500 g rundergehakt 4 el paneermeel 1 ei 1 el gedroogde oregano 2 tl kaneelpoeder rodepeper pasta 100 g feta, in kleine stukjes 2 el olie 1 ui, gesnipperd 500 ml gezeefde tomaten 20 g peterselie, grof gesneden ovenschaal
Verwarm de oven voor op 200 graden. Kneed het gehakt met het paneermeel, het ei, de helft van de oregano, 1 tl kaneel, 1 tl zout en naar smaak rodepeper pasta stevig door elkaar. Kneed de stukjes feta erdoor. Vorm met natte handen 8 ballen van het gehakt. Verhit de olie in een ruime hapjespan. Bak de gehaktballen rondom bruin en leg ze in de ovenschaal. Fruit de ui in de olie, voeg de gezeefde tomaten, 100 ml water, de rest van de kaneel, de rest van de oregano toe en breng de saus aan de kook. Schenk de saus over de ballen. Zet de schaal in de oven en bak de gehaktballen in 30 minuten gaar. Laat de ballen uit de oven 5 minuten afkoelen en strooi de peterselie over het gerecht. Smakelijk eten!
1 1/2 kg aardappelen, gekookt en gepureerd 2 eieren, losgeklopt paneermeel olie om in te frituren
Vulling:
500gr. gehakt 2 uien, gepeld en zeer fijn gesnipperd 2 knoflooktenen, gepeld en geperst 2 worteltjes fijn gesnipperd peper en zout 2 theel. suiker
Bereiding:
Aardappelen schillen en koken met zout, fijnstampen met peper en nootmuskaat. Af laten koelen, 2 eieren erdoor en goed kneden. De vulling maken en het gehakt in eigen vet braden, alle kruiden erdoor mengen, tot het gehakt goed rul en gaar is.
Een schep aardappeldeeg in de hand nemen en maak er een balletje van.Plat drukken en vullen met het gehakt. Het deeg om het vlees sluiten en er een rolletje van maken. Door de paneermeel rollen, dan door het geklutste ei, daarna weer door de paneermeel. (dubbel paneren.) Frituren in de olie.
Zowel koud als warm te eten. MMmmm....
Wellicht nog een leuke tip: Ikzelf heb het ook eens op een andere wijze klaargemaakt. (Wordt toch ook vaker gedaan)
1/2 kg aardappelen, gekookt en gepureerd (een beetje grof) 2 eieren, losgeklopt paneermeel olie om in te frituren
500gr. gehakt 2 uien, gepeld en zeer fijn gesnipperd 2 knoflooktenen, gepeld en geperst
2 preitjes 4 worteltjes fijn gesnipperd
klein bosje selderij peper en zout
1 eetl djahé (gemberpoeder)
2 theelepel laos 2 theel. suiker
Bereiding:
Aardappelen schillen en koken met zout, fijnstampen met peper en nootmuskaat. Af laten koelen, 2 eieren erdoor en goed kneden en natuurlijk een beetje koffiemelk erdoor. Knoflook, prei, worteltjes etc. etc. zeer fijn maken en gewoon alles bijelkaar doen.
Het gehakt en alle kruiden/groenten door de aardappelpuree mengen samen met wat sambal oelek, djahé en laos. Maak het wat steviger, door er paneermeel door te mengen.
Een schep gemengde aardappelpuree in de hand nemen en maak er een kroketje van. Door de paneermeel rollen, dan door het geklutste ei, daarna weer door de paneermeel. (dubbel paneren.) Frituren in de olie/frituurketel
Ingredienten: 5 plakjes bladerdeeg 1 grote ui, gesnipperd 4 aardappels in dunne plakjes 1 vleestomaat (zonder pitjes en vel) in stukjs gesneden Zout en peper Italiaanse kruiden Geraspte kaas 1 eigeel om te bestrijken
Bereiding: Snijd de plakken bladerdeeg diagonaal door zodat je twee driehoeken krijgt. Prik ze in met een vork. Fruit de ui in een pan met wat olie en voeg wat zout en peper toe. Laat afkoelen en beleg hiermee de bladerdeegdriehoeken. Frituur de aardappelschijfjes gaar en bruin en laat ze uitlekken. Leg deze dakpansgewijs op de ui. Doe dan wat tomaatstukjes erop en Italiaanse kruiden en nog wat zout en peper. Bestrijk de randen met eidooier en bestrooi het met geraspte kaas. Bak ze 15 minuten op 225 graden.. Dit recept heb ik ook van een site,het is heerlijk!!
Ook kan je knakworstje in bladerdeeg doen dit oprollen in de oven tot het bruin is of in een driehoekje vouwen met punten op elkaar. Kan evt ook met geraspte kaas erin.
een thee pot * verse munt thee * 5 lepels suiker * 1 lepel chinese thee (de zwarte) * en thee glaasjes.
Hoe maak je het:
Zet water aan en zorg dat het kookt. Schep in de theepot 1 grote schep chinese thee korrels. Als het water kookt, doe dan een klein beetje in de pot en laat het 1 minuutje staan. Dan giet je het weer weg, zorg dat de korrels in de theepot blijven. Vervolgens pak je naar smaak een aantal verse munt thee takjes, spoel deze goed af onder de kraan en doe ze vervolgens in de pot. Schep hierop 5 grote lepels suiker en doe dan het restant gekookte water erbij. De thee is bijna klaar.. als aller laatst nog even op het vuur en zorg dat het water opnieuw aan de kook komt
Vermeng de klein gesneden ui met de uitgeperste knoflook,de laos en de sambal. Wrijf het mengsel fijn in een vijzel,verhit de olie in een pan en fruit hier in de kruidenmengsel ca 3 min. Voeg het water azijn de ketjap en de suiker toe. Breng alles aan de kook.Draai het vuur laag en laat de saus ca 3 min zachtjes koken.
Pel de eieren en snijd ze overlangs door midden.Leg de eieren helften in een schaal en schend de warme saus er over heen.
Snijd de ui klein,maak de knoflook schoon en pers deze uit. Meng de ui met de knoflook de sambal de trassie laos en wat zout en wrijf het geheel fijn. Fruit de gezeefde kruiden in wat hete olie ca 2 min. Voeg de schoongemaakte sperziebonen en de bouillon en het water toe. Breng het geheel aan de kook en laat de sperziebnen bijna gaar worden. Voeg tenslotte het citroensap en een schepje suiker en de santen doe en laat alles nog even goed doorkoken.
Eet smakelijk (er is een kant en klare variant in de winkel maar vers komt de smaak beter ten goede) het proberen waard! Heerlijk met rijst en kip