Over mezelf: Ik ben Amal oftewel OumYassine zoals de meeste me kennen. Ik ben moeder van 3 kindjes Yassine,Anwar en Hidaya. Ben woonachtig in Noord midden limburg. Mijn hobby is koken en bakken vandaar deze blog. In juli 2011 heb ik mijn eerste kookboek uitgebracht wat nu verkrijgbaar is bij de meeste boekhandels. Liefs Amal.
Pak een diepe hapjespan doe er een scheut alijolie in. Doe er de fijngesneden kosbor en uitje bij . eventueel gehakt als je erbij wil doen of stukjes vlees. Doe er de kruiden bij naar smaak. Goed alles bakken en als je gehakt hebt gedaan goed losroeren. Doe dan de pak gezeefde tomaten erbij. Laat het effe goed pruttelen. Voeg dan de blik bruine bonen toe ( eerst goed afspoelen onder de kraan). Soms doe ik er ook wat italiaanse kruiden door en laat ik de kosbor weg is ook heel lekker.
Ik doe alles op gevoel ik ga proberen het recept erbij te zetten en zal er later eventueel de exacte hoeveelheden erbij zetten voor degene die het moelijk vinden om op gevoel te doen)
deeg
ongeveer 500 gram meel zout lauw water beetje gist als je dat fijn vind want dat maakt het deeg makkelijker
laat het deeg liggen en daarna maak je er bolletjes van zoals op de foto boven. Dan verder afwerken zoals de foto boven door 2 bolletjes op elkaar te doen . Zorg dat de ronde msemmen zacht word dus niet te krokant laten worden. Dan de msemmen in stukjes trekken.
Saus
Vlees ( je kan ook kip gerbuiken maar ik vind het persoonlijker met vlees lekkerder) olijfolie paar grote uien in stukjes snijden ongeveer 3 a 4 saffraanpoeder peper beetje gemberpoeder helba korreltjes ongeveer een 1 a 2 vole eetlepels zout linzen ongeveer een kleine soepkom vol smen ( ranzige boter) ongeveer een paplepel water ( want je hebt best wel veel saus nodig voor de msemmen om het erover te gieten)
Doe eerst de vlees met de olijoloe/olie in een grote pan met de uien. Doe daar de uien en de zout,peper, saffraanpoeder en gemberpoeder erbij. laat dit effe goed bakken samen. doe er eventueel een beetje water bij. Dan als het vlees dichtgeschroeid is doe je er de linzen en helba bij en voldoende water. beste is tot ongeveer het vlees onder staat. Dan laat je het geheel zachtejes koken tot het vlees en linzen goed gaar is. Proef de saus en voeg eventueel nog wat zout en peper toe als het nodig is. Voeg ook water toe je en laat het geheel goed koken weer. Als de saus goed is doe je er nog smen bij.
De smemmen bak ik altijd als de saus aan het koken is. Eventueel doe ik de stukjes msemen in de stoompan om het op te warmen. dan de msemen in een bord of tagine leggen. en dan als eerste wat saus opgieten dan de vlees neerleggen in het midden en dan de uien en linzen er boven op.
1/2 bos kosbor paar takjes peterselie 1 ui halve struik bleekselderie 1 kom kikkerwten 1/2 kom linzen handjevol gedroogde tuinbonen ( mag hoeft niet) 1 pak gezeefde tomaten 1 blikje tomatenpuree zout peper gemberpoeder (beetje) saffraan (beetje) klein lepeltje smen snufje kaneel ( hoeft niet)
als je wilt kun je ook eventueel wat stukje vlees toevoegen
op het einde nog het volgende nodig vermicelie meel /water 3 eieren
snijd uitje en kosbor en bleekselderie fijn en doe dit in een grote soeppan. voeg dan de kikkerwten ,linzen ,gedroogde bonen, gezeefde tomaten en blikje tomatenpuree toe. Dan doe je de kruiden en de smen erbij. Dan zet je de pan op het vuur en voegt een glas water toe. Dan laat je het goed koken. Eventueel water toevoegen als het nodig is. Na ruim een 1.5 uur als alles goed gaar is . Voeg je water toe voor de gewenste hoeveelheid soep die je wil maken. Dan maak je in de tussentijd met meel en water een papje om de soep te binden. Dan voeg je eerst vermicellie toe. En dan ga je de soep binden met het papje. Goed blijven roeren.
Dan pak je de 3 eieren die je op 2 manieren kan toevoegen. 1e is de eieren te breken en direct aan de pan soep toe te voegenen dan goed te blijven roeren als je de eieren breekt en ze erin laat vallen. Makkelijkste is 2e manier. De eieren samen klutsen en dan al roerend toevoegen aan de harira.
2 a 3 bananen 6 grote ontpitte dadels 1 avocade 1 liter koude melk zakje vanilliesuiker eventueel wat suiker als je van erg zoet houd
Pak iets dieps waar je alle ingredienten in doet . Ik zelf doe altijd de melk in het begin maar voor de helft erbij. Dan neem je de staafmixer en ga je alles fijnmixen. Als alles lekker smoothie is dan de rest van de melk erbij gieten en nog een paar minuten door gaan met mixren. IN de koelkast doen want koud is die het lekkerst.
blokje boter uitje fijngesneden 2 pakjes soepgroenten 1 pak gezeefde tomaten zout,peper 1 boullionblokje vermicellie 2 handjesvol ongeveer
smelt een blokje boter voeg daar het uitje bij en de groenten. Laat dit even bakken voeg de kruiden toe en de boullionblokje. Dan wat water erbij voegen en de tomaten. Laat dit alles goed koken. Voeg daarna voldoende water toe als de hoeveelheid soep die je wil maken. Laat dit goed koken en voeg dan de vermiccelie toe. Als je de soep wil binden dan kan dat door wat maizena te mengen met water en dit al roerend bij de soep te roeren.
Gevulde aubergine met gehakt en groente en Tarly met de groente gehaktsaus
Gevulde aubergine met gehakt en groente en Tarly met de groente gehaktsaus (waarmee de aubergine gevuld is)
nodig: gekookte Tarly
4 a 5 abubergines ( ik had wat kleine genomen) Deze kook je eerst een beetje in water met wat zout. Dan haal je ze eruit en snij je ze door midden. Hol ze een beetje uit.
Ingediënten Gehaktsaus: 400 gram gehakt vulling van de aubergines in stukjes gesneden 1 courgette stukjes fijngesneden 2 uitjes fijngesneden olijfolie peper zout komijnpoeder paprikapoeder beetje saffraanpoeder beetje gemberpoeder 1 blikje tomatenpuree/glaasje gezeefde tomaten uit pak beetje kosbor fijngesneden of peterselie
Geraspte kaas
bak de gehakt al rullend met de uitjes. Doe er de rest van de gesneden groenten erbij en de kruiden. Voeg de kruiden toe en de tomatenpuree en gezeefde tomaten. laat de saus goed indikken.
Dan Neem je een ovenschaal vet deze een beetje in . Leg de aubergines erin en vul deze met de helft van de saus. en strooi er wat kaas over heen. Ik doe ook een beetje saus tussen de aubergines inleggen onde in de schaal. Dan doe ik dit in een voorverwarmde oven op 200 graden eerst afgedekt met folie en daarna haal ik het eraf zodat de kaas een mooi kleurtje krijgt en krokant word.
De overgebleven saus meng ik met de tarly en serveer ik met de gevulde aubergines.
3 paprika's liefst verschillende kleurtjes 1 visboullion zout peper olijolie 2 blikjes tonijn (uitgelekt) 2 uitjes Fijngesneden erwten of courgette in fijne stukjes gesneden wortel in hele fijne stukjes gesneden ( je kan ook alleen 1 van deze 3 gebruiken)
neem een hapjes pan en doe er een scheut olijfolie in. Voeg de uitjes toe en bak ze glazig en voeg de rest van de groenten toe. Doe ook de kruiden en de visbouliiontabletje erbij. Als de groenten gaar gebakken zijn. Voeg je de uitgelekte tonijn toe. Als laatste voeg je de gekookte rijst toe.
deze rijst kun je als koude salade eten maar ook warm.
Ingrediënten 2 pakjes gerookte zalmfilet (a 100 g) 2 courgettes 175-200 g groene lasagnevellen 1 pakje besciamella (2 zakjes a 50 g) 1 liter melk 1 zakje gemalen belegen kaas (175 g) Materialen ovenschaal inhoud ca. 2 liter, ingevet
BereidenOven op 200 °C voorverwarmen. Courgettes wassen en met kaasschaaf in plakken snijden. Bechamelsaus volgens gebruiksaanwijzing met melk bereiden. Laagje saus in ingevette ovenschaal schenken en met lasagnevellen afdekken. Helft courgette en zalm op lasagne leggen en met saus afdekken. Dit herhalen en met laag lasagnevellen afdekken. Bovenop rest van saus schenken. Met kaas bestrooien. Lasagne in midden van oven in ca. 35 min. gaar laten worden.
nodig: 500 gram verse spinazie in stukjes gesneden 5 lenteuitjes fijngesneden 1 glas pandanrijst zout en peper beetje cirtoensap als je dit lekker vind versgeperste knoflook als je dit lekker vind olijf olie
Pak een hapjespan doe daar wat olijfolie in. voeg daar de fijngeperste knoflook, lenteuitjes en spinazie . laat dit even bakken . Dan voeg je er de pandanrijst bij en even later een glas water. erbij blijven als het nodig is eventueel wat water toevoegen. Voeg ook naar smaak zout en peper en citroensap toe.
Deze rijst kan je warm eten maar is koud ook heel lekker.
Ik heb er kant en klare kefta worstjes ( van de Turkse winkel bijgegeten) bijgegeten en een salade
dit is ook een heerlijke stampot die makkelijk is en overheerlijk(vind ik en mijn familie tenminste) Dit recept had mijn moeder vroeger gekregen van een nederlandse vriendin .
Zowel kids als volwassenen zijn er bij ons dol op.
maak een halve pan met een luchtige aardappelpuree.
Kook ongeveer 5 eieren . snij deze als ze gekookt zijn in kleine stukjes en voeg ze bij de aardappelpuree.
snij rauwegewassen andijve( ongeveer een halve bos) in reepjes en voeg die ook toe aan de puree.
snij een uitje fijn en voeg die ook bij de puree.
breng het op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
smakelijk eten lekker met een salade en een stukje gebakken kip of gebakken gehaktballen
Visfilet met krieltjes en cherrytomaatjes uit de oven
Visfilet met krieltjes en cherrytomaatjes uit de oven
Nodig:
1 pak diepvries visfilet of 1 kg verse visfiet zout,peper,komijnpoeder gedroogde peterselie Italiaanse kruiden citroensoep beetje olijfolie
krieltjes en cherrytomaatjes
Neem een ovenschaal en leg daar de visfilet in naast elkaar. Strooi de kruiden erboven op muv de peterselie. Dan spuit je er flink wat citroensap op en wat olijfolie niet teveel.
Dan leg je er de krieltjes en de tomaatjes bovenop en doe er nog wat zout op strooien en als laatste de gedroogde peterselie. Doe het in een voorverwamde oven op 200 graden tot het gaar is.
Spaghettiesaus 400 gram gehakt 2 grote uien fijngesneden olijolie flinke scheut 1 pak gezeefde tomaten ( van 500 ml) 2 paplepels tomatenpuree zout peper paprikapoeder gemberpoeder 1 eetlepel italiaanse kruiden knoflookpoeder eventueel wat sambal paar blokjes gehakte spinazie uit de diepvries
Neem de pan en doe er de olie in. Als deze heet is voeg je het gehakt toe. Het gehakt goed bakken ( rullen). Dan voeg je de uien toe en de kruiden. Blijven roeren. En dan de tomatenpuree en gezeefde tomaten. Voeg wat water toe . Als dit weer aan de kook is. voeg je de spinazie toe. laat het afgedekt zachtejs koken.
Serveer de spaghettie met de saus erop en daar bovenop wat geraspte kaas met een heerlijke frisse salade .
Benodigdheden: 3 aubergines 500 gr gehakt 800 aardappelen 1 blikje gepelde tomaten 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook Scheutje olijfolie citroensap zout, peper,paprikapoeder en beetje gemberpoeder 2 theelepel oregano 1 dl slagroom 200 gr geraspte kaas 1 ei
Bereiding: Schil de aardappelen en snij ze in dunne plakjes. Kook de aardappelen 10 min. en giet ze af. Verhit de olie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook. Voeg het gehakt toe en bak het rul. Breng op smaak met zout, peper, paprikapoeder, gemberpoeder en oregano. Was en schil (ik heb die niet geschild) intussen de aubergines in dunne plakken en besprenkel ze met citroensap. Bak of gril de aubergineplakjes Laat de gepelde tomaten uitlekken en roer ze door het gehakt even alles goed laten doorbakken .Meng in een kom de slagroom, ei en de helft van de geraspte kaas. Vet een ovenschotel in en leg hierin laag voor laag de aardappelschijfjes, het gehakt, aubergineplakjes en eindig met een laagje aardappelschijfjes. Schenk de slagroom er over en bedek met restant geraspte kaas. Verwarm de oven voor op 200 C en laat de ovenschotel ca. 20 min. bakken. Eet Smakelijk.
nodig: hele kip kipkruiden olijolie 1 zak aardappelpartjes uit de aldi paar tomaten 2 uien zout en peper italiaanse kruiden
Pak de kip was die en smeer hem in met kipkruiden die gemengd is met een scheutje olijfolie. Leg de kip in het midden van de ovenschaal. dan leg he eerst de aardappelpartjes erom heen daar door heen wat partjes tomaat en schijfjes uien. Strooi er zout en peper en italliaanse kruiden . En als laatste besprenkel het met olijolie. Doe er alumiumfolie overheen en stop het in een voorverwamrde oven van 200graden. dan als de kip gaar is. Haal je de folie eraf en laat je de kip en groenten een mooi kleurtje krijgen.