Beeld- Tekstverantwoording; Foto's afkomstig van diverse bronnen; Beeldbank-Zeeuws Archief, Beeldbank-ZeelandNet, Beeldbank-Zeeuwse Bibliotheek Beeldbank-Wikipedia, Beeldbank-Google Openbare Sites, Collectie uit eigen archief. Tekst afkomstig van Wikipedia, en andere bronnen. in bewerkte of verkorte vorm Tekst uit eigen bron. Copyright; Eigenaren van foto's kunnen zich melden voor bronvermelding.
Educatief Internet-Magazine over historie van familie Klercq en duurzame mandenmakerscultuur
10-05-2011
The Wyckoff Bennet House
The Wyckoff-Bennett House The Wyckoff-Bennett House, is the last privately owned 1700's Dutch Colonial house in New York City. Located at 1669 E. 22nd Street in Brooklyn, New York. It is declared as a National Historic Landmark in 1976. It is believed to have been build before 1766, because that date was carved into a beam in the barn Front op the Wyckoff-Bennet House at E. 22 nd Street NY City, Brooklyn
A beautiful farmhouse example in the Dutch Colonial style, it has been continuously occupied since its construction. The house was built by Hendrik and Abraham Wyckoff, descendants of Pieter Wyckoff who immigrated to this America in 1637, about 10 years after the arrival of the first Dutch colonists. The house was bought by Cornelius William Bennett in 1832, and the Bennett family held possession through four generations until 1983, when it was sold to the Mont family. Display-board historical review, now as the Wyckoff-Bennt, Mont House Side view of the farmhouse
Currently the house is being purchases by the City of New York from the present owners, Annette and Stuart Mont, who will remain living in the house as lifelong tenants and caretakers of the home. The homestead will be called the Wyckoff Bennett Mont House Park, and will become a Historic House Museum, Jersey Dutch
Jersey Dutch is a American-Dutch dialect spoken from the 17th century untill begining 20th century, mainly in the Northern State of New Jersey. It was a kind of creolic dialect of Dutch Sealand, Flamish languages, mixed by American English or even verbs of Indian source. There was also a variant called Negerduits (Negro Dutch), because it was spoken by coloured people.
An example of Jersey Dutch
En kääd'l had twî jongers; de êne blêv täus; de andere xong vôrt f'n häus f'r en stat. Hai waz nît tevrêde täus en dârkîs tû râkni arm. Hai dogti ôm dat täus en z'n vâders pläk. Tû zaide; äk zal na häus xâne. Main vader hät plänti.
Translated into Standard Dutch Een man had twee jongens; de ene bleef thuis; de andere ging voort van huis voor een vermogen. Hij was niet tevreden thuis en hij werd daardoor arm. Hij dacht aan thuis en zijn vaders plaats. Hij zei; ik zal naar huis gaan. Mijn vader heeft overvloed.
Translated into English A man had two boys. The one stayed at home; the other went away from home to make his fortune. He was not satisfied at home and because of that he became poor. He thought about home and his father's place. He said; I shall go home. My father has plenty.
Text in Jersey Dutch by Dr. J. Dynely Prince, 1910, Radio Netherlands http://www.rnw.nl
Familie Annonces Het is van alle tijden; dat families een bericht plaatsen in de krant. Of het nu gaat om een heugelijk feit van geboorte, een droef bericht van overlijden. Een paard dat verkocht moet worden, of een openbare aankondiging van noodzakelijke verkoop. Zelfs Cornelis Klercq uit Nijmegen, de boekhandelaar leende zich voor het plaatsen van franco annonces voor "personeel gezocht" of een ander onderwerp waarbij de besteller het liefst anoniem wilde blijven. Hieronder treft u een kleine verzameling aan van dit soort krantberichten. In de loop van de tijd kunnen er nog meer gepubliceerd worden. Zi krijgt u een beeld van tijd en familie.
Overschie, zoals we het nu kennen is onvergelijkbaar met het kleine dromerige plaatsje in 1868. Schilderachtig gelegen aan de Schie, het water dat een belangrijke verbindingsroute betekende voor de vier overslagplaatsen Delfshaven, Delft, Rotterdam aan de Rotte, en Schiedam. Van die oude geschiedenis is niet veel meer terug te vinden. Het plaatsje is opgeslokt door het expansieve Rotterdam, een brede autosnelweg snijdt nu het hart van Overschie dwars doormidden. Overschie geschilderd door Jacobus van Gorkom in 1838 (1827-1880), zo zal Johannes Anthonie Klercq het ook hebben gezien
Johannes Anthonie Klercq zal dat anders hebben ervaren. Aangeslagen, diep bedroefd na het overlijden van zijn eerste vrouw Maria Donk, met wie hij slechts 11 maanden het huwelijksgeluk heeft mogen proeven. Daarnaast nog erger getroffen door het overlijden van zijn eerste kindje, zijn twee weken oude zoontje moest hij gelijk met zijn vrouw begraven, is zijn hart gesloten voor romantische toenadering. De vrome man laat zijn pad leiden door de Heer. Die Heer wilde de ledige plaats aan zijne zijde spoedig minnelijk vervullen, zoals Johannes dat eens in een zelden openhartig moment ooit heeft laten weten aan een ouderling in zijn kerk. Overschie ongeveer 175 jaar later
Het is Johannes dan wel toegestaan een stichtelijk woord te onderwijzen, zijn vurige begeerte om toegelaten te worden tot de ambtelijke dienst, dat pad heeft hij nog niet volledig afgelegd. Zijn studie, na inschrijving op 5 juni 1867 als student in de Heilige Geloofsgeleerdheid, bij de hoogbegaafde en geliefde prediker ds. W. Smit in 's Gravenhage werpen vruchten af. Na examen op 12 juni 1869 wordt Johannes Anthonie opgenomen "In de rolle en orde der Dienaren des Goddelijken Woords en toegelaten tot de heilige bediening." De plechtige bevestiging om de titel van dominee te mogen voeren.
Nog gedurende zijn studententijd ontmoet Johannes Anthonie een jonge vrouw die zijn hart wel weet open te stellen voor een nieuwe toekomst. Maayke van der Dusse kent het verlies en het grote verdriet om jong gestorven kinderen. Twee zusjes vóór haar geboorte, die ook de naam Maaijke kregen, leefden amper 4 maanden. Een broertje leefde maar 7 maanden. Bij Johannes herkende ze hetzelfde verdriet dat haar vader Jacobus van der Dusse en moeder Ingtje Anthonia van de Veer ook moesten dragen.
De genegenheid tussen Johannes en Maayke kreeg daardoor een bestendige basis van liefde voor elkaar. Een allergelukkigst huwelijk vloeide hieruit voort, dat vele jaren het leven vult van onze dominee, en hij weet zich in al die jaren ook gesteund en met hulp verzekerd te zijn van zijn vrouw, bij alle aanvaardingen van beroepen naar andere kerkgemeenten elders in het land. Zijn eerste staanplaats zal Bruinisse worden, Zeeuw van geboorte is hij snel ingeburgerd, bij de kleine gesloten gemeenschap van vissers en landbouwers. De haven van Bruinisse, zoals het er nu modern bij ligt.
In Bruinisse worden de eerste kinderen uit het huwelijk van Johannes en Maayke geboren. Vol van trots laten de ouders in de Middelburgsche Courant, op 26 november 1869, het bericht afdrukken; Gisteren, Zondag 21 November, beviel voorspoedig van eene welgeschapenen Dochter, M. Klercq, geboren d.v. Dusse. Bruinisse, J.A. Klercq, Predikant. Wilhelmina Cornelia Klercq zal later verhuizen naar Baarn.
Jacobus Klercq volgt zijn zusje Wilhelmina op, maar keert niet naar Zeeland terug. Amsterdam wordt zijn woonplaats, in 1904 trouwt Jacobus met Cornelia van Pommeren. Vijf kinderen worden geboren, waarvan één zoon tijdens de Tweede Wereldoorlog op zee blijft, hij was machinist op een koopvaardijschip. Op een herdenkingsmonument in Amstelveen staat zijn naam gebeiteld. Vader Jacobus is na enkele administratieve beroepen, pedel geworden aan de Vrije Universtiteit van Amsterdam. Ondertussen is hij met zijn vrouw Cornelia verhuisd naar Nieuwer Amstel, waar hij op 68 jarige leeftijd overlijd.
Het derde kind, Johannis Cornelis wordt genoemd naar het eerste, overleden kind van Johannes Anthonie, ook verwijst zijn naam naar zijn opa. Het onafwendbaar lot slaat weer toe, Johannis Cornelis overlijd ook veel te jong, na 7 maanden moeten vader en moeder het kind afstaan aan de genade van de dood.
Na het overlijden van deze Johannis, wordt Johanna Cornelia Klercq geboren. Ze blijkt een sterke band te hebben met haar zuster Wilhelmina Cornelia, want ze gaat haar zuster achterna in Baarn. Pieter Klercq ziet ook het eerste levenslicht in Bruinisse. Met de vele verhuizingen van het gezin, blijft hij in Hilversum achter. Luchtfoto van Tholen, de oude kern en vestingsvorm is duidelijk herkenbaar (foto Frank Bogers)
In Tholen staat Johannes Anthonie niet lang op de kansel, wat daar de oorzaak van is ligt opgeborgen in archieven. De reden zal eerdaags bekend worden, wanneer de stukken worden geopend. Ook in deze kleine stille plaats, waar geen schokkende gebeurtenissen plaatsvinden, wordt het gezin uitgebreid met een kind. Op dinsdag 23 november 1875 laat Sara Wilhelmina Klercq van zich horen. Het meisje komt voorspoedig ter wereld, zo laten de ouders blijmoedig weten in een annonce van het Zuid Hollandsch Dagblad. Het Marktplein van Tholen
Na het korte verblijf in Tholen verhuist de familie met vijf kinderen naar Zuid-Beyerland. Nog geen anderhalf jaar later ontvangen Maayke en Johannes Anthonie, op 21 februari 1877 Cornelis Jacobus Klercq vreugdevol in hun armen. Cornelis Jacobus verhuisd verder mee met het gezin. Hij blijkt een studiebol te zijn, die zijn ambitie vindt in het notariaat. In Hilversum werkt hij vele jaren trouw als candidaat-notaris, tot hij een aanstelling als notaris weet te verwerven in Renkum, waar bij ongehuwd overlijd. Ook Ingetje Anthonia Klercq wordt in Zuid-Beyerland geboren. Net als al haar andere zussen gaat ze uiteindelijk ook in Baarn wonen. Er moet iets bijzonders aan de hand zijn met die zussen. Waarom wonen alle zussen op het einde van hun leven allemaal in Baarn? Is de verbondenheid zo sterk? Eens zien of er een verhaal van te maken is; "De dochters van de dominee." Het Stadhuis van Zuid-Beyerland
Historisch perspectief van Zuid-Beyerland
De laatste twee kinderen worden in Den Helder geboren, waarmee het totaal op tien kinderen uitkomt. Mattheus Johannes Klercq, niet genoemd naar mijn opa, want die moest nog geboren worden, komt dit kind op 18 augustus 1879 ter wereld. De geboorte verliep voorspoedig, echter het leven is dit kind niet lang gegund. Op 1 september 1881 vloeien bij Mattheus op 2 jarige leeftijd de levenskrachten uit zijn jong lijfje. Nog geen vier maanden daarna wordt het gezin voor het laatst verblijd met de komst van een kindje. Ditmaal een meisje. Met de naam Neeltje Klercq wordt ze gedoopt op 19 januari 1882.
Wat in verschillende bronnen wordt beschreven over het treurige verlies van acht van de tien kinderen, moet nu worden vastgesteld het omgekeerde feit de werkelijkheid weergeeft. De Koningsstraat in Den Helder
Gezinsblad van Johannes Anthonie Klercq en Maayke van der Dusse
IV.1- Jacobus Anthonie Klercq (weduwnaar) Geb. 23-09-1838, Middelburg. Ovrl. 26-04-1911, Huizen, 72 jr Zv; Johannes Cornelis Klercq - Wilhelmina Cornelia Gal Huwt 2 met; Maayke van der Dusse, op 19-08-1868 te Overschie. Bgr. 29 jr. Brd. 26 jr. Huw. 34 jr.
Maayke van der Dusse Geb. 02-03-1841, Overschie. Ovrl. 05-11-1903, Huizen, 62 jr. Dv; Jacobus van der Dusse - Ingetje Anthonia van de Veer
Aantekeningen; Beroep bruidegom; Chr. Geref. predikant Beroep bruid; Dienstbode Naam bruid; Wisselend genoteerd als, Maaijke, Maaike, van der Doesse
Kinderen uit dit huwelijk; 10, Generatie V V.m- Wilhelmina Cornelia Klercq Geb. 21/22-11-1869, Bruinisse, zondag. Ovrl. 14-03-1932, Baarn, 62 jr. Huwt 1 met M. J. Spaan, Huwt 2 met Johannes Visser V.n.- Jacobus Klercq Geb. 28/29-12-1890, Bruinisse, woensdag. Ovrl. 17-10-1939, Nieuwer Amstel, 68 jr. Huwt 1 met Cornelia van Pommeren V.o.- Johannis Cornelis Klercq Geb. 02/04-03-1872, Bruinisse, zaterdag. Ovrl. 26/28-10-1872, Bruinisse, 7 mnd. V.p.- Johanna Cornelia Klercq Geb. 02/04-04-1873, Bruinisse, woensdag. Ovrl. 11-01-1955, Baarn, 81 jr. Huwt 1 met Jan Jaarsma V.q.- Pieter Klercq Geb. 25/26-02-1874, Bruinisse, woensdag. Ovrl. 18-09-1927, Hilversum, 53 jr. Huwt 1 met Geertruida van den Bosch V.r.- Sara Wilhelmina Klercq Geb. 23-11-1875, Tholen, dinsdag. Ovrl. 23/25-02-1944, Utrecht, 68 jr. Huwt 1 met Adrianus Bijland, Huwt 2 met Gerrit Withaar V.s.- Cornelis Jacobus Klercq Geb. 21-02-1877, Zuid-Beyerland. Ovrl. 18-02-1960, Renkum, 82 jr. Ongehuwd V.t.- Ingetje Anthonia Klercq Geb. 23/24-11-1878, Zuid-Beyerland. Ovrl. 13-07-1948, Baarn, 69 jr. Huwt 1 met Tjeerd de Groot V.u.- Mattheus Johannes Klercq Geb. 18-08-1879, Den Helder. Ovrl. 01-09-1881, Den Helder, 2 jr. V.v.- Neeltje Klercq Geb. 19-01-1882, Den Helder. Ovrl. Huwt 1 met Cornelis Jacobus Doorn Opm; Neeltje Klercq en Cornelis Jacobus Doorn zijn vóór 1911 geëmigreerd naar Amerika. Laatst bekend Holland Michigan.
Het wordt prijs gesteld aanvullende informatie te ontvangen.
Door oorlogsgeweld is Hendrik Jacob Klercq in 1943 omgekomen op zee. Zoon van Jacobus Klercq en Cornelia van Pommeren. Hendrik Jacob woonden ten tijde van de oorlogsperiode in Amstelveen, getuige daarvan dat ook zijn naam vermeld staat op een plaquette in de Pauluskerk te Amstelveen. omdat hij lid was van de kerkgenootschap. Plaquette in de Pauluskerk te Amstelveen
Waar Hendrik Jacob, die machinist was op een koopvaardijschip, een zeemansgraf heeft gekregen is op dit moment niet bekend. In de loop der tijd zal daar onderzoek naar gedaan worden. Wanneer hier meer zekerheid over bestaat zal dit vermeld worden op de weblog. Vandaag 4 mei 2011, kunnen we hem gedenken, 68 jaar na zijn dood, samen met alle andere gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog. In de hoop dat de ultieme waanzin wat oorlogvoeren betekent, de mensheid tot inkeer brengt.
Wat zit er nog in de pen? Dit gezegde lijdt aan devaluatie, de pen wordt steeds minder gebruikt. We "schrijven" tegenwoordig met een paar vingers en een muis. Je grootmoeder zou daar niets van begrijpen. Heb ik je daarvoor schoon leren schrijven, met de kroontjespen? Zou ze nu zeggen. Afijn, over de volgende onderwerpen kunt u nog het een en ander verwachten; De Klercq-en in de Zeeuwse Mobiele Schutterij Badgasten in Domburg. Ds Willem Klercq met zijn vrouw is daar op bezoek geweest Patriotenoproer in Middelburg. Klercq-en in de gevangenis Tuberculose, de witte pest die veel Klercq-en op jeugdige leeftijd heeft getroffen. Cornelis en Berber hebben alle kinderen op één na daaraan verloren. Cornelis de barbier uit de Korte Noordstraat. Ik heb hem gekend en zal daar een leuk verhaal van vertellen. Wis en waarachtig, de Klercq-en zijn een bakkersfamilie. "As 't maar zoete is," zei opa Klercq altijd, wanneer je hem wilde verwennen. Nu weet ik hoe dat komt, zijn vader was banketbakker, zijn zoon ook en nog veel meer ooms en neven. Waar hebben de Klercq-en gewoond? Het oude huisadressysteem van wijken en nummers bestaat niet meer. Toch moet het huis in de moderne tijd terug te vinden zijn. We doen ons best, dat te achterhalen. En dan de Middelburgse kermissen, dat is een verhaal apart. Zo stijf en calvinistisch waren die Zeeuwen toch ook weer niet.
NIEUWE STAMBOMEN; Er zijn weer nieuwe stambomen Klercq gevonden; 1- Klercq-Dinteloord, die overgaat in Honcoop, Huizers, Gladpootjes, etc en terugkeert naar Klercq 2.- Jan Matheijssen Klercq uit Dordrecht, die overgaat in Blacquière en van Stapele. 3.- De Dordtse tak is ook verwant met de kunstschilder Johannes Vermeer 4.- Zeeuws-Vlaamse tak Klercq, niet compleet 5.- Nieuwe vondsten worden ook verwerkt in gepubliceerde stambomen, kijk er regelmatig naar.
Ik houd u op de hoogte, de een na andere verrassing doet zich voor.
Ik ben Albert Prins
Ik ben een man en woon in Geleen (Nederland) en mijn beroep is gep. Interieur Architekt.
Ik ben geboren op 06/02/1946 en ben nu dus 79 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Genealogie, Writing. Art Basketmaking.
Write or Call me; 00-31-(0)46-4740641