Over mezelf: Ik ben Amal oftewel OumYassine zoals de meeste me kennen. Ik ben moeder van 3 kindjes Yassine,Anwar en Hidaya. Ben woonachtig in Noord midden limburg. Mijn hobby is koken en bakken vandaar deze blog. In juli 2011 heb ik mijn eerste kookboek uitgebracht wat nu verkrijgbaar is bij de meeste boekhandels. Liefs Amal.
(je hebt een glas nodig waar 200 ml in gaat) 1 1/2 glas suiker 4 eieren 1 vaniliiesuiker 1 glas melk 1 glas olie 1 bakpoeder 2 glazen meel
2 peren speculaaskruiden beetje kaneel en suiker samen gemengd geschaafde amandelen. suikersiroop om erna boven te gieten
Bereiding:
Suiker ,vanilliesuiker en eieren goed samen mixen. Dan doe er de olie,melk bij weer goed mixen. Dan de meel en bakpoeder. Het geheel goed mixen zeker zo een 6 minuten.Dan de bakvorm (van 28 cm doorsnee) deze goed invetten en met meel bepoederen. Giet het beslag erin. Dan de geschilde schijfjes peer om het beslag leggen. Strooi er speculaaskruiden, kaneel en suiker bovenop.
Bak de cake op 150 graden gaar in ongeveer 50 minuten.
Ongeveer op de helft van de tijd. Doe je er wat amandelschaafjes op strooien.
Als de cake gaar is direct wat suikersiroop opschenken.
Aardbeienplaatcake (met dank aan Noha Tanger voor dit heerlijke recept)
Nodig: 4 eieren 3 bekers bloem ( van 250 ml inhoud) 2 bekers suiker 1 beker olie 1 beker minraalwater met prik 1 bakpoeder snufje zout 1 kg verse aardbeien ( kan ook met ander fruit) poedersuiker voor als de cake gaar is
Bereiding:
Mix de eieren ,suiker en vaniliiesuiker ongeveer 10 minuten tot het een dikke creme word. Dan de olie en water toevoegen weer goed mixen. Dan dan doe bloem en bakpoeder en zout . Dan het geheel goed mixen. Bekleed je ovenplat met bakpapier en boter dit een beetje in. Giet hierover het beslag. Verdeel nu het fruit over de beslag. Bak het in een warme oven op 160 graden voor 35 minuten ongeveer ( heteluchtoven) . Leg de cake op een rooster zodat het afkoelt en dan pas poedersuiker erover strooien voor decartie
Bereiding: Mix de eieren met de suiker en vanillesuiker,voeg de rest van de ingredienten en mix alles nog even goed door. Vet een bakvorm in en bestrooi met wat smida,giet hier het beslag in en bak voor ongeveer 45 minuten op 170 graden.
Je snijd de cake in plakken.Zorgt dat je zelf opgelopte slagroom klaarmaakt. En dat je aardbeienin schijfjes zijn gesneden. OM dit toetje te maken werk je in laagjes. Eerst een laagje cake, dan de aardbeiensaus dan de vanilliepudding dan deslagroom. Zo werk je het af tot je dessertschaaltje vol is. doe erbovenop nog een flinke toef slagroom op en werk het af met pure chocolade vlokken .
250 gram bloem 100 gram fijne smida (griesmeel) 1/4/ tl zout 1 eetlepel verse gist 1 groot glas lauw water
smida om het deeg mee uit te rollen.
Kneed de ingrediënten samen tot een soepel deeg. Laathet even afgedekt staan. Dan bestrooi je je aanrecht met smida ( griesmeel). Dan met een deegroller het deeg plat maken. tot een dunne lap . Niet te dun. en bestrooi regelmatig met griesmeel. Pak een glas en draai er cirkels uit. leg ze op een bakplaat om te rijzen. Als ze gerezen zijn dan bak je ze af in een zware makla (koekenpan zo een marokkaanse) of in een pizzapan. Dit op een zacht ot middelmatig vuurtje. als ze opbollen dan omdraaien. Als ze gaar zijn en afgekoeld dan kun je ze opensnijden.En vullen met wat je ze wilt . Ik had deze keer met tonijn en groenten.
Vulling: 1 fijngesneden uitje 1 blikje met verschillnde groenten ( die je ook voor een koude pastasalade gerbuikt) 3 augurken in plakjes gesneden paar olijven in plakjes gesneden 3 eetlepels mayonaise 1 lepeltje sambal zout en peper scheutje olijfolie 2 blikjes tomijn ( uitgelekt)
Bovenstaande goed mengen en dan kun je beginnen met vullen
Broodjes ( ik had Bartjes gehaald van Bakkerij Bart) roomkaas gerookte zalm schijfjes komkommer gedroogde peterselie
Snij het broodje open en besmeer royaal met roomkaas. Leg er de gerookte zalm boven en dan schijfjes komkommer en als finisching touch wat gedroogde peterselie.
Dit is echt ook een heerlijk broodje vooral als het brood vers is .
Broodjes ( ik had Bartjes gehaald van Bakkerij Bart) groene pesto Schijfjes tomaat schijfjes mozzerrella italiaanse kruiden
Snij het broodje open en besmeer royaal met groen pesto. Leg er schijfjes tomaat op en dan de schijfjes mozerrella en als finisching touch wat italiaanse kruiden.
Dit is echt een heerlijk broodje vooral als het brood vers is
Turkse börek ( met dank aan aan Zahira voor dit heerlijke recept)
Ingredienten:
3 eieren 500 ml joghurt 2 stuks turkse ronde kaas (die in water ligt) 1/2 bosje mahdnoes 150 ml olie zout naar smaak (niet teveel, want de kaas is erg zout) 1 pak loempiadeeg
Bereidingswijze:
Mix de eieren, joghurt, olie en zout. Brokkel nu de kaas in stukjes en voeg dit erbij. Ga net zo lang door met de kaas tot je merkt dat het beslag dikker wordt. Doe nu de peterselie erin en roer kort. Pak nu een blaadje loempiadeeg en haal dit door het beslag. Pers hem af met je hand, niet te veel, want er moet wel kaas op zitten. Leg de loempiadeeg op een snijplank en rol hem op, niet te strak. Draai nu in vorm van een mhansha en leg op een ovenplaat met bakpapier. bak in de oven goudbruin.
Los de gist op in het water Dan voeg je de rest van je ingrediënten toe. Dit alles goed kneden. 1 uur laten rijzen. Oven voorverwarmen op 225 graden. Deeg weer doorkneden.13 bolletjes eruit halen. Als je grote Turkse pides wil maken dan 8 bollen. Ik heb er 6 voor de pide en 6 bolletjes gevuld met feta uitgekregen. voor de pide de bolletjes ovaal uitdrukken. Wat vulling erop leggen en dan de uiteindjes goed met water insmeren en aar elkaar toe drukkenen goed dichtmaken. voor de Fetabolletjes . Het bolletje beetje uitdrukken en dan vulling erop en het deeg naar elkaar dicht maken . dan insmeren met ei en dan kun je de pide direct bakken. De feta Bolletjes heb ik even laten rijzen. en dan met ei insmeren en wat sesam opsmeren. Deze broosjes zijn heeeerlijk zacht. En je kan ze met vanalles vullen.
gewone msemmen en gevulde msemmen uit 1 deeg gemaakt
gewone msemmen en gevulde msemmen uit 1 deeg gemaakt ingegrediënten deeg
3 kleine soepkommetjes meel 1 klein soepkommetje fijne griesmeel beetje verse gist ( ongeveer 5 gram) zout ( klein theelepeltje) ongeveer 2 soepkommetjes lauw water ( kan een beetje meer zijn)
Ik doe alles in de kneedmachine of in een marokkaanse kneedschaal. Alles goed mengen en dan goed kneden tot een fijn en soepel deeg.
Even laten staan. Maak er 20 kleine bolletjes uit. ( is goed voor 10 msemmens) Dan pak je telkens 2 bolletjes. die druk je een beetje uit . goed insmeren met een mengsel van olie en boter. dan op elkaar leggen. Voor gewone msemen wat fijne griesmeel er tussen strooien. dan goed uit drukken.Als het goed deeg is dan komen er tijdens het uitdrukken geen scheuren in. Als je het plat hebt gedrukt dan kun je er vulling op doen of bij gewone msemmen wat boter en olie mengsel en dan wat griesmeel op strooien. Dan dichtvouwen tot een msemmen.
Zo werk je alles af. Ik begin meestal met bakken als ik er een paar afheb. Dan als je wil gaan bakken. De msemmenpan goed het laaten worden. msemmen uitdrukken en weer wat boter olie op strijken. en dan optillen en in de pan leggen. Ik bak ze altijd op middelmatig vuur. voor je gaat omdraaien weer wat olie boter erop ( als het goed is heb je dat op deze kant nog niet gedaan) en dan blijven omdraaien tot je een mooie kleur hebt.
1 pak zeevruchten uit de diepvries( vers is beter als je dat hebt) 1 pak koolvis uit de diepvries of verse visfilet 1 ui gemalen 1 groene paprika gemalen knoflookpoeder paprikapoeder peper zout 1 visbollion komijnpoeder beetje saffraan olijfolie om bovenstaande in de bakken 1 kleine pak mie voor bestilla
1 pak filodeeg voor loempia's
doe eerst olie in een diepe pan. Doe daar de rest van de ingredienten in muv de mie. Laat het goed garen. Dan als het gaar is . Breid je de mie zoals op de verpakking staat. Ik knip de mie altijd in stukjes. Dan voeg je het toe aan de vis. Goed mengen. dan giet je dit alles in een vergiet om het te laten uitlekken.
Als er geen vocht meer uit komt , dan kun je beginnen met de loempias te vullen. Ik doe altijd een meelpapje om mijn loempias mee dicht te plakken.
1 pak bladerdeeg pot pastasaus plakjes champignon paprikareepjes schijfjes olijven 350 gram gehakt wat je geruld gebakken hebt met een uitje en zout en peper en wat italiaanse kruiden geraspte kaas
-pak een plak bladeerdeeg smeer er wat pastasus op -dan strooi je er royaal wat van het gehaktmengsel op ( ik liet zelf 1 cm aan de zijkant leeg zodat het deeg daar wat hoger zou komen) -dan de rest van de ingredienten erop strooien en als laatste geraspte kaas. _dan bakken in de oven
Appelmsemmen ( met dank aan Noha Tanger voor haar heerlijke recept)
500 gram bloem 3 eetlepels gesmolten boter 1 theelepel verse gist niet te vol 1/2 theelepel zout 1 theelepel bakpoeder 1 zakje vaniliesuiker lauw water om het tot een werkbare deeg te kneden
Vulling:
*100 g boter op kamertemp *100 g suiker + kaneel gemengd
* boter op kamertemp + olie in een kom de msemmen mee uit te leggen *jam naar smaak *3 appels geschild uitgehold en in dikke ringen gesneden met citroensap bedruipen
Maak de deeg met de ingrediënten en laat deze 15 min bedekt rusten. Dan 12 bolletjes vormen en met olie besmeren bedek deze met plastik zodat ze niet uitdrogen . Leg nou 1 voor 1 de bolletjes uit met de olie/boter wees er vooral niet zuinig mee net als gewone msemmen vouwen. Als je hiermee klaart bent dan begin je weer met de 1ste leg die een beetje uit (niet te dun . Druk het uit tot een kleine msemmen.) Leg in het midden een schijf appel. Doe hierin in het midden wat boter met de suiker en kaneel . Druk dan de uiteinden goed in het midden van de appelschijf anders 1x in de oven gaan ze open vul die kuiltje met jam . Laat ze nog 20 minuten rijzen .En bak ze dan op 180 graden. Als ze halfgaar zijn dan besmeer je ze in met eigeel en dan stop je ze weer terug terug in de oven tot ze een mooi kleurtje hebben gekregen zowel van boven als van onderen. Een maal uit de oven insmeren met wat abrikozenjam voor de glans.
slagroomtaart (met dank aan Noona voor dit heerlijke recept)
8 eieren gesplits 350 gram suiker 380 gram bloem
8 eiwit stijfkloppen 8 eigeel schuimig kloppen met de 350 gram suiker
daarna in 3 delen omstebeurt de bloem en het eiwit door het eigeel mengsel vouwen.
(In drie delen dus:
1. een beetje bloem door het eigeelmengsel 2. een beetje eiwit door het eigeelmengsel 3. een beetje bloem door het eigeelmengsel 4. een beetje eiwit door het eigeelmengsel 5. een beetje bloem door het eigeelmengsel 6. een beetje eiwit door het eigeelmengsel
dan moet je dus klaar zijn met het mengen.)
In het bakblik en in de voorverwarmde oven, 160 graden ongeveer 3 kwartier (net als gewone cake bakken)
Ondertussen neem je een pot rode jam, aardbei of kersen, en doe je dit in een pannetje met ongeveer dezelfde pot gevuld met water en breng je dit aan de kook en daarna op zacht vuur laten pruttelen tot deze wat ingedikt is.
Als de cake is afgekoeld snij je dit doormidden en besprenkel je deze zo goed mogelijk met de siroop die je gemaakt hebt van de jam. hij moet aardig "nat" worden hierdoor.
Indien deze verder goed is afgekoeld kun je deze vullen en versieren met slagroom naar eigen keuze.
voor de slagroom gebruik ik gewoon de goedkoopste en doe daar wat klopfix doorheen zodat de slagroom niet inzakt
Bovenstaande ingrediënten samen mixen en dan gelijkmatig verdelen over de 2 cakeblikken.
Dan een half uur bakken op 150c Dan een half uur op 175c
Lekker met boter besmeren en smakelijk eten.
Dit recept heb ik ook al vaker gemaakt en eventueel kun je de ingrediënten halveren als je er maar 1 wilt maken. Maar je kunt hem eventueel invriezen in de diepvries.
mix de eieren met de suiker en vanilliesuiker goed samen ( tot het schuimig word. Dan doe je er de melk en de olie bij weer goed mixen. Als laatste de meel samen met de bakpoeder. weer goed mixen.
Dan pak je 1/3 deel van het beslag doe hier cacaopoeder bij effe goed mixen weer.
dan bak je een cakevorm die je goed invet en bestuift met meel.
eerst een laag witte beslag dan de cacao beslag en dan weer de witte beslag.
OP 160 graden bakken in de oven.
eenmaal uit de oven wat gesmolten choclade erop besprekenlen en gieten en daarop wat nougatine erop strooien of witte choclade op giten zoals op foto 2
bloem, gist,melk en suiker samen kneden een soepel deeg, voeg de zachte boter als laatste toe. Leg het deeg in een doek en laat dit 15 a 20 minuten rijzen, deeg plat slaan zodat alle lucht er uit is en dan uitrollen en in de ingevette vlaaiplaat leggen.
Kruimels maak je met: - 100 gram boter - 100 gram suiker - 150 gram meel dit mengen en kneden tot losse kruimels.
Vul de deegbodem met custardpudding of banketbakkersroom en strooi er kruimels over.
Je hebt nodig, voor de bak die ik heb gebruikt (grootte van een doorsnee lasagneschaal):
4 grote bekers Creme Fraiche Per beker Creme Fraiche 3 eetlepels suiker Een druppel of twee amandelaroma Witte, melk en pure chocoladerepen Turkse thee biscuitjes met chocoladesmaak
Doe de Creme Fraiche in een mengkom en doe daarbij suiker en de druppels amandelaromo en meng goed samen. Neem vervolgens je schaal en smeer er een laagje Creme Fraiche in en leg daar op naast elkaar de chocolade thee biscuitjes, doe daar weer een laag Creme Fraiche op en werk zo in lagen door en zorg dat je eindigt met een laag Creme Fraiche. Neem vervolgens de stukken chocolade en rasp deze boven op de schaal tot dat de bovenkant geheel bedekt is met witte, melk en pure chocoladerasp. Dek het af en leg het nu in de koelkast neer en laat het minimaal een nacht, liefst nog ietsje langer staan zodat het één zachte en stevige massa wordt. Daarna in snijden en smullen maar..
ei om bladerdeeg te bestijken geraspte kaas om erop te strooien
Meng eerst de vulling bij elkaar. dan pak je 1 velletje bladerdeeg aan de ene helft leg je de vulling en aan de andere kant maak je wat sneetjes met je mes. Maar pas op niet helemaal tot het einde . Dan vouw je het dicht en dan met een vork de zijkanten goed dicht drukken. Allemaal afwerken . Bovenkant bestijken met ei en dan wat geraspte kaas erop en in de oven bakken
2 grote koffiemokken meel 2,5 grote koffiemokken dunne smida 1 eetlepel droge gist 1 eetlepel suiker zout 2 eetlepels zonnebloemolie ongeveer 400 ml lauw water
Bovenstaande kneed je tot een soepel deeg en dat laat je dan even rusten. Dan verdeel je het deeg door 2 en maak je er 2 mooie bollen van. Je drukt ze dan uit met veel dunne smida tot platte broden. Als je wilt dat er veel smida aan de buitenkant blijft ziten dan eerst het brood voor je het uitdrukt nat maken met wat water en dan pas er dunne smida op strooien. Dan laat je het rijzen. dan voorzichtig optillen en in een voorverwarmde makla leggen op een zacht vuurtje en dan bakken. Als de ene kant mooi lichtbruin is omdraaien en deze ook op een zacht pitje laten bakken.
alvast smakelijk eten is heerlijk als het nog warm is met honing en boter en een glaasje naanaa thee
versiering : eitje om de broodjes mee te besmeren voor ze de oven in gaan en amandelschaafsel voor erboven
Kneed van de ingredienten van het deeg een soepel deeg. Als je klaar bent met kneden laten rijzen voor ongeveer 3 kwartier.
Dan pak je het deeg en rol je het uit tot een rechthoek van ongeveer 30 bij 40 cm. De vulling heb je vantevoren samen gemengd.je pakt deze vulling en smeert het boven op je deeg. Dan vouw je het deeg dubbel. Dan reepjes van 1 cm snijden. Dan pak je telkens 2 reepjes die je in elkaar strengelt als een koord. Vorm hier dan een soort bloem van . Leg het neer op een bakplaat en werk zo alle broodjes af. Laat het dan weer 30 minuten rijzen. In de tussentijd kun je je oven voorverwarmen op 200 graden. Als de broodjes gerezen zijn dan bestrijken met ei en er amandelschaafsel op doen en in de oven bakken voor ongeveer 15 minuten .
(Ik heb zelf het recept verdubbeld en de helft in de choclade gedompeld)
Ingrediënten 2 eiwitten 1/2 theelepel bakpoeder (zakje) 100 g suiker 125 g geraspte kokos
Bereiding Oven voorverwarmen op 175 ºC. In schone, vetvrije kom eiwitten met mespunt zout met mixer schuimig kloppen. Bakpoeder toevoegen en al kloppend met mixer geleidelijk suiker toevoegen. Blijven kloppen tot glanzende, stevige pieken ontstaan. Met spatel kokos luchtig door eiwit scheppen. Met twee dessertlepels van eiwit kleine bergjes scheppen op met bakpapier beklede bakplaat. Koekjes in 10-15 min. lichtbruin en gaar bakken. Bakplaat uit oven nemen en kokoskoekjes op rooster laten afkoelen. Tot gebruik in luchtdichte trommel bewaren.
Ik heb de helft nog in gesmolten choclade gedompeld voor de helft.
meng bovenstaande ingrediënten. Dan vorm je staafjes van ongeveer 3 cmen heb deze versierd met een amandel. In de oven gebakken op ongeveer 175 graden. Daarna bestrooien met poedersuiker.
De noten roosteren en fijnmalen. dan doe je er eerst de nestlé bij en dan pas doe er de cocos bij.
Even laten staan. In de tussentijd smelt je witte chocolade( ik doe altijd bij de gesmolten chocolade een scheutje olie zodat het blijft glanzen als het opdroogd)
dan pak je een 2 dienbladen die je bedekt met huishoudfolie.
Dan maak je kleine bolletjes en vorm er daarna een soort driehoekje van en dan als een soort windmolentje . En daarna doop je ze in de chocolade en versier ze naar keuze.
Ingredienten voor ongeveer 50 stuks: 200 gr bloem 100 gr boter 30 gr poedersuiker Snufje zout 1 eigeel 3-4 el water
vulling: Gemalen gepelde en gebakken amandelen gemalen sesamzaadjes honing
versiering gebakken amandelschaafjes
Bereiding: Meng voor het deeg de bloem, boter, poedersuiker, zout en eigeel. Voeg water toe tot je een mooi glad deeg kunt maken. Leg afgedekt in de koelkast om te rusten. Maak ondertussen de vulling door de amandelen en sesam te malen (kijk zelf hoe fijn je het wil hebben. Roer dan wat honing erbij tot het aan elkaar plakt ( pas op niet teveel honing) Neem de bootjesvormpjes en bedek die met het deeg (niet te dik, er moet een holte overblijven voor de vulling!). Prik het deeg in en bak op 175 graden voor 10 minuten. Haal ze dan uit de oven en als het midden toch te veel gerezen is, druk dan even met de achterkant van een mes het naar beneden. Schep wat vulling erin en versier met geschaafde amandelen.
maak de vullingen en maak er lange slierten van ( worstjes) dan pak je e1 vel filodeeg vet deze goed in met gesmolten boter en leg er een andere bovenop. Deze ook goed invetten dan leg je aande uiteinden de worstjes/slierten amandelvulling. dan draai je de fildodeeg om de amandelrol heen.
smeer goed de bovenkant in met boter .
werk alles zo af.
dan 15 minuten bakken in de oven en dan honing overgieten en geschaafde amandelen en dan in stukjes snijden.
Ingredienten voor ongeveer 50 stuks: 200 gr bloem 100 gr boter 30 gr poedersuiker Snufje zout 1 eigeel 3-4 el water
vulling :
ongezouten pinda's gesmolten melkchocolade en een beetje gesmolten witte chocolade.
Bereiding: Meng voor het deeg de bloem, boter, poedersuiker, zout en eigeel. Voeg water toe tot je een mooi glad deeg kunt maken. Leg afgedekt in de koelkast om te rusten.
Neem de bootjesvormpjes en bedek die met het deeg (niet te dik, er moet een holte overblijven voor de vulling!). Prik het deeg in en bak op 175 graden voor 10 minuten.
meng de pindas met de melkchocolade en vul de bootjes als ze zijn gestold dan versier je ze verder met witte chocolade
1 pak maïzena ( ongeveer 200 a 250 gram) 250 gram zachte boter 6 eigeel 1 bakpoeder 1 vanilliesuiker
meng bovenstaande goed . Verwarm de oven voor op 175 graden. Maak dan hele kleine bolletjes ( zo groot als een knikker ongeveer. Ik probeer altijd 1 uit in de oven omdat je soms uitlopen. Als dit gebeurd dan wat maïzina toevoegen. Dan laten bakken tot je ziet dat ze gaar zijn. Ze blijven een beetje wit/lichtgeel. Dan dompelen in gesmolten witte choclade en daarna in de cornflakes
Ingrediënten: - pak filodeeg - gesmolten boter voor de filodeeg
Voor de vulling: 2 pakjes amandelspijs en een eitje samengemengd
voor na het bakken warme honing
Snijdt je de opgerolde filodeeg(dus dat het nog een rol is) in stukjes van elk 5 cm. Maar dit doe je niet in 1 x, tot je het eerste rolletje op hebt gemaakt, snij je de volgende rol van 5cm. Zodat het niet uitdroogt. Je hebt dus een rolletje van 5 cm, die rol je uit, en die haal je per velletje door de pastamachine met de spaggetivorm. Dan krijg je dus sliertjes uit het velletje. Die leg je op een dienblad, besprenkel het goed met boter, pak de amandelspijsbolletje en rol het in de sliertjes van filodeeg. Je moet de sliertjes goed vet houden met de boter, zodat de slierten niet breken. En zo werk je ze allemaal af en bak ze mooi bruin in de oven op 150graden. En dan meteen in de honing dompelen. Goed laten uitlekken in een vergiet, en daarna doe je ze in papierenvormpjes.
Bereiding mix de boter goed daarna voeg je de suiker ,vaniliesuiker en snufje zout toe. mix het weer goed doe dan 1e ei erbij goed mixen dan het 2e ei erbij mixen melk erbij doen dan bloem samen met bakmeel toevoegen en weer goed mixen
Voordat je begint met het beslag verwarm je de oven voor op 180 graden. Vlaaivorm goed invetten en met meel bestuiven. Doe het beslag erin . En dan ongeveer 15 a 20 minuten bakken op 180 graden.
Maak banketbakkersroom . En snijd alvast de aardbeien doormidden.
Als je de vlaai uit de oven hebt gehaald. Goed laten afkoelen. Daarna de banketbakkersroom erop en de aardbeien. Ik heb daarna ook taartina erop gedaan en wat geschaafde amandelen.
olie om in te bakken honing om de makrout in te dopen na het bakken.
Meng van de deegingrdienten voor het deeg samen . Maak dan de dadelpasta.
Pak wat dadelpasta en maak hier een lange sliert van van ongeveer 1 cm breed. Dan pak je wat griesmeeldeeg en druk dit plat ( lengte 20 cm en breed ongeveer 4 a 5 cm) Leg in het midden de dadelsliert neer. En druk de griesmeeldeeg om de pasta sliert heen. rol het even over het aanrecht en druk een beetje plat. en snij er dikke plakken van . Bak dan in hete olie en doop het direct na het bakken in warme honing. Ze zijn het lekkers als ze direct op die dag nog opgediend worden vind ik.
Pak een diepe hapjespan doe er een scheut alijolie in. Doe er de fijngesneden kosbor en uitje bij . eventueel gehakt als je erbij wil doen of stukjes vlees. Doe er de kruiden bij naar smaak. Goed alles bakken en als je gehakt hebt gedaan goed losroeren. Doe dan de pak gezeefde tomaten erbij. Laat het effe goed pruttelen. Voeg dan de blik bruine bonen toe ( eerst goed afspoelen onder de kraan). Soms doe ik er ook wat italiaanse kruiden door en laat ik de kosbor weg is ook heel lekker.
Ik doe alles op gevoel ik ga proberen het recept erbij te zetten en zal er later eventueel de exacte hoeveelheden erbij zetten voor degene die het moelijk vinden om op gevoel te doen)
deeg
ongeveer 500 gram meel zout lauw water beetje gist als je dat fijn vind want dat maakt het deeg makkelijker
laat het deeg liggen en daarna maak je er bolletjes van zoals op de foto boven. Dan verder afwerken zoals de foto boven door 2 bolletjes op elkaar te doen . Zorg dat de ronde msemmen zacht word dus niet te krokant laten worden. Dan de msemmen in stukjes trekken.
Saus
Vlees ( je kan ook kip gerbuiken maar ik vind het persoonlijker met vlees lekkerder) olijfolie paar grote uien in stukjes snijden ongeveer 3 a 4 saffraanpoeder peper beetje gemberpoeder helba korreltjes ongeveer een 1 a 2 vole eetlepels zout linzen ongeveer een kleine soepkom vol smen ( ranzige boter) ongeveer een paplepel water ( want je hebt best wel veel saus nodig voor de msemmen om het erover te gieten)
Doe eerst de vlees met de olijoloe/olie in een grote pan met de uien. Doe daar de uien en de zout,peper, saffraanpoeder en gemberpoeder erbij. laat dit effe goed bakken samen. doe er eventueel een beetje water bij. Dan als het vlees dichtgeschroeid is doe je er de linzen en helba bij en voldoende water. beste is tot ongeveer het vlees onder staat. Dan laat je het geheel zachtejes koken tot het vlees en linzen goed gaar is. Proef de saus en voeg eventueel nog wat zout en peper toe als het nodig is. Voeg ook water toe je en laat het geheel goed koken weer. Als de saus goed is doe je er nog smen bij.
De smemmen bak ik altijd als de saus aan het koken is. Eventueel doe ik de stukjes msemen in de stoompan om het op te warmen. dan de msemen in een bord of tagine leggen. en dan als eerste wat saus opgieten dan de vlees neerleggen in het midden en dan de uien en linzen er boven op.
1/2 bos kosbor paar takjes peterselie 1 ui halve struik bleekselderie 1 kom kikkerwten 1/2 kom linzen handjevol gedroogde tuinbonen ( mag hoeft niet) 1 pak gezeefde tomaten 1 blikje tomatenpuree zout peper gemberpoeder (beetje) saffraan (beetje) klein lepeltje smen snufje kaneel ( hoeft niet)
als je wilt kun je ook eventueel wat stukje vlees toevoegen
op het einde nog het volgende nodig vermicelie meel /water 3 eieren
snijd uitje en kosbor en bleekselderie fijn en doe dit in een grote soeppan. voeg dan de kikkerwten ,linzen ,gedroogde bonen, gezeefde tomaten en blikje tomatenpuree toe. Dan doe je de kruiden en de smen erbij. Dan zet je de pan op het vuur en voegt een glas water toe. Dan laat je het goed koken. Eventueel water toevoegen als het nodig is. Na ruim een 1.5 uur als alles goed gaar is . Voeg je water toe voor de gewenste hoeveelheid soep die je wil maken. Dan maak je in de tussentijd met meel en water een papje om de soep te binden. Dan voeg je eerst vermicellie toe. En dan ga je de soep binden met het papje. Goed blijven roeren.
Dan pak je de 3 eieren die je op 2 manieren kan toevoegen. 1e is de eieren te breken en direct aan de pan soep toe te voegenen dan goed te blijven roeren als je de eieren breekt en ze erin laat vallen. Makkelijkste is 2e manier. De eieren samen klutsen en dan al roerend toevoegen aan de harira.
2 a 3 bananen 6 grote ontpitte dadels 1 avocade 1 liter koude melk zakje vanilliesuiker eventueel wat suiker als je van erg zoet houd
Pak iets dieps waar je alle ingredienten in doet . Ik zelf doe altijd de melk in het begin maar voor de helft erbij. Dan neem je de staafmixer en ga je alles fijnmixen. Als alles lekker smoothie is dan de rest van de melk erbij gieten en nog een paar minuten door gaan met mixren. IN de koelkast doen want koud is die het lekkerst.
blokje boter uitje fijngesneden 2 pakjes soepgroenten 1 pak gezeefde tomaten zout,peper 1 boullionblokje vermicellie 2 handjesvol ongeveer
smelt een blokje boter voeg daar het uitje bij en de groenten. Laat dit even bakken voeg de kruiden toe en de boullionblokje. Dan wat water erbij voegen en de tomaten. Laat dit alles goed koken. Voeg daarna voldoende water toe als de hoeveelheid soep die je wil maken. Laat dit goed koken en voeg dan de vermiccelie toe. Als je de soep wil binden dan kan dat door wat maizena te mengen met water en dit al roerend bij de soep te roeren.
Gevulde aubergine met gehakt en groente en Tarly met de groente gehaktsaus
Gevulde aubergine met gehakt en groente en Tarly met de groente gehaktsaus (waarmee de aubergine gevuld is)
nodig: gekookte Tarly
4 a 5 abubergines ( ik had wat kleine genomen) Deze kook je eerst een beetje in water met wat zout. Dan haal je ze eruit en snij je ze door midden. Hol ze een beetje uit.
Ingediënten Gehaktsaus: 400 gram gehakt vulling van de aubergines in stukjes gesneden 1 courgette stukjes fijngesneden 2 uitjes fijngesneden olijfolie peper zout komijnpoeder paprikapoeder beetje saffraanpoeder beetje gemberpoeder 1 blikje tomatenpuree/glaasje gezeefde tomaten uit pak beetje kosbor fijngesneden of peterselie
Geraspte kaas
bak de gehakt al rullend met de uitjes. Doe er de rest van de gesneden groenten erbij en de kruiden. Voeg de kruiden toe en de tomatenpuree en gezeefde tomaten. laat de saus goed indikken.
Dan Neem je een ovenschaal vet deze een beetje in . Leg de aubergines erin en vul deze met de helft van de saus. en strooi er wat kaas over heen. Ik doe ook een beetje saus tussen de aubergines inleggen onde in de schaal. Dan doe ik dit in een voorverwarmde oven op 200 graden eerst afgedekt met folie en daarna haal ik het eraf zodat de kaas een mooi kleurtje krijgt en krokant word.
De overgebleven saus meng ik met de tarly en serveer ik met de gevulde aubergines.
3 paprika's liefst verschillende kleurtjes 1 visboullion zout peper olijolie 2 blikjes tonijn (uitgelekt) 2 uitjes Fijngesneden erwten of courgette in fijne stukjes gesneden wortel in hele fijne stukjes gesneden ( je kan ook alleen 1 van deze 3 gebruiken)
neem een hapjes pan en doe er een scheut olijfolie in. Voeg de uitjes toe en bak ze glazig en voeg de rest van de groenten toe. Doe ook de kruiden en de visbouliiontabletje erbij. Als de groenten gaar gebakken zijn. Voeg je de uitgelekte tonijn toe. Als laatste voeg je de gekookte rijst toe.
deze rijst kun je als koude salade eten maar ook warm.
Ingrediënten 2 pakjes gerookte zalmfilet (a 100 g) 2 courgettes 175-200 g groene lasagnevellen 1 pakje besciamella (2 zakjes a 50 g) 1 liter melk 1 zakje gemalen belegen kaas (175 g) Materialen ovenschaal inhoud ca. 2 liter, ingevet
BereidenOven op 200 °C voorverwarmen. Courgettes wassen en met kaasschaaf in plakken snijden. Bechamelsaus volgens gebruiksaanwijzing met melk bereiden. Laagje saus in ingevette ovenschaal schenken en met lasagnevellen afdekken. Helft courgette en zalm op lasagne leggen en met saus afdekken. Dit herhalen en met laag lasagnevellen afdekken. Bovenop rest van saus schenken. Met kaas bestrooien. Lasagne in midden van oven in ca. 35 min. gaar laten worden.
nodig: 500 gram verse spinazie in stukjes gesneden 5 lenteuitjes fijngesneden 1 glas pandanrijst zout en peper beetje cirtoensap als je dit lekker vind versgeperste knoflook als je dit lekker vind olijf olie
Pak een hapjespan doe daar wat olijfolie in. voeg daar de fijngeperste knoflook, lenteuitjes en spinazie . laat dit even bakken . Dan voeg je er de pandanrijst bij en even later een glas water. erbij blijven als het nodig is eventueel wat water toevoegen. Voeg ook naar smaak zout en peper en citroensap toe.
Deze rijst kan je warm eten maar is koud ook heel lekker.
Ik heb er kant en klare kefta worstjes ( van de Turkse winkel bijgegeten) bijgegeten en een salade
dit is ook een heerlijke stampot die makkelijk is en overheerlijk(vind ik en mijn familie tenminste) Dit recept had mijn moeder vroeger gekregen van een nederlandse vriendin .
Zowel kids als volwassenen zijn er bij ons dol op.
maak een halve pan met een luchtige aardappelpuree.
Kook ongeveer 5 eieren . snij deze als ze gekookt zijn in kleine stukjes en voeg ze bij de aardappelpuree.
snij rauwegewassen andijve( ongeveer een halve bos) in reepjes en voeg die ook toe aan de puree.
snij een uitje fijn en voeg die ook bij de puree.
breng het op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
smakelijk eten lekker met een salade en een stukje gebakken kip of gebakken gehaktballen
Visfilet met krieltjes en cherrytomaatjes uit de oven
Visfilet met krieltjes en cherrytomaatjes uit de oven
Nodig:
1 pak diepvries visfilet of 1 kg verse visfiet zout,peper,komijnpoeder gedroogde peterselie Italiaanse kruiden citroensoep beetje olijfolie
krieltjes en cherrytomaatjes
Neem een ovenschaal en leg daar de visfilet in naast elkaar. Strooi de kruiden erboven op muv de peterselie. Dan spuit je er flink wat citroensap op en wat olijfolie niet teveel.
Dan leg je er de krieltjes en de tomaatjes bovenop en doe er nog wat zout op strooien en als laatste de gedroogde peterselie. Doe het in een voorverwamde oven op 200 graden tot het gaar is.
Spaghettiesaus 400 gram gehakt 2 grote uien fijngesneden olijolie flinke scheut 1 pak gezeefde tomaten ( van 500 ml) 2 paplepels tomatenpuree zout peper paprikapoeder gemberpoeder 1 eetlepel italiaanse kruiden knoflookpoeder eventueel wat sambal paar blokjes gehakte spinazie uit de diepvries
Neem de pan en doe er de olie in. Als deze heet is voeg je het gehakt toe. Het gehakt goed bakken ( rullen). Dan voeg je de uien toe en de kruiden. Blijven roeren. En dan de tomatenpuree en gezeefde tomaten. Voeg wat water toe . Als dit weer aan de kook is. voeg je de spinazie toe. laat het afgedekt zachtejs koken.
Serveer de spaghettie met de saus erop en daar bovenop wat geraspte kaas met een heerlijke frisse salade .
Benodigdheden: 3 aubergines 500 gr gehakt 800 aardappelen 1 blikje gepelde tomaten 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook Scheutje olijfolie citroensap zout, peper,paprikapoeder en beetje gemberpoeder 2 theelepel oregano 1 dl slagroom 200 gr geraspte kaas 1 ei
Bereiding: Schil de aardappelen en snij ze in dunne plakjes. Kook de aardappelen 10 min. en giet ze af. Verhit de olie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook. Voeg het gehakt toe en bak het rul. Breng op smaak met zout, peper, paprikapoeder, gemberpoeder en oregano. Was en schil (ik heb die niet geschild) intussen de aubergines in dunne plakken en besprenkel ze met citroensap. Bak of gril de aubergineplakjes Laat de gepelde tomaten uitlekken en roer ze door het gehakt even alles goed laten doorbakken .Meng in een kom de slagroom, ei en de helft van de geraspte kaas. Vet een ovenschotel in en leg hierin laag voor laag de aardappelschijfjes, het gehakt, aubergineplakjes en eindig met een laagje aardappelschijfjes. Schenk de slagroom er over en bedek met restant geraspte kaas. Verwarm de oven voor op 200 C en laat de ovenschotel ca. 20 min. bakken. Eet Smakelijk.
nodig: hele kip kipkruiden olijolie 1 zak aardappelpartjes uit de aldi paar tomaten 2 uien zout en peper italiaanse kruiden
Pak de kip was die en smeer hem in met kipkruiden die gemengd is met een scheutje olijfolie. Leg de kip in het midden van de ovenschaal. dan leg he eerst de aardappelpartjes erom heen daar door heen wat partjes tomaat en schijfjes uien. Strooi er zout en peper en italliaanse kruiden . En als laatste besprenkel het met olijolie. Doe er alumiumfolie overheen en stop het in een voorverwamrde oven van 200graden. dan als de kip gaar is. Haal je de folie eraf en laat je de kip en groenten een mooi kleurtje krijgen.
Ovenschotel met aardappelen/gehakt en uien in tomatensaus en broccoli met een kaassaus erover
Ovenschotel met aardappelen/gehakt en uien in tomatensaus en broccoli met een kaassaus erover
ingrediënten:
1 kg aardappelen in plakjes gesneden 2 struiken broccoli 500 gram gehakt 3 grote uien knoflookpoeder 1 blikje tomatenpuree olijvenolie zout peper italiaanse kruiden 150 gram geraspte kaas
boter/meel/melk om bachemelsaus te maken
kook de aardappelschijfjes kook de broccoliroosjes
braad de gehakt met de 3 uien in een hapjespan met een scheut olijvenolie en doe er zout en peper en italiaansekruiden bij en knoflook en als laatste het blikje tomatenpuree erbij
maak de bachemelsaus en doe hier ook wat zout/peper/ en italiaanse kruiden erbij.
Dan pak je een ovenschaal en doe eerst de aardappelschijfjes en doe daar de gehakt uien mengsel op
dan sorteer je daarop de broccoli en schenk hierop de bachemelsaus en als laatste de gerastpte kaas.
Doe dan in de voorverwarmde oven op 200graden tot de bovenkant een mooi bruin korstje krijgt.