100 g salami, in blokjes 300 g kalkoenfilet, in reepjes 1 grote ui, gesnipperd 1 el milde paprikapoeder 1 blik tomatenblokjes, 400 g 8 tortilla's 150 g Griekse Yoghurt 1 zak panklare andijvie, 250 g
In hapjespan salami zachtjes uitbakken. Kalkoen en ui erdoor scheppen en alles 5 minuten roerbakken. Paprikapoeder erover strooien en even meebakken. Tomatenblokjes met vocht en zout en peper naar smaak toevoegen. Nog 10 minuten op matig vuur tot een dikke saus laten inkoken. Intussen tortilla's verwarmen volgens aanwijzingen op de verpakking. Tortilla's bestrijken met Griekse Yoghurt en rauwe andijviereepjes erover verdelen. Kalkoen met saus in midden scheppen. Smakelijk eten!
1 kg tomaten 2 aardappels 1 ui 1 teentje knoflook 5 basilicumblaadjes geraspte Parmezaanse kaas 100 ml room olijfolie en boter peper, zout
De tomaten ontvellen en klein snijden. De ui en de aardappels klein snijden. Maal de basilicum en de knoflook met wat olijfolie fijn in een vijzel. Smelt de boter in een koekenpan en fruit de ui aan op laag vuur voor 5 minuten. Voeg de tomaten en het vijzelmengsel toe en laat alles 15 minuten pruttelen. Af en toe roeren en op smaak brengen met zout en peper. Doe alles in een soeppa en voeg er 750 ml water en de aardappelen bij. Breng alles weer aan de kook en laat alles 1 uur lang op een laag vuur sudderen. Pureer de soep in een keukenmachine of met een staafmixer. De soep weer aan de kook brengen en de room toevoegen. Serveren met Parmezaan en basilicum. Smakelijk eten!
500 g rundergehakt 4 el paneermeel 1 ei 1 el gedroogde oregano 2 tl kaneelpoeder rodepeper pasta 100 g feta, in kleine stukjes 2 el olie 1 ui, gesnipperd 500 ml gezeefde tomaten 20 g peterselie, grof gesneden ovenschaal
Verwarm de oven voor op 200 graden. Kneed het gehakt met het paneermeel, het ei, de helft van de oregano, 1 tl kaneel, 1 tl zout en naar smaak rodepeper pasta stevig door elkaar. Kneed de stukjes feta erdoor. Vorm met natte handen 8 ballen van het gehakt. Verhit de olie in een ruime hapjespan. Bak de gehaktballen rondom bruin en leg ze in de ovenschaal. Fruit de ui in de olie, voeg de gezeefde tomaten, 100 ml water, de rest van de kaneel, de rest van de oregano toe en breng de saus aan de kook. Schenk de saus over de ballen. Zet de schaal in de oven en bak de gehaktballen in 30 minuten gaar. Laat de ballen uit de oven 5 minuten afkoelen en strooi de peterselie over het gerecht. Smakelijk eten!
4 el arachideolie 1 grote ui, gesnipperd 2 teentjes knoflook, fijngesneden 5 cm gemberwortel, fijngesneden 1/4 tl korianderpoeder een mespunt geelwortelpoeder 1/4 tl komijnpoeder 1/4 tl garam masala 1 tl paprikapoeder 2 tomaten, in blokjes verse koriander, fijngehakt
250 kipfilet, in blokjes of 4 kipdrumsticks of 300 g lamsstoofvlees, in blokjes of 400 witvis of zalmfilet, in blokjes of 400 g kleingesneden groenten
Verhit de olie in een zware pan. Voeg de ui toe en laat op matig vuur 20 minuten fruiten tot de ui diepgoud van kleur is. Fruit knoflook en gember 1 minuut mee. Fruit vervolgens het korianderpoeder 1 minuut mee. Voeg de geelwortel, komijn, garam masala en paprika toe en bak 30 seconden mee. Voeg 200 ml water toe, breng aan de kook en laat 10 minuten pruttelen. Voeg de tomaten toe en stoof 5 minuten mee. Dit is de basiscurrysaus. Voeg zout naar smaak toe plus het vlees, de vis of de groenten. Voeg 200 ml kokend water toe als je kip of vis gebruikt en 400 ml voor lamsvlees of groente. Laat de curry op laag vuur sudderen tot alles gaar is. Bestrooi voor het serveren met koriander. Smakelijk eten!
1 blik super croissantdeeg (6 plakjes) 3 el olijfolie 2 uien, gesnipperd 2 tenen knoflook, geperst 1/2 bakje rozemarijn (à 15 g), de naaldjes fijngesneden 2 bakjes paddenstoelenmelange (à 200 g), in stukjes 4 eieren 1 bakje ricotta (verse kaas, 250 g) 75 g belegen kaas, geraspt 1 bakje ambachtelijk gerookt ontbijtspek (150 g) springvorm, ingevet
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed de springvorm met het deeg, druk de plakjes goed aan elkaar met wat water. Prik er met een vork gaatjes in. Bak circa 10 minuten in het midden van de oven. Verhit ondertussen de olie in een hapjespan en bak de ui 2 minuten. Doe de knoflook erbij en bak 2 minuten mee. Voeg de rozemarijn en paddenstoelen toe en bak nog 5 minuten. Laat iets afkoelen. Neem de vorm uit de oven en druk het deeg plat met een lepel. Verdeel het paddenstoelenmengsel erover. Klop de eieren los met de ricotta, geitenkaas en peper en zout naar smaak. Schenk over de paddenstoelen en verdeel het spek erover. Bak in circa 35 minuten goudbruin en gaar. Smakelijk eten!
2 blikken tomatenblokjes à 400 g, uitgelekt, sap bewaren 100 g ongezouten boter 100 g bloem 1 l volle melk flinke snuf gemalen nootmuskaat 3-4 el pesto van goede kwaliteit 300 g verse of voorgekookte lasagnavellen 300 g buffelmozzarella, in dunne plakjes 200 g geraspte kaas 8 kerstomaatjes
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een ovenschaal van 20 x 30 cm van 5 cm diep licht in. Doe het tomatensap in een pan met de boter, bloem en melk, klop 5 minuten op laag vuur of tot de saus dikker begint te worden. Laat nog 2 minuten koken en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Doe een laagje saus in de ovenschaal, meng er een volle eetlepel pesto door en dek af met een vel lasagne. Schep er wat saus op en nog een eetlepel pesto, bedek met de helft van de mozzarella, de helft van de tomatenblokjes, 1/3 van de Parmezaanse kaas en dek af met een lasagnevel. Herhaal deze laag. Bedek met de rest van de saus en bestrooi met de rest van de parmezaan. Druk de kerstomaatjes in de bovenkant. Bak 35 minuten of tot de lasagne gaar en goudbruin is. Laa 5 minuten rusten alvorens aan de snijden. Serveer met een salade. Smakelijk eten!
300 g spaghetti 2 courgettes 2 el olijfolie 1 bakje cherrytomaatjes, 250 g, gehalveerd 1 schaal zalmreepjes, 250 g 1 flesje kookroom, 250 ml
Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Halveer de courgette in de lengte en snijd de 2 helften in plakken. Verhit de olie in een hapjespan en bak de courgette 3 minuten. Voeg de tomaat en zalm toe en bak 3 minuten mee. Schenk de kookroom erbij en verwarm nog 3-4 minuten. Breng op smaak met peper en zout. Meng de spaghetti erdoor en verwarm nog 1 minuut. Verdeel over 4 diepe kommen. Smakelijk eten!
2 pakken spinaziedeelblokjes (à 450 g, diepvries) 1 el olijfolie 1 kleine ui, gesnipperd 1 teen knoflook, fijngesneden 3 eieren 1 beker creme fraiche, 125 ml 1 zakje geraspte kaas, 175 g nootmuskaat naar smaak 2 x 400 g aardappelpuree
Haal de spinazie uit de diepvries. Verwarm de oven voor op 200 graden, vet de ovenschaal in. Verhit de olie in een hapjespan en bak hierin de ui en de knoflook goudbruin. Voeg de spinazie toe en laat het al roerend ontdooien. Klop de eieren los met de creme fraiche en de geraspte kaas, voeg zout, peper en nootmuskaat naar smaak toe en schep dit door het spinaziemengsel. Roer de aardappelpuree los met een vork. Schep de helft in een ovenschaal en strijk het glad, schep het spinaziemengsel op de puree. Verdeel de rest van de puree kruimelig over de spinazie. Zet de vorm iets onder het midden in de oven en bak de spinazieschotel goudbruin in 20-25 minuten. Smakelijk eten!
Penne met salami, cherrytomaatjes en spinazie 4 personen
300 g penne 1 el olijfolie 1 salami, 250 g, in plakjes 1 ui, fijngesnipperd 1 zak spinazie, 300 g 2 bakjes cherrytomaatjes, à 250 g, gehalveerd 1 bekertje creme fraiche, 125 ml
Kook de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit de olie in een koekenpan en bak de salami 2-3 minuten zachtjes uit. Voeg de ui toe en bak 1 minuut mee. Voeg de spinazie in 2 porties toe en laat al omscheppend slinken. Schep de tomaten erdoor en bak 2 minuten mee. Voeg de creme fraiche toe en verwarm nog 1 minuut op laag vuur. Schep de pasta door de groenten. Breng op smaak met peper en zout. Smakelijk eten!
Wrijf de riblappen in met het mengsel van de kruiden en braad ze in porties aan tot ze bruin zijn. Haal uit de pan. Fruit de ui en knoflook zachtjes in het braadvocht. Doe het vlees erbij, samen met de bouillon en de tomatenpuree. Zet het vuur laag en laat het 6-8 uur pruttelen, tot het vlees zo gaar isdat het uit elkaar valt. Schep het vlees uit de pan en stop het in tortilla's, samen met guacamole, tomaat, kaas, zure room of wat je verder maar lekker vindt. Smakelijk eten!
2 el boter 500 g vastkokende aardappels, in dunne plakjes, kort gekookt 150 g gemengde paddenstoelen, in plakjes 1 el gehakte verse rozemarijn, plus extra ter garnering 4 el fijngehakte bieslook, plus extra ter garnering 2 tenen knoflook, geperst 1.5 dl slagroom zout, peper
Verwarm de oven voor op 190 graden. Vet een ondiepe ovenschaal in met de boter. Leg een kwart van de aardappels in de schaal. Verdeel er een derde van de paddenstoelen over en strooi er een derde van de rozemarijn, van het bieslook en van de knoflook over. Maak op dezelfde manier nog een paar lagen en eindig met een laag aardappels. Verdeel de slagroom over de aardappels. Breng op smaak met zout en peper. Zet de schaal ongeveer 45 minuten in de voorvewarmde oven tot het gerecht goudbruin en gloeiend heet is. Garneer het gerecht met bieslook en serveer het direct uit de schaal. Smakelijk eten!
4 el bloem paprikapoeder, pittig of gerookt, naar smaak zout, peper 1 hele kip van circa 1.5 kg, in 8 stukken, afgespoeld en drooggedept 4-5 el olijfolie 24 grote tenen knoflook, gepeld en doormidden gesneden 4.5 dl kippenbouillon, liefst zelf gemaakt 4 el droge witte wijn 2 takjes verse gladde peterselie 1 laurierblad en 1 takje verse tijm, samengebonden verse gladde peterselie en tijmblaadjes, ter garnering
Zeef de bloem op een grote schaal en voeg paprikapoeder, en peper en zout naar smaak toe. Haal de stukken kip erdoor zodat ze rondom met bloem bedekt zijn en schud overtollige bloem eraf. Verhit 4 el olie in een grote, diepe braadpan of een vuurvaste ovenschaal op middelhoog vuur. Fruit de tenen knoflook ongeveer 2 minuten om de olie smaak te geven; roer regelmatig. Schep de tenen knoflook met een schuimspaan uit de pan en leg ze op keukenpapier. Leg de stukken kip, met het vle naar onderen, in een enkele laag in de pan. Bak de kip eventueel in porties, zodat de pan niet te vol wordt. Voeg indien nodig extra olie toe.) Bak de kip 5 minuten tot het vel goudbruin is. Keer de stukken en bak ze nog eens 5 minuten. Giet het vet uit de pan. Doe de knoflook weer in de pan en voeg de kippenbouillon, wijn en kruiden toe. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur lager, doe het deksel op de pan en laat alles 20-25 minuten zachtjes pruttelen tot de kip gaar is en de knoflooktenen heel zacht zijn. Leg de stukken kip op een schaal en houd ze warm. Breng het kookvocht met de knoflook en de kruiden aan de kook en laat het ongeveer 3 dl inkoken. Verwijder de kruiden en gooi ze weg. Proef en voeg eventueel peper en zout toe. Schep de saus en de knoflooktenen over de kip. Garneer het gerecht met verse peterselie en tijm. Smakelijk eten!
1 el olijfolie 1 ui, in kleine partjes 2-4 tenen knoflook, in plakjes 450 g kipfilet, in blokjes 1 tl gemalen komijn 2 kaneelstokjes, licht gekneusd 1 el bloem 225 g aubergine, in blokjes 1 rode paprika, zonder zaad en zaadlijsten, in stukjes 100 g champignons, in plakjes 1 el tomatenpuree 6 dl kippenbouillon 280 g kikkererwten uit blik, afgespoeld en uitgelekt 50 g gewelde gedroogde abrikozen, in stukjes zout, peper 1 el gehakte verse koriander ter garnering
Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur en fruit de ui en de knoflook 3 minuten; roer regelmatig. Doe de kip in de pan en bak hem al roerend 5 minuten tot hij rondom dichtgeschroeid is. Voeg halverwege de baktijd van de kip de komijn en de kaneelstokjes toe. Strooi de bloem in de pan en bak hem al roerend 2 minuten mee. Voeg de aubergines, de rode paprika en de champignons toe en roerbak alles 2 minuten. Roer de tomatenpuree door de bouillon en voeg deze vloeistof toe aan de groenten. Breng het geheel aan de kook. Zet het vuur lager en voeg de kikkererwten en de abrikozen toe. Doe het deksel op de pan en laat alles 15-20 minuten pruttelen tot de kip gaar is. Breng het gerecht op smaak met zout en peper en dien het direct op. Bestrooi met koriander. Smakelijk eten!
2-3 el olie 650 g ontbeende lamsschouder, in blokjes van 2.5 cm 2 uien, grof gesnipperd 1 tl gemalen komijn 200 g arboriorijst 1 el tomatenpuree snufje saffraan 1 dl granaatappelsap 8.5 dl lams- of kippenbouillon, of water 125 g gewelde gedroogde abrikozen of pruimen, doormidden gesneden 2 el rozijnen zout, peper 2 el gescheurde muntblaadjes 2 el gescheurde waterkers
Verhit de olie in een grote braadpan op hoog vuur. Bak het lamsvlees in porties7 minuten op hoog vuur tot het lichtbruin is, schep het regelmatig om. Voeg de uien toe en draai het vuur lager. Bak alles 2 minuten tot de uien zacht beginnen te worden. Voeg de komijn en de rijst toe en bak alles al roerend 2 minuten tot de rijst glazig is. Roer de tomatenpuree en de saffraan erdoor. Voeg het granaatappelsap en de bouillon toe. Breng alles al roerend aan de kook. Roer de abrikozen en de rozijnen erdoor. Zet het vuur lager, doe het deksel op de pan en laat alles 20-25 minuten pruttelen tot het vlees en de rijst gaar zijn en al het vocht is opgenomen. Breng het geheel op smaak met zout en peper. Strooi de gescheurde muntblaadjes en waterkers over de pilav en zet de pan op tafel. Smakelijk eten!
2 el olie 1 grote ui, gesnipperd 1 teen knoflook, geperst 750 g mager stoofvlees 2 el paprikapoeder 425 g tomatenblokjes uit blik 2 el tomatenpuree 1 grote rode paprika, zonder zaad en zaadlijsten, in stukjes 175 g champignons, in plakjes 6 dl runderbouillon 1 el maizena 1 el water zout, peper 4 el magere yoghurt paprikapoeder, om te bestrooien gehakte verse peterselie, ter garnering gekookte meergranenrijst
Verhit de plantaardige olie in een grote koekenpan en fruit de ui en de knoflook 3-4 minuten. Snijd het vlees in stukken en bak het 3 minuten op hoog vuur tot het mooi bruin is. Voeg het paprikapoeder toe en roer goed. Voeg daarna de tomatenblokjes, de tomatenpuree, de peper en de champignons toe. Verhit alles 2 minuten en roer regelmatig. Schenk de runderbouillon erbij. Breng het geheel aan de kook en zet dan het vuur lager. Doe het deksel op de pan en laat het vlees anderhalf tot 2 uur stoven tot het gaar is. Meng de maizena met het water. Doe het papje in de pan en roer goed tot het kookvocht dik en glad is. Laat de goulash nog 1 minuut pruttelen en breng hem op smaak met zout en peper. Doe de yoghurt in een kommetje en strooi er een beetje paprikapoeder over. Doe de goulash over in een serveerschaal, garneer hem met gehakte verse peterselie en geef er rijst en yoghurt bij. Smakelijk eten!
Bak de spekjes in een wok samen met de ui en de knoflook. Als de ui glazig is, het blikje tomatenpuree erbij. Even later de diepvriesspinazie erbij doen. Even laten pruttelen tot de spinazie ontdooid is. Scheut rode wijn en blik gepelde tomaten erbij. Op smaak brengen met peper, zout en Italiaanse kruiden. Serveren met pasta. Eet smakelijk!
Vlees in 12 stukken snijden. Uien pellen en snipperen. Peper in lengte halveren, zaadlijst verwijderen en helften in stukjes snijden. In braadpan boter verhitten en vlees rondom dichtschroeien. Op laag vuur uien en peper circa 2 minuten mee fruiten. Zout, peper, paprikapoeder, gemberpoeder, komijn, kaneel en saffraan toevoegen en zoveel warm water dat het vlees onderstaat. Vlees afgedekt op laag vuur circa 1 1/2 uur laten stoven. Courgette wassen en in stukjes snijden. Pompoen schoonmaken en in blokjes snijden. Koriander fijnknippen. Courgette, pompoen en helft van koriander aan vlees toevoegen en 1/2 uur zachtjes stoven. Op smaak brengen met zout en peper. Vleesmengsel over doen in schaal en bestrooien met de rest van de koriander. Lekker met stokbrood. Smakelijk eten!
1 bekertje Griekse yoghurt (150 g) 1/2 el citroensap 1/2 el olijfolie mespunt kaneelpoeder 1 teentje knoflook 2 takjes peterselie 300 g gekookte rode bieten zout
In kom yoghurt, citroensap, olijfolie en kaneelpoeder door elkaar roeren. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Peterselie erboven in stukjes knippen. Bieten pellen en in blokjes snijden. Bieten door yoghurtmengsel scheppen. Salade op smaak brengen met zout. Smakelijk eten!
Fruit 2 flinke uien met 2-4 teentjes knoflook, voeg 2 blikken gepelde tomaten toe en een snufje suiker, peper en zout en als je pit wilt een pepertje of een schep sambal en laat 20 minuten zachtjes koken. Snijd 2 aubergines in blokjes of halve schijfjes en bak ze in een koekenpan met wat olijfolie bruin en zacht. Doe ze bij de tomatensaus en laat nog 10 minuten zachtjes koken. Voeg dan 1 tot 1,5 bakje cottage cheese toe. Flink veel verse basilicum erbij, zwarte peper erdoor en serveren met pasta en geraspte kaas. Smakelijk eten!
500 g lamsvlees zonder been, blokjes 1 prei, in ringen 1 bos lente-uitjes, in ringen 1 klein blikje tomatenpuree 1 bouillonblokje 6 aardappelen, geschild, in blokjes boter
Zet 2 pannen op het vuur. In een pan bakt u het vlees goudbruin en in de andere pan bakt u de groenten. Doe de tomatenpuree bij de groenten en laat dit 1-2 minuten koken. Doe daarna 150 ml water bij de groente en een half bouillonblokje. Draai het vuur uit als het bouillonblokje is opgelost. Als het vlees goudbruin is, doe er dan 150 ml water bij en de andere helft van het bouillonblokje. Als dit is opgelost, doe er dan het groentemengsel bij. Breng het aan de kook, zet het vuur lager en laat het 2 1/2 uur stoven. Daarna de aardappelen erbij doen en nog ongeveer 1 uur laten sudderen totdat de aardappelen gaar zijn. Smakelijk eten!