300 g kipfilet kerriepoeder blikje tomatenpuree kilo tomaten, in stukjes gesneden 2 uien knoflook, gesnipperd bouillonblokje aardappelen 4 gekookte eieren
Snij de kipfilet in kleine stukjes. Fruit de ui met de knoflook aan in wat olie, roerbak de kipfilet erbij. Als die aan alle kanten gekleurd is, kunnen de tomaten erbij. Als de tomaten wat zijn geslonken, doe je de tomatenpuree, een dikke eetlepel kerriepoeder en het bouillonblokje erbij. Giet er water bij tot alles onder staat. Schil de aardappelen en snij ze in blokjes. Doe dit erbij. Laat een half uur pruttelen tot de aardappelen gaar zijn. Als het nodig is, giet je er af en toe nog een scheut water bij. Door de aardappelen wordt de saus dik. Breng op smaak met zout en peper en eventueel een schepje sambal. Leg de gekookte eieren in de saus. Smakelijk eten!
Ingredienten: 1 pak spliterwten (500 gr) 2 grote uien 2 preien 2 wortels 2 aardappels Halve knolselderij Half bosje peterselie Half bosje selderij Zout en peper 2 laurierblaadjes Knoflook naar smaak 2 liter water Handje rijst
Bereiding: Snijd alle groenten in kleine blokjes of stukjes. Was de spliterwten en doe ze in een grote pan. Giet de twee liter water erbij en voeg de groenten, peterselie, selderij, laurier en knoflook toe. Breng aan de kook en laat dan 1 tot 2 uur koken (liefst langer, dan wordt hij nog lekkerder). Schep ondertussen wel steeds het schuim eraf (als dat veel is). Als het gaar is (de spliterwten zijn helemaal verdwenen en hij is dik), doe je de rijst erbij en zout en peper. Laat dit nog even gaar koken en klaar!
Je kan er eventueel een rookworst indoen (halal of vegetarisch) en ook wat lamsvlees met vet eraan (geeft extra smaak). Dat vlees haal je er later uit en snijd je in stukjes (zonder vet )
2 el boter 1 el olijfolie 1 grote ui, fijngesneden 4 stengels selderij 1 kg witte aardappelen, geschild en in blokjes 1 kleine bloemkool, schoongemaakt en in roosjes 400 g wortels, geschrapt en fijngesneden 1 1/2 - 2 liter groentebouillon 400 g Goudse kaas, korst verwijderd, geraspt 6 plakken boerenbrood of stokbrood 2 el kervel of peterselie, fijngesneden zout, peper
Smelt de boter in de pan totdat zich schuim begint te vormen. Voeg dan de ui en de selderij toe en fruit ze 5 minuten totdat de groenten goudkleurig zijn. Voeg de in blokjes gesneden aardappel, de bloemkoolroosjes en wortels toe en bak ze 5 minuten mee totdat ook deze goudkleurig zijn. Voeg de bouillon toe en breng de soep aan de kook. Laat het geheel 30 minuten zachtjes koken totdat alle groenten gaar zijn. Voeg zout en peper naar smaak toe. Doe de helft van de kaas bij de soep en roer zachtjes om de kaas te verdelen. Grill de boterhammen aan beide kanten. Leg op de bovenkant de andere helft van de kaas en grill totdat de kaas gesmolten is. Schenk de soep in diepe borden en leg er een warm sneetje brood met kaas op. Strooi er de fijngesneden kervel of peterselie overheen en dien de soep direct op. Smakelijk eten!
250 gr Basmatirijst 2 blikken kikkerwten a 400 gr 2 uien 1 teentje knoflook 2 eetlepels olijfolie 1 blik tomatenblokjes 400 gr 1.5 bouillon 1 laurierblaadje peper en zout
Bereiding: Rijst gaar koken volgens verpakking. Kikkerewten laten uitlekken. Ui en knoflook pellen en snipperen,bakken in de pan. Tomaatblokjes bouillon en laurier toevoegen. Gehaal 15 min stoven. Laurierblad verwijderen.Op smaak brengen met zout en peper lekker met sla.
Voor 4 porties: 750 gr aardappels 1 tl komijn 2 grote uien 1 vleestomaat 1/2 bosje peterselie 1 el olie,300 gr rundergehakt 1 el tomatenpuree zout en peper 1 el paneermeel 50 belegen goudse kaas 30gr boter boter voor de vorm
Stap1: De aardappelen wassen in een pan met ruim water doen.De komijn toevoegen en de aardappels gaar koken.
2: De uien schoonmaken.De uien in ringen snijden.En enkele bv in blokjes.De tomaten wassen en zonder steelaanzet in dune plakjes snijden.Peterselie wassen en fijnhakken.
3:De olie in een koekenpan verhitten en de uien bakken,tot ze glazig zijn.Gehakt toevoegen en bakken tot het rul is. Tomatenpuree zout peper peterselie paneermeel toevoegen en erdoor roeren.
4:De kiaas grof raspen(kan ook geraspte kaas!) De aardappels aardappels schillen en in plakjes snijden 1/2 cm of puree van maken. Oven voorverwarmen op 220 graden.
5:Een vuurvaste schaal invetten en de tomaten,de ui en het gehakt in laagjes inleggen. Eindigen met een laagje puree of aardappels. Kaas en botervlokjes eroverheen verdelen. In de oven 200 graden ong 25 min bakken.
300 g witte bloem 1 zakje gedroogde gist 4 el olijfolie zout, peper 1,25 dl melk 400 g champignons 5 tomaten 200 g salami 100 g bacon 350 g gruyere 1 ui 8 el tomatenpuree 2 el vers broodkruim paprikapoeder, naar smaak geperste knoflook, naar smaak knoflookzout, naar smaak gehakte verse oregano of marjolein zonnebloemolie voor bestrijken
Zeef de bloem in een kom en roer de gist erdoor. Voeg de olijfolie, 1 tl zout en de melk toe; kneed dit alles tot een soepel deeg. Als het deeg plakt, voegt u wat extra bloem toe. Laat het deeg op een warme plaats rijzen tot een dubbele hoeveelheid. Kneed opnieuw en verdeel het in 2 porties. Rol elke deeghelft uit tot een ronde vorm en leg een ervan op een ingevette bakplaat. Snijd de champignons, tomaten, salami, bacon, kaas en ui. Zet deze ingredienten apart. Meng de tomatenpuree en het broodkruim, voeg zout, peper, paprikapoeder en knoflook naar smaak toe. Spreid het tomatenpureemengsel uit over het deeg (laat de randen vrij) leg de tomatenschijfjes erop en strooi er zout, peper, paprikapoeder en knoflookzout over, naar smaak. Leg de andere uitgerolde deeghelft erop; druk de randen goed op elkaar. Bestrijk met wat olie en bestrooi met bloem. Bak de calzone in een voorverwarmde oven op 200 graden in 20-30 minuten goudbruin.
1 a 2 liter water 2 a 4 bouillonblokjes 1 mergpijp(soepbot) 500 gram gehakit 2 blikjes tomatenblokjes 1 a 2pakken gezeefde tomaten 1 blikje tomatenpuree vermicelli
Bereiding: Doe het water met de mergpijp in de pan na een balf uur de bouillonblokjes er bij doen. In de tussentijd het gehakt kruiden met gehakt kruiden. Soepballetjes van draaien en erbij doen. Dan de tomatenblokjes en de gezeefde tomaten bij doen. Inhoud van het tomatenpuree blikje ook bij doen en 2 en half uur laten trekken. Op het laatst vermicelli bij doen.*laatste kwartier*
Soepgroente Als je tomaten/groentesoep wilt dan kan je dat met de tomatenblokjes en de gezeefde tomaten toevoegen. Je kan er ook nog champignons of paprika bij toevoegen in blokjes.
Eet smakelijk
Tip>goed proeven en evt na smaak meer zout bij doen.
Doe de kippenbouillon in de pan. Vul het potje 2x met water en schenk dit erbij. Breng de bouillon aan de kook. Doe er dan de prei, vermicelli en bouillonblokje bij. Laat 5 minuten doorkoken. Roer er 2 el ketjap door. Smakelijk eten!
300 g rijst 150-200 g visfilet 500 g champignons nasi mix, water
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bak de vis. Als deze bruin is, de champignons erbij doen en mee laten bakken. Daarna water en mix erbij, volgens de verpakking. 5 minuten laten doorkoken. De rijst erdoor roeren en even opwarmen. Smakelijk eten!
Benodigdheden: 750 gr aardappels 6 eetlepels olijfolie 2 tenen knoflook 1 bosjee lenteui 8 gedroogde tomaten 75 gr geraspte kaas 450 gr rundergehakt 2 zoete uien 1 ei 1 blik tomatenblokjes doperwten en worteltjes
Bereiding:
Kook de aardappels gaar en maak door toevoeging van het ei en de olijfolie puree van. Voeg de in ringetjes gesneden lenteui en in reepjes gesneden tomaatjes en de kaas toe. Maak op smaak met wat zout en peper en de uitgeperste knoflook. Snijd de ui in ringen en bak het gehakt rul in een eetlepel olie en bak de uien mee. Schenk de tomaten met sap toe en kruid met zout en peper. Schep het gehakt mengsel met doperwten en worteltjes in een ovenschaal en verdeel de puree erover. Besprenkel met wat olie en zet in een voorverwarmde oven va 175 graden tot de puree bruin is gekleurd.
Geef er een salade bij.
Eet smakelijk
Tip leg er gekookte eieren in en druk ze in het puree.. Heerlijk voor erbij
1 tl gedroogde gist 350 g tarwemeel zout 4 el olijfolie, plus extra voor bestrijken en invetten 220 g tomaten (blik), uitgelekt en in stukjes 2 el tomatenpuree 4 tl olijfolie 2 teentjes knoflook, uit de knijper 20 verse spinazieblaadjes 125 g kleine champignons, in dunne plakjes 1 rode paprika, van zaad ontdaan en in stukjes gesneden 1/2 rode ui, fijngehakt 125 g courgette, in plakken gesneden 1/2 tl gedroogde oregano en tijm 125 g mozzarella, fijngehakt
Vermeng de gist met 1.75 dl lauw water in een kom. Laat het 5-10 minuten staan, totdat het mengsel schuimig is. Zeef het meel en wat zout in een andere kom en maak een kuiltje in het midden. Roer er de aangelengde gist en de olie doorheen om een deeg te vormen. Kneed 5 minuten, of totdat het deeg glad en elastisch is. Vet een kom lichtjes in met olie. Leg het deeg in de kom en dek af met huishoudfolie die met olie is bestreken. Laat het deeg 1 uur op een warme plaats rijzen, totdat het deeg verdubbeld is in volume. Verwarm de oven voor op 200 graden. Kneed het deeg kort, rol het dan uit of druk het uit in een springvorm van 30 cm doorsnee. Meng de tomaten en tomatenpuree door elkaar en spreid dit over de bodem uit. Verwarm daarna 2 tl olie in een pan, bak de knoflook en de spinazie 3 minuten, of totdat de spinazie slap is. Laat uitlekken en schik de spinazie over de tomaten. Leg de resterende groenten, de kruiden en de mozzarella bovenop de pizza. Besprenkel het met de rest van de olie en bak de pizza in 30 minuten goudbruin.
boter 150 g belegen cheddar, geraspt 4 tl grove mosterd 4 el creme fraiche 4 dikke stukken kabeljauw, 175 g per stuk zout, zwarte peper 3 tomaten, in plakjes
Verwarm de oven voor op 200 graden en vet 4 ovenschaaltjes in. Meng de cheddar, mosterd en creme fraiche. Leg in elk bakje een stuk vis en breng deze op smaak met een beetje zout en peper. Bedek de kabeljauw met tomatenplakjes en schep er vervolgens het kaasmengsel over. Bak de vis 25 minuten boven in de oven, totdat de kaas is gesmolten en goudbruin is geworden en de vis stevig en door en door gaar is. Smakelijk eten!
250 g noedels 300 g kip, in blokjes gesneden 500 g kool, fijngesneden (Chinese kool, paksoy, spitskool enz) ketjap, vissaus olie
Marineer de kip in de ketjap en de vissaus. Maak vervolgens de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit de olie in een wok of hapjespan. Roerbak de kip, zonder de marinade. Voeg daarna de kool toe en laat deze slinken. Voeg de marinade toe en eventueel nog wat extra ketjap en vissaus. Even warm laten worden en daarna de noedels erdoor roeren. Smakelijk eten!
Vermeng de klein gesneden ui met de uitgeperste knoflook,de laos en de sambal. Wrijf het mengsel fijn in een vijzel,verhit de olie in een pan en fruit hier in de kruidenmengsel ca 3 min. Voeg het water azijn de ketjap en de suiker toe. Breng alles aan de kook.Draai het vuur laag en laat de saus ca 3 min zachtjes koken.
Pel de eieren en snijd ze overlangs door midden.Leg de eieren helften in een schaal en schend de warme saus er over heen.
Ingredienten: 2 kilo Drumstiks ongemarineerd 5 eetlepels ketjap manis 2 tl Djahe 1 fles tomatenketjup 2 tl Djintan 1 groot blikje tomatenpuree 2 tl ketoembar 5 eetlepels olie 3 teentjes knoflook 3 grote uien Sambal naar smaak zout en peper
Bak de ui en haal die uit de olie met een schuimspaan. Bak daarna de gekruide drumsticks aan beide kanten bruin. Maak ondertussen een mengsel van de Djahe Ketoembar knoflook sambal tomatenpuree tomatenketjup en de uien,giet dit geheel over de kip en laat het geheel goed pruttelen en al omscheppend met water er bij. Om het geheel iets dunner te maken. En als nodig is er nog wat ketjap manis bij doen.
Ingredienten: 1 kg Aardappelen geschild 600 gram zuurkool 500 gram gehakt gekruid met zout en peper 1 grote ui gehakt in stukjes 1 blikje ananasstukjes 1 grote banaan in plakjes gesneden 700 gram belegen kaas geraspt
Bereiding: Kook de aardappels,stamp ze tot puree met melk en een klontje boter. Laat de ananas uitlekken,stoof de zuurkool zacht met het vocht van de ananas. Bak de ui bruin. Voeg dan het gehakt toe en bak dat rul uit. Doe onderin een ovenschaal de helft van de puree verdeel daaroverheen het gehakt en de zuurkool, verdeel de ananasstukjes en de banaan op de zuurkool bedek de bovenste laag met de rest van de puree en strooi de kaas er bovenop. Zet de schotel in de hete oven tot de kaas gesmolten is en licht gegratineerd.
Snijd de ui klein,maak de knoflook schoon en pers deze uit. Meng de ui met de knoflook de sambal de trassie laos en wat zout en wrijf het geheel fijn. Fruit de gezeefde kruiden in wat hete olie ca 2 min. Voeg de schoongemaakte sperziebonen en de bouillon en het water toe. Breng het geheel aan de kook en laat de sperziebnen bijna gaar worden. Voeg tenslotte het citroensap en een schepje suiker en de santen doe en laat alles nog even goed doorkoken.
Eet smakelijk (er is een kant en klare variant in de winkel maar vers komt de smaak beter ten goede) het proberen waard! Heerlijk met rijst en kip
300 g kip, in blokjes 2 uien, gesnipperd 300 g rijst blik perziken pak gezeefde tomaten ketjap olie
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bak de uien in de hete olie. Voeg de kip toe en bak deze bruin. Voeg de tomatensaus toe met een paar el ketjap. Breng aan de kook en laat een tijdje doorkoken. Snijd de perziken in stukjes en voeg bij de saus. Serveer met de rijst. Smakelijk eten!
Voorgekookte krielaardappeltjes 3 plakken vleeswaren(kipfilet etc) of blokjes elk 100 gr 1 doos tuinerwten/wortelschijfjes van Iglo 2 bosuitjes,klein gesneden 4 eetlepel chilisaus olie om in te bakken zout en peper
Bereiding: Dep de krieltjes droog verhit 4 eetlepel olie in de wok. Bak de krieltjes bruin,snijd de vleeswaren in reepjes doe het samen met de iglo groenten bij de krieltjs en roerbak tot de wortel plakjes zacht zijn. Pers de knoflook er bovenuit en roer de uitjes door het groentemengsel. Breng op smaak met zout en beetje peper,schep de chilisaus erdoorheen even goed verhitten.
1 pak macaroni ham in blik of runder of kip rookworsten 2 stuks soepgroente grootpak 2 grote blikjes tomatenpuree 1 pak gezeefde tomatenpuree 1 pond rundergehakt vetsin knoflookpoeder gehaktkruiden zonnebloemolie
Bereiding:
Doe het water met zonnebloemolie in de oan en betje zout en breng het aan de kook. Doe dan de macaroni in de pan en laat het koken zo als op het pak staat. Daarna afgietn en uit laten lekken.
Tijdens het koken van de macaroni het gehakt kruiden met gehaktkruiden. Pak een braadpan en bak het gehakt rul dus korrelig. Snijd de rookworst in plakjes en doe die bij het gehakt en dan de gezeefde tomaten erbij en de tomatenpuree met de soepgroenten. Doe de vetsin en knoflookpoeder overheen en het geheel door elkaar roeren,daarna macaroni goed doorscheppen.