Vlaming eet 50 procent te veel zout
De gemiddelde Vlaming eet per dag 9 gram zout, terwijl 2 gram al genoeg
is om te voldoen aan de dagelijkse behoefte. Die hoeveelheid is zelfs
50 procent meer dan de maximumhoeveelheid aanbevolen door de
Wereldgezondheidsorganisatie. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek
van Ziekenhuisnetwerk Antwerpen (ZNA).
Vlaming negeert waarschuwing ZNA
onderzocht 10.000 urinestalen in de afgelopen 9 jaar. Daaruit blijkt
dat ondanks alle waarschuwingen de Vlaming zich weinig aantrekt van
overmatig en ongezond zoutgebruik. Met zijn onderzoek wil het de
Vlaming wijzen op de gezondheidsrisico's van overmatig zoutgebruik.
Naast een verhoogde bloeddruk kan het ook hart- en vaatziekten,
beroertes en botontkalking veroorzaken.
Zout is verborgen Volgens
nierspecialist Ronald Daelemans weten mensen niet wat de exacte impact
van zout op hun gezondheid is. "Dat is erg jammer, want een
vermindering met een kwart zou het risico op overlijdens door hart- en
vaatziekten met 25 procent doen dalen", zegt de arts in een
persbericht. "De Vlamingen staan er niet bij stil dat 80 procent van
het zout dat ze consumeren verborgen zit in voeding als bewaar- en
smaakmiddelen. Overmatig zoutgebruik is dus vooral het gevolg van
industrieel bereide maaltijden."
Uit onderzoek blijkt dat één op
vier Belgen lijdt aan verhoogde bloeddruk. ZNA is erkend als
hypertensiecentrum door de Europese Vereniging van
Hypertensiespecialisten.
|