De dagen zijn zonnig en de avonden blijven warm, het barbecueseizoen
is officieel geopend! Heerlijk grillen met vrienden of familie, wie kan
daar nu neen tegen zeggen? Met deze tips kan het alvast niet fout lopen.
1. Vergeet je kolen niet op tijd aan te steken, liefst
lang voor de honger begint te knagen. Ze mogen namelijk niet meer
branden, maar moeten mooi rood gloeien en bedekt zijn onder een kleine
laag grijze as. De ideale test is je hand boven de hitte te houden voor 4
à 5 seconden. Als dat lukt, kan het grillen beginnen! Te warme
baktemperaturen zouden alleen je vlees verpesten: verbrand aan de
buitenkant en rauw aan de binnenkant.
2. Over
vlees gesproken... Komt het uit de diepvries? Laat het dan zeker niet
ontdooien op kamertemperatuur, maar leg het ruime tijd (1 dag) op
voorhand in de koelkast. Zo vermijd je dat bacteriën massaal kweken op
je BBQ-assortiment. Is het een last minute barbecue? Gebruik dan je
microgolf om alles te ontdooien.
3. Overhaast
tijdens het barbecuen niets, maar geniet gewoon van wat kleine tapa's,
een lekkere aperitief en een gezellige babbel terwijl het vlees gaar
wordt. Hamburgers die bijvoorbeeld niet goed doorbakken zijn, kunnen
schadelijke bacteriën bevatten. De gemiddelde hamburger heeft een 11 à
13 minuutjes nodig om hapklaar te zijn. Laat het pletten trouwens ook
maar achterwege, draai de hamburgers liever een keertje meer om ze egaal
te laten garen. Zo vermijd je dat de sappen eruit lopen, die de vlammen
snel doen opwakkeren en meer rook creëren. Dit is niet alleen
ongezonder, maar kan ook de smaak aantasten.
Meer vleestips: In
vergelijking met steak en varkensvlees, heeft kip trouwens veel meer
warmte nodig om goed te garen. Laat de kippenbillen en borststukken dus
gerust wat langer liggen, 10 tot 15 minuten griltijd aan elke kant is
doorgaans ideaal. Vleugeltjes worden best na 8 tot 12 minuten omgedraaid
en voor een gewone kipfilet moet 6 tot 8 minuten per kant volstaan.
Bij
worsten geldt de regel 'low & slow'. Bak ze dus op een lage
temperatuur zodat de buitenkant niet onmiddellijk verbrandt of barst en
laat ze lang sudderen. Wie toch niet graag wacht tot de temperaturen
zakken, kan de worsten eerst een kwartiertje laten pruttelen in water en
bier (voor de smaak), om ze dan op een middelmatig vuur te grillen.
Het
geheim bij saté's ten slotte, is wat ruimte te creëren tussen het vlees
en de groentjes ertussen. Nog beter is echter groenten en vlees op
aparte spiesjes te bakken, aangezien ze andere gaartijden hebben.
4. Vertrouw
niet op de truc van het kleurtje binnenin. Snijden in je vlees zorgt er
alleen maar voor dat de sappen ontsnappen, waardoor alles veel sneller
uitdroogt. De beste manier om te weten wanneer iets klaar is, is door af
te gaan op de textuur. Goed gegaarde stukken vlees of vis moeten
veerkrachtig zijn, niet zompig (rauw) of gespannen (doorbakken).
Laat het smaken!
(Bron: HLN.be)
|