WEDERWAARDIGHEDEN
Inhoud blog
 • Groot nieuws
 • Macht of Ontwikkeling?
 • Spin in het Web
 • Gebroken Belofte

  Zoeken in blog  Archief per maand
 • 05-2017
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 01-2014
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011

  Voor mij, om gelukkig te zijn, en voor geïnteresseerden!
  01-02-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belvedere - Wapenschild
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Bij de Belvédère ontdek ik nog twee mandala's in het wegdek. Een voor de hoofdingang, recht onder het grote wapenschild, en een om de hoek. 

  Op de laatste heb ik een mooi zicht op de oude Waalbrug uit 1936. 

  Op beide mandala's gaan me de rillingen over de rug. Is dit verbeelding? Gebeurt het door het afstemmen? Maakt de leylijn hier een kronkel? Een lus?


  Het wapenschild met datum 1646, een replica uit 1888, is een plaatje. 

  In 1646 is de Belvédère verbouwd van waltoren tot speeltoren voor de magistraat en ontvangstruimte voor hoog bezoek. Wat een informatie staat er op dit schild: een tweekoppige adelaar, een gouden leeuw, twee ridders en twee frivole walvissen.

  De ridders hebben bijzondere helmtekens op hun helmen. De adelaar op de een kan ik volgen, de andere ridder lijkt wel een narrenkap op te hebben. Alsof er twee metalen schellen in de punten van de kap zitten. Gaat het hier om een verbond tussen twee koningen? Wat zegt de heraldiek hiervan?


  Allereerst de wapenspreuk: Beata cens cuius dominus spes eius.

  De Google-tekstvertaler laat me in de steek: Wiens zeggen dat de Lieve Heer is zijn hoop. 

  Als ik alle woorden apart vertaal, wordt het in eigen woorden: Gezegend zijn degenen die hun hoop hebben gevestigd op de Heer. 

  Haha, er is geen sprake van 'geloof' of 'vertrouwen' maar van 'hoop'. Ik vind het aardig passen bij een speelhuis. Misschien gaat het hier wel om 'de Heer' uit het kaartspel. Heel aardig bij het naar binnen gaan.


  Trouwens ook aardig bij het naar buiten gaan. Ik stel me het dobbelen en gokken voor, met het daarbijbehorende verlies. Bij het naar buiten gaan, 'hoort' de verliezer dan achter zich: 'Het gaat niet om materie, zielenheil is de werkelijke waarde.' 

  Echt gaaf: zo'n ludiek, antiek reclamebord.

  Als het zo speels bedoeld is, kan ik de verklaringen beter zoeken in de mythologie en symboliek dan in de heraldiek. O, dit vind ik leuk. Waar staat alles voor?


  De dubbelkoppige, zwarte adelaar... Adelaar is het eerste krachtdier dat ik leerde kennen. Adelaar betreft evenwicht vinden: van de aarde te zijn, maar er niet aan gebonden. Oef, rollen met die materie.

  Adelaar staat symbool voor macht, overwinning en het element lucht. Adelaar kan het hoogste vliegen en wordt gezien als een Goddelijke Boodschapper. Overzicht hebben is een kwaliteit, contact maken een minder sterk punt, en volgens de verhalen kan een adelaar zonder te knipperen in de zon kijken. 

  Hm, volgens mij moeten goede gokkers ook niet met hun ogen knipperen. Daarom dragen ze toch vaak een zonnebril: om hun ogen te verbergen?


  Volgens het web wordt de dubbelkoppige adelaar reeds in het Byzantijnse Rijk (330 - 1453) als symbool voor het Oost- en West-Romeinse-Rijk gehanteerd. Een hint voor de keizers: evenwicht in aandacht is belangrijk.

  Van 962 tot 1806 laten gekozen Duitse koningen (de Rooms-koningen) zich door de paus tot keizer van het Heilige Roomse Rijk kronen. De dubbelkoppige adelaar staat ook op het wapenschild van deze keizers. Door de kroning worden ze de beschermheer van de pauselijke staat en dienen ze het evenwicht tussen de wereldlijke en geestelijke macht te bewaren.

  Hm, als roofdier behartigt de adelaar het evenwicht in de wereld. 

  Op het wapenschild van de Belvédère houdt de adelaar twee ridders in evenwicht. In de rechterpoot de ridder met de narrenkap en scepter. In de linkerpoot de ridder met de adelaar op de helm en het zwaard in de hand. Is de hint hier het evenwicht bewaren tussen speelsheid en serieus werken aan eigen tekortkomingen?

  Is de scepter een narrenstaf? Om mee te rammelen? De punt aan de top is wel een beetje vreemd; meer een toverstaf dan een scepter. Een kostbare staf hoort wel bij een nar.


  Wat vertelt de klauwende, gouden leeuw op het azuren schild op de borst van de adelaar? Leeuw is het symbool van de zon, van goud en moed. Heimelijk toeslaan (sluipen) is de succesformule voor een jagende leeuw.


  En de twee frivole walvissen?

  De walvis is een oeroud symbool van schepping, verborgen houden en wederopstanding, maar ook van verleiding die leidt tot vernietiging. Walvissen nodigen uit creatief te zijn, maar waarschuwen in contact te blijven met het echte leven.

  In de middeleeuwen leven verhalen dat walvissen op eilanden lijken, waar onschuldige schippers aan land willen gaan. Komen de schippers te dichtbij dan neemt de walvis hen mee de diepte in. 


  De kroon aan de top? De kroon lijkt op de kroon van de keizers van het Heilige Roomse Rijk. De gouden bol staat voor de aarde. Ik mis het kruis op de bol. Vreemd.


  Conclusie: Het Belvédère draagt een schitterend wapenschild dat speelse luchtigheid aan serieuze waarschuwingen paart.

  Vreemd, dat aan dit wapenschild in Nijmegen niet meer aandacht besteed wordt. En grappig, dat beneden aan de Waalkade het Casino van Nijmegen staat, beslist een thuis voor de speelse gokkers van deze wereld.


  Gokken en spelen... brr, in de middeleeuwen zit er misschien nog wat eerlijkheid in: wat de een verliest, wint de ander. Tegenwoordig gebeurt er iets bizars in de wereld van het grote geld, in het spel van de belegger; het ene moment heeft iemand veel, het volgende moment kan een groot deel 'verdampt' zijn.

  Warrior Iadied


  Andrews, T. (1997). Luisteren naar Dieren. Haarlem:Becht

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Dubbelkoppige _adelaar

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Heilige_Roomse Rijk
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Keizerskroon_(hoofddeksel)
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Koning_van_Duitsland

  http://translate.google.com

  http://www.gevelstenen.net/kerninventarisatie/plaatsenNed/Nijmegen.htm

  http://www.histoportal.nl/menucenter.php?p=artikel&art=733

  http://www.psychowerk.com/Symbolenboek/w/symbool,%20Walvis.htm

  http://www.wegwijslezer.nl/

  Reageer (0)

  Tags:Nijmegen, Belvedere, Wapenschild
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint Stephanus
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Thuis is het antwoord op de vraag 'Wie is Sint Stephanus?' gauw gevonden.

  Hoera voor het web: St.-Stephanus is de eerste diaken die door de apostelen is aangesteld. De aanstelling is nodig omdat de aalmoezenverdeling onder de weduwen niet eerlijk gaat.

  Oef, een geldkwestie! De Griekse weduwen en wezen zouden meer krijgen dan de Aramese. Doordat Stephanus deze taak behartigt, kunnen de apostelen meer van hun tijd aan preken en lesgeven besteden. Naast Stephanus worden er trouwens nog zes diakens aangesteld. Hm, een diaken is een gewijde dienaar die de taak heeft invulling te geven aan christelijke barmhartigheid. 


  Nadat Stephanus de hogepriester en oudsten in Jeruzalem beschuldigd heeft van de moord op Jezus wordt hij in het jaar 35 gestenigd: de eerste martelaar van het christendom. 

  Na zijn dood worden de christenen in Jeruzalem vervolgd. De bedoeling is het christendom in de kiem te smoren, maar door de vervolging worden de gelovigen verspreid en verkondigen ze het evangelie breder in het land. Het omgekeerde effect wordt bewerkstelligd.


  Sint Stephanus wordt meestal afgebeeld met stenen op zijn hoofd en schouders of in zijn handen. Soms is hij daarbij bebloed. Een boek en de martelaarspalm behoren ook tot zijn attributen.


  Oh, in 415 (380 jaar later!) wordt het lichaam van Stephanus ontdekt en via Constantinopel naar Rome, naar het Vaticaan, gebracht. 

  Hm, de reliekenhandel is weer een winstgevende business. 

  Gek hè, toch hebben relieken mensen veel vertrouwen geboden en gegeven. Waar gaat het nou eigenlijk om in een samenleving?

  Warrior Iadied


  Ad foto: 120204 Sint Stefanus met een steen in zijn handen - zuidertransept St.-Stevenskerk, Nijmegen.


  http://koptischekerkutrecht.nl/nl/artikelen/heiligen

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Stefanus_(martelaar)

  http://www.encyclo.nl/begrip/diaken

  Reageer (0)

  Tags:Nijmegen, Sint Stevenskerk, Stefanus
  02-02-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Draaiende Zon II

   

  Van 10 op 11 januari heb ik 's nachts dezelfde Beelden als van 9 op 10 januari. 

  Opnieuw de naar rechts draaiende 'Zon' met Stralen die door de Draaiing naar links achterblijven. Opnieuw zuigt het Wormhole, de Holte, me als het ware op. 

  Net als de nacht ervoor vind ik het onprettig; het overkomt me, is geen keuze. 

  Ook nu draai ik me snel van mijn rechterzij op mijn linkerzij. Dan is het weer alsof het Beeld me iets van Nijmegen vertelt. Weer lijken er van Nijmegen Stralen uit te gaan. Opnieuw wordt een van de Stralen een Weg die heel duidelijk naar het Zuiden gaat... naar de Kapellen Onze Lieve Vrouwe van Genooij of Onze Lieve Vrouwe In 't Zand die Vrijgevige Vrouw genoemd heeft. Misschien allebei wel.


  Als ik wakker word, denk ik: 'Gaat er een Zon van Stralen van Nijmegen alle Richtingen uit? Waar dan? Zou het Centrum van die Leylijnen op de oude palts liggen? Op het Valkhof?

  Hoe te ontdekken? Er is iets vreemds met die Draaiing.'

  Warrior Iadied

  Reageer (0)

  Tags:Nijmegen, Draaiende Zon
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Draaiende Zon III

  In de nacht van 11 op 12 januari 2012 vind ik het hoog tijd om me op iets anders te richten, want het effect van die Zuigende 'Zon' is erg sterk en ik schrik ervan.

  Ik ontkom echter niet aan dezelfde Ervaring. Wat vager, want ik draai vrijwel meteen op mijn linkerzij, maar toch weer dat Beeld van die zuigende Zon en dan... veel sterker opnieuw de Leylijn naar het Zuiden. 
  Mijn hoofd vult zich met elkaar snel opvolgende Beelden die ik geen van alle echt kan pakken... ergens centraal in Nijmegen.


  Waar te beginnen? 

  Een bijzondere zekerheid dringt zich op: Gewoon Dekkerswald met de Nebo verbinden en dan omhoog naar het Noorden, dan vind ik het wel. 


  Wat komt er dan? Het klooster en de Sacramentskerk in Brakkenstein? De kapel van het klooster Berchmanianum? De Studentenkerk van de Radboud Universiteit? Het stiltecentrum van het UMC St Radboud? Het verdwenen Mariakapelletje in de verdwenen tuin van het afgebroken Canisius-Wilhelminaziekenhuis? 

  Ben benieuwd.

  Warrior Iadied 

  Reageer (0)

  Tags:Nijmegen, Draaiende Zon
  03-02-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spoorlaan
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

   

  Zaterdag 14 januari rijd ik naar Groesbeek om foto's te maken van de verkeersborden en het plein bij de Spoorlaan. Door de consternatie bij het vorige bezoek ben ik dat totaal vergeten. Vergeleken met het donkere stormachtige weer van de zesde januari is het nu fris, helder en licht. Opvallend, want ik ben zelfs iets later dan de vorige keer. Het hele centrum van het dorp blijkt te werken met parkeerschijven. 


  Ik rijd naar het plein bij de Spoorlaan: 'Hoe kan een buitenstaander nu weten dat de weg en het plein een geheel vormen: de Spoorlaan!'

  Trouwens als er aan een weg rechts een bord staat, geldt dit voor de rechterkant, en als er aan een weg links een bord staat, geldt het voor de linkerkant. Maar hier geldt het verkeersbord (met info over de parkeerzone) rechts van de weg blijkbaar ook voor het plein links van de weg.


  Aan de linkerkant van de weg staat meteen op de hoek van het plein het verkeersbord 'aan de linkerkant van de weg niet parkeren', maar uit het bordje eronder blijkt dat het niet parkeren enkel geldt op de marktdag. Hm, en niet enkel voor de laan, maar voor het gehele plein! 

  Zowel aan de rechterkant als aan de linkerkant heeft de weg een duidelijk zichtbare witte doorgetrokken streep. Hm, iedereen die een auto op een parkeervak direct aan de linkerkant van de laan wil zetten, moet dus over de witte doorgetrokken streep aan de linkerkant heen rijden.


  Bah, ik rijd terug en ga na het spoor naar links richting de oude Hervormde kerk. Ook allemaal parkeerschijfwerk. Hm, een doorgaande weg is afgezet. Omdat ik nog geen parkeerschijf heb, zet ik mijn auto wat verderop: op de vrij grote parkeerplaats van Grand Café Ottenhoff. 

  Dank voor de parkeerplaats! 

  Warrior Iadied


  De foto van het verkeersbord, aan het begin van de Spoorlaan rechts, heb ik later op de middag genomen.

  Reageer (0)

  Tags:Groesbeek, Spoorlaan
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groesbeek - Hervormde Kerk
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Terug naar het centrum. Als ik door de Burgemeester Ottenhoffstraat in de richting van de hoofdstraat (Molenweg-Dorpsstraat) wandel, merk ik dat er aan de rechterkant, van noord naar zuid, een pad richting de oude kerk loopt. 

  Ik wil foto's maken van de Spoorlaan, maar laat me door de oude kerk afleiden: 'Het is nog licht genoeg.'

  Vlak voor de kerk komt van rechts, uit het westen, een beekje dat tussen en over ronde stenen kabbelt: Wat mooi!'

  Via een plat betonnen bruggetje kom ik bij de kerktoren. Er klinken liederen uit de door kroonluchters verlichte hoge ramen.


  "Wat een mooi kerkje," zeg ik tegen een chique geklede man die staat te wachten.

  "Ja, uit de elfde eeuw," reageert hij, "de toren en het koor zijn het oudste. Het tussenstuk is ooit verbrand. De kerk is nog niet zo lang geleden gerestaureerd. Het gebouw wordt ook verhuurd voor besloten partijen. Zeg maar een derde geldstroom."


  Er komt een vrouw naar ons toe fietsen: 'Hé, een lieve ex-collega.' 

  We begroeten elkaar.

  "Oh," puft ze, "was ik het mooi uitgedraaide lied voor de jarige vergeten, moest ik weer naar huis fietsen."

  "Kan ik binnen kijken?"

  Ze twijfelt: "Er wordt een verjaardag gevierd."

  Chique geklede mensen, velen in het zwart, gaan naar binnen. 

  De echtgenoot van mijn ex-collega komt naar buiten en gedrieën gaan ze naar binnen. Even later komt de echtgenoot naar buiten: "Sorry Thea, je kunt gerust even binnen kijken."


  Wat een heerlijk grote, en lichte, ruimte. Het daglicht stroomt nog door de hoge ramen naar binnen. 

  De ontvangst is groots. In het koor zie ik een aardige mannelijke collega piano spelen. We begroeten elkaar en ik wandel rond. 

  Een krachtige leylijn loopt van noord naar zuid door het koor. De lijn komt door de deur van de consistorie naar binnen en gaat via het moderne glazen altaar en de tegenoverliggende deur naar buiten. Nadat ik enkele foto's geschoten heb, zwaai ik ten afscheid en ga ik onder de toren door weer verder. 


  Via het betonnen bruggetje steek ik opnieuw de beek over en dan naar links naar een noodlijdende gele, kale, taxus. Ik besef dat het beekje dat hier opborrelt de bron van de Groesbeek is: 'Wat een schitterende omgeving.' 

  En dan voor de derde keer over het bruggetje: via een poortje kan ik om de kerk wandelen. Bij de noordelijke aanbouw voel ik de leylijn prikkelen. Het kerkhof pronkt met enkele fiere taxussen. 


  Aan de zuidkant loopt de gevonden leylijn via een mooi bestraat pad naar een smeedijzeren toegangshek. Als ik met de rug naar de kerk ga staan, zie ik over de weg en aan de andere kant van een groot parkeerplein een prachtig oud gebouw staan. De leylijn lijkt er recht naar toe te lopen: 'Hm, kan ik mooi een keer uitzoeken.'

  Warrior Iadied

  Reageer (0)

  Tags:Groesbeek, Hervormde kerk
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spoorlaan II
  Klik op de afbeelding om de link te volgen


  Na de prettige momenten bij de Hervormde Kerk wandel ik naar de Spoorlaan waar ik de bekeuring kreeg. 

  Het bord met de P hangt lager dan in mijn herinnering. Het bord 'verkeerssituatie gewijzigd' is geel en niet wit. Geven de lampen 's avonds geelachtig licht? Is dat de reden dat ik in de veronderstelling leefde dat het bord wit was!?

  Langs de laan loopt aan de linkerkant achter de duidelijk zichtbare witte streep een blauwe streep. Op een donkere avond en met het licht van de lantaarns slecht zichtbaar; vuil en versleten. Zeker als er auto's overheen staan.

  Aan het eind van het plein is de Spoorlaan rechts met roodwitte paaltjes afgesloten. Zou dat de gewijzigde verkeerssituatie zijn? Het plein lijkt kleiner dan in mijn herinnering, vandaag staan er duidelijk minder auto's geparkeerd. 


  Dappere Vrouw blijkt thuis te zijn als ik haar met een bezoek verras.

  Als ze hoort van de bekeuring zegt ze: "O, ik heb er al drie gehad, het is moeilijk er steeds aan te denken."

  Mijn mond valt open van verbazing: 'Wat een geldklopperij!'

  Dan schrikt ze: "O, mijn auto heb ik op het plein gezet en volgens mij heb ik de tijd niet goed ingesteld. Oh, dan is het mogelijk alweer te laat."

  Ze klinkt berustend, hetgeen me weinig hoop geeft voor de goede afloop van mijn bekeuring. 


  Aangezien ik heel wat sneller bij de auto kan zijn dan Dappere Vrouw ga ik er naar toe. 

  Ze heeft geluk, de controleur is nog niet langs geweest. 

  Ik zet de parkeerschijf op kwart over vier, want zo laat is het ondertussen: 'Zo de auto kan er vandaag en morgen zondag staan.'

  Met een bloemetje voor de schrik ga ik terug. De koffie geurt. We filosoferen over relaties, seksualiteit en lesinhouden. De tijd vliegt.


  Terugrijdend naar Nijmegen denk ik na over het verfijnen van mijn bezwaarargumenten.

  Als iemand een bord met 'Verkeerssituatie gewijzigd' kan ophangen, dan kan daar ook een concreter bord met de tekst 'Parkeren Plein P-schijf max 2 uur' hangen'. 

  Stel dat ik boodschappen wil doen en wil lunchen, dan kan ik tussen de bedrijven door mijn auto verzetten! Of als ik samen met Dappere Vrouw bij haar thuis zou werken, dan kan ik overdag elke twee uur naar mijn auto rennen, de auto verzetten en de parkeerschijf weer correct installeren. Dat de centruminwoners van Groesbeek geen parkeer- en bezoekersvergunning hebben, verbaast me totaal. 


  Naar wie gaan de bekeuringsgelden? Potje voor de gemeente? 

  Hm, ben benieuwd wanneer de acceptgiro komt; dan kan ik tenminste daadwerkelijk bezwaar aantekenen. Eerlijk gezegd weinig hoop op een goede afloop, maar als ik het protest zou laten, zou het respect voor mezelf tanende zijn. 

  Later thuis denk ik: 'Hé, wie vierde daar zijn verjaardag? In de oude kerk? Toch niet de burgemeester? Dan heb ik echt een kans gemist om te protesteren.'

  Warrior Iadied

  Reageer (0)

  Tags:Groesbeek, parkeerschijfzone
  04-02-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goud in mijn Lijf
  Klik op de afbeelding om de link te volgen


  Zondagmiddag 15 januari 2012 fietsen Mijn Lief en ik naar Dekkerswald. 

  Voelt veilig; als ik reis kan hij de omgeving in de gaten houden, zodat ik minder kans maak op een poging tot contact door anderen. Uit een Reis knallen door de aanraking van iemand anders is bijzonder onprettig.

  Het is helder weer, een helblauwe lucht met hier en daar een wit schapenwolkje en een eindje boven nul. Mijn rechterbeen, heup en ribben doen gewoon pijn. Tja!

  De Dekkerswaldkapel is tot mijn teleurstelling gesloten. In de voortuin heerst een prettige stilte. Mijn Lief zet zich in het zonnetje bij de oude hoofdingang. Ik wandel naar de coniferengroep van Rozenmaria. Het is ongeveer kwart over drie.


  Gezeten op de stomp van de noordelijke conifeer kijk ik even rustig om me heen. Een beetje zenuwachtig ben ik wel na het debacle van de vorige keer. De sfeer is sereen. 

  In het zuidwesten schijnt de zon zilverwit hoog door de kale bomen. In het centrum van de coniferengroep valt nog zonlicht, ook weerkaatst door de ruiten van het gebouw achter me.

  Ik besluit mezelf twintig ademteugen te gunnen en sluit mijn ogen.


  "Dag Thea," klinkt het zacht, "dag Thea." 

  Ik besluit gewoon door te gaan met de twintig Ademteugen alvorens ik Aandacht schenk aan deze Stem.

  "Dag Thea," gaat de Stem zachtjes door, "dag Thea."

  Ik voel mezelf rustiger en rustiger worden. Na twintig Ademteugen kijk ik naar links: naast me staat een mij onbekende Vrouw.

  "Dag Thea," zegt de uiterst zachtaardig klinkende Vrouw, "dag Thea."

  Ze is gekleed in een crème-zachtgeel soepelvallend lang Gewaad en kijkt me met een Stralend-Lief Gezicht aan.

  "Goedemiddag, ik ben Thea, Thea-Warrior."

  Ze lacht zachtjes: "Ja, Gertrudis... ik ben er om je te steunen."

  Wat verbaasd kijk ik Gertrudis aan, ze heeft geen Vleugels, is geen Engel.

  "Oh, Gertrudis... ik ben gekomen om... Maria te ontmoeten..."

  Gertrudis knikt instemmend: "Wandel maar mee, Ze is er wel."

  Ik zie ons op de Rug terwijl we weg wandelen. Wat verderop zit Maria op een Verhoging in het Gras. Ze draagt schitterende Kledij. Een rood Onderkleed met kleine goudkleurige Lelieën erop en een schitterende nachtblauwe Mantel.

  Ze kijkt op als Gertrudis en ik eraan komen lopen. Haar toch al Zuiver-Stralende Gezicht licht nog meer op: "Oh," lacht Ze vriendelijk, "het bange Meisje."

  Ik knik wat beduusd: "Ik ben gekomen om U te bedanken voor alle Steun die ik de afgelopen Weken en Dagen ervaren heb. De Moeilijkheden van de laatste Dagen waren pittig, maar ik kon het vrij goed aan, mede door de Gesprekken met de Jehova-getuigen."

  Maria knikt instemmend: "Ja, je hebt het vrij goed gedaan, je bent behoorlijk goed vergevingsgezind geweest."

  "Het was niet mis wat er allemaal gebeurde," reageer ik.

  "Wanhoop is overbodig," reageert Maria, "niet alles is verloren, er is genoeg over en het gaat goed; je hebt eerst zelf Kracht moeten ontwikkelen."

  Ik kijk Haar en Gertrudis aan: "Voel me van binnen wel heel erg moe."

  "Ja," reageert Maria, "je kunt wel wat Steun gebruiken."

  Tegenover me zie ik Jezus op me toelopen: "He oude makker, Petrus, een Vrouw deze Keer."

  Enigszins overvallen kijk ik mijn Goede-Oude-Vriend aan, wat heeft Hij een Zuiverheid- Uitstralend Gelaat.

  Maria zegt: "Ze kan wel wat Steun gebruiken."

  Jezus houdt Zijn Handen boven mijn Hoofd en ik voel, zie, merk hoe ik omgeven word door een dikke Laag Gouden Energie. De Energie cirkelt om me heen.

  'Mijn Achillespezen ook,' denk ik, maar het is al in orde; de Energie omhult me totaal.

  "Steun voor een Vredig Hart en Kracht om Leiding te geven en Energie om het Loslaten te leren," zegt Maria.

  Hm, dit laatste vind ik een beetje eng, ik denk aan sterven en versterven: 'Dat is nou niet bepaald mijn Bedoeling.'

  Mijn blik hecht zich van de Een, Maria, naar de Ander, Jezus, en eindigt bij Gertrudis.

  Ondertussen vult Maria aan: "Loslaten van het Verleden..."

  Gertrudis lacht weer zachtjes; versterven was Haar Weg, een Weg die ze met Liefde gegaan is: "Het Leven kan ook licht zijn; fleurig..."

  De volgende Gebeurtenis overvalt me: mijn Kruinchakra opent zich en slurpt alle Gouden Energie naar binnen. Mijn hele Lichaam wordt gevuld met de intens zachte Energie die vervolgens door mijn Huid naar buiten gaat. Net alsof ik helemaal overdekt raak door een Olielaagje.

  Het overdondert me wat: 'Gaat de Pijn in mijn Been echt weg!?"

  "Maria...," zeg ik, "bent U..., kan ik...?"

  "Ja," reageert Zij, "Ik ben hier voor jou, je kunt me altijd aanspreken, ook 's nachts, het is goed."

  "Gewoon drie keer 'Weesgegroet Maria' zeggen," vult Jezus aan, "dan hoort Ze je, gewoon doen; het is goed."

  "Ik ga met je mee," zegt Gertrudis, "ik blijf in je Buurt... voor Steun, het is goed."


  Heel rustig open ik mijn ogen. De zon staat veel lager en schijnt niet langer tussen de coniferen. Ik maak een foto van de conifeer tegenover mij en sta dan op. De pijn is uit mijn rechterbeen verdwenen. De pijn in mijn buik zit er nog. Mijn Lief komt me tegemoet. Samen wandelen we over het grintpad naar de poort. 

  "Met het gebouw in de rug, een heel goede plek om te mediteren," zegt Mijn Lief.

  Ik ben het met hem eens: "Het is goed."


  Dan komt er opeens een heleboel zuur uit mijn maag omhoog. 

  Héhé, dit is vreemd; ik heb niets gegeten dat zoveel zuur kan veroorzaken.

  De fietsen wachten bij de nog gesloten Kapel. 

  Bij ons huis worden we verwelkomd door een luidkoerende duif. Mijn Lief lacht erom en wijst. Binnen komt er nog een keer een hoeveelheid scherp zuur omhoog. Tsss.

  Warrior Iadied

  Reageer (0)

  Tags:Groesbeek, Gertrudis, Maria, Jezus
  05-02-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.College van Groesbeek
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Op 17 januari 2012 ontvang ik een reactie van de burgemeester en de secretaris van de Gemeente Groesbeek op mijn e-mail van 7 januari. 

  Dat is toch vriendelijk.


  Welke opmerkingen plaatsen ze zoal?

  'Door de tijdsduurbeperking van 2 uur is het voor winkelend publiek makkelijker geworden om dichtbij de winkels een parkeerplaats te vinden.'

  Hm, misschien wel, maar meer als 2 uur winkelen is blijkbaar niet zo hard de bedoeling. O, blijkbaar zijn er plekken voor langparkeerders... zou handig zijn als er ergens verwijzingen naar 'Lang Parkeren' zouden staan.


  Blijkbaar zijn de inwoners van Groesbeek sinds de invoering van de nieuwe regeling in november 2010 goed voorgelicht... maar daar heb ik als Nijmegenaar weinig aan.

  De parkeerschijfzone zou op internetrouteplanners aangegeven staan, onder andere die van de ANWB. Tja, maar daar ken ik Groesbeek weer net te goed voor... van een internetrouteplanner hoef ik geen gebruik te maken om in Groesbeek aan te landen.


  Grappig nieuwtje: parkeerschijfzone-info op internetrouteplanners.

  Als ik de ANWB routeplanner check, kan ik geen info over parkeerschijfzones vinden. Ligt dat aan mij? Ja, dat ligt aan mij, want ik moet echt bij de routeplanner met een eindpunt van bestemming zijn en niet bij 'de locatie Groesbeek'. 


  Haha, bij het eindpunt van mijn weg (volgens de routeplanner) staat een picto van een parkeerbetaalautomaat: er wordt een muntje in een parkeerautomaat gestopt. 

  Als ik op de picto klik en een paar keer doorklik en een vlag weet te verzetten, vind ik wel degelijk informatie over het parkeren op het Spoorlaanplein: gratis. 

  Aha, dit ligt aan het tijdstip waarop ik de info zoek: 's avonds.

  Als ik doorheb dat ik elders op de pagina datum en tijd moet instellen, vind ik tweemaal informatie op de kaart/afbeelding van het plein. Bij de vlag staat 'gratis' en in een infoblok staat 'gratis (max 2 uur)'!


  Hm, aan het eind van het plein staan winkels. Volgens de Routeplanner moet ik achter de winkels langs om op een deel van de Spoorlaan te komen waar parkeren hele dagen gratis is. Maar... de weg rechts van die winkels is in werkelijkheid afgezet. Zou ik voor de winkels langs moeten gaan? Hm, ik denk dat juiste info verstrekken héél moeilijk is. 

  Leuk spel trouwens dat zoeken van gratis parkeerplekken in een andere gemeente.


  Volgens de info in de brief geldt het verkeersbord (P max 2 uur) dat rechts van de Spoorlaan staat ook voor de linkerkant: 'In tegenstelling tot wat u aangeeft in uw e-mail, gelden deze verkeersborden voor beide kanten van de weg.'

  Tja, hoe ik ook op het web zoek nergens kan ik bij de verkeersborden van parkeerzones, van de blauwe zone, deze informatie vinden... dat het geldt voor beide kanten van de weg. Hm, misschien geldt het links omdat daar een blauwe streep achter de doorgetrokken witte streep staat. Nauwelijks te zien in het donker die blauwe, zeker niet door het contrast met de witte. 


  En dan nog... een weg en een plein zijn voor mij erg verschillend. Dat het plein de naam van de weg 'Spoorlaan' draagt, vind ik een beetje zielig voor het plein: geef het plein een eigen naam. 

  En ook vind ik het ronduit onhandig om op zo'n druk punt aan het begin van een weg twee borden met verschillende informatie over het parkeren te plaatsen: een links en een rechts van de weg!


  Over de strafmaat schrijven ze: 'De hoogte van de strafmaat wordt daarbij overigens niet door ons bepaald, maar wordt landelijk bepaald.'

  Hm, dat is wel zo maar ze zouden op zijn minst kunnen erkennen dat het best een hoog bedrag is gezien de begane overtreding. Eigenlijk vind ik dat ze actie moeten ondernemen om het boetebedrag landelijk te verlagen.


  Het is de hoogste tijd voor de aanschaf van een parkeerschijf. 

  O, ik vergeet dat ik langer dan twee uur wil parkeren. Nou ja, altijd handig. Hm, 11 dagen na de cruciale datum laat de acceptgiro nog op zich wachten.

  Warrior Iadied


  http://route.anwb.nl/routeplanner/

  Reageer (0)

  Tags:Groesbeek, parkeerschijfzone
  06-02-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Surprise - Draaiende Zon
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Op dinsdagavond 17 januari 2012 heb ik WEDERWAARDIGHEDEN zover bijgewerkt, dat ik tijd kan maken om de kwestie 'Draaiende Zon' te onderzoeken.

  Op het web zoek ik met hulp van de ANWB routeplanner de locatie Sionsweg Nijmegen. Het is het adres van de Nebo, waar ik vele jaren prettig gewerkt heb. Verrassing: de rondweg van Dekkerswald staat ook op de kaarten van de routeplanner.

  Ik leg er een lineaal langs en moet wat schuiven met de kaart.

  Mijn ogen worden groot van verbazing: de lijn gaat door de wijk Groenewoud. Ze loopt meer naar het Oosten dan ik dacht. Ze lijkt door de kapel van het oude Albertinum-klooster te gaan en eindigt in... hahaha... het Keizer Karelplein.


  DE DRAAIENDE ZON...


  Tsss, wat een cadeau. 

  Wat schreef het Geateam naar aanleiding van de woorden van Marko Pogacnik over het Keizer Karelplein? 

  'De etherstroom van de Rijn / Waal wordt op het Keizer Karelplein ondergronds aangetrokken door een spirituele stroom, die daar van boven de aarde instroomt."


  Wat heb ik dan drie keer ervaren 's nachts? Ik had het over Zuigkracht, was het dan Duwkracht? Best spannend om het eens bewust te ervaren, dat Wormhole. Niet 's nachts als ik half slaap, dan vind ik het eng. Wat zou het Effect van die vreemde Draaiing zijn? De Stralen leken rechtsom te draaien, en dat klopt met het stratenpatroon, maar de auto's rijden linksom! 

  Hm, ik ben benieuwd. Eerstdaags op naar het Keizer Karelplein!


  De kaart intrigeert. De lijn lijkt door de rotonde van de Heijendaalseweg-Groenewoudseweg te gaan. Gaat de lijn door de Dominicuskerk daar? Oh, en door de woning van een vriendin, Creatieve Vrouw! Vervolgens komt de lijn op het Keizer Karelplein aan.

  Warrior Iadied


  Nelemans, H. (2011). De Kracht(plaatsen) van Nijmegen - Geomantie in het rijk van Nijmegen. Nijmegen: Geateam. http://route.anwb.nl/routeplanner/

  Reageer (0)

  Tags:Nijmegen, Keizer Karelplein
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Zonnewaaier
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  In de nacht van 18 op 19 januari ontvang ik weer een Beeld. Vanuit de reeds gevonden lijn Keizer Karelplein - Nebo - Dekkerswald waaiert een grijzig Vlak uit richting het Oosten. Net een Waaier die een Stukje uitgeklapt wordt.

  Ik besef dat ik een lijn dien te trekken die door het huidige Orientalis gaat.


  Op de kaart lijken de volgende punten verbonden te worden: het hoofdgebouw van Orientalis; de Cenakelkerk in de Heilig Landstichting; het terrein van Verpleeghuis Joachim en Anna; café Groenewoud (uit 1763); de kruising Heyendaalseweg-Archipelstraat; de achterkant van de Antonius van Paduakerk tegenover Blixem aan de Groesbeekseweg en dan het Keizer Karelplein. Of het echt zo is, zal ik nog moeten checken.

  Het lijkt erop dat het Keizer Karelplein een Zon met vele Stralen is!

  Warrior Iadied

  Reageer (0)

  Tags:Nijmegen, Keizer Karelplein
  07-02-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Joachim en Anna met Maria
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Het terrein van het Verpleeghuis Joachim en Anna waar de lijn van Orientalis naar het Keizer Karelplein doorheen loopt, is mij onbekend. Joachim en Anna zijn, volgens de legende, de ouders van Maria en dus de grootouders van Jezus.


  Het web onthult dat hier in 1972 een groot bejaardentehuis, Joachim en Anna, onder de slopershamer is gevallen. Het was een burchtachtig gebouw met een voorgevel van honderd meter breed en vier forse torens. Op de westhoek was een groot beeld van St Anna met Maria-als-jong-meisje ingemetseld met daaronder de gedenksteen uit 1926 van de wijding van het gebouw.

  Hm, die gedenksteen moet in het huidige gebouw nog ergens ingemetseld zijn. Ik tref op het web ook nog een afbeelding van een Mariakapelletje dat, als ik het goed heb, in 2011 in de tuin is gezet. Spannend, zou de leylijn daar doorheen lopen?


  Vrijdag 20 januari zie ik kans 's middags met Mijn Lief bij 'Joachim en Anna' langs te gaan. De gedenksteen is snel gevonden: bij de postvakken in een gang links van de centrale hal. De huidige kapel blijkt energetisch volkomen neutraal. 

  We vragen bij de receptie naar het Mariakapelletje en worden naar de achtertuin verwezen. Daar staan we plotseling bij de restanten van het oude beeld van St.Anna-en-Maria. 

  Het ontroert me, wat mooi! 


  In de oosthoek van de tuin treffen we het kleine Mariakapelletje. Ik wandel met mijn wichelroeden door de tuin. Er loopt een sterke leylijn. Als ik met mijn gezicht naar het kapelletje ga staan dan gaat de lijn door de dikke boom rechts van het kapelletje, dus dichter bij de Groesbeekseweg. Dit is de leylijn die van Orientalis lijkt te komen. 


  Als we weggaan, vraagt Mijn Lief aan de receptioniste of er nog iets gedaan wordt met het oude beeld in de struiken in de achtertuin. Er wordt een notitie van gemaakt, maar wat vind ik Sint Anna met Maria mooi zoals ze daar op de grond onder de bladeren liggen.

  Warrior Iadied


  http:/www.noviomagus.nl/Gevels/Gevelstenen/Groesbeekseweg327/Groesbeekseweg327.htm

  http://www.noviomagus.nl/vrijkun41.htm

  http://www.vandewaterbouw.nl/renovatie-en-verbouw/mariakapel-joachim-anna

  Reageer (0)

  Tags:Nijmegen, Joachim en Anna
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leylijn bij 'Joachim en Anna'
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Terwijl ik de foto maak, sta ik op de Leylijn die, in de achtertuin van 'Joachim en Anna', door de dikke boom rechts van het Mariakapelletje gaat.
  Praten met het Bewustzijn van een boom vergt mentale voorbereiding. Eventjes doen, is er voor mij niet bij, maar ik realiseer me dat praten met Bomen eigenlijk wel de uitdaging is bij deze queeste. Zouden anderen daarin geïnteresseerd zijn? Misschien wel, maar als ik met anderen op pad ga, kan ik minder zelf 'onschuldig door de wereld dartelen'. Werken en weer tot rust komen, slokt al veel tijd op. Heb ik wel tijd om met anderen met dit onderwerp bezig te zijn?
  Warrior Iadied

  Reageer (0)

  Tags:Nijmegen, Joachim en Anna, leylijn
  08-02-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doetinchem - Leylijn
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Dinsdag 24 januari ga ik naar Doetinchem voor een tweede praktijkbezoek. Daarna neem ik de middag verder vrij om te doen wat ik de vorige keer nagelaten heb: de Straat uit en dan rechtsaf.


  Hm, ik geniet en raak betrokken, maar daarover later. 

  Op het web heb ik al stevig gestudeerd op Doetinchem. Nou ga ik hier niet de Canon van Doetinchem schrijven maar wel, in het kader van mijn ervaringen deze middag, enkele relevante gebeurtenissen naar voren brengen. 


  Daar gaat-ie:

  In 838 komt Villa Duetinghem reeds voor in een oorkonde van bisschop Albericus van Utrecht: er is sprake van een nederzetting met een kerk.

  Rond 1100 wordt er een stadsmuur gebouwd omdat plunderaars de stad meermaals belagen.

  Rond 1200 wordt de Sint Catharinakerk gebouwd, gewijd aan de heilige Catharina van Alexandrië.

  In 1236 krijgt de stad stadsrechten van graaf Otto II van Gelre, wordt de stadsmuur met een meter verhoogd en worden er vier grote stadspoorten gebouwd: in het noordoosten de Hezenpoort, in het zuidoosten de Hamburgerpoort, in het zuidwesten bij de Oude IJsel de Waterpoort en in het noordwesten de Gruitpoort. Later wordt rond 'Doetinchem' een dubbele gracht gegraven en worden er zelfs voorpoorten gebouwd.

  In 1527 vernietigt een grote stadsbrand het volledige stadsarchief. Ook de grote Sint Catharinakerk gaat hierbij ten onder. Bij de herbouw ontstaat de huidige vorm: een gotische hallenkerk.

  Rond 1590 verliest de Sint Catharinakerk het 'Sint' en wordt ze een gereformeerde kerk. 

  In 1672 wordt het grootste deel van de stadsmuur afgebroken.

  Tussen 1850 en 1900 verdwijnt het overgrote deel van de stadswal en de vier poorten. 

  In 1945 lijdt de Catharinakerk grote schade door foutieve bombardementen. 

  Tussen 1948 en 1963 wordt de kerk hersteld.


  Voorlopig genoeg geschiedenis. Oh nee, het web biedt nog een verrassend feit.

  Het wapen van Doetinchem is een goudkleurige leeuw met een dubbele staart, omgeven door drie zilverkleurige mispelbloemen, op een azuurkleurige ofwel hemelsblauwe ondergrond. Deze leeuw, de Gelderse Leeuw, behoort toe aan Otto II, graaf van Gelre en Zutphen, die Doetinchem in 1236 stadsrechten verleende. 

  Tja, het is bijna de leeuw op het wapenschild van de Belvédère in Nijmegen. 

  Het verschil? De leeuw in Nijmegen heeft een enkele staart. 

  Hm, Nijmegen werd in 1230 door Roomskoning Willem II in onderpand gegeven aan graaf Otto II en bleef Gelders bezit omdat Willem II zijn schulden niet kon aflossen. Dus de leeuw op het wapenschild van de Belvédère is vast de Gelderse Leeuw. 


  Hé, wat gebeurt er als ik de Belvédère of de Sint Geertrudiskapel met de Catharinakerk verbindt? Komt het verlengde in Nijmegen in de buurt van het Keizer Karelplein? Hoe zoek ik dit ooit uit? Topografische kaarten kopen! Het zou me niet verbazen.


  Terug naar mijn middag in Doetinchem.

  Na het praktijkbezoek parkeer ik mijn auto iets verderop op de parkeerplaats van de Grutpoort. Als ik uitstap, ervaar ik blij verrast vrijwel onmiddellijk de energie van een sterke leylijn. Twee grote Amerikaanse eiken lijken op de lijn te staan. De westelijke eik, die met de grote wortelvoet en het meest nabij aan de Oude IJssel, staat er volgens mij bovenop.

  Warrior Iadied


  Ad de foto van de Amerikaanse eik: zit er rechtsonder een Aapje bij de stam?


  http://nl.wikipedia.org/wiki/Doetinchem

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Doetinchem_in_de_Frans-Bataafse_tijd

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Nijmegen

  http://www.bredevoort.org/wiki/index.php/Doetinchem

  http://www.deutekomhistorie.nl/historie_doetinchem.html

  http://www.dickmann.org/doetinchem/geschiedenis.htm

  Reageer (0)

  Tags:Doetinchem, leylijn
  09-02-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stadsmuurhuisjes
  Klik op de afbeelding om de link te volgen


  De verrassend sterke leylijn loopt richting de gebouwen die aan de stadswalkant van de Kapoeniestraat staan. Ik wandel het straatje in om het uit te lopen en dan rechtsaf te slaan, maar zover kom ik niet.

  Ik word bij het eerste huisje links gegrepen door een bord van de ANWB, en maak rechtsomkeer om aan de andere kant van het pandje te gaan kijken. 

  Warrior Iadied

  Reageer (0)

  Tags:Doetinchem, Stadsmuurhuisje
  10-02-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kabouters
  Klik op de afbeelding om de link te volgen


  Aan de andere kant van de huisjes van de Kapoeniestraat is het een gezellige rommel.

  Staand op de hoge wal tussen de gemeentestruiken staar ik verbaasd naar tuinkabouters die in vogelkooitjes gevangen zitten. Te zien aan het groen op de muur hangen de kooitjes er al langer.


  Omdat ik van dichtbij foto's wil maken van de oude stadsmuur wandel ik langs een kunstwerk op hoge iele poten, het lijkt wel iets van Dali, naar de Grutstraat. 

  Langs de zijkant van het hoekpand ga ik naar beneden. De lager gelegen tuin lijkt half een bedrijfsruimte. Aan de achterkant van het pand is een balkonserre waar meerdere mensen bij elkaar zitten. De kabouters intrigeren me; 'Gevangen Aarde-Energie'. 

  Bizar, welke betekenis kan ik daar aan hechten?


  Even later komt een man (Fraaie) naast het huis op gelopen. Hij komt vriendelijk naar me toe. Als hij zich naar me toebuigt, ruik ik alcohol. 

  Warrior Iadied

  Reageer (0)

  Tags:Doetinhem, stadsmuur, kabouters
  11-02-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stadsmuurstenen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen


  Foto's maken, vormt geen probleem. 

  Fraaie wijst naar een tamelijk nieuw bordje op een zitbank: "De namen van de mensen die op dat bordje staan, zijn daar... op dit bankje gestorven. Zo worden ze niet vergeten. We vonden dat dat niet mocht."

  Ik knik: "Uit het oog niet uit het hart."

  Fraaie vertelt dat het hoekpand een inloophuis is: elke dag van 09.00 tot 16.00 uur geopend voor dak- en thuislozen.

  "We staan hier in de oude stadsgracht, links de stadsmuur rechts de -wal."


  De stadsmuur is niet overal in verband opgetrokken. Hier en daar zijn de stenen gewoon gestapeld:"Dit zijn oude stenen, misschien wel uit de twaalfde eeuw."

  "Veel ouder," reageert Fraaie, "iedereen die in de stad wilde wonen, was verantwoordelijk voor een deel van de stadsmuur. Hier, om Doetinchem, zijn het allemaal venen en in de Donkere Middeleeuwen was men het bakken van stenen verleerd. Om een stadsmuur te bouwen, moesten in de omgeving stenen gezocht worden. Die werden gevonden bij bouwwerken van de Romeinen. Die wisten wel hoe stenen te bakken. Dus de stenen die je hier ziet, zijn al uit de Romeinse tijd."


  Ha, wie had er ook weer vragen over de ouderdom van stenen? 

  Hm, hiermee is niet gezegd dat de stenen van de St.-Geertrudiskapel in Nijmegen van Romeinse afkomst zijn. De kapel is in 1459 gebouwd en toen wist men weer hoe stenen te bakken, maar hergebruik is blijkbaar heel gewoon geweest. Dus...

   

  De fundamenten van de afgebroken Grutpoort, stevig schuin opgetrokken, liggen deels bloot. Fraaie slaat me gade terwijl ik links en rechts foto's maak: "Wil je iets drinken? Je mag wel binnenkomen dan laat ik je het gebouw zien."

  De vraag is niet aan dovemansoren gesteld, ik accepteer de uitnodiging.

  Warrior Iadied

  Reageer (0)

  Tags:Doetinchem, inloophuis, stadsmuur
  12-02-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Inloophuis
  Klik op de afbeelding om de link te volgen


  Even later sta ik in een kleurige, druk beschilderde, gang. Aan het eind links staan velerlei horizontale strepen: "Ieder heeft hier zijn eigen streep getrokken."

  Fraaie gaat theewater opzetten en vertelt dat ze bezig zijn een ontmoetingsruimte te creëren. Dan showt hij de schitterende roestvrijstalen keuken: "Gezamenlijk aangeschaft. Alles is van iedereen en wordt doorgegeven."

  Op een plank staan verschillende potjes: "We maken zelf appelmoes en jam, ook om te verkopen."


  Rond de schuifdeuren in de woonkamer is iemand kunstzinnig bezig geweest met A-4tjes. Het is een creatief en kleurig geheel. Aan de wand hangt een flip-overvel met regels. Bovenaan staat: HUMOR, daaronder Wij vinden belangrijk! 

  Het zijn boeiende regels... voor vrijheidslievende mensen.


  Fraaie houdt me een theedoos voor, en de rooibosthee smaakt prima. 

  We discussiëren over regels en hulpverlening. Over de allergie van sommigen voor het gareel, het in de pas lopen, en hoeveel spanning dat oproept. 

  Ik vraag of ik een foto van de regels mag maken.

  "Prima, geen probleem."


  Hij toont me enkele kamers op de eerste etage. Aangezien er niet geslapen wordt, lijkt iedereen een soort kantoortje te hebben.

  "Sommigen werken met druk- en zetwerk."

  Terug in de zitkamer zijn daar vier vrouwen bezig met wol en breiwerk. 

  'Vrijwilligsters?' 

  Ze gaan vilten om boekomslagen te maken voor de verkoop in de ontmoetingsruimte. Over een dag of veertien moet die ruimte, in de oude winkel, gebruiksklaar zijn. 


  Spontaan komt Fraaie met een boekje aanzetten: Verdwenen Stadsgezichten Doetinchem GRUTSTRAAT.

  Prachtig, het boekje begint met een oude plattegrond en er zitten vele afbeeldingen van ansichtkaarten in. Terwijl ik het boekje bekijk, heeft Fraaie zich bij de groep in de balkonserre aangesloten. 

  Midden tussen alle beweging en actie zit een wat oudere man (Gelovige) mij ondertussen rustig te observeren.  

  Warrior Iadied


  Buro Tekstueel / J.S. Horsting (juli 2008). Verdwenen Stadsgezichten Doetinchem GRUTSTRAAT. Doetinchem: Stadsmuseum.

  Reageer (0)

  Tags:Doetinchem, inloophuis
  13-02-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gelovige

  Gelovige heeft me foto's zien maken. 

  Spontaan vertelt hij over persoonlijke problemen: voelen is een probleem.

  Ik reageer nogal stellig met de opmerking dat dit laatste blijkbaar al lang aan de gang is.

  Verbijsterd kijkt hij me aan en vertelt nog opener over wat hem bezighoudt. 

  Dan suggereert hij dat zijn problemen binnenkort verholpen zijn; een zekere Gabriella gaat hem ervan verlossen.

  Ik schrik: "Gabriella, daar heb ik gisteravond toevallig op het web iets over gezien."


  Wat ik zeg klopt; ik zocht info over Doetinchem en kwam plotseling op een nogal zweverige, zogenaamd spirituele, website van ene Gabriella: 'Tss, is dit toeval?'

  Gelovige vertelt dat hij mailcontact heeft en dat ze gezegd heeft dat hij binnenkort bij volle maan geholpen wordt met zijn problemen: "Ik heb er uitdraaien van..."


  Hij troont me mee naar zijn kamer/kantoor boven en ik bekijk de website. Het een na het andere aan te klikken goudkleurige schatkistje komt voorbij.  Ik lees de hoogdravende, af en toe rammelende, teksten van de uitdraaien: 'Tss, volgens mij is dit een website die misbruik maakt van goedgelovige of wanhopige mensen.'

  Gelovige vertelt dat hij al 50 Euro heeft overgemaakt en dat hij nu dagelijks mailtjes krijgt dat hij nog niet betaald heeft: "Maar ik betaal niet meer... wanneer zou het volle maan zijn?"

  "Heb je geen agenda?"

  Samen bekijken we zijn agenda en ja: 7 februari 2012 is het volle maan. 

  Ik raad hem aan niet meer te betalen als het niet geholpen heeft.


  Terug beneden zijn de vier vrouwen nog druk bezig met hun viltwerk. Ik beloof Gelovige een keer terug te komen om te praten over het niet-voelen. Aan Fraaie geef ik het boekje over de Grutstraat terug. Dan ga ik naar buiten om Doetinchem nader te bekijken: 'Wat de ene gehaaide mens de andere meer kwetsbare mens al niet kan aandoen.'

  Warrior Iadied


  http.//www.gabriella-psychic.com/

  Reageer (0)

  14-02-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doetinchem Catharinakerk
  Klik op de afbeelding om de link te volgen


  Ik wandel door de Grutstraat richting de Catharinakerk. Midden over de straat loopt een goed voelbare leylijn recht naar de kerk toe.
  Plotseling voel ik ook een leylijn naar rechts gaan. 
  Het is bij de Van Capellestraat. Aan het eind zie ik een hoge open poort. Wie of wat is 'Van Capelle'?


  Op de oude plattegrond in het boekje 'Verdwenen Stadsgezichten Doetinchem GRUTSTRAAT' staat aan het eind van deze straat volgens mij de RC Kerk.
  Nu is er geen kerk te zien.

  Ik wandel verder door de Grutstraat. De leylijn gaat door een deur het schip van de Catharinakerk binnen.


  Ik wandel rond de kerk. Aan de andere kant, de zuidkant, komt de leylijn dicht bij de toren in het schip door een deur naar buiten. Jammer dat de kerk van binnen niet te bezichtigen is.

  Warrior Iadied

  Ad fo
  to: de deur aan de noordkant van de Catharinakerk, waar de leylijn het schip binnengaat.

  Reageer (0)

  Tags:Doetinchem, Catharinakerk, leylijn
  15-02-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doetinchem Driekoningenkapel
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Ik struin vele kanten op door het centrum van Doetinchem: de VVV in 't Brewinc; de Walmolen; de stadswal met de oude stadsmuurrestanten; de Driekoningenkapel; het Joodse Monument; de gedichten op de lantaarnpalen van het Simonsplein; 't Gevang; het Stadsmuseum; de kerk van de Baptistengemeente met de tekst 'Predik het Evangelie'.

  'Hm, hier zou ik nog uren kunnen vertoeven.'


  De Driekoningenkapel raakt me; het is net of ik de Sint Gertrudiskapel uit Nijmegen zie.

  Op een ANWB-infobord lees ik dat deze laatgotische zaalkerk eind vijftiende eeuw gebouwd is. Wel, dat komt aardig in de buurt van de 1459 van de Sint Gertrudiskapel.


  Op het web vind ik meer info. Het kerkje hoorde bij het Driekoningengasthuis, dat voor de opvang van armen, zieken en ouderen zorgde. Blijkbaar bestond het kerkje al in de veertiende eeuw en is het in de vijftiende eeuw verbouwd. Het uiterlijk van vandaag gelijkt dat uit de vijftiende eeuw.


  De kapel begon als katholieke kapel gewijd aan de Drie Koningen. Na de reformatie in 1590 werden doordeweekse diensten in de kapel gehouden. Van 1761 tot en met 2008 maakte de Evangelisch Lutherse Gemeente gebruik van de kapel, maar deze gemeente is opgegaan in een andere protestantse en nu is de Driekoningenkapel of Gasthuiskapel een podium voor kunst en cultuur. 

  Hm, ergens bizar hoe de functie van al die prachtige gebouwen in de wereld om ons heen verandert.  Toch blij met 'de vondst' van de Driekoningenkapel. 

  Warrior Iadied


  http://home.tiscali.nl/joliekeenmarcus/christelijkeplaats.htm
  http://reliwiki.nl/index.php?title=Doetinchem%wC_Gasthuissteeg_2_-_Driekoningenkapel

  Reageer (0)

  Tags:Doetinchem, Driekoningenkapel
  16-02-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Plein voor Keizer Karel
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Na mijn bezoek aan Doetinchem op 24 januari 2012 houd ik me thuis weer bezig met de Draaiende Zon. 

  Wat is eigenlijk de geschiedenis van het Keizer Karelplein? Wat zou het Effect van die vreemde Draaiing zijn? De Stralen leken rechtsom te draaien, en dat klopt met het stratenpatroon, maar de auto's rijden linksom!

  Hm, ben benieuwd.


  Op het web tref ik een controverse. Nijmegen wordt al sinds de 15e eeuw gezien als de stad waar Karel de Grote verbleef, letterlijk zijn residentie had. 

  Tsja, dit blijkt een fabeltje te zijn. De historicus en adjunct-stadsarchivaris (van 1946 tot 1957) Albert Delahaye heeft de kat de bel aangebonden. Het is hem niet echt in dank afgenomen. 

  Ach, ik kan dit laatste wel begrijpen; de culturele identiteit van de gemiddelde Nijmegenaar krijgt door zijn inzichten een behoorlijke knauw en veel wetenschappers staan erdoor in hun hemd. Wel triest voor de heer Delahaye die zeer integer de wetenschap bedreef.


  In Nijmegen zijn archeologisch vondsten uit de Romeinse tijd overal te vinden, overblijfselen uit de periode dat Karel de Grote leefde (742 of 748 tot 814 AD) niet tot nauwelijks. 

  Oké, loslaten: de op 25 december 800 door paus Leo tot Imperator Augustus, Keizer der Romeinen, gekroonde Karel de Grote is niet echt van de Nijmegenaren; hij is van Noyon in Frankrijk.


  Maar het beeld van Keizer Karel dat prominent midden op het Keizer Karelplein aanwezig is, mag van mij blijven; een schitterend symbool van het feit dat mensen elkaar van alles wijsmaken tot meerdere eer en glorie van zichzelf, om de eigen zak te spekken of om de ander een hart onder de riem te steken. 

  Tss, ik vind dat ik dit mooi geformuleerd heb. 

  Haha... ik meen het: gewoon laten staan, de wereld draait er rustig om door. Het is toch een schitterend symbool van de aard van mensen!?

  Zou het de bedoeling zijn dat de mensheid dit gedrag afleert? Of is het onze taak om de kronkelfeiten als zodanig te accepteren? Er zijn zeker mensen die zich er zeer goed onder gevoeld hebben: Nijmegen - Keizer Karelstad!


  Wanneer is het Keizer Karelplein eigenlijk ontstaan?

  Hm, rond 1880 toen de vestingwerken eindelijk afgebroken mochten worden en de stadsuitbreiding een aanvang kon nemen. Het plein is naar het Place de l'Etoile in Parijs ontworpen en heeft oorspronkelijk een diameter van 150 meter. 


  Oh, sneu, ik begin beter te begrijpen hoe pijnlijk het is dat Karel de Grote de grote afwezige van Nijmegen is; krijgt de stad een groots plein dan dient zo'n plein natuurlijk de naam van de grootste historische figuur van de stad te dragen... en dan blijkt alles fantasie.


  Hm, in 1957 had Albert Delahaye zijn ideeën reeds naar voren gebracht en pas in 1962 is het door Albert Termote ontworpen ruiterstandbeeld van Keizer Karel in het park van het plein geplaatst. Hoe rijm ik dit? 

  Warrior Iadied


  Ad foto: 120228 Ruiterstandbeeld Keizer Karel


  http://nl.wikipedia.org/wiki/Karel_de_Grote

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Keizer_Karelplein_(Nijmegen)

  Reageer (0)

  Tags:Nijmegen, Keizer Karelplein
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Keizer Karelplein
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Het Keizer Karelplein trekt, dus steken Mijn Lief en ik zaterdagochtend 28 januari vanaf de Bisschop Hamerstraat de drukke verkeersrotonde over. 

  Noordelijk van het standbeeld van Keizer Karel op zijn paard wandelen we over het pad. Behalve een oude boom waarvan de voet bijna geheel verdwenen is en die uit vele figuren opgebouwd lijkt, neem ik weinig waar. 

  Ja, een groot aantal lege blikjes en lege glazen bierflesjes. Wie verpozen hier? Rond het plein raast het verkeer, net een racecircuit.

  Warrior Iadied

  Reageer (0)

  Tags:Nijmegen, Keizer Karelplein
  17-02-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hagia Sofia
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Westelijk van het beeld van Keizer Karel stap ik over een versmalling tussen twee vijvers naar de andere kant. Hier ligt een wat breder bitumenpad. Als ik erop stap, voel ik de energie van een zware leylijn. De energie lijkt vanaf het torentje van het stadhuis te komen en loopt, aan de zuidkant, langs een beuk met een grote wortelvoet. Het is een prettig gevoel, zeker daar waar het pad een beetje lager ligt. Daar waar regenwater zich kan verzamelen. Blijkbaar buigt de lijn hier af naar... de Titus Brandsma Gedachteniskerk, voorheen de Sint-Jozefkerk.


  Van tevoren heb ik me al voorgenomen te proberen in contact te komen met het Bewustzijn van een van de bomen. Aan de kant van de Bisschop Hamerstraat ga ik enkele meters voor de grote beuk staan. Ik sluit mijn ogen en wil mezelf bewust twintig ademteugen gunnen... maar bij de eerste Ademteug ben ik heel onverwacht, direct ergens anders. Eerst heb ik het niet eens in de Gaten. Ik zie een Hemelsblauwe Lucht met daarin gouden Koepels van een Moskee of Kerk. Ik ben helemaal in de Ban van de Gouden Schittering.

  'Dit ken ik! Dit heet.... Sofia, Sofia... nog iets, iets met 'wijs' of... Hagia... Hagia Sofia!'

  Brr, ik ben helemaal in de War: "Zie ik hier de Hagia Sofia? Gouden Koepels?"

  'He, is dit nu het Bewustzijn van de Boom? Wat is hier aan de Hand? Ik ben in een Keer naar Turkije gereisd... naar Istanbul... wat is dit nu, is het de Bedoeling dat ik daar op Vakantie ga?'

  De razende geluiden van het verkeer rond het plein trekken mijn aandacht: 'Zo klinkt het Verkeer in Istanbul ook...'

  Ik realiseer me dat ik verplaatst ben, maar voel me onthand en vraag: "Gertrudis!?"

  He, ze loopt rechts naast me. Ze is iets ouder dan ik, mijn Vriendin maar ook mijn Dienares, en ze loopt te giebelen alsof ze zestien is. We lopen gearmd. Hé, we zijn allebei Tieners! Ik ben dertien/veertien Jaar. Gertrudis draagt een geelcrème Gewaad, ik ben gekleed in een velours pauwblauw Kleed.

  'Hé, dit is... dit zijn de Middeleeuwen.'

  We wandelen richting de in het Zonlicht glinsterende Hagia Sofia. Gertrudis leidt mij.

  "Waar gaan we heen?"

  Ik-Thea realiseer me dat ik de Kluts kwijt ben en als ik-Tiener weet ik ook niet waar ik heen ga.

  Gertrudis heeft ondertussen iets gezegd en ik-Tiener reageer met: "Ik zie niks, o, ik ben blind."

  "Kijk dan beter," reageert Gertrudis weinig begripvol.

  Het is alsof ik geen grip heb op de Gebeurtenissen, alsof ik niet zie wat er te zien valt.

  Omdat we dichterbij zijn, zie ik de glanzende Koepel niet meer, we lopen in Schaduw.

  "Jij bent de Bruid," zegt Gertrudis.

  "Van wie?"

  "Van de Khan."

  "Van de Khan?" reageer ik terwijl ik mijn Pas inhoud.

  Gertrudis trekt aan mijn Arm: "Kom je mag studeren," en dan plagerig, "Studiebruid."

  Voor ons gaan brede, witte Traptreden omhoog. We lopen samen de Trappen op: omhoog.

  Dan open ik mijn ogen. Ondanks het verkeer lijkt het doodstil in het park van het Keizer Karelplein. Alles ziet er blauwig uit. 

  Hm, in dit leven ben ik niet in Istanbul geweest. Ik realiseer me dat ik tijdens de Wandeling daar in Istanbul aarzelde verder te gaan; dat ik me voor de Gek gehouden voelde door de plagerige Gertrudis.


  Brr, ik had geen doel, wilde nergens naar toe, zocht een gesprek met het Bewustzijn van de Boom en dan blijkt er hier in het park van het Keizer Karelplein een Transportcentrum in Tijd en Plaats te zijn. Het heeft me overvallen. Wat moet ik hier nu mee? 

  Warrior Iadied


  Tijdens
  de Reis stond ik oostelijk, rechts, van de beukenboom, die hier vanuit het zuiden te zien is.

  Reageer (0)

  Tags:Nijmegen, Keizer Karelplein, Hagia Sofia
  18-02-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afbuigende leylijn
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Wat verbouwereerd besluit ik de leylijn te volgen en over te steken naar de Titus Brandsma Gedachteniskerk. Mijn Lief instrueert het oversteken.

  Warrior Iadied

  Reageer (0)

  Tags:Nijmegen, Keizer Karelplein, Titus Brandsma Gedachteniskerk
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Titus Brandsma Gedachteniskerk
  Klik op de afbeelding om de link te volgen


  De krachtige leylijn volgend steken we de rotonde van het Keizer Karelplein over naar de Titus Brandsma Gedachteniskerk. De leylijn gaat centraal door de hoofdingang. De scheur boven de hoofddeuren in de schildering van Sint Jozef, beschermer van de kerk, geeft aan waar de leylijn loopt. 

  Hm, Sint Jozef is de pleegvader van Jezus en de patroonheilige van timmerlieden en arbeiders in het algemeen. 
  Tot
   2004 heette deze kerk Sint Jozefkerk en werkten hier Jezuïeten in de parochie. Nu beheren Karmelieten de kerk.


  De kerkruimte zindert van de energie en de hoge koepel doet de kerk stralen van licht. 

  Binnen is er een tentoonstelling over het leven van Titus Brandsma, Karmelieten-pater, hoogleraar en rector magnificus van de Katholieke Universiteit in Nijmegen die, opkomend voor persvrijheid, werd opgepakt en in 1942 stierf in het concentratiekamp Dachau. 

  In 1985 is Titus Brandsma door paus Johannes Paulus II zalig verklaard. Op mij komt hij als een doortastende, vriendelijke, charismatische man over.


  Weer buiten wandel ik naar de World Peace Flame, de WereldVredesVlam op het voorplein, de Titushof. 

  Dat is waar ook: midden juni 2011 heeft het Colourful CityKoor hier gezongen toen de vlam geplaatst werd. Halfcirkelvormige muren bakenen de hof af en op zwart marmeren platen zijn mooie uitspraken aangebracht. Die van Hecato spreekt me aan: 'Je vraagt welke vooruitgang ik heb geboekt heb? Ik ben begonnen een vriend van mijzelf te zijn.'

  Terwijl ik deze lees, vraag ik mezelf af of het waar is.


  Tegelijkertijd voel ik iets bijzonders: het is net of ik over de muur heen geroepen wordt. Ik wandel om de oostelijke muur heen en zie een heel grote boom staan. Deze boom roept! Oh, vandaag ben ik te moe, maar er komt een dag dat ik contact ga maken met het Bewustzijn van deze boom.


  Als Mijn Lief en ik naar het centrum wandelen, zie ik een enorme gele spin op een poster in een reclamezuil. Dat is waar ook 'Spannende Spinnen' in het Natuurmuseum van Nijmegen, daar wil ik nog naar toe. 

  Warrior Iadied


  http://nl.wikipedia.org/wiki/Jozef_van_Nazareth

  Reageer (0)

  Tags:Nijmegen, Titus Brandsma Gedachteniskerk, WereldVredesVlam
  19-02-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sofia Khan

  's Avonds thuis ben ik nog overdonderd door mijn ervaring op het Keizer Karelplein. Hagia Sofia betekent Heilige Wijsheid.
  Tss, is die op het Keizer Karelplein te vinden? Een verbinding daarmee?

  Wat zegt het web over de Hagia Sofia in Istanbul? Hm, waarom zou het gebouw daar neergezet zijn? Het huidige gebouw heeft twee voorgangers gehad. De eerste kathedraal is in 330 gebouwd en in 404 afgebrand. De tweede brandde in 532 af. De derde kathedraal werd in 537 geopend en ook voor staatszaken gebruikt. In 558 kreeg de oosters-christelijke kerk een nieuwe koepel.
  In 1453 werd Constantinopel veroverd door het Osmaanse rijk en werd de kerk verbouwd tot een moskee met vier minaretten.
  In 1934 heeft Mustafa Kemal Atatürk er een seculier gebouw en museum van gemaakt. 

  Wat heeft Khan nu te maken met de Hagia Sofia? Spelend op het web typ ik 'Hagia Sofia Khan' in, om terecht te komen op You Tube.
  Sofia Khan heeft in 2010 een boek geschreven: Re-emergence / Weder-opstanding.

  Op muziek, On the Narrow Trail, van Ronu Majumdar worden wijsheden gepresenteerd. Zo open op You Tube verspreid, ga ik het gedicht hier delen:

  Finding courage

  Facing truth

  Conquering inner conflicts

  Getting on the right road


  Re-emergence

  Onto an emotional journey

  Authored by 

  Sofia Khan


  Light told me - finally:

  Do not waste your precious time

  worshipping me!


  Do not cling to me!


  My purpose has been to give you a way

  to seek realities and directions


  I reach you so you can use me -

  see, seek, find


  I am the purest form of illumination


  Line your eyesight on your future,

  use me to go there


  I am not te destination!

  I am a means of getting there


  You are overwhelmed, feeling lost

  until I appear


  Now you are able to see where you are

  You want to emerge from the darkness


  And you give me all the credit


  No - it is your own courage

  your own realization

  your power

  your energy that is being sparked


  It is your life that you will claim

  and nurture


  This light - it is your own


  Transform yourself -

  Set your sights high, wide and far

  beyond yesterday's dream


  This light knows no limit 

  It shines beyond the horizon


  Go forward


  You have a desination waiting

  for its discovery


  Places unseen


  Give yourself new vision

  Re-create yourself


  Do not focus on the points of light -

  use the light


  Do not blind yourself staring at me


  See what has been bestowed

  upon yourself

  And what lies ahead


  Use the point of light - turn back

  Find another road


  Rise up in body and spirit


  I'm blessed to be light - and bright - the

  perfection, brilliance and excellence have

  dazzled and thrilled all that watch -


  I'm no magician


  I'm all action - I shine - I travel

  faster than you can comprehend -

  I am light

  Act, brave soul, now,

  there is so much to learn


  Life is all around - go, live,

  with all talents, all senses,

  Go in every direction


  Find yourself where you can soar

  to new heights.


  Begin, I command you,

  begin to fulfill your destination


   There is no easy way to face me

  I'm in front of you, facing you, 

  just you, just me


  Nothing can hide from me,

  a genius of purity


  I see, clearly

  Something is wrong and it needs fixing


  Your existence depends on it


  There is only one truth

  that stands upright


  Live in truths -

  the battle will always favor you


  Glow, then a spark, then the flame


  Set this world ablaze 

  with your courage 

  to live


  It is all there, all within you


  Lieve groet,

  Warrior Iadied


  http://nl.wikipedia.org/wiki/Hagia_Sophia
  http://www.architectenweb.nl/aweb/archipedia/archipedia.asp?ID=345
  www.youtube.com/watch?v=dHnoV3UVO60

  Reageer (0)

  Tags:Hagia Sofia, Sofia Khan
  20-02-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Help!!!
  Klik op de afbeelding om de link te volgen


  Terwijl ik mijn energie in WEDERWAARDIGHEDEN steek, zingt Mijn Lief in het Colourful CityKoor dat het een lieve lust is. Het koor treedt op in het Verenigingsgebouw Overasselt; in De Vereeniging in Nijmegen; in Woonzorgcentrum Nijevelt en in het Wijnfort Lent. 

  Ik ga ondertussen naar Schatgraven in Kasteel Doornenburg... om te horen dat mijn schatten geen waarde hebben. Jammer! Maar goed, al deze plaatsen maken een goede kans om door de Stralen van het Keizer Karelplein geraakt te worden.


  Door het schrijven voor WEDERWAARDIGHEDEN kijk ik vaak op latere tijdstippen dan de concrete ervaringen op het web. Zo ontdek ik op 1 februari 2012 dat het origineel van het wapenschild van de Belvédère zich in het stadhuis van Nijmegen bevind. Ik val bijna van mijn stoel af; zó kom ik in het stadhuis terecht!


  Het Stadhuis is de plek waar, volgens Marco Pogacnik van 'De Kracht(plaatsen) van Nijmegen', de twee etherstromen van de Rijn en de Noordzee zich kruisen. 

  'Wat zou het effect van die kruising zijn?'

  Ik pak het boekje erbij en herlees de teksten. 


  De teksten zijn me bekend, en toch!?

  "Een rivier is een levend wezen, een natuurwezen, dat behalve het stromende water ook een etherstroom heeft en een bepaalde vorm van bewustzijn. Vroeger benoemde men dat als Rivier-god of -godin. Ook zeeën en oceanen hebben ether- en bewustzijnsstromen, die via de rivieren het land binnendringen."
  Hm, dus op de een of andere manier is er door de haakse hoek in de Waal geen gewone vermenging van het bewustzijn van de Rijn/Waal en het bewustzijn van de Noordzee, maar een Interactiepunt van die Twee in het Stadhuis buiten de rivier!? Zie ik dit goed?

  "De etherstroom van de Noordzee loopt bovengronds dóór tot aan het Mariaplein, waar deze stroom wordt aangetrokken door de geestelijke kwaliteit van de aarde (de Sophiakwaliteit), die daar omhoog komt."

  Hm, Maria Sophia is een andere naam voor Maria de moeder van Jezus. Maar wat staat hier? Als ik het goed begrijp, komt de etherstroom van de Noordzee stroomopwaarts richting Nijmegen. Dit vind ik al heel bijzonder. En dan? In Nijmegen 'stoot' de Aarde, volgens zeggen, iets van haar kwaliteiten / bewustzijn omhoog en dat 'iets' trekt de etherstroom aan of ze botsen of mixen of...

  Tja, en wat is dan 'het effect' van dit samengaan? Wat voor ervaringen zijn hier mogelijk? Hm, op het Mariaplein bevindt zich dus een Interactiepunt van de Noordzee met Moeder Aarde. Hoe weet Marco Pogacnik dit?


  "De etherstroom van de Rijn/Waal wordt op het Keizer Karelplein ondergronds aangetrokken door een spirituele stroom, die daar van boven de aarde instroomt."

  Tss, waarom komt de stroom uit de richting van Duitsland nu ondergronds aan? Kan iemand mij dit uitleggen? Hier staat duidelijk 'aangetrokken'. Twee krachten die zich verenigen. Alsof de een magnetisch is voor de ander. En dan? Wat is het effect van dit specifieke verenigen? 

  Hm, dit is dus een Interactiepunt van de Rijn/Waal met 'de Hemel'. Waar dient het voor? Wat kan ik ermee? Ben benieuwd of ik in WEDERWAARDIGHEDEN ooit met antwoorden kom.


  De tekening van de kruisende etherstromen, op pagina 4, biedt me opeens iets nieuws. De geschreven woorden zijn niet zo goed leesbaar, maar bij het Keizer Karelplein staat: Sophia working from the width of the universe.

  'Hm, Sophia...  Wijsheid die werkt vanuit de volle breedte van het universum?'


  Haha, en als ik dan op het Keizer Karelplein een poging doe om contact te maken met het Bewustzijn van een boom... dan zie ik de Hagia Sofia!  


  Hagia Sofia - Heilige Wijsheid


  Het is alsof mijn Ervaring bij de beuk op het Keizer Karelplein bevestigt wat er in 'De Kracht(plaatsen) van Nijmegen' geschreven staat. 


  En wat heb ik er nu aan gehad? Ik was verbouwereerd omdat de Gebeurtenis me overviel. Het was wel leuk om met Gertrudis richting de Hagia Sophia te lopen. Er was niks aan dat ik er niks van begreep terwijl ik het ervoer. Dat Gertrudis me leek te plagen, zorgde er niet voor dat ik me op mijn gemak voelde. Wat zou ik hebben moeten zien... daar op het Keizer Karelplein... daar in Constantinopel bij de Hagia Sofia... of in het leven in het algemeen?

  Als ik intuïtief antwoord geef, is het: Het gaat in het leven om Liefde en niet om materie.


  Bizar, als ik bij 'Afbeeldingen' google op 'Keizer Karelplein' zie ik de Hagia Sofia ook! Het is een foto gemaakt door een student tijdens een studiereis naar Istanbul van de studievereniging Ismus van de afdeling Politicologie van de Radboud Universiteit Universiteit. Boeiend hoe alles door elkaar verweven raakt.

  Warrior Iadied


  Ad foto: AFB 1. Etherische stromen van Rijn en Noordzee. Uit De Kracht(plaatsen) van Nijmegen - Geomantie in het Rijk van Nijmegen (p. 4), door Nelemans, H. 2011. Nijmegen: Geateam


  Nelemans, H. (2011). De Kracht(plaatsen) van Nijmegen - Geomantie in het Rijk van Nijmegen. Nijmegen: Geamteam

  http://www.ru.nl/politicologie/contact_en/studievereniging_0/studiereis_istanbul/

  Reageer (0)

  Tags:Nijmegen, Keizer Karelplein, Hagia Sofia
  21-02-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stadhuis - Antiek Schild
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Op 2 februari gaan Mijn Lief en ik naar het stadhuis van Nijmegen. 

  Desgevraagd denkt een bewaker dat het oorspronkelijke 'wapenschild' uit 1646, dat ooit op de Belvédère was aangebracht, zich thans op de Gedeputeerdenplaats bevindt. Hij loopt met ons mee, maar het schild is op de Gedeputeerdenplaats niet te vinden. 

  Ha, het blijkt ernaast, in de felicitatiekamer voor bruidsparen, te hangen. Slechts het bovenste deel hangt hier. Zou de spreuk er in 1646 daadwerkelijk onder gestaan hebben?


  Opvallend is dat de ridder aan de linkerkant nog minder op een ridder lijkt. Hij heeft een aardig buikje. Een nar? Misschien. Misschien is hij muzikant. Hij lijkt meer een stoffen kap dan een helm te dragen en mogelijk zijn de buizen met rondingen aan het eind geen helmteken maar de uiteinden van muziekhoorns. Ik zou er eigenlijk bovenop willen kijken.


  En de rechter? Ook de rechter lijkt minder op een ridder. Er schijnt wel een vogel op zijn hoofd te staan. Ik hou het op een adelaar. Allebei dragen ze fier een martiale snor.  

  Tss, het blijft een mooi 'reclameschild'.


  Kijk en oordeel zelf.

  Warrior Iadied

  Reageer (0)

  Tags:Nijmegen, Stadhuis, Antiek Schild
  22-02-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hunnerpark & Trajanusplein
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Via het antieke schild van de Belvédère in het stadhuis van Nijmegen kom ik opnieuw bij het Hunnerpark waar de Belvédère en de Sint Gertrudiskapel zich bevinden. 

  Hm, alles rond Sint Gertrudis intrigeert me op dit moment. Vorsend op het web onderzoek ik hoe het park aan zijn naam komt. 

  'Hunner' of 'Huner' blijkt de herleiden op de Hoender- of Hunnerpoort. Hoender oftewel kippen. Zouden hier kippen verkocht zijn? Bij die poort? Op zijn Nijmeegs ofwel Nimweegs wordt het meervoud van hoen 'huner'. In het Achterhoeks 'hoonder'. 


  Wanneer is het Hunerpark ontstaan?

  Het web biedt het antwoord: het Hunerpark wordt na 1876, na de ontmanteling van de stad, aangelegd. Oorspronkelijk is het park veel groter, wel twee keer zo groot als nu.

  Het zuidoostelijk deel met de grote vijver met fontein wordt in 1935-1936 weggenomen voor de toegangswegen naar de Waalbrug. Deze wegen vormen een plein dat de naam 'Keizer Lodewijkplein' krijgt. 

  Hm, in 1956 wordt de vorm van het plein gewijzigd en krijgt het een standbeeld van Keizer Trajanus. Vanaf dat moment draagt het plein de naam 'Keizer Trajanusplein', kortweg 'Trajanusplein'.


  Tja, Keizer Lodewijk de Vrome, zoon van Karel de Grote, zal net als Keizer Karel niet in Nijmegen geweest zijn. De Romeinse keizer Trajanus maakt meer kans. Onder zijn regering kreeg Nijmegen de naam Ulpia Noviomagus Batavorum.

  Hm, keizer Trajanus is een van de vijf goede keizers, ook genaamd de adoptiekeizers omdat ze geen mannelijke nakomelingen hebben. Ze regeerden tussen 96 en 180 na Christus, de Gouden Eeuw van Rome.  

  Tss, die vijf goede keizers vormen een intrigerend verhaal, met name vanwege de seksuele connotaties. 

  Warrior Iadied 


  http://nl.wikipedia.org/wiki/Adoptiefkeizers

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Hunnerpark

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Keizer_Traianusplein

  http://www.noviomagus.nl/Vrij/Hunnerpark/HunnerparkCat.html

  Reageer (0)

  Tags:Nijmegen, Hunerpark, Keizer Trajanusplein
  23-02-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Keizer Trajanus
  Klik op de afbeelding om de link te volgen


  Waarom het liefdesleven van de vijf goede keizers me interesseert? Waarom ik erover schrijf?

  Hm, omdat Nijmegen haar eerste grote verkeersplein bij het centrum naar Keizer Karel heeft genoemd, hetgeen ietwat pijnlijk is. En het tweede grote verkeersplein bij het centrum? Nou ja, naar keizer Trajanus dus, hahaha.

  Even doorbijten hoor... door de volgende geschiedenisles. Ik begin telkens met de regeerperiode van de betreffende keizer.


  96 - 98 Nerva 

  Op 65-jarige leeftijd uitgeroepen tot keizer door de Romeinse Senaat. Nerva adopteert in 97 Trajanus, een jonge populaire generaal. Nerva sterft een natuurlijke dood. Hadrianus brengt het overlijdensbericht aan Trajanus.


  98 - 117 Trajanus 

  Volgt als 45-jarige Nerva op. Trajanus adopteert Hadrianus, die hem tussen 101 en 106 vergezelt tijdens de Dacische oorlogen en in 113 tijdens de veldtocht tegen de Parthen. Hij trouwt met de 17 jaar jongere Pompeia Plotina die zeer liefdevol is ten opzichte van Hadrianus. Hij sterft aan een beroerte. De senaat geeft hem de titel Optimus (de beste).


  117 - 138 Hadrianus 

  Volgt als 41-jarige Trajanus op. Hadrianus adopteert Antoninus Pius op voorwaarde dat Antoninus de 16-jarige Marcus Aurelius en 7-jarige Lucius Verus adopteert en aanwijst als opvolgers. Hadrianus heeft als 47-jarige een relatie met de 12-jarige Griekse Antinoüs, een jongeman van buitengewone schoonheid. Antinoüs wordt slechts 19 jaar en verdrinkt in Egypte. Hadrianus' bijnaam is Graeculus (griekje). Hij heeft een slecht politiek huwelijk met Vibia Sabina, een achternicht van Trajanus. Hadrianus sterft aan een hartkwaal.


  138 - 161 Antoninus Pius 

  Volgt als 52-jarige Hadrianus op. Antoninus Pius is gelukkig getrouwd met Faustina de oudere. Zij krijgen vier kinderen. Enkel dochter Faustina de jongere overleeft hen. Antoninus geeft Hadrianus de eretitel Divus (god).  De senaat geeft Antoninus de naam Pius (vrome). Faustina leidt een pittig buitenechtelijke leven. Antoninus heeft de slavin Galeria Lysistrate als concubine. Hij sterft een natuurlijke dood.


  161 - 169 Lucius Verus

  Is medekeizer naast Marcus Aurelius en volgt als 31-jarige Antoninus Pius op. Als 34-jarige trouwt hij met de 15-jarige Lucilla, dochter van Marcus Aurelius. Ze krijgen een kind, mogelijk drie kinderen. Lucilla leidt eveneens een buitensporig buitenechtelijk leven. Lucius Verus sterft door een beroerte of epileptische aanval. Na zijn dood krijgt hij van Marcus Aurelius de titel Divus (god).


  161 - 180 Marcus Aurelius 

  Volgt als 40-jarige Antoninus Pius op. Hij trouwt met Faustina de jongere. Zij krijgen 13 kinderen. Ook deze Faustina leidt een intensief buitenechtelijk leven. Marcus Aurelius kiest geen capabel man als opvolger, maar wijst zijn zoon Commodus aan. Commodus blijkt een wrede keizer, het einde van de Gouden Eeuw van Rome.

   

  Op seksueel gebied worden er in de periode 96 tot 180 na Christus blijkbaar nogal vrije normen gehanteerd en... tja, waren de eerste drie keizers van de roze driehoek? Homoseksueel? Waarom niet?


  Tss, Nijmegen en zijn pleinen! 

  Ik houd van Nijmegen.

  Warrior Iadied


  http://nl.wikipedia.org/wiki/Adoptiefkeizers

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Antoninus Pius

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Lucilla

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Lucius_Verus

  http://nl.wikipedis.org/wiki/Marcus_Aurelius

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Nerva_(keizer)

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Trajanus

  Reageer (0)

  Tags:Nijmegen, Keizer Trajanusplein
  24-02-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrije en Gebonden Geesten
  Klik op de afbeelding om de link te volgen


  Met betrekking tot de kabouters gevangen in de vogelkooitjes in Doetinchem had ik nog een vraag: "Wat betekent dit? Wat betekent 'Gevangen Aarde-Energie'?"


  Op 6 februari 2012 krijg ik een antwoord. 

  Ik ben aan het werk met een lesgroep (Evenwicht). 

  De komende periode is de grootste opdracht voor Evenwicht het ontwerpen van een droomorganisatie waarbij alle aspecten van een organisatie aan bod moeten komen. Individueel hebben ze reeds affiches gemaakt om groepsleden te werven voor de door henzelf op te zetten organisaties. Hierover later meer.


  Afgelopen vrijdag, 3 februari, heeft Evenwicht voor de huidige onderwijseenheid een bijzondere kick-off gevolgd. Nils Roemen van 'De Waarmakerij' gaf de kick-off gestalte. 

  De studentes Strijdbaar en Adelaar vertellen enthousiast over wat ze gehoord hebben: over het succes van #durftevragen op Twitter en over sociale overwaarde, dat wil zeggen alles wat op de verkeerde plek onbenut ligt te wezen en wat elders van nut kan zijn. Als concreet voorbeeld noemen ze leegstaande kantoorgebouwen die in principe geschikt zijn voor dak- en thuislozen.

  Voor mij wordt daar de basale link gelegd.


  Inhakend op hun verhaal vertel ik dat ik per toeval een inloophuis in Doetinchem heb bezocht, en dat een cliënt binnen de hulpverlening over het algemeen aan eisen moet voldoen: zich houden aan afspraken, actief zijn, op tijd komen. Zo niet dan stopt de hulpverlening vrij snel en houdt de hulpverlening 'noodgedwongen' op. Hoewel... soms gaat de hulp over in bemoeizorg. 

  "Hm, het is de vraag in hoeverre 'de maatschappij' accordeert dat cliënten die zich niet aan 'regels' houden, die dat niet kunnen of niet willen, of deze cliënten recht mogen doen gelden op 'cadeautjes' van de maatschappij als leegstaande panden."


  Ik vertel dat regels in de maatschappij ingezet worden om evenwicht in ruimte en materie tussen alle betrokkenen te bewerkstelligen, en dat in principe iedereen een positieve bijdrage aan het grotere geheel dient te leveren.


  "Er zijn echter mensen, bijvoorbeeld met een handicap in het autistiforme spectrum of met grote jeugdtrauma's, die de eisen van de maatschappij uiteindelijk niet aan kunnen. Verslaving, drank- of drugs-, ligt dan op de loer. Deze mensen verlangen vervolgens als het ware vrij te zijn van de regels van maatschappij en hulpverlening. Natuurlijk ook omdat ze niet meer aan deze regels kunnen voldoen. Ze maken zich als het ware los van materie en willen vrij van Geest zijn: zonder een specifiek verplichtend doel dat vooraf bepaald wordt en door anderen gelegitimeerd is.

  Hm, hoe vrij is een drugs- of drankverslaafde? In elk geval lijkt het alsof ze zich vrij willoos aan de stroom van het leven overgeven."


  "Tja, wat is vrij van Geest?

  Vrij van Geest wil volgens mij zeggen dat niet afspraken leidend zijn maar het toeval en het lot. Om toeval en lot te volgen, dient iemand echter wel tijd te hebben, te nemen. Als ik vijftig uur per week werk, laat ik me vijftig uur per week leiden door de doelen van het werk: Wie je tijd heeft, heeft je geest! Zeg maar een gebonden Geest.

  Nu kan lesgeven en contact hebben met studenten bijzonder prettig en inspirerend zijn, maar als ik vijftig uur per week werk is mijn lichaam daarna te moe om me te ondersteunen op de Vrije Weg bepaald door het Lot: vrij van Geest."

  Studente Geliefd merkt op dat evenwicht belangrijk is; tijd voor het werk en tijd voor jezelf. Onderling wordt gediscussieerd: langer werken en dan langer vrij kan ook.


  Ik rol als het ware in mijn eigen verhaal en vertel over wat ik in het kader van 'Het Verhaal van de Steen' leerde over de Drie-Eenheid Ziel-Geest-en-Lichaam. 

  "Het Lichaam blijft bij het sterven op aarde achter en Ziel en Geest gaan verder. Daarna splitsen zij zich, de Geest met zijn Kwaliteiten en minder sterke Punten wacht op een andere Ziel die wil / gaat reïncarneren. De Ziel gaat nog verder om zich eventueel een nieuwe Opdracht te verwerven. Er is dus Leven na de dood. Tja, toch wil ik hier op aarde wel honderd worden!"


  Eenmaal zover vertel ik over de Uitnodiging die ik in Doetinchem na een stagebezoek hoorde, over de gevonden Leylijn en over de kabouters in de vogelkooitjes. Van de laatsten laat ik een foto zien: "Kijk, vrij bizar is hier 'Gevangen Aarde-Energie' te zien. Wat zou dat betekenen?"

  Geliefd reageert: "Net als de daklozen... gevangen in de regels van de maatschappij."

  Ik lach: "Ja, dat is mogelijk het antwoord dat ik zocht. De daklozen laten zien hoe ze zich voelen in de maatschappij en hulpverlening."


  Ik vertel over het inloophuis: over de gang, de keuken, de kamers, de zitkamer: "Hm, toch hebben deze dak- en thuislozen wel regels." 

  Ik toon de foto van hun eigen regels: 'Humor. Wij vinden belangrijk!'

  "Kijk, eigenlijk hebben ze hun eigen droomorganisatie ontworpen."

  Strijdbaar reageert: "Je vertelt wel een afgerond verhaal."

  "Ja, als ik vijfenzestig ben, word ik verhalenverteller!"

  "Kom je dan mijn kinderen verhalen vertellen?" vraagt Godvolgster.

  Warrior Iadied


  http://inspirationshot.nl/

  http://www.dutchflowerlink.nl/nederlands/lessen/lessen_overzicht.htm

  http://www.nilsroemen.com/en/

  Reageer (0)

  Tags:Aarde-energie, Vrije Geest, Gebonden Geest
  25-02-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flitspresentaties
  Klik op de afbeelding om de link te volgen


  Het is tijd voor de flitspresentaties om kandidaten te werven voor het werken aan de eigen droomorganisatie.

  De onderwerpen die de studenten van Evenwicht aandragen, zijn boeiend. Ik noem er een paar: werken met en voor jongeren aan de polarisatie in de maatschappij; werken met en voor ouders die een euthanasie-wens hebben voor hun kind; werken met en voor allochtone meisje tussen de twaalf en achttien jaar met een traditionele achtergrond; werken met en voor tienermoeders om het volgen van een opleiding en het organiseren van kinderopvang te kunnen verwezenlijken.

  Het bord waarop de mindmap / agenda van het lesprogramma staat en waarop mijn hanepotige aantekeningen staan, is al snel bezaaid met affiches.


  Weer thuis oriënteer ik me op Nils Roemen. 

  Hij beveelt aan afscheid te nemen van drie ideeën: dat je het in je eentje kunt, dat het in een keer kan en dat je weet hoe het moet. Hij adviseert te denken: ik weet niet hoe het moet, het mag ook mislukken, en juist daarom heb ik de hulp van anderen nodig.

  Nils stelt dat het gemakkelijker en leuker is om met zijn allen een berg te verzetten. Hij appelleert te focussen op de overvloed aan hulp in plaats van op de schaarste van financiële middelen.

  Ik geloof dat de wereld sterk aan het veranderen is.

  Warrior Iadied


  http://inspirationshot.nl/

  http://www.nilsroemen.com/en/

  Reageer (0)

  Tags:Flitspresentaties, Nils Roemen
  26-02-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oude Heilige Plaats
  Klik op de afbeelding om de link te volgen


  Brr, ik raak bijna verstrikt in de info die ik opduikel. 

  Van de omgeving van de Sint Gertrudiskapel in het Hunnerpark wil ik VEEL MEER WETEN. 


  Sinds 15 januari, toen Sint Gertrudis 'met me meeging' (zie Goud in mijn Lijf), is mijn onderzoeksdrift alleen maar gegroeid en zeker nadat ik haar als 'Begeleidster' bij me ervoer in Constantinopel op 28 januari (zie Hagia Sofia) is het verlangen naar antwoorden en inzicht enkel groter geworden. 


  Bij de bibliotheek heb ik ondertussen een boek van historicus Wigholt Vleer geleend: Leylijnen en leycentra in de Lage Landen. 

  Vrijgevige Vrouw sprak over dat boek; alle leylijnen in Nederland zouden bekend zijn. Hm, ik kon het niet geloven.


  Op pagina 178 en 179 wordt in 'Leylijnen en leycentra in de Lage Landen' over 'de Valkhof' in Nijmegen geschreven. De tekst mankeert... of toch niet?

  Wigholt Vleer schrijft dat zij (Wie? Hij en Dick van den Dool?) geen geloof hechten aan een residentie van Karel de Grote in Nijmegen. 

  Tja, hiermee ben ik het roerend eens.


  Wat verderop schrijft hij: 'Omstreeks 20 v.Chr. kwamen de Romeinen naar Nijmegen. Vanaf 15 v.Chr. was het de enige Nederlandse garnizoensplaats. Het 'castellum' was gesitueerd op de Hunerberg met een uitloper naar de Waal (Valkhof).'

  Hm, dit zou kunnen. Maar op de Hunerberg? Ligt het Hunerpark op de Hunerberg?


  Vervolgens schrijft hij: 'Vergeten we de Karel-residentie, dan vangt een nieuwe episode aan in de twaalfde eeuw, toen keizer Frederik Barbarossa zijn Valkhofburg liet bouwen.'

  Oké, daar waar nu het Valkhof is. 

  Hm, en wie is keizer Frederik Barbarossa?


  Hierna schrijft hij: 'De resten van deze burg zijn nog aanwezig in het oostelijk deel van de hof, vlakbij de Belvédère.'

  Hè, vlakbij de Belvédère!? Hm, hij zal de Barbarossaruïne ofwel de Sint Maartenskapel op het Valkhof wel bedoelen.


  Iets verder heeft Wigholt Vleer het over een kerkelijnenpeiling, maar hij zegt niet welke kerken met elkaar verbonden zijn. Jammer. Dan schrijft hij: 'De kerkelijnenpeiling wees niet naar de Karolingische kapel, maar naar het oostelijk deel.'

  Oké, met het oostelijk deel bedoelt hij blijkbaar het oostelijk deel van het Valkhof. 


  Hij schrijft verder: 'De pendel bevestigde dat hier gezocht moest worden. Bij onze aankomst ter plaatse wees de wichelroede direct naar de Barbarossaruïne.'

  Als ik meega in wat Wigholt Vleer schrijft, ben ik nu op het Valkhof bij wat de Sint Maartenskapel ofwel Barbarossaruïne wordt genoemd: het restant van de Valkhofburcht die door Frederik Barbarossa in 1155 is gebouwd.


  Maar dan... schrijft hij: 'De kern van het centrum ligt, gerekend vanaf de Belvédère, juist ten zuiden van de 'brug'.'

  Deze opmerking doet mij verbouwereerd opkijken. Ten zuiden van welke 'brug'? Van het Kelfkensbos naar het Valkhof is er een voetgangersbrug over de Voerweg. Deze brug is een geschenk van de stad Nijmegen aan het driemanschap dat de ontmanteling van Nijmegen aan het eind van de 19e eeuw voortvarend ter hand nam, maar ten zuiden daarvan is er geen ruïne. Er ligt enkel een groot plein: het Kelfkensbos!


  Als ik de tekst onder de bijgevoegde foto op pagina 178 bekijk, lees ik: 'De overgroeide ruïne van de keizerlijke burcht, tevens kern van het leycentrum.'

  En welke ruïne zie ik op de foto? De ruïne van de SINT GERTRUDISKAPEL overwoekert door klimop!

  Yes, yes, yes, de Sint Gertrudiskapel de kern van het leycentrum!


  De Sint Gertrudiskapel ligt inderdaad dicht bij de Belvédère en ten zuiden van een 'brug'. Namelijk de voetgangersbrug, in de lengte van de stadswal, naar de Belvédère. 

  En het oostelijk deel van de hof!? Naar mijn idee ligt de ruïne van de Sint Gertrudiskapel niet in het oostelijk deel van de hof, maar ten oosten van het Valkhof of de Valkhofburcht.


  Hm, laat ik het idee overeind houden dat de Sint Gertrudiskapel daadwerkelijk in 1450 op het Oude Kerkhof is gebouwd. 

  Wigholt Vleers suggestie dat de restanten van de kapel veel ouder zijn, namelijk restanten van de burcht gebouwd door Frederik Barbarossa, klopt niet. 

  Tsjah, onder de kapel kan in principe wel oudere bouw aanwezig zijn.


  De volgende zin in de tekst doet mij mijn wenkbrauwen enigszins fronsen: 'Hieruit blijkt duidelijk dat de Karolingische kapel niet een oude heilige plaats is.'

  Tsjah, daar kan ik het wel mee eens zijn; de energie bij de Sint Gertrudiskapel is vele malen sterker dan bij de Sint Nicolaaskapel. Grappig feit dat de Sint Nicolaaskapel veel bekender is.


  Tss... bedoelt Wigholt Vleer nu eigenlijk dat de Sint Gertrudiskapel de oude heilige plaats is? Jawel!!! Al gebruikt hij de naam 'Barbarossaruïne'... met de rest van de tekst en de foto toont hij aan dat dit NIET de oude heilige plaats is. 

  Lang leve de Sint Gertrudiskapel

  Warrior Iadied


  Vleer, W. (1992). Leylijnen en leycentra in de Lage Landen. Deventer: Uitgeverij Ankh-Hermes http://nl.wikipedia.org/wiki/Barbarossa-ruïne

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Valkhof

  Reageer (0)

  Tags:Nijmegen, Sint Gertrudiskapel, Barbarossaruine
  27-02-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nimmegen-prent
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Na de verrassing die Wigholt Vleer me bezorgt, struin ik door het web zoekend naar afbeeldingen van de St Gertrudiskapel in het Hunerpark. Ik zoek tussen afbeeldingen van ansichtkaarten en prenten. En dan vind ik een eenvoudige afbeelding op de website van een antiquariaat: daar staat ze... met een schattig torentje.


  De prent, een kopergravure van 15 x 17 cm heet 'Nimmegen 199' en kost 65 Euro. Het is een gezicht in vogelvlucht van Nijmegen van de hand van Wilh. Baudartius (1565 -1640) en komt uit het boek 'Les Guerres de Nassau' uitgegeven in Amsterdam in 1616. 


  Hm, een vreemde discrepantie... in 1579 worden de stadswallen van Nijmegen versterkt en de St Gertrudiskapel op het Oude Kerkhof afgebroken. De kapel staat echter op deze prent, uit 1616, die de dag van 10 augustus 1589 weergeeft: de dag waarop Maarten Schenk van Nydeggen bij de aanval van de Staatsen op het Roomse Nijmegen verdronk in de Waal.

  Hoe kan dit nou?

  Als ik langer op het web zoek, begrijp ik dat de afbeelding gebaseerd is op een oudere afbeelding van de plattegrond van Nijmegen. 


  Mijn ogen worden wel wat groter, want ik vind nog meer prenten en zelfs een ingekleurde gravure. Ik mail het antiquariaat in Laag Keppel en de uitkomst is dat de prenten een aantal dagen voor mij gereserveerd worden.

  Warrior Iadied


  Ad foto: De Sint Gertrudiskapel is linksboven de omheinde Valkhofburcht zichtbaar.


  http://nl.wikipedia.org/wiki/Maarten_Schenk_van_Nydeggen

  http://www.hansvanosch.nl/html/nijmegen__e_o_.html

  http://www.noviomagus.nl/Ansichtkaarten/Parken/Hunnerpark/HunCat.html

  Reageer (0)

  Tags:Nimegen, Sint Gertrudiskapel
  28-02-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drie Koningen

  Minder gelukkig ben ik als ik op 9 februari op het web informatie over de Drie Koningen opzoek. Ik voel me net een kind dat te horen krijgt dat Sinterklaas niet echt bestaat. 
  Ik zoek deze info omdat de Driekoningkapel in Doetinchem de Sint Gertrudiskapel in Nijmegen gelijkt.

  Wat ik vind? Oké, even op een rijtje over die Drie Koningen.

  De evangelist Matteüs vertelt dat magiërs uit het Oosten de pasgeboren koning van de Joden zoeken, en na een bezoek aan koning Herodus, het kind en zijn moeder, Maria, in Bethlehem vinden. De magiërs geven geschenken: wierook, mirre en goud.


  In de 3e eeuw wordt vervolgens het specifieke aantal 3 genoemd en worden de magiërs betiteld als koningen die reizen per kameel.


  In de 4e eeuw wordt in het oosterse christendom een feest georganiseerd om de verschijning van de vleesgeworden Zoon van God op aarde te vieren. Hierbij herdenkt men onder andere een van de tekens van de goddelijkheid van Jezus, namelijk het bezoek en de aanbidding van de Wijzen uit het Oosten.


  In de 8e eeuw krijgen ze namen: Caspar, Melchior en Balthasar. En in de loop van eeuwen wordt het Driekoningenfeest een waar volksfeest met vele gebruiken.

  Hm, ik heb niks tegen volksfeesten, waar ik moeite mee heb, is dat het bestaan van de Drie Koningen me als waarheid is verkocht. 

  Tja, hoe rekbaar is de waarheid? Loont het de moeite op zoek te gaan naar de waarheid?

  Warrior Iadied

  Reageer (0)

  Tags:Doetinchem, Driekoningenkapel
  29-02-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Hunerberg
  Klik op de afbeelding om de link te volgen


  Op vrijdagochtend 10 februari 2012 zwerf ik weer over het web.

  Hé, leuke informatie: In 2005, het jubileumjaar van Nijmegen-2000-jaar-stad, is Titus Brandsma verkozen tot de grootste Nijmegenaar aller tijden. 

  Vooruit... Titus Brandsma een Gedachteniskerk bij het Keizer Karelplein, als het Keizer Karelplein maar mag blijven.


  's Middags wandelen Mijn Lief en ik naar Museum Het Valkhof. 

  Op mijn vragen over de Sint Gertrudiskapel word ik voorgesteld aan de heer Brouwers. 

  Ik vertel dat ik de ene keer op het web lees dat er een Sint Stephanuskerk op het Valkhof heeft gestaan en de andere keer dat er aan het eind van de 7e eeuw een kerk gewijd aan Gertrudis van Nijvel, gestorven in 659, heeft gestaan.


  De heer Brouwers, archeoloog, gaat er vanuit dat er geen Sint Gertrudiskerk heeft bestaan. In de 13e eeuw is de Voerweg uitgegraven, waarschijnlijk heeft toen een Sint Stephanuskerk het veld moeten ruimen, maar van deze kerk is niks terug te vinden. De huidige Sint Stevenskerk op de Hundisberg is wel de vervanger van deze kerk. Ja, en in 1450 is de Sint Gertrudiskapel op het Oude Kerkhof gebouwd.


  Oh, ik besef dat het Valkhofpark en het Hunerpark ooit een geheel waren... ze liggen allebei op de Hunerberg. Hm, dan heeft Wigbolt Vleer gelijk als hij schrijft over het oostelijk deel van de Valkhofburg! 

  In mijn hoofd zie ik de Hunerberg... denk de ophoging van de stadswal weg; denk de slenk van de Voerweg weg; denk de ophoging van het Valkhof, na de afbraak van de burcht, weg en ziedaar: de licht glooiende Hunerberg!


  Ik vertel de heer Brouwers over de verwarring tussen de benamingen Barbarossaruïne / Sint Maartenskapel en Sint Gertrudiskapel in het boek van Wigbolt Vleer: Leylijnen en leycentra in de Lage Landen. 

  De heer Brouwers onderkent onmiddellijk dat er vaak vreemde dingen geschreven worden: "De Sint Maartenskapel is trouwens geen kapel; het is de troonzaal van de Valkhofburcht."

  Tss, zo kan ie wel weer.


  Mijn Lief vertelt dat het op dit moment blijkbaar een sport is om de oude muren van de Sint Gertrudiskapel te vernielen. Wat te doen? 

  De heer Brouwers suggereert dat er zand overheen moet om de ruïne te beschermen. 

  Oef, dit vind ik niet zo'n goed idee. Al met al een verdrietige kwestie.

  Warrior Iadied


  Ad foto: De Barbarossaruïne ook wel genoemd de Sint Maartenskapel op het Valkhof.


  Vleer, W. (1992). Leylijnen en leycentra in de Lage Landen. Deventer: Uitgeverij Ankh-Hermes.

  http://www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl/info/Gertrudiskapel,_Gertrudis_ofwelSt. Geertruide

  http://www.titusbrandsmamemorial.nl/titushof.html

  Reageer (0)

  Tags:Nijmegen, Hunerberg, Barbarossaruine, Sint Gertrudiskapel
  Gastenboek
 • gastenboek
 • Even weer wat bij gelezen -
 • reactie
 • Groeten
 • Prettig weekeinde

  Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  E-mail mij

  Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.nl - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jou eigen blog!