Over mezelf: Ik ben Amal oftewel OumYassine zoals de meeste me kennen. Ik ben moeder van 3 kindjes Yassine,Anwar en Hidaya. Ben woonachtig in Noord midden limburg. Mijn hobby is koken en bakken vandaar deze blog. In juli 2011 heb ik mijn eerste kookboek uitgebracht wat nu verkrijgbaar is bij de meeste boekhandels. Liefs Amal.
Oranje Shebakia ( met dank aan cuisentje met een kleine aanpassingen van mezelf)
Ingrediënten:
400 gr bloem paplepel droge gist 1 ei snufje zout Saffraandraadjes ( als je het hebt evt. oranje kleurstof maar dat had ik niet in huis) ongeveer 300 ml lauw water kan evt. wat meer zijn
Extra: warme honing om de chebakia in te dompelen
Bereidingswijze:
Alles mengen tot een vloeibaar beslag met de blender. Daarna een uurtje laten rijzen op een warme plek. De olie opwarmen en een flesje vullen ( bv een leeg afwasmiddelflesje of een drinkflesje met zo een speciaal tuitje) en zodra het vuur heet is spuit je het deeg in de olie.Probeer eerst een cirkeltje te spuiten en daarna wat deeg door het cirkeltje . Niet teveel want het word groter in de olie omdat het gaat rijzen . Zodra dat het gebakken is eruit halen en in de warme honing dompelen. Als de chebakia voldoende honing heeft opgenomen eruit halen en laten uitlekken in bv een vergiet.
Ingrediënten: 1 kg meel 1 zakje bakpoeder 2 eieren 100 ml azijn 200 gr gesmolten boter 200 ml olie 10 gr. verse gist 200 gr gebakken en fijngemalen amandelen 200 gr geroosterde sesamzaad 50 gr anijszaad 50 gr venkelzaad saffraandraadjes snufje zout beetje Arabische gom ( mesk) lauw water om te kneden
Extra : warme honing om de shebakia in te dompelen ongeveer 2 kg met een scheutje oranjebloesem
Bereiding: Je mengt de gist, olie en azijn samenen laat dit 5 min rusten in een kommetje. Daarna meng je al de droge ingrediënten en maakt een kuiltje in het midden. In dit kuiltje giet je het gistmengsel. Gesmolten boter, eieren en zout voeg je toe aan de zijkant en stilletjes aan begin je water toe te voegen. Alles heel goed kneden. Het deeg moet soepel zijn en terugveren. Dit is best wel zwaar. Ik verdeel het deeg door midden en kneed elke gedeelte apart heel goed. Het deeg verdelen in balletjes en laten rijzen gedurende een uurtje. Daarna ieder balletje uitrollen (het liefst dun dan heb je lekkere knapperige chebakia) en snijden in vierkantjes met 4 inkepingen erin. Dan vorm je ze tot een shebakia. Werk alle ballen af. In de tussentijd dat je bezig bent laat je de andere deegballen rusten onder een plasticzak.Verhit in een diepe pan olie en neem je eerste afgewerkte chebakia en bak deze goudbruin.Nadat deze lichtbruin zijn gebakken meteen in de pan met warme honing dompelen en daarna bestrooien met sesamzaad.