Ik hou van simpele, snelle recepten met gezonde ingrediënten. Gelukkig gaat die combinatie goed samen, zoals deze heerlijke amandelrotjes. Deze zijn vrij van geraffineerde suiker, zuivel, e-nummers, pindas, tarwe en gluten. Je bewaart ze in de vriezer en zodra je ze eruit haalt, moet je ze ook meteen opeten, anders smelten ze snel.. Lekker kliederen met de kinderen dus, haha!
Ingrediënten
125 gram dadels
75 gram kokosolie, ontgeurd (of niet ontgeurd voor een kokossmaak, ook erg lekker)
50 gram cacao
75 gram witte amandelen (grof gehakt)
Bereidingswijze
Smelt de kokosolie op laag vuur
Hak in een keukenmachine de dadels met de olie en de cacao
Schep het mengsel in een schaal en meng het met de grof gehakte amandelen
Meng dit goed
Leg op een bakplaat bakpapier. Maak van het amandelmengsel kleine hoopjes
Zet de plaat in de vriezer en laat ze in 30 minuten hard worden
Bewaar ze in de vriezer, anders smelten ze
Eet smakelijk!
Variatietip
Gebruik andere noten in plaats van amandelen, zoals hazelnoten, paranoten, macadamianoten, of een mix hiertussen!
Voeg op het eind gojibessen toe voor een knapperig effect
Voeg kokosrasp toe
Gebruik rozijnen, mulberries of andere gedroogde vruchten voor een fruitig effect
8 zakjes, goed voor 24 potten jam of 8 kilo fruit.
Het fruit aan de kook brengen. Het geleermiddel, eventueel met zoetmiddel mengen en al roerend toevoegen. 1 minuut doorkoken, potten vullen en afsluiten. Etiketten zijn bijgevoegd.
Op de achterzijde van de etiketten staan diverse recepten en de gebruiksaanwijzing.
Ingrediënten Jammaker 1:
geleermiddel (pectine), fructose (vruchtensuiker) en voedingszuur (citroenzuur).
Hieronder veelgestelde vragen, beantwoord door de fabrikant:
1. Het product klontert, als ik deze in water oplos!
Helaas lost het product Jammakers niet zo makkelijk op in koud water als bloem of maïzena. Wij adviseren om het geleerpoeder op te lossen in diksap, van appel of andere fruitsoorten. Door het hoge gehalte aan vruchtsuiker zou het eenvoudig op moeten lossen.
2. Kan ik in plaats van diksap ook andere zoetmiddelen gebruiken?
U kunt honing, fructose of een zoetstof bestemd voor suikerarm of energiebeperkt dieet gebruiken. Stem de hoeveelheid af op eigen smaak of dieet.
3. Hoelang moet ik de jam laten koken?
Nadat u het fruit aan de kook heeft gebracht roert u de opgeloste Jammakers er doorheen, breng de massa weer aan de kook en laat deze gedurende een minuut doorkoken, daarna gelijk in de schone glazen potten gieten.
4. De jam wordt niet dik?
Dit kan gebeuren! De verhouding sap uit de vruchten en de hoeveelheid Jammakers klopt dan niet! U kunt de vruchtenmassa gedurende een minuut weer opkoken en wat extra geleermiddel,opgelost in diksap, toevoegen,! Zit de jam al in de potten, afgekoeld en wel, dan kunt u deze toch weer in de pan doen en aan de kook brengen, extra opgeloste Jammakers toevoegen en weer 1 minuut door laten koken.
Voordat u de schone potten weer vult is, het verstandig om een druppeltje jam op een schoteltje te laten vallen. Dit geleert snel door afkoeling en u kunt zien of de jam dik genoeg is. Zo niet, dan herhaalt u de procedure nogmaals!
5. Kan jam maken zonder suiker eigenlijk wel?
Met Jammakers 1 kan dit heel goed! Suiker werkt conserverend. Om jam met een laag suikergehalte te kunnen bewaren wordt vaak een conserveermiddel toegevoegd. Jammakers bevat geen conserveermiddel!
Een makkelijke methode om jam houdbaar te maken is het omkeren van de potten direct na het vullen. Daarvoor moeten de potten tot de rand gevuld worden met jam en worden afgesloten met twist-off deksels. Door het omkeren wordt het restje lucht in de pot door de hete jam geleid en wordt bederf voorkomen.
6. Waardoor kan bederf van jam optreden?
Bederf treedt meestal op doordat:
het fruit bij de verwerking niet goed schoon is. Vaak wordt het mooiste fruit opgegeten en van het gekwetste fruit jam gemaakt, terwijl je juist het mooiste fruit beter kunt bewaren!
de potten niet goed gereinigd zijn (met soda deksels uitkoken)
de deksels niet goed meer afsluiten door beschadiging of het verkeerde type deksel, kunststof is ongeschikt, sluit nl. niet luchtdicht af!
7. Hoelang is de jam gemaakt met Jammakers houdbaar?
Mits klaargemaakt onder de juiste condities (onbeschadigd fruit, goede deksels, potten omkeren na vullen, zie ook vraag 6) is de jam, ongeopend, zeker 1 tot 2 jaar houdbaar.
Na opening nog zeker 2 à 3 weken houdbaar mits bewaard in de koelkast en de jam met schoon bestek uit de pot wordt gehaald.
Een andere manier om de houdbaarheid te verlengen is pasteuriseren. Dit kunt u in de oven doen. Zet de potten jam in een oven op een temperatuur iets boven de 100º C en laat de jam 10 minuten pasteuriseren vanaf het moment dat er bellen opstijgen in het glas. Een kopje water in de oven voorkomt het uitdrogen van de deksels.
8. Waarom twist-off deksels?
Voor het afsluiten van de potten hebben twist-off deksels de plaats ingenomen van cellofaan en paraffine. Deze metalen schroefdeksels sluiten de pot luchtdicht af door een kunststof rand in de binnenzijde. Een voorraadje glazen potten is zo verzameld. Veel levensmiddelen worden erin verpakt!
Door twist-off deksels voor gebruik in kokendheet water te leggen, wordt de kunststof rand weer zacht en veerkrachtig. Bij het aandraaien wordt de rand iets ingedrukt op de glasrand en sluit weer perfect af. Na meermalig gebruik verdwijnt de veerkracht van het kunststof , daarom is het aan te raden de deksels regelmatig te vervangen.
9. Is de Jammaker glutenvrij?
Jammakers 1 is glutenvrij.
De pectine komt van citrusvruchten: limoen, citroen, sinaasappel en grapefruit. Verdere ingrediënten zijn: natuurlijk citroenzuur, fructose gemaakt van zetmeel van aardappel of maïs.
10. Hoeveelheid koolhydraten bevatten de jammakers?
Jammakers 1 heeft 30 gram koolhydraten per 100 gram product. Omgerekend naar een zakje van 15 gram, is dit 4,5 gram. Per pot jam is dit 1,5 gram. Let wel, dit slaat alleen op het product Jammakers, want het fruit levert ook nog koolhydraten!
11. Is Jammakers 1 geschikt voor diabetici?
Jammakers 1 past in een suikerbeperkt dieet, het is te gebruiken met alle soorten suikervervangers. Jammakers 1 is niet speciaal gemaakt voor diabetici, maar een groot deel van deze mensen kan jam, gemaakt met Jammakers 1, inpassen in het eetpatroon. Voor een ander deel van deze mensen is Jammakers 1 niet geschikt! Het is aan uzelf om de geschiktheid te bepalen!
Misschien wil je, net als ik liever jam zonder suiker. Maar ook zonder chemische toevoegingen. Bij de natuurvoedingswinkels zijn er veel verschillende soorten verkrijgbaar.
Vroeger had ik een volkstuin. In de zomer kwam ik bijna iedere dag met een kist aardbeien thuis. Toen heb ik ontdekt hoe lekker zelfgemaakte jam zonder suiker is.
Het is nog steeds aardbeientijd (augustus). Zoals ik in mijn vorige bericht zei, zijn de aardbeien op het ogenblik goedkoop.
Voor 6 potjes aardbeienjam
5 pond aardbeien
0,25 liter appeldiksap (natuurvoedingswinkel)
3 zakjes poeder *agar agar (natuurvoedingswinkel)
Sap van een halve citroen naar keuze.
* agar agar is een smaakloos zeewier dat gebruikt wordt in gerechten in plaats van (dierlijk!) gelatine.
Bereiding
Kook de potjes met deksel een paar minuten uit. Zet ze omgekeerd op een schone theedoek
Was de aardbeien, met met kroontje er nog aan. (Anders was je teveel smaak weg). Doe dan de kroontjes eraf en doe de aardbeien in een heel groet pan. Breng de aardbeien aan de kook, zonder water erbij.
Voeg appeldiksap en eventueel citroensap toe.
Laat op zo hoog mogelijk vuur koken (let op overkoken) Laat het ongeveer een half uur koken of totdat je ongeveer 5/6 van de oorspronkelijke hoeveelheid hebt. Roer vaak.
Strooi de agar agar heel voorzichtig bij de aardbeien en laat nog twee minuten doorkoken. (je kunt de agar agar ook voor de zekerheid eerst in wat koud water oplossen)
Zet de jampotjes op een *houten plank. Zet een *lepel in het eerste potje en giet de jam in het potje. Doe de lepel eruit, giet nog wat jam erbij toe het potje helemaal vol zit. Draai de schroefdeksel erop. Zet het potje ondersteboven weer op de houten plank. Doe dit met alle potjes.
als de potjes half afgekoeld zijn, kun je ze rechtop zetten.
* gebruik van houten plank en lepel helpen voorkomen dat het potje van de hitte kapot springt.
De jam kan een jaar bewaard worden. Maar hij zal wel veel eerder al op zijn.
400 gram gecondenseerde melk blikje van Friesche Vlag
tot net niet koken brengen
en daar 300 gram melkchololade aan toegevoegen
Na smelten chocolade even op redelijk hoog vuur goed doorroeren maar niet laten koken. De massa in een ingevet bakblik van 20x20 doen en voila... chocoladetoffee. Het leek aan de dunne, plakkerige kant te blijven naar na een nachtje koelkast ziet het er goed uit.
Vervolgens in brokjes snijden en deze dompelen in gesmolten chocolade voor een mooi laagje.
Bij dit recept moet je eigenlijk 500 gram pure chocolade gebruiken met 70 gram boter en 400 gr gecondenseerde melk. Omdat ik alleen melkchocolade had en na 4 repen van 75 gram elk een mooie consistentie was bereikt ben ik gestopt bij 300 gram.
Gecondenseerde melk (met suiker) is melk die ingekookt is tot een derde van het oorspronkelijke volume. Daarna wordt de melk gehomogeniseerd, afgekoeld en gesteriliseerd. Gecondenseerde melk schift niet bij het koken en is daarom zeer geschikt voor de bereiding van saus of pudding.
Als je zo'n blikje openmaakt heeft het al een beetje een caramelgeur en smaak.... Het zit dus is blikjes. Als je zo'n blikje 3,5 uur in bijna kokend water legt (helemaal onder) carameliseert de suiker in de melk en het daarna openmaakt krijg je een soort toffee achtige saus,caramelsaus (Jamie Oliver).
Categorie:Soms ...
Banoffee-pie
Banoffee-pie (bananen toffeetaart)
een kruimelbodem maken
hierover de toffee* schenken,
royaal bedekken met plakjes banaan
hierover stijfgeslagen slagroom
*Toffee: Blikje gecondenseerde melk 3,5 uur in bijna kokend water leggen (helemaal onder).
Dan carameliseert de suiker in de melk en het daarna openmaken, krijg je een soort toffee achtige saus, caramelsaus.
Simpele en lekkere jamcakejes, zonder suiker, zuivel, tarwe en gluten. Deze maak je even snel tussendoor, want je bent zo klaar! Je hebt van die minitaartvormpjes nodig.
Bij Dille en Kamille, daar heb je vormpjes in alle vormen en maten! Heel leuk!
Benodigdheden voor de jamcakejes (ongeveer 6 stuks!)
75 gram kokosolie
125 gram geweekte dadels (een paar uur, in water)
125 gram amandelmeel
1 tl wijnsteenbakpoeder
2 eieren
snufje zout
4-6 el natuurlijke jam zonder toegevoegde suikers (bijvoorbeeld va Ekoland)
Zo maak je ze!
Verwarm de oven voor op 180 graden
Spoel de dadels af
Smelt de kokosolie in een pannetje
Doe alle ingredienten, behalve de jam, in een keukenmachine en mix tot een glad deeg ontstaat
Vet de vormpjes in
Doe een laag cakemix in de vormpjes. Doe vervolgens een eetlepel jam in het midden, en bedek de jam met nog een laagje cakemix.
Zet de cakejes 20 minuten in de oven
Wanneer ze klaar zijn, zet de oven dan eerst op een kiertje om ze langzaam af te laten koelen.
1 pakje speltroom, lekker omdat het wat dikker is en te koop bij de natuurvoedingswinkel.
Heb je deze niet in de buurt? Koop dan soja-room of gewone kookroom in de supermarkt.
Categorie:Wat is ...
Wijnsteenbakpoeder
Wijnsteenbakpoeder
Wijnsteenbakpoederis natuurlijk, en gewone bakpoeder is niet natuurlijk. In werking maakt het verder weinig uit.
Categorie:Wat is ...
Chocolade fudge
Chocolade fudge zonder geraffineerde suiker en zuivel
Ik ben echt trots op dit recept. Een lekkere chocoladefudge zonder geraffineerde suiker, zuivel en tarwe. Het recept kan glutenvrij gemaakt worden met bijvoorbeeld sojaroom of een andere glutenvrije room. Superlekker en gemakkelijk te maken! De balletjes zijn vrij machtig, maar wel heel erg chocolade chocolade. Prima vervanger voor de bekende chocoladerepen die kinderen vaak krijgen!
Wat heb je nodig?
125 gram dadels
100 ml speltroom (biologische winkel)
50 gram cacao
75 gram kokosolie (ontgeurd)
1 tl koffiearoma (optioneel)
Bereidingswijze
Hak de dadels in een keukenmachine
Smelt de kokosolie in een pannetje
Voeg de kokolie, speltroom, cacao en koffiearoma toe aan de dadels en laat het mengsel een paar minuten draaien in de keukenmachine
Doe de chocoladefudge in een kom en laat het 2 uur opstijven in de koelkast
Rol er balletjes van (of een andere vorm die je leuk vindt) Wees wel snel, want door je handen wordt het mengsel warm en weer plakkerig.
Zet de balletjes nog een uur in de koelkast en bewaar het hier ook. Zodra de balletjes weer warm worden, worden ze weer plakkeriger, dus meteen eten bij het serveren!
Tip! Op kamertemperatuur wordt het chocolademengsel een beetje zacht. Je kunt het dan gemakkelijk gebruiken als chocoladepasta op brood!
Als je ze door geraspte kokos rolt worden ze wat handzamer en is ook erg lekker!
Roer vervolgens de eieren en het vanille extract erdoor.
Vouw hierna voorzichtig het amandelmeel en het zout erdoor.
Roeren tot er geen klontjes meer zijn.
Giet dit mengsel in een vierkant bakblik, bekleed met bakpapier.
Bak in ongeveer 20 minuten gaar. Een tandenstoker moet er schoon uitkomen.
Tips: Dit is glutenvrij, dus laat volledig afkoelen eer je er wat mee gaat doen. Als het nog warm is en je probeert het uit de vorm te halen, zal het in minstens 1036 stukken vallen en dan het liefst over de vloer... geloof me!
En gebruik natuurlijk vanille extract. Het vanille smaakje dat je in de supermarkt koopt is chemisch en is echt niet lekker!
Nu kun je een aantal dingen doen:
Zo laten, er mooie stukjes van snijden en direct serveren. Eventueel met wat dikke room.
Versieren met noten. Erg lekker!
Of met jam, ook lekker!
Nog wat chocola smelten met boter en room en dat over de afgekoelde, ongesneden brownies schenken.
Je kunt ze ook in stukken snijden en invriezen. Hierdoor heb je langer plezier van je brownies en als je behoefte hebt aan een choco-fix, haal je er eentje uit de vriezer en kun (redelijk) onbezorgd genieten!
Waarom courgette? Groente in cake, zoals ook wortel en rode biet, maakt een cake lekker sponzig, ideaal voor de perfecte brownie dus! Je proeft er verder niks van, dus niet je neus optrekken bij de gedachte!
Topping:
125 gram dadels
100 ml speltroom
50 gram cacao
75 gram kokosolie (ontgeurd)
1 tl koffiearoma (optioneel)
Om de cake glutenvrij te maken, vervang je de speltroom door sojaroom of een andere glutenvrije room
Hoe maakt je het?
Verwarm de oven voor op 180 graden
Eerst gaan we de brownie maken: smelt de kokosolie in een pannetje
Doe de dadels, kokosolie, eieren in de keukenmachine en hak deze totdat het helemaal gemengd is (kan eventueel ook met een krachtige blender)
Voeg het amandelmeel, cacao, zout en wijnsteenbakpoeder toe
Giet het beslag in een kom en roer de geraspte courgette hier doorheen
Vet een vierkante ovenschaal in met olie en bekleed deze met bakpapier
Doe het mengsel in de ovenschaal en verdeel het gelijkmatig
Zet de brownie 30 minuten in de oven
Wanneer deze klaar is zet je de oven op een kiertje en laat je de brownie eerst in de oven afkoelen, vervolgens haal je m eruit en laat je de brownie volledig afkoelen
Voor de fudge topping:
Hak de dadels in een keukenmachine
Smelt de kokosolie in een pannetje
Voeg de kokosolie, speltroom, cacao en koffiearoma toe aan de dadels en laat het mengsel een paar minuten draaien in de keukenmachine
Verdeel de chocolade fudge topping over de brownie
Zet het 1 uur in de koelkast om op te stijven
Kijk hier wat je nog meer met die fudge kunt doen!
Alpro Cuisine, een 100% plantaardige room die op dezelfde manier als kookroom gebruikt kan worden, zowel in warme als koude gerechten. Gemaakt van sojabonen, geoogst op verantwoorde wijze, en bevat 17% vet. Zonder lactose, kunstmatige smaak-, zoet,- en kleurstoffen en rijk aan calcium en vitamines. Ideaal in de keuken, voor soepen, sauzen of bijvoorbeeld als basisin een dessert of taart.
Cuisine Light
Ons doel: minimaliseer het vetgehalte, niet de smaak. Alpro Cuisine Cream Light is een gezonde manier om van plantaardige zuivel te genieten en dat met 5% vet.
'Wat is gezonder om op mijn brood te smeren, margarine of roomboter?'
Antwoord
Deze vraag beantwoord ik zonder aarzelen met: roomboter natuurlijk! En dat is ook meteen de belangrijkste reden, de natuurlijkheid van het product. Roomboter is gemaakt van het vet dat komt bovendrijven als onbewerkte melk even blijft staan. Dat vet, de room, wordt van de melk afgeschept en gekarnd en zo ontstaat boter. Boter wordt vaak echte boter of roomboter genoemd omdat in het dagelijks taalgebruik margarine en halvarine ook boter worden genoemd.
Margarine en halvarine zijn weliswaar van plantaardige oorsprong, maar beslist geen natuurlijke producten. Het gaat als vloeibare olie de fabriek in en komt er als een wit smeerbaar goedje, minstens 11 ingrediënten rijker, weer uit. Wat mij betreft een veel te bewerkt product om gezond te kunnen zijn. Aan margarine worden vitamines toegevoegd die al van nature in boter voorkomen, om het op boter te laten lijken.
Boter heeft qua gezondheid een slechte naam omdat het voor meer dan 50% uit verzadigd vet bestaat. Echter, uit wetenschappelijk onderzoek wordt steeds duidelijker dat verzadigd vet helemaal niet zo slecht is voor de gezondheid als tot nu toe werd aangenomen.
Margarine is rijk aan onverzadigde vetten, met name omega 6. De gemiddelde Nederlander krijgt zo veel omega 6 vetzuren binnen uit koekjes, snacks en kant-en-klare producten dat de verhouding omega 6 en omega 3 vetzuren compleet verstoord is. Te veel omega 6 in het lichaam kan bepaalde ontstekingsmechanismen in het lichaam in werking zetten bij mensen die hier gevoelig voor zijn. Daarnaast vraagt de vertering van beide omegas dezelfde enzymen en door te veel omega 6 in het lichaam komt de vertering van omega 3 in het gedrang.
De conclusie is dus, smeer vooral lekker roomboter op je brood, bij voorkeur grasboter. Koeien die gras eten produceren gezondere vetten dan koeien die ander voer krijgen. Richt je verder niet alleen op boter, maar varieer met de vetten die je gebruikt. Denk als bron van gezonde vetten vooral aan onbewerkte producten, zoals vette vis (zalm, haring, makreel en sardines), olijfolie en noten en zaden. Door veel te variëren krijg je verschillende soorten vet binnen, zoals verzadigd vet en de verschillende omegas, waardoor de verhouding omega 6 omega 3 weer gezonder wordt.