Leer en Gedragsproblemen
Startpagina over Leer en Gedragsproblemen
Inhoud blog
  • Hechtingsstoornis
  • ‘Ik heb een dochter maar ik mag niet moederen’
  • Slaaptekort bij kinderen kan leiden tot gedragsproblemen
  • Diagnose Hechtingsstoornis
  • De Regering wil in 2011 DOEN ALSOF
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Inhoud blog
  • Hechtingsstoornis
  • ‘Ik heb een dochter maar ik mag niet moederen’
  • Slaaptekort bij kinderen kan leiden tot gedragsproblemen
  • Diagnose Hechtingsstoornis
  • De Regering wil in 2011 DOEN ALSOF
    Laatste commentaren
  • life the game (nellyu)
        op Opvoedingshulp via school
  • Cheap NFL Jerseys (Phyllis)
        op "Juffrouw ik verveel me, is het nog lang en het is hier maar stom."
  • matlabworks (shubham)
        op Brochures en Lezingen bestellen bij De Knoop
  • game guides (masiei)
        op Jeugdpsychiatrie Sophia 'over hele linie uitstekend'
  • Don’t Worry About Assignment Help (Assignment Help )
        op Brochures en Lezingen bestellen bij De Knoop
  • Blog als favoriet !
    Zoeken met Google


    18-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.‘Ik heb een dochter maar ik mag niet moederen’
    ‘Ik heb een dochter maar ik mag niet moederen’

    Jennifer (5) heeft een hechtingsstoornis.
    Haar moeder Jolanda weet inmiddels als geen ander wat dat inhoud…

    Jolanda en Martin konden hun geluk niet op toen ze 5 jaar geleden de trotse ouders werden van Jennifer. Maar na een paar maanden hadden ze het gevoel dat er iets niet klopte. Zo jong als ze was, dreef Jennifer haar ouders met haar dwingende en eisende gedrag tot wanhoop.
    Inmiddels weten Jolanda en Martin wat er met haar aan de hand is, maar dat heeft de toekomst er niet eenvoudiger op gemaakt.

    Uitgave: Mijn Geheim, n r. 00/13
    Tekst: Rachel Germans.

    “Jennifer is geboren op 29 december 1994. De zwangerschap was heel fijn en de bevalling verliep ook voorspoedig. Het ging allemaal zo goed dat we dezelfde dag nog naar huis mochten. Martin en ik hadden nooit durven dromen dat we oud en nieuw met z’n drietjes zouden vieren. Het ging allemaal geweldig. Jennifer was een lief kind. Natuurlijk huilde ze wel eens, maar ja, dat doet elk kind. Na een week of zeven ben ik gestopt met borstvoeding geven. Ik vond het te zwaar. Ik moest mijn hele dag plannen op de voedingen van Jennifer en daar had ik op een gegeven moment genoeg van. Een flesje leek mij veel makkelijker. Na een paar weken viel me op dat ze heel onrustig werd nadat ze haar flesje leeg had. Ze begon van mij weg te draaien, ze wilde geen seconde langer bij me blijven dan nodig was en ze wilde niet geknuffeld worden. Als ik Jennifer in de box legde, ging dat goed zolang ze me maar niet zag. Op het moment dat ze me had gezien, begon ze te schreeuwen om aandacht en hield ze niet op tot ze die aandacht had. Slapen deed ze nauwelijks meer. Tussen de middag soms een uurtje, maar dan moest het wel dood- en doodstil zijn in huis. Want zodra Jennifer een geluidje hoorde was het voorbij. Dan gilde ze net zolang tot ik haar kwam halen. Jennifer was een kind met ongelooflijk veel energie en vreselijk nieuwsgierig. Ze wilde alles zien, alles in de gaten houden en overal bij zijn. Het gekke was hoe drukker het in haar omgeving was, des te rustiger werd Jennifer. Ze moest gewoon continu worden beziggehouden en dan ging het wel.”

    Als Jennifer drie maanden oud is, gaat Jolande toch maar eens met haar dochtertje naar de huisarts. “Ik had heel duidelijk het gevoel dat Jennifer anders was en ik wilde dat eens met de dokter bespreken. Ik werd een beetje afgedaan als overbezorgde moeder. We zouden gewoon nog een beetje aan elkaar moeten wennen. Ik moest me maar niet zo druk maken. Intussen leken de mensen in mijn omgeving wel te zien dat het bij ons niet zo makkelijk ging. Ik kreeg het ene goedbedoelde advies na het andere en iedereen wist precies wat er fout ging bij ons. Volgens de een moeste wij Jennifer maar wat strenger aanpakken, volgens de ander waren we juist te streng. Het is altijd makkelijker om het kind van een ander op te voeden, maar intussen zaten wij met een kind dat constant onze aandacht opeiste. Positief of negatief, het maakte niet uit, als ze maar aandacht kreeg. Op een gegeven moment was het zo erg dat Martin, als hij ‘s avonds van zijn werk thuiskwam, het liefst weer was omgedraaid. Hij hoorde Jennifer buiten op straat al gillen en hij wist dat hij mij ook in tranen zou aantreffen. Martin en ik waren beide blij als we Jennifer ’ s avonds in bed konden stoppen. En dan viel ze als een blok in slaap. Niet zo vreemd natuurlijk, als een kind de hele dag door zoveel energie verbruikt. Die paar uurtjes ‘ avonds hadden we eindelijk rust en kon ik aan mezelf toekomen. Maar Martin was er natuurlijk ook nog en dat gaf af en toe best problemen. Onze relatie heeft door de situatie behoorlijk onder druk gestaan.”

    Als Jennifer negen maanden oud is, gaat Jolanda voor de zoveelste keer met haar naar de huisarts en wordt doorverwezen naar de specialist. “ Het liep uit de hand. Alles draaide om Jennifer en als ze de aandacht of haar zin niet kreeg, begon ze ongelooflijk hard te gillen dat je oren er pijn van deden. Dat was toch niet normaal? Ik had nog nooit een kind zo hard horen schreeuwen. De specialist kwam toen met het vermoeden dat Jennifer niet zo goed zou horen. Om zichzelf te horen zou ze zo hard gillen. Eigenlijk wist ik al meteen dat dat onzin was; Jennifer was immers al afgeleid op het moment dat ze een deurklink naar beneden hoorde gaan. Maar ja, ik wilde de oplossing maar al te graag vinden. Jennifer kreeg toen buisjes in haar oren, maar er veranderde natuurlijk niets. Naarmate ze ouder werd, werd Jennifer dwingerder en eisender. De strijd om een mandarijntje staat mij nog levendig bij.

    Jennifer was gek op mandarijnen. Maar als ik na een paar mandarijnen zie dat ze er genoeg had gehad, was het mis. Dat pikte ze niet. Zo klein als ze was ze bleef woedend schreeuwen en krijsen bij de tafel waar de fruitmand op stond. Uiteindelijk heb ik de fruitmand opgepakt en in de kelder neer gezet. Maar Jennifer gaf niet op. Ze bleef net zolang staan schreeuwen tot ze haar zin kreeg. Voor mij was het gewoon niet meer vol te houden, ik kon er niet meer tegen. Zolang ik Jennifer haar zin niet gaf, zorgde zij ervoor dat ik geen moment rust had. Hetzelfde gebeurde als ze een snoepje wilde. Als ik ‘nee’ zei, bleef ze staan schreeuwen voor het kastje waar het snoep in stond. Ach, we hebben van alles geprobeerd. Praten, boos worden, straffen, afleiden en ga maar door. Fietsen vond Jennifer leuk, daar werd ze rustig van. Vooral Martin heeft in het eerste jaar heel wat met haar afgefietst. We probeerden haar gedachten dan van het snoep af te leiden door met haar te gaan fietsen. Een, twee uur later kwamen ze dan terug.

    Jennifer had genoten, maar zodra ze binnen was liep meteen op de kast met snoep af en begon het weer van voren af aan. Je kunt je misschien niet voorstellen hoe dat is, zo’n kind dat gewoon niet stopt voor ze haar zin heeft. Het is zo makkelijk om te zeggen: ‘gewoon je poot stijf houden en niet toegeven’, maar als je constant je kind hoort krijsen, word je daar stapelgek van. Zolang Jennifer niet had wat ze wilde, zorgde ze er wel voor dat ik ook geen leven had. En daar ging ze heel ver in. Ze deinsde er dan niet voor terug om zichzelf pijn te doen door haar hoofd tegen de muur of op de grond te bonken, tot bloedens toe.”

    Jennifer wilde eigenlijk altijd iets anders dan anderen. Alleen buitenshuis vond ze het over het algemeen wel prettig. Als we met z’n drieen weggingen, ging het meestal wel goed. Zolang er maar van alles om haar heen gebeurde, had ze het wel naar haar zin. Je snapt dat we het liefst zo veel mogelijk weg waren. Ik zie mezelf nog gaan in de vrieskou. Ik had haar in een skipak gehesen en liep kilometers aan een stuk om even bevrijd te zijn van haar geschreeuw. Soms, heel soms viel ze wel eens in slaap tijdens zo’n wandeling en dan sloop ik zo zachtjes als het kon terug naar huis, in de hoop dat ze nog even door zou blijven slapen. Maar het was alsof ze het erom deed; zodra we de drempel over waren, deed ze haar ogen open en was het gedaan met de rust.

    In eerste instantie konden wij Jennifer in noodgevallen wel eens bij haar opa’s en oma’s brengen. Vaak ging het daar hartstikke goed en gedroeg ze zich als een engeltje. Maar toen het nieuwe ervan af was, begon ze ook daar. Ik had geen zin om mijn ouders en schoonouders op te zadelen met zo’n schreeuwend kind en dus kwam het allemaal op onze schouders terecht.”

    Jennifer is nog geen anderhalf, als de huisarts de hulp van het VTO -team van de Riagg inschakelt. VTO staat voor ‘vroegtijdige onderkenning’.
    “Een aantal mensen kwam bij ons thuis om Jennifer en ons te observeren. In het rapport dat naar aanleiding daarvan geschreven is, stond onder andere dat Jennifer niet luistert en haar eigen gang gaat, dat ze sterk op zichzelf gericht is en heel dwingend is; het moet nu en alleen op deze manier. Het VTO -team adviseerde een pedagogisch kinderdagverblijf voor haar. Ze werd ingeschreven in de babygroep, maar daar was een wachtlijst voor. We moesten dus nog even volhouden. Maar ik was echt aan het einde van mijn latijn. Gelukkig heb ik mijn frustraties nooit afgereageerd op Jennifer en heb ik haar nooit wat aangedaan. In plaats daarvan moest Martin het ontgelden. Hij kreeg regelmatig de volle laag. Na een paar maanden heb ik weer eens gebeld naar het kinderdagverblijf om te vragen wanneer Jennifer terecht kon.

    Toen kreeg ik te horen dat het nog wel een jaartje kon duren. Op dat moment zakte de moed me in de schoenen. Dit hield ik gewoon niet vol! Ik ben naar de huisarts gegaan en ik heb gesmeekt om medicijnen voor Jennifer. We stonden op het punt om op vakantie te gaan, maar op deze manier zag ik dat helemaal niet zitten. Ze kreeg rustgevende druppeltjes en die hielpen een beetje. Tijdens die vakantie is Jennifer behoorlijk ziek geweest. Griep met flinke koorts. Eindelijk liet ze zich verzorgen door me. Ze was zo lief en aanhankelijk. Ze was letterlijk te ziek om zich tegen me af te zetten.

    Na de vakantie wordt in samenspraak met de huisarts besloten om Jennifer naar een orthopedagogisch kinderdagverblijf te laten gaan. Dat is speciaal voor kinderen met opvoedingsproblemen in de ruimste zin van het woord.

    “Ze ging alleen de ochtenden en dat ging prima. Ze werd er constant vermaakt en daar werd ze rustig van, maar eenmaal thuis ging het weer mis. Gelukkig kon Jennifer wel af en toe terecht op een peuterspeelzaal in de buurt en ook daar gedroeg ze zich voorbeeldig. De leiding had het helemaal niet door dat er zoveel problemen waren met Jennifer, tot wij op een gegeven moment met de traktatie voor haar verjaardag kwamen. Ze wisten niet wat ze zagen. Jennifer ging echt helemaal door het lint, dat wij daar kwamen, in haar wereld. Toen pas zagen ze daar wat er aan de hand was. We hebben dit een half jaar lang volgehouden en toen ging het niet meer. Jennifer haalde zoveel rottigheid uit en trapte me voortdurend zo hard op mijn ziel dat ik er niet meer tegen kon. Ik word er nog naar van als ik er aan denk.”

    Jennifer wordt met urgentie geplaatst in de kinder- en jeugdpsychiatrie. Ze is dan twee jaar oud en aanvankelijk is de bedoeling dat ze daar drie maanden zal blijven. “het gaf me een heel dubbel gevoel. Aan de ene kant was ik blij dat ze even weg was, maar aan de andere kant miste ik haar verschrikkelijk. Het was allemaal zo anders gegaan dan ik me had voorgesteld. Ik wilde zo graag een lieve moeder voor haar zijn, maar het leek wel of ze mij niet moest. Ieder kind vindt het toch lekker om geknuffeld te worden? Waarom mijn dochter dan niet? Ik had het er heel moeilijk mee en het onbegrip van de buitenwereld maakte het er niet makkelijker op. Dan heb ik het niet over de mensen in mijn directe omgeving. Ik heb het geluk dat ik van hen heel veel steun heb gehad. Maar zij hadden met eigen ogen gezien hoe onthoudbaar de situatie was. Anderen begrepen daar niets van, maar stonden wel vlug met hun mening klaar. ‘Als het hun kind was geweest, dan…’ Ja, ja, dat is allemaal zo makkelijk.”

    “Jennifer zou na drie maanden weer thuiskomen, maar na de elfde week werden Martin en ik al helemaal onrustig. We zagen er zo tegenop. Afschuwelijk als je dat van je eigen kind moet zeggen, maar het was gewoon de waarheid. We hebben een gesprek aangevraagd met de psychiater en hij zei tegen ons: ‘ Dit kind kan zo niet mee naar huis. Ze heeft extra behandeling en aandacht nodig. Ze kan niet leven in een gezin. ‘ Aan de ene kant was dit een klap, maar aan de andere kant was dit een erkenning voor haar en ons probleem. Jennifer heeft een hechtingsstoornis. Ze kan daarom niet normaal functioneren in een gezin. Het plan was om haar voorlopig in die kinder- en jeugdpsychiatrische opvang te laten wonen. Zij zou daar therapie krijgen en wij zouden ook leren hoe we het beste met haar konden omgaan. Omdat ze vonden dat er nog best wat te verbeteren viel aan het contact tussen Jennifer en ons – en vooral tussen Jennifer en mij – moesten we elke dag komen. We moesten samen eten, ik moest haar douchen en naar bed brengen. Gewoon de dagelijkse dingen dus. Maar ook andere situaties moesten we samen oefenen. Op maandagochtend kwam ik bijvoorbeeld met mijn strijkgoed. Dan ging ik strijken en dan moest Jennifer bij mij in de buurt gaan spelen. De kookwekker werd ernaast gezet en ze moest zichzelf vijfminuten lang vermaken. Nou, dat ging dus niet. Jennifer moet gewoon constant de aandacht hebben; positief of negatief, dat maakt haar niet uit, als de aandacht maar op haar gericht is.”

    Na anderhalf jaar proberen en oefenen is iedereen het er over eens dat er maar heel weinig veranderde. Op dat moment wordt stilaan duidelijk dat Jennifer de eerstkomende jaren niet thuis zal kunnen wonen.

    “Ze ervaart een gezinssituatie als bedreigen. Zodra mensen naar haar gevoel te dichtbij komen gaat ze afstoten. Als ouders zijn wij natuurlijk extra bedreigend omdat onze liefde voor haar onvoorwaardelijk is. Natuurlijk zijn er best wel eens momenten geweest dat ik mij afvroeg of ik nog van haar hield, maar het is en blijft je kind. En soms kan ze ook wel heel lief zijn. Maar door alles wat gebeurd is, ben ik dan ook meteen alert. Dan denk ik: ‘Waarom ben je zo lief? Wat wil je van me?’ Het klinkt niet aardig, maar meestal zit er inderdaad iets achter. Ik ben altijd op mijn hoede. Martin en ik zijn nog een tijdje tweemaal per week naar het instituut gegaan en sinds kort is dat nog maar een keer. Dat wil ik toch wel graag blijven volhouden, al zijn de bezoekjes niet altijd leuk. Jennifer kan het op de een of andere manier niet laten om me te kwetsen. Dan negeert ze me volkomen en begroet alleen Martin. Ik krijg uiteindelijk ook wel een kus, maar ik moet er wel om vragen. Ze voelt feilloos aan dat ik mij dat erg aantrek. Natuurlijk vindt martin het ook fijn als Jennifer lekker bij hem komt zitten, maar hij zal toch minder teleurgesteld zijn dan ik, als ze dat weigert. En dat is nou precies de kern van het probleem. De band die ik met haar heb, is nog te sterk. Daar kan Jennifer niets mee, dat vindt ze bedreigend. En de manier waarop ze dat uit, is weer bedreigend voor mij. Jennifer komt twee weekenden in de maand naar huis, maar ik durf dan niet met haar alleen te zijn. Ze kan zo tekeergaan dat ik haar niet aankan. Ze voelt dat ik bang voor haar ben en daar maakt ze misbruik van. Voor haar en mijn veiligheid zorg ik ervoor dat er altijd iemand in de buurt is die kan ingrijpen of haar tot de orde kan roepen. Dingen als naar de dokter gaan doe ik ook niet meer. Pas nog is Martin met haar geweest en dat werd een drama. Het begon al toen de dokter een handje vroeg. Die kreeg hij dus niet en de kleurplaat die hij haar in het vooruitzicht stelde hoefde ze ook niet. Maar toen ze haar kleren moest uitdoen, begon de ellende pas echt. Dat weigerde ze en ze begon om zich heen te trappen en verschrikkelijk hard te gillen.

    Uiteindelijk heeft martin haar in de houtgreep genomen en toen heeft de dokter een poging gedaan om even in haar keel te kijken en naar haar longen te luisteren. Maar doordat ze zo bleef gillen, hoorde hij niets. Die man, een vervanger van onze huisarts, had nog nooit zoiets meegemaakt. Kun je nagaan! Er is gewoon niets met haar te beginnen.

    Net als die dag dat we met z’n drietjes naar de aankomst van Sinterklaas gingen kijken. Nou, je zou toch denken dat dat leuk is voor een kind. Maar Jennifer had geen zin om te lopen en ging midden op straat liggen schreeuwen. Dan kun je wel heel stoer zeggen dat we gewoon hadden moeten doorlopen en net zolang hadden moeten wachten tot ze naar ons kwam, maar bij Jennifer werkt dat gewoon niet zo. Zij heeft de langste adem. Bovendien heb je ook een beetje rekening te houden met de omgeving. Je moet wel heel sterk in je schoenen staan om al die afkeurende blikken van mensen die ‘het wel zouden weten’ te negeren. Soms denk ik wel eens: ‘Had ze maar een zichtbare handicap’. Dan zag je tenminste wat aan haar en dan zouden de mensen wat meer begrip tonen voor haar afwijkende gedrag. Nu ziet niemand iets aan haar en wat is dan makkelijker dan naar de ouders wijzen, zo van ‘het zal wel aan hun liggen’?”

    Het is allemaal heel anders gegaan dan Jolanda en martin zich vijf jaar geleden hadden voorgesteld. ‘Ik heb een dochter, maar ik mag niet moederen. Ik heb een soort lat-relatie met mijn kind. Dat is toch wel heel moeilijk. Maar ze is mijn dochter en ik zou haar nooit willen missen. Het is een dubbel gevoel: aan de ene kant houd ik van haar, maar aan de ander kant mag ik niet van haar houden omdat ze me ervoor afstraft. Het is altijd maar weer de vraag hoe ik haar aantref en hoe ze mij aanpakt. Het is altijd maar afwachten hoe Jennifer op iets reageert. Net als bijvoorbeeld toen jullie fotograaf kwam. Ik had haar daar al op voorbereid en ze was best enthousiast. Braaf legde ze haar armpje om mijn schouders toen hij dat vroeg. Het was al haast te mooi om waar te zijn. Maar toen de fotograaf even van lens moest wisselen, besloot Jennifer dat ze niet meer wilde. En als zij iets niet wil, dan moet je van goede huize komen om het toch voor elkaar te krijgen. Met heel veel pijn en moeite heeft hij nog een paar foto’s kunnen maken. Ik merkte dat die fotograaf een beetje geschrokken was van Jennifers gedrag. Hij zei dat hij nog nooit zoiets meegemaakt had. Hij was er toevallig bij toen het fout ging, maar hij had net zo goed een stralende Jennifer kunnen treffen en dan had hij vast gedacht: ‘Wat is er nou mis met dit leuke, spontane meisje?’

    Ik zou best nog wel een kindje willen om ook te revaren dat het anders kan. Maar Martin wil dat alleen als we van tevoren zeker weten dat we niet een vergrote kans hebben op een tweede kind met een hechtingsstoornis. Het onderzoek staat wat dat betreft nog in de kinderschoenen. Het is niet duidelijk in hoeverre het een erfelijke kwestie is. Nog zo’n kind zouden we niet aankunnen. De toekomst? Niemand weet hoe die er uitziet en ik geloof dat ik het ook niet wil weten. Jennifer zit sinds een paar weken op een medisch orthopedisch centrum. Ze zal daar ook speciaal onderwijs gaan volgen. Voorlopig zal ze daar blijven wonen, maar wat er daarna gebeurt weet ik niet. Ik weet niet of ze ooit zelfstandig zal kunnen wonen en of ze ooit een relatie zal krijgen. Eerlijk gezegd interesseert me dat ook niet. Het enige dat voor mij belangrijk is, is dat mijn dochter gelukkig wordt.”

    Hoe herken je een hechtingsstoornis?
    Vraag de uitgebreide informatie aan van:

    De algemene landelijke vereniging De Knoop.
    Secretariaat: Postbus 195, 8300 AD EMMELOORD.
    Tel: 0527-614504
    E-mail: info@deknoop.org

    Overname van deze tekst is alleen toegestaan met duidelijke
    bronvermelding (naam en adres van De Knoop)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    18-06-2011, 00:27 geschreven door Webmaster
    Reacties (7)
    Archief per week
  • 27/06-03/07 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
    Blog als favoriet !
    Mijn favorieten
  • seniorennet.nl
  • Willekeurig SeniorenNet.nl Blogs
    tol
    blog.seniorennet.nl/tol
    Startpagina !
    forum
  • furosemide online fwjn
  • overall ok..
  • Candy Crush Saga Hack Version 3.8.5 Password. Candy Crush Saga Cheats 86
  • metronidazole topical cream 0 75 fdpv
  • Mostly payday loans for people with bad credit registered, rounded, pedicled remnant.

    Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum

    Mailinglijst

    Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.


    Gastenboek
  • z33490c15dsd
  • 1c7jw2
  • rf7eoo
  • wpebid
  • o4vrdg

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.nl - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jou eigen blog!