Het hongerhormoon doet je overeten
Hoeveel je ook gegeten hebt, hoe volgepropt je je ook voelt, hoezeer er
eigenlijk niets in je maag kan... toch kan je dat extra stukje cake
soms niet weerstaan. Waarom? De schuldige is 'ghrelin' of het
zogenaamde hongerhormoon en maakt dat sommige mensen suikerrijk en vet
voedsel niet kunnen weerstaan.
Het
hongerhormoon wordt geproduceerd door het lichaam wanneer het zich wat
slapjes voelt, en moedigt het brein aan 'zin' te krijgen in voedsel met
veel calorieën, hoeveel je ook al gegeten hebt. Het hongerhormoon doet
sommige voeding aantrekkelijker lijken dan andere, en het versterkt
zelfs de plezante effecten van cocaïne en alcohol.
Onderzoekers
van de universiteit van Texas onderzochten de rol van het hormoon bij
muizen die net een heel groot maal hadden gegeten. Als de beestjes
volgegeten waren, mochten ze kiezen of ze naar een kamer wilden met
snacks met veel calorieën of naar een kamer met gewone snacks. Muizen
die het hongerhormoon hadden ingespoten gekregen, verkozen de eerste
kamer.
"We hebben kunnen aantonen dat er situaties zijn waarin
mensen gedreven zijn om 'belonend' voedsel te vinden en te eten, ook
als ze eigenlijk geen honger hebben. De enige reden dat ze het toch
eten, is omdat hun hersenen hen vertellen dat ze dat moeten doen",
verklaarde co-auteur Jeffrey Zigman.
|