Glas alcohol gezonder dan geen
Alcoholhaters zullen het niet graag horen: een matig glaasje bier of
wijn maakt wel degelijk gezond. Het overlijdensrisico ligt bij matige
gebruikers 30 procent lager dan bij hen die nooit alcohol aanraken. Een
Amerikaans onderzoek toont die eerdere vermoedens duidelijk aan.
Hart- en vaatziekten Eerdere
studies gaven al groen licht voor matige drinkers. Ze zouden minder
ziek zijn en beter presteren. Eén glas per dag zou de kans op hart- en
vaatziekten, met 30 procent verminderen. Dat komt omdat het de
hoeveelheid HDL of 'goede cholesterol' in ons bloed lichtjes verhoogt.
Die gaat bloedklontering tegen en voorkomt dat de slagaders verstoppen.
Scherper De hersenen varen even wel bij een
drankje. Wie dagelijks z'n dorst lest met één tot twee glazen, zou
mentaal scherper staan dan wie nooit een glas aanraakt. Ook hier speelt
het cholesterolgehalte in ons bloed een rol: alcohol maakt de
bloedvaten 'proper', zodat ook ons brein beter doorbloed wordt.
Andere factoren Bij
het recentste onderzoek werden ook sociaaleconomische factoren bekeken
als roken, lichaamsgewicht, de mate van beweging, religie en
depressiviteit. Deze factoren meegerekend, bleef het riscio op
overlijden lager dan bij de niet-drinkers. (br.hln)
|