Over mezelf: Ik ben Amal oftewel OumYassine zoals de meeste me kennen. Ik ben moeder van 3 kindjes Yassine,Anwar en Hidaya. Ben woonachtig in Noord midden limburg. Mijn hobby is koken en bakken vandaar deze blog. In juli 2011 heb ik mijn eerste kookboek uitgebracht wat nu verkrijgbaar is bij de meeste boekhandels. Liefs Amal.
Meng de coco's met de néstle tot een samanghangende deeg. Deel het mengsel door 3 . 1 laat je gewoon en bij de 2 andere voeg je een kleurstof.
Dan pak je van elk kleur wat coco's ,mengsel en gaat hier lange slierten van vormen. IS een een klus en gaat niet altijd even goed . Dus heb geduld.
Als die is gelukt. dan knip je 10 cm breed van je bakpaper en smeert hier royaal in het midden cholade op zo lang als je slierten zijn. Dan leg je 2 slierten naast elkaar en de laatste sliert erboven op. Giet hier ook wat choco bovenop en pak dan de zijkanten van het papier ( waar ook chocolade op zit ) en druk dit goed tot elkaar. Je krijgt een driehoek. Laat goed drogen (eventueel in de koelkast) Daarna als het droog is. Bakpapier eraf halen. En snij er per 1 cm een driehoekje af . Ik hoop dat het een beetje duidelijk is uigelegd.
Halve walnootjes
Ingrediënten deeg:
500 gr. bloem kan ook meer zijn 250 gr. koude boter 4 eieren 4 eetlepels suiker 1/2 zakje bakpoeder
Vulling:
gemalen walnoten / nougatine / geroosterde en gemalen amandelen gecarameliseerde nestlé (30 tot 45 min. in snelkookpan met water)
Versiering: halve walnoten chocolade
Meng de ingrediënten tot een glad soepel deeg. Vorm kleine bolletjes en bak het in de walnoot pan. ( walnootpan elke keer voor je de bolletjes erin doet goed invetten als je de marokkaanse pan gebruikt) Laat ze afkoelen en vul ze met de vulling. Doe er een halve walnoot op en versier met gesmolten chocolade.
Cornetto's
Benodigdheden: Voor het deeg: - 500 gr bloem - 150 gr gesmolten boter - 50 gr poedersuiker - 2 vanillesuiker - 1 ei - 1 ½ Marokkaanse theeglas melk.
Voor de donkere vulling: - 4 repen melkchocolade van 100 gr. - 1 pot chocoladepasta - 250 gr gebakken en grof gehakte amandelen - decoratie naar eigen keus.
Voor de witte vulling: - 4 repen witte chocolade van 75 gr. - 1 blikje neslie melk - 250 gr gebakken en grof gehakte amandelen - decoratie naar eigen keus. (bijv. nogatine of geraspte donkere chocolade.)
Bereiding: Meng alles voor het deeg bij elkaar en kneed het even voor een minuut of 5 tot een soepele deeg. Rol het uit, snij er dunne reepjes van, en wikkel ze om de cornettohoorntjes, die je eerst hebt ingevet met olie om plakken te voorkomen. Als je daar klaar mee bent, bak je ze in de oven op ongeveer 200 graden tot ze mooi lichtbruin zijn. Als dat af is, ga je aan de slag met de vulling. Voor de vulling smelt je de chocolade, dat meng je met de chocopasta, en dan de nootjes erdoorheen. Dan laat je het even koelen zodat het wat steviger wordt, en dan ga je de hoorntjes vullen. Zo doe je dat met beide vullingen. En voor de versiering heb je zoveel mogelijkheden, gebruik gewoon je fantasie.
Dadelkoekjes
Nodig voor het deeg: 500g zachte boter 700g bloem kan iets meer of minder zijn 6 eetl.suiker 3 zakjes vanillesuiker 4 eetl.mazhar
Voeg de kruiden etc. bij de dadelpasta en maak er staafjes van als het te plakkerig is kan je het in de vriezer zetten en je handen een beetje invetten bij het maken van de staafjes. Mix de boter met de suiker en vanillesuiker voeg mazhar en de bloem beetje bij beetje tot je een soepel deeg heb wat je makkelijk kan uitrollen. Bestuif je werkblad met wat bloem en rol een stuk deeg uit haal er rondjes uit met een glas of een andere vorm,leg een staafje op een stuk deeg en maak hem dicht rol hem heen en weer totdat je de naad niet meer ziet. Bak de koekjes 15-20 min op 200 graden,ze mogen niet al te bruin worden,de onderkant moet wel een beetje bruin zijn. Laat de koekjes afkoelen en haal ze door de poedersuiker.
Balava Nodig: 1 rol filodeeg 600 gram ontvelde amandelen en in olie gebakken en grof gemalen 7 eetlepels poedersuiker 3 eetlepels mazhar 1 theelepel kaneel 1 eetlepel amandelaroma 1 eetlepel boter
* honing, gesmolten boter en mazhar Meng de noten door elkaar(hou wat amandelen achter voor de decoratie),voeg de suiker,kaneel,mazhar,boter en amandel essence.Pak 4 tot 5 stuks filodeeg leg ze op elkaar en bestrijk ze met de gesmolten boter verdeel wat van de vulling erover en rol op,tijdens het oprollen de rol steeds bestrijken met een beetje boter,snij de rol in stukken. Bak de baklava in de oven op 180 g raden bruin. Verwarm de honing met 1of 2 eet mazhar aubain-marie en giet over de nog warme baklava en bestrooi met de achtergehouden amandelen
Maal de noten in de keukenmachine niet al te fijn en niet te grof. Doe de melk beetje bij beetje bij de noten en de vanillesuiker en kaneel. Doe het mengsel op een dienblad of bakplaat die je heb bedekt met plastic,leg wat plastic op het mengsel en rol daarover heen met een deegroller(deegroller mag niet in aanraking komen met het mengsel want het blijf er aan vast plakken). Als je de goede dikte heb,smelt je de helft van de witte chocola aubain-marie met 1-2 eetl olie en smeert het over het notenmengsel dan nog even schudden met de bakplaat totdat je geen afdrukken ziet. Laat het hard worden(koelkast) Als het hard is geworden draai je het om en smeert de rest van de witte chocolade erop,smelt de melkchocola doe het in een spuitzak,hennanaald of gebruik net als ik een diepvrieszakje,of een puntsnoepzak en knip dan en beetje van het puntje,maak verticale lijnen en dan horizontale lijnen. Trek met een mes verticale lijnen,de 1st naar je toe de 2de keer van je af en ga zo verder. Laat de chocola hard worden en snij in vormpjes naar wens.
(je hebt een glas nodig waar 200 ml in gaat) 1 1/2 glas suiker 4 eieren 1 vaniliiesuiker 1 glas melk 1 glas olie 1 bakpoeder 2 glazen meel
2 peren speculaaskruiden beetje kaneel en suiker samen gemengd geschaafde amandelen. suikersiroop om erna boven te gieten
Bereiding:
Suiker ,vanilliesuiker en eieren goed samen mixen. Dan doe er de olie,melk bij weer goed mixen. Dan de meel en bakpoeder. Het geheel goed mixen zeker zo een 6 minuten.Dan de bakvorm (van 28 cm doorsnee) deze goed invetten en met meel bepoederen. Giet het beslag erin. Dan de geschilde schijfjes peer om het beslag leggen. Strooi er speculaaskruiden, kaneel en suiker bovenop.
Bak de cake op 150 graden gaar in ongeveer 50 minuten.
Ongeveer op de helft van de tijd. Doe je er wat amandelschaafjes op strooien.
Als de cake gaar is direct wat suikersiroop opschenken.
Aardbeienplaatcake (met dank aan Noha Tanger voor dit heerlijke recept)
Nodig: 4 eieren 3 bekers bloem ( van 250 ml inhoud) 2 bekers suiker 1 beker olie 1 beker minraalwater met prik 1 bakpoeder snufje zout 1 kg verse aardbeien ( kan ook met ander fruit) poedersuiker voor als de cake gaar is
Bereiding:
Mix de eieren ,suiker en vaniliiesuiker ongeveer 10 minuten tot het een dikke creme word. Dan de olie en water toevoegen weer goed mixen. Dan dan doe bloem en bakpoeder en zout . Dan het geheel goed mixen. Bekleed je ovenplat met bakpapier en boter dit een beetje in. Giet hierover het beslag. Verdeel nu het fruit over de beslag. Bak het in een warme oven op 160 graden voor 35 minuten ongeveer ( heteluchtoven) . Leg de cake op een rooster zodat het afkoelt en dan pas poedersuiker erover strooien voor decartie
Bereiding: Mix de eieren met de suiker en vanillesuiker,voeg de rest van de ingredienten en mix alles nog even goed door. Vet een bakvorm in en bestrooi met wat smida,giet hier het beslag in en bak voor ongeveer 45 minuten op 170 graden.
Je snijd de cake in plakken.Zorgt dat je zelf opgelopte slagroom klaarmaakt. En dat je aardbeienin schijfjes zijn gesneden. OM dit toetje te maken werk je in laagjes. Eerst een laagje cake, dan de aardbeiensaus dan de vanilliepudding dan deslagroom. Zo werk je het af tot je dessertschaaltje vol is. doe erbovenop nog een flinke toef slagroom op en werk het af met pure chocolade vlokken .
250 gram bloem 100 gram fijne smida (griesmeel) 1/4/ tl zout 1 eetlepel verse gist 1 groot glas lauw water
smida om het deeg mee uit te rollen.
Kneed de ingrediënten samen tot een soepel deeg. Laathet even afgedekt staan. Dan bestrooi je je aanrecht met smida ( griesmeel). Dan met een deegroller het deeg plat maken. tot een dunne lap . Niet te dun. en bestrooi regelmatig met griesmeel. Pak een glas en draai er cirkels uit. leg ze op een bakplaat om te rijzen. Als ze gerezen zijn dan bak je ze af in een zware makla (koekenpan zo een marokkaanse) of in een pizzapan. Dit op een zacht ot middelmatig vuurtje. als ze opbollen dan omdraaien. Als ze gaar zijn en afgekoeld dan kun je ze opensnijden.En vullen met wat je ze wilt . Ik had deze keer met tonijn en groenten.
Vulling: 1 fijngesneden uitje 1 blikje met verschillnde groenten ( die je ook voor een koude pastasalade gerbuikt) 3 augurken in plakjes gesneden paar olijven in plakjes gesneden 3 eetlepels mayonaise 1 lepeltje sambal zout en peper scheutje olijfolie 2 blikjes tomijn ( uitgelekt)
Bovenstaande goed mengen en dan kun je beginnen met vullen
Broodjes ( ik had Bartjes gehaald van Bakkerij Bart) roomkaas gerookte zalm schijfjes komkommer gedroogde peterselie
Snij het broodje open en besmeer royaal met roomkaas. Leg er de gerookte zalm boven en dan schijfjes komkommer en als finisching touch wat gedroogde peterselie.
Dit is echt ook een heerlijk broodje vooral als het brood vers is .
Broodjes ( ik had Bartjes gehaald van Bakkerij Bart) groene pesto Schijfjes tomaat schijfjes mozzerrella italiaanse kruiden
Snij het broodje open en besmeer royaal met groen pesto. Leg er schijfjes tomaat op en dan de schijfjes mozerrella en als finisching touch wat italiaanse kruiden.
Dit is echt een heerlijk broodje vooral als het brood vers is
Turkse börek ( met dank aan aan Zahira voor dit heerlijke recept)
Ingredienten:
3 eieren 500 ml joghurt 2 stuks turkse ronde kaas (die in water ligt) 1/2 bosje mahdnoes 150 ml olie zout naar smaak (niet teveel, want de kaas is erg zout) 1 pak loempiadeeg
Bereidingswijze:
Mix de eieren, joghurt, olie en zout. Brokkel nu de kaas in stukjes en voeg dit erbij. Ga net zo lang door met de kaas tot je merkt dat het beslag dikker wordt. Doe nu de peterselie erin en roer kort. Pak nu een blaadje loempiadeeg en haal dit door het beslag. Pers hem af met je hand, niet te veel, want er moet wel kaas op zitten. Leg de loempiadeeg op een snijplank en rol hem op, niet te strak. Draai nu in vorm van een mhansha en leg op een ovenplaat met bakpapier. bak in de oven goudbruin.
Los de gist op in het water Dan voeg je de rest van je ingrediënten toe. Dit alles goed kneden. 1 uur laten rijzen. Oven voorverwarmen op 225 graden. Deeg weer doorkneden.13 bolletjes eruit halen. Als je grote Turkse pides wil maken dan 8 bollen. Ik heb er 6 voor de pide en 6 bolletjes gevuld met feta uitgekregen. voor de pide de bolletjes ovaal uitdrukken. Wat vulling erop leggen en dan de uiteindjes goed met water insmeren en aar elkaar toe drukkenen goed dichtmaken. voor de Fetabolletjes . Het bolletje beetje uitdrukken en dan vulling erop en het deeg naar elkaar dicht maken . dan insmeren met ei en dan kun je de pide direct bakken. De feta Bolletjes heb ik even laten rijzen. en dan met ei insmeren en wat sesam opsmeren. Deze broosjes zijn heeeerlijk zacht. En je kan ze met vanalles vullen.
gewone msemmen en gevulde msemmen uit 1 deeg gemaakt
gewone msemmen en gevulde msemmen uit 1 deeg gemaakt ingegrediënten deeg
3 kleine soepkommetjes meel 1 klein soepkommetje fijne griesmeel beetje verse gist ( ongeveer 5 gram) zout ( klein theelepeltje) ongeveer 2 soepkommetjes lauw water ( kan een beetje meer zijn)
Ik doe alles in de kneedmachine of in een marokkaanse kneedschaal. Alles goed mengen en dan goed kneden tot een fijn en soepel deeg.
Even laten staan. Maak er 20 kleine bolletjes uit. ( is goed voor 10 msemmens) Dan pak je telkens 2 bolletjes. die druk je een beetje uit . goed insmeren met een mengsel van olie en boter. dan op elkaar leggen. Voor gewone msemen wat fijne griesmeel er tussen strooien. dan goed uit drukken.Als het goed deeg is dan komen er tijdens het uitdrukken geen scheuren in. Als je het plat hebt gedrukt dan kun je er vulling op doen of bij gewone msemmen wat boter en olie mengsel en dan wat griesmeel op strooien. Dan dichtvouwen tot een msemmen.
Zo werk je alles af. Ik begin meestal met bakken als ik er een paar afheb. Dan als je wil gaan bakken. De msemmenpan goed het laaten worden. msemmen uitdrukken en weer wat boter olie op strijken. en dan optillen en in de pan leggen. Ik bak ze altijd op middelmatig vuur. voor je gaat omdraaien weer wat olie boter erop ( als het goed is heb je dat op deze kant nog niet gedaan) en dan blijven omdraaien tot je een mooie kleur hebt.
1 pak zeevruchten uit de diepvries( vers is beter als je dat hebt) 1 pak koolvis uit de diepvries of verse visfilet 1 ui gemalen 1 groene paprika gemalen knoflookpoeder paprikapoeder peper zout 1 visbollion komijnpoeder beetje saffraan olijfolie om bovenstaande in de bakken 1 kleine pak mie voor bestilla
1 pak filodeeg voor loempia's
doe eerst olie in een diepe pan. Doe daar de rest van de ingredienten in muv de mie. Laat het goed garen. Dan als het gaar is . Breid je de mie zoals op de verpakking staat. Ik knip de mie altijd in stukjes. Dan voeg je het toe aan de vis. Goed mengen. dan giet je dit alles in een vergiet om het te laten uitlekken.
Als er geen vocht meer uit komt , dan kun je beginnen met de loempias te vullen. Ik doe altijd een meelpapje om mijn loempias mee dicht te plakken.
1 pak bladerdeeg pot pastasaus plakjes champignon paprikareepjes schijfjes olijven 350 gram gehakt wat je geruld gebakken hebt met een uitje en zout en peper en wat italiaanse kruiden geraspte kaas
-pak een plak bladeerdeeg smeer er wat pastasus op -dan strooi je er royaal wat van het gehaktmengsel op ( ik liet zelf 1 cm aan de zijkant leeg zodat het deeg daar wat hoger zou komen) -dan de rest van de ingredienten erop strooien en als laatste geraspte kaas. _dan bakken in de oven
Appelmsemmen ( met dank aan Noha Tanger voor haar heerlijke recept)
500 gram bloem 3 eetlepels gesmolten boter 1 theelepel verse gist niet te vol 1/2 theelepel zout 1 theelepel bakpoeder 1 zakje vaniliesuiker lauw water om het tot een werkbare deeg te kneden
Vulling:
*100 g boter op kamertemp *100 g suiker + kaneel gemengd
* boter op kamertemp + olie in een kom de msemmen mee uit te leggen *jam naar smaak *3 appels geschild uitgehold en in dikke ringen gesneden met citroensap bedruipen
Maak de deeg met de ingrediënten en laat deze 15 min bedekt rusten. Dan 12 bolletjes vormen en met olie besmeren bedek deze met plastik zodat ze niet uitdrogen . Leg nou 1 voor 1 de bolletjes uit met de olie/boter wees er vooral niet zuinig mee net als gewone msemmen vouwen. Als je hiermee klaart bent dan begin je weer met de 1ste leg die een beetje uit (niet te dun . Druk het uit tot een kleine msemmen.) Leg in het midden een schijf appel. Doe hierin in het midden wat boter met de suiker en kaneel . Druk dan de uiteinden goed in het midden van de appelschijf anders 1x in de oven gaan ze open vul die kuiltje met jam . Laat ze nog 20 minuten rijzen .En bak ze dan op 180 graden. Als ze halfgaar zijn dan besmeer je ze in met eigeel en dan stop je ze weer terug terug in de oven tot ze een mooi kleurtje hebben gekregen zowel van boven als van onderen. Een maal uit de oven insmeren met wat abrikozenjam voor de glans.