Meisjes proeven beter
Meisjes zijn beter in het
onderscheiden van smaken. Een Deens onderzoek bij 9.000 schoolkinderen
maakt duidelijk dat jongens moeilijker zure en zoete smaken herkennen.
De
wetenschappers wilden het vermogen bij zowel jongens als meisjes
bestuderen om zoete en zure smaken te onderscheiden van verschillende
intensiteit. Ook wilden ze weten aan welke zoete en zure smaken ze de
voorkeur gaven.
Herkenning Meisjes
scoorden beter in de smaaktest. Zo hebben ze een 20% minder hoge
concentratie nodig om zoet voedsel te herkennen. Bij zuur voedsel
hebben ze een 10% minder hoge concentratie nodig om juist te proeven.
Hersenen De
smaakpapillen zijn niet verantwoordelijk voor het verschil tussen de
seksen. Wel de hersenen die voor de verwerking van de verschillende
smaken zorgen, maken het verschil. Ook blijkt dat meisjes vanaf hun
13de minder gaan voor zoete dingen, maar eerder opteren voor zuurder
voedsel. (br.hln)
|