Marokkaanse Harira soep Simpele versie voor beginners
Het recept van harira Je hebt nodig Kalfs vlees en schenkel 2 uien petersellie kasbour selderie peper gember kaneel 1 tl smen 1 kalfs knorr blokje halfsap van een citroen vermeselli kikkererweten mazaina voor soep te binden 1 blikje tomaten puree voor variatie kan je ook afwiselen met linzen en tshisha (iwzan)
je neemt een soep pan en daar doe je de vlees die je in kleine stukjes hebt gesneden en de schenkel er bij, je doet de fijn gesneden ui er bij , de kousbar , selderie , petersellie de tl smen ,de kruiden de kikererweten die je hebt gepelt het blikje tomaten puree en als laatste de knor blokje met zout er bij dat roer je ff met elkaar en je giet het af met water en laat dit lekker gaar koken, als het vlees gaar is meng je mazaina in een kopje water en doet het bij de soep en als laatste de vermesellie dat moet kort mee koken en je kan ook als je de soep van het vuur hebt gehaalt kan je ook een geklutst eitje door de soep heen roeren. Je kan ook de linzen samen met de tshisha (iwzan) een keer samen aan je soep toe voegen om de smaak te veranderen en in plaats van kalfsvlees kan je natuurlijk ook kip of schaapvlees nemen.als laatste de citroensap door de soep mengen als je van citroen sap houd.
Benodigdheden: - 6 plakjes diepvriesbladerdeeg van koopmans of een ander merk - bloem voor het bestrooien van het bladerdeeg - 1 dikke prei - 300 gr wortels - olie voor het bakken - 500 gr gehakt - 1 bosje peterselie - zout naar smaak - 1 ½ tl zwarte peper - 2 tl paprikapoeder - 2 tl tijm - 2 dl volle yoghurt - 3 eieren - 100 gr geraspte emmentaler of andere soort kaas
Bereiding: Laat de plakjes bladerdeeg iets overlappend op een met bloem bestoven aanrecht of tafel ontdooien. Maak de prei schoon, snij hem open, was het en snijdt het in ringetjes. Maak dan de wortels schoon en snijdt ze in dunne plakjes. Doe de olie in een grote koekenpan, warm laten worden, bak hier het gehakt aan. Voeg dan de wortels en de prei toe. Was de peterselie, hak het fijn en voeg het bij het gehakt toe. Voeg dan de kruiden toe, en breng het op smaak met zout en tijm. Deze vulling laat je dan afkoelen, intussen verwarm je je oven op 200 graden, en was je een quichevorm met koud water, het bladerdeeg rol je dan uit tot de grootte van je vorm, en die bekleed je daarmee. En het overtollige deeg, snijdt je weg met een mes. De bodem beprik je goed met een vork. Dan vul je het met het gehaktmengsel, die al afgekoeld is. Ga daarna de eieren met de yoghurt loskloppen, en dit op smaak brengen met zout en peper. Giet het dan over het gehakt, en betrooi het met kaas. Bak deze quiche in ongeveer een half uur gaar
Kipfilet in kleine stukjes snijden en kruiden, bakken met bijv. stukjes courgette, een fijngesnipperd uitje en champignons. Tomaat, komkommer, geitenkaas en avocado in hele kleine stukjes snijden. Couscous in bouillon laten wellen. Veel koriander en peterselie heel fijn hakken en dit met een beetje citroensap met de rest van de ingredienten door elkaar mengen. Sausje van yoghurt/creme fraiche met veel munt erdoor erbij geven. Smakelijk eten!
4 blikjes mais op nat van ieder 140 gram 1 stuk fetta kaas verkruimeld koriander-peterselie peper en zout van ieder een theelepel. 2 eieren 2 kopjes bloem 1 theelepel komijn
Laat de mais van 2 1/2 blikje uitlekken en droog tussen een handdoek. dan neem je een blender, doe er de mais in samen met de rest van de ingredienten, uitgezonderd de rest mais en de fetta. dit mix je goed glad. Het moet een dik beslag zijn. Doe het in een kom, voeg dan de 1 1/2 blikje resterende mais, die je eerst ook gedroogd hebt bij, die moet ganse blijven, de fetta doe je er ook bij roer alles goed om en bak kleine hoopjes in een koekepan
Kan ook zonder feta en zonder komijn wat je lekker vindt.
Verwarm de oven voor op 200 ºC. Kook de pasta volgens gebruiksaanwijzing en laat uitlekken.
Meng in een grote (!) kom de tomatenpassata met de ricotta en de helft van de Parmezaanse kaas.
Fruit de ui in de olijfolie, voeg het gehakt toe en bak het rul. Voeg de paprika en champignons toe en laat nog even bakken. Roer door het tomatenpassatta/ricottamengsel. Roer er dan de uitgelekte pasta door. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
Vet een grote ovenschaal in en schep er de helft van het mengsel in. Bestrooi met de helft van de geraspte mozzarella. Schep de andere helft van het mengsel er bovenop. Bestrooi met de resterende mozzarella en Parmezaanse kaas .
4 kippenpoten 2 el zongedroogde tomatentapenade 600 g aardappelen, iets kruimig, schoongeboend 3 el olijfolie 1/2 bakje verse rozemarijn 1 courgette, in plakken 1 bakje cherrytomaten
Verwarm de oven voor op 200 graden. Wrijf de kippenpoten in met de tapenade. Leg ze in een braadpan en bak ze 10 minuten in de oven. Snij ondertussen de ongeschilde aardappelen in dunne parten. Schep ze om met de olie en peper en zout naar smaak. Voeg toe aan de kippenpoten in de braadpan, leg de takjes rozemarijn ertussen en bak nog 20 minuten. Leg de plakken courgette tussen de aardappelen en de kip en verdeel de tomaten erover. Bak nog 15 minuten, Smakelijk eten!
Maak een pan met aardappelpuree.(kan zelfs kant en klaar uit pakje ook lekker. Snijd de rauwe gewassen andijvie fijn in reepjes(halve bos) gooi erbij. Uitje fijn snijden ook bij doen. Zout peper nootmuskaat bij doen. Evt gekookt ei in plakjes doorheen doen.
300 g kipfilet kerriepoeder blikje tomatenpuree kilo tomaten, in stukjes gesneden 2 uien knoflook, gesnipperd bouillonblokje aardappelen 4 gekookte eieren
Snij de kipfilet in kleine stukjes. Fruit de ui met de knoflook aan in wat olie, roerbak de kipfilet erbij. Als die aan alle kanten gekleurd is, kunnen de tomaten erbij. Als de tomaten wat zijn geslonken, doe je de tomatenpuree, een dikke eetlepel kerriepoeder en het bouillonblokje erbij. Giet er water bij tot alles onder staat. Schil de aardappelen en snij ze in blokjes. Doe dit erbij. Laat een half uur pruttelen tot de aardappelen gaar zijn. Als het nodig is, giet je er af en toe nog een scheut water bij. Door de aardappelen wordt de saus dik. Breng op smaak met zout en peper en eventueel een schepje sambal. Leg de gekookte eieren in de saus. Smakelijk eten!
Ingredienten: 1 pak spliterwten (500 gr) 2 grote uien 2 preien 2 wortels 2 aardappels Halve knolselderij Half bosje peterselie Half bosje selderij Zout en peper 2 laurierblaadjes Knoflook naar smaak 2 liter water Handje rijst
Bereiding: Snijd alle groenten in kleine blokjes of stukjes. Was de spliterwten en doe ze in een grote pan. Giet de twee liter water erbij en voeg de groenten, peterselie, selderij, laurier en knoflook toe. Breng aan de kook en laat dan 1 tot 2 uur koken (liefst langer, dan wordt hij nog lekkerder). Schep ondertussen wel steeds het schuim eraf (als dat veel is). Als het gaar is (de spliterwten zijn helemaal verdwenen en hij is dik), doe je de rijst erbij en zout en peper. Laat dit nog even gaar koken en klaar!
Je kan er eventueel een rookworst indoen (halal of vegetarisch) en ook wat lamsvlees met vet eraan (geeft extra smaak). Dat vlees haal je er later uit en snijd je in stukjes (zonder vet )
2 el boter 1 el olijfolie 1 grote ui, fijngesneden 4 stengels selderij 1 kg witte aardappelen, geschild en in blokjes 1 kleine bloemkool, schoongemaakt en in roosjes 400 g wortels, geschrapt en fijngesneden 1 1/2 - 2 liter groentebouillon 400 g Goudse kaas, korst verwijderd, geraspt 6 plakken boerenbrood of stokbrood 2 el kervel of peterselie, fijngesneden zout, peper
Smelt de boter in de pan totdat zich schuim begint te vormen. Voeg dan de ui en de selderij toe en fruit ze 5 minuten totdat de groenten goudkleurig zijn. Voeg de in blokjes gesneden aardappel, de bloemkoolroosjes en wortels toe en bak ze 5 minuten mee totdat ook deze goudkleurig zijn. Voeg de bouillon toe en breng de soep aan de kook. Laat het geheel 30 minuten zachtjes koken totdat alle groenten gaar zijn. Voeg zout en peper naar smaak toe. Doe de helft van de kaas bij de soep en roer zachtjes om de kaas te verdelen. Grill de boterhammen aan beide kanten. Leg op de bovenkant de andere helft van de kaas en grill totdat de kaas gesmolten is. Schenk de soep in diepe borden en leg er een warm sneetje brood met kaas op. Strooi er de fijngesneden kervel of peterselie overheen en dien de soep direct op. Smakelijk eten!
250 gr Basmatirijst 2 blikken kikkerwten a 400 gr 2 uien 1 teentje knoflook 2 eetlepels olijfolie 1 blik tomatenblokjes 400 gr 1.5 bouillon 1 laurierblaadje peper en zout
Bereiding: Rijst gaar koken volgens verpakking. Kikkerewten laten uitlekken. Ui en knoflook pellen en snipperen,bakken in de pan. Tomaatblokjes bouillon en laurier toevoegen. Gehaal 15 min stoven. Laurierblad verwijderen.Op smaak brengen met zout en peper lekker met sla.
Voor 4 porties: 750 gr aardappels 1 tl komijn 2 grote uien 1 vleestomaat 1/2 bosje peterselie 1 el olie,300 gr rundergehakt 1 el tomatenpuree zout en peper 1 el paneermeel 50 belegen goudse kaas 30gr boter boter voor de vorm
Stap1: De aardappelen wassen in een pan met ruim water doen.De komijn toevoegen en de aardappels gaar koken.
2: De uien schoonmaken.De uien in ringen snijden.En enkele bv in blokjes.De tomaten wassen en zonder steelaanzet in dune plakjes snijden.Peterselie wassen en fijnhakken.
3:De olie in een koekenpan verhitten en de uien bakken,tot ze glazig zijn.Gehakt toevoegen en bakken tot het rul is. Tomatenpuree zout peper peterselie paneermeel toevoegen en erdoor roeren.
4:De kiaas grof raspen(kan ook geraspte kaas!) De aardappels aardappels schillen en in plakjes snijden 1/2 cm of puree van maken. Oven voorverwarmen op 220 graden.
5:Een vuurvaste schaal invetten en de tomaten,de ui en het gehakt in laagjes inleggen. Eindigen met een laagje puree of aardappels. Kaas en botervlokjes eroverheen verdelen. In de oven 200 graden ong 25 min bakken.
300 g witte bloem 1 zakje gedroogde gist 4 el olijfolie zout, peper 1,25 dl melk 400 g champignons 5 tomaten 200 g salami 100 g bacon 350 g gruyere 1 ui 8 el tomatenpuree 2 el vers broodkruim paprikapoeder, naar smaak geperste knoflook, naar smaak knoflookzout, naar smaak gehakte verse oregano of marjolein zonnebloemolie voor bestrijken
Zeef de bloem in een kom en roer de gist erdoor. Voeg de olijfolie, 1 tl zout en de melk toe; kneed dit alles tot een soepel deeg. Als het deeg plakt, voegt u wat extra bloem toe. Laat het deeg op een warme plaats rijzen tot een dubbele hoeveelheid. Kneed opnieuw en verdeel het in 2 porties. Rol elke deeghelft uit tot een ronde vorm en leg een ervan op een ingevette bakplaat. Snijd de champignons, tomaten, salami, bacon, kaas en ui. Zet deze ingredienten apart. Meng de tomatenpuree en het broodkruim, voeg zout, peper, paprikapoeder en knoflook naar smaak toe. Spreid het tomatenpureemengsel uit over het deeg (laat de randen vrij) leg de tomatenschijfjes erop en strooi er zout, peper, paprikapoeder en knoflookzout over, naar smaak. Leg de andere uitgerolde deeghelft erop; druk de randen goed op elkaar. Bestrijk met wat olie en bestrooi met bloem. Bak de calzone in een voorverwarmde oven op 200 graden in 20-30 minuten goudbruin.
1 a 2 liter water 2 a 4 bouillonblokjes 1 mergpijp(soepbot) 500 gram gehakit 2 blikjes tomatenblokjes 1 a 2pakken gezeefde tomaten 1 blikje tomatenpuree vermicelli
Bereiding: Doe het water met de mergpijp in de pan na een balf uur de bouillonblokjes er bij doen. In de tussentijd het gehakt kruiden met gehakt kruiden. Soepballetjes van draaien en erbij doen. Dan de tomatenblokjes en de gezeefde tomaten bij doen. Inhoud van het tomatenpuree blikje ook bij doen en 2 en half uur laten trekken. Op het laatst vermicelli bij doen.*laatste kwartier*
Soepgroente Als je tomaten/groentesoep wilt dan kan je dat met de tomatenblokjes en de gezeefde tomaten toevoegen. Je kan er ook nog champignons of paprika bij toevoegen in blokjes.
Eet smakelijk
Tip>goed proeven en evt na smaak meer zout bij doen.
Doe de kippenbouillon in de pan. Vul het potje 2x met water en schenk dit erbij. Breng de bouillon aan de kook. Doe er dan de prei, vermicelli en bouillonblokje bij. Laat 5 minuten doorkoken. Roer er 2 el ketjap door. Smakelijk eten!
300 g rijst 150-200 g visfilet 500 g champignons nasi mix, water
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bak de vis. Als deze bruin is, de champignons erbij doen en mee laten bakken. Daarna water en mix erbij, volgens de verpakking. 5 minuten laten doorkoken. De rijst erdoor roeren en even opwarmen. Smakelijk eten!
Benodigdheden: 750 gr aardappels 6 eetlepels olijfolie 2 tenen knoflook 1 bosjee lenteui 8 gedroogde tomaten 75 gr geraspte kaas 450 gr rundergehakt 2 zoete uien 1 ei 1 blik tomatenblokjes doperwten en worteltjes
Bereiding:
Kook de aardappels gaar en maak door toevoeging van het ei en de olijfolie puree van. Voeg de in ringetjes gesneden lenteui en in reepjes gesneden tomaatjes en de kaas toe. Maak op smaak met wat zout en peper en de uitgeperste knoflook. Snijd de ui in ringen en bak het gehakt rul in een eetlepel olie en bak de uien mee. Schenk de tomaten met sap toe en kruid met zout en peper. Schep het gehakt mengsel met doperwten en worteltjes in een ovenschaal en verdeel de puree erover. Besprenkel met wat olie en zet in een voorverwarmde oven va 175 graden tot de puree bruin is gekleurd.
Geef er een salade bij.
Eet smakelijk
Tip leg er gekookte eieren in en druk ze in het puree.. Heerlijk voor erbij
1 tl gedroogde gist 350 g tarwemeel zout 4 el olijfolie, plus extra voor bestrijken en invetten 220 g tomaten (blik), uitgelekt en in stukjes 2 el tomatenpuree 4 tl olijfolie 2 teentjes knoflook, uit de knijper 20 verse spinazieblaadjes 125 g kleine champignons, in dunne plakjes 1 rode paprika, van zaad ontdaan en in stukjes gesneden 1/2 rode ui, fijngehakt 125 g courgette, in plakken gesneden 1/2 tl gedroogde oregano en tijm 125 g mozzarella, fijngehakt
Vermeng de gist met 1.75 dl lauw water in een kom. Laat het 5-10 minuten staan, totdat het mengsel schuimig is. Zeef het meel en wat zout in een andere kom en maak een kuiltje in het midden. Roer er de aangelengde gist en de olie doorheen om een deeg te vormen. Kneed 5 minuten, of totdat het deeg glad en elastisch is. Vet een kom lichtjes in met olie. Leg het deeg in de kom en dek af met huishoudfolie die met olie is bestreken. Laat het deeg 1 uur op een warme plaats rijzen, totdat het deeg verdubbeld is in volume. Verwarm de oven voor op 200 graden. Kneed het deeg kort, rol het dan uit of druk het uit in een springvorm van 30 cm doorsnee. Meng de tomaten en tomatenpuree door elkaar en spreid dit over de bodem uit. Verwarm daarna 2 tl olie in een pan, bak de knoflook en de spinazie 3 minuten, of totdat de spinazie slap is. Laat uitlekken en schik de spinazie over de tomaten. Leg de resterende groenten, de kruiden en de mozzarella bovenop de pizza. Besprenkel het met de rest van de olie en bak de pizza in 30 minuten goudbruin.
boter 150 g belegen cheddar, geraspt 4 tl grove mosterd 4 el creme fraiche 4 dikke stukken kabeljauw, 175 g per stuk zout, zwarte peper 3 tomaten, in plakjes
Verwarm de oven voor op 200 graden en vet 4 ovenschaaltjes in. Meng de cheddar, mosterd en creme fraiche. Leg in elk bakje een stuk vis en breng deze op smaak met een beetje zout en peper. Bedek de kabeljauw met tomatenplakjes en schep er vervolgens het kaasmengsel over. Bak de vis 25 minuten boven in de oven, totdat de kaas is gesmolten en goudbruin is geworden en de vis stevig en door en door gaar is. Smakelijk eten!
250 g noedels 300 g kip, in blokjes gesneden 500 g kool, fijngesneden (Chinese kool, paksoy, spitskool enz) ketjap, vissaus olie
Marineer de kip in de ketjap en de vissaus. Maak vervolgens de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit de olie in een wok of hapjespan. Roerbak de kip, zonder de marinade. Voeg daarna de kool toe en laat deze slinken. Voeg de marinade toe en eventueel nog wat extra ketjap en vissaus. Even warm laten worden en daarna de noedels erdoor roeren. Smakelijk eten!