Na vijftig is het leven mooi alleen is de wereld dat veel minder.
25-04-2009
Mexicaanse varkensgriep: tijd om ons zorgen te maken
In New York heerst momenteel paniek nadat bij 75 kinderen uit een privéschool in Queens symptomen zijn vastgesteld die overeenstemmen met die van de gevallen in Mexico.
De Mexicaanse overheid zou trouwens veel te laat gereageerd hebben. Tot donderdagavond hield ze vol dat het om een gewoon griepje ging, terwijl er al verschillende weken door plaatselijke artsen gemeld was dat er iets mis was.
Opvallend is dat in Mexico vooral gezonde jongvolwassenen getroffen worden door het virus. Dat heeft het gemeen met de Spaanse Griep, die meer dan 40 miljoen slachtoffers eiste wereldwijd in 1918 en 1919.
De varkensgriep is in het verleden al wel vaker overgeslagen op mensen. Maar wat angstaanjagend is, is de beschrijving van het Amerikaanse CDC (Center for Disease Control) van het huidige virus: een combinatie van genetische segmenten uit de menselijke griep, de Noord-Amerikaanse variant van vogelgriep en varkensgriepen uit Amerika, Europa en Azië.
De Mexicaanse autoriteiten zijn nu wel begonnen een grootschalige vaccinatiecampagne met vooral Tamiflu, dat het virus afremt, maar niet stopt. Er zijn overigens slechts 1 miljoen dosissen beschikbaar. In Mexico wonen 110 miljoen mensen.
HLN update We moeten ons op dit moment "absoluut zorgen maken" om de mogelijke gevolgen van de Mexicaanse varkensgriep die al tientallen mensenlevens heeft geëist volgens viroloog en griepexpert Ab Osterhaus. Het Amerikaanse Centrum voor Ziektecontrole en -preventie (CDC) zei dat het vermoedelijk te laat is om de uitbraak binnen de perken te houden.
Paniek in NYC In New York heerst momenteel paniek nadat bij 75 kinderen uit een privéschool in Queens symptomen zijn vastgesteld die overeenstemmen met die van de gevallen in Mexico.
WHO: alle hens aan dek De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verkeert in staat van alarm: "het is alle hens aan dek nu", liet een woordvoerder weten. De WHO is erg ongerust door de aard en de rare verspreiding van het virus. Er zou al een scenario klaarliggen waarbij uitgegaan wordt van 2 miljard besmettingen wereldwijd, maar daar konden we geen bevestiging van krijgen.
Ook volgens Osterhaus is er kans op een pandemie en moeten er zo snel mogelijk maatregelen worden genomen. De WHO maakte bekend dat SHOC, het Strategisch Actiecentrum voor de Gezondheid, in actie treedt. Het centrum richt zich op acute problemen met de volksgezondheid.
Meer dan duizend gevallen In de Verenigde Staten en Mexico zijn de afgelopen weken honderden gevallen van varkensgriep opgedoken. In Mexico stierven al 70 mensen aan de ziekte. In Mexico zijn er ongeveer duizend gevallen van de nieuwe variant van de varkensgriep.
Regering zweeg (tot het laat was) De Mexicaanse overheid zou trouwens veel te laat gereageerd hebben. Tot donderdagavond hield ze vol dat het om een gewoon griepje ging, terwijl er al verschillende weken door plaatselijke artsen gemeld was dat er iets mis was.
1 miljoen vaccins voor 110 miljoen Mexicanen De Mexicaanse autoriteiten zijn nu wel begonnen een grootschalige vaccinatiecampagne met vooral Tamiflu, dat het virus afremt, maar niet stopt. Er zijn overigens slechts 1 miljoen dosissen beschikbaar. In Mexico wonen 110 miljoen mensen. De campagne is gericht op alle inwoners van de hoofdstad die nog niet zijn ingeënt met de gangbare antigriepvaccins. In Mexico Stad wonen naar schatting 22 miljoen mensen.
Mondmasker De bevolking in Centraal-Mexico wordt gevraagd, indien mogelijk vergaderplaatsen, bioscopen, bars en restaurants te mijden. Voorts moet de bevolking, eveneens indien mogelijk, een mondmasker dragen en bij begroetingen geen handen schudden. In de Verenigde Staten werden acht gevallen vastgesteld: zes in Californië en twee in Texas. Daar zijn nog geen dodelijke gevallen gemeld.
Volgens Amerikaanse wetenschappers is het virus, dat normaal gesproken alleen bij dieren voorkomt, een nieuw subtype is van het Influenza A-virus H1N1. Het is overdraagbaar van mens op mens, en dat is nieuw bij varkensgriep.
Nog geen vaccin Voor grote griepuitbraken liggen noodscenario's klaar. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO onderzoekt momenteel de omvang en de mogelijke gevolgen van de ziekte. Volgens Osterhaus is het goede nieuwe dat de bestaande antivirus middelen werken tegen de varkensgriep. Dat wordt wel geralitiveerd door de Amerikanen, die daar het woordje "soms" aan toevoegen.
Een vaccin is er sowieso nog niet. Het duurt vermoedelijk enkele maanden voordat dat gereed is.
Onlangs in Mexico geweest en beetje koorts? Mensen die recent in Mexico zijn geweest en onverklaarbare griep of koorts hebben, worden aangeraden binnen te blijven. Binnen Europa zijn er nog geen gevallen van de ziekte bekend. Er is ook nog geen negatief reisadvies gegeven voor Mexico.
België Het interministeriële Commissariaat Influenza, dat destijds werd opgericht bij de uitbraak van de vogelgriep, zal vanavond vanaf 19 uur bijeenkomen om te kijken of er ook maatregelen in België moeten worden genomen. "Ik verberg mijn ongerustheid niet. We nemen deze situatie heel ernstig", aldus viroloog Marc Van Ranst, commissaris Influenza.
Verschillende landen, in Latijns-Amerika maar ook Canada en Frankrijk, namen al wel preventieve maatregelen.
Gelijkenissen met Spaanse Griep Opvallend is dat in Mexico vooral gezonde jongvolwassenen getroffen worden door het virus. Dat heeft het gemeen met de Spaanse Griep, die meer dan 40 miljoen slachtoffers eiste wereldwijd in 1918 en 1919. De gangbare risicogroepen bij de jaarlijkse "gewone" griepgolven zijn ouderen en jonge kinderen. Van dezen vormt de groep ouderen verreweg de grootste risicogroep. De Spaanse griep echter, had de hoogste mortaliteit in de leeftijdsgroep 14- tot 21-jarigen.
Na het onderzoeken van de longen van personen die aan de Spaanse griep zijn gestorven en in Alaska zijn begraven is het virus nagemaakt. Hieruit bleek dat de griep vooral de mensen in de leeftijdsgroep 20 tot 40 jaar trof en het virus dus de sterkste immuunsystemen opzoekt. Dit zou ook weer het geval kunnen zijn met deze epidemie. Cocktail De varkensgriep is in het verleden al wel vaker overgeslagen op mensen. Alleen in de Verenigde Staten gebeurde dat in de afgelopen drie decennia al drie keer. Bij deze uitbraken overleden drie mensen. Maar wat angstaanjagend is, is de beschrijving van het Amerikaanse CDC (Center for Disease Control) van het huidige virus: een combinatie van genetische segmenten uit de menselijke griep, de Noord-Amerikaanse variant van vogelgriep en varkensgriepen uit Amerika, Europa en Azië.
24-04-2009
Antwerps koppel zoekt op dak met geweer naar papegaai
(archieffoto)
In Antwerpen is de politie gisteren uitgerukt voor twee mensen die met een wapen over een dak liepen in het Schipperskwartier. Het bleek te gaan om een man en een vrouw die hun ontsnapte papegaai Sjoeke aan het zoeken waren.
De vogel was gaan vliegen, en het koppel zat op het dak te speuren naar het beest door het vizier van een luchtkarabijn. Omwonenden belden daarop de agenten, die het wapen even in beslag namen.
Uiteindelijk kreeg het koppel een tweede keer agenten over de vloer, toen bleek dat de politie Sjoeke had kunnen vangen op de Groenplaats. "Hij had wel in de hand van een van de politiemannen gebeten en de combi ondergescheten", vertelt het opgeluchte baasje Nathalie Tys in de Concentra-kranten.