Chocotof
70 gram boter
400 gram gecondenseerde melk blikje van Friesche Vlag
tot net niet koken brengen
en daar 300 gram melkchololade aan toegevoegen
Na smelten chocolade even op redelijk hoog vuur goed doorroeren maar niet laten koken. De massa in een ingevet bakblik van 20x20 doen en voila... chocoladetoffee. Het leek aan de dunne, plakkerige kant te blijven naar na een nachtje koelkast ziet het er goed uit.
Vervolgens in brokjes snijden en deze dompelen in gesmolten chocolade voor een mooi laagje.
Bij dit recept moet je eigenlijk 500 gram pure chocolade gebruiken met 70 gram boter en 400 gr gecondenseerde melk. Omdat ik alleen melkchocolade had en na 4 repen van 75 gram elk een mooie consistentie was bereikt ben ik gestopt bij 300 gram.
Gecondenseerde melk (met suiker) is melk die ingekookt is tot een derde van het oorspronkelijke volume. Daarna wordt de melk gehomogeniseerd, afgekoeld en gesteriliseerd. Gecondenseerde melk schift niet bij het koken en is daarom zeer geschikt voor de bereiding van saus of pudding.
Als je zo'n blikje openmaakt heeft het al een beetje een caramelgeur en smaak.... Het zit dus is blikjes. Als je zo'n blikje 3,5 uur in bijna kokend water legt (helemaal onder) carameliseert de suiker in de melk en het daarna openmaakt krijg je een soort toffee achtige saus, caramelsaus (Jamie Oliver).
Categorie:Soms ...
|