Het Englandspiel
Het Englandspiel was een Duitse operatie in de Tweede Wereldoorlog, aangeduid door de Abwehr met Operatie Noordpool, om een geallieerd zendnetwerk te gebruiken om valse informatie te sturen naar Engeland. Dit was mogelijk doordat de Special Operations Executive (SOE) in het Verenigd Koninkrijk communiceerde met haar in Nederland gedropte agenten, zonder te weten dat deze agenten door de Duitse Abwehr waren opgepakt. Het heeft veel mensenlevens gekost, en tot op de dag van vandaag is niet bekend, hoe deze contra-spionage mogelijk is geweest.
Cornelis (Cees) Droog;leever Fortuijn
Reserve 2de luitenant Cornelis Droogleever Fortuijn zat bij het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Cornelis wilde in Leiden gaan studeren. Maar toen hij daar aankwam waren al enkele van zijn studiegenoten naar Engeland ontsnapt in een 12-voets jol, op een nacht waren ze de Noordzee overgestoken.
Cornelis besloot met Pierre Louis d'Aulnis ook naar Londen te gaan. Via de Van Niftrik-route en Antwerpen kwamen ze in Frankrijk. Daar namen ze de trein naar Toulouse. d'Aulnis was verkleed in boerenkleren met een alpinopet op, maar Droogleever zag eruit als een vreemdeling, met zijn hoogblond haar en gekleed in jasje-dasje, zoals hij dat gewend was. Bij een Duitse controle in de trein, viel hij natuurlijk meteen op en werd hem gevraagd waar de reis heen ging, en of hij voor De Gaulle was. d'Aulnis zag een medaille op het uniform bij de Duitser waaruit bleek dat hij in de Eerste Wereldoorlog had gevochten, en gaf daar snedig commentaar op. Waarop de Duitser reprimeerde; "Ik zal u pas in Toulouse arresteren." Hierdoor kregen de vrienden de kans een station eerder uit te stappen, waarmee ze ontsnapten aan de arrestatie.
Ze staken de Pyreneeën over, maar werden in Spanje opgepakt. Via Barcelona kwamen ze terecht in het concentratiekamp Miranda de Ebro. Na zeven weken werden ze met enkele medegevangenen afgehaald door een ambtenaar van de Engelse ambassade. Aan boord van het Poolse passagiersschip MS Batory vervolgenden ze hun reis, en kwamen op 4 januari 1942 aan in Glasgow. Niet lang daarna arriveerden ze in Londen, waar de beide Engelandvaarders eerst grondig werden verhoord, daarna kregen ze een gedegen opleiding bij de M-16.
Het Pools passagiersschip MS Batory
Droogleever werd in de nacht van 24 op 25 september 1942 gedropt uit een Fokker G.1 in de buurt van Ballo in Drenthe, om de marconist te worden van Karel Willem Adriaan Beukema toe Water, die diezelfde nacht gedropt was in Rijssen, Overijssel. Beiden werden na hun landing direct gearresteerd. Hun droppingsaktie was verraden.
Een Fokker G-1 in aktie
Na hun arrestatie werden Droogleever Fortuijn en Karel Beukema toe Water op transport gezet naar Mauthausen in Oostenrijk, waar ze 2 jaar lang in bittere gevangenschap hebben doorgebracht. Op 6 september 1944 is Cornelis (Cees) Droogleever Fortuijn gefusilleerd. En een dag later trof Karel Beukema toe Water hetzelfde lot.
De toeganspoort van Mauthausen
Concentratiekamp Mauthausen als afschrikwekkend monument behouden.
De ouders van Cornelis woonden op het Keizer Karelplein in Maastricht, vader was verbonden aan de Tapijnkazerne.
Tekst in bewerkte overname van Wikipedia © 2011 Albert Prins
|