Dit dieet is goed voor je lijn en het milieu
Vlees is slecht voor je lijn en het milieu. Dat is de reden waarom
veganisme zo populair is bij tal van Hollywoodsterren. Omdat het voor
velen echter moeilijk is om alle dierlijke producten af te zweren,
bedacht voedingsexpert Mark Bittman het gedeeltelijk veganisme.
Trend Vlees
is verantwoordelijk voor een vijfde van de broeikasgassen. En uit
Amerikaans onderzoek blijkt dat als je een vetarm, veganistisch dieet
volgt, je ongeveer een halve kilo per week afvalt. Dat is zonder dat je
erbij sport of je minder eet. Daarnaast blijkt dat als je veel
volkorenproducten en groenten eet, je minder vaak honger hebt. Maar
omdat voor velen het ontzettend moeilijk is om alle dierlijke producten
op te geven, bedacht diëtist Mark Bittman een nieuw dieet: het parttime
veganisme. Het is een heuse trend aan het worden bij Hollywoodsterren,
aldus trendwatcher Jody Turner. "Natalie Portman en Stella McCartney
zijn alvast voorbeelden van slanke, bekende veganisten. Het is een
makkelijke manier om gezond te eten, dat valt in de smaak bij heel wat
celebs die veel met hun lijn bezig zijn. Door meer groenten te eten,
belast je je spijstverteringsstelsel minder en geef je je lichaam de
kans even tot rust te komen."
Voor het avondeten Mark
Bittman schreef een boek over het gedeeltelijk veganisme, waarin hij
leert om overdag veganistisch te zijn, 's avonds mag je terug dierlijke
producten eten. "Dit dieet is makkelijker vol te houden omdat je af en
toe mag zondigen, het is heel flexibel. En aangezien je meer groenten
eet en daardoor ook minder dierlijke val je wel af, ik verloor bijna 16
kilo. Toch is dit dieet makkelijker vol te houden. Je mag twee keer per
week vlees eten of elke dag een kleine portie. Ik raad aan dat 70
procent van wat je eet veganistisch is, de rest mag van dierlijke
bronnen komen."
Flexibel De 24-jarige
Geneviève Wallace is er alvast wild van. "Ik wil wel gezond leven, maar
ook nog steeds van het leven genieten. Als ik bij vrienden uitgenodigd
wordt, wil ik niet dat ze in paniek raken omdat ik geen vlees of zuivel
mag eten. Of als ik op vakantie ben, wil ik niet dat niet enkel sla
eten op restaurant. Dit dieet is zo flexibel dat het makkelijk vol te
houden is."
De tips van Mark Bittman: -
Eet minder dierlijke producten: je eet best tussen een halve of een
kilo vlees per week of een kleine portie elke dag. Eet ook zo weinig
mogelijk eieren en zuivelproducten. In je koffie of ontbijtgranen mag
je melk toevoegen, wissel ook wel af met soyamelk.
- Eet zoveel mogelijk groenten. Probeer elke dag salades, gekookte of rauwe groenten, vers of gedroogd fruit te eten.
-
Verkies granen boven koolhydraten, neem dus elke dat verschillende
graanproducten als volkorenontbijtgranen en -brood. Als snack kies je
voor noten, zaden en olijven.
- Neem supplementen met vitamine
B12. Je lichaam haalt deze namelijk alleen uit dierlijke bronnen.
Aangezien je er met dit dieet minder van krijgt, moet je het ergens
anders gaan halen om gezond te blijven.
|