Over mezelf: Ik ben Amal oftewel OumYassine zoals de meeste me kennen. Ik ben moeder van 3 kindjes Yassine,Anwar en Hidaya. Ben woonachtig in Noord midden limburg. Mijn hobby is koken en bakken vandaar deze blog. In juli 2011 heb ik mijn eerste kookboek uitgebracht wat nu verkrijgbaar is bij de meeste boekhandels. Liefs Amal.
Aardbeienplaatcake (met dank aan Noha Tanger voor dit heerlijke recept)
Nodig: 4 eieren 3 bekers bloem ( van 250 ml inhoud) 2 bekers suiker 1 beker olie 1 beker minraalwater met prik 1 bakpoeder snufje zout 1 kg verse aardbeien ( kan ook met ander fruit) poedersuiker voor als de cake gaar is
Bereiding:
Mix de eieren ,suiker en vaniliiesuiker ongeveer 10 minuten tot het een dikke creme word. Dan de olie en water toevoegen weer goed mixen. Dan dan doe bloem en bakpoeder en zout . Dan het geheel goed mixen. Bekleed je ovenplat met bakpapier en boter dit een beetje in. Giet hierover het beslag. Verdeel nu het fruit over de beslag. Bak het in een warme oven op 160 graden voor 35 minuten ongeveer ( heteluchtoven) . Leg de cake op een rooster zodat het afkoelt en dan pas poedersuiker erover strooien voor decartie
Bereiding: Mix de eieren met de suiker en vanillesuiker,voeg de rest van de ingredienten en mix alles nog even goed door. Vet een bakvorm in en bestrooi met wat smida,giet hier het beslag in en bak voor ongeveer 45 minuten op 170 graden.
Je snijd de cake in plakken.Zorgt dat je zelf opgelopte slagroom klaarmaakt. En dat je aardbeienin schijfjes zijn gesneden. OM dit toetje te maken werk je in laagjes. Eerst een laagje cake, dan de aardbeiensaus dan de vanilliepudding dan deslagroom. Zo werk je het af tot je dessertschaaltje vol is. doe erbovenop nog een flinke toef slagroom op en werk het af met pure chocolade vlokken .
250 gram bloem 100 gram fijne smida (griesmeel) 1/4/ tl zout 1 eetlepel verse gist 1 groot glas lauw water
smida om het deeg mee uit te rollen.
Kneed de ingrediënten samen tot een soepel deeg. Laathet even afgedekt staan. Dan bestrooi je je aanrecht met smida ( griesmeel). Dan met een deegroller het deeg plat maken. tot een dunne lap . Niet te dun. en bestrooi regelmatig met griesmeel. Pak een glas en draai er cirkels uit. leg ze op een bakplaat om te rijzen. Als ze gerezen zijn dan bak je ze af in een zware makla (koekenpan zo een marokkaanse) of in een pizzapan. Dit op een zacht ot middelmatig vuurtje. als ze opbollen dan omdraaien. Als ze gaar zijn en afgekoeld dan kun je ze opensnijden.En vullen met wat je ze wilt . Ik had deze keer met tonijn en groenten.
Vulling: 1 fijngesneden uitje 1 blikje met verschillnde groenten ( die je ook voor een koude pastasalade gerbuikt) 3 augurken in plakjes gesneden paar olijven in plakjes gesneden 3 eetlepels mayonaise 1 lepeltje sambal zout en peper scheutje olijfolie 2 blikjes tomijn ( uitgelekt)
Bovenstaande goed mengen en dan kun je beginnen met vullen
Broodjes ( ik had Bartjes gehaald van Bakkerij Bart) roomkaas gerookte zalm schijfjes komkommer gedroogde peterselie
Snij het broodje open en besmeer royaal met roomkaas. Leg er de gerookte zalm boven en dan schijfjes komkommer en als finisching touch wat gedroogde peterselie.
Dit is echt ook een heerlijk broodje vooral als het brood vers is .
Broodjes ( ik had Bartjes gehaald van Bakkerij Bart) groene pesto Schijfjes tomaat schijfjes mozzerrella italiaanse kruiden
Snij het broodje open en besmeer royaal met groen pesto. Leg er schijfjes tomaat op en dan de schijfjes mozerrella en als finisching touch wat italiaanse kruiden.
Dit is echt een heerlijk broodje vooral als het brood vers is
Turkse börek ( met dank aan aan Zahira voor dit heerlijke recept)
Ingredienten:
3 eieren 500 ml joghurt 2 stuks turkse ronde kaas (die in water ligt) 1/2 bosje mahdnoes 150 ml olie zout naar smaak (niet teveel, want de kaas is erg zout) 1 pak loempiadeeg
Bereidingswijze:
Mix de eieren, joghurt, olie en zout. Brokkel nu de kaas in stukjes en voeg dit erbij. Ga net zo lang door met de kaas tot je merkt dat het beslag dikker wordt. Doe nu de peterselie erin en roer kort. Pak nu een blaadje loempiadeeg en haal dit door het beslag. Pers hem af met je hand, niet te veel, want er moet wel kaas op zitten. Leg de loempiadeeg op een snijplank en rol hem op, niet te strak. Draai nu in vorm van een mhansha en leg op een ovenplaat met bakpapier. bak in de oven goudbruin.
Los de gist op in het water Dan voeg je de rest van je ingrediënten toe. Dit alles goed kneden. 1 uur laten rijzen. Oven voorverwarmen op 225 graden. Deeg weer doorkneden.13 bolletjes eruit halen. Als je grote Turkse pides wil maken dan 8 bollen. Ik heb er 6 voor de pide en 6 bolletjes gevuld met feta uitgekregen. voor de pide de bolletjes ovaal uitdrukken. Wat vulling erop leggen en dan de uiteindjes goed met water insmeren en aar elkaar toe drukkenen goed dichtmaken. voor de Fetabolletjes . Het bolletje beetje uitdrukken en dan vulling erop en het deeg naar elkaar dicht maken . dan insmeren met ei en dan kun je de pide direct bakken. De feta Bolletjes heb ik even laten rijzen. en dan met ei insmeren en wat sesam opsmeren. Deze broosjes zijn heeeerlijk zacht. En je kan ze met vanalles vullen.
gewone msemmen en gevulde msemmen uit 1 deeg gemaakt
gewone msemmen en gevulde msemmen uit 1 deeg gemaakt ingegrediënten deeg
3 kleine soepkommetjes meel 1 klein soepkommetje fijne griesmeel beetje verse gist ( ongeveer 5 gram) zout ( klein theelepeltje) ongeveer 2 soepkommetjes lauw water ( kan een beetje meer zijn)
Ik doe alles in de kneedmachine of in een marokkaanse kneedschaal. Alles goed mengen en dan goed kneden tot een fijn en soepel deeg.
Even laten staan. Maak er 20 kleine bolletjes uit. ( is goed voor 10 msemmens) Dan pak je telkens 2 bolletjes. die druk je een beetje uit . goed insmeren met een mengsel van olie en boter. dan op elkaar leggen. Voor gewone msemen wat fijne griesmeel er tussen strooien. dan goed uit drukken.Als het goed deeg is dan komen er tijdens het uitdrukken geen scheuren in. Als je het plat hebt gedrukt dan kun je er vulling op doen of bij gewone msemmen wat boter en olie mengsel en dan wat griesmeel op strooien. Dan dichtvouwen tot een msemmen.
Zo werk je alles af. Ik begin meestal met bakken als ik er een paar afheb. Dan als je wil gaan bakken. De msemmenpan goed het laaten worden. msemmen uitdrukken en weer wat boter olie op strijken. en dan optillen en in de pan leggen. Ik bak ze altijd op middelmatig vuur. voor je gaat omdraaien weer wat olie boter erop ( als het goed is heb je dat op deze kant nog niet gedaan) en dan blijven omdraaien tot je een mooie kleur hebt.
1 pak zeevruchten uit de diepvries( vers is beter als je dat hebt) 1 pak koolvis uit de diepvries of verse visfilet 1 ui gemalen 1 groene paprika gemalen knoflookpoeder paprikapoeder peper zout 1 visbollion komijnpoeder beetje saffraan olijfolie om bovenstaande in de bakken 1 kleine pak mie voor bestilla
1 pak filodeeg voor loempia's
doe eerst olie in een diepe pan. Doe daar de rest van de ingredienten in muv de mie. Laat het goed garen. Dan als het gaar is . Breid je de mie zoals op de verpakking staat. Ik knip de mie altijd in stukjes. Dan voeg je het toe aan de vis. Goed mengen. dan giet je dit alles in een vergiet om het te laten uitlekken.
Als er geen vocht meer uit komt , dan kun je beginnen met de loempias te vullen. Ik doe altijd een meelpapje om mijn loempias mee dicht te plakken.
1 pak bladerdeeg pot pastasaus plakjes champignon paprikareepjes schijfjes olijven 350 gram gehakt wat je geruld gebakken hebt met een uitje en zout en peper en wat italiaanse kruiden geraspte kaas
-pak een plak bladeerdeeg smeer er wat pastasus op -dan strooi je er royaal wat van het gehaktmengsel op ( ik liet zelf 1 cm aan de zijkant leeg zodat het deeg daar wat hoger zou komen) -dan de rest van de ingredienten erop strooien en als laatste geraspte kaas. _dan bakken in de oven
Appelmsemmen ( met dank aan Noha Tanger voor haar heerlijke recept)
500 gram bloem 3 eetlepels gesmolten boter 1 theelepel verse gist niet te vol 1/2 theelepel zout 1 theelepel bakpoeder 1 zakje vaniliesuiker lauw water om het tot een werkbare deeg te kneden
Vulling:
*100 g boter op kamertemp *100 g suiker + kaneel gemengd
* boter op kamertemp + olie in een kom de msemmen mee uit te leggen *jam naar smaak *3 appels geschild uitgehold en in dikke ringen gesneden met citroensap bedruipen
Maak de deeg met de ingrediënten en laat deze 15 min bedekt rusten. Dan 12 bolletjes vormen en met olie besmeren bedek deze met plastik zodat ze niet uitdrogen . Leg nou 1 voor 1 de bolletjes uit met de olie/boter wees er vooral niet zuinig mee net als gewone msemmen vouwen. Als je hiermee klaart bent dan begin je weer met de 1ste leg die een beetje uit (niet te dun . Druk het uit tot een kleine msemmen.) Leg in het midden een schijf appel. Doe hierin in het midden wat boter met de suiker en kaneel . Druk dan de uiteinden goed in het midden van de appelschijf anders 1x in de oven gaan ze open vul die kuiltje met jam . Laat ze nog 20 minuten rijzen .En bak ze dan op 180 graden. Als ze halfgaar zijn dan besmeer je ze in met eigeel en dan stop je ze weer terug terug in de oven tot ze een mooi kleurtje hebben gekregen zowel van boven als van onderen. Een maal uit de oven insmeren met wat abrikozenjam voor de glans.
slagroomtaart (met dank aan Noona voor dit heerlijke recept)
8 eieren gesplits 350 gram suiker 380 gram bloem
8 eiwit stijfkloppen 8 eigeel schuimig kloppen met de 350 gram suiker
daarna in 3 delen omstebeurt de bloem en het eiwit door het eigeel mengsel vouwen.
(In drie delen dus:
1. een beetje bloem door het eigeelmengsel 2. een beetje eiwit door het eigeelmengsel 3. een beetje bloem door het eigeelmengsel 4. een beetje eiwit door het eigeelmengsel 5. een beetje bloem door het eigeelmengsel 6. een beetje eiwit door het eigeelmengsel
dan moet je dus klaar zijn met het mengen.)
In het bakblik en in de voorverwarmde oven, 160 graden ongeveer 3 kwartier (net als gewone cake bakken)
Ondertussen neem je een pot rode jam, aardbei of kersen, en doe je dit in een pannetje met ongeveer dezelfde pot gevuld met water en breng je dit aan de kook en daarna op zacht vuur laten pruttelen tot deze wat ingedikt is.
Als de cake is afgekoeld snij je dit doormidden en besprenkel je deze zo goed mogelijk met de siroop die je gemaakt hebt van de jam. hij moet aardig "nat" worden hierdoor.
Indien deze verder goed is afgekoeld kun je deze vullen en versieren met slagroom naar eigen keuze.
voor de slagroom gebruik ik gewoon de goedkoopste en doe daar wat klopfix doorheen zodat de slagroom niet inzakt