Over mezelf: Ik ben Amal oftewel OumYassine zoals de meeste me kennen. Ik ben moeder van 3 kindjes Yassine,Anwar en Hidaya. Ben woonachtig in Noord midden limburg. Mijn hobby is koken en bakken vandaar deze blog. In juli 2011 heb ik mijn eerste kookboek uitgebracht wat nu verkrijgbaar is bij de meeste boekhandels. Liefs Amal.
Benodigheden 500 gram bloem 20 gram gist 300 ml lauwe melk 1 eetlepel olie peper en zout naar smaak
afwerking eitje om het brood te besmeren en geraspte kaas
Vulling Naar keuze vullen. Ik heb het hier gevuld met een fijngesneden uitje wat ik heb laten fruiten in een beetje olie en daar bladspinazie bijgedaan en 2 eetlepels tomatenpuree en een blikje tonijn . Dit gekruid met zout,peper,paprikapoeder en komijnpoeder.
Bereiding Kneed de ingrediënten van het deeg tot een mooie soepel deeg en deel het in 2 delen. Laat het deeg rijzen tot het verdubbeld is. Kneed het deeg even door. Dan elke bol uitrollen tot een rechthoek van ongeveer 20 bij 30 cm. Leg de vulling dan op het deeg en rol het op tot een stokbrood. Zorg wel dat de naad onder ligt. Snijd een paar sneden in het stokbrood en laat het rijzen. Als het gerezen is dan smeer je er ei op en strooi er geraspte kaas op. Bak de stokbroden op 200 graden goudbruin.
Topping: 2 blikjes ananas in stukjes 2 eetlepel maïzena
Als eerste de mariakoekjes verkruimelen of malen en daar de gesmolten boter bij doen. Goed mengen.Daarna het mengsel plat drukken in een taartvorm. Beste is om even wat bakpapier op de bodem te leggen. Dan de bastersuiker met de roomkaas ( winkelmerk) samen mengen. In een andere kom de slagroom met vanililliesuiker en klopfix stijf kloppen. Roomkaas en slagroom samen mengen. Dit op de verkruimelde koekjes uitstrijken. En in de koelkast laten koelen.
Daarna de ananas in een pan gieten met de helft van het siroop. Dit aan de kook brengen. meng 1 eetelepel koude siroop met de maïzina ( ongeveer 1 eetlepel) . Dit voeg je bij de kokende ananas stukjes toe. Als het goed is moet de siroop nu dikker worden. Dan van het vuur afhalen en laten afkoelen. Als het eenmaal goed is afgekoeld boven op de slagroom/roomkaas uitsmeren in de taartvorm en dan een nachtje laten koelen in de koelkast.
Vulling: 750 ml ongeklopte slagroom, 6 eetl.poedersuiker 3 zakjes klop-fix.
Garnering: gesmolten chocolade
Breng de melk met de boter en een snufje zout aan de kook zodra het kookt de bloem erbij en snel roeren blijf nog 1-2min roeren en haal de pan van het vuur. Doe de eieren en voor een erbij de volgende pas erbij doen als de 1ste al opgenomen is. Doe het beslag in een spuitzak en spuit soesjes op de bakplaat. Bak ze in een voorverwarmde oven op 210-220 graden voor ongeveer 15-20min. Ondertussen de oven niet open doen anders zakken ze in. Ondertussen de vulling maken. Laat de soesjes afkoelen en maak met een spuitmond een gaatje in de onderkant,vul de soesjes met slagroom. Smelt de chocolade aubain-marie of in de magnetron met een beetje olie en dompel de soesjes daarin,laat ze drogen garneer daarna met slagroomtoefjes.
1 kilo bloem 100 gram zachte boter 20 gram gedroogde gist 2 eieren 500 ml lauwe melk 2 volle theelepelszout
Meng alle ingrediëntengoed door elkaar en kneed het deeg ongeveer 15 minuten. Laat het deeg even 10 minuten rusten. Maak er dan 16 bolletjes van .Pak danweer je 1e bolletje en maak er een staafje van en leg het op de bakplaat. Zo werk je ze allemaal af. Met een scherp mes kun je er sneetjes inmaken om het effect te krijgen van een stokbroodje. Laat ze ongeveer 45 á 60 minuten rijzen. Smeer ze in met een mengsel van melk en een losgeklopt ei . Je kunt er eventueel wat sesamzaadjes of maanzaad opstrooien. Dan bak je ze in de oven op 220 graden tot ze mooi goudbruin zijn.
Klop de slagroom stijf met de vanilliesuiker,poedersuiker en klopfix. Pak 2 schaaltjes waarvan je er 1 vult met melk en de ander met de coco's. Pak een Lange vinger en doop die in de melk . Spuit dan wat slagroom op de lange vinger ( onderkant waar geen suiker op zit). Pak dan een andere lange vinger die je ook in de melk doopt. En daarna boven op de andere legt waar slagroom op zit. Rol dan door de coco's en leg in een cakevormpje. Dek ze af met folie en laat ze een nachtje in de koelkst staan zodat ze lekker zacht worden.
vulling: verse slagroom opgeklopt met aadbeienpudding (die je niet hoeft te koken) aardbeienjam die je goed hebt opgewarmd met een paar eetlepels water erbij
versiering: verse aardbeien verse slagroom opgeklopt met suiker,vaniliesuiker en klopfix chocoladeversiering nougatine
Breek de eieren in een kom en voeg de suiker toe. Deze op de hoogste snelheid van je mixer kloppen. Klop ze tot een zeer luchtig schuim. Zeker 10 a 15 minuten mixen. Alle andere ingediënten zevend bij elkaar doen. Voeg deze bij het eiersuiker schuim. Met een houtenspatel langzaam roeren tot het 1 geheel is. Beboter de bakvorm en bestrooi hem met meel. Giet het beslag in de vorm van 28 cm doorsnee. Strijk het deeg naar alle kanten. Plaats de bakvorm in een voorverwarmde oven van 180 graden . Het moet ongeveer 30 a 35 minuten bakken.
Laat de taart na het bakken goed afkoelen. Snij hem doormidden. Smeer de onderste helft in met de jam. Smeer erna de slagroompudding op. Leg de andere helft erop. Smeer de taart helemaal in met de slagroompudding. Werk de taart verder af .
125 ml olie 100 gr suiker 1 zakje vanillesuiker 2 eieren 2 eetlepels cacaoupoeder 250 ml melk snufje zout chocoladevlokken 3 flinke eetelepels pindakaas 250 gr bloem 1 zakje bakpoeder
Alle ingrediënten goed samen mixen. Beginnen met de olie en suiker en voeg zo de rest erbij tot je een fijn cakebeslag hebt. Verwarm vantevoren de oven voor op 200 graden. Vet vantevoren de muffinvorm in met boter en meel. Giet de muffinvormen voor 2/3 deel vol. Ze moeten ongeveer 20 minuten in de oven.
Begin met de boter en suiker tot een crème te kloppen dan voeg je één voor één de eieren toe. En dan de melk. De bloem,bakpoeder,zout en cacao samen zeven en deze in 2 x toevoegen en dan goed mengen.
Neem een bakblik die je goed invet dan de bodem met bakpapier beleggen. De cake op 175 graden in 20 minuten gaar bakken in de oven
Ingrediënten en bereiding van de vulling:
500 ml melk klontje boter dan 8 eetlepels dunne griesmeel erdoor roeren en tot een griesmeelpapje laten koken .haal het pannetje dan van het vuur af en meng er dan 200 gram kokos en 200 gram suiker door .
Deze vulling over de gare cake verdelen met de hulp van een lepel . Als laatste met gesmolten chocolade bedekken en laten opstijven in de koelkast. Beste is om deze cake een dag vantevoren te bereiden.
handje gebakken en gehakte amandelen 200 gr zachte boter 2 eieren half zakje bakpoeder rasp van sinaasappelschil of citroen scheut mazhar (oranjebloesemwater) meel tot je goede deeg hebt 150 gr gemalen suiker
decoratie: chocolade reep en gehakte amandelen
De eieren met de boter en suiker goed mengen dan de mazhar erbij de rasp en de amandelen en dan beetje voor beetje de meel tot je een soepel deeg hebt.Dan maak je staafjes en doe je met pincetje versieren afbakken op 160 gr en zo'n 15 minuten. Als ze klaar zijn in gesmolten choco dompelen en in de gehakte amandelen en hard laten worden. Evetueel voor de sier wat poedersuiker erboven strooien.
Heb het recept gehalveerd en kreeg er ongeveer 30 stuks uit. Tip: staafjes niet te groot maken want ze zetten wat uit in de oven .
kersenjam die je goed hebt opgewarmd met een paar eetlepels water erbij
Breek de eieren in een kom en voeg de suiker toe. Deze op de hoogste snelheid van je mixer kloppen. Klop ze tot een zeer luchtig schuim. Zeker 10 a 15 minuten mixen. Alle andere ingediënten zevend bij elkaar doen. Voeg deze bij het eiersuiker schuim. Met een houtenspatel langzaam roeren tot het 1 geheel is. Beboter de bakvorm en bestrooi hem met meel. Giet het beslag in de vorm van 28 cm doorsnee. Strijk het deeg naar alle kanten. Plaats de bakvorm in een voorverwarmde oven van 180 graden . Het moet ongeveer 30 a 35 minuten bakken.
Zorg dat je vantevoren al banketbakkersroom hebt klaargemaakt en afgekoeld is. Maak verse slagroom d.m.v. room/suiker/klopfix.
Als de biscuittaart klaar is dan laat je hem goed afkoelen.Je kan hem ook een dag vantevoren klaar maken.
Je snijd je biscuitdeeg doormidden. De middelste bestrijk je eerst met de jam die je hebt verdund met water. Dan doe je daarboven de banketbakkersroom.
Dan leg je de bovenste gedeelte van de taart erboven. Bestijk de gehele taart met slagroom. Versier de zijkanten met gekleurde snoepjes of hagelslag . Spuit toefjes op de taart en versier hem verder af.
Bereiding: Los eerst de instant gist met een theelepel suiker op in het lauwe water. Laat ongeveer een kwartier staan; er vormen zich als het goed is allemaal belletjes.
Doe dan de bloem in een kom samen met het zout: meng dit eerst samen goed. Maak dan een kuiltje in het midden en giet hierin het gistmengsel, de lauwe melk, het geklutste ei, de bakpoeder en de boter en meng deze ingrediënten goed met de hand tot een glad en soepel deeg. Zo'n vijf minuutjes.
Doe de kom met deeg nu goed inpakken in een grote plastic zak ( bv pedaalemmerzak) en doe deze in de oven. De oven is tochtvrij en zo rijst het deeg goed. Laat een uur rijzen.
Doe nu je handen invetten met weinig olie. Smeer ook je aanrecht in met wat olie. Pak nu een bolletje deeg ter grootte van een grote mandarijn. Vorm dit met je handen tot een mooie ronde gladde bal en leg op het aanrecht. Ga zo door totdat al het deeg is gevormd.
Verwarm olie voor in een koekenpan. De olie moet goed heet zijn voor je begint met bakken . Smeer je vingers en/of handen in met weinig olie. Pak nu een bolletje deeg op; maak een gat in het midden en draai voorzichtig rond om het gat wat groter te maken. Leg voorzichtig in de olie in de koekenpan en bak goudbruin en gaar. 4 of 5 tegelijk. Is de sfenzj aan de onderkant gaar? Draai dan om en bak de andere zijde. Wanneer de sfenzj mooi goudbruin is aan beide zijden haal je deze uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.
Meng de coco's met de néstle tot een samanghangende deeg. Deel het mengsel door 3 . 1 laat je gewoon en bij de 2 andere voeg je een kleurstof.
Dan pak je van elk kleur wat coco's ,mengsel en gaat hier lange slierten van vormen. IS een een klus en gaat niet altijd even goed . Dus heb geduld.
Als die is gelukt. dan knip je 10 cm breed van je bakpaper en smeert hier royaal in het midden cholade op zo lang als je slierten zijn. Dan leg je 2 slierten naast elkaar en de laatste sliert erboven op. Giet hier ook wat choco bovenop en pak dan de zijkanten van het papier ( waar ook chocolade op zit ) en druk dit goed tot elkaar. Je krijgt een driehoek. Laat goed drogen (eventueel in de koelkast) Daarna als het droog is. Bakpapier eraf halen. En snij er per 1 cm een driehoekje af . Ik hoop dat het een beetje duidelijk is uigelegd.
Halve walnootjes
Ingrediënten deeg:
500 gr. bloem kan ook meer zijn 250 gr. koude boter 4 eieren 4 eetlepels suiker 1/2 zakje bakpoeder
Vulling:
gemalen walnoten / nougatine / geroosterde en gemalen amandelen gecarameliseerde nestlé (30 tot 45 min. in snelkookpan met water)
Versiering: halve walnoten chocolade
Meng de ingrediënten tot een glad soepel deeg. Vorm kleine bolletjes en bak het in de walnoot pan. ( walnootpan elke keer voor je de bolletjes erin doet goed invetten als je de marokkaanse pan gebruikt) Laat ze afkoelen en vul ze met de vulling. Doe er een halve walnoot op en versier met gesmolten chocolade.
Cornetto's
Benodigdheden: Voor het deeg: - 500 gr bloem - 150 gr gesmolten boter - 50 gr poedersuiker - 2 vanillesuiker - 1 ei - 1 ½ Marokkaanse theeglas melk.
Voor de donkere vulling: - 4 repen melkchocolade van 100 gr. - 1 pot chocoladepasta - 250 gr gebakken en grof gehakte amandelen - decoratie naar eigen keus.
Voor de witte vulling: - 4 repen witte chocolade van 75 gr. - 1 blikje neslie melk - 250 gr gebakken en grof gehakte amandelen - decoratie naar eigen keus. (bijv. nogatine of geraspte donkere chocolade.)
Bereiding: Meng alles voor het deeg bij elkaar en kneed het even voor een minuut of 5 tot een soepele deeg. Rol het uit, snij er dunne reepjes van, en wikkel ze om de cornettohoorntjes, die je eerst hebt ingevet met olie om plakken te voorkomen. Als je daar klaar mee bent, bak je ze in de oven op ongeveer 200 graden tot ze mooi lichtbruin zijn. Als dat af is, ga je aan de slag met de vulling. Voor de vulling smelt je de chocolade, dat meng je met de chocopasta, en dan de nootjes erdoorheen. Dan laat je het even koelen zodat het wat steviger wordt, en dan ga je de hoorntjes vullen. Zo doe je dat met beide vullingen. En voor de versiering heb je zoveel mogelijkheden, gebruik gewoon je fantasie.
Dadelkoekjes
Nodig voor het deeg: 500g zachte boter 700g bloem kan iets meer of minder zijn 6 eetl.suiker 3 zakjes vanillesuiker 4 eetl.mazhar
Voeg de kruiden etc. bij de dadelpasta en maak er staafjes van als het te plakkerig is kan je het in de vriezer zetten en je handen een beetje invetten bij het maken van de staafjes. Mix de boter met de suiker en vanillesuiker voeg mazhar en de bloem beetje bij beetje tot je een soepel deeg heb wat je makkelijk kan uitrollen. Bestuif je werkblad met wat bloem en rol een stuk deeg uit haal er rondjes uit met een glas of een andere vorm,leg een staafje op een stuk deeg en maak hem dicht rol hem heen en weer totdat je de naad niet meer ziet. Bak de koekjes 15-20 min op 200 graden,ze mogen niet al te bruin worden,de onderkant moet wel een beetje bruin zijn. Laat de koekjes afkoelen en haal ze door de poedersuiker.
Balava Nodig: 1 rol filodeeg 600 gram ontvelde amandelen en in olie gebakken en grof gemalen 7 eetlepels poedersuiker 3 eetlepels mazhar 1 theelepel kaneel 1 eetlepel amandelaroma 1 eetlepel boter
* honing, gesmolten boter en mazhar Meng de noten door elkaar(hou wat amandelen achter voor de decoratie),voeg de suiker,kaneel,mazhar,boter en amandel essence.Pak 4 tot 5 stuks filodeeg leg ze op elkaar en bestrijk ze met de gesmolten boter verdeel wat van de vulling erover en rol op,tijdens het oprollen de rol steeds bestrijken met een beetje boter,snij de rol in stukken. Bak de baklava in de oven op 180 g raden bruin. Verwarm de honing met 1of 2 eet mazhar aubain-marie en giet over de nog warme baklava en bestrooi met de achtergehouden amandelen
Maal de noten in de keukenmachine niet al te fijn en niet te grof. Doe de melk beetje bij beetje bij de noten en de vanillesuiker en kaneel. Doe het mengsel op een dienblad of bakplaat die je heb bedekt met plastic,leg wat plastic op het mengsel en rol daarover heen met een deegroller(deegroller mag niet in aanraking komen met het mengsel want het blijf er aan vast plakken). Als je de goede dikte heb,smelt je de helft van de witte chocola aubain-marie met 1-2 eetl olie en smeert het over het notenmengsel dan nog even schudden met de bakplaat totdat je geen afdrukken ziet. Laat het hard worden(koelkast) Als het hard is geworden draai je het om en smeert de rest van de witte chocolade erop,smelt de melkchocola doe het in een spuitzak,hennanaald of gebruik net als ik een diepvrieszakje,of een puntsnoepzak en knip dan en beetje van het puntje,maak verticale lijnen en dan horizontale lijnen. Trek met een mes verticale lijnen,de 1st naar je toe de 2de keer van je af en ga zo verder. Laat de chocola hard worden en snij in vormpjes naar wens.
(je hebt een glas nodig waar 200 ml in gaat) 1 1/2 glas suiker 4 eieren 1 vaniliiesuiker 1 glas melk 1 glas olie 1 bakpoeder 2 glazen meel
2 peren speculaaskruiden beetje kaneel en suiker samen gemengd geschaafde amandelen. suikersiroop om erna boven te gieten
Bereiding:
Suiker ,vanilliesuiker en eieren goed samen mixen. Dan doe er de olie,melk bij weer goed mixen. Dan de meel en bakpoeder. Het geheel goed mixen zeker zo een 6 minuten.Dan de bakvorm (van 28 cm doorsnee) deze goed invetten en met meel bepoederen. Giet het beslag erin. Dan de geschilde schijfjes peer om het beslag leggen. Strooi er speculaaskruiden, kaneel en suiker bovenop.
Bak de cake op 150 graden gaar in ongeveer 50 minuten.
Ongeveer op de helft van de tijd. Doe je er wat amandelschaafjes op strooien.
Als de cake gaar is direct wat suikersiroop opschenken.