1 1/2 el Japanse sojasaus 1 1/2 el shaoxing rijstwijn of droge sherry Arachideolie 250 g tijgergarnalen 200 g brede noedels of 175 g eiernoedels 2 tl geroosterde sesamolie 1 teentje knoflook, fijngehakt 3 cm gemberwortel, fijngehakt 1 kleine struik paksoi, in reepjes 1 tl suiker 2 bosuitjes, in dunne reepjes
Meng in een kom een halve eetlepel sojasaus plus eventueel rijstwijn en olie, verder een snuf zout en peper. Schep de garnalen door de marinade en laat ze 10 minuten staan. Kook of week de noedels beetgaar volgens de verpakking. Stort ze in een vergiet en spoel ze koud onder een stromende kraan. Laat ze uitlekken en meng er 1 tl sesamolie door. Laat de garnalen uitlekken en vang al het kookvocht op. Zet een wok op hoog vuur en laat hem goed heet worden. Schenk er, pas als de wok begint te kleuren, een scheutje olie in. Doe alle tijgergarnalen in de wok en bak ze in 2 tot 4 minuten omscheppend gaar. Schep de garnalen uit de pan en houd ze apart. Doe opnieuw een scheutje olie in de pan en fruit de knoflook en de gember een halve minuut. Voeg de witte delen van de paksoi toe en roerbak 1 minuut. Voeg de noedels, de groene delen van de paksoi, de bosuitjes, de rest van de sojasaus en shaoxing, de garnalenmarinade, suiker en een snuf zout toe en schep alles goed om. Schep er als laatste de garnalen door en besprenkel met de rest van de sesamolie. Smakelijk eten!
250 gr chocolade in blokjes 225 gr ongezouten boter in blokjes 5 eieren 90 gr poedersuiker, plus 1 el extra 1 el cacaopoeder 2 tl vanilleessence cacaopoeder voor het bestrooien
Verwarm de oven voor op 160 graden. Bestrijk een springvorm (23 cm doorsnee) licht met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Beboter het bakpapier en strooi er wat suiker over.Wikkel een dubbele laag folie rond de buitenkant en de onderkant van de springvorm.
Smelt de chocolade en de boter onder voortduurend roeren in een pannetje op een laag vuur.
Klop de eieren en 90 gr suiker 1 min. met de mixer.
Klop de cacao en de rest van de suikerdoor het eimengsel. Klop de vanillessence en dan de gesmolten chocolade erdoor tot u een glad geheel hebt. Schenk dit in de springvorm en klop ertegen om luchtbelletjes te laten ontsnappen.
Zet de taart in een grotere bakblik en giet er kokend water bij tot 2 cm onder de rand van de springvorm. Bak de taart 45 tot 50 min. of tot de randen stevig zijn en de taart in het midden nog zacht is.
Haal de vorm uit het water en verwijder de folie. Leg de taart, nog in de vorm, op een rooster, maak de vorm open en laat de taart afkoelen (hij zal in het midden iets inzakken).
Draai de taart om op een bord en verwijder het bakpapier. Bestrooi hem nu met cacao en versier hem eventueel met chocoladesnippers of chocolaatjes. Serveer met slagroom of gezoete mascarpone
1 ui 500 g rundergehakt 1 el zonnebloemolie 1 el gemalen komijn 2 teentjes knoflook 2 tl chilipoeder peper, zout 4 tortilla's 1 el olijfolie 400 g tomatenblokjes uit blik 2 el tomatenpuree 1 groene Spaanse peper 1/2 tl gemalen koriander mespuntje suiker 100 g geraspte kaas
Pel de ui en snipper deze. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten uit de Spaanse peper en hak hem fijn. Verhit de zonnebloemolie en bak de ui in 2 minuten glazig. Voeg het gehakt, komijn, geperst teentje knoflook, chilipoeder, wat peper en zout toe en bak het gehakt rul. Verwarm de oven voor op 170 graden. Begin intussen met de saus: verhit de olijfolie en verwarm de tomatenblokjes met sap, tomatenpuree, Spaanse peper, geperste knoflook, koriander, zout en suiker. Laat de saus 5 minuten zachtjes inkoken. Schep 1/4 deel van de saus door het gehakt. Verdeel het vleesmengsel over de tortilla's, iets opzij van het midden. Rol de tortilla's op en leg ze met de naad aan de onderzijde in de ovenschaal. Giet de rest van de saus erover en bestrooi met de geraspte kaas. Zet het gerecht 15 minuten in het midden van de oven. Smakelijk eten!
1 1/2 kg aardappelen, gekookt en gepureerd 2 eieren, losgeklopt paneermeel olie om in te frituren
Vulling:
500gr. gehakt 2 uien, gepeld en zeer fijn gesnipperd 2 knoflooktenen, gepeld en geperst 2 worteltjes fijn gesnipperd peper en zout 2 theel. suiker
Bereiding:
Aardappelen schillen en koken met zout, fijnstampen met peper en nootmuskaat. Af laten koelen, 2 eieren erdoor en goed kneden. De vulling maken en het gehakt in eigen vet braden, alle kruiden erdoor mengen, tot het gehakt goed rul en gaar is.
Een schep aardappeldeeg in de hand nemen en maak er een balletje van.Plat drukken en vullen met het gehakt. Het deeg om het vlees sluiten en er een rolletje van maken. Door de paneermeel rollen, dan door het geklutste ei, daarna weer door de paneermeel. (dubbel paneren.) Frituren in de olie.
Zowel koud als warm te eten. MMmmm....
Wellicht nog een leuke tip: Ikzelf heb het ook eens op een andere wijze klaargemaakt. (Wordt toch ook vaker gedaan)
1/2 kg aardappelen, gekookt en gepureerd (een beetje grof) 2 eieren, losgeklopt paneermeel olie om in te frituren
500gr. gehakt 2 uien, gepeld en zeer fijn gesnipperd 2 knoflooktenen, gepeld en geperst
2 preitjes 4 worteltjes fijn gesnipperd
klein bosje selderij peper en zout
1 eetl djahé (gemberpoeder)
2 theelepel laos 2 theel. suiker
Bereiding:
Aardappelen schillen en koken met zout, fijnstampen met peper en nootmuskaat. Af laten koelen, 2 eieren erdoor en goed kneden en natuurlijk een beetje koffiemelk erdoor. Knoflook, prei, worteltjes etc. etc. zeer fijn maken en gewoon alles bijelkaar doen.
Het gehakt en alle kruiden/groenten door de aardappelpuree mengen samen met wat sambal oelek, djahé en laos. Maak het wat steviger, door er paneermeel door te mengen.
Een schep gemengde aardappelpuree in de hand nemen en maak er een kroketje van. Door de paneermeel rollen, dan door het geklutste ei, daarna weer door de paneermeel. (dubbel paneren.) Frituren in de olie/frituurketel
500 g ribrunderlappen 300 ml azijn 3 blaadjes laurier 2 kruidnagels 30 g boter 2 grote uien, in grove stukken 3 plakken ontbijtkoek, in stukjes 3 el stroop
Snijd het vlees in blokjes van circa 3 cm en doe in een kom. Meng 300 ml water met de azijn en voeg de laurier en de kruidnagels toe. Voeg naar smaak peper en zout toe.Giet de marinade over het vlees en laat het 24 uur marineren in de koelkast. Neem het vlees uit de marinade, laat het goed uitlekken en dep het droog met keukenpapier. Bewaar de marinade. Bak het vlees in enkele minuten rondom bruin in tweederde van de boter. Blus af door de marinade erover te gieten. Bak de uien in de rest van de boter. Voeg ze als ze mooi bruin zijn bij het vlees. Laat het vlees ongeveer 2 uur op laag vuur sudderen in de marinade. Schep van tijd tot tijd het schuim eraf. Voeg, als het vlees gaar is, de ontbijtkoek toe om de saus te binden. Roer de stukjes goed door de marinade, tot een gladde saus ontstaat. Voeg de stroop toe en roer door de saus. Breng op smaak met peper en zout. Smakelijk eten!
Nasi goreng met garnalen en omeletreepjes 8 personen
500 g witte rijst 5 el zonnebloemolie 2 uien, gesnipperd 3 tenen knoflook, fijngesneden 600 g nasivlees 50 ml ketjap 300 g groente 2 zakjes mix voor nasi 4 eieren 3 el bladselderij, fijngesneden 250 g roze garnalen
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de rijst af en laat hem goed uitlekken in een vergiet. Verhit in een wok 2 el olie en fruit de ui met de knoflook. Voeg het vlees toe en bak het bruin aan. Schenk de ketjap in de wok en warm 1 minuut mee. Schep de groente erdoor. Voeg de mix voor nasi met 200 ml water toe en warm 5 minuten door, schep regelmatig om. Klop intussen de eieren los met een scheutje water, zout en peper. Bak van het eimengsel en de rst van de olie 2 omeletten. Laat ze op een bord glijden, rol ze op en snijd ze in reepjes. Schep de rijst door de groentemix en breng de nasi op smaak met zout. Bak de rijst al omscheppend in 5 minuten goed warm en krokant. Neem de wok van het vuur en schep er de bladselderij met de garnalen en omeletreepjes door. Smakelijk eten!
800 g bloemkoolroosjes 200 g slagersachterham 20 g verse bieslook 2 eieren 2 dl melk 200 g geraspte kaas zout en peper nootmuskaat 700 g aardappelschijfjes 300 g gesneden uienringen 25 g boter
Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de bloemkoolroosjes 5 minuten in ruim gezouten water. Giet de bloemkool afen laat goed uitlekken. Snijd de ham in reepjes en knip de bieslook fijn. Klop de eieren los met de melk en meng met de geraspte kaas, 1 tl zout, 1/2 tl peper en 1/2 tl nootmuskaat. Meng de bloemkoolroosjes, de aardappelschijfjes, de hampreepjes en de uienringen en doe alles in de ovenschaal. Verdeel de boter er in kleine stukjes over. Schuif de bakplaat een stukje uit de oven. Zet de ovenschaal erop en schenk het eimengsel in de ovenschaal. Schuif de bakplaat terug in de oven. Laat de ovenschotel in ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar worden. Smakelijk eten!
2 sneetjes witbrood, zonder korst 4 el olijfolie 1 teentje knoflook, fijngesneden 1 blikje ansjovis (46 g) 4 el mayonaise 1 el citroensap 2 little gems 100 g grana padano, geschaafd
Snijd het brood in kleine blokjes. Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de broodkorstjes al omscheppend op middelhoog vuur goudbruin. Bak, als de blokjes bijna helemaal bruin zijn, de helft van de knoflook mee. Breng de broodblokjes op smaak met zout en peper en laat ze uitlekken op keukenpapier. Snijd de helft van de ansjovisfilets fijn. Maak een dressing door de rest van de knoflook, de fijngesneden ansjovis, mayonaise en het citroensap in een slakom door elkaar te kloppen. Breng op smaak met peper. Scheur de blaadjes little gem in kleine stukjes. Schep de sla om met de dressing en de helft van de kaas. Strooi de rest van de kaas en de gebakken broodblokjes over de salade en leg de hele ansjovissen erop. Smakelijk eten!
Ingredienten: 5 plakjes bladerdeeg 1 grote ui, gesnipperd 4 aardappels in dunne plakjes 1 vleestomaat (zonder pitjes en vel) in stukjs gesneden Zout en peper Italiaanse kruiden Geraspte kaas 1 eigeel om te bestrijken
Bereiding: Snijd de plakken bladerdeeg diagonaal door zodat je twee driehoeken krijgt. Prik ze in met een vork. Fruit de ui in een pan met wat olie en voeg wat zout en peper toe. Laat afkoelen en beleg hiermee de bladerdeegdriehoeken. Frituur de aardappelschijfjes gaar en bruin en laat ze uitlekken. Leg deze dakpansgewijs op de ui. Doe dan wat tomaatstukjes erop en Italiaanse kruiden en nog wat zout en peper. Bestrijk de randen met eidooier en bestrooi het met geraspte kaas. Bak ze 15 minuten op 225 graden.. Dit recept heb ik ook van een site,het is heerlijk!!
Ook kan je knakworstje in bladerdeeg doen dit oprollen in de oven tot het bruin is of in een driehoekje vouwen met punten op elkaar. Kan evt ook met geraspte kaas erin.
een thee pot * verse munt thee * 5 lepels suiker * 1 lepel chinese thee (de zwarte) * en thee glaasjes.
Hoe maak je het:
Zet water aan en zorg dat het kookt. Schep in de theepot 1 grote schep chinese thee korrels. Als het water kookt, doe dan een klein beetje in de pot en laat het 1 minuutje staan. Dan giet je het weer weg, zorg dat de korrels in de theepot blijven. Vervolgens pak je naar smaak een aantal verse munt thee takjes, spoel deze goed af onder de kraan en doe ze vervolgens in de pot. Schep hierop 5 grote lepels suiker en doe dan het restant gekookte water erbij. De thee is bijna klaar.. als aller laatst nog even op het vuur en zorg dat het water opnieuw aan de kook komt
Verhit de helft van de boter in een koekenpan en bak de dobbelsteentjes op middelhoog vuur in circa 10-15 minuten goudbruin, schep af en toe om. Bestrooi de runderreepjes met peper en zout. Verhit de rest van de boter in een braadpan en bak de reepjes op hoog vuur in 2 minuten bruin. Neem uit de pan. Bak de knoflook 5 minuten in het bakvet. Voeg de tomatenpuree en 100 ml water toe en breng aan de kook. Voeg de champignons toe en laat in circa 5 minuten gaar worden. Breng op smaak met zout en peper. Voeg op het laatste moment de runderreepjes en de creme fraiche toe en roer van het vuur af goed door. Serveer met de dobbelsteentjes en eventueel peterselie. Smakelijk eten!
1 schaal biefstuk (325 g), op kamertemperatuur 75 ml Ginger & Garlic woksaus (flesje 200 ml) 1 pak eiernoedels (250 g) 4 el zonnebloemolie 1 teen knoflook, fijngesneden 1 zak roerbakmix (400 g) 2 el ketjap
Snijd de biefstuk in reepjes en meng met 4 el woksaus. Kook de eiernoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Verhit 2 el olie in een wok en bak de knoflook 1 minuut. Voeg de roerbakmix toe en roerbak 5 minuten. Breng op smaak met peper en zout. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en roerbak de biefstuk 2 minuten. Voeg de rest van de woksaus en de ketjap toe en roerbak nog 1 minuut. Verdeel de noedels en de groente over 4 kommen of borden en verdeel de biefstuk erover. Smakelijk eten!
500gr aardappelen in blokjes gekookt 3 gekooktewortels 2 gekookte eieren kleine uitje gesnipperd half blikje mais 5 augurken in kleine stukjes peper en zout zelfgemaakte mayonaise van 1 eidooier of 3 volle el mayanaise uit pot beetje azijn
Kook de aardappelen en wortels snijd alles in blokjes. meng alles om en maak op smaak met peper zout en mayonaise
2 aubergines, in blokjes van 1 cm 1 schaal kipdrumsticks (575 gram) 2 tl paprikapoeder 250 g couscous 1 citroen, schoongeboend 4 el + 75 ml olijfolie 1 bakje cherrytomaten, gehalveerd 1 bakje platte peterselie, fijngesneden ovenschaal, ingevet
Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de aubergineblokjes in een zeef, bestrooi met 2 el zout en laat 15 minuten staan. Spoel af en knijp het vocht eruit. Bestrooi de kip met 1 tl paprikapoeder. Bak in de ovenschaal in circa 25 minuten goudbruin en gaar. Doe de couscous in een schaal en meng met de rest van het paprikapoeder. Schenker 500 ml kokend water op en laat 5 minuten staan. Roer los met een vork. Rasp de gele schil van de citroen erboven en pers de vrucht uit. Voeg het sap en 4 el olie toe aan de couscous. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de aubergine 5 minuten op hoog vuur. Laat uitlekken op keukenpapier. Meng de aubergine, tomaat en peterselie door de couscous. Breng op smaak met peper en zout. Serveer met de kip. Smakelijk eten!
500 gr. gehakt. 1 pot pastasaus (geheel naar eigen smaak, ik heb tomaten/olijven/basilicum genomen) 1 grote ui gesnipperd. 1 rode paprika 2 teentjes knoflook geperst. 1 klein pepertje 1 eetlepel suiker zouten naar smaak. Olijfolie. Kaas.
Bechamelsaus(pakje bij ah)
3 grote tomaten in plakjes.
fruit de ui in de pan en doe daar gehakt bij. Snij de paprika, peper in stukjes en voeg dat erbij. Pers knofook en als het even gebakken heeft samen voeg je er de italiaanse saus bij en een eetlepel suiker en wat zout. Laat het even smoren en zet de koekepan van vuur en laat de inhoud even afkoelen.
Neem de canneloni's en vul ze met een lepeltje of met de hand en leg ze op een ingevette ovenschaal naast elkaar. Giet Bechamelsaus over de pasta heen (de pasta mag helemaal bedekt zijn met saus, de pasta neemt de saus op en giet ook 1 glas water over de pasta, leg daar de plakken tomaat op (die je eventueel met peper en zout op smaak gebracht hebt). Strooi er kaas overheen. Bedek de schaal met aluminium en schuif het in de oven voor een half uur op 200 gr.
Laatste 5 min haal je aluminiumfolie eraf en laat je de tomaten even grillen aan de bovenkant.
p.s. Kaas doe ik meestal de laatste 5 minuten erbij
2 sneetjes oud witbrood, zonder korst 2 dl melk 1 ui 2 knoflookteentjes 2 appels 4 gedroogde abrikozen 2 el olie 400 g rundergehakt 1,5 el chilipoeder zout cayennepeper 50 g geschaafde amandelen 1 klein blikje tomatenpuree 3 eieren 200 ml slagroom 1 tl koenjit 100 g geraspte belegen kaas
Snijd het brood klein en laat het ongeveer 20 minuten weken in de melk. Pel en snipper de ui en de knoflook, schil en rasp de appels, snij de abrikozen fijn. Verhit de olie in een pan, fruit de ui en knoflook 3 minuten. Voeg het gehakt toe en rul het. Chilipoeder, cayennepeper en zout toevoegen. Dan de amandelen, abrikoos, appel en tomatenpuree erdoor roeren. Het brood uitknijpen en erdoor doen. Mengsel gelijkmatig verdelen in een ovenschaal, bovenkant gladstrijken. Klop de eieren met de slagroom en koenjit los. Giet het mengsel over het gehakt, de geraspte kaas erover. Ongeveer 45 minnuten op 180 graden. Smakelijk eten!
Benodigdheden: ½ kilo Shoarma Kalkoen Halve rode paprika Halve groene paprika Champignons naar keuze 1 ui Pitabroodjes
Werkwijze: Je snijdt de groentes in middelgrote stukken en fruit het in wat zonnebloemolie. Na ongeveer 10 minuten doe je de shoarma erbij. De Kalkoen shoarma koop ik zelf gekruid bij de slager, dus voeg ik er alleen een beetje zout toe. Na een half uurtje is het klaar en schep je het op. Je kunt er een frisse salade bij serveren en wat frietjes bakken
Karniyarik¨ betekent letterlijk gespleten buik. Het gerecht is gemaakt van gebakken door de midden gesneden aubergine met daarin een gehakt saus met tomaten, knoflook, uien en peterselie. Karniyarik eet je samen met pilav (witte rijst) of bulgur en cacik (komkommer-yogurt salade). Ingrediënten voor 4 personen:
2 aubergines
150 gr rundergehakt
1 ui
1 blik gepelde tomaat
1 teen knoflook
2 tomaten
1 groene paprika
peterselie
zonnebloemolie om te bakken
Bereiding:
Was de aubergines en snij de schil om de centimeter als een zebra. Dus schil een centimeter breed af en laat daarna een centimeter schil zitten, etc.. We doen dit, omdat de schil nogal taai is, maar we de aubergine niet compleet kunnen schillen omdat zij dan haar stevigheid verliest.
Snij de aubergines in de lengte door de midden.
Bak de aubergines aan alle kanten met zonnebloemolie.
Doe de 4 stukken gebakken aubergines in een ovenschaal.
Snij de binnen kant van de aubergines in en maak een ruimte voor de saus.
Bak nu het gehakt met de fijn gesneden ui en knoflook.
Haal de gepelde tomaten uit hun vocht / uit het blik. Snij ze in stukjes. Voeg de gesneden, gepelde tomaten toe aan het gehakt. Het vocht van de tomaten water bewaar je voor later.
Laat het geheel ongeveer 5 minuten sudderen.
Voeg de gesnipperde peterselie bij de saus en haal de pan van het vuur af.
Vul de aubergines met het gehaktmengsel.
Doe plakjes tomaat en groene paprika op de gevulde aubergines.
Schep vocht van de gepelde tomaten uit het blik op de aubergines.
Doe de schaal in de oven voor ongeveer 30 a 45 minuten op 180 graden
2 paprika's (2 kleuren) 1 Courgette 1 grote prei (als je wil) 1 kipfile 1 Noodles van Conimex (of de soort die jij lekker vind) 1 flesje Sweet&Sour van Conimex (Je gebruikt niet het hele flesje hoor ) Zout
Aan de slag:
Snij de kip in smalle reepjes, en snij de groenten in blokjes.
Zet de waterkoker aan met genoeg water er in.
Bak in een wok pan met een beetje olie de groenten gaar,doe een beetje saus van het flesje Sweet&Sour er bijen beetje zout. en zet het daarna in een aparte bord.
Bak daarna de kip gaar, en doe er wat zout bij en beetje saus van het flesje, als de kip gaar is doe dan de groenten er bij, en laat het weer ff bakken.
Dan pak je een bak en doe je daar de noodles in, en giet je de kokende water er in. met je vingers kan je ff kijken of het beet gaar is, Dat doe je door met je vingers de noodles tussen je vingers kapot te maken (zeg maar)
Doe de noodles samen met de groenten samen, en wok het in zen geheel en doe er wat saus bij weer.
Voor de Ajam Ketjap...
Tip [Koop een bakje van conimex zie plaatje Babi ketjap..Ja ik weet babi is varken....Daarom heb ik het met kip bereid en dan is het dus Ajam ketjap. Want Ajam =Kip....Bak de kip gaar doe het doosje babi ketjap er bij en 200 ml water en laat het koken tot het de gewenste dikte heeft.
ps.Dit recept heb ik van iemand anders mogen delen.
Tartaar of gehakt bakken met aromat, 2 teentjes knoflook,paprika in blokjes,courgette in blokjes,bij doen. Pot saus grand italia door roeren, Bechamelsaus grand italia bij doen(zakje)volgens b en dan in laagjes doen,,