Foto
Droom is't leven, anders niet;
'tGlijt voorbij gelijk een vliet,
Die langs steyle boorden schiet,
Zonder ooyt te keeren.
 (uit gedicht Air van Jan Luyken).
Foto
Gastenboek
  • hx59he
  • tee76v
  • Prettige kerstdagen en Nieuwjaar !
  • Wensen u fijne feestdagen
  • Kerstnummers met Goude Trompetten

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Inhoud blog
  • Vreemde vondsten op vliegvelden
  • Happy Halloween
  • Spaanse likeurtjes
  • Spanje; Xabia; Cap de la Nao
  • Griekenland; Symi
  • Alleen handbagage
  • Hitte duurt voort
  • Virgen del Carmen
  • Laatste vakantiedag
  • Imca jarig
  • Laatste verslag uit Spanje
  • Spanje; San Juan
  • Vervolg Spanje
  • Vrijdag 21 juni
  • 20 juni 2013
  • Vervolg Spanje
  • Feest van de Moren en Christenen
  • Vervolg Spanje
  • Vervolg Spanje
  • Vervolg Spanje
  • Verjaardag e.a. dagen
  • Nieuw bericht
  • Spanje
  • Spanje; 26 t/m 29 mei 2013
  • Spanje; vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 mei 2013
  • 22 en 23 mei 2013; Spanje
  • Spanje Altea; 21 mei
  • Spanje Altea; 21 mei
  • Tijdelijk blogstilte
  • Amsterdam; feestjaar 2013
    Zoeken in blog

    Ga met de muis naar het poesje



    Free counters!
    Archief per maand
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 11--0001
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Zoeken met Google



    "Foto's vormen een belangrijk deel van onze souvenirs, ze zijn het geheugen van een leven."





    Het weer in Almelo



    Het weer in Alicante (Altea); Spanje
    Click for Alicante, Spanje Forecast
    .
    Mijn favorieten
  • seniorennet.nl
  • een prachtig grafisch programma
  • Blog Groningen
  • Foto
    De landen die wij bezocht hebben
     en waarvan fotoreportages zijn



    Amerika

    Canada

    Bali

    Duitsland

    Frankrijk

    Portugal

    Spanje

    Tsjechie

    Hongarije

    Oost Duitsland

    Kroatie

    Nederland

    Belgie

    Griekenland

    Zwitserland

    Oostenrijk






    Fotoreportages

    van Nederland:

    Orvelte

    Provincie Groningen

    Stad Groningen

    Herfst in het land van Peel en Maas

    Engbertdijksvenen

    Blokzijl

    Scheveningen

    Zwanenwater (Callantsoog)

    Volendam

    Vlieland

    Sallandse heuvelrug

    Amsterdam; Sail 2005

    Landgraaf (Mondo Verde)

    Hoorn

    Giethoorn

    Herfst rondom Almelo

    Egmond aan zee

    Edam

    Dwingelderveld

    Kasteel Twickel; Delden

    Delfsail 2009

    Sail 2010


    Bali

    Verslag

     

    Amerika en Canada

    Verslag van de reis

    Washington D.C.

    Canada en Amerika algemeen

    Colonial Williamsburg

    Arlington

    New York 1e ged. ; 2e ged.

     

    Duitsland

    Stein am Rhein

    Schaffhausen

    Rugen

    Hiddensee

    Oost Duitsland;

    eiland Mainau

    Berlijn 2004

    Beilstein, Cochem, Moezel

    Neckardal,Heidelberg, , Mosbach,Eberbach,Hirschhorn

    Miltenberg a.d. Main

    Hunsruck; Moezel 2009

    Uberlingen

    Obersdorf; Dingelsdorf

     

    Frankrijk

    Alassio e.o.

    Nice

    Cannes

    Vence en St.Paul de Vence

    Gorges de Loup

    Villa de Rothschild; de tuin

    Villa de Rothschild .interieur

    Cagnes sur mer

    Ramatuelle

    Port Grimaud

    Mougins en Grasse

    Amiens;Les landes;Chartres;Lot

    Corniche; Moyenne; Eze

    Cote d'Azur

    Ardeche, Cote d'Azur, Verdon, Luberon

    Drome en Vercors

    Argeles sur mer

    van Port Grimaud naar Frejus en Roque d'Argens

    Bormes les Mimosas

    Chapelle du Rosair de Vence(Matisse) enTourettes sur Loup; La Colle sur Loup en le Bar sur Loup

    Corniche d'Esterel

    St. Tropez

     

     

    Tsjechie

     

    Griekenland

    Kreta

     

    Kroatie

    Istrie

    Dalmatie

     

    Italie

    Ravenna

    Venetie

    Gardameer

    Ligurië; S.Margherita; Rapallo; Levanto

    Cinquterre: Riomaggiore;Manarola

    Cinqueterre:Monterosso; Manarola; Vernazza

    Lago Maggiore

    eilandjes in het Lago Maggiore

    Genua

    Assisi

    Ligurie; Albenga en rit naar Alssio

    Orvieto

    Perugia en Meer van Trasimeno

    Umbrie

    Verona

     

     

    Zwitserland

    St.Gallen

     

    Spanje

    Costa Blanca 1990

    Costa Blanca 2010

     

    Portugal

    Algarve

     

    Belgie

    Brugge en Gent



    Dit is mijn favoriet
    Spanje e.a.landen; Image and video hosting by TinyPic
    LOU TEMS PASSO PASSO LOU BEN (DE TIJD GAAT VOORBIJ GENIET ER VAN)
    27-10-2013
    Spaanse likeurtjes

    Spaanse likeurtjes voor na de maaltijd

    Veel restaurants bieden u na het nuttigen van een uitgebreide lunch of diner een likeurtje van het huis aan. Deze likeurtjes zijn er in veel soorten en smaken en niet alle namen zijn bij ons noorderlingen bekend. Vandaag stel ik er een aantal aan u voor.
     
    De functie van een likeurtje na de maal­tijd is meerledig. De restauranthouder drukt er zijn waardering voor uw bezoek mee uit en u krijgt de kans uw aangenaam verblijf nog eventjes te verlengen. Maar vele van deze chupito’s zijn heel goed voor de spijsvertering en het lekkere ‘afzakkertje’ heeft dus ook praktisch nut.
     
    Twintig jaar geleden was het drankje van het huis aan de Costa Blanca vrijwel altijd een appellikeurtje, een mistela of een kruidenborreltje. Te­genwoordig is de variatie veel groter. Restaurants zonder veel fantasie haken in op de populariteit van de Italiaanse limoncello maar er zijn ook restaurants waar je kunt kiezen uit diverse huisgemaakte drankjes of streekspecialiteiten.Het drankje dat na de limoncello tegenwoordig het vaakst op tafel komt, is de orujo. Deze doorzichtige borrel wordt vervaardigd van wat er over is van de druiven na de wijnbereiding. Orujo betekent dan ook letterlijk droesem en het is juist dit bezinksel dat het kenmerk vormt voor de originele orujo, die vaak wordt verward met brandewijn. Orujo is oorspronkelijk afkomstig uit Cantabrië en Galicië maar heeft zich in de laatste decennia verspreid over heel Spanje. De druivenresten worden gedestilleerd en er ontstaat een drank met een alcoholpercentage van 40 tot 60 procent. Hetzelfde drankje wordt ook in Italië veel gefabriceerd, daar heet het grappa.Een variatie op de orujo is de orujo de hierbas. Aan de resten van de druiven worden in de natuur groeiende kruiden toegevoegd en het geheel krijgt na bereiding een lichtgroene of gele kleur. Tijm, rozemarijn, anijs, munt en salvia zijn de meest gebruikte kruiden voor dit drankje hoewel de samenstelling overal weer anders is.

    De kruidenversie van de orujo is bijzonder digestief en verkwikkend. In vroeger tijden werd dit drankje veel genuttigd door mensen die het land bewerkten. Zij stonden voor dag en dauw op, nuttigden hun ontbijt en sloten dat af met een kleine kruidenborrel om verkwikt aan de slag te kunnen gaan.
     
    Een ander dessertdrankje dat van druiven wordt gemaakt, is de vooral in het noorden van de provincie Alicante zeer populaire mistela. Mistela wordt gemaakt door aan druivensap zoveel alcohol toe te voegen dat het sap niet gaat fermenteren. Dat wordt bereikt bij een percentage van 15 of hoger. Aan de originele mistela wordt geen enkel ander ingrediënt toegevoegd maar in de loop der jaren zijn er talloze variaties op ontstaan, sommige alleen met honing of zoetstoffen, andere met koffiebonen, si­naasappelschillen of kruidnagel.
     
    Een likeur die afkomstig is uit de provincie Alicante en vooral in restaurants in Elche veel als drankje wordt aangeboden, is de cantueso. Cantueso wordt van de gelijknamige plant gemaakt, een familielid van de tijm (thymus moroderi). Deze plant wordt gedestilleerd en er wordt suiker toegevoegd. Het resultaat is een lichtbruin drankje met een alcoholpercentage van 25 tot 30 dat behalve lekker ook goed is voor de spijsvertering.
     
    In Monforte del Cid - in de binnenlanden van de provincie Alicante - is men trots op de anijslikeur die hier vandaan komt en die een kwaliteitserkenning (denominación de origen) heeft. Dit drankje, anís paloma, wordt gemaakt door wilde anijs en/of steranijs te distilleren in neutraal smakende alcohol van 40 tot 55 procent. Het resultaat is een doorzichtige, zoete drank met een aangename anijssmaak.Een specialiteit van de stad Alcoy is koffielikeur, café de Alcoy genaamd. Dit drankje wordt aangeprezen als aperitief maar in de praktijk wordt ze ook vaak bij de koffie na de maaltijd geserveerd. De koffielikeur wordt gemaakt door gemalen koffie te laten weken in smaakloze alcohol met een percentage van 15 tot 25 procent. Het resultaat is een donkerbruine, niet al te sterke drank.Afkomstig uit Baskenland maar al decennialang populair in heel Spanje is de pacharan, een likeur van sleedoornbessen en anijs. De bessen worden geweekt in brandewijn met anijssmaak en het resultaat is een zoete likeur met een alcoholpercentage van tussen de 25 en 30. Volgens de overlevering wordt pacharan vooral in de regio Navarra al sinds de Middeleeuwen gedronken maar zijn er in vrijwel heel Spanje recepten bekend van dranken die met behulp van de bes van de sleedoorn worden gebrouwen.
     
    Behalve de sleebes worden ook veel andere vruchten- en notensoorten gebruikt voor het brouwen van likeurtjes. De bekendste is waarschijnlijk de appel maar ook sinaasappels, citroenen, perziken, kiwi’s, bananen, amandelen, hazelnoten, bramen, allerlei soorten bessen en zelfs de vruchten van de aardbeiboom worden gebruikt om alcoholische drankjes van te brouwen. In de meeste gevallen gebeurt dit door het fruit een maand in een liter brandewijn of alcohol te laten staan en vervolgens suiker toe te voegen. In sommige restaurants maakt men de aangeboden likeurtjes zelf of heeft men een kennis of familielid dat deze drankjes maakt. Zo hoeft de gift aan de klant niet zo duur uit te vallen en kan men ook nog af en toe van smaak of recept veranderen. Het hoeft u dan ook niet te verbazen als de flessen die na de maaltijd op tafel verschijnen vaak geen etiket hebben zodat u maar moet afwachten hoe sterk het vocht is dat u naar binnen gooit en waar het van gemaakt is. Maar minder lekker is het er zeker niet om!
     
    Door: Bea Lutje Schipholt

     

    (Bron: Weekblad de Week)


    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.nl - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jou eigen blog!