2 pakken spinaziedeelblokjes (à 450 g, diepvries) 1 el olijfolie 1 kleine ui, gesnipperd 1 teen knoflook, fijngesneden 3 eieren 1 beker creme fraiche, 125 ml 1 zakje geraspte kaas, 175 g nootmuskaat naar smaak 2 x 400 g aardappelpuree
Haal de spinazie uit de diepvries. Verwarm de oven voor op 200 graden, vet de ovenschaal in. Verhit de olie in een hapjespan en bak hierin de ui en de knoflook goudbruin. Voeg de spinazie toe en laat het al roerend ontdooien. Klop de eieren los met de creme fraiche en de geraspte kaas, voeg zout, peper en nootmuskaat naar smaak toe en schep dit door het spinaziemengsel. Roer de aardappelpuree los met een vork. Schep de helft in een ovenschaal en strijk het glad, schep het spinaziemengsel op de puree. Verdeel de rest van de puree kruimelig over de spinazie. Zet de vorm iets onder het midden in de oven en bak de spinazieschotel goudbruin in 20-25 minuten. Smakelijk eten!
Penne met salami, cherrytomaatjes en spinazie 4 personen
300 g penne 1 el olijfolie 1 salami, 250 g, in plakjes 1 ui, fijngesnipperd 1 zak spinazie, 300 g 2 bakjes cherrytomaatjes, à 250 g, gehalveerd 1 bekertje creme fraiche, 125 ml
Kook de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit de olie in een koekenpan en bak de salami 2-3 minuten zachtjes uit. Voeg de ui toe en bak 1 minuut mee. Voeg de spinazie in 2 porties toe en laat al omscheppend slinken. Schep de tomaten erdoor en bak 2 minuten mee. Voeg de creme fraiche toe en verwarm nog 1 minuut op laag vuur. Schep de pasta door de groenten. Breng op smaak met peper en zout. Smakelijk eten!
Wrijf de riblappen in met het mengsel van de kruiden en braad ze in porties aan tot ze bruin zijn. Haal uit de pan. Fruit de ui en knoflook zachtjes in het braadvocht. Doe het vlees erbij, samen met de bouillon en de tomatenpuree. Zet het vuur laag en laat het 6-8 uur pruttelen, tot het vlees zo gaar isdat het uit elkaar valt. Schep het vlees uit de pan en stop het in tortilla's, samen met guacamole, tomaat, kaas, zure room of wat je verder maar lekker vindt. Smakelijk eten!
2 el boter 500 g vastkokende aardappels, in dunne plakjes, kort gekookt 150 g gemengde paddenstoelen, in plakjes 1 el gehakte verse rozemarijn, plus extra ter garnering 4 el fijngehakte bieslook, plus extra ter garnering 2 tenen knoflook, geperst 1.5 dl slagroom zout, peper
Verwarm de oven voor op 190 graden. Vet een ondiepe ovenschaal in met de boter. Leg een kwart van de aardappels in de schaal. Verdeel er een derde van de paddenstoelen over en strooi er een derde van de rozemarijn, van het bieslook en van de knoflook over. Maak op dezelfde manier nog een paar lagen en eindig met een laag aardappels. Verdeel de slagroom over de aardappels. Breng op smaak met zout en peper. Zet de schaal ongeveer 45 minuten in de voorvewarmde oven tot het gerecht goudbruin en gloeiend heet is. Garneer het gerecht met bieslook en serveer het direct uit de schaal. Smakelijk eten!
4 el bloem paprikapoeder, pittig of gerookt, naar smaak zout, peper 1 hele kip van circa 1.5 kg, in 8 stukken, afgespoeld en drooggedept 4-5 el olijfolie 24 grote tenen knoflook, gepeld en doormidden gesneden 4.5 dl kippenbouillon, liefst zelf gemaakt 4 el droge witte wijn 2 takjes verse gladde peterselie 1 laurierblad en 1 takje verse tijm, samengebonden verse gladde peterselie en tijmblaadjes, ter garnering
Zeef de bloem op een grote schaal en voeg paprikapoeder, en peper en zout naar smaak toe. Haal de stukken kip erdoor zodat ze rondom met bloem bedekt zijn en schud overtollige bloem eraf. Verhit 4 el olie in een grote, diepe braadpan of een vuurvaste ovenschaal op middelhoog vuur. Fruit de tenen knoflook ongeveer 2 minuten om de olie smaak te geven; roer regelmatig. Schep de tenen knoflook met een schuimspaan uit de pan en leg ze op keukenpapier. Leg de stukken kip, met het vle naar onderen, in een enkele laag in de pan. Bak de kip eventueel in porties, zodat de pan niet te vol wordt. Voeg indien nodig extra olie toe.) Bak de kip 5 minuten tot het vel goudbruin is. Keer de stukken en bak ze nog eens 5 minuten. Giet het vet uit de pan. Doe de knoflook weer in de pan en voeg de kippenbouillon, wijn en kruiden toe. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur lager, doe het deksel op de pan en laat alles 20-25 minuten zachtjes pruttelen tot de kip gaar is en de knoflooktenen heel zacht zijn. Leg de stukken kip op een schaal en houd ze warm. Breng het kookvocht met de knoflook en de kruiden aan de kook en laat het ongeveer 3 dl inkoken. Verwijder de kruiden en gooi ze weg. Proef en voeg eventueel peper en zout toe. Schep de saus en de knoflooktenen over de kip. Garneer het gerecht met verse peterselie en tijm. Smakelijk eten!
1 el olijfolie 1 ui, in kleine partjes 2-4 tenen knoflook, in plakjes 450 g kipfilet, in blokjes 1 tl gemalen komijn 2 kaneelstokjes, licht gekneusd 1 el bloem 225 g aubergine, in blokjes 1 rode paprika, zonder zaad en zaadlijsten, in stukjes 100 g champignons, in plakjes 1 el tomatenpuree 6 dl kippenbouillon 280 g kikkererwten uit blik, afgespoeld en uitgelekt 50 g gewelde gedroogde abrikozen, in stukjes zout, peper 1 el gehakte verse koriander ter garnering
Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur en fruit de ui en de knoflook 3 minuten; roer regelmatig. Doe de kip in de pan en bak hem al roerend 5 minuten tot hij rondom dichtgeschroeid is. Voeg halverwege de baktijd van de kip de komijn en de kaneelstokjes toe. Strooi de bloem in de pan en bak hem al roerend 2 minuten mee. Voeg de aubergines, de rode paprika en de champignons toe en roerbak alles 2 minuten. Roer de tomatenpuree door de bouillon en voeg deze vloeistof toe aan de groenten. Breng het geheel aan de kook. Zet het vuur lager en voeg de kikkererwten en de abrikozen toe. Doe het deksel op de pan en laat alles 15-20 minuten pruttelen tot de kip gaar is. Breng het gerecht op smaak met zout en peper en dien het direct op. Bestrooi met koriander. Smakelijk eten!
2-3 el olie 650 g ontbeende lamsschouder, in blokjes van 2.5 cm 2 uien, grof gesnipperd 1 tl gemalen komijn 200 g arboriorijst 1 el tomatenpuree snufje saffraan 1 dl granaatappelsap 8.5 dl lams- of kippenbouillon, of water 125 g gewelde gedroogde abrikozen of pruimen, doormidden gesneden 2 el rozijnen zout, peper 2 el gescheurde muntblaadjes 2 el gescheurde waterkers
Verhit de olie in een grote braadpan op hoog vuur. Bak het lamsvlees in porties7 minuten op hoog vuur tot het lichtbruin is, schep het regelmatig om. Voeg de uien toe en draai het vuur lager. Bak alles 2 minuten tot de uien zacht beginnen te worden. Voeg de komijn en de rijst toe en bak alles al roerend 2 minuten tot de rijst glazig is. Roer de tomatenpuree en de saffraan erdoor. Voeg het granaatappelsap en de bouillon toe. Breng alles al roerend aan de kook. Roer de abrikozen en de rozijnen erdoor. Zet het vuur lager, doe het deksel op de pan en laat alles 20-25 minuten pruttelen tot het vlees en de rijst gaar zijn en al het vocht is opgenomen. Breng het geheel op smaak met zout en peper. Strooi de gescheurde muntblaadjes en waterkers over de pilav en zet de pan op tafel. Smakelijk eten!
2 el olie 1 grote ui, gesnipperd 1 teen knoflook, geperst 750 g mager stoofvlees 2 el paprikapoeder 425 g tomatenblokjes uit blik 2 el tomatenpuree 1 grote rode paprika, zonder zaad en zaadlijsten, in stukjes 175 g champignons, in plakjes 6 dl runderbouillon 1 el maizena 1 el water zout, peper 4 el magere yoghurt paprikapoeder, om te bestrooien gehakte verse peterselie, ter garnering gekookte meergranenrijst
Verhit de plantaardige olie in een grote koekenpan en fruit de ui en de knoflook 3-4 minuten. Snijd het vlees in stukken en bak het 3 minuten op hoog vuur tot het mooi bruin is. Voeg het paprikapoeder toe en roer goed. Voeg daarna de tomatenblokjes, de tomatenpuree, de peper en de champignons toe. Verhit alles 2 minuten en roer regelmatig. Schenk de runderbouillon erbij. Breng het geheel aan de kook en zet dan het vuur lager. Doe het deksel op de pan en laat het vlees anderhalf tot 2 uur stoven tot het gaar is. Meng de maizena met het water. Doe het papje in de pan en roer goed tot het kookvocht dik en glad is. Laat de goulash nog 1 minuut pruttelen en breng hem op smaak met zout en peper. Doe de yoghurt in een kommetje en strooi er een beetje paprikapoeder over. Doe de goulash over in een serveerschaal, garneer hem met gehakte verse peterselie en geef er rijst en yoghurt bij. Smakelijk eten!
Bak de spekjes in een wok samen met de ui en de knoflook. Als de ui glazig is, het blikje tomatenpuree erbij. Even later de diepvriesspinazie erbij doen. Even laten pruttelen tot de spinazie ontdooid is. Scheut rode wijn en blik gepelde tomaten erbij. Op smaak brengen met peper, zout en Italiaanse kruiden. Serveren met pasta. Eet smakelijk!
Vlees in 12 stukken snijden. Uien pellen en snipperen. Peper in lengte halveren, zaadlijst verwijderen en helften in stukjes snijden. In braadpan boter verhitten en vlees rondom dichtschroeien. Op laag vuur uien en peper circa 2 minuten mee fruiten. Zout, peper, paprikapoeder, gemberpoeder, komijn, kaneel en saffraan toevoegen en zoveel warm water dat het vlees onderstaat. Vlees afgedekt op laag vuur circa 1 1/2 uur laten stoven. Courgette wassen en in stukjes snijden. Pompoen schoonmaken en in blokjes snijden. Koriander fijnknippen. Courgette, pompoen en helft van koriander aan vlees toevoegen en 1/2 uur zachtjes stoven. Op smaak brengen met zout en peper. Vleesmengsel over doen in schaal en bestrooien met de rest van de koriander. Lekker met stokbrood. Smakelijk eten!
1 bekertje Griekse yoghurt (150 g) 1/2 el citroensap 1/2 el olijfolie mespunt kaneelpoeder 1 teentje knoflook 2 takjes peterselie 300 g gekookte rode bieten zout
In kom yoghurt, citroensap, olijfolie en kaneelpoeder door elkaar roeren. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Peterselie erboven in stukjes knippen. Bieten pellen en in blokjes snijden. Bieten door yoghurtmengsel scheppen. Salade op smaak brengen met zout. Smakelijk eten!
Fruit 2 flinke uien met 2-4 teentjes knoflook, voeg 2 blikken gepelde tomaten toe en een snufje suiker, peper en zout en als je pit wilt een pepertje of een schep sambal en laat 20 minuten zachtjes koken. Snijd 2 aubergines in blokjes of halve schijfjes en bak ze in een koekenpan met wat olijfolie bruin en zacht. Doe ze bij de tomatensaus en laat nog 10 minuten zachtjes koken. Voeg dan 1 tot 1,5 bakje cottage cheese toe. Flink veel verse basilicum erbij, zwarte peper erdoor en serveren met pasta en geraspte kaas. Smakelijk eten!
500 g lamsvlees zonder been, blokjes 1 prei, in ringen 1 bos lente-uitjes, in ringen 1 klein blikje tomatenpuree 1 bouillonblokje 6 aardappelen, geschild, in blokjes boter
Zet 2 pannen op het vuur. In een pan bakt u het vlees goudbruin en in de andere pan bakt u de groenten. Doe de tomatenpuree bij de groenten en laat dit 1-2 minuten koken. Doe daarna 150 ml water bij de groente en een half bouillonblokje. Draai het vuur uit als het bouillonblokje is opgelost. Als het vlees goudbruin is, doe er dan 150 ml water bij en de andere helft van het bouillonblokje. Als dit is opgelost, doe er dan het groentemengsel bij. Breng het aan de kook, zet het vuur lager en laat het 2 1/2 uur stoven. Daarna de aardappelen erbij doen en nog ongeveer 1 uur laten sudderen totdat de aardappelen gaar zijn. Smakelijk eten!
4 grote vastkokende aardappelen 4 grote uien 4 vleestomaten 2 à 3 courgettes 750 g magere spekblokjes paprikapoeder peper, zout
Kook de aardappelen in licht gezouten water. Snijd de ui in fijne ringen, pel de tomaten en verdeel ze in kleine partjes. Snijd de courgettes in kleine blokjes. Bak de spekblokjes in een braadpan zonder boter, voeg hierbij de uiringen en laat ze enkele minuten meebakken. Voeg de courgetteblokjes en de tomatenblokjes eraan toe. Kruid met paprikapoeder, peper en zout. Dek af en laat een tiental minuten zachtjes verder stoven tot de groentes gaar zijn. Snijd de gekookte aardappels in schijven en doe ze bij het stoofpotje, laat alles nog even opwarmen. Smakelijk eten!
3 el olijfolie 2 uien, fijngesneden 2 teentjes knoflook, fijngesneden 300 g lamsstooflapjes, in blokjes 1 blikje tomatenpuree 100 g gedroogde abrikozen, in dunne reepjes 1 envelopje saffraan 1 blikje tomatenblokjes, 400 g 1 zakje koriander, 15 g, fijngesneden
Verhit de olie in een grote soeppan en fruit hierin de ui en knoflook glazig. Voeg het lamsvlees toe en bak het op middelhoog vuur lichtbruin. Schep de tomatenpuree, abrikozen, 2 tl zout, saffraan en tomatenblokjes erbij en voeg 1 1/2 liter water toe. Breng het geheel aan de kook en laat het 1 tot 1 1/2 uur op laag vuur doorkoken. Breng de soep op smaak met zout en peper. Bestrooi voor het serveren met verse koriander. Smakelijk eten!
800 g sukadelapjes of magere runderlappen, in dobbelsteentjes 2 el bloem 2 el olie 100 g boter + om in te vetten 50 g spekblokjes 2 uien, gesnipperd 4 kruidnagels 10 jeneverbessen, gekneusd 2 laurierblaadjes 300 ml rode wijn 2 plakjes ontbijtkoek, in dobbelstenen 900 g aardappelpuree 2 appels, geschild en in ringen 2 beschuiten, verkruimeld
Bestrooi het vlees met de bloem; schud de overtollige bloem eraf. Laat in een braadpan de olie en de helft van de boter heet worden en bak hierin het vlees goudbruin. Schep de spekblokjes en de gesnipperde uien erbij en laat ze even meebakken tot de spekjes lichtbruin kleuren. Voeg de kruidnagels, de jeneverbessen en de laurier toe en breng het gerecht op smaak met zout en peper. Schenk de rode wijn bij het vlees in de pan en roer goed door. Plaats de deksel op de pan en laat het vlees ongeveer 2 1/2 uur op een laag vuur sudderen. Roer het vlees regelmatig door om aanbranden te voorkomen. Voeg, wanneer het vocht teveel verdampt en het vlees nog niet gaar is, wat water toe. Schep de ontbijtkoek bij het vlees in de pan en laat het nog een half uur zachtjes doorkoken. Verwarm de oven voor op 250 graden. Vet de ovenschaal in met boter. Schep het stoofvlees met alle ingredienten en het stoofvocht in de schaal en bedek met een laagje aardappelpuree. Leg daarop de plakken appel en bestrooi met de verkruimelde beschuit. Zet de jachtschotel ongeveer 15 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is. Smakelijk eten!
4 kipfilets zout, peper 4 el olie 4 el boter 1 grote ui, gehakt 1/2 tl kaneel 1 teen knoflook, gesnipperd 1 el geraspte gember 1 tl kurkuma 1 tl chilipoeder 1 blik tomatenblokjes op sap 2 el tomatenpuree 3 el Griekse yoghurt citroensap 2 el gehakte koriander
Snijd de kip in blokjes, kruid ze met zout en peper en bak ze circa 3-4 minuten in de olie. Neem de blokjes kipfilet uit de pan. Voeg aan dezelfde braadpan de boter toe en fruit hierin de uisnippers in enkele minuten zacht met het kaneelpoeder. Voeg dan de knoflook, gember, kurkuma, chilipoeder, tomatenblokjes met vocht, tomatenpuree en yoghurt toe en breng al roerend aan de kook. Laat onder zo nu en dan roeren circa 5 minuten zachtjes koken. Voeg de blokjes kip toeaan de saus en laat opnieuw circa 5 minuten zachtjes pruttelen. Proef en breng op smaak met enkele druppels citroensap. Bestrooi de butter chicken met vers gehakte koriander of platte peterselie. Lekker met rijst of naanbrood. Smakelijk eten!
2 eieren 300 g suiker 30 g cacao 8 g oploskoffie 375 g plantenvet 300 g droge biscuit
Klop de eieren met de suiker goed glad. Voeg lepel voor lepel de cacao en de oploskoffie toe. Smelt het plantenvet, laat het enigszins bekoelen en voeg het nog vloeibare vet bij deze massa. Blijf roeren tot alles een gelijkmatig geheel vormt. Breek de biscuits in stukjes en roer deze door het mengsel. Bekleed een cake- of taartvorm met vetvrij papier. Vul de vorm met het mengsel en zet deze koel weg om het stijf worden van de massa te bevorderen. Smakelijk eten!
2 makrelen 2 1/2 el teriyakisaus 2 el arachideolie 1 teentje knoflook, in lucifertjes 3 cm verse gemberwortel, in lucifertjes 1 rood pepertje, in ringetjes 1 doosje shiitakes, gehalveerd 1 struik bloemkool, in roosjes 150 g tauge 1 1/2 el kikkoman 1 1/2 el vissaus geroosterde sesamolie 2 bosuitjes, in lucifertjes een handje korianderblaadjes
Maak schuine inkepingen in de vis en wrijf ze in met 2 eetlepels teriyakisaus. Laat ze een half uur rusten. Verwarm de oven voor op 200 graden. Druppel 1 el olie over de vissen, leg ze in een ovenschaal, dek af met aluminiumfolie en schuif 10 minuten in de oven. Verwijder de folie en bak de vis nog eens 10 minuten. Verhit intussen de wok op hoog vuur. Schenk de resterende olie erin en laat heet worden. Fruit de knoflook, gember en peper 1 minuut op hoog vuur. Roerbak de bloemkoolroosjes 2 minuten mee. Voeg de shiitakes toe en bak opnieuw 2 minuten. Doe de tauge erbij en roerbak nog 1 minuut. Voeg de sojasaus, de vissaus, de rest van de teriyaki en 1 tl sesamolie toe. Schep alles goed om en zet het vuur uit. Verdeel de groenten over 2 grote borden en leg de makrelen erop. Bestrooi met bosuitjes en koriander. Smakelijk eten!
1 kleine ui 1 dunne prei 1 kleine winterpeen 1 tl zwarte peperkorrels 2 kippenbouten 1/2 zakje verse peterselie à 30 g 1/3 zakje verse selderij à 50 g 2 takjes tijm 1 laurierblaadje 1 stukje foelie 50 g vermicelli 1-2 el citroensap
Ui pellen en grof snipperen. Prei schoonmaken, in stukken snijden en wassen. Wortel schrappen en in stukjes snijden. Peperkorrels in kommetje met bolle kant van lepel kneuzen. Kippenbouten in grote soeppan leggen. Groenten, 3 takjes peterselie, 3 takjes selderij en tijm erover verdelen. Peper, laurier en foelie toevoegen en 1 1/2 liter koud water erbij schenken. Bouillon in open pan aan de kook brengen, eventueel schuim met schuimspaan afscheppen. Vuur lager draaien en bouillon op vlamverdeler 2 uur laten trekken. Kippenbouten uit bouillon nemen en op bord leggen. Schone theedoek vochtig maken en in zeef leggen. Bouillon boven andere pan zefen. Bouillon indien nodig ontvetten: laten afkoelen, in koelkast koud laten worden en gestold vet uit de soep scheppen. Vel van kippenbouten verwijderen. Vlees van bouten losmaken en in stukjes snijden of met 2 vorken in draadjes trekken. Bouillon opnieuw verwarmen. Eventueel aan vet wegdeppen met keukenpapier. Kippenvlees door bouillon roeren en vermicelli boven pan verbrokkelen. Aan de kook brengen en vermicelli in 10 minuten zachtjes gaarkoken. Rest van peterselie en selderij fijn snijden en door soep roeren. Kippensoep op smaak brengen met zout, peper en citroensap. Smakelijk eten!