Foto
Droom is't leven, anders niet;
'tGlijt voorbij gelijk een vliet,
Die langs steyle boorden schiet,
Zonder ooyt te keeren.
 (uit gedicht Air van Jan Luyken).
Foto
Gastenboek
  • hx59he
  • tee76v
  • Prettige kerstdagen en Nieuwjaar !
  • Wensen u fijne feestdagen
  • Kerstnummers met Goude Trompetten

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Inhoud blog
  • Vreemde vondsten op vliegvelden
  • Happy Halloween
  • Spaanse likeurtjes
  • Spanje; Xabia; Cap de la Nao
  • Griekenland; Symi
  • Alleen handbagage
  • Hitte duurt voort
  • Virgen del Carmen
  • Laatste vakantiedag
  • Imca jarig
  • Laatste verslag uit Spanje
  • Spanje; San Juan
  • Vervolg Spanje
  • Vrijdag 21 juni
  • 20 juni 2013
  • Vervolg Spanje
  • Feest van de Moren en Christenen
  • Vervolg Spanje
  • Vervolg Spanje
  • Vervolg Spanje
  • Verjaardag e.a. dagen
  • Nieuw bericht
  • Spanje
  • Spanje; 26 t/m 29 mei 2013
  • Spanje; vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 mei 2013
  • 22 en 23 mei 2013; Spanje
  • Spanje Altea; 21 mei
  • Spanje Altea; 21 mei
  • Tijdelijk blogstilte
  • Amsterdam; feestjaar 2013
    Zoeken in blog

    Ga met de muis naar het poesje



    Free counters!
    Archief per maand
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 11--0001
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Zoeken met Google



    "Foto's vormen een belangrijk deel van onze souvenirs, ze zijn het geheugen van een leven."





    Het weer in Almelo



    Het weer in Alicante (Altea); Spanje
    Click for Alicante, Spanje Forecast
    .
    Mijn favorieten
  • seniorennet.nl
  • een prachtig grafisch programma
  • Blog Groningen
  • Foto
    De landen die wij bezocht hebben
     en waarvan fotoreportages zijn



    Amerika

    Canada

    Bali

    Duitsland

    Frankrijk

    Portugal

    Spanje

    Tsjechie

    Hongarije

    Oost Duitsland

    Kroatie

    Nederland

    Belgie

    Griekenland

    Zwitserland

    Oostenrijk






    Fotoreportages

    van Nederland:

    Orvelte

    Provincie Groningen

    Stad Groningen

    Herfst in het land van Peel en Maas

    Engbertdijksvenen

    Blokzijl

    Scheveningen

    Zwanenwater (Callantsoog)

    Volendam

    Vlieland

    Sallandse heuvelrug

    Amsterdam; Sail 2005

    Landgraaf (Mondo Verde)

    Hoorn

    Giethoorn

    Herfst rondom Almelo

    Egmond aan zee

    Edam

    Dwingelderveld

    Kasteel Twickel; Delden

    Delfsail 2009

    Sail 2010


    Bali

    Verslag

     

    Amerika en Canada

    Verslag van de reis

    Washington D.C.

    Canada en Amerika algemeen

    Colonial Williamsburg

    Arlington

    New York 1e ged. ; 2e ged.

     

    Duitsland

    Stein am Rhein

    Schaffhausen

    Rugen

    Hiddensee

    Oost Duitsland;

    eiland Mainau

    Berlijn 2004

    Beilstein, Cochem, Moezel

    Neckardal,Heidelberg, , Mosbach,Eberbach,Hirschhorn

    Miltenberg a.d. Main

    Hunsruck; Moezel 2009

    Uberlingen

    Obersdorf; Dingelsdorf

     

    Frankrijk

    Alassio e.o.

    Nice

    Cannes

    Vence en St.Paul de Vence

    Gorges de Loup

    Villa de Rothschild; de tuin

    Villa de Rothschild .interieur

    Cagnes sur mer

    Ramatuelle

    Port Grimaud

    Mougins en Grasse

    Amiens;Les landes;Chartres;Lot

    Corniche; Moyenne; Eze

    Cote d'Azur

    Ardeche, Cote d'Azur, Verdon, Luberon

    Drome en Vercors

    Argeles sur mer

    van Port Grimaud naar Frejus en Roque d'Argens

    Bormes les Mimosas

    Chapelle du Rosair de Vence(Matisse) enTourettes sur Loup; La Colle sur Loup en le Bar sur Loup

    Corniche d'Esterel

    St. Tropez

     

     

    Tsjechie

     

    Griekenland

    Kreta

     

    Kroatie

    Istrie

    Dalmatie

     

    Italie

    Ravenna

    Venetie

    Gardameer

    Ligurië; S.Margherita; Rapallo; Levanto

    Cinquterre: Riomaggiore;Manarola

    Cinqueterre:Monterosso; Manarola; Vernazza

    Lago Maggiore

    eilandjes in het Lago Maggiore

    Genua

    Assisi

    Ligurie; Albenga en rit naar Alssio

    Orvieto

    Perugia en Meer van Trasimeno

    Umbrie

    Verona

     

     

    Zwitserland

    St.Gallen

     

    Spanje

    Costa Blanca 1990

    Costa Blanca 2010

     

    Portugal

    Algarve

     

    Belgie

    Brugge en Gent



    Dit is mijn favoriet
    Spanje e.a.landen; Image and video hosting by TinyPic
    LOU TEMS PASSO PASSO LOU BEN (DE TIJD GAAT VOORBIJ GENIET ER VAN)
    18-12-2011
    Kerstlekkernijen van Spanje

    Turrón, chocola en andere kerstlekkernijen


     

     
    Over een dikke week is het kerstmis en dus slaat de gemiddelde Spanjaard weer een flinke hoeveelheid zoetigheden in.
     
    Want men moet het bezoek toch op zo’n minst wat stukjes turrón kunnen aanbieden, en het liefst ook een grote schaal met marsepein, chocola, mantecados en peladillas klaar hebben staan om het diner op kerstavond mee af te sluiten.
     
    De Spaanse supermarkten liggen er al sinds november vol mee. Hele tafels met daarop uitgespreid plakken turrón in tientallen soor­ten, dozen met koekjes, mantecados en polvorones, zakjes met peladillas en ga zo maar door. Een aanzienlijk deel van deze typi­sche kerstlekkernijen wordt gefabriceerd in het nabije Jijona en het is dan ook een goed plan om in deze weken een bezoekje te brengen aan het turrónmuseum in Jijona.
     
    In dat museum wordt uitgebreid uitgelegd hoe turrón gemaakt wordt, u wordt mee­genomen in de geschiedenis van dit product en bovendien kunt u in de winkel turrón proeven en kopen.Het museum maakt deel uit van het fa­briekscomplex van 1880, één van de oudste turrónfabrieken van Jijona. In de hal van het grote gebouw kunt u een kaartje kopen voor het museum en wachten op de eerstvolgende rondleiding, die op verzoek ook in het Engels plaatsvindt.
     
    Het is het leukst om op een doordeweekse morgen te gaan, omdat u dan de fabriek in bedrijf kunt zien. Via grote vensters kunt u van bovenaf in de fabrieksruimten kijken en daar bijvoorbeeld zien hoe de turrón over de lopende band gaat en verpakt wordt. Ook krijgt u een interessante video te zien waarin veel verteld wordt over de geschiedenis van dit product, dat er tegenwoordig voor zorgt dat een groot deel van Jijona werk heeft. Het recept voor het maken van turrón zou door de Moren naar Spanje zijn meegeno­men. In Jijona wordt de lekkernij al sinds de vijftiende eeuw geproduceerd en het recept van de échte turrón - dat wil zeggen de soorten ‘Jijona’ en ‘Alicante’ en niet de vele chocoladevarianten die in de laatste decennia zijn ontstaan - zou sindsdien geen veranderingen hebben ondergaan.
     
    Het interessantst is echter het échte mu­seumgedeelte. U komt te weten wat de precieze ingrediënten zijn van de verschillende soorten turrón en hoe ze gefabriceerd wordt. Er staan oude apparaten en gereedschappen waarmee dit vroeger gedaan werd. De originele turrón had eigenlijk maar drie ingrediënten: amandelen, honing en eiwit. Het geheim zat hem in de precieze verhoudingen tussen deze drie ingrediënten en de manier waarop ze vermengd werden. Als hele, geroosterde amandelen werden gebruikt, ontstond de harde turrón, ofwel ‘Alicante, als de amandelen werden fijngemalen en een dikke, smeuïge pasta ont­stond, werd de zachte of ‘Jijona’-soort gemaakt.
     
    Pas in later eeuwen werd ook suiker en soms chocola en/of eigeel toegevoegd. Als de mengsels waren gestold werden recht­hoekige plakken afgesneden en het is deze vorm, die de naam turrón kreeg. Daarom kan het zijn dat u tegenwoordig in de winkel ook producten als ‘turrón de chocolate’ kunt kopen. Dit zijn eigenlijk gewoon plakken (gevulde) chocola maar de vorm is hetzelfde als die van de originele turrón.
     
    In het museum ziet u verder oude promotiecampagnes van het product turrón, een schitterende oude auto van de fabriek 1880, kostuums, verpakkingen, een ma­quet­te van alle productiestadia die een plak turrón doorloopt en nog veel meer. Het museum is verdeeld over drie verdiepingen en u bent er zo een uurtje zoet mee.
     
    En voor de échte liefhebber komt het hoog­tepunt op het laatst, als u naar de win­kel van 1880 wordt geleid. Hier mag u en­kele turrón- en chocoladesoorten proeven en kunt u er zich over verwonderen hoeveel verschillende producten de fabriek 1880 en haar goedkopere zusteronderneming fabri­ceren. Behalve de originele turrón en haar chocoladevarianten, ziet u dat er ook marsepein en peladillas verkocht worden. Deze producten hebben dezelfde ingrediënten als turrón (amandelen, honing of suiker en ei) en kunnen dus in dezelfde fabriek worden gemaakt.

     

    Bij marsepein is het bestanddeel amandelen groter dan bij turrón. ook worden voor marsepein bij voorkeur bittere amandelsoorten gebruikt. Pela­dillas zijn hele amandelen, gehuld in een hard wit suikerlaagje.
     
    Menigeen zal zich er vooral in deze kerstperiode niet van kunnen weerhouden wat lekkers in te slaan en dat is natuurlijk ook de bedoeling van het museum. Eenmaal weer buiten zou u ook nog even een kijkje moeten nemen op het industrieterrein aan de andere kant van de rotonde die u gepasseerd bent. Hier is onlangs een enorme, splinternieuwe chocoladefabriek verrezen van turrónproducent Antiu Xixona. Dit gigantische gebouw neemt sinds enkele maanden de volledige chocoladeproductie van supermarktketen Mercadona voor haar rekening. Het is de op twee na grootste chocoladefabriek van Spanje.
     
    Maar wie een chocoladefabriek wil bezoe­ken, moet naar Villajoyosa gaan, waar de fabriek van Valor een vergelijkbaar mu­seum heeft als het museum dat u zojuist heeft bezocht. Ook in dit museum wordt uitgelegd hoe het product werd en wordt gefa­briceerd, wat de ingrediënten en machine­rieën zijn en kunt u door de fabriek lopen, waar de geur van chocola overweldigend is. En ook hier is de museumwinkel, waar u chocola kunt proeven en kopen, voor de echte liefhebber natuurlijk het hoogtepunt.
     
    Genoeg kansen dus om u te inspireren voor de feestdagen en voorraden in te slaan, zodat u net als alle Spaanse families aan het einde van de kerstmaaltijd een schaal met Spaans lekkers kunt presenteren.
     
    Praktische informatie
     
    Het turrónmuseum in Jijona is van maan­dag tot vrijdag van 10.00 tot 19.30 uur, op zaterdag van 10.00 tot 13.00 en 16.00 tot 19.00 uur en op zondag van 10.00 tot 13.00 en 17.00 tot 19.00 uur geopend. Op eerste kerstdag en Nieuwjaarsdag is het museum gesloten. De toegang kost 1 euro.U bereikt het museum door op de A-70 iets ten noorden van Alicante de richting Mutxamel/Xixona te nemen en via de CV-800 (voorheen N-340, staat nog op veel kaarten en enkele borden) het binnenland in te rijden. Nét voor het bereiken van J­jona slaat u rechtsaf richting het industrieterrein en Busot. Borden met ‘Museo del turrón’ wijzen u de weg naar de fabriek van ‘1880’, waar het museum gevestigd is.
     
    Het chocolademuseum in Villajoyosa is van maandag tot vrijdag van 10.00 tot 13.00 en 16.00 tot 19.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur geopend. De toegang is gratis en de rondleidingen beginnen op hele uren. U neemt op de AP-70 of N-332 de afrit 66/Villajoyosa en rijdt richting centrum. aan de rand van het centrum rijdt u tegen de Valor-fabriek op.
     
    Door: Bea Lutje Schipholt
     


    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.nl - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jou eigen blog!