Categorieën
  • 't Best (2)
  • Chocolade (5)
  • Drinken (0)
  • Eten (3)
  • Koekjes (8)
  • Links (1)
  • Soms ... (4)
  • Stevia (10)
  • Taart (6)
  • Wat is ... (4)
  • Weetjes... (7)
  • Zoetstoffen (12)

  • **************

     Inhoud blog
    **************

    Chocolade:

     

    *Choc amandelrotsjes

    *Chocolade fudge

    *Chocolate Chips

    *Raw chocolate bounty’s

    *Raw chocolate & pindakaas


     

    Koekjes:

     

    *Chocolade koekjes

    *Gemberkoekjes

    *Honingkoekjes

    *Jamkoekjes

    *Kaaskoekjes

    *Pindakaas-banaan-havermout koekjes

    *Zandkoekjes

    *Zandkoekjes 2


     

    Taart:

     

    *Chocoladebrownie

    *Chocoladecake

    *Jamcakejes

    *Marsepein

    *Palms. & Brownies

    *Walnootmuffins

     

     

    Eten:

     

    *Cruesli

    *Aardbeienjam

    *Jammaker


     

    Soms…

     

    *Banoffee-pie

    *Chocotof

    *Peanut Butter Pie

    *Toffee pindakaas truffels

     

     

    Stevia:

     

    *Stevia

    *Stevia gr.

    *Stevia info

    *Stevia Light+I

    *Cake stevia 1

    *Koekjes stevia 1

    *Koekjes stevia 2

    *Koekjes stevia 3

    *Koekjes stevia 4

    *Koekjes stevia 5

    *Koekjes stevia 6

     

     

    't Best

     

    *Alpro Cuisine Light

    *Roomboter

     

     

    Wat is:

     

    *Baksoda

    *Inuline

    *Speltroom
    *Wijnsteenbakpoeder 


     

    Weetjes:

     

    *Boter light

    *Glycemische index

    *Info over suiker

    *Kokosolie/vet

    *Stevig deeg

    *Suikervrij

    *Zelfrijzend bakmeel


     

    Zoetstoffen:
     

    *Agavesiroop

    *Ahornsiroop

    *Dadelstroop

    *Honing

    *Maismoutstroop

    *Maltose-moutstroop

    *Palmsuiker

    *Ruwe rietsuiker

    *Rijststroop

    *Suiker

    *Tarwestroop



    LINKS


     

    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Mijn favorieten
  • seniorennet.nl
  • Zoeken in blog

    Zoeken met Google


    Blog als favoriet !
    Inhoud blog
  • Walnootmuffins
  • Choc amandelrotsjes
  • Jammaker
  • Aardbeienjam
  • Toffee pindakaas truffels
  • Chocotof
  • Banoffee-pie
  • Peanut Butter Pie
  • Jamcakejes
  • Speltroom
  • Wijnsteenbakpoeder
  • Chocolade fudge
  • Palms. & Brownies
  • Chocoladebrownie
  • Alpro Cuisine Light
  • Roomboter
  • Cake stevia 1
  • Koekjes stevia 6
  • Koekjes stevia 5
  • Koekjes stevia 4
  • Koekjes stevia 3
  • Koekjes stevia 2
  • Raw chocolate bounty’s
  • Raw chocolate & pindakaas
  • Marsepein
  • Zandkoekjes 2
  • Inuline
  • Ahornsiroop
  • Agavesiroop
  • Dadelstroop
  • Honing
  • Maismoutstroop
  • Maltose-moutstroop
  • Palmsuiker
  • Ruwe rietsuiker
  • Rijststroop
  • Stevia
  • Suiker
  • Tarwestroop
  • Koekjes stevia 1
  • Stevia gr.
  • Stevia Light+I
  • Kokosolie/vet
  • Jamkoekjes
  • Honingkoekjes
  • Cruesli
  • Suikervrij
  • Zandkoekjes
  • Glycemische index
  • Zelfrijzend bakmeel
  • Baksoda
  • Chocolade koekjes
  • Chocolate Chips
  • Gemberkoekjes
  • Kaaskoekjes
  • Pindakaas-banaan-havermout koekjes
  • Boter light
  • Stevig deeg
  • Info over suiker
  • Stevia info
  • LINKS
  • Chocoladecake
    Suikervrij

    08-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kokosolie/vet

     

    Kokosolie/vet

     

     

    Op uw gezondheid!

    Voor onze gezondheid is verzadigd vet uit den Boze. Maar er is een uitzondering. En die uitzondering is kokosvet of ook wel kokosolie genoemd. Hoe kan dat nu? En hebben we het dan allemaal verkeerd begrepen dat verzadigde vetten hart en vaatziekten veroorzaken?

     

    Nee. Dat hebben we niet verkeerd begrepen. Verzadigde vetten zijn slecht voor het cholesterolgehalte. Verzadigde vetten laten het slechte cholesterol (LDL) stijgen en daardoor stijgt de kans op hart- en vaatziekten. Daarom ook hoor- en lees je altijd dat je die zo veel mogelijk moet vermijden. Verzadigde vetten vind je vooral in volle zuivel, vlees, koekjes, margarine in wikkel, koekjes en gebak. Dus wanneer je hoort over het feit dat kokosolie een verzadigd vet is dan denk je automatisch ‘dat is slecht voor de gezondheid’. En toch is dat niet zo.

     

    Waarom is kokosolie nou niet slechter voor je gezondheid?

    Het verschil zit ‘m in de samenstelling van het vet ten opzichte van andere verzadigde vetten én in de mate van verhitting waarvoor je vet wilt gebruiken. De verzadigde vetten in kokosolie bevatten voor het grootste deel middellange vetzuurketen en dat wil zeggen dat er een laag aantal koolstofverbindingen in de atoomstructuur van kokosolie/vet zit. Hierdoor is kokosolie gemakkelijker afbreekbaar voor de lever. Bovendien versnelt het ons metabolisme wat weer handig is wanneer je wilt afvallen.

    Wat ook een verschil is, is het feit dat de meeste vetten en oliën kankerverwekkend worden na verhitting doordat de samenstelling dan veranderd. En dat is nu juist niet het geval met kokosolie en dat maakt kokosvet/olie de favoriet om te gebruiken bij het bakken en braden. Kokosolie/vet is de meest stabiele vorm van vet die er is en is dus zelfs geschikt om in te frituren. Dus ondanks dat kokosvet/olie een verzadigd vet is, is het dus juist gezonder om dit vet te gebruiken. Zéker om te verhitten.

     

    Maar…dat klopt niet. Zonnebloemolie en olijfolie zijn toch gezonder?

    Gezegd word al jaren en jaren dat we plantaardige vloeibare oliën moeten gebruiken omdat verzadigde vetten hart- en vaat problemen doen ontstaan. En dat zijn ook zeker betere oliën. Zeker de olijfolie extra Virgin. Maar…wat veel mensen niet weten is dat je zonnebloemolie of olijfolie niet moet gaan verhitten. Bij verhitting verbrandt de olie al heel snel en de verbrande deeltjes worden dan kankerverwekkend.

     

    Gezonde vetten. Waarom zijn ze essentieel voor je gezondheid?

    Ten eerste: ‘Vetten zijn nodig voor een goede gezondheid’. Dat is punt één. Wanneer je zo vetarm mogelijk probeert te eten, dan ben je totaal verkeerd bezig. Sommige vitamines bijvoorbeeld hebben vetten nodig om te kunnen worden opgenomen in het lichaam. Dit zijn de vitamines A, D, E en K. Je kunt supergroenten zoals bijvoorbeeld spruitjes of broccoli eten en denken dat je gezond aan het eten bent, maar wanneer er een totaal gebrek aan vetten in die maaltijd is, dan zullen de zo goede voedingsstoffen van die groenten niet in het lichaam kunnen worden opgenomen. Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld vitamine K. Calcium wordt niet opgenomen omdat er een gebrek aan vetten is en daardoor kunnen gebitsproblemen ontstaan door het gebrek aan calcium. Overigens zorgt ook vitamine D ervoor dat calcium kan worden opgenomen, maar ook vitamine D kan weer niet goed worden opgenomen zonder vetten. Zonder vetten worden er ook geen enzymen voldoende aangemaakt en dat verstoord dan weer de spijsvertering. Je ziet dus wel dat vetten gewoon heel erg nodig zijn om de belangrijke stoffen op in ons lichaam op te kunnen nemen. Vermagering dmv een gebrek aan vetten kun je dus ook zien als een ‘verarming’ van het lichaam.

     

    De voordelen van vetten

    • Gezonde vetten bevatten lecithine, en lecithine is nodig voor de communicatie tussen de cellen. Lecithine is ook goed voor het geheugen en is essentieel voor het groeihormoon, helpt bij het vervoer, verwerken en afbraak van vetten en cholesterol.
    • Gezonde vetten zorgen ervoor dat veel heel belangrijke voedingsstoffen kunnen worden opgenomen in het lichaam. Een voorbeeld is bijvoorbeeld lycopeen. Lycopeen zit in tomaten en is een heel belangrijke voedingsstof dat kan helpen prostaatkanker te voorkomen. Maar wanneer er geen vetten in de maaltijd aanwezig zijn dan kun je wel veel tomaten eten maar zal de waardevolle lycopeen niet goed kunnen worden opgenomen in het lichaam. Het zelfde verhaal dus als zoeven hierboven bij spruitjes en broccoli. En zo bereik je dus nog niet het gewenste gezonde resultaat dat je beoogt door gezonde groenten te eten omdat het gewoon niet wordt opgenomen en het zo weer uit je lichaam verdwijnt.
    • Gezonde vetten beschermen de organen doordat er een beschermend laagje wordt gevormd om deze te beschermen. Een beetje vet onder de huid beschermt ons ook tegen invloeden van de koude in de winter.
    • Gezonde vetten zorgen ook voor een verzadigt gevoel bij een maaltijd. En geven bovendien ook veel meer smaak aan de maaltijd.
    • Gezonde vetten zorgen ervoor dat het oestrogeengehalte bij vrouwen en het testosterongehalte bij mannen op peil kan worden gehouden. En dat zorg voor een goed libido.

    Wordt het een beetje duidelijk? Vetten zijn nodig!

     

    Vet en Cholesterol

    Wat er ons dus verteld en geleerd is, is dat wij er op moeten letten dat ons voedsel vooral uit onverzadigde vetten en meervoudig onverzadigde vetten moet bestaan en vooral niet uit verzadigde vetten omdat dit hart- en vaatziekten veroorzaakt. Maar dat is ondertussen al weer in allerlei onderzoeken en studies weerlegt en tegenwoordig kun je dan ook steeds meer berichten en studies tegenkomen die het tegendeel beweren. Er wordt gesteld dat vet juist nodig is en dat cholesterol niet alleen maar ‘slecht’ is maar ook nodig. We mogen ook niet vergeten dat er ‘goede’ en ‘slechte’ cholesterol bestaat. Wij houden ons over het algemeen alleen maar bezig met de bestrijding van de ‘slechte’ cholesterol en vergeten en passant dat we de ‘goede’ cholesterol nodig hebben. Cholesterol is er niet voor niets in het lichaam. Cholesterol wordt door het lichaam aangevoerd om schade te herstellen. Cholesterol is een belangrijk onderdeel van de membranen van zenuwcellen en dus nodig voor een goede werking van de hersenen. Cholesterol is nodig voor een goede werking van de serotoninereceptoren die zorgen voor ‘het geluksgevoel’. Een tekort aan serotonine zorgt voor depressies en zelfmoordneigingen. Zuigelingen hebben cholesterol nodig voor de ontwikkeling van de hersenen en de ogen. In moedermelk zitten daarom van nature grote hoeveelheden cholesterol. (de natuur zit toch zo bijzonder in elkaar). Cholesterol is noodzakelijk voor de ontwikkeling van goede beenderen. Sta er dus eens bij stil dat hoewel een teveel aan ‘slechte’ cholesterol misschien ongezond is, dat er wel degelijk cholesterol in het lichaam nodig is.

     

    Kokosolie/vet

    En dan nu terug naar kokosolie. Kokosolie is dus een verzadigd vet. En we hebben in het verleden maar al te vaak te horen gekregen dat we verzadigde vetten moeten vermijden. Maar ook, hebben we inmiddels geleerd dat vetten onontbeerlijk zijn voor een goede gezondheid. Ondanks dat kokosolie een verzadigd vet is blijkt dat dit vet meer voordelen dan nadelen heeft. Kokosolie/vet is gezond. Het is één van de vetten die gelijk in samenstelling blijven bij verhitting en dat is een heel belangrijk gegeven. Het verandert dus niet zoals bijvoorbeeld zonnebloemolie tijdens het frituren of verhitten in een kankerverwekkend middel. Zelfs olijfolie, dat toch een stuk gezonder is dan bijvoorbeeld zonnebloemolie mag maar tot een bepaalde temperatuur verhit worden voordat het ongezond word. Maar voor kokosolie/vet geldt dat niet. Je kunt het gebruiken om te koken, te braden en te frituren en het is niet ongezond. Maar je kunt er nog meer mee doen. Je kunt het bijvoorbeeld ook op brood smeren ipv boter. Het is stukken gezonder dan margarine of halvarine. Je kunt het in salades of shakes gebruiken enz. enz.

     

    Kokosolie is in twee soorten te verkrijgen. Namelijk met of zonder smaak en geur. Persoonlijk gebruik ik de soort die neutraal is van smaak. Wanneer de temperatuur boven de 24 graden is word het vloeibaar, maar onder deze grens blijft de olie hard. Vandaar ook dat het niet uitmaakt of je het kokosvet of kokosolie noemt. Er is geen verschil namelijk. Het heeft meer met de temperatuur te maken waarin het zich bevindt.

     

    De pluspunten.

    • Kokosolie bevat laurinezuur, wat een gunstig effect heeft op het cholesterolgehalte.
    • De stofwisseling wordt gestimuleerd door de vetten in kokosolie
    • Kokosolie bevat veel minder calorieën en is dus beter voor een slanke lijn.
    • Kokosolie is goed voor de lever en lichtverteerbaar is beter voor de bloedsuikerspiegel en doet het hongergevoel verminderen.
    • Het heeft een stimulerend effect op de schildklier en de schildklier is het orgaan dat belangrijk is voor de stofwisseling.
    • Kokosolie bevat caprinezuur dat gunstig is bij schimmelproblemen zoals bijvoorbeeld Candida.

    Allemaal voordelen dus. Het enige nadeel dat ik kan verzinnen is dat kokosolie of vet duurder is in aanschaf. Jammer genoeg geldt dat voor heel veel voedingsartikelen die beter zijn voor de gezondheid. Laat u eens informeren in de natuur of reformwinkel en overweeg daarna of het voor u gezondheid misschien wel de moeite waard is om toch wat meer te betalen en dan te weten dat u werkt aan een goede gezondheid.

    Aan u de keus…

     

     

    Bron



     


    Categorie:Weetjes...
    06-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Suikervrij

     

    Appelflappen:

    Zelf appelflappen maken. Bereidingswijze: stukjes groene appel, kaneel en maismoutstroop erbij, dit alles verpakken in bladerdeeg en dan 25 minuten in de oven op 200 graden.

     

    Abrikoosjes:

    Een smakelijk tussendoortje, te koop in de Natuurwinkel.

     

    Appelmoes:

    Bij de meeste supermarkten wordt suikervrije appelmoes verkocht. De appelmoes staat bij de Zonnatura producten en is van het merk Céréal. Er is qua smaak geen verschil met gezoete appelmoes.

     

    Appels:

    Vervang zoete rode appels door groene appels, bijvoorbeeld Granny Smith's. In zoete rode appels zit teveel vruchtensuiker.
    Als je zoete appels gewend bent is de bittere smaak van de groene appel in het begin even wennen, maar al snel ga je het lekker vinden.

     

    Bananen:

    In bananen zitten te veel suikers. Als het dieet werkt en de bloedsuikerspiegel stabiel is mag af en toe een banaan worden genuttigd.

     

    Bio-Rosino:

    Bio-Rosino is een goede vervanging voor Sultana. Dit tussendoortje is gezoet met tarwe- en maïsmoutstroop en is zelfs erg lekker. Te koop bij De Tuinen en de Natuurwinkel.


    Chips:

    Kijk als je chips koopt altijd bij de ingrediënten of er suiker in zit.
    Tortillachips van Doritos zit geen suiker in. Eet echter niet te vaak chips.

     

    Chocoladevervangers:

    In de natuurwinkel zijn chocoladevervangers te koop. Helaas zijn deze candybars niet erg lekker en ze liggen zwaar op mijn maag, maar af en toe even suikervrij kunnen snoepen is erg prettig. De candybar is gezoet met maïsmoutstroop.

     

    Chroom:

    Om de trek in zoetigheid tegen te gaan en de bloedsuikerspiegel stabiel te houden kun je chroom slikken. Er zijn verschillende soorten chroom. Vraag advies bij de drogist of klik hier.

     

    Diksap:

    In limonade zit natuurlijk veel suiker. De limonade kun je vervangen door diksap. Diksap is in de betere supermarkt te vinden bij de babyproducten.

    De volgende merken en smaken zijn lekker:
    - de diksap van Etos met de smaak exotische mix
    - de diksap van Covelt (dixap) met de smaak exotische mix (Edah)
    - de diksap van Albert Heijn (eigen merk) met de smaak appel
    - de diksap van Olvarit (Nutricia) met de smaak multifruit (bij de betere supermarkt)

     

    Dranken:
    Naast diksap zijn er nog een aantal andere dranken
    - Flevosap: pure appelsap zonder toevoegingen
    - Slimpie: een suikervrije ranja (in ieder geval verkrijgbaar bij de Vomar)

     

    Druiven:

    In druiven zitten te veel suikers. Als het dieet werkt en de bloedsuikerspiegel stabiel is mag af en toe wat druiven worden genuttigd.


    Gedroogde vijgen:

    Een smakelijk tussendoortje, te koop in de Natuurwinkel.

     

    Honing:

    In de natuurwinkel kun je honing kopen van bijen die niet gevoed worden met suiker.


    Natuurwinkel:

    Niet iedereen heeft een Natuurwinkel in de buurt, maar het handig om daar een aantal biologische producten te halen waar geen suiker in zit. Bijvoorbeeld:
    - jus
    - ketchup
    - dipsaus voor de chips
    - bouillon
    - biologisch vegetarisch vlees

     

    Pannenkoeken:

    In de meeste pannenkoekenmixen zit ook suiker. De speciale mix voor pannenkoeken van het merk Koopmans is suikervrij. Nog beter is het om pannenkoeken te maken van amandelmeel. Het recept is hier te vinden.

     

    Pizza:

    Je kunt zelf pizza maken met een volkoren bodem uit de natuurwinkel. Ingedriënten: een sausje van tomatenpuree, twee tomaten, ui, knoflook en kruiden. Beleggen met champignons, courgette, mozarella en wat je nog meer lekker vindt waar geen suiker in zit.

     

    Saus voor de pasta:

    In de voorverpakte sausjes voor macaroni of rijst zit ook suiker. En als er geen suiker in zit, dan zit er wel weer glucosestroop of een andere zoetstof in.
    Daarom maak ik nu sausjes met een blikje tomatenpuree en zelfgemaakte lactosevrije yoghurt. In sommige blikjes en pakjes tomatenpuree zit suiker, gebruik dus het merk waar geen suiker in zit (bijv. Paramount en Heinz).

     

    Soep:

    In gewone pakjes soep is vaak suiker verwerkt. Bij de Natuurwinkel verkopen ze potjes met drinkbouillon in verschillende smaken waar alleen natuurlijke kruiden en groenten in zitten. De smaak verschilt erg van de gewone pakjes soep, maar dat is een kwestie van wennen.

     

    Tussendoortje:

    Om de bloedsuikerspiegel op peil te houden, kun je het volgende tussendoortje nemen:
    neem wat biogarde- of lactosevrije yoghurt, doe er twee eetlepels havermout bij, één eetlepel tarwezemelen, twee eetlepels lijnzaadolie (als je het vies vindt één eetlepel) en twee (of meer, maar net wat je zelf lekker vindt) eetlepels diksap.

     

    Volkoren producten:

    Snelle koolhydraten worden in het lichaam te snel omgezet in suikers. Vervang daarom alle 'witte' producten door volkorenproducten en eet niet meer dan twee keer per week aardappelen. Pasta's moeten vervangen worden door volkorenpasta en witte rijst door zilvervliesrijst. Wit brood wordt vervangen door volkorenbrood, of beter, door zuurdesembrood.

     

    Vruchtensap:

    In vruchtensappen zit veel vruchtensuiker. Dit zijn natuurlijke suikers. Teveel natuurlijke suikers binnenkrijgen is niet goed, vandaar dat het vruchtensap het beste vermengt kan worden met water. Doe je nog langer met een sapje ook!


    Yoghurt:

    Neem Biogarde (roer of stand) in plaats van gewone yoghurt. Het rechtsdraaiend melkzuur wordt beter door het lichaam afgebroken en is daarom gezonder voor de darmen.

     

    Zoetstoffen:

    Zoetstoffen zijn al net zo slecht voor je als suiker. Kijk daarom op de verpakking niet alleen of er suiker in zit, maar ook of er zoetstoffen in zitten. De meest voorkomende zoetstoffen zijn: sacharose, sacharine, glucose, dextrose, fructose, maltose, lactose, sorbitol, xylitol, maltitol en aspartaam.

     

    Zondigen:

    Als je zondigt, zondig dan met echte chocola. Neem geen chocola met suikervervangers, zoals fructrose of rietsuiker. Er is nog te weinig onderzoek naar wat voor effect suikervervangers op je lichaam heeft. Bittere chocola (met meer dan 70% cacoa) is beter om mee te zondigen dan gewone chocola.

    Bron

     


    Categorie:Weetjes...
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Glycemische index

     

    Tabel van glycemische indexen

    De glycemische index van een koolhydraat is een getal wat aangeeft hoe sterk de glucosespiegel in het bloed omhoog gaat na het eten van een voedingsmiddel. Hoe lager het getal hoe beter.

    Slechte koolhydraten zijn alle koolhydraten die boven de GI van 50 komen, en goede koolhydraten zijn deze die daaronder zitten. Glucose/dextrose staat standaard op 100 gesteld, en is dus een voorbeeld van een zeer slechte koolhydraat. Paddestoelen hebben een glycemische index van 5, en zijn weer zeer goed. Glycemische index korten we af met GI.

    ·        Slechte koolhydraten
    Slechte koolhydraten zijn de koolhydraten die een sterke stijging van de glucose veroorzaken (hyperglycemie) Hieronder vallen o.a.: alle geraffineerde meelsoorten, suiker, honing, melkchocola, maple sirup, sommige zoetstoffen, dextrose, mais, gekookte wortelen, rode bieten, aardappelen, koolraap (zie verder de GI tabel ) Deze produkten mag je dus, vooral in de afslank fase, niet nemen!

    ·        Goede koolhydraten
    Goede koolhydraten worden niet zo sterk door het lichaam geabsorbeerd en hebben daardoor een zwakke stijging van de glycemie tot gevolg. Goede koolhydraten zijn o.a.: volkorenbrood, roggebrood, zuivelprodukten, fructose (vruchtensuiker), appels, sinaasappels, aardbeien, noten, olijven, peulvruchten (geen tuinbonen), paddestoelen.. etc..

    De goede koolhydraten die vet gedrukt zijn mogen ook in een vetmaaltijd gegeten worden. De rest alleen in de koolhydraat maaltijden.

     


    Categorie:Weetjes...
    05-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zelfrijzend bakmeel

     

    Zelfrijzend bakmeel voor het bakken van koekjes.


    Categorie:Weetjes...
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boter light

     

    1. Becel calorie light
    2. Becel pro-activ
    3. AH Bewust light

       

      Roomboter is 'vet' gezond!

       

      Lees verder ...




    Categorie:Weetjes...
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stevig deeg

     

    Becel Vlees & Jus in een pakje kunt u ook gebruiken voor het maken van een 'stevig' deeg, bijvoorbeeld voor appeltaart, boterkoek of koekjes. Hierbij vervangt u 100 gram boter of margarine door 80 gram Becel Vlees en Jus (in een pakje) + 2 eetlepels water.

     

    Bron


    Categorie:Weetjes...
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Info over suiker


    Algemene informatie over Suiker

    Mensen houden van zoet, dat is al sinds de geboorte zo. Moedermelk bevat namelijk veel suikers. Daarbij bevatten veel melkproducten suiker. Suiker bestaat in enkelvoudige en meervoudige vorm.

    Enkelvoudige suikers (fructose en glucose) nemen we rechtstreeks op in het lichaam. Deze suikers komen voor in fruit, granen, honing en noten.

    Kristalsuiker, melksuiker en moutsuiker zijn de meervoudige suikers.

    Hierbij wordt de suikerbiet of suikerriet tot suiker gemaakt.

    Daarbij is er onderscheid tussen geraffineerde en ongeraffineerde suiker.

    Met raffineren wordt de suiker van alle onzuiverheden ontdaan, zoals bij kristalsuiker.

    Ongeraffineerde suikers hebben nog hun vitamines, mineralen, sporenelementen en vezelstoffen.

    Suikers zijn koolhydraten. Het lichaam heeft koolhydraten nodig voor energie. Suiker wordt in het bloed omgezet tot glucose (bloedsuiker).

    Teveel suiker is niet goed voor het lichaam. Teveel suiker veroorzaakt lichaamsovergewicht en het is slecht voor de tanden. Men kan er ontzettend moe door worden. Dit komt door grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel (hypoglymekie). Suiker onttrekt ook mineralen en andere voedingstoffen uit het lichaam


    Categorie:Weetjes...

    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.nl - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jou eigen blog!