Na vijftig is het leven mooi alleen is de wereld dat veel minder.
29-04-2009
Natuur in de war door koude winter en warme lente
De natuur is "helemaal in de war geraakt" door de lange, koude winter en de daaropvolgende extreem warme aprilmaand stellen natuurwaarnemers en wetenschappers vast. Bomen en struiken bloeien uitbundiger maar korter, vlinders die al jarenlang niet meer zijn gezien, duiken ineens op en in de Scheldemonding is sprake van een explosie van roze sterslakken.
Uitbundige bloei, maar korter Bomen en kruiden bloeien uitbundiger maar korter en ruim twee weken vroeger dan normaal. Door de droogte zijn minder dan 50 procent gewone padden overgezet dan in 2008. Mezen missen mogelijk een deel van de rupsenpiek. Er worden opvallend veel exemplaren van de vlinder oranjetipje gezien, ook op plaatsen waar ze al meer dan tien jaar niet zijn waargenomen. En in de Zeeuwse delta wordt een ongekend groot aantal jonge zeepokken en een explosie van rose sterslakken gezien.
De gemiddelde temperatuur in april 2009 zou bijna drie graden hoger liggen dan normaal. Alleen april 2007 was nog warmer. Ook is er weinig neerslag gevallen. Na de koude winter en de vrij zachte maart worden planten en dieren plotseling geconfronteerd met extreem hoge temperaturen.
Trend De natuur is na de trage start in het begin van 2009 inmiddels ruim twee weken vroeger dan twintig jaar geleden. De trend van de voorgaande jaren wordt hiermee weer opgepakt. Daslook, scherpe boterbloem, brede orchis en tal van andere soorten die doorgaans pas begin mei bloeien waren in de tweede helft van april al volop te zien. Padden desastreus De paddentrek kwam door de aanhoudende vrieskou pas laat op gang maar de trek lijkt alweer voorbij. Sommige paddenwerkgroepen spreken van een desastreus jaar en halen nog geen 35 procent van het aantal padden dat zij in 2008 van de ene naar de andere kant van de weg hielpen. Mezen missen rupsen Volgens ornithologen zijn veel in ons land overwinterende vogels door de relatief koude winter in een niet al te beste conditie het broedseizoen begonnen. Door de extreme versnelling van de natuur hebben ze niet die kans gehad. Omdat veel mezen nu pas gaan nestelen, missen ze waarschijnlijk de rupsenpiek die weer afhankelijk is van de groei van het blad.
Vlinders Vlindersoorten hebben wel baat bij de hoge temperaturen in april. Het oranjetipje bijvoorbeeld verschijnt van oudsher voor het eerst rond 1 mei. De vlinder wordt echter al volop gezien en het zijn er ook veel meer dan normaal. Zelfs op plekken waar de soort al tien jaar niet of nauwelijks wordt gezien, wordt de vlinder dit voorjaar gemeld. Meer rare vaststellingen zijn verzameld op de site natuurbericht.nl.(mvl)