WEDERWAARDIGHEDEN
Inhoud blog
 • Groot nieuws
 • Macht of Ontwikkeling?
 • Spin in het Web
 • Gebroken Belofte

  Zoeken in blog  Archief per maand
 • 05-2017
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 01-2014
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011

  Voor mij, om gelukkig te zijn, en voor geïnteresseerden!
  01-01-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fantasie rond de Rode Godin
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  In de nacht van 24 december kan ik de beelden van de middag niet loslaten. Als ik in mijn hoofd boven de Vijfringengas en Moordkuil zweef 'zie ik het': het is een Bijl of een Labrys. De Vijfringengas is de Steel, het Afsluitpaaltje is een Totemversiering tegen het Kwaad, de Moordkuil is het Bloederige Blad waarmee het Kwade bestreden wordt en de Tuin is een Driehoekige Punthaak 'het Goede'.

  Waauw, magistraal. Is dit een taak van de Rode Godin? Het Kwade bestrijden en het Goede koesteren? Hmm, ik ga nog pogen met het Bewustzijn van de Wilgen contact te maken, en wie weet welke verrassingen 'de goede tuin' nog te bieden heeft.


  Waar staat een bijl/labrys voor? In de kleine uurtjes van 25 december zoek ik het op. De bijl is een strijdwapen tegen... bijvoorbeeld demonen. De bijl is ook gereedschap voor houtbewerking en staat dan symbool voor Jozef de timmerman: de vader van Jezus. De betekenis is dan: hij die geeft zonder eigenbelang. Hmm, dat doet een moeder, een Rode Godin ook.

  Een labrys is een ceremoniële dubbele bijl. Oh, het is een oersymbool dat teruggaat tot de Moedergodincultus. Het onderzoekswerk mag verder verdiept worden, maar ik ben behoorlijk sprakeloos. Zou het waar zijn? Of gaat mijn fantasie hier met mij op de loop?


  Als ik de foto van de wilg bekijk die het dichtst bij de Grote Markt staat, lijkt het of er een vrouwenfiguur op staat. In haar omhooggeheven arm heeft ze echter geen bijl, maar eerder een dorje. 
  Wat een dorje is en waar een dorje voor staat? 
  Het is een scepter die zowel voor bliksem, juweel als fallus staat. De symboliek is te herleiden op de bliksemgod die de verborgen diepten van Moeder Aarde vruchtbaar maakt. De dorje werd ook diamant-houder genoemd als metafoor voor de goddelijke spirit die in een orgasme waargenomen kan worden. Tja, voordat vrouwen moeder zijn, horen orgasmes er zeker bij.

  Warrior Iadied

  Walker, B.G. (1988). The Woman's Dictionary of Symbols & Sacred Objects. San Francisco: Harper Collins Publishers

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Labrys

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Moedergodincultus

  mediaevist.nl/sentio/bestanden/Symbolenles.doc  Reageer (0)

  Tags:Nijmegen, Moordkuil, Wilg, Rode Godin
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Noordelijke Wilg
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  De andere wilg van de Moordkuil wil ik eveneens graag laten zien. 
  Net een puzzel: de vrouw rechts op de boom heeft beslist jugendstilkwaliteit. 
  Links ervan, iets hoger, lijkt een man aan het werk te zijn. In zijn armen een... ja wat? Een bos hout? Of buigt hij zich over een uil met een zwarte zonnebril? 
  Haha. Grappig wat er allemaal op mijn foto's te zien is.
  Warrior Iadied

  Reageer (0)

  Tags:Nijmegen, Moordkuil, Wilg, Rode Godin
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrijgevige vrouw
  Op 6 januari Bea Wederwaardigheden... hoe ik wandel, is toeval. Wat het leven me aanbiedt.

  Kaarsjes opsteken zonder geld.
  Vrijgevige vrouw biedt aan... Haa onderdeel van het toeval zijn.
  Kapellen...roermond enz.   Nervositeit.
  In 't Zand...

  vervoermiddel in de aanbieding

  boeiend gesprek over het dragen van beroemdheid. Mandela 30 jaar gevangen om de kracht te vergaren de beroemdheid aan te kunnen.

  Mediteren. Persoonlijkheid, persoonlijke kwaliteiten

  Hoef niet beroemd te zijn, liever vrij om te ontdekken.

  later 10 januari: misschien zijn de kapellen onderdeel van een lijn naar het zuiden.


  Reageer (0)

  02-01-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vurige Kerstbal


  24 december is onder andere voor het halen van boodschappen. 

  Als Mijn Lief en ik om half zes terugwandelen uit de stad zien we hoog in de lucht een enorme vuurbal met een lange gloeiende staart. Met hoge snelheid gaat de vuurbal van west naar oost: "Wat is dit? De Ster van Bethlehem?"


  Later biedt het web uitkomst: Waarschijnlijk is het een deel van de Sojoezraket waarmee astronaut André Kuipers op 21 december in Kazachstan gelanceerd werd naar het International Space Station. Ha, toch een fantastisch idee: die Ster van Bethlehem.


  25 december half een 's middags zie ik dat de noveenkaars is uitgebrand: 'Hoe zou het met Zwangere Vrouw zijn?' 

  Gewoon afwachten.


  27 december, dinsdagochtend, een fijn gesprek met Lieve Vrouw; praten over ons werk, de feestdagen, spiritualiteit en behoeften. Het gesprek eindigt met het motto dat Mijn Lief veelvuldig hanteert: "Wie je tijd heeft, heeft je geest."


  Zwangere Vrouw laat weten dat het geen kerstkindje is geworden. 

  Ik mag een nieuwe kaars opsteken.

  Warrior Iadied


  http://nos.nl/artikel/325206-vuurbal-boven-nederland-waarschijnlijk-sojoez.html
  http//www.vandaag.be/binnenland/86517_mysterieuze-vuurbol-is-sojoezraket.html

  Reageer (0)

  Tags:Vuurbal, Sojoezraket
  03-01-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Mandala van de Rode Godin
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Dinsdag 27 december 2011 is het weer tijd om te ontdekken. Mijn Lief gaat in de moestuin werken en bij mij staat de Moordkuil met de Rode Godin op stip een. 
  Het is er nog net zo'n puinhoop als vorige week. Er is wel iemand geweest die de bladeren op de mandala wat opzij heeft geschoven. Van meerdere ringen kan ik kleine stukjes zien.
  Eigenlijk is de Moordkuil onderdeel van een heel groot plein. Het terrein is echter sterk geaccidenteerd: er zijn diepe kuilen en hoge bulten. Stevige bakstenen muren lijken er een doolhof van te maken.

  De driehoekige tuin naast de Moordkuil is blijkbaar de gezamenlijke tuin van de flatbewoners. Het is gemakkelijk om er naar binnen te wandelen. De tuin is lieflijk aangelegd. Er staat een oude tweestammige boom en er loopt een leylijn die van de Moordkuil komt. Troep is er ook aanwezig: kapotte gestolen fietsen en net als in de Moordkuil een kapot roodwit-gestreept geleidebaken. De tuin is naar verhouding veel te groot om de punthaak van een bijl te zijn. Jammer van die schone fantasie.

  Ik besluit een poging te doen contact te maken met het bewustzijn van de wilg die het dichtst bij de Grote Markt staat. Daartoe ga ik zitten op een metalen kist die aan de zuidwand van de Moordkuil is vastgemaakt. Ik gun mezelf twintig ademteugen en luister naar de geluiden uit de omgeving; ze mogen er zijn.
  De herrie om me heen is groot: op een binnenplaats werkt iemand met een hogedrukspuit; er wordt veel kapot glas geleegd in een glasbak; er wordt een ijzeren biervat over stenen gerold en een man neuriet 'Er is een roos ontsprongen uit ene wortelstam; die lijk d'ouden zongen uit Jesse 't leven nam...'

  Contact met het Bewustzijn van de Wilg lijkt niet te lukken, maar bij de negentiende ademteug opent de Mandala zich en glijd ik in een lichtblauw Slurf het Heelal in. Ik glijd en glijd en glijd, de geluiden uit de omgeving storen. Ik moet me tot het Uiterste concentreren. Dan opent de Slurf zich aan de Onderkant en verandert in een Strijderstooi-van-Licht met zwart-lichtblauwe Veren.
  "Hallo, ik zoek contact. Is hier iemand? Rode Godin?"
  Voor me zie ik een bekend Beeld: Aapgod Hanuman met in zijn Rechterhand de Knots/Scepter en in zijn Linkerhand de Steen/Berg.
  Ik herken het Moment; dit is na de Strijd in Lanka. Duivel Ravana is verslagen maar het Slagveld ligt vol Gewonden, Stervenden en Doden. Hanuman heeft de Opdracht gekregen op een Berg Kruiden te verzamelen. Op de Berg aangekomen, kent Hij de Kruiden niet en daarom neemt Hij de gehele Berg mee. Als Hij met de Berg in zijn Hand over het Slagveld vliegt, genezen de Gewonden en Stervenden en komen de Doden opnieuw tot Leven door de Geur van de Kruiden. 
  "Rode Godin?" hoor ik mezelf vragen. 

  "Doe wat je doen moet als je het doen moet," klinkt een Stem.
  Ik kijk om me heen.
  "Doe gewoon wat je doen moet als je het doen moet."
  Ik zie niemand, maar de stem herhaalt: "Doe gewoon wat je doen moet als je het doen moet."
  Ik begrijp wat er gezegd wordt: 'Doe gewoon wat je moet doen als het aansluit bij de Opdracht die je vrijwillig bent aangegaan, en doe het op het juiste Tijdstip; als de Drang en het Verlangen er zijn om het te doen.'
  Plotseling hoor ik een krachtig Gekrakeel: een hard en hoog Gekakel van honderdduizenden Stemmen. Ik-Hanuman zie mezelf in het Heelal: ik draag een lang wit Kleed, heb lang wit Haar en een lange witte Baard. In mijn Linkerhand draag ik een groot Kristal
  (zoals ik in de Moordkuil in mijn linkerhand mijn fotocamera heb). Blijkbaar ben ik veranderd in ik-oude-wijze-Man-Hanuman.
  "Zeg het ze," zegt een Stem.
  "Wat!?" vraag ik-oude-wijze-Man-Hanuman.
  "Zeg het ze," zegt de Stem opnieuw.
  Ik kijk om me heen maar zie Haar niet.

  "Zeg het ze."
  "Wie zijn...?"
  "Ze dachten dat Moord de goede Oplossing was," zegt de Stem.
  "Eh," zeg ik-oude-wijze-Man-Hanuman, "eh, eh, als jullie de Hemelpoort door willen, dien je enkel 'Jahweh' te zeggen."
  Niemand reageert, het Gekakel irriteert met ongekende Proporties.
  Opnieuw zeg ik-oude-wijze-Man-Hanuman: "Als jullie de Hemelpoort door willen, hoef je enkel 'Jahweh' te zeggen, tenminste als je in de Hemel je Schuld wilt belijden."
  Nog reageert niemand, dus zeg ik-oude-wijze-Man-Hanuman voor de derde Keer: "Zeg 'Jahweh' als je door de Hemelpoort wilt gaan, als je tenminste je Fouten en Schuld wilt belijden."
  "Wij?" vraag iemand.
  "Jaja," knik ik-oude-wijze-Man-Hanuman.
  "Echt?" klinkt het twijfelachtig.
  "Jaja, het is goed."
  Ik-oude-wijze-Man-Hanuman wordt door de menigte aangestaard alsof ik de Heilige Petrus zelf ben. "Het is goed... ga maar."
  Langzaam klimmen de Eersten uit de Kuil, Anderen volgen. Ik-oude-wijze-Man-Hanuman werp een nieuwsgierige Blik door de Hemelpoort: "Rode Godin!?"
  Terwijl de Moordenaars wat voorzichtig de Hemel binnengaan, zie ik in de Verte een stralende Maria. Ze is gekleed in wit met lichtblauw en heeft een Gouden Aura.


  Als ik mijn ogen open is het stil in de omgeving van de Moordkuil. Om me heen licht de wereld blauw op. Ik kijk naar de troep en haal een keer diep adem, ik kan wel bedenken dat het fijn zou zijn dat het hier opgeruimd zou zijn, maar...
  Ik pak de twee kapotte fietsen vast en vind een lampje. Ik lach; mij is een lichtje opgegaan. De met een zware ketting verbonden fietsen sleep ik richting de Grote Markt en zet ik tegen het begin van de omheinende muur. Kapotte planken, het kapotte baken, de kapotte stoel, een leeg blikje, een zak klef brood en een leeg sigarettendoosje gaan er achteraan.
   
  Met enkele takken probeer ik de mandala schoon te zwiepen: onhandig gedoe. Op een van de binnenplaatsjes is de hogedrukspuit weer aangegaan. Zwart water stroomt onder een deur door. Zand ligt op een hoopje bij elkaar, blijkbaar wordt er ook geveegd. Ik wandel er naartoe en klop op de deur, dan klim ik op een betonnen verhoging om onder het prikkeldraad door over de muur te kijken. Een jonge man kwijt zich nauwgezet van zijn taak.
  "Heb je een bezem voor me?"
  "O, ik ruim het dadelijk allemaal op!"
  "Het is voor hierachter..."
  Hij opent de deur en reikt me een grote bezem aan.

  Zo dit is een karwei waar ik het warm van krijg. Het is nog half werk want ik veeg de bladeren in hoge stapels tegen de zijwanden, maar er komt licht en lucht bij de Mandala.
  Een stel wandelt langs en bespreekt mijn actie met elkaar. Ik knik vriendelijk. 
  "Het stinkt wel," zegt de vrouw.
  Hm, het is enkel natte grondgeur. Met mijn handen trek ik het onkruid los. Omdat het zo nat is, gaat dat gemakkelijk. Bij de laatste veeg vind ik een muntstuk: 10 Eurocent. Heerlijk om bijgelovig te zijn; ik heb een tien gekregen! Voordat ik de bezem terugbreng, maak ik een foto van DE MANDALA VAN DE RODE GODIN.
  Warrior Iadied

  http://blog.seniorennet.be/schetsblog/

  Reageer (0)

  Tags:Nijmegen, Moordkuil, Mandala, Hanuman, Rode Godin
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Knots
  Klik op de afbeelding om de link te volgen


  Klaar met mijn karwei breng ik de bezem terug. De jonge man neemt hem aan en bekijkt de troep die ik netjes verzameld heb.

  "Komt u hier uit de buurt?"

  "Eh, nee, hierachter is een krachtplaats..."

  "Ja," knikt hij, "de Moordkuil. Morgen ga ik naar de stort en dan kan ik het hout en de stoel wel meenemen. De fietsen zijn voor de gemeente."

  Hm, in mijn wijk komt af en toe een oud-ijzer-handelaar langs, misschien kan ik hem tippen.

  "Ik zoek wel een vuilnisbak voor de kleine spullen."

  De jonge man sleept echter al een vuilniszak aan waarin ik de rotzooi kan deponeren. Wat een sympathiek jong mens.


  Opgewekt besluit ik een cappuccino te gaan drinken op de Grote Markt. Bij Atlanta maak ik gebruik van de wastafels bij de toiletten. Als ik met schone handen naar een tafeltje loop, zie ik een uitnodigende folder liggen. De folder gaat over carnaval. De titel luidt: 'De Knots 2011/2012'. 

  Met een brede grijns zit ik achter mijn koffie en denk aan Aapgod Hanuman met in zijn Rechterhand de Knots/Scepter en in zijn Linkerhand de Steen/Berg.


  In 'De Knots' staat: Op de magische dag van de 11e van de 11e om 11.11 uur heeft dit kabinet besloten een toost uit te brengen op alle mensen die Knotsenburg trouw is gebleven, voor de vrijwilligers die actief zijn...

  Ha, op 111111 trof ik op het blog van Wim-del-Arte een foto aan waarop Hanuman, Rama, Sita en Anderen te zien zijn. Voor mij het begin van WEDERWAARDIGHEDEN.

  In de carnavalstijd heet Nijmegen Knotsenburg. Waarom eigenlijk? 

  Onder aan de pagina staat het motto "Knotsenburg zonder grenzen, één groot feest voor alle mensen". Nou, vandaag ben ik in elk geval over grenzen heengegaan.


  Met de warme cappuccino in mijn maag begin ik het te begrijpen. Onderzoekswerk is moeilijk. Fantasie kan voor hypothesen zorgen, maar veldwerk is noodzakelijk. Het stellen van de juiste onderzoeksvragen is geen sinecure; ik nam zonder het bewust te weten een heleboel als vanzelfsprekend aan. Er werd een Rode Godin vereerd... brr, ik behandelde de kwestie alsof het destijds een spelletje van onwetende mensen was. De vragen hadden moeten zijn: Waarom? Waarom daar? Waarom een Rode Godin? Wat is er daar? Daar op die Plek? Specifiek daar? Wat is er daar dat mensen destijds tot verering overgingen? Welke krachten of mogelijkheden zijn er daar?


  Blijkbaar is er daar, bij DE MANDALA VAN DE RODE GODIN, een Toegang tot de Andere Werelden, specifiek 'Het Heelal'.

  En waarom de kleur 'rood'? Tja, rood staat in positieve zin voor seks, passie en kracht, en in negatieve zin voor woede, agressie en impulsiviteit. Het eerste behoort tot de Krachten van de Rode Godin (van moeders!), het laatste past zeker bij de Moordenaars in de Kuil in het Heelal/het Hiernamaals.

  Die moeders... als je eenmaal kinderen hebt, zijn de plichten navenant: DOE GEWOON WAT JE DOEN MOET ALS JE HET DOEN MOET.

  Hm, moeders kunnen dus met hun problemen terecht bij De MANDALA VAN DE RODE GODIN. Vreemd eigenlijk dat veel van de kennis over deze specifieke plek verloren is gegaan in het verleden. Tenminste...

  Warrior Iadied


  Andrews, T. (1997). Luisteren naar Dieren. Spirituele en magische lessen uit het dierenrijk als sleutel tot zelfkennis en bewustzijnsverruiming. Haarlem: Becht.

  http://blog.seniorennet.be/schetsblog/

  www.knotsenburg.nl

  Reageer (0)

  Tags:Nijmegen, Moordkuil, Mandala, Rode Godin, Hanuman, Knots
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrijwilliger!?
  Klik op de afbeelding om de link te volgen


  Vrolijk en opgewekt stap ik over de Grote Markt langs het beeld van Mariken van Nieumeghen: 'Laat ik nog wat onderzoek doen naar de Zwarte Godin.'

  Als ik de Sint-Stevenskerk binnenkom, word ik getroffen door de poster 'Museumpark Orientalis: voor wereldreligies en spiritualiteit'. 

  Hmm, ik wandel naar de informatietafels: "Die poster daar, is er iemand die meer weet over Orientalis?"

  De vrijwilligster wijst naar de vrouw naast haar: "Zij weet er alles van."


  "Hebt u eerder gewerkt als vrijwilliger bij Orientalis?"

  Nee dus, ik vertel over mijn intentie om workshops te geven om mee te werken aan het behoud van het park. Ze kent oud-directeur Jan van Laarhoven en is al door hem gebeld in verband met de voortzetting van het museumpark. Ik noteer mijn gegevens op een A-4tje, en nu maar hopen dat ik voor vergaderbijeenkomsten benaderd word.

  Warrior Iadied


  www.museumparkorientalis.nl

  Reageer (0)

  Tags:Orientalis
  04-01-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Zwarte Godin
  Klik op de afbeelding om de link te volgen


  Zo dit voelt goed: het contact met Orientalis is nauwer gelegd. 

  Het is druk in de Sint-Stevenskerk op deze 27ste december. De Davidster ligt open en bloot in de viering. Wat een enorme ster! Er is nog te zien waar de doopvont gestaan heeft. Ik geniet van een diapresentatie met prachtige afbeeldingen van het Kerstverhaal. 


  Vervolgens neem ik een foto van het grafmomument van Ian Iosselet (het hoofd met de bolhoed). Grappig, die big smile! Hm, de zwarte marmeren piramide heeft de vorm die in antieke tijden 'de vrouw' voorstelde. Vijf stappen recht voor dit monument... daar is het Krachtige Punt. 

  De hobbelige grafstenen in het koor zijn mooi. Ik sta te kijken bij een koperen plaat aan de koorwand als er een vrouwelijke kerkgids op me afkomt. Ze vertelt dat het een grafplaat is, maar dat de plaat aan de wand is gehangen omdat ze op de grond zo versleet. Er staat een priester op met een kazuifel: Thomas Buys. Hm, dus nog van voor de beeldenstorm. Hij stierf in 1570.


  Ze vertelt me over het verschil tussen wereldheren en kloosterlingen. Wereldheren: rooms-katholieke priesters zoals pastoors en kapelaans die niet bij een orde hoorden, wereldse bezittingen mochten hebben, een salaris van het bisdom kregen en onder andere door het opdragen van missen geld verdienden. Ze zegt dat de Sint-Stevenskerk wel 28 altaren had en dat aan al die altaren missen werden opgedragen. 

  Kloosterlingen, zoals monniken, deden geloften van armoede, gehoorzaamheid en kuisheid. Wereldheren niet, al hoorde het celibaat natuurlijk wel bij hun ambt. De wereldheren van de Sint-Stevenskerk woonden in de Kanunnikenhuizen naast de kerk.


  Ik vertel over de grafsteen in het zuidwesten bij een steunbeer van de kerk waar ik de naam van mijn zoon (Mijn Liefste) vandaan heb. Dan vertel ik over de krachtplaatsen van Nijmegen en dat ik in de Sint-Stevenskerk op zoek ben naar de specifieke plek van de Zwarte Godin.

  "Is het dan een specifieke plek?" vraagt ze.

  Ik ben ervan overtuigd en neem haar mee naar de krachtige plek bij de doopvont. 

  "Vroeger was hier de Mariakapel," zegt ze, "o nee, de Bakkerskapel.'

  "Neehee, dat weet ik, die is hiernaast."

  Bij mij rinkelen de belletjes en lichtjes in mijn hoofd: 'Yes, yes, yes, ik zat in een keer goed, in de oude Mariakapel... natuurlijk.'


  De vrijwilligster neemt me mee naar de informatietafels. Op de geplastificeerde plattegronden staat de Mariakapel niet genoemd. Niet getreurd; ze wandelt naar een andere, in deze deskundige, vrijwilligster: "Ja, waar de doopvont nu staat dat is de oude Mariakapel. Je kunt het aan het plafond nog zien; dat is iets anders vormgegeven."

  Ik dans bijna door de Sint-Stevenskerk; GEVONDEN DE ZWARTE GODIN.

  Warrior Iadied


  http://www.djdekker.net/stevenskerk/int/buys.html

  http://www.encyclo.nl/begrip/wereldheer

  Reageer (0)

  Tags:Nijmegen, Sint-Stevenskerk, de Zwarte Godin
  05-01-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In en om de Sint-Steven
  Klik op de afbeelding om de link te volgen


  Goed geluimd wandel ik rond de Sint-Stevenskerk. Ik maak een foto van de grafsteen op het Sint-Stevenskerkhof, waar de naam van Mijn Liefste vandaan komt. De steen komt uit de kerk, maar is tijdens de restauratie als plaveisel op het kerkhof gelegd.

  Hmm, blijkbaar gaat de leylijn door het kleine deurtje naast de toren en dan via de Zuiderkerktrappen naar het pleintje van de Ganzenheuvel... richting de Lange Hezelstraat.


  Een etage lager staat / ligt het beeld van de Engel die een onschuldige gevallene uit de Tweede Wereldoorlog oppakt in haar arm en mee omhoog lijkt te nemen: 'Wat zijn de taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden van de Zwarte Godin?'

  Ik wandel verder rond de kerk, langs de kanunnikenhuizen en tref dan bovenaan de trappen richting het Waaggebouw het afsluitpaaltje van de Zwarte Godin. Het heet hier Achter de Hoofdwacht. Hierlangs gaat de leylijn, die van de Moordkuil de Sint-Stevenskerk binnenkomt. Prachtig dat zwaard dat de Zwarte Godin vasthoudt: hanteer het Zwaard om eigen onnodige Zwakheden te bestrijden!


  Aan de oostkant van de Sint-Stevenskerk komt een man een aanbouw uit: "Mooi hè, dat ze in Nijmegen allemaal verschillende afsluitpaaltjes hebben. Die onder de Kerkboog vind ik ook mooi. Ken je die? Ga maar kijken, die heeft twee oren."

  Hm, blijkbaar tijd om goed te luisteren. Ik bekijk het zwarte paaltje onder de Kerkboog en besluit weer naar binnen te gaan om de plaats van de oude Mariakapel beter te bepalen. Het krachtige punt ligt min of meer recht onder het vierkant in het koepelgewelf van de Mariakapel. Binnen tel ik het aantal grote ramen, te beginnen bij de plek van het afsluitpaaltje van de Zwarte Godin aan de noordoostkant: acht. 


  Ik het kapelletje zoek ik me vervolgens bijkans een ongeluk naar de kraagstenen van 'Mariken en Moenen'. Ha, ik kijk gewoon te hoog: de kraagstenen zitten op ongeveer 1.50 meter hoogte. Vanuit het noorden gezien zit Mariken / Maria westelijk, namelijk rechts aan de zuil van het herengestoelte. Het duiveltje Moenen zit daar tegenover, oostelijk: aan een zuil van de wand. Vanuit het noorden gezien wandel je dus tussen het kwaad en het goed door de Mariakapel in.


  Als ik weer buiten ben en de ramen aan de buitenkant tel, zit het raam van de Mariakapel daar waar aan de buitenkant het toiletgebouw is aangebouwd. Hm, de Zwarte Godin heeft met 'loslaten' te maken.

  Warrior Iadied

  Reageer (0)

  Tags:Nijmegen, Sint-Stevenskerk, Zwarte Godin, Mariakapel
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een Pluim van de Zwarte Godin
  Klik op de afbeelding om de link te volgen


  Wat nu? Ik besluit een cappuccino te gaan drinken in Brouwerscafé de Hemel in de Commanderie van Sint Jan. Dit zou de plek van de Witte Godin zijn, maar daar ga ik nu niet naar op zoek; de ontdekkingstocht van vandaag is reeds vermoeiend genoeg. 

  Ik loop langs de west- en noordkant van de Sint-Steven en benader het totempaaltje van de Zwarte Godin van achteren. O schattig: Ze steekt haar Duim naar me op!

  Warrior Iadied

  Reageer (0)

  Tags:Nijmegen, Sint-Stevenskerk, Duim-Zwarte-Godin
  06-01-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knotsenburg & Knodsenburg

  Op 28 december vul ik WEDERWAARDIGHEDEN met mijn belevenissen van de dag ervoor.
  Ik vraag me af wanneer het rustig genoeg is in de Sint-Stevenskerk zodat ik in de kerk contact kan proberen te maken met de Zwarte Godin: 'Wat zou de komende dagen een rustig moment zijn? Het dient voor 31 december te gebeuren, want in januari en februari van 2012 is de kerk gesloten!'

  Op het web heb ik ondertussen al gezocht naar de achtergrond van de naam Knotsenburg voor Nijmegen-tijdens-het-carnaval. Het blijkt dat de naam, die sinds 1969 officieel gebruikt wordt, afkomstig is van de zogenoemde Knotsendragers die zich in 1566 in Nijmegen en omgeving met de godsdiensttwisten bezighielden. Nijmegen ontsnapt aan een echte beeldenstorm, maar blijkbaar waren de twisten toch een succes, want na 1566 wordt er gesproken van het 'Knotsendragersfeest'.

  De bewoners van Lent gaan zich in de jaren daarna ergeren aan de Nijmeegse Knotsendragers en verweren zich met een schans. In 1590 wordt dit nogal zwakke vestingwerk omgevormd tot een echt fort: Knodsenburg.
  En zo ben ik weer bij 1591 uitgekomen, een belangrijk jaar in de geschiedenis van Nijmegen, bij de belegering van Nijmegen wordt fort Knodsenburg door prins Maurits gebruikt. Op 21 oktober 1591 geeft de stad zich over.
  Warrior Iadied


  http://nl.wikipedia.org/wiki/Beleg_van_Nijmegen_(1591)
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Knodsenburg
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Knotsenburg

  Reageer (0)

  Tags:Knotsenburg, Knodsenburg
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Korenmarkt
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Op weg naar 'De Hemel' zie ik dat het afsluitpaaltje van de Witte Godin niet meer op de plek staat waar het in het boekje 'De Kracht(plaatsen) van Nijmegen' op een foto staat.

  Er is hier een groot parkachtig plein aangelegd: prachtig in etages bestraat. 

  Er schijnt water te kunnen stromen. Hoe heet het hier? Korenmarkt. Hmm, blijkbaar is dit parkplein aangelegd in het kader van het project 'Groene Allure Binnenstad'. 

  Het is nog maar net klaar.


  Toen ik even terug bij de Sint-Stevenskerk de trappen van 'Achter de Hoofdwacht' afliep, heb ik een vrouw in het zwart laten voorgaan die een grote papieren doos wegbracht. Ik zie haar nu een hoekwoning binnengaan. Ik bel aan en, oei, de poes ontsnapt. 

  Ze vertelt me dat het afsluitpaaltje hoog op de Korenmarkt is neergezet. Terwijl zij de prachtige langharige poes met eten naar binnen lokt, wandel ik omhoog. Waarom moest ik zo nodig contact maken met deze vrouw? Ze heeft wel een schitterend uitzicht op de Korenmarkt.


  Oef, wat is het hier mooi. Het afsluitpaaltje is gauw gevonden. Twee jonge vrouwen zitten met elkaar te praten op een bankje bij de fontein. Ik maak wat foto's maar merk hoe moe ik ben. 

  In 'De Hemel' is het gezellig warm. Dikke, kleurige engelen zweven op een grote wandklok. In de vensterbank staat een beeldje van 'een vreemde vogel'. Hmm, terwijl ik geniet van mijn cappuccino voel ik me verwant met dit beestje. 

  Het wordt tijd dat ik naar huis toe ga deze dinsdag 27 december 2011. Mijn Lief zal zich wel afvragen of ik ondertussen nog 'geen honger' heb.

  Warrior Iadied


  Nelemans, H. (2011). De Kracht(plaatsen) van Nijmegen Geomantie in het Rijk van Nijmegen. Nijmegen: Geateam

  http://www2.nijmegen.nl/wonen/Wijken/nijmegen-centrum/Benedenstad/plannenprojecten/korenmarkt


  Reageer (0)

  Tags:Nijmegen, Korenmarkt, Witte Godin
  07-01-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jehova's Getuigen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen


  Terwijl ik de financiën en administratie in orde breng, gaat donderdag 29 december de voordeurbel: Jehova's Getuigen. 

  Mijn twijfel is van korte duur: "Een kwartier wil ik wel praten, kom binnen, koffie?"

  Oef, dit blijkt te snel; de koffiefilters zijn op: "Thee?"


  Even later zitten we rond de salontafel: een goed uitziend echtpaar en ik. De man heeft een bijbeltje in zijn hand en steekt van wal: "Jezus heeft ons de Bijbel gegeven." 

  Hij zwaait met het boekje: "Hierin staat hoe we moeten leven. Hij leefde het ons voor."

  "Ik geloof het graag. In die tijd liep ik daar ook rond."

  Er wordt niet gereageerd: "Ik heb trouwens veel aan de Bijbel gehad in een tijd dat het me niet goed ging. Dan sloeg ik de Bijbel op een willekeurige pagina open, las wat er stond, dacht erover na en werd er over het algemeen rustig van."


  De man slaat de Bijbel op een willekeurige pagina open en treft zo te horen een pagina waarop Paulus zegt dat Jezus' woorden de Waarheid betreffen.

  Ik reageer: "Jezus zei, doe als ik. Hij zei: 'Ik ben een Zoon van God.' Wie durft Hem in deze wereld echt te volgen? Te doen als Hij? Wie durft te zeggen 'Ik ben een Zoon/Dochter van God.' Ik durf het: Ik ben een Dochter van God... zoals we allemaal Zonen en Dochters van God zijn; we hebben allemaal 'een lijntje' met God."


  Het paar zit me rustig aan te kijken en hij reageert: "Als alle mensen zouden leven volgens de Bijbel zou het beter gaan in de wereld."

  Ik ben het oneens: "Hoezo beter? Waarom is het niet goed zoals het nu gaat? Leed is er altijd geweest. Vrede? God zelf joeg Adam en Eva het Paradijs uit, en denk aan de Romeinen en wat ze met Jezus deden. Leed is er altijd geweest en God is al die tijd aanwezig geweest! Ik vind het niet eerlijk wat jullie zeggen. Over leed gesproken: het is pijnlijk voor mij wat jullie zeggen; waarom enkel uitgaan van wat er zo'n 2000 jaar geleden gebeurd is. O, ik denk dat Jezus en de profeten voor Hem daadwerkelijk geïnspireerd waren door God, maar waarom zou de inspiratie daarna opgehouden zijn? Waarom zou ik niet geïnspireerd kunnen zijn door God?"

  Ik zeg het vrij heftig en de man reageert op mijn heftigheid: 'Het raakt u nogal."

  Ik denk: 'Je hebt gelijk, ik ben gezakt voor dit examen rustig-ademhalen.' 

  De resterende tijd poog ik bewust rustig te ademen. Moeilijk.


  Ik pak mijn betoog weer op: "Hm, leed zal er altijd zijn. Misschien geen groot leed zoals oorlog, maar dan toch klein leed, mensen die elkaars standpunt afwijzen, het niet eens zijn met elkaar; zoals wij nu discussiëren. Jezus werd ook niet geloofd toen Hij discussieerde met schriftgeleerden in de tempel."

  De man reageert: "Jezus discussieerde niet: Hij zette dingen recht."

  'Hm,' denk ik, 'kijk uit met wat je zegt, Thea. Deze man is Bijbelvast en als je er qua formulering naast zit, word je onmiddellijk gecorrigeerd.'

  "Ach ja waar, maar misschien zegt over 2000 jaar wel iemand, die Thea, die zette dingen recht."


  De man haalt het Onze-Vader erbij: "U kent de tekst: Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde zoals in de Hemel."

  "Ja, Uw Rijk kome, helemaal waar. Dit geldt voor iedereen; we gaan allemaal dood en dan komen we, onze Zielen, in de Hemel en daar heerst Vrede. Hm, de Hel is niet meer....'

  De man reageert: "Volgens de Bijbel is er helemaal geen Hel."


  Ik zit op mijn praatstoel: "Hm, kan best, het Voorgeborchte is er nu ook niet meer. Gelukkig is dit verzinsel van de Kerk van eeuwen geleden ondertussen door de Kerk opgeheven. Jammer genoeg heb ik er in mijn huidige leven met mijn vader al woorden over gehad. De wereld is een oefenterrein voor de mensen, als wij er een puinhoop van maken met elkaar... dan is het een puinhoop. En soms weten we gewoon niet hoe we het moeten doen, al willen we nog zo graag. Kijk naar Egypte, daar zijn zoveel mensen geboren de laatste twintig jaar dat men daar gewoon niet weet hoe de problemen op te lossen. En wij hier weten het ook niet. Tja, en dan reageren we zo ongeveer met: los het daar binnen eigen grenzen op, dan redden wij het hier misschien." 


  "Ja," zegt de man, "God is volmaakt, mensen zijn niet volmaakt."

  Ik zeg: "Ho, mensen zijn perfect; perfect geschapen naar Zijn Evenbeeld. Dat betekent dat we fouten maken en mogen maken. God heeft ons hier die vrijheid gegeven. Waarom? Het was Zijn idee, dus laten we ervan uitgaan dat het goed is en niet beter hoeft; we mogen hier met elkaar oefenen. Wat hier nu geschiedt, is zoals Hij het wil; Uw Wil geschiede."


  "Ik moet even mijn dochters bellen," zegt de vrouw, "zij lopen hier ook in de wijk."

  "Goed idee," reageer ik, "jullie gaat tenslotte huizen binnen zonder precies te weten waar jullie naar binnen gaan."

  Ze gaat naar de gang. De man zegt: "Laatst ontmoette ik een vrouw die volgens de Bijbel leefde, maar ook van allerlei andere religies dingen overnam/leende."

  "Och ja, elke religie is goed, het maakt niet uit... zolang mensen door hun religie in vrede met elkaar leven en voor elkaar zorgen, lijkt het me prima."


  De vrouw is alweer op de bank gaan zitten. Op straat lopen twee knappe jonge meisjes voorbij. Ze kijken lachend naar binnen, komen niet aan de deur maar draaien om en lopen terug.

  "Kinderen moeten naar de ouders te luisteren," zegt de vrouw, "niet omdat het moet, maar uit respect omdat de ouders hun energie en liefde in de opvoeding gestopt hebben."
  "Als het zo is dat uw dochters naar u luisteren, dan heeft u geluk gehad, dan heeft God u heel grote cadeau's gegeven. Mijn studenten op school komen wel in andere situaties terecht; waar ouders niet in staat zijn om liefde en structuur in een opvoeding te stoppen. Als uw dochters naar u luisteren..."
  "In de Bijbel staat dat..."
  "Ja," reageer ik, "los van de Bijbel, heeft u van God bij het begin van uw leven al grote cadeaus gekregen als u in staat bent een opvoeding zo vorm te geven dat uw dochters vinden dat u hen goed heeft opgevoed... wat in de Bijbel staat, komt daar nog bij."


  'Is de vrouw nu van slag?'
  Ze kijkt me aan en zegt: "Volgens mij is het kwartier al voorbij."

  "Ja," lach ik, "het zijn al 35 minuten. Ik wil jullie nog een ding laten zien: over inspiratie. Jezus was geïnspireerd maar de oudste geschriften op aarde zijn de Mahabmarata en de Ramayana, geschreven in het Sanskriet, Vedische geschriften. In die tijd waren er ook al geïnspireerden! 

  In de Ramayana ziet Duivel Ravana God Rama wandelen met Godin Sita. God en Godin zijn zichtbaar gelukkig. Ravana ontvoert Godin Sita en betovert Goden en Mensen zodat hij onaantastbaar is. In zijn hoogmoed vergeet hij echter de Aapgoden, half-aap-half-mens, te betoveren. Hm, apen zijn beschermers, als er gevaar dreigt, waarschuwen apen met hun gekrijs de mensen. Aapgod Hanuman weet Duivel Ravana te verslaan waardoor God en Godin gelukkig weer verenigd worden."


  Ondertussen heb ik mijn laptop gepakt, kniel naast hen neer en laat de foto van 111111 van Wim-del-Arte zien: "Kijk, niet iedereen kan het zien, maar velen wel. De tijden zijn veranderd; de Reuzen en Goden laten zich weer zien. Kijk deze gewone rots laat Hanuman zien. Kijk maar: in het zwarte deel is het apengezicht van Hanuman te zien. Achter hem loopt een andere strijder met een kleurig kleed om zich heen."

  Ondertussen wijs ik, terwijl ik het benoem 'kleding, baard, neuzen, ogen en monden' aan. 

  De vrouw reageert met: "Jaja..."

  De man zegt: "Ik heb er de ogen niet voor."

  Ik reageer: "Ja, dat kan, en kijk... hier op de borst van Hanuman kust Godin Sita God Rama. Zij heeft lang haar en hij heeft ook een kleed om zich heen."

  Dan laat ik bij Afbeeldingen van Google een 'gewone' afbeelding van Hanuman zien: "Kijk in zijn Borstkas, in zijn Hart, de God en de Godin."

  "Jaja...," reageert de vrouw.


  Ik sla mijn laptop dicht en ga staan. Zij staan eveneens op en pakken hun jassen in de gang. Als ik het echtpaar uitlaat, wensen we elkaar een goede jaarwisseling.

  Als ze het tuinpad aflopen, wens ik: "En een goed 2012."

  Als ze weglopen, lijken ze mij ietwat beduusd en confuus: 'Heb ik hier goed aan gedaan? Hm, zij waren in de aanbieding om te praten over religie, over geloven. Oh, ik heb mijn tijd in het gesprek wel genomen.'

  Ik zucht; het is tijd om verder te gaan met de administratieve rompslomp.

  Warrior Iadied


  Bovenstaande is geen letterlijk verslag van wat er gezegd is, maar de onderwerpen zijn aan bod geweest en op betreffende wijze aangekaart. Mijn eigen reacties verschillen minimaal van wat ik werkelijk gezegd heb. De foto die ik heb toegevoegd is de 'gewone' afbeelding van Hanuman die ik het paar heb laten zien.


  http://blog.seniorennet.be/schetsblog/

  students.ou.edu/G/Jerrid.J.Gelinas-1/hanuman_poster_PX94_l.jpg

  Reageer (0)

  Tags:Jehova's Getuigen, Bijbel, Hanuman
  08-01-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kunnen kunnen kunnen!
  Klik op de afbeelding om de link te volgen


  Woensdagavond wandel ik met Mijn Lief langs de Moordkuil, de Korenmarkt en rond de Sint Stevenskerk. Het afsluit-/totempaaltje van de Zwarte Godin is fel verlicht. 

  Donderdagmiddag 29 december ga ik onderzoeken of er een Toegang is naar de Andere Werelden in de Sint-Stevenskerk, want in januari en februari 2012 is de kerk zoals gezegd doordeweeks gesloten. Mijn Lief vergezelt me om een oogje op de omgeving te houden: dat niemand me gaat aanspreken terwijl ik reis.


  We plaatsen een stoel aan de kant van de doopvont naast het grafmonument. Een fel licht schijnt op mijn hoofd dus zet ik mijn capuchon op. Ik richt mijn blik op het punt vijf stappen voor het grafmonument en begin met mezelf twintig ademteugen te gunnen. De geluiden in de kerk klinken helder. Ze mogen er zijn, maar de galm maakt het moeilijk ze enkel gewoon te laten bestaan. 


  Vrijwel vanaf het Begin zie ik een grijzige Slurf. Aan het Eind van de Slurf zie ik de in Banen van verschillende Dikte samengestelde Wand van een Gebouw: grijsblauwe, harde Steen. Toch lijk ik nauwelijks op te schieten. Er wandelen bezoekers door mijn focus waardoor het zwaar is verder te gaan. Soms zie ik andere Beelden aan het Eind van de Slurf: groen Conifeerblad; een geelwit kalkstenen Wand. De Reis gaat traag... als Stroop. De Voortgang stagneert.

  Na enige tijd zeg ik: "Hallo, hier ben ik, Thea-Warrior, is hier iemand? Ik ben op zoek naar de Zwarte Godin."

  Er gebeurt nauwelijks iets; de grijswolkige Slurf lijkt een lang ongebruikte, bijna totaal vervallen Weg. Opnieuw zeg ik: "Hallo, is hier iemand, ik ben op zoek naar de Zwarte Godin."

  Ik kom in een volledig donkere Ruimte... een verdonkerd Heelal.

  "Hallo, is de Zwarte Godin hier? Ik wil graag meer weten over wat Ze kan; over de Taken en Verantwoordelijkheden van Crones? Wat ze kunnen..."

  "Je weet wat ze kunnen, Thea," zegt een Stem.

  "Kunnen, kunnen, kunnen!" citeert een Groep Stemmen.

  Links van mij zie ik Maria staan.

  "De Zwarte Godin...!?" zeg ik.

  "Een Aspect van MIJ," zegt Maria.

  "O ja, natuurlijk," reageer ik.

  "Ze kunnen werken aan hun eigen Zwakheden; trachten goed te zijn voor Anderen," zegt Maria.

  "Kunnen, kunnen, kunnen!" citeert de Groep Stemmen.

  "Je weet waar IK ben, Thea," zegt Maria.

  Ik knik 'Jaja...' en denk 'Dekkerswald'.

  Blijkbaar wil Maria een Antwoord: "Je wéét waar IK ben...!"

  "Jaja, op Dekkerswald," antwoord ik.

  "Ja, je weet waar IK ben en je kunt altijd komen als je een Vraag hebt."

  Ik voel me wat terechtgewezen, alsof ik in de Sint-Stevenskerk foutief bezig ben.

  Maria merkt het: "Je kunt gerust verder reizen." 

  "Kunnen, kunnen, kunnen!" citeert de Groep Stemmen.

  Maria wandelt naast me. Er komt wat Ruimte in de drukkende Atmosfeer en voor me in het Heelal zie ik een volledig vrij Pad van zwarte Lavastenen / Kinderkopjes met aan het Einde een Rozenberceau: een Pad richting de Hemelpoort

  "Ze kunnen helpen de Overgang te vergemakkelijken; bij de Mensen die het Leven op Aarde loslaten" zegt Maria.

  "Kunnen, kunnen, kunnen!" citeert de Groep Stemmen.

  "Veel van hun Taken en Verantwoordelijkheden zijn tegenwoordig overgenomen door andere Professies: Artsen, Verpleegkundigen en Anderen," zegt Maria.

  Ik wandel over het Pad en knik instemmend.

  "Ze kunnen de Jongeren Verhalen vertellen," zegt Maria, "dat kan overal."

  "Kunnen, kunnen, kunnen!" citeert de Groep Stemmen

  Ik zie Plekken buiten, gewoon in de Wereld: een Blok Graniet om op te zitten, een Groep Bomen. Daar kan ook ik Verhalen vertellen.

  "Dank U wel," zeg ik.

  "Kunnen, kunnen, kunnen!" citeert de Groep Stemmen.


  Ik open mijn ogen en zet mijn capuchon af. Mijn Lief zit wat verderop te wachten. Ik zet de stoel terug. Door de viering wandelen we naar de uitgang.

  'Kunnen, kunnen, kunnen!' 

  Het zijn net toverwoorden; er zijn geen echte verplichtingen meer, enkel nog mogelijkheden voor Crones. Heb ik MARIA ontmoet, ben ik toch wat teleurgesteld en verdrietig: 'Wat is er met de Sint-Stevenskerk?'

  Warrior Iadied

  Reageer (0)

  Tags:Nijmegen, Sint-Stevenskerk, Zwarte-Godin, Crones, Maria
  09-01-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gods Lof in Steen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen


  Na mijn Ontmoeting met Maria in de voormalige Mariakapel kijk ik in de Sint Stevenskerk om me heen: overal wandelen groepjes mensen; de diapresentatie in de viering is kleurig en mooi; kinderen knutselen onder het Königorgel aan tafels; er is een vrolijke tentoonstelling van engelen en iconen onder in de toren;  aan de wanden worden kleurige schilderijen geëxposeerd; hier en daar lichten spots bezienswaardigheden uit; vrouwelijke vrijwilligers zitten bij de informatietafels bij de deuren van het Zuiderportaal. 

  En toch: 'Wat?'


  De kerk is eigenlijk een levendig geheel. 

  'Wat maakt dat de Aarde hier zo verdicht, stroef en stroperig is? Heeft de oorlog de grond hier zo sterk verstoort?' 


  Bij de informatietafels telt een vrouw het bezoekersaantal. 

  Spontaan vertelt ze: "Meer dan 75 000 per jaar, de concerten niet meegerekend."

  Ze wijst op de Kerstpop-upkaart van Nijmegenaar Kees Moerbeek; ze wijst op de geplastificeerde plattegronden van de kerk; ze biedt aan een rondleiding te geven; ze is gewoon de vriendelijkheid zelve: "De kerk is ook een oecomenische geloofsgemeenschap."


  Ik ben afwezig; mijn gedachten buitelen door elkaar: 'Wat is hier aan de hand!? Wat maakt dat ondanks alle goeds en schoons mijn hart samengeknepen wordt. Mijn God, Maria kwam naar mij toe! Met mijn kracht kon ik nauwelijks wegkomen hier. Komt het door alle steen!?'


  Er liggen enkele boekjes op de tafel. 

  Mijn oog valt meteen op: 'Gods Lof in Steen'. Een boekje voor 1 Euro. Ik bekijk enkele boekjes over de Sint Stevenskerk waarin de ontwikkelingen beschreven staan die de kerk bouwkundig en religieus heeft meegemaakt: 'Nee, deze zijn het niet!' 


  Ik koop 'Gods Lof in Steen'.

  "Ik zie u nog," zegt de vriendelijke vrouw. 

  Mijn Lief en ik wandelen naar huis. Dat de zuilen en kolommen om bouwkundige reden verhoogd moesten worden, intrigeert me omdat de kaalgeslagen kerk daardoor weer versiering kreeg. 


  Thuis kijk ik 'Gods Lof in Steen' globaal door. 

  Een prachtig oud boekje; uitgegeven in 1966. Summier wordt het levensverhaal beschreven van de rooms-katholieke, Poolse, steenhouwer Wladyslaw Miller en zijn samenwerking / vriendschap met een schijnbaar anonieme theoloog, van beroep evangelisch-protestant predikant. 

  Samen hebben ze de vraag 'Op welke wijze zullen de stenen de Lof des Heren bezingen?' beantwoord.


  Ik bekijk de knap gefotografeerde beeldhouwwerken: schitterend gekapt. 

  De ervaringen van Wladyslaw Miller in het ghetto van Warschau zouden de gelaatstrekken van de figuren medebepaald hebben. Ik neem het graag voor waar aan.

  Dan treft me iets in 'Gods Lof in Steen' dat me al eerder heeft getroffen. Wanneer? 

  Ah, op de website over de Sint Stevenskerk. Bij 'Kapitelen' staat daar aangegeven welke versieringen de kapitelen van de viering hebben: Vader, Zoon, H. Geest en Kerk.

  Dit is het: Ik mis MARIA, ik mis DE GODIN in de Sint-Stevenskerk. Jeeh, dit is pijnlijk. 

  Op de pijler naast de oude Mariakapel wordt in de viering de 'Kerk' weergegeven door een ark met een kruis en davidster. Er staat: het zinnebeeld der oecumene. Vóór 1966? 


  Ik zoek op het web met de trefwoorden 'oecumene' en 'Sint Stevenskerk' en kom bij het Oecumenisch Citypastoraat. 

  Ik lees: Het OCP streeft naar een levende, en levendige, band met de kerken die in 1974 aan zijn wieg stonden. Hm, het lijkt of er op het kapiteel 'Kerk' afbeeldingen weggekapt zijn... het zal toch niet waar zijn. 


  In 'Gods Lof in Steen komen de afbeeldingen van vrouwen er niet zo goed vanaf.

  In 1966 schreven de schrijvers ds. W. Barnard en ds H.F. Winterwerp: 

  Het noordertransept is volgens de beeldhouwer het minst 

  interessant. 

  De beeldhouwwerken hier stammen uit de allereerste tijd,

  dat hij in de Stevenskerk werkzaam was. Het is echter 

  belangrijk een tweetal kapitelen nader te beschouwen, om 

  zodoende een inzicht te verkrijgen in de ontwikkeling van

  de opvattingen en techniek van de kunstenaar, mede 

  onder invloed van de samenwerking met de theoloog, die 

  eerst later tot stand kwam.

  Afgebeeld zijn twee kapitelen aan de westzijde van het 

  noordertransept, respectievelijk "het jonge meisje" en 

  "de oude vrouw". Symbolen van het verglijdende leven.


  Hm, de beeldhouwer had dus al kapitelen versierd voordat de relatie met de theoloog begon. De theoloog is vast H.F. Winterwerp (H.F.W.) die aan het eind van het boekje uitgebreid over Wladyslaw Miller's leven schrijft. 

  Ja, het lijkt erop dat bij het bepalen van de afbeeldingen voor de kapitelen in de viering Maria (de Godin) niet geambieerd werd. Misschien is Zij zelfs weggebeiteld.


  Heeft de Sint-Stevenskerk last van 'het wegwerken' van het vrouwelijk aspect? 

  Ik wel.

  Warrior Iadied


  Barnard, ds. W. & Winterwerp, ds. H.F. (1966). Gods Lof in Steen. Nijmegen: kerkvoogdij der Hervormde gemeente Nijmegen.

  Steenmeijer, W. (1966) Kerk (Foto). In W. Barnard & H.F. Winterwerp. Gods Lof in Steen (p. 13). Nijmegen: kerkvoogdij der Hervormde Gemeente.

  http://www.djdekker.net/stevenskerk/int/kapitelen.html

  http://www.ocp-nijmegen.nl/home.html

  http://www.stevenskerk.nl/Welkom-op-de-officiele-website.htm?fluxmenu=m1

  Reageer (1)

  Tags:Sint-Stevenskerk, Gods Lof in Steen
  10-01-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sancta Ontkomer
  Klik op de afbeelding om de link te volgen


  Lezend op de website van het Oecumenisch Citypastoraat (OCP) trekt 'Vespers op zaterdag' door de Stichting Ontcommer (Spiritualiteit en Cultuur in het hart van Nijmegen) mijn aandacht. Hm, hier ga ik een keer kijken en luisteren. 

  Stichting Ontcommer (ik zou zeggen: Stichting Maak-je-niet-druk) is gerelateerd aan Sint Ontcommer. Wie is Sint Ontcommer? 

  Op het web staat: de vrouwelijke heilige die in de noordelijke kooromgang van de Stevenskerk is uitgebeeld. Hm, een vermomde vrouw!?


  Sancta Ontkomer (zoals boven haar hoofd in de Sint-Stevenskerk staat) blijkt een fictieve heilige te zijn, haar naam betekent: (zij die) ontsnapt/ontkomt. 

  Twee verhaallijnen komen bij haar samen.

  De ene lijn is dat Jezus aan het Kruis vanaf de 11e eeuw niet meer in zijn onderkleed maar naakt met een lendendoek werd afgebeeld. Toen enkele eeuwen later een afbeelding van Jezus met lang haar, een kroon en een lang kleed werd verspreid, werd de afbeelding foutief geïnterpreteerd als zijnde een gekruisigde vrouw met een baard.

  De andere lijn gaat over een knappe, jonge maagd genaamd Ontcommer, die bekeerd tot het christendom met een kuisheidsgelofte non wil worden. Haar heidense vader, een koning uit Portugal, daarentegen wil haar uithuwelijken aan een heidense prins. 

  Ontcommer bid tot God om een lelijk uiterlijk en krijgt van God een snor en baard. De prins bedenkt zich en haar vader wordt zo kwaad over haar verzet dat hij haar laat kruisigen zoals haar idool Jezus.


  Steenbergen, in het westen van Noord-Brabant, is de bedevaartsplaats voor Sint Ontcommer. Ha, in Duitsland deed het verhaal de ronde dat Sint Ontcommer daar begraven zou zijn. In Steenbergen had men nog niet van de heilige gehoord of rijke Duitse pelgrims kwamen er al aan. Steenbergen, niet achterlijk, had al snel een altaarstuk, een jaarlijkse processie, een Sint-Ontkommerkapel en zelfs een Sint-Ontkommergilde.

  Hm, er zijn momenten dat ik echt begrip kan opbrengen voor de beeldenstorm!


  Volksgeloof stelt dat iedereen die Sancta Ontcommer in zijn / haar stervensuur aanroept 'zonder kommer' sterft. Hmm, het stervensproces en de begeleiding daarbij zijn belangrijk voor de Sint-Stevenskerk; de Zwarte Godin duikt weer op.

  In de Sint-Stevenskerk is het vrouwelijk aspect, de kant van de Godin, tegenwoordig dus wel aanwezig. Weliswaar door een man die beschouwd wordt als vrouw met mannelijke trekken, maar in de legende toont ze zich krachtig.

  Warrrior Iadied


  http://www.djdekker.net/stevenskerk/int/ontcommer

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Ontkommer

  http://www.ocp-nijmegen.nl/home.html

  http://www.ocp-nijmegen.nl/rond-vieringen/preek-van-de-week/188-preek-vd-week-18-12-2011.html

  http://www.ocp-nijmegen.nl/rond-vieringen/vespers-op-zaterdag.html

  http://web.me.com/hggols/webme.com_hggols_Site_Welkom.html/Stichting_Ontcommer.html

  Reageer (0)

  Tags:Nijmegen, Sint-Stevenskerk, OCP, Sancta-Ontkomer
  11-01-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groet van ...
  Klik op de afbeelding om de link te volgen


  Omdat het op 29 december 2011 voelt alsof de Godin, specifiek Maria, uit de Sint-Stevenskerk is weggemoffeld, verrast het me dat de laatste preek van de week op de website van het Oecumenisch Citypastoraat de titel 'De groet aan Maria en aan ons' draagt. De preek is geschreven door Jan van Hooydonk voor de zondag van de 4e advent (18 december 2011).


  De preek begint met de eerste zinnen uit het Weesgegroet: 'Wees gegroet, Maria, vol van genade, de Heer is met U.' 

  Dit gebed 'het Weesgegroet' is ontleend aan de groet van de engel Gabriël als deze Maria haar aanstaande maagdelijke zwangerschap van Jezus aankondigt: "Verheug je, jij begenadigde, de Eeuwige is met jou."

  Van Hooydonk vertelt in zijn preek over de theologische maagd, immers van een biologische maagd was in de tijd dat het Evangelie werd geschreven niks bekend. 

  Een theologische maagd erkent dat bij God niets onmogelijk is. 

  Maria is een theologische maagd want ze accepteert de boodschap van de engel Gabriël dat ze zwanger is zelfs al heeft ze geen omgang met een man. Maria houdt het onmogelijke voor mogelijk: Maria gelooft!


  Van Hooydonk verwijst in de preek naar Meister Eckhart, de dertiende-eeuwse mysticus en dominicaan, die uit het ontbreken van de naam van Maria in de groet van Gabriël afleidt dat het God meer waard is om geestelijk geboren te worden uit welke maagd of goede ziel dan ook dan dat Hij lichamelijk uit Maria geboren wordt. 

  Volgens van Hooydonk leert Meister Eckhart ons dat God onophoudelijk geboren wil worden in elk mens. Dat geboren worden kan volgens de mysticus geschieden als mensen alle ik-binding voorbij, in kwetsbare wederzijdse ontvankelijkheid, belangeloos goed doen aan anderen. 


  Tja, mis ik Maria in de Sint-Stevenskerk, tref ik Haar via de preek van de week van het Oecumenisch Citypastoraat, de geloofsgemeenschap die thuis is in de Sint-Stevenskerk. 

  Is het wel Maria die ik tref in 'De groet aan Maria en aan ons'? 

  Eigenlijk niet, via de boodschap van de engel Gabriël aan Maria is het eigenlijk een groet van God aan Maria. Het is God die ons via die groet wil laten weten hoe mensen zouden moeten leven. Nou ja, Meister Eckhart en Jan van Hooydonk zitten er ook nog tussen.


  Hm, onbaatzuchtig goed doen aan een ander... daar lijkt me weinig verkeerd aan. 

  Het doet me denken aan wat 'de Steen' mij zou leren: onbaatzuchtig geven. 

  Tsjah, 'gewoon loslaten', dit brengt me weer in contact met de boodschap en rol van de Zwarte Godin, en de Sint-Stevenskerk.

  Hm, in de kerk is op de zuidoostelijke pilaar van de viering 'God de Vader' weergegeven door middel van het alziend oog van God. 

  God kijkt naar 'zijn Zoon' op de noordwestelijke pilaar.


  Als je dit beeldhouwwerk vergelijkt met dat van 'de Kerk', hiervoor in 'Gods Lof in Steen', is het verschil in uitvoering navenant. Ik ben benieuwd of ik er ooit nog achterkom dat er op de noordoostelijke pilaar daadwerkelijk een afbeelding is weggekapt.

  Warrior Iadied


  Penterman, Thea-Warrior (2006). Het Verhaal van de Steen. Utrecht: Uitgeverij Gopher. 

  Steenmeijer, W. (1966) God de Vader (Foto). In W. Barnard & H.F. Winterwerp. Gods Lof in Steen (p. 7). Nijmegen: kerkvoogdij der Hervormde Gemeente.

  http://www.ocp-nijmegen.nl/rond-vieringen/preek-van-de-wwk/188-preek-vd-week-18-12-2011.html

  Reageer (0)

  Tags:OCP
  12-01-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ze op een rijtje hebben

  Een paar zaken puzzelen me aan het eind van vrijdag 30 december. 
  De eerste kwestie: Op welke uren wordt het getijdengebed opgezegd?
  Het web biedt snel antwoord. 
  Brr, er wordt gesteld dat het getijdengebed te herleiden is op een verzoek van Jezus aan zijn volgelingen om zonder ophouden te bidden.

  In de middeleeuwen zijn de gebedsstonden (mooi woord):
  Rond middernacht  de metten 
  Rond zonsopgang de lauden 
  Rond zes uur 's ochtends de priem
  Rond negen uur 's ochtends de terts
  Rond twaalf uur 's middags de sext
  Rond drie uur 's middags de none
  Rond vijf uur 's middags de vespers
  Rond acht uur 's avonds de completen
  Elke gebedsstonde bestaat uit een behoorlijke groep gebeden. 
  Ga er maar aan staan.

  De tweede puzzel: de leylijn. Intuïtief zeg ik: Daar is iets mee!
  Dit idee ontstaat nadat ik op het web bij 'Sint Ontcommer' zo vreemd 'Steenbergen in het Westen van Noord Brabant' heb gelezen. 
  Zijn Nijmegen en Steenbergen 'verbonden'?
  Ligt Steenbergen misschien op de leylijn?
  Verder ligt er nog de suggestie om naar Neerlangel te gaan.
  Ligt Neerlangel misschien op de leylijn? 
  Hm, en vlak voordat ik met WEDERWAARDIGEDEN begon, negeerde ik een Uitnodiging om in Doetinchem iets te zoeken en te bekijken.
  Ligt Doetinchem misschien op de leylijn?

  Via de ANWB-routeplanner geeft het web snel antwoord: genoemde plaatsen liggen min of meer op een lijn! 
  Waauw, fantastisch, wat een schitterend cadeau. 
  Ik realiseer me dat mijn veronderstelling van het bestaan van de lange leylijn tevens zijn oorsprong vind in een afbeelding van de baan van de vurige kerstbal van 24 december (het restant van de Sojoezraket). Op het web zag ik de betreffende baan namelijk geprojecteerd op een landkaart van Nederland. 

  Hm, er loopt dus een leylijn van Steenbergen via Neerlangel naar Nijmegen. Hoewel.. de energie lijkt omgekeerd te stromen: van Nijmegen richting Steenbergen.
  Er is nog heel wat te ontdekken.
  Warrior Iadied

  http://nl.wikipedia.org/wiki/ Getijdengebed
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Ontkommer
  http://ufomeldpunt.nl/melding/459-vuurbal-komeet

  Reageer (0)

  Tags:Gebedsstonden, Leylijn
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kanunnikenwerk
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Vrijdag, 30 december 2011, hebben Lieve Vrouw en ik afgesproken. Het plan is wandelen bij Orientalis, maar we beginnen in het centrum van Nijmegen bij het totempaaltje van de Vijfringengas. 

  We bezoeken de Moordkuil en de Mandala van de Rode Godin, en schrikken ons halfdood van gemeen afgestoken vuurwerk. We schudden handen met de jonge man die ondertussen de rotzooi van de Moordkuil naar de stort heeft gebracht en wandelen naar de Korenmarkt om het totempaaltje van de Witte Godin met zicht op de Sint-Stevenskerk te bewonderen. Lieve Vrouw reageert gevoelig op de aanwezige leylijnen.


  Op de Korenmarkt treffen we een man en vrouw die de omgeving fotograferen. De man ergert zich aan het feit dat er nog geen graven of delen van de oude Sint Janskapel te zien zijn. Bij de huidige parkaanleg zijn die afgelopen september namelijk ontdekt, en ze zouden getoond worden. Hij moppert: "Volgend jaar horen we vast dat er geen geld meer voor is."

  Hm, ik heb er wel over gelezen, maar toen was het niet belangrijk voor me. Nu met het op het toneel verschijnen van de Witte Godin wel.


  Bij de Sint-Stevenskerk staat het totempaaltje met het zwaard stoer te wezen. We wandelen rond en gaan in de kerk naar de achter de witte kalk vandaan gekomen schildering van Sancta Ontkomer. Natuurlijk vertel ik Lieve Vrouw 'haar' verhaal.

  Als we in het koor de koperen grafplaat op de graftombe van Catharina van Bourbon (klik op de foto) bekijken, komt een kerkgids naar ons toe. Indien gewenst wil hij ons wel wat vertellen. Prettig dat deskundige mensen bereid zijn zo spontaan hun kennis te delen. 

  Hij vertelt dat alle zuilen en pilaren in de rooms-katholieke tijd altaren hadden. Op die altaren werden relieken van heiligen bewaard. Mensen wilden graag zo dicht mogelijk bij die altaren begraven worden; des te meer kans om in de Hemel te komen.


  Hoe dat zo zit? Hij vertelt dat het voor rooms-katholieken vrijwel onmogelijk was om in de Hemel te komen. De Hemel was bestemd voor heiligen en martelaren. Gewone mensen waren te zondig en kwamen in het vagevuur terecht. 

  Door goede werken te verrichten, zoals voedsel verstrekken aan armen en hongerigen, en het verzorgen van zieken en stervenden, konden zonden vergeven worden en de betreffende persoon nader tot de Hemel komen. 

  Dichtbij een heilige of een reliek van een heilige begraven worden, wilde ook nog wel eens helpen. Zeg maar: meeliften. Bidden voor een overledene hielp eveneens. De kanunniken staken hiertoe een helpend handje uit... dank u. Ach ja, de een zijn dood is de ander zijn brood.


  De kerkgids vertelt dat de kanunniken elke dag getijdengebeden moesten bidden. Eigenlijk moest dit acht keer per dag, namelijk elke drie uur, maar meestal werd dat zeven keer. Hij noemt er een paar: de priem, de sext, de vespers. Hmm...

  Betaalde iemand goed dan baden de kanunniken voor een overledene, waardoor deze uit het vagevuur bevrijd kon worden. 


  In de hele context was het belangrijk dat de naam van een overledene niet vergeten werd. Rijke mensen wilden derhalve grafmonumenten met hun naam en liefst met een afbeelding van henzelf erop, zodat ze goed in de herinnering zouden voortleven. 

  Het doneren van kerkversieringen, bijvoorbeeld een beeldhouwwerk, droeg ook positief bij. Door dat te doen werd er rechtstreeks aan het persoonlijke zielenheil gewerkt, zeker als de donateur erop werd afgebeeld. Dit werkte zelfs beter dan voedsel verstrekken of ziekenzorg, want dergelijke acties betroffen enkel lichamelijk heil.

  Bijzonder hè, hoe groepen mensen gezamenlijk waarden en normen, hun cultuur, vormgeven. Brr, hoe ze elkaar wat wijsmaken. 


  De kerkgids weet veel over belangrijkheid en positie; een belangrijk persoon mag rechts van de centrale persoon, bijvoorbeeld Jezus, staan of zitten. 

  Aan de hand van een gebeeldhouwde voorstelling van 'Het Laatste Oordeel' dat in de zuidelijk kooromgang boven een doorgang naar het koor hangt, doet hij zijn kennis boeiend uit de doeken.

  Ik vraag hem naar het opdragen van missen door de kanunniken, maar volgens hem was dit niet hun belangrijkste taak, dat was namelijk het bidden voor de overledenen. 

  Tss, het verbaast me hoeveel de Sint-Stevenskerk met overledenen te maken heeft. De Zwarte Godin past goed.


  In de viering vertelt de man dat tijdens de restauratie stalen dwarsbalken op de zuilen en pilaren zijn gelegd om de stabiliteit van de kerk te waarborgen en dat om die balken te verhullen een fries en kapiteelachtige versieringen zijn aangebracht.

  Wat een schitterende bouwkundige verklaring! 

  Het is het goede moment om mijn vraag te stellen over de afbeelding op het kapiteel in het noordoosten van de viering: "Is Maria weggebeiteld daar waar 'de Ark van de Kerk' nu staat?" 

  Hij heeft er niet over gehoord. Van beneden gezien valt het niet op. 

  Ik laat de afbeelding in het boekje 'Gods Lof in Steen' zien en hij zegt er achteraan te willen gaan, waarna hij wordt weggeroepen. 


  Lieve Vrouw en ik slenteren verder en bewonderen de kapiteelversieringen hoog in de kerk en de door Quirine van Daal geschilderde iconen. We geven elkaar lieve cadeautjes die bij de infotafels te koop zijn en gaan ons dan warmen op de Grote Markt bij Grand Café Moenen. Aan het eind van de middag rijden we nog naar de Cenakelkerk in de Heilig Landstichting. Gesloten: jammer.

  Warrior Iadied


  Heuvel, Th. van den. Nijmegen Stevenskerk Kopergravure met afbeelding van Catharina van Bourbon (prentbriefkaart). Dieren: Diepenmaat Uitgeverij & Ontwerpbureau.

  http://www.djdekker.net/stevenskerk/int/l_oordeel.html

  http://www.djdekker.net/stevenskerk/int/tombe.html


  Reageer (0)

  Tags:Nijmegen, Sint-Stevenskerk, Kanunniken
  13-01-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Neerlangel St.-Jan de Doperkerk
  Klik op de afbeelding om de link te volgen


  De suggestie van de vriendelijke vrouw in de Stadsherberg in Ravenstein kan op zondag 1 januari 2012 vormgegeven worden: Mijn Lief en ik gaan 's middags naar Neerlangel, naar de Sint-Jan de Doperkerk.


  In het kerkje is de lucht koeler dan buiten. Uit oostnoordoost komt de leylijn uit de richting van Nijmegen aan: in het kerkje gaan de rillingen door mijn lijf. 

  Tot mijn verrassing voel ik de leylijn het sterkst vlak voor het beeld van Sint Jozef met Jezus. Voor het beeld van Maria aan de linkerkant voel ik de leylijn niet. 


  Het is een lieflijk kerkje. Het tufstenen deel van de toren uit de 11e eeuw is in de kerk prachtig zichtbaar. Hoger loopt een balustrade langs de torenwand. In het koor een houten altaar met hoge opbouw. Centraal staat Johannes de Doper. Op de top een kruis, rechts van het kruis Maria, links daarvan de apostel Johannes. Er vliegt een zwarte merel door de kerk. Het lijkt wel een jonge merel. Als deze op het hoofd van de apostel gaat zitten, beweegt het beeld vervaarlijk heen en weer. Voor het altaar staan twee kerstbomen en is een lieve kerststal opgebouwd. 

  Ik steek een kaarsje op bij het Mariabeeld. Ernaast liggen folders op een tafeltje: Sint-Jan de Doper Neerlangel - Ervaar de inspirerende eenvoud van 'de kleine Sint-Jan'.

  Ernaast ligt een boekje met gebeden opengeslagen. Het opengeslagen gebed past bij mijn gemoedstoestand:

  HET WEESGEGROETJE


  Het kleine weesgegroetje, wat moeder ons leerde,

  en waarmee we ook dagelijks Maria vereerden.

  Zo'n simpel gebedje, dat werd vroom en net,

  door ons toen gebeden, op de knieën voor het bed.


  We leerden daarbij ook een kruisje te maken

  en te vragen of God ons die nacht wou bewaken.

  Zo bracht men ons bij te vertrouwen op U,God,

  dat was ons eerste gebed en ons eerste gebod.


  Maar dat kleine weesgegroetje, wat ons zo goed past,

  dat geeft ons nog altijd een beetje houvast.

  Als de storm van het leven ons dreigt te plagen,

  dan moeten wij immers iemand om hulp kunnen vragen.


  Dan geeft het gebed ons weer hoop en weer moed,

  dan doet die leerschool van moeder zo goed.

  En ziet men het niet meer zitten in droefenis of smart,

  dan komt z'n gebedje vaak heel diep uit het hart.


  We wandelen om het kerkje. Bijzondere bakstenen versieringen aan de buitenkant. Aan het eind van het koor hangt een kruisbeeld met een gekruisigde Jezus. Daarboven een cirkel met daarin een driehoek en daarin een lam of is het in het Hebreeuws het woord 'Jahweh'?

  Ik sta er echt even gek naar te kijken. Hoe zit dat met de kruisiging van Jezus? Ging door zijn dood de Hemel weer open? Wat erg... hoe het precies zit, zal ik moeten opzoeken.

  Boven de ingang een cirkel met een gelijkzijdig kruis en acht 'windrichtingen'. Het kruisje doet gedachten aan gelijkwaardigheid opkomen. Heel anders dan het Latijnse kruis van Jezus.


  We lopen langs de goedverzorgde graven op het kerkhofje, bekijken de oude toren aan de buitenkant en gaan dan omhoog de Maasdijk op. Een grote boom aan deze kant van de Maas geeft de leylijn aan. Terugwandelend zien ik hoe op de zuidwesthoek van de boerderij tussen het kerkje en de Maas een beeldje van Sint-Jan de Doper staat. Hmm, de leylijn gaat daar doorheen. 

  Aan de andere kant van het kerkje ligt een weide met grote bomen. Ik wandel om de weide heen om te zien waar de leylijn loopt. De lijn lijkt door de drassige plek in het diepste punt van de bomenweide te gaan.


  Als ik terugwandel, fiets een oudere vrouw langs me heen. Ze zingt een mij onbekend lied over een uur dat nadert. Als ze het Sint-Janspad naar het kerkje opgaat, snel ik achter haar aan. De vrouw ledigt het geldkluisje bij de kaarsjes en maakt opgewekt contact.

  Enthousiast overhandigt ze mij een dun boekje over Sint-Jan de Doper: "Willen jullie de toren van binnen zien? Jullie mogen ook de klok luiden."

  Warrior Iadied

  Reageer (0)

  Tags:Neerlangel, St.-Jan de Doperkerk
  14-01-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hartelijke Vrouw
  Klik op de afbeelding om de link te volgen


  Mijn Lief en ik gaan met de vrouw (Hartelijke Vrouw) mee.

  "Vroeger heette het hier 'De Lange El'," vertelt ze, "dat was toen Ravenstein er nog niet was. Toen maakte de Maas hier een lange el. Van Overlangel helemaal tot aan hier: Neerlangel. Nu is dat niet meer. Niet meer sinds de Maas hier in 1928 is gekanaliseerd. 

  Ik ben geboren in de boerderij hiernaast. Vroeger liep de Maas veel dichter langs de boerderij. Mijn grootmoeder vertelde dat de Maas tot aan de deur kwam: "Dan deden we de deur open en deden zo de was in de Maas." Nu woon ik aan de overkant in een bungalow. Van hieruit heb je er zicht op. De kerk heet St.-Jan de Doper, dat past wel... zo dicht bij het water."


  Ze gaat ons voor de toren in en vertelt over de restauratie. Onder in de toren staat een maquette van het kerkje van voor de verbouwing in 1869. Er zit een aanbouwtje aan, precies achter het beeld van Sint-Jozef met Jezus: "Wat is dat?"

  "O," antwoordt Hartelijke Vrouw, "daar zaten vroeger de rijke heren; die zaten heus niet bij het gewone volk." 

  Hm, het aanbouwtje is tegenwoordig verdwenen, maar ze zaten precies op de leylijn.


  In de toren beklimmen we nieuwe houten ladders, stappen af en toe vervaarlijk op een verdieping en bewonderen het houtwerk, de stenen en het voegwerk, en werpen zelfs een blik op het prachtige houtwerk van de gewelven boven het schip. De oude tufstenen muren zijn dik, echt dik.

  "We hebben onze klok nog, in de oorlog ook niet kwijtgeraakt; de boeren hadden de toren gevuld met graan."

  Blijkbaar werkt de kleine gemeenschap van Neerlangel hecht samen.


  Terug op de begane grond mag Mijn Lief het klokkentouw bedienen. Even later klinkt het geluid van de klok over de landerijen en het water. Dan zie ik iets bijzonders: "Kijk, in de balk boven je hoofd zitten groeven van het klokkentouw."

  Mijn Lief begrijpt het al: "Vroeger gingen ze niet onder de klok staan, maar in de doorgang in de muur."

  "Ja," reageert Hartelijke Vrouw, "voordat de toren opgeknapt was, mochten we twee jaar de klok niet luiden. Zo gevaarlijk was het."

  Ik heb onmiddellijk de neiging om onder de klok uit te stappen.


  Als we vanuit de toren het kerkje binnengaan, vliegt de merel weer door het schip. 

  Ik vertel over het wiebelende apostelbeeld hoog op het altaar en Hartelijke Vrouw wil de vogel de kerk uit hebben: "Vanmorgen heb ik hem met mijn zus de kerk uitgejaagd! Er lagen allemaal vogelveertjes bij de kaarsen."

  De merel zit achter de sierrand bij het kruis hoog op het altaar. Met een bezem is Hartelijke Vrouw nog te klein om daar bij te kunnen. Ze vraagt ons de lampen uit te doen en de ramen te openen; dan kan de vogel door de buitendeur of door een van de hoge ramen naar buiten: naar het licht. 


  De vogel vliegt vrolijk heen en weer. De lampen gaan weer aan en Hartelijke Vrouw komt met een hoge keukentrap aanzetten. Ze vraagt Mijn Lief om achter het altaar op de keukentrap te klimmen: "Met de bezem erbij ben je groot genoeg."

  Zelf staat ze achter de twee kerstbomen (coniferen). Ik klim de trap naar het balkon op, want de merel gooit af en toe bijna de glazen potten met kaarsen van de balustrade. 

  Het is theater in vele bedrijven. Met mijn armen wijd sta ik achter de balustrade om de merel aan mijn kant te verjagen en vertel ondertussen de beide anderen waar de merel is: "Hij zit hoog op het altaar; nu op de kerstboom bij de muur; op het raam; nee, mis, weer op het altaar..." 


  Naarmate de tijd verstrijkt, vliegt de vogel nerveuzer heen en weer. Mijn Lief tikt als het nodig is met de bezem hoog tegen de achterkant van het houten altaar, Hartelijke Vrouw schudt dan de ene, dan de andere en soms beide kerstbomen, en ik wandel van links naar rechts over de balustrade. Af en toe gaat er een lamp aan als Hartelijke Vrouw wil controleren of de merel nog echt binnen is.

  Ondertussen is een vrouw bij Maria gaan zitten, zijn er twee kinderen en is er een man in een rolstoel de kerk binnengekomen: "De kerk is toch open voor iedereen!"

  "Ja," verweert Hartelijke Vrouw zich, "de kerk is open voor iedereen, maar niet om een nestje te bouwen." 

  Om een lang verhaal kort te maken: de merel geeft zich gewonnen en vliegt door de deur weer naar buiten.


  Als ik beneden kom, zegt de man: "O je, hij is weer binnen."

  "Nee toch," schrik ik. Dan zie ik de brede grens op zijn gezicht. Hm, in de kerk mag je geen 'zakkenwasser' zeggen, dus ik houd dit woord netjes binnen.

  Hartelijke Vrouw bedankt ons uitgebreid, met haar linkerarm zwaait ze gebarend door de kerk: "Dure dingen hebben we hier niet. Met dure dingen hebben we 't nooit gedaan. Onze kracht ligt in de eenvoud."


  Buiten is het donker geworden: hoog tijd om op huis aan te gaan.

  's Avonds lees ik de folders 'Sint-Jan de Doper Neerlangel'. 

  Wat vertederend dat de kinderen in juni het Sint-Janskruid verzamelen zodat Jezus in het kribje nu op Sint-Jansstro ligt. Alle respect voor de gemeenschap van Neerlangel, de Stichting Neerlangel Historie en Toekomst, en het Sint-Jansgilde.

  Waar staat een merel voor? Het boek 'Luisteren naar Dieren' biedt uitkomst. De kwintessens is het begrijpen van de energieën van Moeder Natuur. Het is een vogel van voortekens en mystiek. Hm, merels bouwen hun nest in moerassen en laag struikgewas, gewoonlijk op een paar meter afstand van water. 

  Nou, water, het oude symbool van vrouwelijke kracht en de natuur, is met de Maas bij Neerlangel genoeg voorhanden. 

  Als ik in bed lig, krijg ik de slappe lach: "Om nooit meer te vergeten: Hartelijke Vrouw met de ruisende kerstbomen. Wat jammer dat ik geen foto van Jou-met-de-Bezem op die hoge keukentrap heb!"

  Warrior Iadied


  Andrews, T. (1997). Luisteren naar Dieren. Spirituele en magische lessen uit het dierenrijk als sleutel tot zelfkennis en bewustzijnsverruiming. Haarlem: Becht.

  Peters, J. & provincie Noord Brabant (2008). Sint-Jan de Doper Neerlangel. Ervaar de inspirerende eenvoud van 'de kleine Sint-Jan'. Folder in het kader van het Religieus Erfgoedjaar. Nijmegen: Thoben Offset.

  Peters, J. & provincie Noord Brabant (2008). Sint-Jan de Doper Neerlangel. Ervaar de inspirerende eenvoud van 'de kleine Sint-Jan'. Uitgave Open Monumentendag in het kader van het Religieus Erfgoedjaar. Nijmegen: Thoben Offset.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Jan_de_Doperkerk_(Neerlangel)

  http://www.neerlangel.nl/

  http://www.neerlangel.nl/vriendenvandekleinesintjan/

  http://www.heemkunderavenstein.nl/neerlangel.htm

  Reageer (0)

  Tags:Neerlangel, St.-Jan de Doperkerk, Merel
  15-01-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jozef en Jezus in het Licht
  Klik op de afbeelding om de link te volgen


  Op  maandag 2 januari beschrijf ik mijn belevenissen voor WEDERWAARDIGHEDEN. 

  Ik zit niet rustig. Het kerkje van Sint-Jan de Doper trekt. Ik heb in alle consternatie niet eens een foto gemaakt van het altaar en de kerststal. Tegen drie uur houd ik het niet meer: "Ik ga nog even naar Neerlangel!"

  Mijn Lief blijft thuis, want hij is net appelmoes aan het maken.

  Op weg naar Neerlangel koop ik een bosje witte rozen voor Hartelijke Vrouw. Alle respect voor haar dat zij alle dagen het kerkje geopend houdt en verzorgt.


  Als ik bij het St.-Jan de Doperkerkje aankom, krijgen de donkere wolken in het zuidwesten een gouden rand: prachtig. Een grote groep duiven daalt neer in de bomen van de bomenweide. Als ik op het kerkje toeloop wordt ze in gouden zonlicht gezet. 

  Tss, dit is mooi: de zon schijnt door de deur naar binnen en zet in het kerststalletje Jezus in het kribje en Jozef in het licht.

  Hm, het lijkt of ik erop gewezen wordt dat ik me meer moet richten op de gelijkwaardige rol van zowel de vrouw als de man.


  De zon schijnt ook door het raam en zet hoog aan de muur, daar waar de leylijn over de vloer loopt, eveneens Jezus in het licht. In liefde kijkt Hij op naar Jozef. Dat gelijkwaardige kruis boven de hoofdingang heeft er voor mijn gevoel veel mee te maken. 

  Ik maak foto's van de in-het-Zonnetje-gezette-'Personen'.

  Daarna van het gehele interieur van het kerkje. 

  Op het altaar ligt een geborduurd altaarkleed met de tekst: ECCE AGNUS DEI. 

  'Wat betekent dit precies?'

  '... van God.'

  'Hm, ik zal het thuis opzoeken.'


  Ik zet me neer op een kerkstoeltje voor het beeld van Jozef met Jezus, op de leylijn dus, en gun me twintig ademteugen. 

  Het resultaat: Intense Rust, het enige Beeld is een donkere bolle Cirkel met een gelijkzijdig Kruis erin: de Bol lijkt levend te zijn!


  Ik zet me neer op een bankje voor het beeld van Maria en gun me twintig ademteugen. Na tien ademteugen in stille rust is het me al duidelijk: hier moet ik niet zijn.

  Warrior Iadied

  Reageer (0)

  Tags:Neerlangel, St.-Jan de Doperkerk, Kerststal
  16-01-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drie-in-Een loslaten
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Na mijn bezoek aan de St.-Jan de Doperkerk in Neerlangel op 1 januari 2012 verneem ik dat op 31 december 2011 Zwangere Vrouw bevallen is van een dochter: "Gefeliciteerd, ik stel me een stralende moeder voor, dat jij en je kind een mooi leven mogen leiden."


  's Avonds lees ik in de mail van 31 december het antwoord van Wim Dellaert. 

  Hoera, toestemming om foto's van zijn blog te gebruiken! 

  Wim schrijft: 'Je mag gerust alle foto's gebruiken...' 

  Tadaa... de fonolitische rotspunten van Los Campanarios ... Hanuman met God Rama en Godin Sita. De foto mag op WEDERWAARDIGHEDEN!


  Zie je Aapgod Hanuman? 

  Kun je Godin Sita en God Rama op zijn Borst, in zijn Hart, ontdekken?  
  Godin Sita kust God Rama! 
  Achter Hanuman loopt een Strijder met een oranjekleurig Kleed omgeslagen. 
  Hoera, de Reuzen en Goden zijn wakker geworden!
  Oh, er is nog veel meer te zien. Goed kijken!


  Wat een mooie Drie-in-Een: 

  - Zwangere Vrouw laat een kind los.

  - Wim Dellaert laat zijn foto's los.

  - Ik mijn Ervaringen in de Andere Werelden

  en mijn belevenissen en ideeën.

  Allen 'Een Goed 2012' toegewenst.

  Warrior Iadied


  http://blog.seniorennet.be/schetsblog/

  Reageer (0)

  Tags:Hanuman, Rama en Sita
  17-01-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gelijkwaardigheid
  Klik op de afbeelding om de link te volgen


  Na mijn bezoek aan Neerlangel op 1 januari 2012 haal ik het contact met mijn nicht, een vrolijke meid (Vrolijke Nicht), weer aan. De afgelopen jaren hebben we sporadisch contact gehad. Ieder ging zijns weegs in het volwassen leven, maar zij is net als ik geinteresseerd in het bovennatuurlijke. Ik sms haar met de vraag of zij iets van wichelroedelopen weet.


  Het gelijkarmig kruis boven de ingang van de St.-Jan de Doperkerk in Neerlangel heeft me namelijk te denken gegeven. Gelijkwaardigheid is belangrijk. Is er één leylijn? Zijn er meer leylijnen? Het boek 'The Sun and the Serpent' van Hamisch Miller en Paul Broadhurst komt me in gedachten. Daarin staan twee leylijnen beschreven die vanuit het zuidoosten van Engeland richting het noordoosten gaan. Een mannelijke leylijn (genaamd de Michaellijn naar de aartsengel Michael) en een vrouwelijke leylijn (genaamd de Marialijn naar Maria de moeder van Jezus). Deze twee leylijnen kruisen elkaar op bijzondere plaatsen. 


  Op 2 januari brengt De Gelderlander boeiend nieuws: Maria wordt al zeven eeuwen vereerd op Bergharense berg.

  Met behulp van de ANWB Routeplanner bekijk ik de afstanden en de richtingen ten opzichte van Neerlangel, Nijmegen en Doetinchem. Nee, niet op een leylijn lijkt het. Het bestuderen van wat me aangeboden wordt, vermoeit me. Even alle info loslaten.


  Vrolijke Nicht sms't op 2 januari terug: ze heeft ervaring in het wichelroedelopen. Met mijn ervaring daarin komen we samen een heel eind of eerst een cursus volgen?

  Warrior Iadied


  Miller, H. & Broadhurst P. (1994). The Sun and the Serpent. An investigation into Earth Energies. Cornwall: Pendragon Press.

  http://route.anwb.nl/routeplanner/

  Reageer (0)

  Tags:Neerlangel, St.-Jan de Doperkerk, Gelijkarmig Kruis
  18-01-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint-Jan de Doper
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Ik wandel naar buiten en mijn oog valt op de bomenweide. Hier houdt het St.-Jansgilde rond 24 juni, de verjaardag van Sint-Jan, de openluchtmis. Daarna begint het feest met het koningsschieten. 

  Brr, het is waterkoud. Stormachtige wind waait hoog door de takken van de bomen. Hm, er zijn zoveel bomen. Met welke boom, met welk Bewustzijn, zal ik proberen contact te maken. De duiven vliegen op. Met de boom waarin ze neerstrijken? Nee, ik kies voor de boom in de noordwesthoek. Wat is dit voor boom? Er hangen propjes aan. De boom, volgens mij een els, staat met de voeten in het water. Er groeien meerdere jongere bomen op en in, onder andere een hulst. Op de grond enkele doornatte vermolmde takken.


  Ik ga op drie meter afstand staan en zie rechtsonder een toegang tot de boom. Ik sluit mijn ogen, gun mezelf twintig ademteugen en zie mezelf klein de Els binnengaan: "Hallo, is hier iemand? Ik ben Thea, Thea-Warrior, Warrior-Iadied!

  Ik hoor niets, maar zie de Rand van een Bewustzijn, het lijkt een Kwart van een Cirkel. De Rand ligt hoger. Er stroomt als het Ware grijs Water over de Rand en komt dan neer in de Cirkel. 

  Dan voel ik hoe iemand mij in mijn Nek grijpt en me onderdompelt in het Water. 

  "Ik doop u in de Naam des Heren en in de Naam van het Lam Gods," zegt een Stem.

  Oef... als ik boven kom, bemerk ik dat ik een lange grijswitte Baard en lang grijswit Haar heb: 'Oh, zo was het toen, toen ik-Petrus gedoopt werd in de Jordaan.'

  Even later zie ik-Petrus mezelf-Petrus op een hoge Oever staan. In de Stroom staat een Man die Mensen doopt. Hij duwt een Vrouw onder water: "Ik doop u in de Naam des Heren en in de Naam van het Lam Gods."

  De Vrouw komt proestend boven water. 

  "Komt u maar," zegt de dopende Man tegen de volgende Persoon. 

  Op de oever staat een Man. Hij schreeuwt tegen de Man in het Water. Deze lijkt zich nergens wat van aan te trekken. Hij kijkt niet op of om maar gaat onverstoorbaar verder: "Ik doop u in de Naam des Heren en in de Naam van het Lam Gods."

  De Man aan de Waterkant doet een paar Stappen voorwaarts. Hij is rijk gekleed: een stijf, breed, wijd, vierkant, roodbruin Kleed versierd met groen-goudkleurige Randen. Op zijn Hoofd een soort Mijter. Er zit een gouden Kruis tegenaan en de Mijter heeft eveneens goudkleurige Randen. 

  Hij doet een paar voorzichtige Passen richting het Water; bang dat zijn Sandalen/Voeten nat worden. Hij schreeuwt: "Houd op, houd op, houd daarmee op!"

  Jan in het Water gaat gewoon door: "Komt u maar. Komt u maar gewoon. Ik doop u in de Naam des Heren en in de Naam van het Lam Gods."

  De Man aan de Waterkant loopt terug en stapt schuddend met zijn Vuist in zijn houten Draagstoel: "Wacht maar, wacht maar, ik krijg je nog wel."

  Vier donkere Mannen pakken de Draagstoel op en lopen weg, richting de Stad.

  Ik sta nog even op de hoge Oever te kijken en mijmer over het Moment dat Jan mij doopte, dat is alweer even terug, dan roep ik: "He, Johannes!?"

  Johannes kijkt op en laat een brede Lach zien: "He, Peter!"

  "Komt u maar," richt hij zich tot de Volgende.

  Dan kijkt hij mij weer aan: "Tot vanavond!"


  Ik open mijn ogen: er hangt rust op de bomenweide in Neerlangel. 

  Ja, destijds, zo'n 2000 jaar geleden was ik Simon Petrus. Ik vind het nog steeds een goede grap; op mij, vandaag de dag een vrouw, is twee eeuwen terug de kerk gebouwd.

  Warrior Iadied

  Reageer (0)

  Tags:Neerlangel, St.-Jan de Doper
  19-01-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Altaar Sint-Jan de Doper
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Mijn Reis in de Andere Werelden waarin ik als Simon Petrus Johannes de Doper aan het werk zag, heeft indruk op me gemaakt. 

  Hm, 'rustig ademhalen' is het credo waarmee ik mijn Ervaringen op WEDERWAARDIGHEDEN deel.

  Het altaar met Sint Jan in de St-Jan de Doperkerk te Neerlangel deel ik bij deze ook.
  Warrior Iadied

  Reageer (0)

  Tags:Neerlangel, St.-Jan de Doperkerk, Altaar
  20-01-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beelden vol Liefde
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Met de auto rijd ik naar de bungalow van Hartelijke Vrouw. Haar man verwijst me achterom. Het is warm en gezellig. Ik word voorgesteld aan drie vlotte kleindochters. 

  Hartelijke Vrouw reddert druk: "Koffie mag er wel zijn." 

  Even later zitten we te praten aan de keukentafel. Ik laat haar foto's van de zon op Jezus zien. Haar zus komt binnen en het verhaal van het verjagen van de merel wordt nog eens verteld: "Ik sloeg voorzichtig met de kaarsendover tegen de takken van de kerstbomen. Wat een circus, hè!?"

  Zus lijkt het minder te kunnen waarderen.


  "Oh ja, je man stond op de credens. Vanochtend vond ik daar een plat ding, misschien heeft hij het verloren. Uit zijn jaszak gevallen misschien. Ik heb het laten liggen."

  'Credens, wat zou dat zijn, waarschijnlijk de tafel achter het altaar. Hm, hij is dus van de trap op die tafel gestapt! Tss, dat vertelt hij me dan niet!'

  Zus gaat het ding halen. Het is een enorm sterke cirkelvormige magneet. Oef, wat een aantrekkingskracht: "Niet van mijn man."


  Hartelijke Vrouw vraagt Zus een nieuwsbrief te halen en vlotte Zus vliegt alweer naar buiten, naar het kerkje. Ze is snel terug en ik vertel kort van de fictieve Sancta Ontkomer en de leylijn: 'Hmm, doe ik hier wel goed aan!?' 


  Het is tijd om naar huis te gaan. Hartelijke Vrouw zegt de witte rozen echt zelf te houden: "Vaak komen mensen bloemen brengen voor de kerk."

  We spreken af dat ik foto's naar de secretaris van de Stichting Neerlangel Historie en Toekomst zal sturen. 

  Buiten tref ik nog de dochter van Hartelijke Vrouw. De kleindochters zijn met pony's in de weer. O, de echtgenoot van Hartelijke Vrouw is blijkbaar houtdraaier en timmerman.

  Warrior Iadied


  http://nl.wkipedia.org/wiki/Credens_(priesterkoor)

  Reageer (0)

  Tags:Neerlangel, St.-Jan de Doperkerk
  21-01-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ecce Agnus Dei
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Weer thuis zoek ik maandag 2 januari op het web op wat ECCE AGNUS DEI betekent: ZIE, HET LAM GODS.

  'Lam Gods' is de bijbelse naam voor Jezus. 

  Als kind heb ik in de kerk het 'Agnus Dei' vele malen gezongen, altijd drie keer achter elkaar. 

  Later zongen we de Nederlandse vertaling.


  Agnus Dei,

  Lam Gods,

  qui tollis peccata mundi,

  dat wegneemt de zonden der wereld,

  miserere nobis.

  ontferm u ons ons.


  Het web biedt uitkomst over de symboliek van het lam dat een kruis draagt. Dit lam symboliseert Jezus als Lam Gods dat wil zeggen als perfect genademiddel; Jezus die zich opoffert en daardoor in de christelijke theologie de zonden van de mens verzoent. 

  Oh, nu kom ik weer bij de vraag die ik mezelf eerder op 1 januari stelde: "Hoe zit dat met de kruisiging van Jezus? Ging door zijn dood de Hemel weer open?'

  Warrior Iadied

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Lam_Gods_(symbool)
  http://translate.google.com/#la|nl|ecce%20agnus%20dei

  http://www.woorden-boek.nl/woord/sacrament

  Reageer (0)

  Tags:Neerlangel, St.-Jan de Doperkerk, Lam Gods
  22-01-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kruisdood
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  ECCE AGNUS DEI oftewel LAM GODS brengt me dus weer bij de vraag: "Hoe zit dat met de kruisiging van Jezus? Ging door zijn dood de Hemel weer open?'


  Het web biedt uitkomst. De naam Jezus komt via het Latijnse Jesus van het Griekse Jesoes, hetgeen een verbastering is van het Hebreeuwse Jesjoea, wat betekent 'JHWH redt'.


  Hm, als gevolg van de zondeval van Adam en Eva in het paradijs werd de harmonie tussen God en de mensen verbroken. Jezus is de, door profeten in het Oude Testament beloofde, eniggeboren Zoon van God die de mensen verlost van hun zonden en met zijn kruisdood God met de mensen verzoent dat wil zeggen de harmonie tussen God en de mensen die geloven herstelt. Doordat Jezus de straf voor de zonden van de mensheid op zich nam, kon hij hen 'behouden' en hen 'eeuwig leven' geven.


  Tja, maar dan moet de Hemelpoort wel open gaan. Het sleutelwoord is 'Jahweh'!

  Staat er nu 'Jahweh' in de driehoek boven het kruis aan de buitenkant van de St.-Jan de Doperkerk in Neerlangel of niet?

  Warrior Iadied


  http://nl.wikipedia.org/wiki/Jezus_(traditioneel-christelijk)

  Reageer (0)

  Tags:Neerlangel, St.-Jan de Doperkerk, Kruis
  23-01-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jahweh!?
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Ik vraag het me af: Staat hier nu 'Jahweh' in het Hebreeuws of niet?
  Het zou wel heel mooi zijn. Door de dood van Jezus aan het kruis verzoent Hij God met de mensheid. De mensen kunnen daarna in principe de Hemelpoort door: de Hemel in.
  Ik schrijf bewust in principe, want het Sleutelwoord 'Jahweh' dient wel uitgesproken te worden om de poortdeur open te laten gaan.

  Bij het St.Jan de Doperkerkje in Neerlangel lijkt het Sleutelwoord 'Jahweh' reeds boven de gekruisigde Jezus te staan. Wat een verrassing. De driehoek, waarin de lettertekens staan, verwijst naar de Drie-eenheid van God.
  Het is alsof hier in Neerlangel al onthuld wordt wat het Sleutelwoord is; wat de manier is waarop een overledene, een Ziel, zich Toegang tot de Hemel, tot God, kan verschaffen.

  Hm, er is op de bomenweide
  een Toegang tot het Verleden. Zou er bij het kerkje ook een Toegang naar de Hemelpoort zijn?
  Hoe kan ik dit onderzoeken?
  Warrior Iadied

  Reageer (0)

  Tags:Neerlangel, St.-Jan de Doperkerk, Jahweh
  24-01-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jehova's Getuigen - deel 2
  Klik op de afbeelding om de link te volgen


  Doodmoe sluit ik mijn laptop tegen drie uur 's middags op dinsdag 4 januari 2012: 'Even geen WEDERWAARDIGHEDEN meer.'

  Op hetzelfde moment zie ik twee vrouwen naar de voordeur lopen: 'Echt waar? Opnieuw Jehova-getuigen?'

  Als ik de voordeur open, zie ik twee knappe vrouwen staan: een jonge vrouw en een tienermeisje. De oudste introduceert het thema: "Het is koud buiten; het stormt. We willen graag praten, er zijn mensen die zich zorgen maken; het gaat niet zo goed met de wereld, tenminste... we zijn benieuwd of er een oplossing voor is? Of u een oplossing ziet..."

  "Kom binnen."


  Ze stellen zich voor, hangen hun jassen op en nemen plaats op de bank in de woonkamer. Mijn Lief stelt zich voor en ik vraag hem theewater op te zetten. Ik excuseer me: "Even iets anders aantrekken; ik heb uren zitten schrijven / typen."


  Ik kleed me om; had nog mijn warme pyjama, sokken en een prettige bodywarmer aan.

  Weer beneden serveer ik thee. Mijn Lief gaat eigen dingen doen. Vanaf het begin realiseer ik me het belang van gewoon rustig ademhalen. 


  Het gesprek dat zich ontvouwt, kan ik niet letterlijk herhalen, maar net als de vorige keer doe ik mijn best daarvoor. Ik heb zo goed mogelijk geluisterd en wat ik over eigen woorden schrijf, is weinig afwijkend van wat ik gezegd heb. Hoofdletters, enzovoort in de tekst zijn natuurlijk van mij.

  Ik vraag me wel af of deze vrouwen gestuurd zijn na het bezoek van de vorige twee personen op donderdag 29 december 2011.


  "Zo, dus jullie maken je zorgen..."

  De oudste vertelt kort dat ze graag met mensen praten om te horen wat mensen geloven.

  "Ja, vorige week waren hier ook al twee Jehova-getuigen."

  "Dan zijn de blokjes verkeerd verdeeld, dat kan, maar de mensen zijn zeer vriendelijk hier," reageert de oudste.


  "Hm, als kind was ik rooms-katholiek, maar later ben ik uit de kerk gestapt."

  "Bewust?"

  "Nee, het gebeurde als het ware toevallig. Ik ging in Nijmegen studeren en kreeg vrienden die niet meer naar de kerk gingen, en toen... toen ben ik als het ware meegestroomd. Eerst vond ik het heel eng; alsof de hemel op me zou vallen. Maar er gebeurde niets en mettertijd ervoer ik vrede. Herinnerde ik me ook dat ik het als kind niet eens was met wat er in de kerk gezegd werd, maar ik mocht niet discussiëren, als meisje al helemaal niet."


  De vrouw bevestigt wat ik zeg: "En gelooft u nu?"

  Ik lach: "Ja, ik geloof nu, maar niet in de regels van de een of andere persoon of groep. Het is ook niet zo dat ik me bewust in religies verdiep om er een te kiezen, om te bekijken wat volgens mij de juiste is. Maar ik verdiep me op het web wel in wat er binnen religies geschreven staat. Hm, het gebeurt allemaal toevallig. Dat waarin ik me verdiep, is wat ik in het leven aangeboden krijg. Ik heb min of meer mijn eigen religie; volg mijn eigen pad."

  "Welke regels volgt u dan?"

  Ik moet er even over nadenken: "Als het om regels gaat, denk ik dat ik christelijke regels volg."


  "Schrijft u boeken of zo?"

  Ik bevestig: "Ja, nou ja, kijk 'Het Verhaal van de Steen'." 

  Ik pak het boek uit de boekenkast: "Kijk de Steen..."

  "Is een hand," vult de vrouw aan.

  "Is een houvast voor een hand, voor mensen," reageer ik, "het is een Keltisch teken uit het Ogham-alfabet. Dertien mensen reisden met de Steen en vertelden mij, onafhankelijk van elkaar, hun Verhalen. Samen vertellen ze 'het Verhaal van de Steen', van de Aarde, en vormen ze de Ourobouros, de Beschermer van de Aarde."


  De vrouwen drinken van hun thee.

  "Zojuist was ik ook aan het schrijven. Sinds afgelopen oktober ben ik een blog begonnen. Tja, inspiratie... jullie geloven in de Bijbel, teksten van 2000 jaar terug. Nou, toen was ik er ook, in die tijd was ik Petrus en nu ben ik een vrouw. In mijn blog ben ik net geëindigd bij de Kruisdood van Jezus. Daardoor zijn God en de mensen met elkaar verzoend, en kunnen zelfs moordenaars de Hemel binnengaan, tenminste als de Hemelpoort geopend is. 

  De Hemelpoort is te openen met het Sleutelwoord 'Jahweh'. Dit heb ik geleerd in Guatemala bij de Maya's in het plaatsje San Pedro bij een heilig meer, het Lake Atitlan.


  Beide vrouwen zitten rechtop en kijken me stil aan, dan zegt de oudste: "U gelooft dus in reïncarnatie!?"

  "Ja, inderdaad. We leven als mensen op aarde en leven als Ziel in de Hemel. Het maakt ergens dus niet uit of we levend of dood zijn. Al wil ik wel honderd worden, hoor.

  Hm, ik wilde al langer een blog beginnen. Voor Jezus waren er andere geïnspireerden, dat leidde bijvoorbeeld tot de Mahabharata en de Ramayana. 

  In de Ramayana komt Aapgod Hanuman voor en afgelopen oktober, toen ik terug was uit La Palma, zag ik Hanuman op een foto. Dat is voor mij het begin geweest om met mijn blog te starten. God inspireert mensen, ik zie mijzelf ook als iemand die door God geïnspireerd is. Maar jullie zijn dus geïnteresseerd of er oplossingen zijn voor de problemen in de wereld?"


  Het jonge meisje pakt haar mobieltje om haar moeder te bellen. Vreemd genoeg zegt ze geen nummer van haar te hebben. Ze noemt een andere naam en zoekt naar een ander nummer en er worden heel wat toetsen ingedrukt. 

  Buiten lopen een oudere man en een vrouw over de stoep, ze lopen naar mijn voordeur en bellen aan: "Wilt u zeggen dat wij de wijk uit zijn?"

  Ik knik en ga de kamer weer binnen: "Volgens mij hebben jullie gehoord wat ze zeiden."

  De vrouw knikt en het meisje legt haar mobieltje tussen hen in.


  De vrouw bevestigt dat ze naar oplossingen zoeken: "Hoe ziet u het? Er zijn mensen die zich zorgen maken. Er is wel veel interesse in spiritualiteit, met name ook via de media. Maar de problemen stapelen zich op. Er moet iets gebeuren. De mensen worden zo gestimuleerd richting materie. Dat begint al op school. Als je goed kunt leren, vinden onderwijzers al gauw dat je moet doorstuderen. En als je dan zegt 'Dat wil ik niet!' en als je dan liever dit vrijwilligerswerk wilt doen, dan vinden ze dat jammer van je hoofd." 


  Ik denk na: 'Tja, wat moet er gebeuren?'

  Dan vertel ik het volgende nare verhaal: "In Nederland wonen 17 miljoen mensen. De gemiddelde leeftijd is meer dan veertig jaar. Dat wil zeggen dat de helft, 8.5 miljoen, ouder is dan veertig jaar en de andere helft jonger is dan veertig jaar. In Egypte wonen ongeveer 80 miljoen mensen. De gemiddelde leeftijd is goed twintig jaar. Dat wil zeggen dat veertig miljoen mensen ouder zijn dan twintig jaar en veertig miljoen mensen, zeg maar kinderen, daar jonger zijn dan twintig jaar. 

  De mensen / mannen die wij op het Tahrirplein zien protesteren, zijn voor een groot deel ouder dan twintig jaar. Voor hen is er geen werk, zij zien geen toekomst voor zichzelf. Maar wat met die veertig miljoen die jonger is dan twintig jaar? Wat is er voor hen? Welke oplossing? Er wordt gezegd dat er op dit moment wapens ingevoerd worden in Egypte. Wat als dit waar is!? Blijven die mensen binnen de grenzen?"


  "Het is volgens u dus een illusie dat de problemen opgelost kunnen worden."

  Ik haal mijn schouders op: "... problemen!?"

  De vrouw begint over God en over dat ik er meer goden bij haal: "Ik hoor u over een Aapgod praten. Wij geloven in één God, als de mensen zich meer op Hem zouden richten, op de regels die Hij ons gegeven heeft, zou het leven op aarde meer paradijselijk zijn." 

  "Hoho, wie zegt dat het hier niet gaat zoals God dat wil. God is er alle tijd bij geweest en ieder mens heeft een lijntje met God via de eigen Ziel.


  Ik breng het gesprek op de drie-eenheid lichaam, Geest en Ziel van de mens en op de Drie-eenheid van God. De oudste van de twee vertelt onmiddellijk dat zij daarin niet geloven: "In de Bijbel praat God wel tegen iemand. Hij zegt immers: "Laten we de mensen maken." Wij noemen dat 'de Geest', maar dat is om het visueel te maken; het is God's Innerlijke Kracht."


  Ik kijk hen aan: "Om het visueel te maken... wij zitten hier als drie vrouwen, maar wij hebben ook mannelijke kanten. Zo zou het goed zijn om naast de mannelijke kant, ook de vrouwelijke kant van God te benadrukken, dat zou mogelijk een verbetering in de wereld kunnen bewerkstelligen. Zo kom ik als ik het visueel maak op een God en Godin uit, hoewel er wel sprake is van één werkzame Kracht. Ik kan jullie op de laptop de foto van Hanuman wel laten zien."

  "Nee, nee, nee," reageert de oudste gehaast.

  Ik kijk de jongste aan: "Nou ja, als jullie tijd hebben, kunnen jullie altijd mijn blog bekijken: WEDERWAARDIGHEDEN op Seniorennet.nl "


  De oudste vertelt over wat liefde kan doen. Bijvoorbeeld tussen een man en een vrouw: een echtpaar dat zo zijn verschillen heeft; de een houdt van fietsen, de ander van musea. Maar door te praten met elkaar en door erover na te denken, kunnen ze elkaar nader komen en hun problemen oplossen. 

  Ze vertelt hoe belangrijk het is om speciaal op de kwaliteiten van mensen te letten en te werken aan eigen minder sterke kanten.


  Ik kan het enkel beamen: "Ik denk dat jullie prima regels hebben om volgens te leven, maar er gaat wel een grote voorwaarde aan vooraf, namelijk weten hoe liefde vorm te geven. Zoveel mensen krijgen geen liefde als kind en dan is het zeer moeilijk om liefdevol te zijn als volwassene. Goed voorbeeld doet goed volgen, maar velen hebben geen goed voorbeeld gehad."


  De vrouw is het met me eens, maar God geeft volgens haar iedereen wel een kans, en zo zou het in de wereld toch beter kunnen gaan. 

  Ik beaam wat ze zegt, maar breng er tegenin dat er tegelijkertijd zovéél mensen zijn die steun kunnen gebruiken: "Hm, over echte aantallen durf ik niks te zeggen, daar is ook geen onderzoek naar gedaan voor zover ik weet. En laten we naar de mannen op het Tahrirplein kijken, zij schreeuwen ook uit liefde. Nemen om die reden misschien zelfs wel de geweren op... uit liefde voor zichzelf, voor de vrouw die ze lief hebben, voor wat ze zichzelf gunnen: een huisje, een kind, voedsel. Liefde voor wat er nu niet voor ze is: ruimte, vrijheid, vrede."


  We praten al drie kwartier met elkaar. 

  De oudste zegt vriendelijk: "We praten graag met mensen om te weten wat er leeft. Dat helpt om te weten wat te zeggen als we met andere mensen praten. Wat u vertelt, horen we niet alle dagen."

  "Kan ik me voorstellen."

  Terwijl ze opstaan om hun jassen te pakken, zegt de oudste: "Toch moet er wat gebeuren anders zijn er over 100 jaar hier geen mensen meer."

  "Nou," reageer ik, "dan is er vrede op aarde, en als iedereen dan het Sleutelwoord 'Jahweh' uitspreekt voor de Hemelpoort dan zijn we met zijn allen daar, in de Hemel, en daar is ook Vrede."

  Aangezien ze reeds de woonkamer uitloopt, draait ze haar hoofd om om mij aan te kunnen kijken: "Ja, zo kun je het dus ook bekijken."


  Terwijl ze hun jassen aantrekken, bekijken ze foto's op het prikbord in de gang.

  "Heeft u veel gereisd?" 

  "Ach, mijn man is nogal ernstig ziek, dus hebben we het afgelopen jaar meer gereisd."

  Ik wijs op een foto van het Fiesta de la Cruz op La Palma: "Vrouwen versieren de wegkruizen en behangen ze met eigen gouden sieraden. Dat doen ze op de avond voor 3 mei en dan moeten ze natuurlijk wel de hele nacht opblijven om hun goud te bewaken. Dat is goed voor de gemeenschapszin. De volgende dag is het groot feest... sommigen zijn dan goed dronken."


  Als de oudste de voordeur wil openen, lukt dat niet.

  Ik schrik: "Sorry, het nachtslot zit erop."

  Ze reageert met dat het niet erg is, en dan wisselen we de beste wensen uit: "Nog een goed 2012!"

  Hm, het gesprek heeft me weer energie gegeven.

  Warrior Iadied

  Reageer (0)

  Tags:Jehova's Getuigen, Bijbel, Hanuman, Hemel
  25-01-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint Geertruidenberg

  WEDERWAARDIGHEDEN loslaten, gaat niet zo gemakkelijk. 

  Op 5 januari zoek ik via het web naar verdere onderbouwing voor de eventuele leylijn Steenbergen - Neerlangel - Nijmegen - Doetinchem. 


  Zoals ik al schreef: voordat ik met WEDERWAARDIGHEDEN begon, kreeg ik in Doetinchem een Uitnodiging om op Onderzoek uit te gaan: Ga de Straat uit en rechtsaf....

  Ga de Straat uit betreft de Kapoeniestraat en rechtsaf... betreft de Grutstraat. 

  ik zet die dag de Uitnodiging aan de kant omdat ik moe ben en in druk verkeer nog naar huis moet rijden, nog een nieuwe parkeerplaats moet zoeken en me niet kan voorstellen wat de bedoeling is.


  Het vorsen op het web op 5 januari 2012 maakt duidelijk dat op de lijn Steenbergen - Neerlangel - Nijmegen de stad Sint Geertruidenberg ligt. 

  Deze stad, ook wel Mons Sancte Gertrudis genoemd, is vernoemd naar Geertrui of Gertrudis van Nijvel: de stad draagt haar naam al sinds 1220. 

  Oef, er bestaan heel veel legenden over Sint Gertrudis!

  Staat in Sint Geertruidenberg een oude kerk? Ja, de Hervormde Geertruidskerk. Deze ontdekking doet me bijna dansen van plezier. 


  Hoe zit het met die Geertruidskerk?

  Aan het eind van de 11e eeuw staat er in Sint Geertruidenberg een tufstenen romaanse kerk gewijd aan Geertrui van Nijvel: de Sint Geertruidskerk.

  Later houdt de tachtigjarige oorlog, de reformatie, ook in Sint Geertruidenberg stevig huis. In 1593, tijdens het Beleg van Geertruidenberg, verovert de ons reeds bekende prins Maurits de stad. Vandaar dat de kerk het 'Sint' verliest: Geertruidskerk.

  Warrior Iadied


  http://route.anwb.nl/routeplanner/

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Geertruidenberg_(plaats)

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Geertruidskerk

  Reageer (0)

  Tags:Sint Geertruidenberg
  26-01-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint Gertrudis
  Klik op de afbeelding om de link te volgen


  Benieuwd naar Sint Geertrui oftewel Sint Gertrudis?

  De vader van Gertrudis van Nijvel blijkt een man van aanzien te zijn: de als zalig beschouwde hofmeier van Austrasië Pepijn van Landen. Haar moeder is de heilige Ida en haar zus de heilige Begga en haar broer Grimoald worden eveneens als zalige vereerd.

  Bijna bizar zo'n 'heilige' familie.


  Bekend met Austrasië?

  Tussen grofweg 400 en 700 na Christus werden variërende delen van het huidige West-Europa geregeerd door Frankische koningen van de Merovingische dynastie. Het land dat geregeerd werd varieerde over de jaren heen in grootte.

  Tot Austrasië behoorden een oostelijk deel van het huidige Frankrijk, een westelijk deel van het huidige Duitsland, het deel van België ten oosten van de Schelde en het deel van Nederland ten zuiden van de Rijn/Waal.


  Maar goed, Gertrudis wordt geboren in 626 en als zij ongeveer twintig is, sterft haar vader. Op het landgoed Nijvel sticht haar moeder een dubbelklooster, een voor mannen en een voor vrouwen. Gertrudis wordt benoemd tot abdis, haar moeder en zus worden een gewone zusters.

  Als abdis doet Gertrudis het goed: ze organiseert scholing en bouwt kerken, kapellen, scholen en gasthuizen in de omgeving. Ze sterft vrij jong op 33-jarige leeftijd, waarschijnlijk omdat ze zichzelf weinig voedsel veroorlooft en pittig kastijdt.


  De  legendevorming rond Sint Gertrudis rijst de pan uit.

  Volgens door onderzoek niet bevestigde verhalen wilde haar vader Pepijn van Landen Gertrudis uithuwelijken. Zij weigerde en vluchtte, ondermeer met een boot. 

  Op de rivier de Donge ging ze ter hoogte van een 'berg' aan land, bouwde er een kluis en bleef om te mediteren. De reizende bisschop Amandus bouwde er later een kapel: het begin van de stad Sint Geertruidenberg.


  Een tweede legende verhaalt dat een ridder een oogje op haar heeft, maar dat Gertrudis het kloosterleven verkiest. Met een heildronk neemt ze afscheid van de man. Hij blijft echter verliefd en blijft zijn best doen haar hart te winnen. 

  In dit kader verkoopt hij zelfs zijn ziel aan de duivel. Als de duivel na zeven jaar de ziel van de man komt opeisen, lukt het hem niet er macht over te krijgen. 

  De reden? De heildronk die Gertrudis op de man heeft uitgebracht: zij is het die de man aldus van de ondergang redt.

  Uit de heildronk van Gertrudis ontstaat de drank Sint Geerte-minne. 


  Haar heildronk wordt in het dagelijks leven overgenomen en uitgebracht op reizigers en pelgrims: 'Een goede reis en behouden terugkeer.'

  Vervolgens wordt de afscheidsdronk ook na een overlijden toegepast: voor de reis van de overledene naar het eeuwige leven.

  Oh, wat de doden betreft... er wordt gezegd dat hun ziel na het verlaten van het lichaam de eerste nacht bij Sint Gertrudis verblijft, de tweede nacht bij de engelen en in de derde nacht gaat de ziel pas naar de voor haar voorbestemde plek.


  Hm, volgens een verklaring is het vanwege die zielen dat Sint Gertrudis vaak met muizen wordt afgebeeld. De muizen verbeelden daarbij de zielen die eerst bij haar langsgaan.

  Een andere legende verhaalt dat haar dode lichaam door het klooster rondgedragen is om muizen en ratten te verjagen. Voor ons misschien een beetje een vreemde handeling maar muizen en ratten konden hongersnood veroorzaken door de wintervoorraad aan te vreten. 

  Een derde legende stelt dat als water uit de bron in de crypte van het klooster in Nijvel over akkers wordt uitgegoten ratten en muizen door dit water verjaagd worden.


  De nodige wonderen en verschijningen worden aan Sint Gertrudis toegeschreven. Zo zou een vlammende bol op haar hoofd zijn neergedaald zonder haar te verwonden. Ook zou ze zeemonsters verslagen hebben. Tot zover een deel van de legenden.


  In elk geval is Sint Gertrudis de beschermheilige van ziekenhuizen geworden. Daarnaast is ze de beschermster van armen, weduwen, herbergiers, pelgrims, reizigers, weggebruikers, tuin- en veldvruchten. En niet te vergeten: ze wordt aangeroepen tegen ratten- en muizenplagen. Aansluitend bij haar taak rond overledenen worden kerkhofkapellen vaak naar Sint Gertrudis vernoemd.

  Warrior Iadied


  http://nl.wikipedia.org/wiki.Austrasië

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Geertruidenberg_(plaats)

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Geertruidskerk

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Gertrudis_van_Nijvel

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Merovingen

  http://www.hasseltsekapel.nl/heiligen-gertrudis.html (afbeelding)

  http://www.heiligen.net/heiligen/03/17/03-17-0659-geertruida.php

  http://www.heiligen.net/heiligen/03/17/0659-geertruida_0.php?JPG=34

  http://www.meteo-maarssen.nl/hk_0317.html

  Reageer (0)

  Tags:Sint Gertrudis
  27-01-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doetinchem - Catharinakerk

  Spelend met de lijn Steenbergen-Nijmegen tref ik bij verlenging naar het noordoosten Doetinchem met de Catharinakerk. Ik doorwrocht het web grondig en heb nu, in de context van WEDERWAARDIGHEDEN, een prachtige legende in de aanbieding. Maar daarover later.


  Eerst even terug in de tijd: naar 31 oktober 2011.

  Het is rond het begin van WEDERWAARDIGHEDEN dat ik, na een stagebezoek bij een studente in Doetinchem, bij mijn geparkeerde auto in de Kapoeniestraat een Uitnodiging hoor: 'Ga de Straat uit en rechtsaf...' 

  Die dag besluit ik gewoon naar huis te rijden; ik ben vermoeid; het verkeer tussen Doetinchem en Nijmegen zal snel nog drukker worden en ik begrijp niet wat de bedoeling is.

  Het web leert me dat als ik de Uitnodiging wel gevolgd zou zijn dat ik dan in de Grutstraat zou zijn uitgekomen. Wat ik daar zou vinden? Geen idee, aan het eind van de straat in elk geval de Catharinakerk. 

  Die dag sla ik aan het eind van de straat met de auto linksaf, aldus rijd ik een klein stukje door de Grutstraat: de verkeerde kant op! Ik verheug me al op het volgende stagebezoek aan Doetinchem; ga beslist de tijd nemen om op onderzoek uit te gaan.


  Het web onderwijst dat bisschop Albericus van Utrecht reeds in 838, in een oorkonde, sprak over een kerk met onderhorigen van de Villa Duetinghem. 

  Oh, en uit tijnzenonderzoek blijkt dat de huidige Grutstraat (vroeger Gruitstraat) waarschijnlijk tot het oudste deel van Doetinchem behoort. Hier werden namelijk geen tijnzen geheven, dus als het goed is, was dit gebied al bebouwd en bewoond voordat tijnzen geheven werden. 

  Wat gruit is? Een granen- en kruidenmengsel dat gebruikt wordt bij het brouwen van bier.

  En kapoenie? Tja, een kapoen is een vetgemeste, gecastreerde haan, dus misschien werden hier kippen verhandeld. Kapoen is ook de benaming voor een deugniet, een kwajongen. Dus of het een straat is waar de kwajongens van Doetinchem uithingen en kattenkwaad uithaalden!? Geen idee, ben zelf benieuwd waar de naam vandaan komt. 

  Weet ik meer dan zal ik het in WEDERWAARDIGHEDEN melden.


  Terug naar de Catharinakerk. 

  De kerk is rond 1200 gebouwd, mooi oud dus! Het is niet helemaal zeker dat de kerk op dezelfde plek ligt als het oude kerkje uit 838. Het huidige middenschip zou het oudste zijn. Na de grote stadsbrand van 1527 is de huidige hallenkerk gebouwd. 

  Voor de reformatie (1591) was de kerkgemeenschap katholiek en de kerk gewijd aan Sint Catharina. In maart 1945 leed de kerk ernstig onder onnauwkeurige bombardementen van de geallieerden. Tja, de herbouw heeft zo'n 15 jaar geduurd.


  Wat is er in het verleden trouwens veel vernield aan kerken. Het is net of een natuurlijker open omgeving passender is. Of is het gewoon om in het verleden zoveel vernieling aan te treffen. Is verval natuurlijker dan dat ik gewoon ben te beleven?

  Warrior Iadied


  http://nl.wikipedia.org/wiki/Sint_Catharinakerk_(Doetinchem)

  http://route.anwb.nl/routeplanner/

  http://www.encyclo.nl/begrip/gruit
  http://www.encyclo.nl/begrip/kapoen

  http://www.graafschap-middeleeuwen.nl/steden/stad-doetinchem.html

  Reageer (0)

  Tags:Doetinchem, Sint Catharinakerk
  28-01-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint Catharina
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Tss, al benieuwd naar de legende van Sint Catharina?

  Het web onthult meerdere legenden.

  Catharina, gestorven in 307, is de zeer intelligente dochter van de gouverneur van Alexandrië. Ze is de Heer, Jezus Christus, toegedaan en heeft hem haar maagdelijkheid beloofd. 

  Ha, Sancta Ontkomer komt in de buurt!


  Prompt wordt Romeinse keizer Maxentius verliefd op Catharina, maar zij weigert zijn tweede echtgenote te worden, waarop Maxentius haar daartoe wil dwingen door met gruwelijke folteringen te dreigen. 

  Hij stuurt veertig heidense filosofen op haar af, maar deze actie heeft niet het gewenste effect, want de filosofen bekeren zich tot het christendom.

  Hij probeert haar te verpletteren met een rad waarop scherpe punten zijn gemonteerd, maar getroffen door de bliksem breekt het rad. 

  Hij wil haar verbranden, maar het vuur waait uiteen en verbrandt haar beulen.


  Uiteindelijk wint Maxentius: hij weet haar te onthoofden. 

  Echter... uit haar halswond stroomt melk die de stad bevrijdt van de pest en haar lichaam wordt door engelen naar de Sinaïberg in Egypte gebracht waar pelgrims het in het jaar 800 in goede staat terugvinden. 

  Oef, wat krijg ik de kriebels van dit einde. 

  Het Sint-Catharinaklooster in het Sinaïgebergte is rond 550 na Christus gesticht, dus dat pelgrims daar in 800 haar lichaam vinden, riekt aardig naar bedrog.


  Zowel voor joden als christenen en moslims is de Sinaïberg trouwens een heilige berg immers hier gaf God de stenen tafelen met de Tien geboden aan profeet Mozes.

  De Sinaïberg wordt in het Hebreeuws 'Horebberg' genoemd: Berg van God. Sinaï komt waarschijnlijk van Sin, de naam die de Babyloniërs aan de Summerische maangod Nanna gaven. 

  Prachtig, ik ben in heel oude tijden terechtgekomen: in de 25ste eeuw voor Christus.


  Door alle gebeurtenissen die Catharina meemaakt, wordt ze een noodhelper. Als Sint Catharina wordt ze aangeroepen als beschermster tegen pest en als bewaakster van de kuisheid, soms ook als beschermster tijdens een bevalling, verder is ze de beschermheilige van filosofen, molenaars en wagenmakers.


  Hm, al die mannen die op basis van hun positie en macht menen over vrouwen te kunnen beschikken of vaders die hun dochters in het kader van eigen positie en macht huwelijken willen laten sluiten... het gaat hier om hun eer en glorie, blijkbaar is daar toch iets abnormaals aan. Deze legenden zijn er niet voor niks. 

  Tsjah, hoe zou het zitten met de seksuele geaardheid van de betreffende vrouwen!? Of doe ik hen met deze vraag tekort in hun zuivere gerichtheid op Jezus?

  Warrior Iadied


  http://nl.wikipedia.org/wiki/Catharina_van_Alexandrië

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Nanna_(god)

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Sinaïberg

  http://www.lambertikerk.nl/catharina-van-alexandrie.html (=afbeelding)

  Reageer (0)

  Tags:Doetinchem, Sint Catharina
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrijgevige Vrouw
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

   

  Op de ochtend van 6 januari komt een goede vriendin, Vrijgevige Vrouw, op visite.

  Bij de koffie discussiëren we over het door haar ingebrachte onderwerp: Wie is in staat beroemd-zijn te verdragen? 

  Nelson Mandela daar zijn we het over eens; hij lijkt altijd rustig.

  "Je moet er wel de persoonlijkheid voor hebben of weten op te bouwen."

  Vrijgevige Vrouw zegt: "Ja, hij heeft er wel dertig jaar voor in het gevang doorgebracht."

  Ik vul aan: "Alle dagen tijd om te mediteren, om te leren waar het in het leven om gaat."

  Mijn Lief heeft gelezen dat Mandela in de gevangenis zoveel karakter opgebouwd zou hebben dat hij, toen hij in vrijheid werd gesteld, nog enkele dagen bleef om 'op de juiste manier' van mensen afscheid te nemen.


  "Beroemd-zijn daar gaat het mij niet om. Ik wil graag de vrijheid om door de wereld te dartelen zoals ik nu doe."

  O, dan heeft Vrijgevige Vrouw nog een oude camper in de aanbieding: "Er zitten wel wat mankementen aan."

  Mijn Lief heeft er wel oren naar.


  Blijkbaar heeft Vrijgevige Vrouw WEDERWAARDIGHEDEN gelezen, want ze begint erover dat zij wel een kaarsje zou hebben opgestoken als ze geen geld bij zich had gehad.

  "En dan later het geld brengen? Nee, als ik geen geld bij me heb, doe ik zoiets niet."


  Ik vertel over de mogelijke leylijn Steenbergen - Nijmegen - Doetinchem.

  Vrijgevige Vrouw vraagt hoe ik van het een naar het ander ga. 

  "Gewoon zoals het leven het me aanbiedt: toeval."

  O, dan heeft Vrijgevige Vrouw nog wel enkele kapellen in de aanbieding. 

  Haha, ze wil het toeval een handje helpen. 

  Ze noemt de Kapel van Onze Lieve Vrouwe van Genooij in het noorden van Venlo en de Kapel van Onze Lieve Vrouw in 't Zand in Roermond. In haar jeugd in Noord-Limburg heeft ze deze kapellen vele malen bezocht. Samen bekijken we op het web prachtige plaatjes ervan. De tijd vliegt voorbij, als ik tijd van leven heb, wil ik ze graag 'onderzoeken'. 


  Mijn Lief checkt op een landkaart de door mij getrokken (ley-)lijn en vindt dat Doetinchem er buiten valt. 

  Hm, daar heeft hij een punt; leylijnen kronkelen wel een beetje, maar cruciale punten zouden toch op een lijn moeten liggen. In de toekomst trouwens een keer uitzoeken of Steenbergen - Nijmegen wel één en dezelfde leylijn is. 

  Het wordt tijd dat ik een topografische kaart koop waarop Nederland in grote schaal staat weergegeven. Lijkt me leuk om op zo'n kaart te tekenen en te schrijven.

  Warrior Iadied 


  De leylijn op bijgevoegde foto is slechts bij benadering juist weergegeven.

     

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Kapel_van_Onze-Lieve_Vrouwe_van_Genooi

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Kapel_in_'t_Zand

  http://www.kapelvangenooy.nl/default.asp

  Reageer (0)

  Tags:Vrijgevige Vrouw
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bezoek Groesbeek € 83
  Klik op de afbeelding om de link te volgen


  Omdat het Kerstvakantie is, heb ik in de namiddag van 6 januari 2012 in Groesbeek afgesproken met een andere vriendin: Dappere Vrouw. 


  Tss, wat is het druk op vrijdag in het centrum van het dorp: het begin van de koopavond. 

  Rijdend vanuit de richting van Nijmegen zoek ik een parkeerplaatsje. Ik weet dat er een plein is: direct links na de spoorbaan.


  Hmm, ik mag extra goed uitkijken: donker stormachtig weer, tegemoetkomend verkeer, overstekende mensen met boodschappentassen, een auto die uitparkeert en mij op mijn weghelft tegemoet rijdt. 

  Links van de weg, op de hoek van het plein, staat een verkeersbord: verboden te parkeren (aan de linkerkant van de weg). Als ik er langs rijd, zie ik dat dit voor de markt op dinsdagochtend geldt.


  Ik prijs me gelukkig een parkeerplaats te vinden. Als ik uitstap, zie ik aan de overkant van de weg langs het plein een ander verkeersbord: verkeerssituatie gewijzigd.

  Onderzoekend kijk ik rond, maar ik kan niks ontdekken: geen parkeermeters, geen parkeerzuilen. Misschien stootbanden!? Misschien ergens een nieuwe eenrichtingsweg!? Helemaal lekker zit het me niet. 


  Uiteindelijk wandel ik naar Dappere Vrouw die midden in het centrum woont. We kletsen gezellig bij. 

  Door een nare val afgelopen zomer loopt Dappere Vrouw nog wat moeilijk, maar tegen vijven slenteren we naar een nieuw tapas-restaurant in de buurt: "De Heeren van Groesbeek".

  Hm, lekker eten en reuze gezellig samen. Rond half negen sluiten we de maaltijd af en gaan nog wat boodschappen halen bij een supermarkt in de buurt; kan ik die mooi voor haar dragen.


  Net na negen uur loop ik naar het plein voor de domper van de avond: een bekeuring.

  'Wat heb ik in hemelsnaam fout gedaan?'

  Onder een lantaarn lees ik het gele proces-verbaal: Geen Pschijf.

  '€ 83,00 het is niet waar!'


  Aangeslagen, boos en verdrietig rijd ik richting Nijmegen: 'Hoe een leuke avond te verpesten.'

  Brr, het voelt aan alsof ik gezakt ben voor het examen 'stheniciteit bij onschuldige veroordeling'. 

  Als ik langs Dekkerswald rijd, besluit ik RozenMaria op te zoeken. Wat me daar gebeurt... daarover vertel ik morgen.


  Later op de avond bel ik de politie om te protesteren tegen de bekeuring, maar zij kunnen niks voor me doen. Als ik de acceptgiro krijg, staat erop vermeld waar en hoe ik een bezwaar kan indienen. Als ik commentaar ventileer op de geplaatste verkeersborden krijg ik als antwoord dat zij de borden niet plaatsen, dat ik daarvoor bij de gemeente Groesbeek moet zijn. Einde verhaal.

  Warrior Iadied

  Reageer (0)

  Tags:Groesbeek, parkeerschijf
  29-01-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwarte Avond

  Nadat ik de bekeuring heb gevonden, rijd ik 's avonds rond half tien over de Nijmeegsebaan langs Dekkerswald. 
  Hm, sinds Maria's opmerking 'Je weet waar IK ben' op 28 december in de Sint-Stevenskerk wil ik al bij Haar langs gaan. In een opwelling besluit ik RozenMaria te gaan bezoeken


  In het donker wandel ik door de voortuin. Enkele ramen van het oude sanatorium zijn verlicht. Het grint knerpt onder mijn voeten. Ik wil niemand aan het schrikken maken en ook niet gezien worden door mensen binnen. Pff, ik zou me veiliger kunnen voelen. 


  Ik ga zitten op de stomp bij een van de coniferen van RozenMaria en gun mezelf twintig ademteugen. Dan zeg ik: "Goedenavond, hier ben ik, Thea, Thea-Warrior, ik ben gekomen omdat ik dat al langer wilde. Ik vind het wel wat eng hier zo in het Donker te zijn, het zou onprettig zijn als ik nu plotseling aangeraakt werd. Ik ben ook blij dat ik hier weer ben, en ik baal trouwens ook wat van een Parkeerbon die ik net kreeg. Hm, en ik ben gelukkig van alle Wederwaardigheden, al begrijp ik de Bedoeling nog niet helemaal. U zei dat ik Vragen kon stellen als ik ze had. Ik heb een Vraag die ik nu wil stellen. Ik heb al lange tijd Pijn in mijn Rechterheup en -been. Kunt U die Pijn wegnemen? Dank U."

  Om me heen en in me is het stil: geen Geluiden, geen Stem, geen Beelden, enkel Diepzwart. 

  Ik open mijn ogen. 


  Als ik wegwandel, kijk ik om naar de coniferengroep van RozenMaria: een vredig gezicht. 

  Tja, durven geloven in wonderen...

  Omdat het grind knerpt, wandel ik over het grasveld. Als ik langs de vijver wandel, maak ik een duif aan het schrikken die in een kale boom sliep. De duif scheert over mijn hoofd, dus ik schrik hevig. Even later vliegen wakker geschrokken vogels weg uit de coniferengroep van de Omgekeerde Spin
  Brr, dit is allemaal niet de bedoeling.


  Op zich ben ik helemaal niet verbaasd dat ik niks gezien heb. Ik was gewoon te bang om los te laten of te reizen. Soms is het ook net of ik alles verzin. Als dat echt zo zou zijn, zou ik dat wel heel creatief van mezelf vinden. En het is niet zo; als ik Reizen maak, ben ik zelf 'weg'. Maar ja, ik mocht er meer van begrijpen.

  De vraag rond genezing die ik stelde, kwam plotseling op. Het maakt me verdrietig dat ik de vraag gesteld heb; net of ik de intentie had Maria uit te dagen om een wonder te doen. Of om geen wonder te laten gebeuren maar dan toch teleurgesteld te zijn omdat ik zo graag... hoe dan ook het is gebeurd. 


  De pijn rechts in mijn lijf mag best verdwijnen. Hm, misschien moet ik me aan mijn scheefgroeiende grote teen laten opereren, misschien komt de pijn daar vandaan. 

  In de Stevenskerk zei Maria al: "Taken en Verantwoordelijkheden zijn tegenwoordig overgenomen door andere Professies: Artsen, Verpleegkundigen en Anderen."

  Tss, het voelt aan alsof ik het examen 'Vertrouwen' aan het doen ben.


  Brr, er zijn momenten dat ik eigenlijk wel wil stoppen met WEDERWAARDIGHEDEN. Maak ik er een paar mooie boekjes van, heb ik een leuke tijd gehad.
  En toch... de acties van de laatste weken, beschreven in WEDERWAARDIGHEDEN, hebben me beslist gelukkig gemaakt. Leer er ook veel van. Vanavond bijvoorbeeld, zowel direct na het ontdekken van de bekeuring alsook in de tuin van Dekkerswald, heb ik regelmatig gedacht: 'Gewoon rustig ademhalen.' 
  Het deed en doet me goed.

  Daarnaast heeft het 'ontdekken', het fotograferen, het zoeken op het web en het schrijven voor WEDERWAARDIGHEDEN veel tijd in beslag genomen. Al met al een tamelijk grote verandering in mijn leven. Och, ben gewoon bezig met het zoeken naar balans.

  Warrior Iadied

  Reageer (0)

  Tags:Dekkerswald, RozenMaria
  30-01-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van St-Gertrudis naar St-Steven
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Zaterdagmiddag 7 januari wandelen Mijn Lief en ik eerst naar de woning waar de oude camper staat. Vrijgevige Vrouw heeft gelijk: er mankeert wel het een en ander aan. 

  Van binnen kunnen we de camper niet bekijken want de sleutels liggen erin en de reservesleutels zijn in een ander deel van het land. Ik twijfel of dit nu wel is wat ik wil.


  Ben trouwens in een slecht humeur door de gebeurtenissen van gisteren, zowel van de bekeuring als van de 'Zwarte Avond' op Dekkerswald. En niet te vergeten van de manier waarop ik ermee ben omgegaan. Heb de afgelopen nacht nauwelijks geslapen. Terwijl ik wandel, realiseer ik me dat ik meer moeite mag doen: 'Gewoon rustig ademhalen'. 


  Als we na de bezichtiging richting het centrum van Nijmegen wandelen, gaat het me langzaam beter.

  Waar we naartoe gaan?

  Naar de oude Sint Gertrudiskapel, want omdat de lijn Steenbergen - Neerlangel - St.-Stevenskerk-Nijmegen door Sint Geertruidenberg loopt, ben ik via de legenden rond Sint Gertrudis uiteindelijk bij de restanten van de oude Sint-Gertrudiskapel in Nijmegen uitgekomen.

  Een echt prettige verrassing: het verlengde van de lijn St.-Jan de Doperkerk in Neerlangel naar de St.-Stevenskerk in Nijmegen komt uit in de Sint-Gertrudiskapel in Nijmegen. 

  Hm, de energie moet de andere kant op lopen: van St-Gertrudis naar St-Steven.


  's Ochtends heb ik me al afgevraagd wanneer de Sint-Gertrudiskapel gebouwd is.

  Het web bood meteen uitkomst: In het midden van de 15e eeuw, als datum wordt 1459 genoemd, is de Sint-Gertrudiskapel op 'Het Oude Kerkhof' gebouwd. 

  Honderdtwintig jaar later, in 1579, wordt de kapel alweer afgebroken omdat op die plek de stadswallen versterkt worden. 

  Als de stadswallen aan het eind van de 19e eeuw geslecht worden, verschijnen muurdelen van de Sint-Gertrudiskapel in de noordoosthoek van het Kelfkensbos weer aan het daglicht. 

  Warrior Iadied


  Op de foto: het zicht vanaf de St.-Gertrudiskapel op de, achter de bomen van het Valkhof verborgen, toren van de St.-Stevenskerk.


  http://www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl/info/Gertrudiskapel,_Gertrudis_ofwel_St.Geertruide

  Reageer (0)

  Tags:Nijmegen, Sint-Gertrudiskapel
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint Gertrudiskapel
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Aangezien ik foto's heb gezien op het web zijn de restanten van de Sint-Gertrudiskapel vrij gemakkelijk te vinden. Als we langs het Museum het Valkhof richting de Belvédère wandelen, zie ik verrast dat er een grote klinkermandala in het wegdek ligt. Precies op het punt waar we rechtsaf richting het Hunnerpark gaan. 

  De voetbrug naar de Belvédère torent hoog boven de bitumenweg, waarop we lopen, uit. Wandelend van de mandala naar de restanten van de Sint-Gertrudiskapel, rechts bij de voet van de brug, voel ik de energetische effecten van de leylijn over mijn ruggengraat gaan.


  De steunberen en kloostermoppen van de kapelruïne zijn groot en stevig. 

  'Zulke steunberen bij een kleinere kapel?' 

  Ik vind het maar vreemd. 

  Dan realiseer ik me dat de Sint-Gertrudiskapel eerst buiten de veilige stadswallen lag.


  Aan de oostkant van de voetbrug zit een opening in het muurrestant van de kapel. Blijkbaar wordt deze 'ruimte' onder de brug, het is net een rovershol, gebruikt door hangjongeren en verslaafden. Tja, ook deze laatste groep, die afstand doet van het gewone leven, heeft een plek nodig. Wel bijzonder dat ze hier, op deze leylijn, hun plekje kiezen. Als ik het goed heb, is het een lijn waarop het gaat om loslaten. 

  Hm, in Neerlangel lijkt het meer te gaan om samenwerking. Tja, op de aard van leylijnen kan ik nog eens studeren; misschien zit het wel anders in elkaar.

  Warrior Iadied


  Grappig, op de bijgevoegde foto van de Sint Gertrudiskapel lijkt het alsof de twee steunberen aan de rechterkant samen een kruis vormen. De grote steunbeer vooraan lijkt met de muur rechts ervan een meisjeshoofd met lang haar te vormen. Een hoofd dat naar rechts kijkt, richting de Sint Steven. Er zitten nog meer beelden in de foto. Het effect is weg als de foto, door erop te klikken, wordt vergroot.

  De mandala in de klinkerweg is trouwens goed te zien op de foto bij 'Van St-Gertrudis naar St-Steven'.

  Reageer (0)

  Tags:Nijmegen, Sint-Gertrudiskapel
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Plataan St.-Gertrudiskapel
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Tss, in het rovershol onder de brug heeft een mens een grote mop gedraaid op een van de oude kloostermoppen. 

  Jammer, het restant van de muur van de Sint-Gertrudiskapel brokkelt af. 

  We klimmen in de ruimte onder de brug over het zand omhoog en staan dan op de wal: hoog in / op de kapel. 

  Een prachtige plataan staat midden in de cirkel die door de muren van de kapel word gevormd. Misschien kan ik een keer contact maken met het Bewustzijn van deze plataan. Een laan kastanjes is vanuit het zuiden recht op de kapel gericht: 'Wat is het hier prachtig.'

  Hm, er mag contact gelegd worden met de Bel- & Herstellijn van de gemeente Nijmegen want de klinkerweg over de voetbrug is ook aan herstel toe.


  Via de Marienburgkapel, het schitterende 'Nijmeegse Huis van de Geschiedenis' wandelen we richting huis. In de kapel koop ik een boekje: Pelgrimage 'Met andere ogen kijken'.

  Het is een beschrijving van een 'pelgrimstocht door de binnenstad van Nijmegen', een route langs rust- en stilteplekken.

  Er is veel te beleven in Nijmegen.


  Weer thuis zoek ik op het web informatie over de tijd voorafgaand aan de bouw van de Sint-Gertrudiskapel. 

  Aan het eind van de zevende eeuw is er op de keizerlijke palts een Sint-Gertrudiskerk gebouwd. Deze kerk is in de dertiende eeuw afgebroken. Waarschijnlijk omdat de burcht ruimte en vrij uitzicht nodig had. Het kerkhof dat bij de Sint-Gertrudiskerk behoorde, bleef bestaan onder de naam 'Oude Kerkhof'. 

  Op dit kerkhof werd in het midden van de vijftiende eeuw de Sint-Gertrudiskapel gebouwd. Van 1273 tot 1591, van de wijding van de St.-Stevenskerk tot de reformatie, is er vanuit de St.-Stevenskerk een ommegang, de Maria-omdracht, georganiseerd naar het Oude Kerkhof om de doden aldaar te gedenken.


  De Belvédère, de waltoren die iets noordelijker op de stadswal staat is, net als de Sint-Gertrudiskapel eveneens in het midden van de 15e eeuw, zeg maar rond 1450, gebouwd. Ik ga de stenen van die twee eens vergelijken.

  Hè, ik geniet toch wel heel erg van deze queeste.


  Aan het begin van de avond van deze zevende januari mail ik het College van Groesbeek om te protesteren tegen de geplaatste verkeersborden en hun parkeerbeleid. Of het helpt? Afwachten. In elk geval voel ik me na het versturen van de mail een stuk opgeruimder.

  Warrior Iadied


  Ad de foto van de plataan: Is de Dame op de stam van de plataan te zien? Ik zag Haar niet toen ik de foto nam. Boven haar Hoofd lijken nog twee Hoofdjes afgebeeld.


  Pelgrimage 'Met andere ogen kijken', een pelgrimstocht door de binnenstad van Nijmegen (2011). Nijmegen: Stichting Vrienden van de St. Jacobskapel

  http://www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl/info/Gertrudiskapel,_Gertrudis_ofwel_St.Geertruide

  http://www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl/info/Maria-omdracht_of_-omgang

  http://www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl/info/11_De_Stevenskerk

  http://www.meertens.knaw.nl/bedevaart/bol/plaats/1215

  Reageer (0)

  Tags:Nijmegen, Sint-Gertrudiskapel
  31-01-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Draaiende Zon

  In de nacht van 9 op 10 januari lig ik op mijn rechterzij. Ik word half wakker van een Beeld van een Wormhole / Holte. Net of ik in een Bolhoed kijk. Het lijkt op een rechtsdraaiende Zon. Er gaat Zuigkracht van uit. Ook komen er in het platte Vlak Stralen uit. Stralen die naar links afbuigen door de Draaiing naar rechts. Het Wormhole trekt als het ware aan me. 

  Ik vind het onprettig en draai mezelf op mijn linkerzij. Dan is het alsof me iets van Nijmegen wordt verteld. Alsof er van Nijmegen Stralen uitgaan. Net of er van Nijmegen uit 'een Weg' naar het Zuiden gaat, naar de Kapellen die Vrijgevige Vrouw genoemd heeft: de Kapel van Onze Lieve Vrouwe van Genooij en mogelijk die andere Kapel... Onze Lieve Vrouwe in 't Zand.


  Als ik wakker word, vraag ik me af: 'Waar is het Centrum, en draaide de Zon echt naar rechts? 
  Zou het Centrum van de Zon in het midden van de drie totempaaltjes liggen? Op de Korenmarkt?'

  Warrior Iadied

  Reageer (0)

  Tags:Nijmegen, Draaiende Zon
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.St-Gertrudis of St-Stephanus?
  Klik op de afbeelding om de link te volgen


  Op dinsdag 10 januari 2012 vergelijk ik de bakstenen van de Belvédère met die van de Sint-Gertrudiskapel. Vaag had ik verwacht dat de Sint-Gertrudiskapel ouder zou kunnen zijn, maar ze lijken me toch wel uit dezelfde tijd. In de buurt van 1450 dus. De stenen van de Sint-Gertrudiskapel lijken ietwat grover aan de buitenkant. Velen zijn zo'n 28 cm lang, 14 cm breed en 7 cm hoog. Grote stenen dus.


  Aan het pad naar de Belvédère zie ik een informatiepaneel van de Vrienden van de Valkhofvereniging staan. Hé, info over de kapel. Hier heeft ze de naam Sint-Geertrudiskapel. Op het paneel staat een tekening, van de hand van J. Hendriks, een reconstructie van de vermeende St.-Geertrudiskapel. 

  Zou de binnenkant ooit leeggegraven zijn?


  Oh, blijkbaar bestaat er verwarring over de naam van de kerk (niet van de kapel!) die vanaf 450 op de palts heeft gestaan. Ook op het web tref ik verschillende benamingen: de ene keer Sint Stephanus de andere keer Sint Geertrudis. 

  Wie is St.-Stephanus eigenlijk?

  Warrior Iadied

  Reageer (0)

  Tags:Nijmegen, Sint Gertrudis, Sint Stephanus
  Gastenboek
 • gastenboek
 • Even weer wat bij gelezen -
 • reactie
 • Groeten
 • Prettig weekeinde

  Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  E-mail mij

  Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.nl - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jou eigen blog!