje zout toe. Na een half uurtje is het klaar en schep je het op. Je kunt er een frisse salade bij serveren en wat frietjes bakken
Karniyarik¨ betekent letterlijk gespleten buik. Het gerecht is gemaakt van gebakken door de midden gesneden aubergine met daarin een gehakt saus met tomaten, knoflook, uien en peterselie. Karniyarik eet je samen met pilav (witte rijst) of bulgur en cacik (komkommer-yogurt salade). Ingrediënten voor 4 personen:
2 aubergines
150 gr rundergehakt
1 ui
1 blik gepelde tomaat
1 teen knoflook
2 tomaten
1 groene paprika
peterselie
zonnebloemolie om te bakken
Bereiding:
Was de aubergines en snij de schil om de centimeter als een zebra. Dus schil een centimeter breed af en laat daarna een centimeter schil zitten, etc.. We doen dit, omdat de schil nogal taai is, maar we de aubergine niet compleet kunnen schillen omdat zij dan haar stevigheid verliest.
Snij de aubergines in de lengte door de midden.
Bak de aubergines aan alle kanten met zonnebloemolie.
Doe de 4 stukken gebakken aubergines in een ovenschaal.
Snij de binnen kant van de aubergines in en maak een ruimte voor de saus.
Bak nu het gehakt met de fijn gesneden ui en knoflook.
Haal de gepelde tomaten uit hun vocht / uit het blik. Snij ze in stukjes. Voeg de gesneden, gepelde tomaten toe aan het gehakt. Het vocht van de tomaten water bewaar je voor later.
Laat het geheel ongeveer 5 minuten sudderen.
Voeg de gesnipperde peterselie bij de saus en haal de pan van het vuur af.
Vul de aubergines met het gehaktmengsel.
Doe plakjes tomaat en groene paprika op de gevulde aubergines.
Schep vocht van de gepelde tomaten uit het blik op de aubergines.
Doe de schaal in de oven voor ongeveer 30 a 45 minuten op 180 graden
2 paprika's (2 kleuren) 1 Courgette 1 grote prei (als je wil) 1 kipfile 1 Noodles van Conimex (of de soort die jij lekker vind) 1 flesje Sweet&Sour van Conimex (Je gebruikt niet het hele flesje hoor ) Zout
Aan de slag:
Snij de kip in smalle reepjes, en snij de groenten in blokjes.
Zet de waterkoker aan met genoeg water er in.
Bak in een wok pan met een beetje olie de groenten gaar,doe een beetje saus van het flesje Sweet&Sour er bijen beetje zout. en zet het daarna in een aparte bord.
Bak daarna de kip gaar, en doe er wat zout bij en beetje saus van het flesje, als de kip gaar is doe dan de groenten er bij, en laat het weer ff bakken.
Dan pak je een bak en doe je daar de noodles in, en giet je de kokende water er in. met je vingers kan je ff kijken of het beet gaar is, Dat doe je door met je vingers de noodles tussen je vingers kapot te maken (zeg maar)
Doe de noodles samen met de groenten samen, en wok het in zen geheel en doe er wat saus bij weer.
Voor de Ajam Ketjap...
Tip [Koop een bakje van conimex zie plaatje Babi ketjap..Ja ik weet babi is varken....Daarom heb ik het met kip bereid en dan is het dus Ajam ketjap. Want Ajam =Kip....Bak de kip gaar doe het doosje babi ketjap er bij en 200 ml water en laat het koken tot het de gewenste dikte heeft.
ps.Dit recept heb ik van iemand anders mogen delen.
Tartaar of gehakt bakken met aromat, 2 teentjes knoflook,paprika in blokjes,courgette in blokjes,bij doen. Pot saus grand italia door roeren, Bechamelsaus grand italia bij doen(zakje)volgens b en dan in laagjes doen,,
1 magere runderlap 1 rookworst, in plakjes 1 grote ui, gesneden 2 knoflookteentjes, geperst paar takjes selderij 3 tomaten, in blokjes 1 grote pot bruine bonen 1 bouillonblokje (rundvlees) paar pimentkorrels, snuf pimentpoeder laurierblaadje selderijblaadjes, fijngehakt boter, olie
100 gr Surinaamse rijst p.p.
Bereiding: Bak het vlees en de in plakjes gesneden rookworst aan in wat boter met olie in een braadpan. Voeg de in stukjes gesneden ui toe met de takjes selderij en de knoflook. Als het allemaal lekker gebruind is dan tomaten in stukjes toevoegen. Maak de bruine bonen in de pot een beetje met een vork kapot zodat de saus straks wat dikker wordt. Doe de bruine bonen met vocht en al in de pan met nog een beetje water (kwart tot halve pot). Bouillonblokje, pimentkorrels en laurierblaadje toevoegen en een uur laten pruttelen met het deskel half op de pan. Vis de slierten selderij en het laurierblaadje uit de pan. Daarna de verse gesneden selderij erbij doen, het vlees in stukjes snijden en met gekookte witte (Surinaamse) rijst serveren.
Tips voor erbij: Zoute lemmetje van Mi Swietie Sranang (heel zoute limoen die je in kleine stukjes moet snijden voor je het op je eten gooit) in Den Haag te krijgen bij de Chinese winkel in de markthof maar soms ook bij de supermarkt, en fijn geschaafde komkommer (zonder schil) met witte azijn en zout
Paar eieren klutsen en in de koekenpan in olie roerbakken zodat je kleine stukjes ei krijgt. Ei uit de pan en bewaren. Spekreepjes in dezelfde pan bakken, halverwege een scheut ketjap toevoegen. Diepvriesdoperwten toevoegen en even roerbakken. (koude) rijst erbij en goed doorwarmen. Eistukjes erdoor. Op smaak maken met versgemalen peper en nog een scheut ketjap. Smakelijk eten!
Marokkaanse Harira soep Simpele versie voor beginners
Het recept van harira Je hebt nodig Kalfs vlees en schenkel 2 uien petersellie kasbour selderie peper gember kaneel 1 tl smen 1 kalfs knorr blokje halfsap van een citroen vermeselli kikkererweten mazaina voor soep te binden 1 blikje tomaten puree voor variatie kan je ook afwiselen met linzen en tshisha (iwzan)
je neemt een soep pan en daar doe je de vlees die je in kleine stukjes hebt gesneden en de schenkel er bij, je doet de fijn gesneden ui er bij , de kousbar , selderie , petersellie de tl smen ,de kruiden de kikererweten die je hebt gepelt het blikje tomaten puree en als laatste de knor blokje met zout er bij dat roer je ff met elkaar en je giet het af met water en laat dit lekker gaar koken, als het vlees gaar is meng je mazaina in een kopje water en doet het bij de soep en als laatste de vermesellie dat moet kort mee koken en je kan ook als je de soep van het vuur hebt gehaalt kan je ook een geklutst eitje door de soep heen roeren. Je kan ook de linzen samen met de tshisha (iwzan) een keer samen aan je soep toe voegen om de smaak te veranderen en in plaats van kalfsvlees kan je natuurlijk ook kip of schaapvlees nemen.als laatste de citroensap door de soep mengen als je van citroen sap houd.
Benodigdheden: - 6 plakjes diepvriesbladerdeeg van koopmans of een ander merk - bloem voor het bestrooien van het bladerdeeg - 1 dikke prei - 300 gr wortels - olie voor het bakken - 500 gr gehakt - 1 bosje peterselie - zout naar smaak - 1 ½ tl zwarte peper - 2 tl paprikapoeder - 2 tl tijm - 2 dl volle yoghurt - 3 eieren - 100 gr geraspte emmentaler of andere soort kaas
Bereiding: Laat de plakjes bladerdeeg iets overlappend op een met bloem bestoven aanrecht of tafel ontdooien. Maak de prei schoon, snij hem open, was het en snijdt het in ringetjes. Maak dan de wortels schoon en snijdt ze in dunne plakjes. Doe de olie in een grote koekenpan, warm laten worden, bak hier het gehakt aan. Voeg dan de wortels en de prei toe. Was de peterselie, hak het fijn en voeg het bij het gehakt toe. Voeg dan de kruiden toe, en breng het op smaak met zout en tijm. Deze vulling laat je dan afkoelen, intussen verwarm je je oven op 200 graden, en was je een quichevorm met koud water, het bladerdeeg rol je dan uit tot de grootte van je vorm, en die bekleed je daarmee. En het overtollige deeg, snijdt je weg met een mes. De bodem beprik je goed met een vork. Dan vul je het met het gehaktmengsel, die al afgekoeld is. Ga daarna de eieren met de yoghurt loskloppen, en dit op smaak brengen met zout en peper. Giet het dan over het gehakt, en betrooi het met kaas. Bak deze quiche in ongeveer een half uur gaar
Kipfilet in kleine stukjes snijden en kruiden, bakken met bijv. stukjes courgette, een fijngesnipperd uitje en champignons. Tomaat, komkommer, geitenkaas en avocado in hele kleine stukjes snijden. Couscous in bouillon laten wellen. Veel koriander en peterselie heel fijn hakken en dit met een beetje citroensap met de rest van de ingredienten door elkaar mengen. Sausje van yoghurt/creme fraiche met veel munt erdoor erbij geven. Smakelijk eten!
4 blikjes mais op nat van ieder 140 gram 1 stuk fetta kaas verkruimeld koriander-peterselie peper en zout van ieder een theelepel. 2 eieren 2 kopjes bloem 1 theelepel komijn
Laat de mais van 2 1/2 blikje uitlekken en droog tussen een handdoek. dan neem je een blender, doe er de mais in samen met de rest van de ingredienten, uitgezonderd de rest mais en de fetta. dit mix je goed glad. Het moet een dik beslag zijn. Doe het in een kom, voeg dan de 1 1/2 blikje resterende mais, die je eerst ook gedroogd hebt bij, die moet ganse blijven, de fetta doe je er ook bij roer alles goed om en bak kleine hoopjes in een koekepan
Kan ook zonder feta en zonder komijn wat je lekker vindt.
Verwarm de oven voor op 200 ºC. Kook de pasta volgens gebruiksaanwijzing en laat uitlekken.
Meng in een grote (!) kom de tomatenpassata met de ricotta en de helft van de Parmezaanse kaas.
Fruit de ui in de olijfolie, voeg het gehakt toe en bak het rul. Voeg de paprika en champignons toe en laat nog even bakken. Roer door het tomatenpassatta/ricottamengsel. Roer er dan de uitgelekte pasta door. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
Vet een grote ovenschaal in en schep er de helft van het mengsel in. Bestrooi met de helft van de geraspte mozzarella. Schep de andere helft van het mengsel er bovenop. Bestrooi met de resterende mozzarella en Parmezaanse kaas .
4 kippenpoten 2 el zongedroogde tomatentapenade 600 g aardappelen, iets kruimig, schoongeboend 3 el olijfolie 1/2 bakje verse rozemarijn 1 courgette, in plakken 1 bakje cherrytomaten
Verwarm de oven voor op 200 graden. Wrijf de kippenpoten in met de tapenade. Leg ze in een braadpan en bak ze 10 minuten in de oven. Snij ondertussen de ongeschilde aardappelen in dunne parten. Schep ze om met de olie en peper en zout naar smaak. Voeg toe aan de kippenpoten in de braadpan, leg de takjes rozemarijn ertussen en bak nog 20 minuten. Leg de plakken courgette tussen de aardappelen en de kip en verdeel de tomaten erover. Bak nog 15 minuten, Smakelijk eten!
Maak een pan met aardappelpuree.(kan zelfs kant en klaar uit pakje ook lekker. Snijd de rauwe gewassen andijvie fijn in reepjes(halve bos) gooi erbij. Uitje fijn snijden ook bij doen. Zout peper nootmuskaat bij doen. Evt gekookt ei in plakjes doorheen doen.
300 g kipfilet kerriepoeder blikje tomatenpuree kilo tomaten, in stukjes gesneden 2 uien knoflook, gesnipperd bouillonblokje aardappelen 4 gekookte eieren
Snij de kipfilet in kleine stukjes. Fruit de ui met de knoflook aan in wat olie, roerbak de kipfilet erbij. Als die aan alle kanten gekleurd is, kunnen de tomaten erbij. Als de tomaten wat zijn geslonken, doe je de tomatenpuree, een dikke eetlepel kerriepoeder en het bouillonblokje erbij. Giet er water bij tot alles onder staat. Schil de aardappelen en snij ze in blokjes. Doe dit erbij. Laat een half uur pruttelen tot de aardappelen gaar zijn. Als het nodig is, giet je er af en toe nog een scheut water bij. Door de aardappelen wordt de saus dik. Breng op smaak met zout en peper en eventueel een schepje sambal. Leg de gekookte eieren in de saus. Smakelijk eten!
Ingredienten: 1 pak spliterwten (500 gr) 2 grote uien 2 preien 2 wortels 2 aardappels Halve knolselderij Half bosje peterselie Half bosje selderij Zout en peper 2 laurierblaadjes Knoflook naar smaak 2 liter water Handje rijst
Bereiding: Snijd alle groenten in kleine blokjes of stukjes. Was de spliterwten en doe ze in een grote pan. Giet de twee liter water erbij en voeg de groenten, peterselie, selderij, laurier en knoflook toe. Breng aan de kook en laat dan 1 tot 2 uur koken (liefst langer, dan wordt hij nog lekkerder). Schep ondertussen wel steeds het schuim eraf (als dat veel is). Als het gaar is (de spliterwten zijn helemaal verdwenen en hij is dik), doe je de rijst erbij en zout en peper. Laat dit nog even gaar koken en klaar!
Je kan er eventueel een rookworst indoen (halal of vegetarisch) en ook wat lamsvlees met vet eraan (geeft extra smaak). Dat vlees haal je er later uit en snijd je in stukjes (zonder vet )
2 el boter 1 el olijfolie 1 grote ui, fijngesneden 4 stengels selderij 1 kg witte aardappelen, geschild en in blokjes 1 kleine bloemkool, schoongemaakt en in roosjes 400 g wortels, geschrapt en fijngesneden 1 1/2 - 2 liter groentebouillon 400 g Goudse kaas, korst verwijderd, geraspt 6 plakken boerenbrood of stokbrood 2 el kervel of peterselie, fijngesneden zout, peper
Smelt de boter in de pan totdat zich schuim begint te vormen. Voeg dan de ui en de selderij toe en fruit ze 5 minuten totdat de groenten goudkleurig zijn. Voeg de in blokjes gesneden aardappel, de bloemkoolroosjes en wortels toe en bak ze 5 minuten mee totdat ook deze goudkleurig zijn. Voeg de bouillon toe en breng de soep aan de kook. Laat het geheel 30 minuten zachtjes koken totdat alle groenten gaar zijn. Voeg zout en peper naar smaak toe. Doe de helft van de kaas bij de soep en roer zachtjes om de kaas te verdelen. Grill de boterhammen aan beide kanten. Leg op de bovenkant de andere helft van de kaas en grill totdat de kaas gesmolten is. Schenk de soep in diepe borden en leg er een warm sneetje brood met kaas op. Strooi er de fijngesneden kervel of peterselie overheen en dien de soep direct op. Smakelijk eten!
250 gr Basmatirijst 2 blikken kikkerwten a 400 gr 2 uien 1 teentje knoflook 2 eetlepels olijfolie 1 blik tomatenblokjes 400 gr 1.5 bouillon 1 laurierblaadje peper en zout
Bereiding: Rijst gaar koken volgens verpakking. Kikkerewten laten uitlekken. Ui en knoflook pellen en snipperen,bakken in de pan. Tomaatblokjes bouillon en laurier toevoegen. Gehaal 15 min stoven. Laurierblad verwijderen.Op smaak brengen met zout en peper lekker met sla.
Voor 4 porties: 750 gr aardappels 1 tl komijn 2 grote uien 1 vleestomaat 1/2 bosje peterselie 1 el olie,300 gr rundergehakt 1 el tomatenpuree zout en peper 1 el paneermeel 50 belegen goudse kaas 30gr boter boter voor de vorm
Stap1: De aardappelen wassen in een pan met ruim water doen.De komijn toevoegen en de aardappels gaar koken.
2: De uien schoonmaken.De uien in ringen snijden.En enkele bv in blokjes.De tomaten wassen en zonder steelaanzet in dune plakjes snijden.Peterselie wassen en fijnhakken.
3:De olie in een koekenpan verhitten en de uien bakken,tot ze glazig zijn.Gehakt toevoegen en bakken tot het rul is. Tomatenpuree zout peper peterselie paneermeel toevoegen en erdoor roeren.
4:De kiaas grof raspen(kan ook geraspte kaas!) De aardappels aardappels schillen en in plakjes snijden 1/2 cm of puree van maken. Oven voorverwarmen op 220 graden.
5:Een vuurvaste schaal invetten en de tomaten,de ui en het gehakt in laagjes inleggen. Eindigen met een laagje puree of aardappels. Kaas en botervlokjes eroverheen verdelen. In de oven 200 graden ong 25 min bakken.
300 g witte bloem 1 zakje gedroogde gist 4 el olijfolie zout, peper 1,25 dl melk 400 g champignons 5 tomaten 200 g salami 100 g bacon 350 g gruyere 1 ui 8 el tomatenpuree 2 el vers broodkruim paprikapoeder, naar smaak geperste knoflook, naar smaak knoflookzout, naar smaak gehakte verse oregano of marjolein zonnebloemolie voor bestrijken
Zeef de bloem in een kom en roer de gist erdoor. Voeg de olijfolie, 1 tl zout en de melk toe; kneed dit alles tot een soepel deeg. Als het deeg plakt, voegt u wat extra bloem toe. Laat het deeg op een warme plaats rijzen tot een dubbele hoeveelheid. Kneed opnieuw en verdeel het in 2 porties. Rol elke deeghelft uit tot een ronde vorm en leg een ervan op een ingevette bakplaat. Snijd de champignons, tomaten, salami, bacon, kaas en ui. Zet deze ingredienten apart. Meng de tomatenpuree en het broodkruim, voeg zout, peper, paprikapoeder en knoflook naar smaak toe. Spreid het tomatenpureemengsel uit over het deeg (laat de randen vrij) leg de tomatenschijfjes erop en strooi er zout, peper, paprikapoeder en knoflookzout over, naar smaak. Leg de andere uitgerolde deeghelft erop; druk de randen goed op elkaar. Bestrijk met wat olie en bestrooi met bloem. Bak de calzone in een voorverwarmde oven op 200 graden in 20-30 minuten goudbruin.
1 a 2 liter water 2 a 4 bouillonblokjes 1 mergpijp(soepbot) 500 gram gehakit 2 blikjes tomatenblokjes 1 a 2pakken gezeefde tomaten 1 blikje tomatenpuree vermicelli
Bereiding: Doe het water met de mergpijp in de pan na een balf uur de bouillonblokjes er bij doen. In de tussentijd het gehakt kruiden met gehakt kruiden. Soepballetjes van draaien en erbij doen. Dan de tomatenblokjes en de gezeefde tomaten bij doen. Inhoud van het tomatenpuree blikje ook bij doen en 2 en half uur laten trekken. Op het laatst vermicelli bij doen.*laatste kwartier*
Soepgroente Als je tomaten/groentesoep wilt dan kan je dat met de tomatenblokjes en de gezeefde tomaten toevoegen. Je kan er ook nog champignons of paprika bij toevoegen in blokjes.
Eet smakelijk
Tip>goed proeven en evt na smaak meer zout bij doen.
Doe de kippenbouillon in de pan. Vul het potje 2x met water en schenk dit erbij. Breng de bouillon aan de kook. Doe er dan de prei, vermicelli en bouillonblokje bij. Laat 5 minuten doorkoken. Roer er 2 el ketjap door. Smakelijk eten!
300 g rijst 150-200 g visfilet 500 g champignons nasi mix, water
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bak de vis. Als deze bruin is, de champignons erbij doen en mee laten bakken. Daarna water en mix erbij, volgens de verpakking. 5 minuten laten doorkoken. De rijst erdoor roeren en even opwarmen. Smakelijk eten!
Benodigdheden: 750 gr aardappels 6 eetlepels olijfolie 2 tenen knoflook 1 bosjee lenteui 8 gedroogde tomaten 75 gr geraspte kaas 450 gr rundergehakt 2 zoete uien 1 ei 1 blik tomatenblokjes doperwten en worteltjes
Bereiding:
Kook de aardappels gaar en maak door toevoeging van het ei en de olijfolie puree van. Voeg de in ringetjes gesneden lenteui en in reepjes gesneden tomaatjes en de kaas toe. Maak op smaak met wat zout en peper en de uitgeperste knoflook. Snijd de ui in ringen en bak het gehakt rul in een eetlepel olie en bak de uien mee. Schenk de tomaten met sap toe en kruid met zout en peper. Schep het gehakt mengsel met doperwten en worteltjes in een ovenschaal en verdeel de puree erover. Besprenkel met wat olie en zet in een voorverwarmde oven va 175 graden tot de puree bruin is gekleurd.
Geef er een salade bij.
Eet smakelijk
Tip leg er gekookte eieren in en druk ze in het puree.. Heerlijk voor erbij
1 tl gedroogde gist 350 g tarwemeel zout 4 el olijfolie, plus extra voor bestrijken en invetten 220 g tomaten (blik), uitgelekt en in stukjes 2 el tomatenpuree 4 tl olijfolie 2 teentjes knoflook, uit de knijper 20 verse spinazieblaadjes 125 g kleine champignons, in dunne plakjes 1 rode paprika, van zaad ontdaan en in stukjes gesneden 1/2 rode ui, fijngehakt 125 g courgette, in plakken gesneden 1/2 tl gedroogde oregano en tijm 125 g mozzarella, fijngehakt
Vermeng de gist met 1.75 dl lauw water in een kom. Laat het 5-10 minuten staan, totdat het mengsel schuimig is. Zeef het meel en wat zout in een andere kom en maak een kuiltje in het midden. Roer er de aangelengde gist en de olie doorheen om een deeg te vormen. Kneed 5 minuten, of totdat het deeg glad en elastisch is. Vet een kom lichtjes in met olie. Leg het deeg in de kom en dek af met huishoudfolie die met olie is bestreken. Laat het deeg 1 uur op een warme plaats rijzen, totdat het deeg verdubbeld is in volume. Verwarm de oven voor op 200 graden. Kneed het deeg kort, rol het dan uit of druk het uit in een springvorm van 30 cm doorsnee. Meng de tomaten en tomatenpuree door elkaar en spreid dit over de bodem uit. Verwarm daarna 2 tl olie in een pan, bak de knoflook en de spinazie 3 minuten, of totdat de spinazie slap is. Laat uitlekken en schik de spinazie over de tomaten. Leg de resterende groenten, de kruiden en de mozzarella bovenop de pizza. Besprenkel het met de rest van de olie en bak de pizza in 30 minuten goudbruin.
boter 150 g belegen cheddar, geraspt 4 tl grove mosterd 4 el creme fraiche 4 dikke stukken kabeljauw, 175 g per stuk zout, zwarte peper 3 tomaten, in plakjes
Verwarm de oven voor op 200 graden en vet 4 ovenschaaltjes in. Meng de cheddar, mosterd en creme fraiche. Leg in elk bakje een stuk vis en breng deze op smaak met een beetje zout en peper. Bedek de kabeljauw met tomatenplakjes en schep er vervolgens het kaasmengsel over. Bak de vis 25 minuten boven in de oven, totdat de kaas is gesmolten en goudbruin is geworden en de vis stevig en door en door gaar is. Smakelijk eten!
250 g noedels 300 g kip, in blokjes gesneden 500 g kool, fijngesneden (Chinese kool, paksoy, spitskool enz) ketjap, vissaus olie
Marineer de kip in de ketjap en de vissaus. Maak vervolgens de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit de olie in een wok of hapjespan. Roerbak de kip, zonder de marinade. Voeg daarna de kool toe en laat deze slinken. Voeg de marinade toe en eventueel nog wat extra ketjap en vissaus. Even warm laten worden en daarna de noedels erdoor roeren. Smakelijk eten!
Vermeng de klein gesneden ui met de uitgeperste knoflook,de laos en de sambal. Wrijf het mengsel fijn in een vijzel,verhit de olie in een pan en fruit hier in de kruidenmengsel ca 3 min. Voeg het water azijn de ketjap en de suiker toe. Breng alles aan de kook.Draai het vuur laag en laat de saus ca 3 min zachtjes koken.
Pel de eieren en snijd ze overlangs door midden.Leg de eieren helften in een schaal en schend de warme saus er over heen.
Ingredienten: 2 kilo Drumstiks ongemarineerd 5 eetlepels ketjap manis 2 tl Djahe 1 fles tomatenketjup 2 tl Djintan 1 groot blikje tomatenpuree 2 tl ketoembar 5 eetlepels olie 3 teentjes knoflook 3 grote uien Sambal naar smaak zout en peper
Bak de ui en haal die uit de olie met een schuimspaan. Bak daarna de gekruide drumsticks aan beide kanten bruin. Maak ondertussen een mengsel van de Djahe Ketoembar knoflook sambal tomatenpuree tomatenketjup en de uien,giet dit geheel over de kip en laat het geheel goed pruttelen en al omscheppend met water er bij. Om het geheel iets dunner te maken. En als nodig is er nog wat ketjap manis bij doen.
Ingredienten: 1 kg Aardappelen geschild 600 gram zuurkool 500 gram gehakt gekruid met zout en peper 1 grote ui gehakt in stukjes 1 blikje ananasstukjes 1 grote banaan in plakjes gesneden 700 gram belegen kaas geraspt
Bereiding: Kook de aardappels,stamp ze tot puree met melk en een klontje boter. Laat de ananas uitlekken,stoof de zuurkool zacht met het vocht van de ananas. Bak de ui bruin. Voeg dan het gehakt toe en bak dat rul uit. Doe onderin een ovenschaal de helft van de puree verdeel daaroverheen het gehakt en de zuurkool, verdeel de ananasstukjes en de banaan op de zuurkool bedek de bovenste laag met de rest van de puree en strooi de kaas er bovenop. Zet de schotel in de hete oven tot de kaas gesmolten is en licht gegratineerd.
Snijd de ui klein,maak de knoflook schoon en pers deze uit. Meng de ui met de knoflook de sambal de trassie laos en wat zout en wrijf het geheel fijn. Fruit de gezeefde kruiden in wat hete olie ca 2 min. Voeg de schoongemaakte sperziebonen en de bouillon en het water toe. Breng het geheel aan de kook en laat de sperziebnen bijna gaar worden. Voeg tenslotte het citroensap en een schepje suiker en de santen doe en laat alles nog even goed doorkoken.
Eet smakelijk (er is een kant en klare variant in de winkel maar vers komt de smaak beter ten goede) het proberen waard! Heerlijk met rijst en kip
300 g kip, in blokjes 2 uien, gesnipperd 300 g rijst blik perziken pak gezeefde tomaten ketjap olie
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bak de uien in de hete olie. Voeg de kip toe en bak deze bruin. Voeg de tomatensaus toe met een paar el ketjap. Breng aan de kook en laat een tijdje doorkoken. Snijd de perziken in stukjes en voeg bij de saus. Serveer met de rijst. Smakelijk eten!
Voorgekookte krielaardappeltjes 3 plakken vleeswaren(kipfilet etc) of blokjes elk 100 gr 1 doos tuinerwten/wortelschijfjes van Iglo 2 bosuitjes,klein gesneden 4 eetlepel chilisaus olie om in te bakken zout en peper
Bereiding: Dep de krieltjes droog verhit 4 eetlepel olie in de wok. Bak de krieltjes bruin,snijd de vleeswaren in reepjes doe het samen met de iglo groenten bij de krieltjs en roerbak tot de wortel plakjes zacht zijn. Pers de knoflook er bovenuit en roer de uitjes door het groentemengsel. Breng op smaak met zout en beetje peper,schep de chilisaus erdoorheen even goed verhitten.
1 pak macaroni ham in blik of runder of kip rookworsten 2 stuks soepgroente grootpak 2 grote blikjes tomatenpuree 1 pak gezeefde tomatenpuree 1 pond rundergehakt vetsin knoflookpoeder gehaktkruiden zonnebloemolie
Bereiding:
Doe het water met zonnebloemolie in de oan en betje zout en breng het aan de kook. Doe dan de macaroni in de pan en laat het koken zo als op het pak staat. Daarna afgietn en uit laten lekken.
Tijdens het koken van de macaroni het gehakt kruiden met gehaktkruiden. Pak een braadpan en bak het gehakt rul dus korrelig. Snijd de rookworst in plakjes en doe die bij het gehakt en dan de gezeefde tomaten erbij en de tomatenpuree met de soepgroenten. Doe de vetsin en knoflookpoeder overheen en het geheel door elkaar roeren,daarna macaroni goed doorscheppen.
750 g riblappen 500 ml water 2 uien 750 g champignons paprikapoeder 50 g bloem zout, peper olie, boter braadpan
Snij de riblappen in blokjes. Snipper de ui en snij de champignons en reepjes. Verhit de olie met de boter. Bak de riblappen 5 minuten. Haal ze uit de pan en zet ze opzij. Bak de champignons 5 minuten op een laag vuur, tot ze zacht zijn. Voeg dan beetje voor beetje de bloem toe en laat dit 5 minuten bakken op laag vuur. Daarna de paprikapoeder, het vlees en het water toevoegen. Breng alles aan de kook en draai dan het vuur laag. Laat het vlees ongeveer 3 uur sudderen. Controleer regelmatig of er genoeg vocht in de pan zit. Voeg anders nog wat water toe. Na 3 uur sudderen, voegt u de champignons toe en laat de pan nog 1/2 uur op laag vuur opstaan. Serveer dit met gekookte aardappelen of aardappelpuree.
750 ml water 3 bouillonblokjes 3 aardappelen 1-2 winterpenen 1 prei 200 ml room olie staafmixer
Snij de aardappelen, winterpenen en de prei in blokjes. Verhit de olie in een grote pan en bak de wortel en de prei ongeveer 5 tot 10 minuten. Voeg het water, de bouillonblokjes en de aardappelen toe en breng alles aan de kook. Laat de soep ongeveer 20 minuten op een laag vuur sudderen. Pureer de soep met de staafmixer. Roer de room van het vuur af door de soep. Lekker met stokbrood en kruidenboter. Smakelijk eten!
750 ml water 3 bouillonblokjes 3/4 courgettes olie 200 ml room staafmixer
Snij de courgette in plakjes. Verhit de olie in een grote pan. Bak de courgetteplakjes ongeveer 5 minuten. Voeg het water toe met de bouillonblokjes en breng dit aan de kook. Laat de soep ongeveer 5 tot 1 minuten op laag vuur sudderen. Pureer de soep met de staafmixer. Roer de room van het vuur af door de soep. Lekker met stokbrood en kruidenboter. Smakelijk eten!
800 g vastkokende aardappelen, schoongeboend 1 bakje cherrytomaatjes 1 aubergine, in blokjes van 1 cm 1 courgette, in halve plakjes 3 el olijfolie 500 g koolvisfilet, ontdooid bakpapier
Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd de aardappelen in dunne parten. Verdeel de aardappelparten met alle groenten over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met de olie en besprenkel met peper en zout naar smaak. Bak in de oven in circa 35 minuten gaar. Snijd de vis in 6 stukken en bestrooi met peper en zout naar smaak. Leg de vis de laatste 10 minuten tussen de groenten. Smakelijk eten!
2 el olijfolie 1 schaal runderchipolata (worstjes, 300 g) 1 ui, in halve ringen 1 bakje champignons, in plakjes 1 pak pompoenblokjes (450 g, diepvries) 300 g couscous 1 bakje pistachenoten (95 g), grof gehakt 600 ml hete runderbouillon ovenschaal, ingevet
Verwarm de oven voor op 180 graden. Verhit de olie in een koekenpan. Bak de chipolata in 3 minuten bruin. Voeg de ui en champignons toe en bak 4 minuten. Haal van het vuur en schep de bevroren pompoenblokjes, couscous en pistachenoten erdoor. Doe dit mengsel in de ovenschaal en schenk de bouillon erover. Zorg dat de couscous helemaal onderstaat. Is dat niet het geval, voeg dan kokend water toe. Bak de couscousschotel in de oven in circa 15 minuten gaar. Roer los met een vork en breng op smaak met peper en zout. Lekker met verse basilicum. Smakelijk eten!
1 1/2 el Japanse sojasaus 1 1/2 el shaoxing rijstwijn of droge sherry arachideolie 250 g tijgergarnalen 200 g brede noedels of 175 g eiernoedels 2 tl geroosterde sesamolie 1 teentje knoflook, fijngehakt 3 cm gemberwortel, fijngehakt 1 kleine struik paksoi, in reepjes 1 tl suiker 2 bosuitjes, in dunne reepjes
Meng in een kom een halve eetlepels sojasaus plus eventueel rijstwijn en olie, verder een snuf zout en peper. Schep de garnalen door de marinade en laat ze 10 minuten staan. Kook of week de noedels beetgaar volgens de verpakking. Stort ze in een vergiet en spoel ze koud onder een stromende kraan. Laat ze uitlekken en meng er 1 tl sesamolie door. Laat de garnalen uitlekken en vang al het kookvocht op. Zet een wok op hoog vuur en laat hem goed heet worden. Schenk er, pas als de wok begint te kleuren, een scheutje olie in. Doe alle tijgergarnalen in de wok en bak ze in 2 tot 4 minuten omscheppend gaar. Schep de garnalen uit de pan en houd ze apart. Doe opnieuw een scheutje olie in de pan en fruit de knoflook en de gember een halve minuut. Voeg de witte delen van de paksoi toe en roerbak 1 minuut. Voeg de noedels, de groene delen van de paksoi, de bosuitjes, de rest van de sojasaus en shaoxing, de garnalenmarinade, suiker en een snuf zout toe en schep alles goed om. Schep er als laatste de garnalen door en besprenkel met de rest van de sesamolie. Smakelijk eten!