Vraag van de maand - augustus 2012
'Wat is gezonder om op mijn brood te smeren, margarine of roomboter?'
Antwoord
Deze vraag beantwoord ik zonder aarzelen met: roomboter natuurlijk! En dat is ook meteen de belangrijkste reden, de natuurlijkheid van het product. Roomboter is gemaakt van het vet dat komt bovendrijven als onbewerkte melk even blijft staan. Dat vet, de room, wordt van de melk afgeschept en gekarnd en zo ontstaat boter. Boter wordt vaak echte boter of roomboter genoemd omdat in het dagelijks taalgebruik margarine en halvarine ook boter worden genoemd.
Margarine en halvarine zijn weliswaar van plantaardige oorsprong, maar beslist geen natuurlijke producten. Het gaat als vloeibare olie de fabriek in en komt er als een wit smeerbaar goedje, minstens 11 ingrediënten rijker, weer uit. Wat mij betreft een veel te bewerkt product om gezond te kunnen zijn. Aan margarine worden vitamines toegevoegd die al van nature in boter voorkomen, om het op boter te laten lijken.
Boter heeft qua gezondheid een slechte naam omdat het voor meer dan 50% uit verzadigd vet bestaat. Echter, uit wetenschappelijk onderzoek wordt steeds duidelijker dat verzadigd vet helemaal niet zo slecht is voor de gezondheid als tot nu toe werd aangenomen.
Margarine is rijk aan onverzadigde vetten, met name omega 6. De gemiddelde Nederlander krijgt zo veel omega 6 vetzuren binnen uit koekjes, snacks en kant-en-klare producten dat de verhouding omega 6 en omega 3 vetzuren compleet verstoord is. Te veel omega 6 in het lichaam kan bepaalde ontstekingsmechanismen in het lichaam in werking zetten bij mensen die hier gevoelig voor zijn. Daarnaast vraagt de vertering van beide omegas dezelfde enzymen en door te veel omega 6 in het lichaam komt de vertering van omega 3 in het gedrang.
De conclusie is dus, smeer vooral lekker roomboter op je brood, bij voorkeur grasboter. Koeien die gras eten produceren gezondere vetten dan koeien die ander voer krijgen. Richt je verder niet alleen op boter, maar varieer met de vetten die je gebruikt. Denk als bron van gezonde vetten vooral aan onbewerkte producten, zoals vette vis (zalm, haring, makreel en sardines), olijfolie en noten en zaden. Door veel te variëren krijg je verschillende soorten vet binnen, zoals verzadigd vet en de verschillende omegas, waardoor de verhouding omega 6 omega 3 weer gezonder wordt.
Bron
Categorie:'t Best
|