Benodigdheden: ½ kilo Shoarma Kalkoen Halve rode paprika Halve groene paprika Champignons naar keuze 1 ui Pitabroodjes
Werkwijze: Je snijdt de groentes in middelgrote stukken en fruit het in wat zonnebloemolie. Na ongeveer 10 minuten doe je de shoarma erbij. De Kalkoen shoarma koop ik zelf gekruid bij de slager, dus voeg ik er alleen een beetje zout toe. Na een half uurtje is het klaar en schep je het op. Je kunt er een frisse salade bij serveren en wat frietjes bakken
Karniyarik¨ betekent letterlijk gespleten buik. Het gerecht is gemaakt van gebakken door de midden gesneden aubergine met daarin een gehakt saus met tomaten, knoflook, uien en peterselie. Karniyarik eet je samen met pilav (witte rijst) of bulgur en cacik (komkommer-yogurt salade). Ingrediënten voor 4 personen:
2 aubergines
150 gr rundergehakt
1 ui
1 blik gepelde tomaat
1 teen knoflook
2 tomaten
1 groene paprika
peterselie
zonnebloemolie om te bakken
Bereiding:
Was de aubergines en snij de schil om de centimeter als een zebra. Dus schil een centimeter breed af en laat daarna een centimeter schil zitten, etc.. We doen dit, omdat de schil nogal taai is, maar we de aubergine niet compleet kunnen schillen omdat zij dan haar stevigheid verliest.
Snij de aubergines in de lengte door de midden.
Bak de aubergines aan alle kanten met zonnebloemolie.
Doe de 4 stukken gebakken aubergines in een ovenschaal.
Snij de binnen kant van de aubergines in en maak een ruimte voor de saus.
Bak nu het gehakt met de fijn gesneden ui en knoflook.
Haal de gepelde tomaten uit hun vocht / uit het blik. Snij ze in stukjes. Voeg de gesneden, gepelde tomaten toe aan het gehakt. Het vocht van de tomaten water bewaar je voor later.
Laat het geheel ongeveer 5 minuten sudderen.
Voeg de gesnipperde peterselie bij de saus en haal de pan van het vuur af.
Vul de aubergines met het gehaktmengsel.
Doe plakjes tomaat en groene paprika op de gevulde aubergines.
Schep vocht van de gepelde tomaten uit het blik op de aubergines.
Doe de schaal in de oven voor ongeveer 30 a 45 minuten op 180 graden
2 paprika's (2 kleuren) 1 Courgette 1 grote prei (als je wil) 1 kipfile 1 Noodles van Conimex (of de soort die jij lekker vind) 1 flesje Sweet&Sour van Conimex (Je gebruikt niet het hele flesje hoor ) Zout
Aan de slag:
Snij de kip in smalle reepjes, en snij de groenten in blokjes.
Zet de waterkoker aan met genoeg water er in.
Bak in een wok pan met een beetje olie de groenten gaar,doe een beetje saus van het flesje Sweet&Sour er bijen beetje zout. en zet het daarna in een aparte bord.
Bak daarna de kip gaar, en doe er wat zout bij en beetje saus van het flesje, als de kip gaar is doe dan de groenten er bij, en laat het weer ff bakken.
Dan pak je een bak en doe je daar de noodles in, en giet je de kokende water er in. met je vingers kan je ff kijken of het beet gaar is, Dat doe je door met je vingers de noodles tussen je vingers kapot te maken (zeg maar)
Doe de noodles samen met de groenten samen, en wok het in zen geheel en doe er wat saus bij weer.
Voor de Ajam Ketjap...
Tip [Koop een bakje van conimex zie plaatje Babi ketjap..Ja ik weet babi is varken....Daarom heb ik het met kip bereid en dan is het dus Ajam ketjap. Want Ajam =Kip....Bak de kip gaar doe het doosje babi ketjap er bij en 200 ml water en laat het koken tot het de gewenste dikte heeft.
ps.Dit recept heb ik van iemand anders mogen delen.
Tartaar of gehakt bakken met aromat, 2 teentjes knoflook,paprika in blokjes,courgette in blokjes,bij doen. Pot saus grand italia door roeren, Bechamelsaus grand italia bij doen(zakje)volgens b en dan in laagjes doen,,
1 magere runderlap 1 rookworst, in plakjes 1 grote ui, gesneden 2 knoflookteentjes, geperst paar takjes selderij 3 tomaten, in blokjes 1 grote pot bruine bonen 1 bouillonblokje (rundvlees) paar pimentkorrels, snuf pimentpoeder laurierblaadje selderijblaadjes, fijngehakt boter, olie
100 gr Surinaamse rijst p.p.
Bereiding: Bak het vlees en de in plakjes gesneden rookworst aan in wat boter met olie in een braadpan. Voeg de in stukjes gesneden ui toe met de takjes selderij en de knoflook. Als het allemaal lekker gebruind is dan tomaten in stukjes toevoegen. Maak de bruine bonen in de pot een beetje met een vork kapot zodat de saus straks wat dikker wordt. Doe de bruine bonen met vocht en al in de pan met nog een beetje water (kwart tot halve pot). Bouillonblokje, pimentkorrels en laurierblaadje toevoegen en een uur laten pruttelen met het deskel half op de pan. Vis de slierten selderij en het laurierblaadje uit de pan. Daarna de verse gesneden selderij erbij doen, het vlees in stukjes snijden en met gekookte witte (Surinaamse) rijst serveren.
Tips voor erbij: Zoute lemmetje van Mi Swietie Sranang (heel zoute limoen die je in kleine stukjes moet snijden voor je het op je eten gooit) in Den Haag te krijgen bij de Chinese winkel in de markthof maar soms ook bij de supermarkt, en fijn geschaafde komkommer (zonder schil) met witte azijn en zout
Paar eieren klutsen en in de koekenpan in olie roerbakken zodat je kleine stukjes ei krijgt. Ei uit de pan en bewaren. Spekreepjes in dezelfde pan bakken, halverwege een scheut ketjap toevoegen. Diepvriesdoperwten toevoegen en even roerbakken. (koude) rijst erbij en goed doorwarmen. Eistukjes erdoor. Op smaak maken met versgemalen peper en nog een scheut ketjap. Smakelijk eten!
Marokkaanse Harira soep Simpele versie voor beginners
Het recept van harira Je hebt nodig Kalfs vlees en schenkel 2 uien petersellie kasbour selderie peper gember kaneel 1 tl smen 1 kalfs knorr blokje halfsap van een citroen vermeselli kikkererweten mazaina voor soep te binden 1 blikje tomaten puree voor variatie kan je ook afwiselen met linzen en tshisha (iwzan)
je neemt een soep pan en daar doe je de vlees die je in kleine stukjes hebt gesneden en de schenkel er bij, je doet de fijn gesneden ui er bij , de kousbar , selderie , petersellie de tl smen ,de kruiden de kikererweten die je hebt gepelt het blikje tomaten puree en als laatste de knor blokje met zout er bij dat roer je ff met elkaar en je giet het af met water en laat dit lekker gaar koken, als het vlees gaar is meng je mazaina in een kopje water en doet het bij de soep en als laatste de vermesellie dat moet kort mee koken en je kan ook als je de soep van het vuur hebt gehaalt kan je ook een geklutst eitje door de soep heen roeren. Je kan ook de linzen samen met de tshisha (iwzan) een keer samen aan je soep toe voegen om de smaak te veranderen en in plaats van kalfsvlees kan je natuurlijk ook kip of schaapvlees nemen.als laatste de citroensap door de soep mengen als je van citroen sap houd.
Benodigdheden: - 6 plakjes diepvriesbladerdeeg van koopmans of een ander merk - bloem voor het bestrooien van het bladerdeeg - 1 dikke prei - 300 gr wortels - olie voor het bakken - 500 gr gehakt - 1 bosje peterselie - zout naar smaak - 1 ½ tl zwarte peper - 2 tl paprikapoeder - 2 tl tijm - 2 dl volle yoghurt - 3 eieren - 100 gr geraspte emmentaler of andere soort kaas
Bereiding: Laat de plakjes bladerdeeg iets overlappend op een met bloem bestoven aanrecht of tafel ontdooien. Maak de prei schoon, snij hem open, was het en snijdt het in ringetjes. Maak dan de wortels schoon en snijdt ze in dunne plakjes. Doe de olie in een grote koekenpan, warm laten worden, bak hier het gehakt aan. Voeg dan de wortels en de prei toe. Was de peterselie, hak het fijn en voeg het bij het gehakt toe. Voeg dan de kruiden toe, en breng het op smaak met zout en tijm. Deze vulling laat je dan afkoelen, intussen verwarm je je oven op 200 graden, en was je een quichevorm met koud water, het bladerdeeg rol je dan uit tot de grootte van je vorm, en die bekleed je daarmee. En het overtollige deeg, snijdt je weg met een mes. De bodem beprik je goed met een vork. Dan vul je het met het gehaktmengsel, die al afgekoeld is. Ga daarna de eieren met de yoghurt loskloppen, en dit op smaak brengen met zout en peper. Giet het dan over het gehakt, en betrooi het met kaas. Bak deze quiche in ongeveer een half uur gaar
Kipfilet in kleine stukjes snijden en kruiden, bakken met bijv. stukjes courgette, een fijngesnipperd uitje en champignons. Tomaat, komkommer, geitenkaas en avocado in hele kleine stukjes snijden. Couscous in bouillon laten wellen. Veel koriander en peterselie heel fijn hakken en dit met een beetje citroensap met de rest van de ingredienten door elkaar mengen. Sausje van yoghurt/creme fraiche met veel munt erdoor erbij geven. Smakelijk eten!
4 blikjes mais op nat van ieder 140 gram 1 stuk fetta kaas verkruimeld koriander-peterselie peper en zout van ieder een theelepel. 2 eieren 2 kopjes bloem 1 theelepel komijn
Laat de mais van 2 1/2 blikje uitlekken en droog tussen een handdoek. dan neem je een blender, doe er de mais in samen met de rest van de ingredienten, uitgezonderd de rest mais en de fetta. dit mix je goed glad. Het moet een dik beslag zijn. Doe het in een kom, voeg dan de 1 1/2 blikje resterende mais, die je eerst ook gedroogd hebt bij, die moet ganse blijven, de fetta doe je er ook bij roer alles goed om en bak kleine hoopjes in een koekepan
Kan ook zonder feta en zonder komijn wat je lekker vindt.
Verwarm de oven voor op 200 ºC. Kook de pasta volgens gebruiksaanwijzing en laat uitlekken.
Meng in een grote (!) kom de tomatenpassata met de ricotta en de helft van de Parmezaanse kaas.
Fruit de ui in de olijfolie, voeg het gehakt toe en bak het rul. Voeg de paprika en champignons toe en laat nog even bakken. Roer door het tomatenpassatta/ricottamengsel. Roer er dan de uitgelekte pasta door. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
Vet een grote ovenschaal in en schep er de helft van het mengsel in. Bestrooi met de helft van de geraspte mozzarella. Schep de andere helft van het mengsel er bovenop. Bestrooi met de resterende mozzarella en Parmezaanse kaas .
4 kippenpoten 2 el zongedroogde tomatentapenade 600 g aardappelen, iets kruimig, schoongeboend 3 el olijfolie 1/2 bakje verse rozemarijn 1 courgette, in plakken 1 bakje cherrytomaten
Verwarm de oven voor op 200 graden. Wrijf de kippenpoten in met de tapenade. Leg ze in een braadpan en bak ze 10 minuten in de oven. Snij ondertussen de ongeschilde aardappelen in dunne parten. Schep ze om met de olie en peper en zout naar smaak. Voeg toe aan de kippenpoten in de braadpan, leg de takjes rozemarijn ertussen en bak nog 20 minuten. Leg de plakken courgette tussen de aardappelen en de kip en verdeel de tomaten erover. Bak nog 15 minuten, Smakelijk eten!
Maak een pan met aardappelpuree.(kan zelfs kant en klaar uit pakje ook lekker. Snijd de rauwe gewassen andijvie fijn in reepjes(halve bos) gooi erbij. Uitje fijn snijden ook bij doen. Zout peper nootmuskaat bij doen. Evt gekookt ei in plakjes doorheen doen.
300 g kipfilet kerriepoeder blikje tomatenpuree kilo tomaten, in stukjes gesneden 2 uien knoflook, gesnipperd bouillonblokje aardappelen 4 gekookte eieren
Snij de kipfilet in kleine stukjes. Fruit de ui met de knoflook aan in wat olie, roerbak de kipfilet erbij. Als die aan alle kanten gekleurd is, kunnen de tomaten erbij. Als de tomaten wat zijn geslonken, doe je de tomatenpuree, een dikke eetlepel kerriepoeder en het bouillonblokje erbij. Giet er water bij tot alles onder staat. Schil de aardappelen en snij ze in blokjes. Doe dit erbij. Laat een half uur pruttelen tot de aardappelen gaar zijn. Als het nodig is, giet je er af en toe nog een scheut water bij. Door de aardappelen wordt de saus dik. Breng op smaak met zout en peper en eventueel een schepje sambal. Leg de gekookte eieren in de saus. Smakelijk eten!
Ingredienten: 1 pak spliterwten (500 gr) 2 grote uien 2 preien 2 wortels 2 aardappels Halve knolselderij Half bosje peterselie Half bosje selderij Zout en peper 2 laurierblaadjes Knoflook naar smaak 2 liter water Handje rijst
Bereiding: Snijd alle groenten in kleine blokjes of stukjes. Was de spliterwten en doe ze in een grote pan. Giet de twee liter water erbij en voeg de groenten, peterselie, selderij, laurier en knoflook toe. Breng aan de kook en laat dan 1 tot 2 uur koken (liefst langer, dan wordt hij nog lekkerder). Schep ondertussen wel steeds het schuim eraf (als dat veel is). Als het gaar is (de spliterwten zijn helemaal verdwenen en hij is dik), doe je de rijst erbij en zout en peper. Laat dit nog even gaar koken en klaar!
Je kan er eventueel een rookworst indoen (halal of vegetarisch) en ook wat lamsvlees met vet eraan (geeft extra smaak). Dat vlees haal je er later uit en snijd je in stukjes (zonder vet )
2 el boter 1 el olijfolie 1 grote ui, fijngesneden 4 stengels selderij 1 kg witte aardappelen, geschild en in blokjes 1 kleine bloemkool, schoongemaakt en in roosjes 400 g wortels, geschrapt en fijngesneden 1 1/2 - 2 liter groentebouillon 400 g Goudse kaas, korst verwijderd, geraspt 6 plakken boerenbrood of stokbrood 2 el kervel of peterselie, fijngesneden zout, peper
Smelt de boter in de pan totdat zich schuim begint te vormen. Voeg dan de ui en de selderij toe en fruit ze 5 minuten totdat de groenten goudkleurig zijn. Voeg de in blokjes gesneden aardappel, de bloemkoolroosjes en wortels toe en bak ze 5 minuten mee totdat ook deze goudkleurig zijn. Voeg de bouillon toe en breng de soep aan de kook. Laat het geheel 30 minuten zachtjes koken totdat alle groenten gaar zijn. Voeg zout en peper naar smaak toe. Doe de helft van de kaas bij de soep en roer zachtjes om de kaas te verdelen. Grill de boterhammen aan beide kanten. Leg op de bovenkant de andere helft van de kaas en grill totdat de kaas gesmolten is. Schenk de soep in diepe borden en leg er een warm sneetje brood met kaas op. Strooi er de fijngesneden kervel of peterselie overheen en dien de soep direct op. Smakelijk eten!
250 gr Basmatirijst 2 blikken kikkerwten a 400 gr 2 uien 1 teentje knoflook 2 eetlepels olijfolie 1 blik tomatenblokjes 400 gr 1.5 bouillon 1 laurierblaadje peper en zout
Bereiding: Rijst gaar koken volgens verpakking. Kikkerewten laten uitlekken. Ui en knoflook pellen en snipperen,bakken in de pan. Tomaatblokjes bouillon en laurier toevoegen. Gehaal 15 min stoven. Laurierblad verwijderen.Op smaak brengen met zout en peper lekker met sla.
Voor 4 porties: 750 gr aardappels 1 tl komijn 2 grote uien 1 vleestomaat 1/2 bosje peterselie 1 el olie,300 gr rundergehakt 1 el tomatenpuree zout en peper 1 el paneermeel 50 belegen goudse kaas 30gr boter boter voor de vorm
Stap1: De aardappelen wassen in een pan met ruim water doen.De komijn toevoegen en de aardappels gaar koken.
2: De uien schoonmaken.De uien in ringen snijden.En enkele bv in blokjes.De tomaten wassen en zonder steelaanzet in dune plakjes snijden.Peterselie wassen en fijnhakken.
3:De olie in een koekenpan verhitten en de uien bakken,tot ze glazig zijn.Gehakt toevoegen en bakken tot het rul is. Tomatenpuree zout peper peterselie paneermeel toevoegen en erdoor roeren.
4:De kiaas grof raspen(kan ook geraspte kaas!) De aardappels aardappels schillen en in plakjes snijden 1/2 cm of puree van maken. Oven voorverwarmen op 220 graden.
5:Een vuurvaste schaal invetten en de tomaten,de ui en het gehakt in laagjes inleggen. Eindigen met een laagje puree of aardappels. Kaas en botervlokjes eroverheen verdelen. In de oven 200 graden ong 25 min bakken.
300 g witte bloem 1 zakje gedroogde gist 4 el olijfolie zout, peper 1,25 dl melk 400 g champignons 5 tomaten 200 g salami 100 g bacon 350 g gruyere 1 ui 8 el tomatenpuree 2 el vers broodkruim paprikapoeder, naar smaak geperste knoflook, naar smaak knoflookzout, naar smaak gehakte verse oregano of marjolein zonnebloemolie voor bestrijken
Zeef de bloem in een kom en roer de gist erdoor. Voeg de olijfolie, 1 tl zout en de melk toe; kneed dit alles tot een soepel deeg. Als het deeg plakt, voegt u wat extra bloem toe. Laat het deeg op een warme plaats rijzen tot een dubbele hoeveelheid. Kneed opnieuw en verdeel het in 2 porties. Rol elke deeghelft uit tot een ronde vorm en leg een ervan op een ingevette bakplaat. Snijd de champignons, tomaten, salami, bacon, kaas en ui. Zet deze ingredienten apart. Meng de tomatenpuree en het broodkruim, voeg zout, peper, paprikapoeder en knoflook naar smaak toe. Spreid het tomatenpureemengsel uit over het deeg (laat de randen vrij) leg de tomatenschijfjes erop en strooi er zout, peper, paprikapoeder en knoflookzout over, naar smaak. Leg de andere uitgerolde deeghelft erop; druk de randen goed op elkaar. Bestrijk met wat olie en bestrooi met bloem. Bak de calzone in een voorverwarmde oven op 200 graden in 20-30 minuten goudbruin.
1 a 2 liter water 2 a 4 bouillonblokjes 1 mergpijp(soepbot) 500 gram gehakit 2 blikjes tomatenblokjes 1 a 2pakken gezeefde tomaten 1 blikje tomatenpuree vermicelli
Bereiding: Doe het water met de mergpijp in de pan na een balf uur de bouillonblokjes er bij doen. In de tussentijd het gehakt kruiden met gehakt kruiden. Soepballetjes van draaien en erbij doen. Dan de tomatenblokjes en de gezeefde tomaten bij doen. Inhoud van het tomatenpuree blikje ook bij doen en 2 en half uur laten trekken. Op het laatst vermicelli bij doen.*laatste kwartier*
Soepgroente Als je tomaten/groentesoep wilt dan kan je dat met de tomatenblokjes en de gezeefde tomaten toevoegen. Je kan er ook nog champignons of paprika bij toevoegen in blokjes.
Eet smakelijk
Tip>goed proeven en evt na smaak meer zout bij doen.