Over een dikke week is het kerstmis en dus slaat de gemiddelde Spanjaard weer een flinke hoeveelheid zoetigheden in.
Want
men moet het bezoek toch op zon minst wat stukjes turrón kunnen
aanbieden, en het liefst ook een grote schaal met marsepein, chocola,
mantecados en peladillas klaar hebben staan om het diner op kerstavond
mee af te sluiten.
De Spaanse supermarkten liggen er al sinds
november vol mee. Hele tafels met daarop uitgespreid plakken turrón in
tientallen soorten, dozen met koekjes, mantecados en polvorones, zakjes
met peladillas en ga zo maar door. Een aanzienlijk deel van deze
typische kerstlekkernijen wordt gefabriceerd in het nabije Jijona en
het is dan ook een goed plan om in deze weken een bezoekje te brengen
aan het turrónmuseum in Jijona.
In dat museum wordt uitgebreid
uitgelegd hoe turrón gemaakt wordt, u wordt meegenomen in de
geschiedenis van dit product en bovendien kunt u in de winkel turrón
proeven en kopen.Het museum maakt deel uit van het fabriekscomplex van
1880, één van de oudste turrónfabrieken van Jijona. In de hal van het
grote gebouw kunt u een kaartje kopen voor het museum en wachten op de
eerstvolgende rondleiding, die op verzoek ook in het Engels plaatsvindt.
Het
is het leukst om op een doordeweekse morgen te gaan, omdat u dan de
fabriek in bedrijf kunt zien. Via grote vensters kunt u van bovenaf in
de fabrieksruimten kijken en daar bijvoorbeeld zien hoe de turrón over
de lopende band gaat en verpakt wordt. Ook krijgt u een interessante
video te zien waarin veel verteld wordt over de geschiedenis van dit
product, dat er tegenwoordig voor zorgt dat een groot deel van Jijona
werk heeft. Het recept voor het maken van turrón zou door de Moren naar
Spanje zijn meegenomen. In Jijona wordt de lekkernij al sinds de
vijftiende eeuw geproduceerd en het recept van de échte turrón - dat wil
zeggen de soorten Jijona en Alicante en niet de vele
chocoladevarianten die in de laatste decennia zijn ontstaan - zou
sindsdien geen veranderingen hebben ondergaan.
Het interessantst
is echter het échte museumgedeelte. U komt te weten wat de precieze
ingrediënten zijn van de verschillende soorten turrón en hoe ze
gefabriceerd wordt. Er staan oude apparaten en gereedschappen waarmee
dit vroeger gedaan werd. De originele turrón had eigenlijk maar drie
ingrediënten: amandelen, honing en eiwit. Het geheim zat hem in de
precieze verhoudingen tussen deze drie ingrediënten en de manier waarop
ze vermengd werden. Als hele, geroosterde amandelen werden gebruikt,
ontstond de harde turrón, ofwel Alicante, als de amandelen werden
fijngemalen en een dikke, smeuïge pasta ontstond, werd de zachte of
Jijona-soort gemaakt.
Pas in later eeuwen werd ook suiker en
soms chocola en/of eigeel toegevoegd. Als de mengsels waren gestold
werden rechthoekige plakken afgesneden en het is deze vorm, die de naam
turrón kreeg. Daarom kan het zijn dat u tegenwoordig in de winkel ook
producten als turrón de chocolate kunt kopen. Dit zijn eigenlijk
gewoon plakken (gevulde) chocola maar de vorm is hetzelfde als die van
de originele turrón.
In het museum ziet u verder oude
promotiecampagnes van het product turrón, een schitterende oude auto van
de fabriek 1880, kostuums, verpakkingen, een maquette van alle
productiestadia die een plak turrón doorloopt en nog veel meer. Het
museum is verdeeld over drie verdiepingen en u bent er zo een uurtje
zoet mee.
En voor de échte liefhebber komt het hoogtepunt op
het laatst, als u naar de winkel van 1880 wordt geleid. Hier mag u
enkele turrón- en chocoladesoorten proeven en kunt u er zich over
verwonderen hoeveel verschillende producten de fabriek 1880 en haar
goedkopere zusteronderneming fabriceren. Behalve de originele turrón en
haar chocoladevarianten, ziet u dat er ook marsepein en peladillas
verkocht worden. Deze producten hebben dezelfde ingrediënten als turrón
(amandelen, honing of suiker en ei) en kunnen dus in dezelfde fabriek
worden gemaakt.