Categorieën
  • 't Best (2)
  • Chocolade (5)
  • Drinken (0)
  • Eten (3)
  • Koekjes (8)
  • Links (1)
  • Soms ... (4)
  • Stevia (10)
  • Taart (6)
  • Wat is ... (4)
  • Weetjes... (7)
  • Zoetstoffen (12)

  • **************

     Inhoud blog
    **************

    Chocolade:

     

    *Choc amandelrotsjes

    *Chocolade fudge

    *Chocolate Chips

    *Raw chocolate bounty’s

    *Raw chocolate & pindakaas


     

    Koekjes:

     

    *Chocolade koekjes

    *Gemberkoekjes

    *Honingkoekjes

    *Jamkoekjes

    *Kaaskoekjes

    *Pindakaas-banaan-havermout koekjes

    *Zandkoekjes

    *Zandkoekjes 2


     

    Taart:

     

    *Chocoladebrownie

    *Chocoladecake

    *Jamcakejes

    *Marsepein

    *Palms. & Brownies

    *Walnootmuffins

     

     

    Eten:

     

    *Cruesli

    *Aardbeienjam

    *Jammaker


     

    Soms…

     

    *Banoffee-pie

    *Chocotof

    *Peanut Butter Pie

    *Toffee pindakaas truffels

     

     

    Stevia:

     

    *Stevia

    *Stevia gr.

    *Stevia info

    *Stevia Light+I

    *Cake stevia 1

    *Koekjes stevia 1

    *Koekjes stevia 2

    *Koekjes stevia 3

    *Koekjes stevia 4

    *Koekjes stevia 5

    *Koekjes stevia 6

     

     

    't Best

     

    *Alpro Cuisine Light

    *Roomboter

     

     

    Wat is:

     

    *Baksoda

    *Inuline

    *Speltroom
    *Wijnsteenbakpoeder 


     

    Weetjes:

     

    *Boter light

    *Glycemische index

    *Info over suiker

    *Kokosolie/vet

    *Stevig deeg

    *Suikervrij

    *Zelfrijzend bakmeel


     

    Zoetstoffen:
     

    *Agavesiroop

    *Ahornsiroop

    *Dadelstroop

    *Honing

    *Maismoutstroop

    *Maltose-moutstroop

    *Palmsuiker

    *Ruwe rietsuiker

    *Rijststroop

    *Suiker

    *Tarwestroop



    LINKS


     

    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Mijn favorieten
  • seniorennet.nl
  • Zoeken in blog

    Zoeken met Google


    Blog als favoriet !
    Inhoud blog
  • Walnootmuffins
  • Choc amandelrotsjes
  • Jammaker
  • Aardbeienjam
  • Toffee pindakaas truffels
  • Chocotof
  • Banoffee-pie
  • Peanut Butter Pie
  • Jamcakejes
  • Speltroom
  • Wijnsteenbakpoeder
  • Chocolade fudge
  • Palms. & Brownies
  • Chocoladebrownie
  • Alpro Cuisine Light
  • Roomboter
  • Cake stevia 1
  • Koekjes stevia 6
  • Koekjes stevia 5
  • Koekjes stevia 4
  • Koekjes stevia 3
  • Koekjes stevia 2
  • Raw chocolate bounty’s
  • Raw chocolate & pindakaas
  • Marsepein
  • Zandkoekjes 2
  • Inuline
  • Ahornsiroop
  • Agavesiroop
  • Dadelstroop
  • Honing
  • Maismoutstroop
  • Maltose-moutstroop
  • Palmsuiker
  • Ruwe rietsuiker
  • Rijststroop
  • Stevia
  • Suiker
  • Tarwestroop
  • Koekjes stevia 1
  • Stevia gr.
  • Stevia Light+I
  • Kokosolie/vet
  • Jamkoekjes
  • Honingkoekjes
  • Cruesli
  • Suikervrij
  • Zandkoekjes
  • Glycemische index
  • Zelfrijzend bakmeel
  • Baksoda
  • Chocolade koekjes
  • Chocolate Chips
  • Gemberkoekjes
  • Kaaskoekjes
  • Pindakaas-banaan-havermout koekjes
  • Boter light
  • Stevig deeg
  • Info over suiker
  • Stevia info
  • LINKS
  • Chocoladecake
    Suikervrij

    08-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stevia

     

    Stevia


    Stevia is een suikervervanger. We kregen een aantal vragen over deze zoetstof en ik wilde er zelf ook graag meer over weten. Sinds kort is stevia in Nederland verkrijgbaar als zoetstof. Dit heeft lang geduurd, sommige mensen zeggen dat dit komt omdat de suikerindustrie de verkoop van stevia tegenhoudt en anderen beweren dat stevia mogelijk negatieve effecten heeft op je gezondheid en daarom (nog) niet verkocht mag worden. Na wat onderzoek kwam ik erachter dat het gebruik van stevia  zeer waarschijnlijk geen kwaad kan. Ik ben daarom aan het experimenteren met steviapoeder.

     

    De steviaplant

    De oorspronkelijke bewoners van Paraguay gebruiken stevia al zo’n 1500 jaar als zoetstof en pas eind negentiende eeuw werd stevia wereldwijd bekend. De plant wordt behalve in Paraguay ook in andere landen verbouwd, zoals Brazilië, Israël en China.

    De zoete smaak van de steviaplant komt van de bladeren. Als zoetstof kun je de steviabladeren vers en gedroogd gebruiken. Ook is er ruw stevia-extract, dit smaakt een beetje bitter. Tenslotte is er geraffineerde stevia op de markt, men noemt het stevioside. Dit is een wit poeder, distillaat van het stevia-extract en heeft geen bijsmaak.

    Stevia is 30 tot 300 maal zoeter dan suiker, afhankelijk van de vorm waarin je het gebruikt. Deze zoetstof bevat geen calorieën en je bloedsuikerspiegel gaat er niet van schommelen, iets wat ‘gewone’ suiker wel doet.

     

    Stevia wettelijk verboden als zoetstof?

     

    - Aanvulling: in 2010 heeft de European Food Safety Authority (EFSA) een positief advies gegeven voor het gebruik van stevia in voeding. -

    Om een voedingsmiddel te kunnen verkopen, moet het zijn goedgekeurd door de Europese Commissie. In 2000 boog de commissie zich over stevia nadat de Belgische stevia-onderzoeker Geuns hiervoor een vergunning aan had gevraagd. Hij kreeg geen vergunning. De Europese Commissie moet namelijk wetenschappelijk bewijs hebben dat stevia veilig is als voedingsmiddel en het bewijs was onvoldoende.

    De bladeren van de steviaplant bevatten de chemische stofjes stevioside en rebaudioside, welke zorgen voor de zoete smaak. In het rapport dat de Europese Commissie in 2000 schreef over (onder andere) stevia, staat dat er uit onderzoek geen bewijs is gevonden dat deze twee zoete stofjes van de steviaplant onveilig zijn. Uit dieronderzoek blijkt echter dat neveneffecten van deze stofjes mogelijk wel schadelijk (namelijk mogelijk kankerverwekkend) zijn, vooral wanneer grote hoeveelheden worden ingenomen. Er zijn studies die deze effecten bevestigen en studies die ze weerleggen. Er is dus nog geen eenduidigheid.

    Stevia mag dus in Europa niet als zoetstof worden verkocht, wel kun je het kopen als product voor uitwendig gebruik (als huidsmeersel). Stevia voor uitwendig gebruik is echter gewoon te gebruiken als zoetstof in je voeding, alleen staat dat niet op het etiket.

    Er zijn bronnen die zeggen dat het legaliseren van stevia als zoetstof wordt tegengehouden door de suikerindustrie. Stevia vormt namelijk mogelijk een bedreiging voor hun inkomen. Dit is speculatie, misschien is het waar, misschien niet.

     

    Positieve gezondheidseffecten

    Er zijn mensen die zeggen dat stevia niet alleen onschadelijk is, maar zelfs een positief effect op je gezondheid kan hebben. Uitwendig gebruik zou een positieve invloed hebben bij acne, eczeem en andere huidaandoeningen. Inwendig gebruik zou kunnen helpen bij diabetes en hypoglycemie (vanwege een regulerend effect op je bloedsuikerspiegel). Daarnaast heeft stevia geen negatief effect op je tanden, wat ‘gewone’ suiker wel heeft. Bovendien bevat deze zoetstof geen calorieën, dus wellicht handig voor mensen die willen afvallen. Deze positieve gezondheidseffecten komen vooral uit onderzoek bij dieren, dus voordat deze claims echt kunnen worden gedaan moet men eerst grootschalig onderzoek doen onder mensen.

     

    Geen calorieën

    Je kunt het als gunstig zien dat er geen calorieën in stevia zitten, maar mogelijk word je er eerder dikker van dan dunner. Uit onderzoeken blijkt dat wanneer je een zoete stof eet als stevia, je lichaam het signaal krijgt dat er calorieën aankomen. Je lichaam bereid zich daar als reactie op voor, maar stevia levert geen calorieën. Dit kan het effect hebben dat je gaat zoeken naar meer zoete voedingsmiddelen om aan de ontstane behoefte aan calorieën tegemoet te komen.

     

    Gevolgen stevia mogelijk per land verschillend

    Naast de claim dat stevia positieve effecten op je gezondheid kan hebben, is er veel discussie over waarom stevia als voedingsmiddel nog steeds niet legaal is. In Japan wordt Stevia al vele jaren als zoetmiddel gebruikt. Er zijn geen negatieve bijwerkingen gevonden, ook niet in andere landen waar stevia gebruikt wordt. Dus als het in die landen als zo lang wordt gebruikt in hun dranken en eten, waarom zou het in andere landen dan ineens wel schadelijk zijn? Die vraag gebruiken voorstanders van stevia om de tegenstanders te overtuigen. Maar die komen met het feit dat ze in landen als Japan een heel ander voedingspatroon hebben dan in bijvoorbeeld Amerika. Het is bijvoorbeeld bekend dat Amerikanen enorm grote hoeveelheden lightproducten innemen, iets wat ze in Japan niet zozeer doen. Daarom kun je het gebruik en de effecten van stevia in Japan niet zomaar gelijktrekken met die in Amerika. Dit is te vergelijken met de chemische zoetstof aspartaam. De introductie van deze stof in Amerika leidde tot gezondheidsrisico’s, omdat mensen zo ontzettend veel van dat spul eten (in frisdrank, taart, koekjes, enz.).

     

    Stevia als natuurlijk zoetmiddel

    Merken als Coca Cola willen stevia graag gebruiken, omdat veel mensen zich niet prettig voelen bij het idee dat wanneer ze lightproducten eten of drinken er een chemische zoetstof (zoals aspartaam) in zit. Ze willen liever een natuurproduct en merken als Coca Cola zetten dan ook op hun verpakking dat stevia een natuurlijk product is. Dat is het ook, maar naar mijn mening niet meer in de geraffineerde vorm die zij voor hun drankjes gebruiken.

     

    Legalisering in Amerika

    In december 2008 gaf de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) een vergunning voor het gebruik van een van de vormen van stevia als zoetstof. Sindsdien gebruiken grote merken als Coca Cola stevia in een aantal van hun lightproducten. Er moet nog onderzocht worden of de Amerikanen stevia inderdaad in grote hoeveelheden gaan innemen en wat de gevolgen daarvan zijn.

     

    Mijn mening

    Ik vind dat er nog te weinig duidelijkheid is over de mogelijke schadelijke gevolgen van stevia en daarom gebruik ik het niet. Als je het toch graag wilt nuttigen, zou ik er niet teveel van nemen en niet kiezen voor de geraffineerde variant.

     

    Meer lezen?

     

     

    Bron


     


    Categorie:Zoetstoffen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Suiker

     

    Geraffineerde suiker

     

    Wat is het verschil tussen geraffineerde en ongeraffineerde suiker? Ongeraffineerde suiker is suiker in zijn natuurlijke vorm, het is nog niet ‘schoongemaakt’ in de fabriek. De suiker wordt schoongemaakt om de suiker wit van kleur te maken, met een neutrale smaak en lange houdbaarheid. Door het raffineren van de suiker worden allerlei stoffen uit de suiker gehaald die je lichaam nodig heeft om de suiker goed te verwerken.

     

    Hoe wordt geraffineerde suiker gemaakt?

    Om geraffineerde suiker te krijgen moet men de suiker wassen, snijden, malen, walsen (persen), filteren, centrifugeren, klaren, carbonatatie (fosfatatie), indikken door verdamping, ontkleuren (m.b.v. verkoolde koeienbeenderen), ionenuitwisseling met een hars, verder indikken door evaporatie, kristallisatie, nogmaals centrifugeren en drogen (behandelen met antischuimmiddel, behandelen met formaldehyde, verzuren met zwaveldioxide, toevoegen van hardheidsstabilisator, schonen m.b.v. blauwzuur, enz. (bron: http://www.circadian.nl/supplementen/suiker.html)

     

    Witte suiker bevat geen goede stoffen

    Ongeraffineerde suiker bevat allerlei vezels, mineralen, enzymen en vitaminen. Deze stoffen heeft je lichaam nodig om suiker goed te verteren. Al deze ‘goede’ stoffen worden tijdens het raffineren uit de suiker gehaald, waardoor je lichaam ze uit z’n eigen reserves moet halen. Die stoffen had je lichaam eigenlijk opgeslagen voor onder meer een goed werkend immuunsysteem. Door het eten van geraffineerde suiker moet je lichaam die stoffen echter gebruiken voor het verwerken van de suiker. Hierdoor kan je immuunsysteem verzwakt raken. Bovendien brengt de onttrekking van deze stoffen uit het lichaam allerlei andere processen in je lichaam door de war, zoals de hormoonhuishouding.

     

    Bloedsuikerspiegel

    Ook zorgt het eten van geraffineerde suiker voor een verstoorde bloedsuikerspiegel. Suikers en andere geraffineerde producten (zoals witbrood en witte pasta) zorgen voor een snelle verhoging van de bloedsuikerspiegel. Dat geeft een gevoel van energie. Daarom krijg je ook zo’n behoefte aan iets met suiker als je je moe voelt. Maar het lichaam vindt het niet prettig als de bloedsuikerspiegel plotseling omhoog schiet, vooral niet als dat vaak gebeurt. Wanneer de bloedsuikerspiegel snel omhoog gaat, neemt het lichaam noodmaatregelen om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Als je vaak geraffineerde producten eet zoals suiker, gaat het lichaam op een gegeven moment te hard werken om de bloedsuikerspiegel omlaag te krijgen. Dit veroorzaakt een verstoring in je lichaam en kan voor een heleboel klachten zorgen (zoals vermoeidheid, depressiviteit en Candida).

     

    Fructose

    Sommige mensen gebruiken fructose in plaats van witte suiker, omdat je bloedsuikerspiegel er minder snel van omhoog schiet. Fructose zit van nature in fruit, wat je zonder problemen kunt eten. Maar fructose wordt ook in poedervorm verkocht. Deze vorm van fructose is ook geraffineerde suiker. De vitamines en mineralen zijn eruit gehaald en je lichaam moet die -net als bij ‘gewone’ witte suiker- ergens anders vandaan halen. Daarom zijn vruchten zo handig, daar zit alles gewoon kant en klaar in: het is lekker zoet én bevat alle nodige stofjes waardoor je lichaam de suiker goed kan verwerken.

     

    Bron


     


    Categorie:Zoetstoffen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tarwestroop

     

    Tarwestroop

    Deze stroop wordt gemaakt door aan het zetmeel van tarwe enzymen en water toe te voegen. Het geheel wordt gekookt tot een stroperige massa. Het voordeel van tarwestroop, is dat er meer lange suikers inzitten. Maar tarwestroop bevat ook korte (snelle) suikers waardoor je bloedsuikerspiegel evengoed meteen stijgt. De glycemische index van tarwestroop is even hoog als die van suiker. Speltstroop is een vergelijkbare zoetstof.

     

     

    Bron


     


    Categorie:Zoetstoffen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koekjes stevia 1

     

    Chocolate chip cookies

     



    Ingrediënten

     

    - 125 gram bloem

    - 1/2 tl bakpoeder

    - snuifje zout

    - 0,5 gram wit steviapoeder (premium organic, min. 80% stevioside)

    - 1/2 tl vanille-extract

    - 1 ei

    - 100 gram zoutloze goede boter

    - chocoladestukjes (suikervrij of min. 70% cacao)

     


     

    Bereidingswijze

     

    Verwarm de oven voor op 180°C.

     

    Meng de bloem met het bakpoeder en het zout.

     

    Doe het ei en de stevia in een kom en klop schuimig. Doe de zacht geworden boter erbij en klop tot een geheel. Meng met het bloemmengsel en maak tot een deeg. Meng er de chocoladestukjes onder.

     

    Vorm er koekjes van en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak gedurende 15-20 minuten in de oven

     

     

    Bron

     

     


    Categorie:Stevia
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stevia gr.

     

    Hoeveelheden Stevia

     

     

    Suiker

    Premium

    Light +E

    Light + I

    Reb A

     

    thl   /   gr

    thl   /   gr

    thl   /   gr

    thl   /   gr

      50 gr

    1/4   -  0,4

    11/2 -  4,16

     1    -  4,16

    1/10  -  0,16

    100 gr

    1/2   -  0.8

     3     -  8,33

     2    -  8,33

    1/5    -  0,33

    200 gr

    3/4   -  1,6

     6     - 16,66

     3    - 16,66

    1/3    -  0,66

    250 gr

    1      -  2,0

    71/2 - 20,82

     4    - 20,82

    2/5    -  0,83

    300 gr

    11/4 -  2,4

    9      - 25,0

     5    - 25,0

    1/2    -  1,00

     

     

    Bron

     

     


    Categorie:Stevia
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stevia Light+I

     

    SteSweet Light + I

     

    SteSweet Stevia Light + I combineert de zoetheid van Reb A, de liefste extract van de Stevia plant, met de natuurlijke, plantaardige vezels inuline. Dit product is warmtestabiel en kan worden gebruikt voor allerlei toepassingen, bijvoorbeeld koken, bakken of tafelzoetstof.

     

    Ingrediënten: Inuline, steviolglycosiden (Reb A 97%).

     

    1 theelepel SteSweet Stevia Light + I (0 calorieën) is gelijk aan 50 gram suiker (200 calorieën)

    1 pot bevat 75 gram.

     


    Aanbevolen gebruik:

     

    In de Europese Unie, is de aanvaardbare dagelijkse inname voor Stevia bepaald op 4 mg Steviol equivalenten per kg lichaamsgewicht. Dit is gelijk aan 12 mg Reb A per kg lichaamsgewicht.

     

    Dit betekent dat u veilig kunt verbruiken tot ongeveer 30 gram SteSweet Light + I per dag (voor volwassenen met een lichaamsgewicht van 60 kg).

     

     

    Bron


     


    Categorie:Stevia
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kokosolie/vet

     

    Kokosolie/vet

     

     

    Op uw gezondheid!

    Voor onze gezondheid is verzadigd vet uit den Boze. Maar er is een uitzondering. En die uitzondering is kokosvet of ook wel kokosolie genoemd. Hoe kan dat nu? En hebben we het dan allemaal verkeerd begrepen dat verzadigde vetten hart en vaatziekten veroorzaken?

     

    Nee. Dat hebben we niet verkeerd begrepen. Verzadigde vetten zijn slecht voor het cholesterolgehalte. Verzadigde vetten laten het slechte cholesterol (LDL) stijgen en daardoor stijgt de kans op hart- en vaatziekten. Daarom ook hoor- en lees je altijd dat je die zo veel mogelijk moet vermijden. Verzadigde vetten vind je vooral in volle zuivel, vlees, koekjes, margarine in wikkel, koekjes en gebak. Dus wanneer je hoort over het feit dat kokosolie een verzadigd vet is dan denk je automatisch ‘dat is slecht voor de gezondheid’. En toch is dat niet zo.

     

    Waarom is kokosolie nou niet slechter voor je gezondheid?

    Het verschil zit ‘m in de samenstelling van het vet ten opzichte van andere verzadigde vetten én in de mate van verhitting waarvoor je vet wilt gebruiken. De verzadigde vetten in kokosolie bevatten voor het grootste deel middellange vetzuurketen en dat wil zeggen dat er een laag aantal koolstofverbindingen in de atoomstructuur van kokosolie/vet zit. Hierdoor is kokosolie gemakkelijker afbreekbaar voor de lever. Bovendien versnelt het ons metabolisme wat weer handig is wanneer je wilt afvallen.

    Wat ook een verschil is, is het feit dat de meeste vetten en oliën kankerverwekkend worden na verhitting doordat de samenstelling dan veranderd. En dat is nu juist niet het geval met kokosolie en dat maakt kokosvet/olie de favoriet om te gebruiken bij het bakken en braden. Kokosolie/vet is de meest stabiele vorm van vet die er is en is dus zelfs geschikt om in te frituren. Dus ondanks dat kokosvet/olie een verzadigd vet is, is het dus juist gezonder om dit vet te gebruiken. Zéker om te verhitten.

     

    Maar…dat klopt niet. Zonnebloemolie en olijfolie zijn toch gezonder?

    Gezegd word al jaren en jaren dat we plantaardige vloeibare oliën moeten gebruiken omdat verzadigde vetten hart- en vaat problemen doen ontstaan. En dat zijn ook zeker betere oliën. Zeker de olijfolie extra Virgin. Maar…wat veel mensen niet weten is dat je zonnebloemolie of olijfolie niet moet gaan verhitten. Bij verhitting verbrandt de olie al heel snel en de verbrande deeltjes worden dan kankerverwekkend.

     

    Gezonde vetten. Waarom zijn ze essentieel voor je gezondheid?

    Ten eerste: ‘Vetten zijn nodig voor een goede gezondheid’. Dat is punt één. Wanneer je zo vetarm mogelijk probeert te eten, dan ben je totaal verkeerd bezig. Sommige vitamines bijvoorbeeld hebben vetten nodig om te kunnen worden opgenomen in het lichaam. Dit zijn de vitamines A, D, E en K. Je kunt supergroenten zoals bijvoorbeeld spruitjes of broccoli eten en denken dat je gezond aan het eten bent, maar wanneer er een totaal gebrek aan vetten in die maaltijd is, dan zullen de zo goede voedingsstoffen van die groenten niet in het lichaam kunnen worden opgenomen. Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld vitamine K. Calcium wordt niet opgenomen omdat er een gebrek aan vetten is en daardoor kunnen gebitsproblemen ontstaan door het gebrek aan calcium. Overigens zorgt ook vitamine D ervoor dat calcium kan worden opgenomen, maar ook vitamine D kan weer niet goed worden opgenomen zonder vetten. Zonder vetten worden er ook geen enzymen voldoende aangemaakt en dat verstoord dan weer de spijsvertering. Je ziet dus wel dat vetten gewoon heel erg nodig zijn om de belangrijke stoffen op in ons lichaam op te kunnen nemen. Vermagering dmv een gebrek aan vetten kun je dus ook zien als een ‘verarming’ van het lichaam.

     

    De voordelen van vetten

    • Gezonde vetten bevatten lecithine, en lecithine is nodig voor de communicatie tussen de cellen. Lecithine is ook goed voor het geheugen en is essentieel voor het groeihormoon, helpt bij het vervoer, verwerken en afbraak van vetten en cholesterol.
    • Gezonde vetten zorgen ervoor dat veel heel belangrijke voedingsstoffen kunnen worden opgenomen in het lichaam. Een voorbeeld is bijvoorbeeld lycopeen. Lycopeen zit in tomaten en is een heel belangrijke voedingsstof dat kan helpen prostaatkanker te voorkomen. Maar wanneer er geen vetten in de maaltijd aanwezig zijn dan kun je wel veel tomaten eten maar zal de waardevolle lycopeen niet goed kunnen worden opgenomen in het lichaam. Het zelfde verhaal dus als zoeven hierboven bij spruitjes en broccoli. En zo bereik je dus nog niet het gewenste gezonde resultaat dat je beoogt door gezonde groenten te eten omdat het gewoon niet wordt opgenomen en het zo weer uit je lichaam verdwijnt.
    • Gezonde vetten beschermen de organen doordat er een beschermend laagje wordt gevormd om deze te beschermen. Een beetje vet onder de huid beschermt ons ook tegen invloeden van de koude in de winter.
    • Gezonde vetten zorgen ook voor een verzadigt gevoel bij een maaltijd. En geven bovendien ook veel meer smaak aan de maaltijd.
    • Gezonde vetten zorgen ervoor dat het oestrogeengehalte bij vrouwen en het testosterongehalte bij mannen op peil kan worden gehouden. En dat zorg voor een goed libido.

    Wordt het een beetje duidelijk? Vetten zijn nodig!

     

    Vet en Cholesterol

    Wat er ons dus verteld en geleerd is, is dat wij er op moeten letten dat ons voedsel vooral uit onverzadigde vetten en meervoudig onverzadigde vetten moet bestaan en vooral niet uit verzadigde vetten omdat dit hart- en vaatziekten veroorzaakt. Maar dat is ondertussen al weer in allerlei onderzoeken en studies weerlegt en tegenwoordig kun je dan ook steeds meer berichten en studies tegenkomen die het tegendeel beweren. Er wordt gesteld dat vet juist nodig is en dat cholesterol niet alleen maar ‘slecht’ is maar ook nodig. We mogen ook niet vergeten dat er ‘goede’ en ‘slechte’ cholesterol bestaat. Wij houden ons over het algemeen alleen maar bezig met de bestrijding van de ‘slechte’ cholesterol en vergeten en passant dat we de ‘goede’ cholesterol nodig hebben. Cholesterol is er niet voor niets in het lichaam. Cholesterol wordt door het lichaam aangevoerd om schade te herstellen. Cholesterol is een belangrijk onderdeel van de membranen van zenuwcellen en dus nodig voor een goede werking van de hersenen. Cholesterol is nodig voor een goede werking van de serotoninereceptoren die zorgen voor ‘het geluksgevoel’. Een tekort aan serotonine zorgt voor depressies en zelfmoordneigingen. Zuigelingen hebben cholesterol nodig voor de ontwikkeling van de hersenen en de ogen. In moedermelk zitten daarom van nature grote hoeveelheden cholesterol. (de natuur zit toch zo bijzonder in elkaar). Cholesterol is noodzakelijk voor de ontwikkeling van goede beenderen. Sta er dus eens bij stil dat hoewel een teveel aan ‘slechte’ cholesterol misschien ongezond is, dat er wel degelijk cholesterol in het lichaam nodig is.

     

    Kokosolie/vet

    En dan nu terug naar kokosolie. Kokosolie is dus een verzadigd vet. En we hebben in het verleden maar al te vaak te horen gekregen dat we verzadigde vetten moeten vermijden. Maar ook, hebben we inmiddels geleerd dat vetten onontbeerlijk zijn voor een goede gezondheid. Ondanks dat kokosolie een verzadigd vet is blijkt dat dit vet meer voordelen dan nadelen heeft. Kokosolie/vet is gezond. Het is één van de vetten die gelijk in samenstelling blijven bij verhitting en dat is een heel belangrijk gegeven. Het verandert dus niet zoals bijvoorbeeld zonnebloemolie tijdens het frituren of verhitten in een kankerverwekkend middel. Zelfs olijfolie, dat toch een stuk gezonder is dan bijvoorbeeld zonnebloemolie mag maar tot een bepaalde temperatuur verhit worden voordat het ongezond word. Maar voor kokosolie/vet geldt dat niet. Je kunt het gebruiken om te koken, te braden en te frituren en het is niet ongezond. Maar je kunt er nog meer mee doen. Je kunt het bijvoorbeeld ook op brood smeren ipv boter. Het is stukken gezonder dan margarine of halvarine. Je kunt het in salades of shakes gebruiken enz. enz.

     

    Kokosolie is in twee soorten te verkrijgen. Namelijk met of zonder smaak en geur. Persoonlijk gebruik ik de soort die neutraal is van smaak. Wanneer de temperatuur boven de 24 graden is word het vloeibaar, maar onder deze grens blijft de olie hard. Vandaar ook dat het niet uitmaakt of je het kokosvet of kokosolie noemt. Er is geen verschil namelijk. Het heeft meer met de temperatuur te maken waarin het zich bevindt.

     

    De pluspunten.

    • Kokosolie bevat laurinezuur, wat een gunstig effect heeft op het cholesterolgehalte.
    • De stofwisseling wordt gestimuleerd door de vetten in kokosolie
    • Kokosolie bevat veel minder calorieën en is dus beter voor een slanke lijn.
    • Kokosolie is goed voor de lever en lichtverteerbaar is beter voor de bloedsuikerspiegel en doet het hongergevoel verminderen.
    • Het heeft een stimulerend effect op de schildklier en de schildklier is het orgaan dat belangrijk is voor de stofwisseling.
    • Kokosolie bevat caprinezuur dat gunstig is bij schimmelproblemen zoals bijvoorbeeld Candida.

    Allemaal voordelen dus. Het enige nadeel dat ik kan verzinnen is dat kokosolie of vet duurder is in aanschaf. Jammer genoeg geldt dat voor heel veel voedingsartikelen die beter zijn voor de gezondheid. Laat u eens informeren in de natuur of reformwinkel en overweeg daarna of het voor u gezondheid misschien wel de moeite waard is om toch wat meer te betalen en dan te weten dat u werkt aan een goede gezondheid.

    Aan u de keus…

     

     

    Bron



     


    Categorie:Weetjes...
    07-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jamkoekjes

     

    Jamkoekjes



    24 koekjes

    bereiding: 1 uur



    Ingrediënten

    100 gr framboos-rode bessenjam, kersenjam of abrikozenjam

    200 gr (spelt-) meel

    1 tl wijnsteenbakpoeder

    100 gr (room-) boter

    ½ tl zout



    Bereiding

    • Snijd de boter in stukjes, voeg de rest van de ingrediënten toe en kneed het geheel tot een samenhangend deeg.

    • Vorm staven van het deeg en leg deze minimaal 30 minuten in de koelkast.

    • Verwarm de oven voor op 175  C.

    • Snijd de deegstaven in plakjes en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.

    • Bak de koekjes in ongeveer 15 minuten gaar en bruin.

    • Laat de koekjes afkoelen en serveer desgewenst met extra jam!



    Bron


    Categorie:Koekjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Honingkoekjes

     

    Honingkoekjes



    Ingrediënten

    225 gram bloem

    100 gram honing

    50 gram rietsuiker

    25 gram boter

    ½ ei

    1 theelepel kaneel

    1 theelepel kruidnagelpoeder

    1 theelepel bakpoeder

    4 eetlepels pijnboompitten

    10 gram chocolade



    Bereiding

    • Verwarm de honing, rietsuiker en boter al roerend op laag vuur tot alles goed gemengd is.

    • Haal de pan van het vuur en blijf roeren. Laat het mengsel afkoelen tot het lauw is.

    • Klopt het ei los en roer het door het beslag.

    • Zeef de bloem, voeg het toe en kneed het tot een glad deeg.

    • Verwarm de oven voor op 175 C Celsius.

    • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven glad oppervlak en rol uit tot een lap van 1 cm dik. Snijd hier rondjes of andere vormen uit en leg ze op een ingevette bakplaat.

    • Voeg naar smaak pijnboompitjes toe en bak de koekjes 15 minuten. Laat de koekjes daarna op het rooster afkoelen.

    • Verwarm vervolgens de chocolade au bain marie. Giet de chocolade in een puntzak en versier hiermee de koekjes.

     

     

    Bron

     


     


    Categorie:Koekjes
    06-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cruesli


    Cruesli


    Een aangepast recept voor een echt lekkere cruesli zonder suiker en verzadigde vetten, gebaseerd op een recept uit de
    Vega!.

    Ingrediënten

    300 gram havervlokken

    100 gram haverzemelen

    100 gram tarwezemelen

     

    100 gram zonnebloempitten

    100 gram amandelen
    50 gram sesamzaad

    250 ml agavestroop
    10 el milde olijfolie (of een andere neutraal smakende olie)
    snufje zout

    150 gram rozijnen


    Desgewenst: 50 g boekweitkorrels (grutten) (voor extra crunch)

    Boekweitmeel bevat veel eiwit, magnesium, kalium en fosfor. Het is voedzaam en licht verteerbaar.



    Bereiding
    Maal in een keukenmachine de amandelen, het sesamzaad en de zonnebloempitten. Doe dit samen met de havervlokken etc. in een grote kom.

    Verwarm de agavestroop in een grote pan met de olie en het zout tot het goed vloeibaar is. Voeg hier de rest van de ingrediënten, behalve de rozijnen, aan toe. Goed mengen.

    Spreid de inhoud van de kom uit over een ovenplaat met bakpapier.

    Rooster het 10 minuten op een temperatuur van 180 à 200 graden, of iets minder in een kleine oven. Na 10 minuten alles omscheppen en nog eens 10 minuten roosteren. Het moet er lichtbruin en droog uitzien.

    De cruesli in een kom strooien en de rozijnen erdoor mengen. (Als je die meeroostert verbranden ze.)

    Serveersuggesties
    - Alle soorten noten, zaden, pitten, gedroogde vruchten (dadels, krenten, abrikozen, vijgen) kunnen gebruikt worden.
    - Geraspte kokos door het mengsel voor het de oven in gaat

     


    Categorie:Eten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Suikervrij

     

    Appelflappen:

    Zelf appelflappen maken. Bereidingswijze: stukjes groene appel, kaneel en maismoutstroop erbij, dit alles verpakken in bladerdeeg en dan 25 minuten in de oven op 200 graden.

     

    Abrikoosjes:

    Een smakelijk tussendoortje, te koop in de Natuurwinkel.

     

    Appelmoes:

    Bij de meeste supermarkten wordt suikervrije appelmoes verkocht. De appelmoes staat bij de Zonnatura producten en is van het merk Céréal. Er is qua smaak geen verschil met gezoete appelmoes.

     

    Appels:

    Vervang zoete rode appels door groene appels, bijvoorbeeld Granny Smith's. In zoete rode appels zit teveel vruchtensuiker.
    Als je zoete appels gewend bent is de bittere smaak van de groene appel in het begin even wennen, maar al snel ga je het lekker vinden.

     

    Bananen:

    In bananen zitten te veel suikers. Als het dieet werkt en de bloedsuikerspiegel stabiel is mag af en toe een banaan worden genuttigd.

     

    Bio-Rosino:

    Bio-Rosino is een goede vervanging voor Sultana. Dit tussendoortje is gezoet met tarwe- en maïsmoutstroop en is zelfs erg lekker. Te koop bij De Tuinen en de Natuurwinkel.


    Chips:

    Kijk als je chips koopt altijd bij de ingrediënten of er suiker in zit.
    Tortillachips van Doritos zit geen suiker in. Eet echter niet te vaak chips.

     

    Chocoladevervangers:

    In de natuurwinkel zijn chocoladevervangers te koop. Helaas zijn deze candybars niet erg lekker en ze liggen zwaar op mijn maag, maar af en toe even suikervrij kunnen snoepen is erg prettig. De candybar is gezoet met maïsmoutstroop.

     

    Chroom:

    Om de trek in zoetigheid tegen te gaan en de bloedsuikerspiegel stabiel te houden kun je chroom slikken. Er zijn verschillende soorten chroom. Vraag advies bij de drogist of klik hier.

     

    Diksap:

    In limonade zit natuurlijk veel suiker. De limonade kun je vervangen door diksap. Diksap is in de betere supermarkt te vinden bij de babyproducten.

    De volgende merken en smaken zijn lekker:
    - de diksap van Etos met de smaak exotische mix
    - de diksap van Covelt (dixap) met de smaak exotische mix (Edah)
    - de diksap van Albert Heijn (eigen merk) met de smaak appel
    - de diksap van Olvarit (Nutricia) met de smaak multifruit (bij de betere supermarkt)

     

    Dranken:
    Naast diksap zijn er nog een aantal andere dranken
    - Flevosap: pure appelsap zonder toevoegingen
    - Slimpie: een suikervrije ranja (in ieder geval verkrijgbaar bij de Vomar)

     

    Druiven:

    In druiven zitten te veel suikers. Als het dieet werkt en de bloedsuikerspiegel stabiel is mag af en toe wat druiven worden genuttigd.


    Gedroogde vijgen:

    Een smakelijk tussendoortje, te koop in de Natuurwinkel.

     

    Honing:

    In de natuurwinkel kun je honing kopen van bijen die niet gevoed worden met suiker.


    Natuurwinkel:

    Niet iedereen heeft een Natuurwinkel in de buurt, maar het handig om daar een aantal biologische producten te halen waar geen suiker in zit. Bijvoorbeeld:
    - jus
    - ketchup
    - dipsaus voor de chips
    - bouillon
    - biologisch vegetarisch vlees

     

    Pannenkoeken:

    In de meeste pannenkoekenmixen zit ook suiker. De speciale mix voor pannenkoeken van het merk Koopmans is suikervrij. Nog beter is het om pannenkoeken te maken van amandelmeel. Het recept is hier te vinden.

     

    Pizza:

    Je kunt zelf pizza maken met een volkoren bodem uit de natuurwinkel. Ingedriënten: een sausje van tomatenpuree, twee tomaten, ui, knoflook en kruiden. Beleggen met champignons, courgette, mozarella en wat je nog meer lekker vindt waar geen suiker in zit.

     

    Saus voor de pasta:

    In de voorverpakte sausjes voor macaroni of rijst zit ook suiker. En als er geen suiker in zit, dan zit er wel weer glucosestroop of een andere zoetstof in.
    Daarom maak ik nu sausjes met een blikje tomatenpuree en zelfgemaakte lactosevrije yoghurt. In sommige blikjes en pakjes tomatenpuree zit suiker, gebruik dus het merk waar geen suiker in zit (bijv. Paramount en Heinz).

     

    Soep:

    In gewone pakjes soep is vaak suiker verwerkt. Bij de Natuurwinkel verkopen ze potjes met drinkbouillon in verschillende smaken waar alleen natuurlijke kruiden en groenten in zitten. De smaak verschilt erg van de gewone pakjes soep, maar dat is een kwestie van wennen.

     

    Tussendoortje:

    Om de bloedsuikerspiegel op peil te houden, kun je het volgende tussendoortje nemen:
    neem wat biogarde- of lactosevrije yoghurt, doe er twee eetlepels havermout bij, één eetlepel tarwezemelen, twee eetlepels lijnzaadolie (als je het vies vindt één eetlepel) en twee (of meer, maar net wat je zelf lekker vindt) eetlepels diksap.

     

    Volkoren producten:

    Snelle koolhydraten worden in het lichaam te snel omgezet in suikers. Vervang daarom alle 'witte' producten door volkorenproducten en eet niet meer dan twee keer per week aardappelen. Pasta's moeten vervangen worden door volkorenpasta en witte rijst door zilvervliesrijst. Wit brood wordt vervangen door volkorenbrood, of beter, door zuurdesembrood.

     

    Vruchtensap:

    In vruchtensappen zit veel vruchtensuiker. Dit zijn natuurlijke suikers. Teveel natuurlijke suikers binnenkrijgen is niet goed, vandaar dat het vruchtensap het beste vermengt kan worden met water. Doe je nog langer met een sapje ook!


    Yoghurt:

    Neem Biogarde (roer of stand) in plaats van gewone yoghurt. Het rechtsdraaiend melkzuur wordt beter door het lichaam afgebroken en is daarom gezonder voor de darmen.

     

    Zoetstoffen:

    Zoetstoffen zijn al net zo slecht voor je als suiker. Kijk daarom op de verpakking niet alleen of er suiker in zit, maar ook of er zoetstoffen in zitten. De meest voorkomende zoetstoffen zijn: sacharose, sacharine, glucose, dextrose, fructose, maltose, lactose, sorbitol, xylitol, maltitol en aspartaam.

     

    Zondigen:

    Als je zondigt, zondig dan met echte chocola. Neem geen chocola met suikervervangers, zoals fructrose of rietsuiker. Er is nog te weinig onderzoek naar wat voor effect suikervervangers op je lichaam heeft. Bittere chocola (met meer dan 70% cacoa) is beter om mee te zondigen dan gewone chocola.

    Bron

     


    Categorie:Weetjes...
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zandkoekjes

     

    Bretoense zandkoekjes

     

    Ingrediënten

        • 125gr bloem
        • een goed snuifje zout
        • 50gr poedersuiker
        • 10gr vanillesuiker
        • 80gr boter (kamertemperatuur)
        • 1 eigeel
        • een weinig kristalsuiker


    Bereidingswijze

    1. Doe de bloem in een kom, maak een kuiltje en doe hierin de boter en de suiker
    2. Kneed lang en stevig tot een homogene massa
    3. Maar er een rol van, doe er plasticfolie over en leg een half uur in de ijskast
    4. Zet de oven op 180gr
    5. Klop het eigeel een beetje op
    6. Haal de rol deeg uit de ijskast en snij in schijfjes van een halve centimeter
    7. Rol deze met de zijkant door het eigeel en de suiker en leg ze op bakpapier op een bakplaat
    8. Bak ze gedurende 20 à 25 minuten op 180gr

     


    Tips van Piet

    • Doe geen ei in het deeg. Zandkoekjes is geen brokkeldeeg
    • Gebruik bloemsuiker (=poedersuiker) i.p.v. kristalsuiker, omdat dit nog beter vermengt
    • Gebruik boter op kamertemperatuur. Geen gesmolten boter en geen vloeibare boter.
    • Kneedt lang genoeg zodat er binding kan ontstaan

     

    Bron

     


    Categorie:Koekjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Glycemische index

     

    Tabel van glycemische indexen

    De glycemische index van een koolhydraat is een getal wat aangeeft hoe sterk de glucosespiegel in het bloed omhoog gaat na het eten van een voedingsmiddel. Hoe lager het getal hoe beter.

    Slechte koolhydraten zijn alle koolhydraten die boven de GI van 50 komen, en goede koolhydraten zijn deze die daaronder zitten. Glucose/dextrose staat standaard op 100 gesteld, en is dus een voorbeeld van een zeer slechte koolhydraat. Paddestoelen hebben een glycemische index van 5, en zijn weer zeer goed. Glycemische index korten we af met GI.

    ·        Slechte koolhydraten
    Slechte koolhydraten zijn de koolhydraten die een sterke stijging van de glucose veroorzaken (hyperglycemie) Hieronder vallen o.a.: alle geraffineerde meelsoorten, suiker, honing, melkchocola, maple sirup, sommige zoetstoffen, dextrose, mais, gekookte wortelen, rode bieten, aardappelen, koolraap (zie verder de GI tabel ) Deze produkten mag je dus, vooral in de afslank fase, niet nemen!

    ·        Goede koolhydraten
    Goede koolhydraten worden niet zo sterk door het lichaam geabsorbeerd en hebben daardoor een zwakke stijging van de glycemie tot gevolg. Goede koolhydraten zijn o.a.: volkorenbrood, roggebrood, zuivelprodukten, fructose (vruchtensuiker), appels, sinaasappels, aardbeien, noten, olijven, peulvruchten (geen tuinbonen), paddestoelen.. etc..

    De goede koolhydraten die vet gedrukt zijn mogen ook in een vetmaaltijd gegeten worden. De rest alleen in de koolhydraat maaltijden.

     


    Categorie:Weetjes...
    05-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zelfrijzend bakmeel

     

    Zelfrijzend bakmeel voor het bakken van koekjes.


    Categorie:Weetjes...
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Baksoda

     

    Wat is baksoda?

     

    Wil je het verschil weten tussen bakpoeder en baksoda? Hier wordt uitgelegd wat het is, wat de werking is, waar je het kunt krijgen en waardoor je het eventueel kunt vervangen.

     

    Baksoda, bakpoeder en zelfrijzend bakmeel

    In veel (buitenlandse) recepten vind je het ingrediënt baksoda, maar het is niet voor iedereen duidelijk wat dit is, en waar je dit kunt kopen. Hier een korte uitleg:

     

    Baksoda

    Baksoda wordt gebruikt om deeg luchtiger te maken.
    Het wordt ook wel zuiveringszout, natriumbicarbonaat, dubbelkoolzure soda genoemd, of je vindt het onder de Engelse benaming "baking soda".
    Je kunt het kopen bij de drogist of speciaalzaken (b.v. toko's en engelse delicatessewinkels).


    Vervanging

    Heb je geen baksoda?
    Bakpoeder bestaat voor een groot deel uit baksoda, dus vaak kun je het daardoor wel vervangen, of gebruik zelfrijzend bakmeel i.p.v bloem + baksoda/bakpoeder.

     

    Bakpoeder

    Bakpoeder bestaat uit baksoda en citroen- of wijnsteenzuur. Bakpoeder wordt vaak gebruikt in cake, koekjes en ander gebak, om het deeg beter te laten rijzen.
    Bakpoeder kun je kopen in de supermarkt.


    Vervanging

    Heb je geen bakpoeder? Je kunt het zelf maken! Voor een recept waar 1 theelepel bakpoeder wordt gebruikt kun je het volgende nemen:

    - 1/4 theelepel baksoda + 1/2 theelepel wijnsteenzuur of citroenzuur (drogist of natuurvoedingswinkel)

    of

    - 1/4 theelepel baksoda + 120 ml karnemelk (maar laat dan wel 120 ml vocht uit de rest van het recept achterwege)

     

    Zelfrijzend bakmeel

    Zelfrijzend bakmeel bestaat uit bloem met bakpoeder en zout. Vaak kun je in recepten waar bloem, bakpoeder en/of baksoda als aparte ingrediënten vermeld staan, gewoon in plaats van deze drie ingrediënten een gelijke hoeveelheid zelfrijzend bakmeel nemen.


    Vervanging

    Geen zelfrijzend bakmeel in huis? Voor elke 100 gram zelfrijzend bakmeel kun je ook 90 gram bloem nemen en voeg daar 1 1/2 theelepel bakpoeder en 1/2 theelepel zout aan toe.

     

    Bron

     


    Categorie:Wat is ...
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chocolade koekjes

     

    Luchtige chocolade koekjes

     

    Als je van koekjes houdt die meer op een cakeje lijken dan zul je dol zijn op dit recept. Het is makkelijk om ingrediënten te vervangen zoals noten in plaats van chocolade.

     

    Klaar in 35 minuten

    Porties: 24

     

    Ingrediënten

    • 310 gr witte bloem
    • 1/2 theelepel baksoda
    • 1/4 theelepel zout
    • 220 gr bruine zachte suiker
    • 100 gr suiker
    • 225 gr boter, verzacht
    • 2 grote eieren
    • 2 theelepels vanille-extract
    • 300 gr bitterzoete chocolade stukjes


    Bereidingswijze

    Voorbereiding: 15 minuten | Bereiding: 20 minuten

     

    1.

    Verwarm de oven voor op 170 C. Meng de bloem, baksoda en zout en roer goed met een garde. Zet opzij.

    2.

    Meng de suikers in een grote kom, voeg de boter toe en maak een korrelige pasta. Voeg de eieren en vanille toe en roer tot het net gemengd is. Roer niet te lang.

    3.

    Zeef de helft van het bloem-mengsel erdoor en meng. Voeg de chocolade stukjes toe en de rest van het bloem-mengsel, totdat het net gemengd is. Roer niet te lang.

    4.

    Schep het mengsel in hoopjes op een niet ingevette bakplaat, laat er 3 cm tussen. Bak 15-20 minuten tot ze goudbruin zijn. Leg de koekjes met behulp van een spatel direct op een koel oppervlak.

     

    Baksoda

    Meer informatie vind je in het artikel wat is baksoda?

     

    Bron


    Categorie:Koekjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chocolate Chips


    Vegan Suikervrije Chocolate Chips

     

    Nodig:

    • 1 el halvarine (ik heb gewoon ‘boter’ voor op brood gebruikt)
    • 1 tl melk
    • 4 el cacao
    • 125ml suiker of zoetstof
    • 1 el bloem

     

    Hoe maak je het:

    1. Doe de melk en halvarine in een kommetje en zet 30seconde in de magnetron totdat de halvarine gesmolten is.
    2. Voeg de rest van de ingrediënten toe en prak het met een vork tot zich een deeg vormt, kneed het eventueel nog even door tot het een samenhangend deeg is.
    3. Neem een stuk plastic folie, leg het deeg erop, leg hier weer een stuk folie op en rol het uit tot ongeveer 3 mm dikte.
    4. Leg de deegplak met folie op een bord en zet 1h in de diepvries.
    5. Haal uit de diepvries en snijd in stukjes.

     

     

    Bron

     


    Categorie:Chocolade
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemberkoekjes


    Gemberkoekjes

    Genoeg voor ongeveer 16 koekjes

     

    350 gram amandelmeel

    1/4 tl zeezout

    1/4 tl baking soda

    2 tl goede kwaliteit gemberpoeder

    1 el verse, geraspte gember (optioneel, hier worden de koekjes erg 'pittig' van)

    100 ml gesmolten kokosolie

    150 gram palmsuiker of een ander zoet naar keuze

    1 el citroenrasp

    1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
    2. Neem een ruime kom en meng hier het amandelmeel, zout en bakpoeder in. 
    3. Voeg nu de gember en de palmsuiker toe en roer nog even door.
    4. Roer nu de kokosolie en het citroenrasp erdoor.
    5. Blijf roeren/ kneden tot er een samenhangend deeg ontstaat. 
    6. Neem nu twee vellen bakpapier en druk hier het deeg tussen plat. 
    7. Neem een deegroller en rol het deeg voorzichtig uit tot een halve cm dikte.
    8. Met een vorm steek je nu koekjes uit. Ik gebruik gewoon een ronde vorm, is makkelijker. 
    9. Verwijder het deeg dat om de koekjes zit en maak hier nog meer koekjes van op dezelfde wijze. 
    10. Bak de koekjes in ongeveer 15 minuten gaar. 
    11. Laat in de oven afkoelen met de deur op een kiertje. Warme amandelmeelbaksels vallen uit elkaar als ze te snel verplaatst worden.
    12. Geniet er direct van, of bewaar in een luchtdichte doos, liefst in de koelkast. 

     

    Het mooie van amandelmeelkoekjes, is dat ze voor veel verschillende diëten geschikt zijn: Glutenvrij, diabetes, Paleo, veganistisch en lactosevrij. Uiteraard kun je het recept aanpassen aan je eigen smaak, want met gesmolten boter zijn deze koekjes ook erg lekker! Maar zoals je ziet is dit een heel dieet-vriendelijk koekje!

     

    Bron


    Categorie:Koekjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kaaskoekjes

     

    Kaaskoekjes

     

    Gebruik amandelmeel om kaaskoekjes van te maken,

     

    100 gr Amandelmeel

    50 gram geraspte kaas

    1 ei

     

    Amandelmeel en geraspte kaas in de verhouding 2/3 amandelmeel en 1/3 kaas en eitje erdoor, hoopjes op een bakblik en ong. 20 min in de oven.

    Varieer ook eens met de verhoudingen en dan wordt het ook lekker.

     

    Bron


    Categorie:Koekjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pindakaas-banaan-havermout koekjes


    Pindakaas-banaan-havermout koekjes

    Nodig:
    2 hele rijpe bananen (260 gram, denk bruin!)
    1 el lijnzaad + 3 el warm water
    30 g pindakaas
    80 g havermout
    60 g bloem
    1 tl bakpoeder
    1 tl kaneel
    15 g kokos
    20 g rozijnen

    Hoe maak je het:
    1. Meng het lijnzaad met het warme water en laat 5 minuten staan.
    2. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
    3. Prak de bananen fijn in een kom.
    4. Voeg de lijnzaad en pindakaas toe en roer goed.
    5. Voeg de bloem, havermout, bakpoeder en kaneel toe en roer even.
    6. Roer de kokos en rozijnen erdoor.
    7. Vorm kleine hoopjes beslag op de bakplaat
    8. Bak de koekjes ongeveer 15 minuten in de oven totdat ze goudbruin en gaar zijn

    Geeft ongeveer 15 koekjes
    Voedingswaarde per koekje:

    Kcal 74
    Eiwit 1.9
    Koolhydraten 11.1
    Vet 2.2
    Verzadigd 0.6
    Vezels 1.3
     

    Bron


    Categorie:Koekjes

    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.nl - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jou eigen blog!