4 kipfilets zout, peper 4 el olie 4 el boter 1 grote ui, gehakt 1/2 tl kaneel 1 teen knoflook, gesnipperd 1 el geraspte gember 1 tl kurkuma 1 tl chilipoeder 1 blik tomatenblokjes op sap 2 el tomatenpuree 3 el Griekse yoghurt citroensap 2 el gehakte koriander
Snijd de kip in blokjes, kruid ze met zout en peper en bak ze circa 3-4 minuten in de olie. Neem de blokjes kipfilet uit de pan. Voeg aan dezelfde braadpan de boter toe en fruit hierin de uisnippers in enkele minuten zacht met het kaneelpoeder. Voeg dan de knoflook, gember, kurkuma, chilipoeder, tomatenblokjes met vocht, tomatenpuree en yoghurt toe en breng al roerend aan de kook. Laat onder zo nu en dan roeren circa 5 minuten zachtjes koken. Voeg de blokjes kip toeaan de saus en laat opnieuw circa 5 minuten zachtjes pruttelen. Proef en breng op smaak met enkele druppels citroensap. Bestrooi de butter chicken met vers gehakte koriander of platte peterselie. Lekker met rijst of naanbrood. Smakelijk eten!
2 makrelen 2 1/2 el teriyakisaus 2 el arachideolie 1 teentje knoflook, in lucifertjes 3 cm verse gemberwortel, in lucifertjes 1 rood pepertje, in ringetjes 1 doosje shiitakes, gehalveerd 1 struik bloemkool, in roosjes 150 g tauge 1 1/2 el kikkoman 1 1/2 el vissaus geroosterde sesamolie 2 bosuitjes, in lucifertjes een handje korianderblaadjes
Maak schuine inkepingen in de vis en wrijf ze in met 2 eetlepels teriyakisaus. Laat ze een half uur rusten. Verwarm de oven voor op 200 graden. Druppel 1 el olie over de vissen, leg ze in een ovenschaal, dek af met aluminiumfolie en schuif 10 minuten in de oven. Verwijder de folie en bak de vis nog eens 10 minuten. Verhit intussen de wok op hoog vuur. Schenk de resterende olie erin en laat heet worden. Fruit de knoflook, gember en peper 1 minuut op hoog vuur. Roerbak de bloemkoolroosjes 2 minuten mee. Voeg de shiitakes toe en bak opnieuw 2 minuten. Doe de tauge erbij en roerbak nog 1 minuut. Voeg de sojasaus, de vissaus, de rest van de teriyaki en 1 tl sesamolie toe. Schep alles goed om en zet het vuur uit. Verdeel de groenten over 2 grote borden en leg de makrelen erop. Bestrooi met bosuitjes en koriander. Smakelijk eten!
1 1/2 el Japanse sojasaus 1 1/2 el shaoxing rijstwijn of droge sherry Arachideolie 250 g tijgergarnalen 200 g brede noedels of 175 g eiernoedels 2 tl geroosterde sesamolie 1 teentje knoflook, fijngehakt 3 cm gemberwortel, fijngehakt 1 kleine struik paksoi, in reepjes 1 tl suiker 2 bosuitjes, in dunne reepjes
Meng in een kom een halve eetlepel sojasaus plus eventueel rijstwijn en olie, verder een snuf zout en peper. Schep de garnalen door de marinade en laat ze 10 minuten staan. Kook of week de noedels beetgaar volgens de verpakking. Stort ze in een vergiet en spoel ze koud onder een stromende kraan. Laat ze uitlekken en meng er 1 tl sesamolie door. Laat de garnalen uitlekken en vang al het kookvocht op. Zet een wok op hoog vuur en laat hem goed heet worden. Schenk er, pas als de wok begint te kleuren, een scheutje olie in. Doe alle tijgergarnalen in de wok en bak ze in 2 tot 4 minuten omscheppend gaar. Schep de garnalen uit de pan en houd ze apart. Doe opnieuw een scheutje olie in de pan en fruit de knoflook en de gember een halve minuut. Voeg de witte delen van de paksoi toe en roerbak 1 minuut. Voeg de noedels, de groene delen van de paksoi, de bosuitjes, de rest van de sojasaus en shaoxing, de garnalenmarinade, suiker en een snuf zout toe en schep alles goed om. Schep er als laatste de garnalen door en besprenkel met de rest van de sesamolie. Smakelijk eten!
1 ui 500 g rundergehakt 1 el zonnebloemolie 1 el gemalen komijn 2 teentjes knoflook 2 tl chilipoeder peper, zout 4 tortilla's 1 el olijfolie 400 g tomatenblokjes uit blik 2 el tomatenpuree 1 groene Spaanse peper 1/2 tl gemalen koriander mespuntje suiker 100 g geraspte kaas
Pel de ui en snipper deze. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten uit de Spaanse peper en hak hem fijn. Verhit de zonnebloemolie en bak de ui in 2 minuten glazig. Voeg het gehakt, komijn, geperst teentje knoflook, chilipoeder, wat peper en zout toe en bak het gehakt rul. Verwarm de oven voor op 170 graden. Begin intussen met de saus: verhit de olijfolie en verwarm de tomatenblokjes met sap, tomatenpuree, Spaanse peper, geperste knoflook, koriander, zout en suiker. Laat de saus 5 minuten zachtjes inkoken. Schep 1/4 deel van de saus door het gehakt. Verdeel het vleesmengsel over de tortilla's, iets opzij van het midden. Rol de tortilla's op en leg ze met de naad aan de onderzijde in de ovenschaal. Giet de rest van de saus erover en bestrooi met de geraspte kaas. Zet het gerecht 15 minuten in het midden van de oven. Smakelijk eten!
500 g ribrunderlappen 300 ml azijn 3 blaadjes laurier 2 kruidnagels 30 g boter 2 grote uien, in grove stukken 3 plakken ontbijtkoek, in stukjes 3 el stroop
Snijd het vlees in blokjes van circa 3 cm en doe in een kom. Meng 300 ml water met de azijn en voeg de laurier en de kruidnagels toe. Voeg naar smaak peper en zout toe.Giet de marinade over het vlees en laat het 24 uur marineren in de koelkast. Neem het vlees uit de marinade, laat het goed uitlekken en dep het droog met keukenpapier. Bewaar de marinade. Bak het vlees in enkele minuten rondom bruin in tweederde van de boter. Blus af door de marinade erover te gieten. Bak de uien in de rest van de boter. Voeg ze als ze mooi bruin zijn bij het vlees. Laat het vlees ongeveer 2 uur op laag vuur sudderen in de marinade. Schep van tijd tot tijd het schuim eraf. Voeg, als het vlees gaar is, de ontbijtkoek toe om de saus te binden. Roer de stukjes goed door de marinade, tot een gladde saus ontstaat. Voeg de stroop toe en roer door de saus. Breng op smaak met peper en zout. Smakelijk eten!
Nasi goreng met garnalen en omeletreepjes 8 personen
500 g witte rijst 5 el zonnebloemolie 2 uien, gesnipperd 3 tenen knoflook, fijngesneden 600 g nasivlees 50 ml ketjap 300 g groente 2 zakjes mix voor nasi 4 eieren 3 el bladselderij, fijngesneden 250 g roze garnalen
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de rijst af en laat hem goed uitlekken in een vergiet. Verhit in een wok 2 el olie en fruit de ui met de knoflook. Voeg het vlees toe en bak het bruin aan. Schenk de ketjap in de wok en warm 1 minuut mee. Schep de groente erdoor. Voeg de mix voor nasi met 200 ml water toe en warm 5 minuten door, schep regelmatig om. Klop intussen de eieren los met een scheutje water, zout en peper. Bak van het eimengsel en de rst van de olie 2 omeletten. Laat ze op een bord glijden, rol ze op en snijd ze in reepjes. Schep de rijst door de groentemix en breng de nasi op smaak met zout. Bak de rijst al omscheppend in 5 minuten goed warm en krokant. Neem de wok van het vuur en schep er de bladselderij met de garnalen en omeletreepjes door. Smakelijk eten!
800 g bloemkoolroosjes 200 g slagersachterham 20 g verse bieslook 2 eieren 2 dl melk 200 g geraspte kaas zout en peper nootmuskaat 700 g aardappelschijfjes 300 g gesneden uienringen 25 g boter
Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de bloemkoolroosjes 5 minuten in ruim gezouten water. Giet de bloemkool afen laat goed uitlekken. Snijd de ham in reepjes en knip de bieslook fijn. Klop de eieren los met de melk en meng met de geraspte kaas, 1 tl zout, 1/2 tl peper en 1/2 tl nootmuskaat. Meng de bloemkoolroosjes, de aardappelschijfjes, de hampreepjes en de uienringen en doe alles in de ovenschaal. Verdeel de boter er in kleine stukjes over. Schuif de bakplaat een stukje uit de oven. Zet de ovenschaal erop en schenk het eimengsel in de ovenschaal. Schuif de bakplaat terug in de oven. Laat de ovenschotel in ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar worden. Smakelijk eten!
Verhit de helft van de boter in een koekenpan en bak de dobbelsteentjes op middelhoog vuur in circa 10-15 minuten goudbruin, schep af en toe om. Bestrooi de runderreepjes met peper en zout. Verhit de rest van de boter in een braadpan en bak de reepjes op hoog vuur in 2 minuten bruin. Neem uit de pan. Bak de knoflook 5 minuten in het bakvet. Voeg de tomatenpuree en 100 ml water toe en breng aan de kook. Voeg de champignons toe en laat in circa 5 minuten gaar worden. Breng op smaak met zout en peper. Voeg op het laatste moment de runderreepjes en de creme fraiche toe en roer van het vuur af goed door. Serveer met de dobbelsteentjes en eventueel peterselie. Smakelijk eten!
1 schaal biefstuk (325 g), op kamertemperatuur 75 ml Ginger & Garlic woksaus (flesje 200 ml) 1 pak eiernoedels (250 g) 4 el zonnebloemolie 1 teen knoflook, fijngesneden 1 zak roerbakmix (400 g) 2 el ketjap
Snijd de biefstuk in reepjes en meng met 4 el woksaus. Kook de eiernoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Verhit 2 el olie in een wok en bak de knoflook 1 minuut. Voeg de roerbakmix toe en roerbak 5 minuten. Breng op smaak met peper en zout. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en roerbak de biefstuk 2 minuten. Voeg de rest van de woksaus en de ketjap toe en roerbak nog 1 minuut. Verdeel de noedels en de groente over 4 kommen of borden en verdeel de biefstuk erover. Smakelijk eten!
2 aubergines, in blokjes van 1 cm 1 schaal kipdrumsticks (575 gram) 2 tl paprikapoeder 250 g couscous 1 citroen, schoongeboend 4 el + 75 ml olijfolie 1 bakje cherrytomaten, gehalveerd 1 bakje platte peterselie, fijngesneden ovenschaal, ingevet
Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de aubergineblokjes in een zeef, bestrooi met 2 el zout en laat 15 minuten staan. Spoel af en knijp het vocht eruit. Bestrooi de kip met 1 tl paprikapoeder. Bak in de ovenschaal in circa 25 minuten goudbruin en gaar. Doe de couscous in een schaal en meng met de rest van het paprikapoeder. Schenker 500 ml kokend water op en laat 5 minuten staan. Roer los met een vork. Rasp de gele schil van de citroen erboven en pers de vrucht uit. Voeg het sap en 4 el olie toe aan de couscous. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de aubergine 5 minuten op hoog vuur. Laat uitlekken op keukenpapier. Meng de aubergine, tomaat en peterselie door de couscous. Breng op smaak met peper en zout. Serveer met de kip. Smakelijk eten!
500 gr. gehakt. 1 pot pastasaus (geheel naar eigen smaak, ik heb tomaten/olijven/basilicum genomen) 1 grote ui gesnipperd. 1 rode paprika 2 teentjes knoflook geperst. 1 klein pepertje 1 eetlepel suiker zouten naar smaak. Olijfolie. Kaas.
Bechamelsaus(pakje bij ah)
3 grote tomaten in plakjes.
fruit de ui in de pan en doe daar gehakt bij. Snij de paprika, peper in stukjes en voeg dat erbij. Pers knofook en als het even gebakken heeft samen voeg je er de italiaanse saus bij en een eetlepel suiker en wat zout. Laat het even smoren en zet de koekepan van vuur en laat de inhoud even afkoelen.
Neem de canneloni's en vul ze met een lepeltje of met de hand en leg ze op een ingevette ovenschaal naast elkaar. Giet Bechamelsaus over de pasta heen (de pasta mag helemaal bedekt zijn met saus, de pasta neemt de saus op en giet ook 1 glas water over de pasta, leg daar de plakken tomaat op (die je eventueel met peper en zout op smaak gebracht hebt). Strooi er kaas overheen. Bedek de schaal met aluminium en schuif het in de oven voor een half uur op 200 gr.
Laatste 5 min haal je aluminiumfolie eraf en laat je de tomaten even grillen aan de bovenkant.
p.s. Kaas doe ik meestal de laatste 5 minuten erbij
2 sneetjes oud witbrood, zonder korst 2 dl melk 1 ui 2 knoflookteentjes 2 appels 4 gedroogde abrikozen 2 el olie 400 g rundergehakt 1,5 el chilipoeder zout cayennepeper 50 g geschaafde amandelen 1 klein blikje tomatenpuree 3 eieren 200 ml slagroom 1 tl koenjit 100 g geraspte belegen kaas
Snijd het brood klein en laat het ongeveer 20 minuten weken in de melk. Pel en snipper de ui en de knoflook, schil en rasp de appels, snij de abrikozen fijn. Verhit de olie in een pan, fruit de ui en knoflook 3 minuten. Voeg het gehakt toe en rul het. Chilipoeder, cayennepeper en zout toevoegen. Dan de amandelen, abrikoos, appel en tomatenpuree erdoor roeren. Het brood uitknijpen en erdoor doen. Mengsel gelijkmatig verdelen in een ovenschaal, bovenkant gladstrijken. Klop de eieren met de slagroom en koenjit los. Giet het mengsel over het gehakt, de geraspte kaas erover. Ongeveer 45 minnuten op 180 graden. Smakelijk eten!
Benodigdheden: ½ kilo Shoarma Kalkoen Halve rode paprika Halve groene paprika Champignons naar keuze 1 ui Pitabroodjes
Werkwijze: Je snijdt de groentes in middelgrote stukken en fruit het in wat zonnebloemolie. Na ongeveer 10 minuten doe je de shoarma erbij. De Kalkoen shoarma koop ik zelf gekruid bij de slager, dus voeg ik er alleen een beetje zout toe. Na een half uurtje is het klaar en schep je het op. Je kunt er een frisse salade bij serveren en wat frietjes bakken
Karniyarik¨ betekent letterlijk gespleten buik. Het gerecht is gemaakt van gebakken door de midden gesneden aubergine met daarin een gehakt saus met tomaten, knoflook, uien en peterselie. Karniyarik eet je samen met pilav (witte rijst) of bulgur en cacik (komkommer-yogurt salade). Ingrediënten voor 4 personen:
2 aubergines
150 gr rundergehakt
1 ui
1 blik gepelde tomaat
1 teen knoflook
2 tomaten
1 groene paprika
peterselie
zonnebloemolie om te bakken
Bereiding:
Was de aubergines en snij de schil om de centimeter als een zebra. Dus schil een centimeter breed af en laat daarna een centimeter schil zitten, etc.. We doen dit, omdat de schil nogal taai is, maar we de aubergine niet compleet kunnen schillen omdat zij dan haar stevigheid verliest.
Snij de aubergines in de lengte door de midden.
Bak de aubergines aan alle kanten met zonnebloemolie.
Doe de 4 stukken gebakken aubergines in een ovenschaal.
Snij de binnen kant van de aubergines in en maak een ruimte voor de saus.
Bak nu het gehakt met de fijn gesneden ui en knoflook.
Haal de gepelde tomaten uit hun vocht / uit het blik. Snij ze in stukjes. Voeg de gesneden, gepelde tomaten toe aan het gehakt. Het vocht van de tomaten water bewaar je voor later.
Laat het geheel ongeveer 5 minuten sudderen.
Voeg de gesnipperde peterselie bij de saus en haal de pan van het vuur af.
Vul de aubergines met het gehaktmengsel.
Doe plakjes tomaat en groene paprika op de gevulde aubergines.
Schep vocht van de gepelde tomaten uit het blik op de aubergines.
Doe de schaal in de oven voor ongeveer 30 a 45 minuten op 180 graden
2 paprika's (2 kleuren) 1 Courgette 1 grote prei (als je wil) 1 kipfile 1 Noodles van Conimex (of de soort die jij lekker vind) 1 flesje Sweet&Sour van Conimex (Je gebruikt niet het hele flesje hoor ) Zout
Aan de slag:
Snij de kip in smalle reepjes, en snij de groenten in blokjes.
Zet de waterkoker aan met genoeg water er in.
Bak in een wok pan met een beetje olie de groenten gaar,doe een beetje saus van het flesje Sweet&Sour er bijen beetje zout. en zet het daarna in een aparte bord.
Bak daarna de kip gaar, en doe er wat zout bij en beetje saus van het flesje, als de kip gaar is doe dan de groenten er bij, en laat het weer ff bakken.
Dan pak je een bak en doe je daar de noodles in, en giet je de kokende water er in. met je vingers kan je ff kijken of het beet gaar is, Dat doe je door met je vingers de noodles tussen je vingers kapot te maken (zeg maar)
Doe de noodles samen met de groenten samen, en wok het in zen geheel en doe er wat saus bij weer.
Voor de Ajam Ketjap...
Tip [Koop een bakje van conimex zie plaatje Babi ketjap..Ja ik weet babi is varken....Daarom heb ik het met kip bereid en dan is het dus Ajam ketjap. Want Ajam =Kip....Bak de kip gaar doe het doosje babi ketjap er bij en 200 ml water en laat het koken tot het de gewenste dikte heeft.
ps.Dit recept heb ik van iemand anders mogen delen.
Tartaar of gehakt bakken met aromat, 2 teentjes knoflook,paprika in blokjes,courgette in blokjes,bij doen. Pot saus grand italia door roeren, Bechamelsaus grand italia bij doen(zakje)volgens b en dan in laagjes doen,,
1 magere runderlap 1 rookworst, in plakjes 1 grote ui, gesneden 2 knoflookteentjes, geperst paar takjes selderij 3 tomaten, in blokjes 1 grote pot bruine bonen 1 bouillonblokje (rundvlees) paar pimentkorrels, snuf pimentpoeder laurierblaadje selderijblaadjes, fijngehakt boter, olie
100 gr Surinaamse rijst p.p.
Bereiding: Bak het vlees en de in plakjes gesneden rookworst aan in wat boter met olie in een braadpan. Voeg de in stukjes gesneden ui toe met de takjes selderij en de knoflook. Als het allemaal lekker gebruind is dan tomaten in stukjes toevoegen. Maak de bruine bonen in de pot een beetje met een vork kapot zodat de saus straks wat dikker wordt. Doe de bruine bonen met vocht en al in de pan met nog een beetje water (kwart tot halve pot). Bouillonblokje, pimentkorrels en laurierblaadje toevoegen en een uur laten pruttelen met het deskel half op de pan. Vis de slierten selderij en het laurierblaadje uit de pan. Daarna de verse gesneden selderij erbij doen, het vlees in stukjes snijden en met gekookte witte (Surinaamse) rijst serveren.
Tips voor erbij: Zoute lemmetje van Mi Swietie Sranang (heel zoute limoen die je in kleine stukjes moet snijden voor je het op je eten gooit) in Den Haag te krijgen bij de Chinese winkel in de markthof maar soms ook bij de supermarkt, en fijn geschaafde komkommer (zonder schil) met witte azijn en zout
Paar eieren klutsen en in de koekenpan in olie roerbakken zodat je kleine stukjes ei krijgt. Ei uit de pan en bewaren. Spekreepjes in dezelfde pan bakken, halverwege een scheut ketjap toevoegen. Diepvriesdoperwten toevoegen en even roerbakken. (koude) rijst erbij en goed doorwarmen. Eistukjes erdoor. Op smaak maken met versgemalen peper en nog een scheut ketjap. Smakelijk eten!
Benodigdheden: - 6 plakjes diepvriesbladerdeeg van koopmans of een ander merk - bloem voor het bestrooien van het bladerdeeg - 1 dikke prei - 300 gr wortels - olie voor het bakken - 500 gr gehakt - 1 bosje peterselie - zout naar smaak - 1 ½ tl zwarte peper - 2 tl paprikapoeder - 2 tl tijm - 2 dl volle yoghurt - 3 eieren - 100 gr geraspte emmentaler of andere soort kaas
Bereiding: Laat de plakjes bladerdeeg iets overlappend op een met bloem bestoven aanrecht of tafel ontdooien. Maak de prei schoon, snij hem open, was het en snijdt het in ringetjes. Maak dan de wortels schoon en snijdt ze in dunne plakjes. Doe de olie in een grote koekenpan, warm laten worden, bak hier het gehakt aan. Voeg dan de wortels en de prei toe. Was de peterselie, hak het fijn en voeg het bij het gehakt toe. Voeg dan de kruiden toe, en breng het op smaak met zout en tijm. Deze vulling laat je dan afkoelen, intussen verwarm je je oven op 200 graden, en was je een quichevorm met koud water, het bladerdeeg rol je dan uit tot de grootte van je vorm, en die bekleed je daarmee. En het overtollige deeg, snijdt je weg met een mes. De bodem beprik je goed met een vork. Dan vul je het met het gehaktmengsel, die al afgekoeld is. Ga daarna de eieren met de yoghurt loskloppen, en dit op smaak brengen met zout en peper. Giet het dan over het gehakt, en betrooi het met kaas. Bak deze quiche in ongeveer een half uur gaar
Kipfilet in kleine stukjes snijden en kruiden, bakken met bijv. stukjes courgette, een fijngesnipperd uitje en champignons. Tomaat, komkommer, geitenkaas en avocado in hele kleine stukjes snijden. Couscous in bouillon laten wellen. Veel koriander en peterselie heel fijn hakken en dit met een beetje citroensap met de rest van de ingredienten door elkaar mengen. Sausje van yoghurt/creme fraiche met veel munt erdoor erbij geven. Smakelijk eten!