Van een bevoegde vriendin kreeg ik deze waarschuwing door.
Het is nu adderseizoen..het addergebroed is overal te vinden in de natuur. Alleen.. je ziet ze niet voordat je er op stapt.. bovendien is het broedseizoen dus de adders zijn extra alert. Dat betekent dat u ook extra alert moet zijn als u gaat wandelen in de vrije natuur. Vooral onder het gras zitten ze. Opgepast dus...
Wat te doen met uw kleren als u in een sloot bent gevallen
U zult nog verwonderd zijn dat er zoveel mensen, volwassenen nota bene, zomaar in een sloot kunnen vallen. Men staat aan de kant en reikt naar een aardig bloemetje of zelfs naar een waterlelie met de nieuwe digitale camera in de aanslag en plotseling ligt men in de sloot. Meestal is het wel zo dat de sloten te ondiep zijn om helemaal kopje onder te gaan.. een geluk bij een ongeluk maar toch.. In zo'n geval doet men er goed aan altijd een opgevouwen plastic vuilniszak met zich mee te dragen. De vuil geworden kleren voorzover men die kan uittrekken kunnen daar zolang in worden opgeborgen want de stank kan heel kwalijk zijn. Is men zo goed en kwaad als dat gaat weer thuis beland moet men de kleren onmiddelijk in de week zetten, b.v. in de badkuip. Als het ergste vuil en de stank weggetrokken zijn kan men de kleren op de normale manier in de wasmachine na-wassen.
Het kan iedereen overkomen tijdens een fikse wandeling door polders en bossen, dat men ergens onderdoor moet kruipen en dan in het prikkeldraad blijft hangen. Het liefst met een nieuwe trui aan natuurlijk want zo gaan die dingen In dat geval moet u niet proberen u los te rukken want dan kan er wel eens bloed vloeien. Heel voorzichtig maakt u plukje voor plukje uw trui los of u vraagt het aan uw medewandelaar (s) of zij u willen helpen. In geval u toch bloedt is het raadzaam een flesje bij u te hebben met een anti-bacteriƫle handgel. Gelooft u mij maar, dat kan zo goed van pas komen.
Bent u thuis en kijkt u naar uw beschadigde trui.. wanhoop niet, het is mogelijk die weer te herstellen. Draden die uitsteken kunnen met een dikke stopnaald teruggestopt worden en er bestaat een handig instrument waarmee u de ladders die zijn ontstaan in de wol weer op kunt halen. Dit instrumentje wordt ook gebruikt om Smyrna kleden te knopen en de meesten zullen het nog wel ergens in een oude naaidoos hebben liggen.
Mocht het u eens overkomen dat u met een paardenbeet te maken krijgt dan moet u het volgende doen. De gebeten plek direct onder stromend water afspoelen. Bent u b.v. dicht bij een boerderij of bij een manege moet u vragen om een compres die gedrenkt is in sodawater.. Minstens 10 minuten op plek houden. Voelt u een beurs kloppend gevoel.. dan zo snel mogelijk naar een arts of een huisartsenpost gaan.