Klercq-en van Zeeuwse oorsprong
Niet iedere Klercq zal zich ervan bewust zijn dat ze ook een klein beetje Zeeuw zijn, en toch is het waar. Want het geldt voor bijna alle huidige generaties Klercq, dat hun stamvader uit Middelburg afkomstig is. Met uitzondering, natuurlijk, voor de Dinteloordse en Dordtse Klercq-en.
Silouette van Middelburg bij optrekkende mist (Middelburg on a misty day)
De geschiedenis van Middelburg Middelburg wordt voor het eerst in 1103 genoemd als "Mitthelburgensis portus" in een beschrijving van het leven van de heilige Willibrord. Aangenomen wordt dat de stad is ontstaan uit een verdedigingswerk, een vluchtburg die in de 9de eeuw werd aangelegd tegen invallen van de Noormannen. Volgens die theorie was Middelburg de middelste burcht tussen Domburg en Souburg. Op die voormalige Karolingische burcht vestigden de Norbertijnse monniken, welke afkomstig waren van de Sint Michielsabdij uit Antwerpen, in 1127 het abdij van Middelburg, dat later zou uitgroeien tot een imposant complex van kruisgangen, pandtuinen, logementen, raadszalen, kerken en kapellen.
Van europees belang Al in de 15de eeuw was Middelburg een belangrijke handelsstad. De bouw van het elegante stadhuis aan de Markt, in 1452, getuigt daarvan. In de 16de eeuw was de Zeeuwse hoofdstad, tot 1585, de grootste haven- scheepsbouw- en koopstad van de Noordelijke Nederlanden. Daarna was Middelburg, tot het derde kwart van de 17de eeuw, op Amsterdam na, de belangrijkste handels- en havenstad van de Republiek der Zeven Provinciën.
De Zeeuwse hoofdstad had in de tweede helft van de 17de eeuw een inwonertal dat schommelde tussen de 27.000 en 30.000. Daarmee behoorde Middelburg tot de grootste en dichtst bevolkte steden van Europa, en was het de 5de stad van het land, zelfs volkrijker dan o.a. Den Haag en Utrecht.
Het Stadhuis van Middelburg, één van de fraaiste en elegantste van Nederland, in Vlaamse Renaisance stijl.
De voorspoed stagneert Eind 18de eeuw verzandde het in het Sloe uitmondende kanaal van Welzinghe, waardoor de haven slechter bereikbaar werd. Het einde van de soevereine provincies in 1795 en het instellen van het centralistisch bestuur vanuit Den Haag, heeft Zeeland niet veel goed gedaan. Hierdoor, en door de Franse overheersing braken slechte tijden aan, omdat de handel stagneerde, waardoor de scheepvaart en scheepsbouw terugliepen. De Franse bezetting leidde er ook toe, dat de Engelsen, de Hollanders als vijanden zagen en verschillende kolonies overnamen.
Ook het opheffen van de VOC had dramatische gevolgen. - Middelburg was na Amsterdam de machtigste VOC-stad, en voordien zelfs machtiger dan Amsterdam- omdat de handel zich volledig naar Holland verplaatste. Rond 1800 had Middelburg nog ongeveer evenveel inwoners als Haarlem en Groningen en was daarmee, met meer dan 20.000 inwoners, toch nog de 8ste stad van Nederland.
De Dam met het Droogdok, nu aanlegplaats voor de pleziervaart.
Krimp en economische neergang Begin 19de eeuw daalde, zoals ook in de rest van het land, in Middelburg de bevolking, als gevolg van de Franse bezetting en de nasleep daarvan door economische neergang. In Middelburg en Zeeland trad het herstel veel later in dan in overige provincies, daardoor had Middelburg, als belangrijke grote stad, rond 1850 definitief afgedaan en werd de Zeeuwse hoofdstad - na meer dan 300 jaar, van grote bloei, en tot de grootste steden van het land te hebben behoord - door andere Nederlandse steden overtroffen.
De "Lange Jan," de toren van het abdij, gezien vanaf het Nieuwe Damplein.
De eerste Klercq in Middelburg Rond, 1764, moet Cornelis Klercq, geboren 1738 afkomstig van Rotterdam, aangetrokken zijn geweest door de bloeiende ontwikkelingen in de stad. Hij vestigt zich als koperslager en wordt in 1782 officieel aangesteld als 's Lands brandspuitmaker, verbonden aan het Abdij van Middelburg. Met zijn vrouw, Maria Catharina Elizabeth Scheel en kinderen woont hij lange tijd in wijk 21 op nr. 33, dat bekend stond als Lange Geere aan de oostzijde. Jaarlijks betaald Cornelis huisbelasting à raison £.1.3.4. Later koopt hij een huis op de Vlasmarkt, daar overlijd zijn vrouw in 1806. Ook hij wordt op hetzelfde adres het huis uitgedragen naar het kerkhof, we schrijven dan het jaar 1820.
Nog even terug komen op de Vlasmarkt. Het bijzondere voorval doet zich voor dat zo'n 100 jaar later weer een Klercq op de Vlasmarkt woont. Het is opa Mattheus Johannes Klercq, de beroemde mandenmaker. Is dit toeval, of lotsbeschikking?
De Kuiperspoort, waar opa Klercq geregeld mandwerk moest leveren aan Wijnhandel Denevers
Een kort overzicht Bij het overlijden van Cornelis Klercq wordt er melding van gemaakt dat hij veel kinderen en kleinkinderen achterlaat. Nu bijna alle digitale archieven zijn doorzocht kan met enige zekerheid wordt vastgesteld dat het onderstaand overzicht een juist beeld weergeeft van de familie Klercq in de eerste generaties. (Voor details zie ook artikel; "De eerste Klercq in Middelburg")
Kinderen uit het huwelijk Cornelis Klercq en Maria Catharina Elisabeth Scheel; In de derde generatie; 1.- Lourens Klercq 2.- Jan Jacob Klercq 3.- Aletta Klercq (Klerck) tweeling 4.- Goujetie Klercq (Klerck) tweeling 5.- Johannes Jacob Klercq, huwt met Jacoba Wouters 6.- Cornelis (Noe) Klercq, huwt met Pieternella Meeuwse *) 7.- Maria Cornelia Klercq, huwt met Frans Vogelzang
*) Cornelis Noe Klercq wordt als stamvader beschouwd voor de Middelburgse Tak
Kinderen uit het huwelijk Cornelis (Noe) Klercq en Petronella Meeuwse; In de vierde generatie; 1.- Maria Cornelia Klercq, huwt met Pauwelus de Maar 2.- Goutien Klercq, huwt met Iman Nierse 3.- Johannes Cornelis Klercq (1803-1804) 9 mnd 4.- Aletta Klercq, huwt met Daniël Dieters (Daniël Dieters .wedn. hertrouwt met Maria Josephina Schoonwater) 5.- Franscina Maria Klercq, huwt met Johannes Hendrik van Riel (Hendrik van Riel wedn. hertrouwt met Pietern v. Winkelen) 6.- Marinus Hendrik Klercq, huwt met Pieternella Kaasen (tak Den Helder) 7.- Laurens Klercq, huwt met Anna Elisabeth Scholten 8.- Johannes Cornelis Klercq, huwt met Wilhelmina Cornelia Gal, (tak Huizen-Amsterdam)
Nakomelingen andere generaties (tot de elfde !) met verspreidingen; a.- Cornelis Klercq (1845-1922) trouwt Pieternella Hendrika Johanna Bruijns, tak Middelburg b.- Joost Klercq (1846-1914) trouwt Maria Klasina Goudswaard, tak Den Helder c.- Cornelis Klercq (1850-1888) trouwt Helena Rijnwalt, tak Deventer-Apeldoorn d.- Cornelis Klercq (1907-1988) trouwt Antje Smit, tak Heer-Hugowaard e.- Nicolaas Klercq (1908-1976) trouwt Bartje Muurling, tak Heer-Hugowaard f.- Herm Jan Klercq (1914-?) trouwt Hermina Miskotte, tak Hilversum g.- Jacobus Cornelis Willem Klercq (1919-1988) trouwt Adriana van Ravenswaaij, tak Weesp h.- Cornelis Klercq (1881-1954) trouwt Berber Visser, tak Middelburg-Amsterdam
Opmerking; 1.- Overname tekstdeel; geschiedenis van Middelberg; http://www.plaatsengids.nl 2.- *) Genealogie gewijzigd 27 april 2011 - 17 juni 2011 - 25 juni 2011 3.- Er kunnen nog meer aanpassingen volgen © 2011 Albert Prins
|