Wie aan zomer en Spanje denkt, heeft al snel een karaf met sangría in gedachten.
Maar
deze aangename zomerdrank is niet het enige drankje dat het verblijf op
een Spaans terrasje in de zomer zo aangenaam maakt. Wat denkt u van een
ijskoude horchata, een granizado de limón of een tinto de verano? Deze
week een uitleg van vier verfrissende drankjes die u kunt bestellen of
kopen zodat u de hete zomermaanden goed doorkomt...
Als ik met
bezoek uit Nederland op een terras zit, bestelt men meestal een cola of
een koud biertje. Als ik dan een horchata of een granizado bestel,
is de verbazing groot en de interesse gewekt. Mag ik eens proeven?,
Dat is lekker!, De volgende keer wil ik dat ook! zijn meestal de
reacties. Want eerlijk is eerlijk, er zijn weinig drankjes verfrissender
dan een granizado de limón en horchata zorgt op momenten dat je door de
warmte eigenlijk geen honger hebt maar wél veel dorst voor een zowel
dorstlessende als voedzame consumptie.
Bijna elke bar en ijszaak
verkoopt in de zomer horchatas en granizados en u kunt ze zelfs in de
supermarkt kopen. Maar natuurlijk is de kwaliteit van deze drankjes uit
de supermarkt niet helemaal gelijk aan die, die u vers en gekoeld op
een leuk terrasje nuttigt.
Maar wat is horchata? Hoewel er
diverse soorten horchatas zijn, wordt met deze naam meestal een
melkachtig drankje aangeduid dat gemaakt is van chufas, ofwel
aardamandelen. Deze onooglijk uitziende bruine knolletjes groeien onder
de grond aan de knolcyperus (Cyperus esculentus), een plant die al door
de oude Egyptenaren werd geteeld en die door de Moren werd meegebracht
naar Europa. De streek rondom Valencia bleek bij uitstek geschikt voor
het verbouwen van de plant en nog altijd is het die regio waar het
overgrote deel van de aardamandelen vandaan komt.De plaats Ayora, in de
buurt van Valencia, is al sinds jaar en dag het centrum van de
horchata-industrie. Op enorme akkers met zandgrond worden hier in april
en mei zaden van de knolcyperus geplant. In de maanden erna beginnen de
planten te groeien en onder de grond ontstaat een wortelsysteem. Aan de
wortels ontstaan de knobbels die uiteindelijk in november worden
geoogst. De chufas worden vervolgens in water geweekt en dan geperst.
Aan de melkachtige substantie die ontstaat, wordt suiker toegevoegd en
dan wordt het gezeefd.
Als u het zelf wilt proberen - want
chufas zijn ook op de markt te koop- : 4,5 liter water op 1 kilo chufas
en 250 gram suiker. De chufa bevat vitamine C en E en veel mineralen.