Wat je moet weten als je op restaurant gaat
Bij een restaurantbezoek klinkt het al lachend vaak 'dat vanavond
geen calorieën geteld worden' of 'dat het dieet morgen start'. Maar die
opmerkingen zitten dichter bij de waarheid dan gedacht of gewenst. Op
restaurant heb je niet veel onder controle, en we vertrouwen erop dat de
voedselinspectie en het talent van de chef ons geen voedselvergiftiging
en caloriebommen serveert.
Maar helaas... restaurants hebben veel geheimen. WebMD.com zet ze
allemaal voor ons op een rijtje.
1) Calorieën tellen Je
wil niet over calorieën nadenken op restaurant, je wil eten en
genieten. Goed, maar sommige maaltijden zijn echt caloriebommen en het
is niet zeker dat je ze nog zou bestellen als je dat zou weten.
Elders
in de wereld wordt aan restaurants al opgelegd dat ze moeten vermelden
hoeveel calorieën er in elk gerecht zitten. Maar dat bleek weinig
betrouwbaar. In 90 procent van de gevallen bleek het calorietal te laag
ingeschat.
Waar het als proefproject werd ingevoerd, liet 60
procent van de restaurantbezoekers zich leiden door het vermelde aantal
calorieën. Sommige grote fastfoodketens in Amerika vermelden de
voedingstabel al op hun website.
2) Elders bereid Wie
gaat eten, verwacht vers bereide voeding. Maar dat is niet altijd zo.
Om (personeels)kosten te drukken, de service te versnellen en het risico
op voedselvergiftigingen te vermijden, durven restaurants ook
vertrouwen op voeding die elders (deels) werd bereid. Hier is het in
regel simpel: hoe duurder, hoe groter de kans dat het ter plekke is
bereid met kwalitatieve, verse ingrediënten. Wie zijn eigen kosten wil
drukken, betaalt daar ook figuurlijk de prijs voor.
3)
Hygiëne Door de hygiëneregels en de voedingswareninspectie
lijkt een restaurant hygiënischer en properder dan koken in de eigen
keuken. Niet dus. Voedselvergiftigingen ontstaan dubbel zo vaak op
restaurant als thuis.
4) Economische impact De
crisis laat zich ook voelen in restaurants. Ze zien minder mensen
langskomen, die ook nog eens minder uitgeven. Ze proberen het met minder
personeel te doen en besparen soms ook op wat er op het bord komt.
Ze
kiezen minder dure ingrediënten, besparen op kwaliteit of verminderen
de portie. Een kleiner stukje vlees of vis, met meer groenten en saus.
Dat ziet er misschien gezonder uit, maar besef dat de saus vaak een
caloriebom is die veel vet bevat. Wil je het meest waar voor je geld,
hou het dan bij een voorgerecht of een hoofdgerecht. Restaurants
verdienen relatief het meest aan desserts en aperitieven.
5)
Speciale diëten Allergieën, vegetariërs, veganisten,
diabetici of een maal arm aan zout en/of vet: je vraagt het best op
voorhand. Maar weinig restaurant bieden informatie over de allergenen of
glutenvrije voeding die ze serveren, als ze het zelf al weten. Sommige
chefs zullen creatief omgaan met de uitdaging, anderen zullen het zich
gemakkelijk maken en nog anderen zullen vlakaf weigeren.
6)
Zeevruchten Let op met zeevruchten op restaurant, vooral op
maandag. Die voeding bederft namelijk snel. Omdat veel restaurants in
het weekend niet worden bevoorraad, zijn de zeevruchten die je maandag
op je bord krijgt, behoorlijk oud.
Kies voor een deftig,
hygiënisch restaurant als je zeevruchten wil eten, want de andere
restaurants kopen wat de goede restaurants afkeuren. Gebruik tenslotte
je neus. Als de zeevruchten voor je neus staan, en je ruikt ammoniak of
iets dat je niet vertrouwt, wees dan mans genoeg om het te weigeren.
7)
Te veel zout We eten allemaal te veel zout, en restaurants
helpen dat verbruik niet naar omlaag. Ook de 'gezondere' opties, zoals
slaatjes, bevatten vaak te veel of zelfs meer zout dan gerechten die
ongezonder lijken.
|